Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret 40/1994, de 21 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.

(DOGV núm. 2222 de 08.03.1994) Ref. Base de dades 5002/1994

DECRET 40/1994, de 21 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials. [94/1527]
El Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Govern Valencià, va aprovar el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials, partint de dues idees directrius: la primera, la necessitat de procedir a la reordenació de l'estructura organitzativa de la Conselleria després de la creació amb la Llei 4/1990, de 31 de maig, de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a l'exercici de 1990 de l'Institut Valencià de Serveis Socials, com a organisme autònom de caràcter administratiu, dotat de personalitat jurídica independent i al qual es va assignar el seu model orgànic i funcional en virtut del Decret 168/1991, de 30 de setembre, del Govern Valencià, i la segona, la conveniència de l'adequació de les estructures existents a les necessitats del poble valencià.
L'assumpció de competències per la conselleria en matèria d'atenció i prevenció de la drogodependència, derivada del Decret 232/1991, de 9 de desembre, del Govern Valencià, va fer aconsellable la creació d'una nova direcció general que aglutinara les funcions de prevenció, atenció i rehabilitació de toxicòmans amb la finalitat de millorar l'àmbit de l'actuació administrativa en aquest sector, centre directiu que va ser efectivament creat pel Decret 144/1992, de 30 de juliol, del Govern Valencià. Posteriorment, la necessitat de dotar de claredat i transparència el sistema de relacions de la conselleria amb les institucions de dret públic que en depenen, així com el traspàs a la Generalitat Valenciana de les funcions i serveis de la gestió de la formació professional ocupacional a través del Reial Decret 1371/1992, de 13 de novembre, i la seua posterior assignació a la Conselleria de Treball i Afers Socials va fer que s'aprovara el Decret 82/1993, de 28 de juny, del Govern Valencià, amb el qual es modificaren determinats preceptes de l'esmentat Decret 18/1992.
Tanmateix, en el moment econòmic actual, raons evidents de contenció de la despesa pública i d'increment d'estalvi intern en el capítol relatiu a les despeses de personal, així com la necessitat de racionalitzar estructures, obliguen a un nou disseny del model organitzatiu. Aquest és l'esperit que impregna la Llei de Pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 1994 que suprimeix algunes entitats autònomes de caràcter administratiu dependents de la Generalitat Valenciana, entre les quals es troba l'Institut Valencià de Serveis Socials, les funcions del qual passen a ser assumides per la Conselleria de Treball i Afers Socials. Com a conseqüència lògica d'això, sorgeix la necessitat d'articular un nou reglament orgànic i funcional que concrete les funcions assumides i la nova estructura i denominació dels òrgans de la Conselleria, tot derogant el reglament orgànic i funcional de l'esmentat organisme autònom.
S'escomet així, des d'aquesta perspectiva, la reorganització administrativa, intentant reduir, racionalitzar i modernitzar l'organigrama de la Conselleria amb l'eliminació de determinats òrgans que es consideren innecessaris; s'acumulen o s'integren funcions en òrgans distints i es doten d'un camp d'actuació més ampli i, es crea en algun cas en concret un òrgan específic de caràcter horitzontal per fer front de manera coordinada a determinades actuacions que incideixen en el marc de competències propi dels òrgans directius de la Conselleria.
En sintonia amb aquestes directrius es crea una Direcció General de Serveis Socials com a òrgan integrat en el nivell directiu de la Conselleria, que assumeix les funcions de l'extingit Institut Valencià de Serveis Socials i se suprimeixen alguns òrgans de l'esmentat organisme com la Secretaria General i el Gabinet Tècnic. Igualment desapareixen la Capdalia d'Àrea de Treball i la d'Ocupació i Cooperació. D'altra banda, sota la dependència del secretari general, queda adscrita l'Àrea de Planificació com un òrgan en què s'acumulen les funcions relatives a estudis, documentació i publicacions, assessorament i suport tècnic i les de planificació i seguiment de les actuacions de la Conselleria en tots els seus àmbits d'actuació. A més, l'experiència adquirida en la gestió dels fons europeus per fomentar determinades actuacions en matèria de treball, ocupació i serveis socials aconsellen que la Unitat de Planificació coordine i unifique la gestió de les ajudes finançades per les Comunitats Europees. Juntament amb això, s'adopta una nova estructura de la Direcció General de Formació i Inserció Professional que possibite la gestió eficaç de les noves competències assumides per la Generalitat Valenciana, amb redistribució de funcions entre els diversos serveis, i creació d'una nova unitat que assumesca les tasques d'avaluació.
Finalment, la publicació de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, que modifica, entre altres aspectes, els relatius al procediment administratiu, al règim de recursos administratius i al règim d'exercici de les competències, fa necessària la modificació del reglament orgànic i funcional actual, per adequar-lo a aquestes innovacions legals.
Per això, en virtut del que disposen els articles 35.f), 69 i 70 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià, a proposta del conseller de Treball i Afers Socials i amb la prèvia deliberació del Govern Valencià, en la reunió del dia 21 de febrer de 1994,
DECRETE
TÍTOL I
Disposicions generals
Article primer. De la Conselleria de Treball i Afers Socials
1. La Conselleria de Treball i Afers Socials és el departament del Govern Valencià que té atribuïdes la direcció i execució de l'actuació de la Generalitat Valenciana en matèria de treball, ocupació, formació professional ocupacional, inserció sociolaboral, afers socials i drogodependències, respecte a les competències que tè estatutàriament o legalment conferides.
2. Per al compliment de les funcions encomanades, la Conselleria de Treball i Afers Socials s'estructura en dos nivells: directiu i administratiu.
Article segon. Del conseller
1. El conseller és la més alta autoritat jeràrquica dins de la Conselleria i té atribuïdes les funcions que determina l'article 35 de la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1983, de 30 de desembre.
2. El conseller, com a membre del Govern Valencià, exerceix la representació orgànica de la Conselleria davant tota classe d'institucions públiques i privades, i li escau, en conseqüència, la subscripció de tots els convenis de col·laboració que calga formalitzar en les matèries pròpies de la competència d'aquesta i de les institucions o organismes de dret públic que s'hi pogueren adscriure, sense perjudici de les funcions atribuïdes al Govern Valencià.
3. Escau al conseller presidir les comissions, consells o òrgans col·legiats amb normes constitutives i reguladores que així ho establesquen.
4. En cas de vacant, absència o malaltia del conseller, serà substituït en les funcions executives pel secretari general i, si no n'hi havia, pel director general present en la Conselleria amb major antiguitat en el càrrec, tret que el conseller resolga expressament en altre sentit.
Article tercer. Del Gabinet del Conseller
Directament adscrit al conseller, existirà un Gabinet com a òrgan d'assistència directa i suport a aquest, que exercirà totes les funcions que li encomane aquell i, a més, s'encarregarà de les relacions amb els mitjans de comunicació social.
Article quart. Del nivell directiu
El nivell directiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials està integrat per les següents unitats:
- La Secretaria General.
- La Direcció General d'Ocupació i Cooperació.
- La Direcció General de Treball.
- La Direcció General de Drogodependències.
- La Direcció General de Formació i Inserció Professional.
- La Direcció General de Serveis Socials.
Article cinqué. Del Comité de Direcció
1. El Comité de Direcció actuarà com a òrgan col·legiat d'assessorament al conseller en el disseny, planificació i execució dels programes d'actuació de la Conselleria.
2. El Comité de Direcció tindrà la següent composoció:
- President: el conseller de Treball i Afers Socials.
- Vicepresident: el secretari general de la Conselleria.
- Vocals: titulars de les direccions generals de la Conselleria, i el cap del Gabinet del Conseller.
3. En cas de vacant, absència, malaltia o altra causa legal, el president serà substituït pel vicepresident.
4. Assistiran a les sessions d'aquest òrgan col·legiat, amb veu però sense vot, aquells responsables de serveis o unitats administratives que el conseller considere convenient.
Article sisé. Del nivell administratiu
El nivell administratiu de la Conselleria de Treball i Afers Socials està integrat per la resta d'unitats, sota la dependència del secretari general, o d'aquest i de les direccions generals.
Article seté
Territorialment, la Conselleria s'organitza en serveis centrals i territorials.
Article vuité
1. Les normes de desenvolupament o d'execució d'aquest decret s'hauran d'inspirar en els principis d'especialitat, coordinació, desconcentració, eficàcia i eficiència, amb respecte en qualsevol cas de la jerarquia normativa.
2. Els dubtes que sorgesquen en la interpretació i aplicació del reglament orgànic i funcional de la Conselleria seran resolts pel conseller de Treball i Afers Socials.
3. El coneixement i la resolució dels distints afers, en cada una de les instàncies, escaurà a l'òrgan directiu que determine la normativa vigent, aquest reglament o les normes reguladores de cada programa d'actuació.
TÍTOL II
Òrgans directius de la Conselleria
CAPÍTOL I
De la Secretaria General
Article nové. Del secretari general
1. Sota la dependència directa del conseller, el secretari general és el cap superior de la Conselleria, i exerceix les competències que aquell li encomane, delegue o desconcentre, i també les expressades en els articles 74 i 75 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de Govern Valencià.
2. El secretari general, com a cap de tot el personal de la Conselleria, exerceix la direcció comuna i la coordinació de les direccions generals i dels Serveis Territorials de la Conselleria, i també la direcció i coordinació de les relacions institucionals de la Conselleria.
3. En cas de vacant, absència, malaltia o altra causa legal, el secretari general serà substituït pel director general present en la Conselleria amb major antiguitat en el càrrec.
4. Depenen directament del secretari general les següents unitats administratives:
- La Secretaria General Administrativa.
- L'Àrea de Planificació.
- El Servei Jurídic.
Article deu. De la Secretaria General Administrativa
1. La Secretaria General Administrativa s'estructura, al seu torn, en les següents unitats administratives:
- Servei de Gestió Administrativa i de Personal.
- Servei de Gestió Econòmica.
- Servei de Contractació i Inversions.
- Servei d'Organització i Informàtica.
- Oficina Tècnica de Supervisió de Projectes.
2. Al Servei de Gestió Administrativa i de Personal li correspon vetllar pel correcte funcionament del registre i de l'arxiu general; preparar les plantilles orgàniques del personal i les seues actualitzacions; conservar i custodiar els expedients personals dels empleats públics al servei de la Conselleria; vetllar pel compliment de la normativa en matèria de personal; tramitar els expedients disciplinaris, i també tots els estudis, propostes i actuacions que calga dur a cap respecte al personal de la Conselleria. Li correspon igualment la gestió dels afers generals, tals com règim interior, parc mòbil, manteniment d'instal·lacions, proveïments majors i menors i la tramitació administrativa general.
3. Al Servei de Gestió Econòmica li correspon la preparació del l'avantprojecte de pressupostos de la Conselleria; el control de l'execució del pressupost i la gestió de les despeses i dels ingressos; informar i tramitar les propostes de modificacions pressupostàries dels serveis i òrgans que es produesquen durant el transcurs de l'exercici; tramitar totes les propostes de moviments comptables que sorgesquen com a conseqüència de la gestió pressupostària; informar sobre els avantprojectes de llei, projectes de disposicions general, de resolucions o de convenis de la Conselleria amb repercussió sobre la despesa pública; i, en general, desenvolupar totes les funcions que corresponguen a les oficines pressupostàries i de gestió econòmica.
4. Al Servei de Contractació i Inversions li correspondrà estudiar, preparar i formalitzar els expedients de contractació administrativa, dur-ne el seguiment de l'execució, i també l'elaboració d'informes, propostes de resolució i totes les incidències que es deriven dels contractes. Així mateix, li correspondrà realitzar les actuacions referents a l'arrendament de béns immobles.
5. Al Servei d'Organització i Informàtica li correspondrà l'elaboració i l'execució dels plans informàtics de la Conselleria, i també el disseny, la programació, la implantació i el manteniment de les aplicacions i programes informàtics, i la coordinació i prestació de l'assistència tècnica necessària als serveis i a la resta d'unitats de la Conselleria.
6. A l'Oficina Tècnica de Supervisió de Projectes li correspondrà l'examen dels avantprojectes i projectes d'obres, i també de les seues modificacions, fins i tot la comprovació aritmètica, demanarà els aclariments, ampliacions de dades o estudis, o rectificacions que creguen oportunes i les reparacions dels defectes observats, i també vigilar el compliment de les normes reguladores de la matèria tant tècniques com jurídiques, i ordenar, regular i coordinar els criteris tècnics.
Article onze. De l'Àrea de Planificació
L'Àrea de Planificació, com a òrgan de caràcter multidisciplinar, desenvoluparà les funcions encomanades a la Secretaria General en matèria d'assessorament i assistència tècnica, i li correspondrà l'elaboració dels estudis i informes tècnics que en cada moment resulten necessaris i, en especial, la recopilació i actualització de les dades estadístiques d'interés per a la Conselleria per sectors socioeconòmics i àmbits territorials; el manteniment i la custòdia de la documentació bibliogràfica; la preparació i informació sobres les publicacions tècniques, periòdiques o no, de la Conselleria i, en col·laboració amb els responsables de les distintes unitats administratives, el disseny dels projectes de plans o programes que ha de desenvolupar la Conselleria a curt, mitjà i llarg termini i el seu seguiment.
Correspondrà a més a l'Àrea de Planificació exercir la direcció, impuls i coordinació de les ajudes que amb càrrec als fons de les Comunitats Europees es dirigesquen a la realització d'accions en qualsevol dels sectors d'actuació de la Conselleria, i també el seguiment de la legislació comunitària en matèria de treball, ocupació i cooperació, formació i inserció professional i serveis socials.
S'adscriuen a l'Àrea de Planificació el Servei de Participació Institucional i el Servei de Seguiment Parlamentari.
Article dotze. De l'estructura de l'Àrea de Planificació
S'atribueix al Servei de Participació Institucional l'exercici de les facultats relatives a l'assessorament o a l'exercici del protectorat, que la legislació vigent atribuesca a l'administració sobre fundacions benèfiques, laborals o qualssevol altres que per la seua finalitat i àmbit territorial queden sotmeses a la tutela de la Conselleria de Treball i Afers Socials, i també la gestió de les funcions atribuïdes a la Conselleria relatives al Programa de Cooperació amb Països en Vies de Desenvolupament.
El Servei de Seguiment Parlamentari exercirà funcions de suport, seguiment, documentació i assessorament dels òrgans directius de la Conselleria en tots aquells afers relatius a les competències d'aquesta que es troben residenciats en les Corts Valencianes i entitats que en depenen.
Article tretze. Del Servei Jurídic
Al Servei Jurídic li correspon prestar assistència jurídica al conseller, al secretari general o als directors generals de la Conselleria, i emetre, si s'escau, els informes jurídics que els siguen requerits; informar sobre els projectes de disposicions de caràcter general, convenis i circulars que emanen dels distints òrgans directius de la Conselleria; la tramitació i elaboració de les propostes de resolució dels recursos administratius que hauran de ser resolts pel conseller; la tramitació dels expedients de revisió d'ofici dels actes administratius, responsabilitat patrimonial de l'administració i l'emissió de tots els informes jurídics que li corresponga realitzar d'acord amb les normes; l'assessorament sobre la constitucionalitat de disposicions de caràcter general o resolucions administratives; la compareixença en judici en afers propis de la Conselleria amb la prèvia habilitació del Gabinet Jurídic de la Presidència de la Generalitat Valenciana; el seguiment de la legislació en matèries de competència de la Conselleria i, si s'escau, la recopilació de les disposicions vigents.
CAPÍTOL II
De la Direcció General d'Ocupació i Cooperació
Article catorze
1. La Direcció General d'Ocupació i Cooperació és el centre directiu al qual correspon la planificació, el desenvolupament i l'execució de l'acció de la Generalitat Valenciana en les matèries d'ocupació, economia social i cooperativisme, dins de les atribucions pròpies de la Conselleria.
2. Són funcions específiques de la Direcció General d'Ocupació i Cooperació les següents:
a) Gestionar la política d'ocupació de la Conselleria i desenvolupar la col·laboració en aquesta matèria amb l'administració de l'estat.
b) Executar la política de foment d'ocupació, inclosa la promoció de guarderies laborals, i també les ajudes a jubilacions anticipades i pensions d'invalidesa, si s'escau.
c) Promoure i fomentar el cooperativisme.
d) Exercir les competències en matèria d'assessorament, inscripció i fiscalització de cooperatives i societats anònimes laborals, i també la gestió dels programes d'ajudes a les entitats integrades en l'economia social.
e) Exercir les competències administratives en matèria d'economats i menjadors laborals.
f) Exercir les competències administratives en matèria de mutualitats no integrades en la Seguretat Social.
g) Ordenar l'actuació de la Inspecció de Treball en les matèries de la seua competència i dins de les línies d'actuació conjunta marcada pels convenis subscrits a aquest efecte amb el Ministeri de Treball i Seguretat Social.
h) Resoldre els recursos ordinaris interposats contra les resolucions dictades pels serveis territorials en matèria de la seua competència.
i) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenen, en la matèries de la seua competència.
j) Resoldre els expedients sancionadors en les matèries pròpies de la seua competència.
Article quinze
La Direcció General d'Ocupació i Cooperació s'estructura en els següents serveis:
- Servei de Promoció d'Ocupació.
- Servei de Cooperació, en què s'integra l'Institut de Promoció i Foment del Cooperativisme, que exercirà les funcions atribuïdes per l'article 92 de la Llei de la Generalitat Valenciana 11/1985, de 25 d'octubre.
CAPÍTOL III
De la Direcció General de Treball
Article setze
1. La Direcció General de Treball és el centre directiu que té al seu càrrec la planificació i el desenvolupament de l'acció de la Generalitat Valenciana en matèria de relacions col·lectives i individuals de treball, productivitat i seguretat i higiene en el treball, dins de l'àmbit d'atribucions de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
2. Són funcions específiques de la Direcció General de Treball:
a) Executar les disposicions i normes legals en matèria de relacions individuals i col·lectives de treball i proposar-ne el desenvolupament.
b) Resoldre en primera instància els expedients de modificacions substancials de les condicions de treball que suposen variació dels contractes de treball, quan no siguen competència dels serveis territorials.
c) Resoldre en primera instància els expedients que afecten rebuts de salari, jornada, horaris, hores extraordinàries, règim de descans dominical i setmanal, mobilitat geogràfica, plus de distància i transport, quan no siguen competència dels serveis territorials.
d) Proposar el calendari de festes laborals d'àmbit local i de festes pròpies de la Comunitat Valenciana.
e) Resoldre els expedients de regulació d'ocupació que afecten distints centres de treball d'una mateixa empresa, ubicats en més d'una província, dins de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, i també aquells que pel seu interés i importància avoque de les direccions territorials.
f) Fomentar l'increment de la productivitat a través d'estudis, assessoraments i resolucions sobre sistemes d'organització del treball i de relacions humanes en els centres de treball.
g) Elaborar, desenvolupar i aplicar els plans d'actuació tendents a la prevenció d'accidents de treball i a la seguretat i higiene en aquest, i també el seu control en coordinació amb la Inspecció de Treball.
h) Exercir les facultats transferides a la Generalitat Valenciana en matèria de representació col·lectiva i de dret de reunió dels treballadors.
i) Intervenir i resoldre en matèria de vagues, tancaments patronals i conflictes col·lectius que afecten més d'una província, dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.
j) Intervenir i resoldre en matèria de mediació, arbitratge i conciliació en afers d'àmbit interprovincial, dins de l'àmbit de la Comunitat Valenciana, o aquells que per la seua especial importància reclame la Direcció General.
k) Ordenar, en el seu àmbit territorial, l'actuació de la Inspecció Provincial de Treball.
l) Resoldre els recursos ordinaris interposats contra resolucions dictades pels Serveis Territorials en matèria de la seua competència.
m) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i dels centres que en depenen en matèria de la seua competència.
n) Resoldre els expedients de sancions que escaiga per infracció de la legislació social en la forma i en els supòsits determinats per la normativa vigent.
Article disset
Per al compliment de les seues funcions, la Direcció General de Treball s'estructura en els següents serveis:
- Servei de Relacions Laborals.
- Servei de Condicions del Treball.
CAPÍTOL IV
De la Direcció General De Drogodependències
Article divuit
1. La Direcció General de Drogodependències és l'òrgan al qual s'atribueix, dins de l'àmbit de competències de la Conselleria, l'elaboració i gestió dels programes d'actuació general en el camp d'atenció i prevenció de la drogodependència, i també les funcions establertes en la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, i la normativa de desplegament, en relació amb el sector de les toxicomanies.
2. Són funcions específiques de la Direcció General de Drogodependències:
a) Desenvolupar les accions i propostes derivades dels acords de la Comissió de Coordinació i de la Comissió Executiva previstes en el Decret 232/1991, de 9 de desembre, del Govern Valencià.
b) Exercir la coordinació interdepartamental, d'acord amb les directrius de la Comissió de Coordinació i amb el suport de la Comissió Executiva.
c) Realitzar el preceptiu informe previ i la posterior avaluació i seguiment de les activitats desenvolupades en l'àmbit del pla autonòmic, tret de les derivades de l'administració de l'ordre públic.
d) Administrar el Sistema Autonòmic Valencià d'Informació sobre Toxicomanies (SAVIT) i subministrar la pertinent informació al corresponent sistema estatal (SEIT).
e) Resoldre les sol·licituds d'autorització provisional, autorització definitiva de funcionament i de cessament o de tancament de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència, segons que estableix el Decret 233/1992, de 28 de desembre, del Govern Valencià, sobre autorització per al funcionament de centres i serveis d'atenció i prevenció de la drogodependència en la Comunitat Valenciana, i la resta de normativa de desplegament.
f) Executar les mesures d'inserció social en el sector de les toxicomanies, derivades del Decret 132/1990, de 23 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es va aprovar el Pla de Mesures d'Inserció Social en la Comunitat Valenciana.
g) Efectuar la proposta de convenis i subvencions de la Conselleria de Treball i Afers Socials a entitats i a institucions, públiques i privades, sense ànim de lucre, en matèria de prevenció i atenció de drogodependències.
h) Participar en les reunions interautonòmiques organitzades per la Delegació del Govern per al pla nacional i aplicar-ne els corresponents acords.
i) Dirigir el Centre Valencià de Documentació sobre Drogodependències i fomentar el desenvolupament de la investigació relacionada amb la matèria.
j) Exercir totes les atribucions que li siguen conferides pel Govern Valencià, sota la dependència orgànica i funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
3. Per a l'exercici de les atribucions contingudes en els apartats anteriors, la Direcció General de Drogodependències s'estructura en el Servei de Prevenció i Coordinació.
CAPÍTOL V
De la Direcció General de Formació
i Inserció Professional
Article dinou
1. Correspon a la Direcció General de Formació i Inserció Professional l'exercici de les competències de la Generalitat Valenciana en matèria d'adaptació, perfeccionament, reconversió i reciclatge professional dels treballadors.
2. En particular, la direcció general exercirà les següents funcions:
a) L'execució en l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma Valenciana del Pla Nacional de Formació i Inserció Professional, o norma que el substituesca, en l'àmbit d'atribucions de la Conselleria, i també la coordinació general d'aquestes matèries.
b) La preparació i execució dels plans i programes d'inversions que en matèria de formació professional ocupacional siguen aprovats pel Govern Valencià.
c) El disseny i la proposta d'actuacions en l'àmbit de la qualificació i del reciclatge professional dels treballadors.
d) Gestió dels recursos i centres propis de la Conselleria destinats a la realització d'activitats formatives de caràcter ocupacional i la concertació d'aquestes activitats amb altres centres públics i propis.
e) Confecció, manteniment i actualització dels programes de diagnosi de necessitats formatives dels treballadors.
f) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions del Serveis Territorials i dels centres que en depenen, en matèria de la seua competència.
g) Totes les altres funcions que siguen atribuïdes a la Generalitat Valenciana en matèria de formació professional ocupacional.
3. Per al compliment de les seues funcions, la Direcció General de Formació i Inserció Professional s'estructura en els següents serveis:
- Servei de Planificació i Ordenació de la Formació Professional Ocupacional.
- Servei de Programació i Gestió de la Formació Professional Ocupacional.
- Servei d'Avaluació, Seguiment i Inserció de la Formació Professional Ocupacional.
CAPÍTOL VI
De la Direcció General de Serveis Socials
Article vint
1. Correspon a la Direcció General de Serveis Socials l'exercici de les actuacions de la Generalitat Valenciana en matèria de serveis socials amb la finalitat primordial d'incrementar el benestar i la qualitat de vida en la Comunitat Valenciana, desenvolupant accions de prevenció, eliminació o tractament de les desigualtats socials.
2. En particular són funcions de la Direcció General de Serveis Socials:
a) La prestació dels serveis i la gestió dels centres de serveis socials que siguen competència o titularitat de la Generalitat Valenciana.
b) L'assistència tècnica als centres i serveis, tant de caràcter públic com privat, que actuen en l'àmbit dels serveis socials.
c) L'autorització, el registre i l'acreditació dels centres i serveis que formen part del sistema de serveis socials, i també la seua inspecció i l'exercici de la facultat sancionadora, d'acord amb el que disposa la Llei de la Generalitat Valenciana 5/1989, de 6 de juliol, de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i la seua normativa de desplegament.
d) El foment d'activitats i de serveis en matèria d'assistència i benestar social.
e) L'exercici de les funcions encomanades a la Generalitat Valenciana per la Llei 21/1987, d'11 de novembre, en matèria de protecció i guarda de menors.
f) La gestió de concerts, subvencions i altres prestacions econòmiques en matèria de serveis socials.
g) Supervisar les accions de totes les entitats que formen part del sistema públic de serveis socials respecte de les funcions que aquestes tinguen assignades.
h) Resoldre els recursos ordinaris interposats contra les resolucions dictades pels serveis territorials en matèria de la seua competència.
i) Dirigir i coordinar tècnicament i funcionalment les actuacions dels serveis territorials i els centres que en depenen, en les matèries de la seua competència.
j) Totes les altres funcions que corresponguen a la Generalitat Valenciana en matèria de serveis socials i aquelles altres que pogueren ser transferides per l'estat.
Article vint-i-un
Per al compliment de les seues funcions, la Direcció General de Serveis Socials s'estructura en les següents unitats:
1. La Capdalia d'Àrea de Serveis Socials com a unitat dependent del director general i que exercirà funcions de coordinació general, supervisió, proposta d'actuacions i disseny de directrius.
2. El Servei de Recursos Humans, que tindrà encomanat l'exercici de les facultats que s'atribuesquen a la Direcció General de Serveis Socials en matèria de personal i afers generals; amb aquesta finalitat, el servei serà considerat com a unitat delegada de la Secretaria General.
3. El Servei de Recursos Econòmics, que durà la direcció i coordinació dels programes pressupostaris, inversions i prestacions a càrrec de tercers; serà considerada, també, com a unitat delegada de la Secretaria General.
4. El Servei de Prestacions i Ajudes, que coordinarà la gestió de les ajudes i subvencions competència de la direcció general.
5. El Servei d'Iniciatives, Comunicació i Participació Social, al qual s'atribueixen els programes de cooperació, formació externa, innovació, informació i la Secretaria de Participació.
6. El Servei d'Ordenació i Programes, que tindrà atribuïdes les competències sobre la programació i planificació de centres de serveis socials, plans integrats i d'inserció en medi obert.
7. El Servei d'Inspecció i de Defensa Jurídica i Tutela de Menors i d'Incapacitats, que exercirà funcions d'assessorament tècnic i jurídic a la defensa de menors i d'incapacitats, inspecció, avaluació del sistema i atenció general a l'usuari. En l'exercici de les seues funcions d'assistència i d'informe jurídic, actuarà com a unitat delegada de la Secretaria General.
TÍTOL III
De les direccions territorials
Article vint-i-dos
1. En cada província existirà una direcció territorial de Treball i Afers Socials, que assumirà l'execució i el desenvolupament de les actuacions de la Conselleria en el seu àmbit territorial i exercitarà les funcions que legalment o reglamentàriament tinguen atribuïdes.
2. El director territorial serà nomenat pel conseller d'acord amb la normativa sobre provisió de llocs de treball i assumirà la direcció de tots els serveis territorials.
3. Depenent del director territorial, existirà una secretaria de coordinació, que assumirà la coordinació general de les activitats de les unitats de cada direcció territorial, la proposta de directrius d'actuació, la programació de les tasques i totes aquelles que li atribuesquen les normes vigents o que li delegue el director territorial.
4. Per al desenvolupament de les seues funcions, en cada direcció territorial existiran les següents unitats, amb rang orgànic de servei:
- El sevei de relacions laborals.
- El servei de formació professional i de foment d'ocupació.
- El servei de programes d'Afers Socials.
- El servei de gestió administrativa.
Article vint-i-tres
Es desconcentren en els directors territorials les facultats d'autoritzar les despeses, efectuar la disposició i liquidació del crèdit exigible i sol·licitar de l'òrgan competent l'ordenació del pagament dels actes i resolucions de transcendència econòmica adoptats per ells mateixos en l'exercici de les seues atribucions.
Article vint-i-quatre
Si alguna disposició atribueix competència a la Conselleria de Treball i Afers Socials sense especificar l'òrgan que l'ha d'exercir, s'hi entendrà que la facultat d'instruir i de resoldre els expedients escaurà, no als òrgans centrals, sinó als territorials competents per raó de la matèria, i si no n'hi havia, al superior jeràrquic comú.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
El personal funcionari o laboral, amb un lloc de treball afectat per aquest reglament, continuarà exercint, fins que s'incorpore a la relació de llocs de treball de la Conselleria la nova estructura organitzativa, els seus llocs de treball i percebrà les retribucions que els escaiga, d'acord amb l'actual classificació, i s'hi respectaran en qualsevol cas les que igualment els escaiga en concepte d'antiguitat, grau i complements personals.
El paràgraf anterior no és aplicable als antics caps d'Àrea de Serveis Socials, els quals, a partir de l'entrada en vigor d'aquest decret, exerciran les funcions de secretaris de coordinació i percebran, fins que s'incorporen aquests llocs a la relació de llocs de treball de la Conselleria, les retribucions que percebien com a caps d'Àrea de Serveis Socials.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera
Queden suprimides en l'estructura dels òrgans centrals de la Conselleria de Treball i Afers Socials les següents unitats:
- Àrea de Treball.
- Àrea d'Ocupació i Cooperació.
- Servei de Productivitat.
Segona
Queden suprimits els següents òrgans superiors pertanyents a l'extingit Institut Valencià de Serveis Socials:
- Director de l'Institut.
- Gabinet del director de l'institut.
- Secretaria General.
- Consell d'administració.
L'estructura dels serveis de la Direcció General de Serveis Socials és l'expressada en l'article 21.
Les funcions que, fins ara, exercia el Gabinet del director de l'Institut Valencià de Serveis Socials són assumides pel Gabinet del Conseller.
Tercera
S'acumulen en l'Àrea de Planificació de la Secretaria General de la Conselleria de Treball i Afers Socials les funcions anteriorment exercides pel Servei d'Estudi, Documentació i Publicació, que queda suprimit.
Quarta
Se suprimeix el Servei de Relacions Institucionals i assumeix el nou Servei de Participació Institucional les funcions de tutela que esqueien a aquell òrgan en matèria de fundacions, i també la gestió del programa de cooperació amb països en vies de desenvolupament.
Cinquena
Es modifica la denominació de la Direcció General d'Atenció i Prevenció de la Drogodependència, que passa a denominar-se Direcció General de Drogodependències, amb l'estructura que estableix l'article 18.3.
Sisena
El Servei de Formació Professional i Foment d'Ocupació s'implantarà en les direccions territorials d'Alacant i València. En Castelló les seues funcions seran exercides pel Servei de Relacions Laborals.
Setena
La determinació definitiva dels nivells que escaiga a les distintes unitats i llocs de treball es realitzarà d'acord amb les normes generals que en matèria de personal adopte la Generalitat Valenciana.
La provisió dels llocs de treball que es creen en virtut d'aquest decret es realitzarà d'acord amb les normes generals de la funció pública valenciana.
Vuitena
La Conselleria de Treball i Afers Socials se subroga en la titularitat i en el dret de recaptar els preus públics que es regulen en el Decret 23/1993, de 8 de febrer.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queden derogades expressament les següents normes:
- Decret 168/1991, de 30 de setembre, del Govern Valencià, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de l'Institut Valencià de Serveis Socials.
- Decret 18/1992, de 3 de febrer, del Govern Valencià, pel qual s'aprovà el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
- Decret 144/1992, de 30 de juliol, del Govern Valencià, pel qual es modifica el Decret 168/1991, de 30 de setembre, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de l'Institut Valencià de Serveis Socials, i el Decret 18/1992, de 3 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
- Decret 82/1993, de 28 de juny, del Govern Valencià, pel qual es modifica el Decret 18/1992, de 3 de febrer, pel qual es va aprovar el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Treball i Afers Socials.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
El conseller de Treball i Afers Socials aprovarà les disposicions que requeresca l'aplicació i el desplegament del que disposa aquest decret.
Segona
L'estructura i les funcions de les direccions territorials seran aprovades per ordre del conseller de Treball i Afers Socials.
Tercera
Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Valencia, 21 de febrer de 1994

El president de la Generalitat Valenciana,
JOAN LERMA I BLASCO
El conseller de Treball i Afers Socials,
FRANCISCO J. SANAHUJA SANCHIS
ANNEX I
Preus públics de l'extingit Institut Valencià de Serveis Socials, la gestió dels quals assumeix la Conselleria de Treball i Afers Socials.
1. Preus públics per als centres de la tercera edat
1.A) Centres d'atenció residencial.
1.B) Atenció en els centres de dia.
2. Preus públics per als centres de discapacitats.
2.A Discapacitats psíquics
2.B) Discapacitats físics
3. Preus públics en els menjadors socials
4. Preus públics en els centres del menor
4.A. Atenció residencial
4.B. Atenció en els centres de dia
4.C. Centres de reeducació
5. Preus públics en residències de la dona
ANNEX II
Llocs de treball de l'actual estructura administrativa de la Conselleria de Treball i Afers socials que pateixen alteracions en la denominació, funcions o adscripció orgànica o que s'amortitzen.
Les modificacions en el nivell de servei de l'estructura administrativa de la Conselleria determinaran, al seu torn, alteracions en l'estructura administrativa immediatament inferior

linea
Mapa web