Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 132/2006, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regulen els documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació. [2006/11260]

(DOGV núm. 5359 de 03.10.2006) Ref. Base de dades 5095/2006

DECRET 132/2006, de 29 de setembre, del Consell, pel qual es regulen els documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació. [2006/11260]
La Generalitat seguix una línia de treball caracteritzada per l'adopció de plantejaments, iniciatives i mesures actives per a la millora de la qualitat dels edificis, i és conscient de la seua funció fonamental com a suport de les relacions i activitats humanes de tota índole: personals, socials o laborals.
Esta labor ha cristal·litzat, des del punt de vista normatiu, en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació (LOFCE).
En l'esmentada llei es partix d'un plantejament o objectiu inicial: la consolidació d'uns nivells o llindars mínims per a anar, gradualment, afavorint i incrementant nivells superiors de qualitat.
A este fi, en la LOFCE s'establixen tres vies en què s'articula la intervenció de la Generalitat en el camp de la qualitat en l'edificació: la regulació de la qualitat, la verificació de la qualitat i, finalment, el foment de la qualitat. És, segons esta divisió, en l'àmbit del foment de la qualitat en què s'ha d'enquadrar el present decret.
La LOFCE, en l'article 5, desgrana les accions que la Generalitat impulsa amb l'objectiu de fomentar la qualitat de l'edificació.
S'inclouen en l'esmentada disposició les accions següents: l'impuls de la investigació aplicada; el desenvolupament i la innovació en edificació; l'increment de la professionalitat i la transparència del sector; la diferenciació de l'excel·lència en tot el procés edificatori i la difusió de la informació que facilite la qualitat. Algunes d'estes accions ja s'han realitzat amb anterioritat a l'aprovació de la LOFCE.
Així, i amb l'objecte de desenvolupar estudis prenormatius i accions d'investigació aplicada i innovació, es va establir per la Generalitat el Pla de Qualitat de l'Habitatge i l'Edificació, desenvolupat des de l'any 1995 fins a la data en tres etapes: de 1995 a 1998, de 1999 a 2002, i l'actual de 2003 a 2006.
Com a resultat dels treballs del Pla ja s'han obtingut documents i procediments que servixen de referència tècnica i que responen a les accions de foment de la qualitat plantejades per la LOFCE.
Per tant, és convenient que l'administració atorgue carta de naturalesa als referits documents, de manera que configuren un sistema que done suport a l'obtenció de la qualitat, complementari als Reglaments de caràcter obligatori.
I és precisament este caràcter de discrecionalitat, la seua naturalesa no reglamentària, així com la seua funció de suport per a l'aplicabilitat dels documents bàsics i la millora de la qualitat, el que atorga la seua peculiar particularitat als documents reconeguts.
I tot això en plena sintonia amb la recent normativa bàsica impulsada per l'administració Estatal, l'exponent més destacat de la qual el representa el codi tècnic de l'edificació, aprovat en el Reial Decret 314/2006, de 17 de març.
És en seu de la mencionada normativa bàsica on la figura dels documents reconeguts troba acomodament en el marc de la normativa estatal.
S'aprova i es regula així, en este decret, la figura dels documents reconeguts, l'objectiu primer dels quals, ja que són instruments de naturalesa tècnica, és prestar una major utilitat i un millor servici als agents de l'edificació, i afavorir, d'esta manera, un millor producte edificatori.
Però també, els documents reconeguts han de tindre per a l'administració el valor d'una ferramenta útil en el seu compromís amb la qualitat perquè, encara que siguen en principi de caràcter no preceptiu, es podrà exigir la seua aplicació des de l'administració pública per a determinades circumstàncies.
El present decret s'aprova a l'empara del que establix l'article 49.1.9a de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en el Reial Decret 1720/1984, de 18 de juliol, en el Reial Decret 280/2000, de 25 de febrer, i en la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat d'Ordenació i Foment de la Qualitat de la Qualitat de l'Edificació.
En la tramitació d'este decret s'ha donat audiència pública a les associacions, col·legis professionals, Administracions Públiques i altres sectors afectats.
De conformitat amb el que s'ha exposat anteriorment, a proposta del conseller d'Infraestructures i Transport, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 29 de setembre de 2006,
DECRETE
CAPÍTOL I
Disposicions generals
Article 1. Definició i objectius
1. Els documents reconeguts per a la Qualitat en l'Edificació són instruments de naturalesa tècnica, expressament aprovats per la Generalitat, l'aplicació, el seguiment o l'ocupació dels quals, per part dels agents de l'edificació, té caràcter discrecional.
2. Estos documents, com a expressió de la iniciativa pública per a impulsar i millorar la qualitat de l'edificació, tenen per objectiu el foment de la qualitat en els termes i de conformitat amb el que establix la Llei 3/2004, de 30 de juny, de la Generalitat, d'Ordenació i Foment de la Qualitat de l'Edificació.
3. Els documents reconeguts posen al servici dels agents de l'edificació procediments, bases de dades o registres, regles tècniques o exemples de solucions que es consideren adequats per a la bona pràctica edificatòria, ja siguen al llarg del procés edificatori, o bé estiguen referits a l'edificació com a resultat final del dit procés.
Article 2. Exigibilitat
1. Els documents reconeguts, d'acord amb el que disposa l'article precedent, no tindran, en general, caràcter preceptiu.
2. En relació amb la reglamentació d'edificació, els documents reconeguts són externs i independents d'esta, la complementen en aquells àmbits en què hi ha insuficient desplegament normatiu, o faciliten l'aplicació de determinades exigències.
3. No obstant això que establixen els paràgrafs anteriors, l'exigibilitat d'un document reconegut i la seua aplicació obligatòria podria establir-se, en determinats casos, i respecte de la totalitat o part del document en qüestió, per mitjà de la corresponent disposició.
Article 3. Àmbit funcional
1. Cada un dels documents reconeguts pot referir-se i estendre's a qualsevol de les disciplines relacionades amb l'edificació, als seus requisits bàsics, als seus productes, elements o servicis, als materials emprats en l'activitat edificatòria o a l'activitat dels mateixos agents que intervenen en el procés edificatori.
2. De la mateixa manera, podran incidir en el procés edificatori globalment considerat, o en alguna de les fases en què este s'articula.
Article 4. Tipologia
1. Els documents reconeguts poden adoptar les modalitats següents, segons el seu objecte o les seues característiques:
A) Documents per al perfil de qualitat en l'edificació
Són aquells procediments tècnics, catàlegs i aplicacions informàtiques, que servixen d'instrucció tècnica per a avaluar les prestacions que aconseguix un edifici, en funció del grau de desenvolupament dels requisits bàsics i exigències de l'edificació, i es tenen en compte les condicions i els usos previstos per al dit edifici.
B) Guies de qualitat
Les guies de qualitat són instruments de suport a l'edificació basats en el coneixement i l'experiència, que contribuïxen a millorar el procés edificatori. Estes guies faciliten el disseny, la selecció de productes, la presa de decisions per a la redacció del projecte i per a l'execució d'obra, així com l'ús i manteniment de l'edifici durant el seu període de vida útil.
C) Proves i procediments d'obra
Són documents aplicables en fase d'execució d'obra del procés edificatori i dirigits als agents de l'edificació que intervenen.
Les proves són comprovacions experimentals de parts de l'obra per a fer possible la seua validació objectiva, i estan orientades, principalment, a la direcció facultativa, als laboratoris d'assaig i a les entitats de control, segons siga procedent.
Els procediments d'obra transferixen els coneixements continguts en les guies de qualitat per a l'execució de l'obra, i estan orientats, principalment, a operaris i a personal d'obra.
D) Sistemes de suport a la qualitat en l'edificació
Són aquells instruments destinats a facilitar o a donar suport al procés edificatori perquè este es desenvolupe d'una manera més eficient.
Entre els sistemes de suport a la qualitat de l'edificació es considera la implantació d'un format informàtic obert que permeta l'intercanvi de dades i la interoperabilitat d'aplicacions informàtiques; la implantació d'una coordinació dimensional que facilite la industrialització d'elements constructius i la seua col·locació en obra; o qualssevol altres ferramentes o iniciatives que milloren la flexibilitat i la competència en el sector, i es facilita la qualitat de l'edificació.
E) Enregistraments i bases de dades
En els enregistraments i les bases de dades s'inscriuran els documents, els agents, els productes, els servicis o les obres que tinguen atorgat un distintiu de qualitat, que hagen sigut oficialment reconeguts, o disposen d'una altra circumstància que haja de ser tinguda en compte i difosa per al foment de la qualitat.
F) Aquells altres documents, procediments, sistemes, models o aplicacions que fomenten la qualitat de l'edificació en qualsevol dels seus aspectes, i que no estiguen previstos en els anteriors apartats.
2. En cap cas, els documents reconeguts podran referir-se a matèries, productes o sistemes particulars o sota patent.
CAPÍTOL II
Procediment d'aprovació i revisió
dels documents reconeguts
Article 5. Òrgan competent i mode d'aprovació
L'aprovació expressa dels documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació s'adoptarà mitjançant una resolució del conseller responsable en matèria de qualitat en l'edificació.
Article 6. Iniciativa
1. La iniciativa per a promoure l'aprovació o la revisió d'un document reconegut pot correspondre, indistintament, a la Generalitat o a qualsevol de les entitats, corporacions o associacions a què es referix l'article 7 d'este decret.
2. Quan la iniciativa partira d'una d'aquelles entitats, corporacions o associacions, la Generalitat podrà desestimar la proposta d'aprovació del Document Reconegut en qüestió.
Article 7. Audiència pública
1. Presentada la proposta, l'òrgan competent de la Generalitat la traslladarà a les associacions empresarials més representatives del sector de l'edificació, als col·legis professionals amb vinculació directa amb el procés edificatori, a les associacions o les fundacions públiques o privades dedicades a la investigació en l'àmbit de l'edificació, així com a entitats que pogueren estar afectades pel contingut específic d'una proposta de document reconegut.
2. Les entitats esmentades en l'anterior apartat disposaran d'un termini no inferior a quinze dies, ni superior a dos mesos, per a formular les al·legacions, els suggeriments o les observacions que estimaren convenients en relació amb la proposta de document reconegut presentat.
3. La determinació del termini per a presentar les al·legacions correspondrà a l'òrgan competent, i en la seua concreció es tindrà en compte la complexitat, magnitud o especials circumstàncies que pogueren concórrer en el document reconegut de què es tracte.
Article 8. Aprovació
1. La Generalitat o, si és el cas, l'entitat o les entitats que promoguen l'aprovació d'un document reconegut per a la qualitat en l'edificació, a la vista de les al·legacions presentades per les entitats referides en l'article precedent, procedirà a l'elaboració del text definitiu del document.
2. Una vegada redactat el text definitiu, al qual s'incorporaran les al·legacions que hagueren sigut considerades en el tràmit d'audiència, es procedirà a l'aprovació, si és el cas, mitjançant una resolució del conseller.
Article 9. Difusió
1. Els documents reconeguts per a la qualitat en l'edificació estaran a la disposició dels agents i dels usuaris del sector, per mitjà de qualsevol sistema o mitjà de difusió, imprés o informatitzat, que facilite el seu coneixement o aplicació.
2. Correspon a la Generalitat, en tot cas, la competència per a difondre els esmentats document reconeguts pels mitjans expressats en l'anterior punt.
3. Per a elaborar i difondre els documents reconeguts, la Generalitat podrà subscriure convenis amb les institucions sense ànim de lucre del sector de l'edificació, els quals podran assistir a aquella en les mencionades funcions.
CAPÍTOL III
Registre especial
Article 10. Competència
1. Es crea el Registre Especial de Documents Reconeguts, en el qual s'inclouran els documents reconeguts aprovats per la Generalitat, així com les actualitzacions dels referits documents que s'hagueren produït. Este registre tindrà caràcter públic i informatiu.
2. Les normes i condicions que determinen l'estructura i el funcionament del registre s'articularan per orde del conseller competent en matèria de qualitat de l'edificació.
3. El registre dependrà de la direcció general competent en matèria de qualitat de l'edificació.
4. L'actualització de les dades i la informació de continguts en els documents reconeguts no requerirà seguir els tràmits previstos en este decret per a la seua aprovació.
DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Excepció de la tramitació
S'excepciona de la tramitació prevista en el capítol II del present decret, per considerar-se que han sigut prou difosos i contrastats entre els agents del sector de l'edificació, els documents reconeguts que s'indiquen en l'annex d'este decret. Estos seran considerats com a documents reconeguts a partir de l'entrada en vigor del present decret, i seran inscrits en el Registre Especial de Documents Reconeguts.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Integració en el codi tècnic de l'edificació
La Generalitat podrà impulsar el procés d'incorporació dels documents reconeguts per esta aprovats en el marc normatiu de desenvolupament del codi tècnic de l'edificació, seguint els procediments prescrits per la referida normativa.
Segona. Habilitació per al desplegament reglamentari
Es faculta el conseller competent en matèria de qualitat en l'edificació per a dictar totes les disposicions que en desplegament del present decret siguen necessàries.
Tercera. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat.
València, 29 de setembre de 2006
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller d'Infraestructures i Transport,
JOSÉ RAMÓN GARCÍA ANTÓN
ANNEX
RELACIÓ DE DOCUMENTS RECONEGUTS
QUE S'APROVEN PER LA PRESENT DISPOSICIÓ
Cada document reconegut s'identifica per mitjà d'un codi d'identificació. Després de les lletres DR, al·lusives a la seua condició de document reconegut, s'utilitzen tres identificadors:
. El primer identificador és una lletra segons la modalitat del document reconegut, i de conformitat amb l'apartat 1 de l'article 4 del decret.
. El segon identificador és un número de document dins de la seua modalitat, i que s'assigna de manera definitiva a este, independentment de futures versions del document.
. El tercer identificador són els dos últims dígits de l'any en què s'aprova el document, excepte les bases de dades, que per la seua actualització permanent, no s'aproven en una determinada versió.
En el Registre Especial de Documents Reconeguts s'inclourà informació de cada document, referent al seu contingut, entitats participants, validació del document, difusió i edició del document en versió impresa o informàtica.
Els documents reconeguts que s'aproven s'identifiquen a continuació:
CODI DENOMINACIÓ
DRA 01/06 Guia de projecte del perfil de qualitat i aplicació informàtica.
DRA 02/06 Catàleg d'elements constructius.
DRB 01/06 Guia del taulell ceràmic i aplicació informàtica.
DRB 02/06 Guia d'estudis geotècnics per a fonamentació d'edificis i urbanització.
DRB 03/06 Guia de fonamentació d'edificis.
DRB 04/06 Guia per a la inspecció i avaluació preliminar d'estructures de formigó en edificis existents.
DRC 01/06 Cartilles d'obra de cobertes (10 cartilles).
DRC 02/06 Cartilles d'obra de façanes (13 cartilles).
DRC 03/06 Cartilles d'obra: entaulellat i paviment de taulells ceràmics (4 cartilles).
DRC 04/06 Cartilla d'obra: actuacions .in situ. en inspecció i avaluació Preliminar (1 cartilla).
DRD 01/06 Format d'intercanvi de dades de l'edificació.
DRE 01 Base de dades de laboratoris d'assaig acreditats i d'entitats de control de qualitat acreditades.
DRE 02 Base de dades de productes amb distintiu de qualitat.

linea
Mapa web