Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 188/2005, de 2 de desembre, del Consell de la Generalitat, regulador de l'allotjament turístic rural a l'interior de la Comunitat Valenciana. [2005/13521]

(DOGV núm. 5150 de 07.12.2005) Ref. Base de dades 6135/2005

DECRET 188/2005, de 2 de desembre, del Consell de la Generalitat, regulador de l'allotjament turístic rural a l'interior de la Comunitat Valenciana. [2005/13521]
L'article 31.12 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribuïx a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de turisme i, en l'exercici d'aquella, en virtut de la disposició final segona de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, pel Decret 253/1994, de 7 de desembre, del Consell de la Generalitat, es va regular l'allotjament turístic rural en l'interior de la Comunitat Valenciana.
La importància que esta activitat d'allotjament va adquirir des de la seua regulació i la demanda creixent per una societat urbana d'allotjament turístic en zones d'interior, especialment en la modalitat d'allotjament en casa rural, amb la consegüent perspectiva d'explotació com a activitat empresarial, va fer que per mitjà del Decret 207/1999, de 9 de novembre, el Consell de la Generalitat modificara la llavors vigent regulació donant entrada en el sector a iniciatives empresarials d'explotació per persones jurídiques i pels que superaven el veïnat local o vinculació laboral local de l'empresari, fins llavors exigida.
La prestació del servici d'allotjament en el medi rural o, si es preferix, en zones de l'interior de la Comunitat Valenciana, s'ha convertit en una activitat turística important que, sense abandonar del tot en algunes zones el seu caràcter complementari, s'està convertint en activitat principal i mitjà de vida dels que professionalment s'hi dediquen. D'altra banda, les motivacions i exigències del turista actual, els seus gustos i necessitats, han produït un canvi substancial en el concepte de “Turisme rural”, al qual no poden ser aliens els poders públics.
La Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, marc legal bàsic sobre el qual ha d'articular-se la normativa sectorial turística inclou, com a modalitat d'activitat d'allotjament, l'allotjament turístic rural, i assenyala entre els seus objectius la consecució d'una regulació de l'oferta turística per mitjà de la correcció de les deficiències d'infraestructura i la millora de la qualitat dels servicis, instal·lacions i equips turístics.
El decret introduïx quatre novetats importants: d'una banda, reconeix com a edificis singulars les “masies”, “alqueries” i “riuraus”, construccions típiques de la Comunitat Valenciana en el medi rural, distingint-les de les cases de poble; en segon lloc, dóna carta de naturalesa als hotels i apartaments rurals, modalitats fins ara no previstes en els reglaments reguladors d'estos tipus d'allotjament; en tercer lloc, possibilita l'ampliació del nombre de places de les cases rurals; i, finalment, preveu la classificació de l'allotjament en dos categories, “estàndard” i “superior”, i la seua corresponent identificació.
El decret s'estructura en nou capítols integrats per trenta-vuit articles, dues disposicions addicionals, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria i dues disposicions finals.
En conseqüència, oïts els sectors i les administracions públiques afectades, a proposta de la consellera de Turisme, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell de la Generalitat, en la reunió del dia 2 de desembre de 2005,
DECRETE
CAPÍTOL I
Objecte i àmbit d'aplicació
Article 1. Objecte
El present decret té com a objecte l'ordenació i el foment del turisme a l'interior de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Àmbit d'aplicació
1. Queden subjectes al present decret les persones físiques o jurídiques que es dediquen a prestar, de forma habitual i per mitjà de preu, allotjament turístic en establiments ubicats en les zones de l'interior de la Comunitat Valenciana, sota alguna de les modalitats previstes en l'article 3 d'esta disposició.
2. S'exclouen del present decret:
a) Els establiments que s'ubiquen en municipis que es troben en algun dels supòsits següents:
– Que el seu terme municipal siga limítrof amb el mar.
– Que es troben inclosos o vinculats a una àrea metropolitana.
– Que el model d'ocupació i ús del territori del seu terme municipal no responga al model rural tradicional.
b) Els establiments que s'ubiquen en zones residencials, encara que el municipi no es trobe en els supòsits previstos en l'apartat anterior.
3. No obstant el que disposa el número anterior, amb caràcter excepcional i en supòsits concrets, es podrà autoritzar el funcionament d'establiments d'allotjament previstos en la present disposició quan l'ús de la zona on s'ubiquen siga agrícola, ramadera o forestal.
CAPÍTOL II
Modalitats i categories
Article 3. Modalitats i categories
1. Allotjament turístic rural. A les zones de l'interior de la Comunitat Valenciana es podran prestar, a més de les ja regulades per la Generalitat, les següents modalitats d'allotjament turístic:
a) Casa rural, compartida o no amb els seus propietaris o usuaris.
b) Acampada en finca particular amb habitatge habitat.
c) Alberg turístic.
Les categories per a cases rurals i albergs turístics seran “estàndard” i “superior” i es determinaran, sense perjuí del compliment dels requisits tècnics generals i específics que en cada modalitat siguen exigibles, de conformitat amb el que disposa el present decret. El qualificatiu “luxe” només podrà ser atorgat als establiments classificats en la categoria “superior”, amb la sol·lictud prèvia dels interessats i en atenció a les seues característiques, servicis i instal·lacions.
2. Els establiments hotelers i apartaments turístics autoritzats conforme al que disposa el Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, regulador dels establiments hotelers de la Comunitat Valenciana, i en el Decret 30/1993, de 8 de març, del Consell de la Generalitat, pel qual es va aprovar el Reglament d'Apartaments Turístics, Viles, Xalets, Bungalous i semblants, podran sol·licitar la modalitat de “rural” quan complisquen els requisits d'ubicació previstos en l'article 2 i els exigits en els capítols VII i VIII del present decret, respectivament.
Article 4. Distinció turística
Els establiments subjectes al present decret podran obtindre una distinció turística en funció de la qualitat de les seues instal·lacions i dels servicis que presten, i les seues característiques i el sistema de concessió serà regulat mitjançant una orde de la Conselleria de Turisme.
Article 5. Cases rurals
S'entén per allotjament en cases rurals l'oferit per mitjà de preu i de forma habitual en habitatges, ocupades o no pels seus propietaris o usuaris, que complisquen els requisits establits pel present decret.
Article 6. Acampada en finca particular amb habitatge habitat
1. S'entén per allotjament en acampada en finca particular l'oferit, de forma habitual i per mitjà de preu, per a la seua realització en tenda de campanya o caravana en terrenys de propietat particular en què existisca un habitatge habitat.
2. La prestació d'esta modalitat d'allotjament serà compatible amb la d'allotjament compartit en cases rurals, sempre que el número d'allotjats alhora temps no supere el de 16 persones.
Article 7. Alberg turístic
S'entén per allotjament en alberg turístic l'oferit, de forma habitual i per mitjà de preu, en un establiment habilitat per a allotjar a viatgers en instal·lacions col·lectives amb habitacions múltiples. La capacitat dels albergs serà, com a mínim, de 17 places.
Article 8. Especialitats
Podran reconéixer-se, quan siga procedent, les següents especialitats d'allotjament:
1. Masos, Alqueries i Riuraus.
Quan el servici d'allotjament es preste en edificis aïllats, de més de 50 anys d'antiguitat, degudament datats i catalogats i que, rehabilitats o no, responguen a l'arquitectura tradicional de la zona on s'ubiquen, podran sol·licitar i obtindre l'especialitat “Mas”, “Alqueria” o “Riurau”.
Dita especialitat podrà reconéixer-se tant a les cases rurals i albergs com als hotels rurals.
2. Cases de poble.
Quan el servici d'allotjament en cases rurals es preste en edificis situats en nucli urbà, que constituïsquen un únic habitatge, conservats o rehabilitats conforme a l'arquitectura i amb els materials tradicionals de la zona, podran sol·licitar i obtindre l'especialitat “Casa de poble”.
Article 9. Distintius
Tots els establiments exhibiran, junt amb l'entrada principal, una placa normalitzada en la qual figurarà la modalitat i categoria atorgada. Les característiques de la placa les determinarà una orde de la Conselleria de Turisme.
Article 10. Requisits
La modalitat i categoria s'atorgarà en funció del compliment dels requisits tècnics generals i específics fixats en la present disposició.
CAPÍTOL III
Allotjament turístic rural. Bases de la classificació
Secció 1ª
Requisits tècnics generals
Article 11. Requisits generals
Per a desplegar l'activitat d'allotjament turístic d'interior en les modalitats previstes en l'apartat 1 de l'article 3 d'este decret, els establiments hauran de disposar com a mínim de:
a) Abastiment d'aigua i subministrament d'energia garantits.
b) Subministrament d'aigua apta per al consum humà.
c) Sistemes autoritzats d'eliminació de residus sòlids i d'aigües residuals.
d) Disponibilitat de comunicació telefònica, quan no estiga en el propi local.
e) Equip sanitari de primers auxilis.
f) Mesures de prevenció i extinció d'incendis, conforme al que establix la NBE CPI-96.
g) Informació sobre servicis de farmàcia, entitats financeres i recursos turístics de la zona en què es troben ubicats.
h) Calefacció en habitacions, banys i zones d'ús comú.
Article 12. Edificacions
Els edificis on s'ubiquen els establiments d'allotjament turístic rural hauran de presentar un bon estat de conservació, tant en els elements externs com interns. No es trobaran situats dins de l'espai que delimita la línia d'edificació de les carreteres que formen part de la xarxa de carreteres de l'Estat, ni de les que integren la xarxa bàsica de la Comunitat Valenciana.
Article 13. Salons, menjadors i mobiliari
1. Les superfícies destinades a salons i menjadors guardaran relació amb la capacitat de l'establiment, de manera que es garantisca als usuaris una estada confortable. En tot cas, es garantirà una superfície mínima de 2 m² per plaça d'allotjament, sense que en cap cas siga inferior a 14 m².
2. El mobiliari estarà en perfecte estat d'ús i conservació i, com a mínim, garantirà un nombre de seients equivalent al nombre de places de l'establiment.
Article 14. Altres dependències
Les cuines i banys tindran ventilació directa o forçada per a la renovació d'aire.
Les habitacions i la resta de dependències d'ús comú disposaran de ventilació directa a l'exterior o a patis no coberts.
Les habitacions estaran dotades de l'aïllament necessari per a preservar-les de sorolls i impedir el pas de llum a voluntat del client.
Secció 2ª
Requisits tècnics específics
Article 15. Requisits
Cada modalitat d'allotjament d'interior complirà els requisits tècnics específics previstos en el corresponent capítol d'este decret.
Article 16. Classificació
1. La determinació de la categoria que correspon a les cases rurals i als albergs turístics serà fixada atenent les exigències i requisits mínims establits en els seus corresponents capítols, i serà revisada per l'administració de la Generalitat transcorreguts cinc anys.
2. Sense perjuí del que disposa el número anterior, la classificació atorgada es mantindrà mentre perdure el compliment de les condicions i requisits determinants d'aquella, i pot ser revisada en qualsevol moment de conformitat amb el que establixen els articles 9 i 14.3 de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana. Bàsicament, dita revisió podrà efectuar-se quan es comprove un notori deteriorament en l'edificació, instal·lacions o en la qualitat dels elements d'ús del client.
CAPÍTOL IV
De l'allotjament en cases rurals
Secció 1ª
Requisits tècnics
Article 17. Ubicació
1. Esta modalitat d'allotjament es podrà prestar tant en els habitatges que es troben aïllats i disseminats pel terme municipal com les que formen part de nuclis urbans. En el primer cas, hauran de disposar d'un bon accés per a vehicles.
2. Els edificis en què es reconeguen les cases rurals no tindran més de tres altures, inclosa la planta baixa, excepte quan es tracte d'un únic allotjament que per les seues característiques pròpies dispose d'una o dos plantes més.
Article 18. Requisits generals
1. Les cases rurals, per a obtindre la corresponent declaració com a allotjament turístic rural, hauran d'estar dotades, com a mínim, de les instal·lacions següents:
a) Aigua calenta en cuina i bany.
b) Punts i preses de llum en totes les habitacions i zones d'ús comú.
c) Un bany complet, amb banyera o dutxa, per a cada sis places, inclosos els usuaris de l'habitatge. Dos banys fins a dotze places i tres quan la capacitat n'ultrapasse de dotze. En el còmput es descomptaran els banys incorporats a les habitacions i el nombre de places d'estes.
d) Les especialitats “mas”, “alqueria”, “riurau” i “casa de poble” disposaran de saló-menjador independent de la cuina, el qual serà una altra estada distinta.
2. Les cases rurals podran tindre una capacitat màxima de fins a 16 places, inclosos els llits supletoris. Estes només s'autoritzaran en dormitoris que superen el 25 per cent de la superfície mínima exigida. Prèvia petició del client i excepcionalment, el titular de l'establiment podrà instal·lar llits supletoris en dormitoris que no complisquen l'esmentada condició en habitatges d'ús compartit.
3. En cap cas no podran instal·lar-se llits supletoris o sofàs-llits en el menjador, en el saló, en el saló-menjador, o altres estades anàlogues.
Article 19. Requisits específics
Les cases rurals disposaran, a més dels requisits a què es referix l'article anterior, dels següents requisits específics:
I. Servicis generals Estàndard Superior
1. Informació sobre recursos turístics
i altres dades d'interés en dos idiomes Sí Sí
2. Caixes fortes individuals - Sí
3. Aire condicionat o climatització
en tot l'allotjament - Sí
II. Zona de clients
1. Habitacions: Estàndard Superior
a) Superfícies (no inclosos banys):
1. Dobles 12 m² 15 m²
2. Individuals 8 m² 10 m²
b) Dotació:
1. Llits (*) Sí Sí
2. Paperera Sí Sí
3. Televisió color - Sí
4. Tauletes de nit Sí Sí
5. Cadires Sí 2
6. Armari amb portes Sí Sí
7. Perxes Sí Sí
8. Punt de llum junt als llits Sí Sí
9. Espill Sí Sí
(*) Com a mínim d'1,35 x 1,80 en cas de ser dobles, i 90 x 1,80 si són individuals. El matalaf serà de molls o semblant. En categoria superior disposaran de canapé o semblant.
2. Servicis higienicosanitaris Estàndard Superior
a) Superfícies:
1. Incorporats a les habitacions 3,5 m² 4,5 m²
2. En la resta de l'allotjament 4,5 m² 5,5 m²
b) Dotació:
1. Lavabo Sí Sí
2. Banyera o dutxa > 90 >1,60
3. Bidet - Sí
4. Inodor Sí Sí
5. Espill Sí Sí
6. Presa de corrent junt lavabo amb
indicador de voltatge Sí Sí
7. Tovaller Sí Sí
8. Penjador Sí Sí
9. Eixugador de pèl (*) Sí Sí
10. Poal higiènic Sí Sí
11. Banqueta Sí Sí
12. Estant per a objectes de tocador o semblant Sí Sí
(*) Un cada 6 places o fracció.
3. Cuina Estàndard Superior
a) Superfícies 5 m² 8 m²
b) Dotació:
1. Cuina (mínim 3 focs) Sí Sí
2. Forn Sí Sí
3. Frigorífic amb congelador Sí Sí
4. Planxa Sí Sí
5. Extractor de fums Sí Sí
6. Llavadora Sí Sí
7. Batedora i cafetera Sí Sí
8. Llavaplats - Sí
9. Microones - Sí
Article 20. Allotjament compartit
La modalitat d'allotjament compartit reunirà les particularitats següents:
a) Es podrà incloure, amb caràcter obligatori per al client, el servici de pensió alimentària completa, mitja pensió o desdejuni.
Quan al client no se li facilite tota o part de la pensió alimentària, es facilitarà l'ús de la cuina, parament i nevera amb congelador i forn.
b) Es realitzarà diàriament la neteja d'habitacions i banys.
c) El servici de tovalles i roba de llit es canviarà amb l'entrada de nous clients o cada 3 dies.
d) Es prestarà el servici de llavat i planxat de roba, o es facilitaran planxa i llavadora per a l'ús dels clients.
Article 21. Allotjament no compartit
La modalitat d'allotjament no compartit reunirà les particularitats següents:
a) Es disposarà de mobiliari, efectes, parament i vaixella en bon estat de conservació i utilització.
b) Es proporcionarà als clients doble servici de tovalles i roba de llit, excepte per a estades no superiors a tres dies, així com combustible suficient per a cuina, calfador i calefacció.
Secció 2ª
Règim administratiu
Article 22. Sol·licitud
La sol·licitud d'autorització de casa rural i inscripció en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana, omplida en model normalitzat, s'adreçarà al Servici Territorial de Turisme de la província on s'ubique l'establiment, òrgan competent per a l'ordenació i instrucció del procediment, acompanyada de la documentació següent:
a) Acreditació de la personalitat física o jurídica del titular de l'explotació.
b) Acreditació de la disponibilitat de l'immoble per al seu ús com a allotjament turístic en casa rural.
c) Certificat de l'ajuntament relatiu a les matèries següents:
– Garanties de funcionament de l'abastiment d'aigua i subministrament d'energia.
– Qualitat de l'aigua per al consum humà.
– Efectivitat dels sistemes d'eliminació de residus sòlids i evacuació d'abocaments.
d) Cèdula d'habitabilitat de l'habitatge o certificat del tècnic municipal sobre el compliment de les normes d'habitabilitat i disseny d'habitatges.
e) Quan procedisca, per trobar-se l'establiment siti en sòl no urbanitzable comú, la declaració d'interés comunitari que atribuïsca el corresponent ús i aprofitament turístic.
f) En el cas de sol·licitar-se l'especialitat de “mas”, “alqueria” o “riurau”, la documentació que els identifique com a tals.
g) Per a obtindre l'especialitat “casa de poble”, es requerirà el certificat municipal sobre la conservació o rehabilitació de l'habitatge de conformitat amb l'arquitectura i materials tradicionals de la zona on s'ubique.
h) Document en què conste el compliment de les mesures de seguretat i, en especial, la normativa vigent en matèria de protecció contra incendis, NBE-CPI 96.
Article 23. Instrucció i resolució
1. La instrucció i resolució del procediment s'efectuarà de conformitat amb el que establix el títol VI de la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. L'òrgan competent de l'Agència Valenciana del Turisme resoldrà la sol·licitud en el termini màxim de sis mesos, amb efectes estimatoris en cas de transcórrer este termini sense haver-se dictat i notificat resolució, de conformitat amb el que establix la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
Article 24. Dispenses
Amb caràcter excepcional i en atenció a les especials circumstàncies que puguen donar-se, ponderades en conjunt la concurrència de les condicions exigides als establiments denominats cases rurals i el nombre i qualitat dels servicis oferits, i previs els informes tècnics necessaris a l'efecte, l'òrgan competent de l'Agència Valenciana del Turisme, mitjançant una resolució motivada, podrà dispensar del compliment d'alguna de les exigències previstes per a la classificació d'un establiment, sempre que es complisquen els requisits següents:
a) Que en cap cas no es referisca la dispensa als requisits tècnics generals de les edificacions continguts en els articles 11 a 14 de la present norma.
b) Que s'aporte memòria explicativa sobre els requisits compensatoris que justifiquen la dispensa.
c) Informe favorable de les associacions o organitzacions empresarials del sector turístic de la província.
Article 25. Període de funcionament i baixa de l'establiment
1. Els titulars de les cases rurals comunicaran a l'administració Turística el seu període de funcionament i les variacions que s'hi produïsquen. Este període, en còmput continu o discontinu, mai no serà inferior a nou mesos a l'any.
2. El tancament d'un establiment dins de tal període haurà de ser comunicat a l'administració Turística en el termini dels quinze dies següents a haver-se produït, amb indicació de la causa i duració. Quan esta excedisca de tres mesos, produirà la baixa de l'establiment, i el titular haurà de sol·licitar la reobertura amb aportació dels documents que, dels assenyalats en l'article 22, la justifiquen.
3. Així mateix produiran la baixa d'ofici de l'establiment, prèvia instrucció de l'oportú procediment en el qual l'interessat serà oït, a més de l'assenyalada en el número anterior, les causes següents:
a) L'incompliment de les condicions i requisits determinants de la declaració i inscripció.
b) La inactivitat de l'establiment sense causa justificada dins del període de funcionament comunicat.
c) La comissió d'una infracció que, d'acord amb la normativa vigent, comporte alguna de les sancions previstes en l'article 53.2.b) i 53.3.b) o d) de la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana.
4. També produirà la baixa de l'establiment la comunicació del cessament de la prestació dels servicis d'allotjament per part del titular.
Article 26. Canvis de modalitat, categoria, capacitat i titularitat
1. Tota modificació dels establiments que puga afectar la seua classificació, categoria o capacitat, haurà de sol·licitar i obtindre la corresponent autorització de l'òrgan competent de l'Agència Valenciana del Turisme, per mitjà del procediment descrit en els articles 22 i 23 del present decret, prèvia presentació dels documents que, dels assenyalats en l'article 22, la justifiquen.
2. Quan les modificacions efectuades en els establiments es referisquen a la titularitat d'este, període de funcionament i a la disponibilitat o no d'instal·lacions o servicis que no afecten la seua classificació, bastarà amb una mera comunicació a l'administració Turística, de la qual prendrà nota en el Registre General d'Empreses, Establiments i Professions Turístiques de la Comunitat Valenciana.
CAPÍTOL V
De l'allotjament en acampada en finca particular
Secció 1ª
Requisits tècnics
Article 27. Dotació de la finca, terreny i habitatge
1. En les finques o terrenys de propietat particular encerclades o tancades en tot el seu perímetre en què existisca un habitatge habitat, es podrà oferir el servici d'allotjament en tenda de campanya o caravana amb les condicions següents:
a) Podran allotjar-se com a màxim 16 persones, o instal·lar-se tres tendes de campanya o tres caravanes. Serà sempre dels clients la titularitat de les tendes de campanya o caravanes.
b) Les persones acampades tindran dret a la utilització del bany, llavador i pica de l'habitatge.
c) Es podrà facilitar la utilització d'altres dependències, com la sala d'estar, menjador, cuina, etc.
d) Es podrà oferir el servici de desdejuni o menjars.
e) En la zona prevista per a acampada, hauran de col·locar-se recipients per a l'acumulació de fems, els quals seran retirats diàriament.
f) No podrà realitzar-se foc, excepte en instal·lacions habilitades per a això, en períodes en què no estiga prohibit encendre foc en zones forestals o en les seues proximitats, i només si les condicions climàtiques i la resta de circumstàncies ho permeten, d'acord amb la legislació forestal.
g) L'estada no serà superior a 15 dies.
2. En la zona d'acampada no caldrà disposar de subministrament d'energia elèctrica.
3. Tant el recinte com les instal·lacions compliran amb les mesures de prevenció i extinció d'incendis previstes en la normativa municipal i en la dictada per la conselleria competent en matèria de medi ambient que, si s'escau, siga d'aplicació.
En el supòsit d'estar situades en muntanyes o terrenys forestals, s'aplicaran a l'acampada en finca particular les condicions que, per a les zones d'acampada, s'establixen en el Decret 233/1994, de 8 de novembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen les acampades i l'ús d'instal·lacions recreatives en les muntanyes de la Comunitat Valenciana. En este cas, hauran de verificar-se, a més, totes les mesures o plans de coordinació i de prevenció de potencials riscos i incendis forestals considere necessàries la conselleria competent en matèria d'interior, a l'efecte de la qual li serà sol·licitat informe.
Secció 2ª
Règim administratiu
Article 28. Sol·licitud
1. La sol·licitud de posada en funcionament es realitzarà d'acord amb el que preveu l'article 22, en model normalitzat, i acompanyada de la documentació que se cita en les lletres a), b) i c) de l'esmentat article.
2. S'aplicarà així mateix a estos establiments el que preveuen els articles 23 a 26 d'este decret.
CAPÍTOL VI
De l'allotjament en alberg turístic
Secció 1ª
Requisits tècnics
Article 29. Alberg turístic
1. S'entén per alberg turístic la instal·lació habilitada per a prestar el servici d'allotjament turístic, amb servicis o sense complementaris, en habitacions col·lectives, i amb instal·lacions d'ús col·lectiu per als allotjats, quan es complisquen les condicions establides en este capítol. La capacitat mínima de les habitacions serà de 8 places, i l'establiment podrà disposar d'un altre tipus d'habitacions de menor capacitat sempre que el nombre de places d'estes no supere el trenta per cent de la capacitat total d'aquell.
2. El servici d'allotjament haurà d'anar necessàriament acompanyat de la pràctica d'alguna activitat característica del turisme d'interior de caràcter esportiu, cultural, d'oci o semblant, justificativa de la necessitat de l'allotjament, constituint ambdós servicis una única oferta global.
3. L'estada contractada no podrà ser superior a 15 dies.
Article 30. Requisits específics
I. Servicis generals Estàndard Superior
1. Informació sobre recursos turístics
i altres dades d'interés en dos idiomes Sí Sí
2. Caixes fortes individuals - Sí
3. Piscina, excepte en nucli urbà - Sí
4. Aire condicionat o climatització
en tot l'allotjament - Sí
5. Llavadores automàtiques - Sí
6. Servicis higienicosanitaris:
a) Lavabos Sí Sí
b) Amb separacions laterals individuals - Sí
c) Dutxes amb portes Sí Sí
d) Cabines de dutxes amb separació
per a la roba - Sí
e) Espill Sí Sí
f) Presa de corrent junt al lavabo amb
indicador de voltatge Sí Sí
g) Tovaller Sí Sí
h) Poal higiènic Sí Sí
i) Servicis sanitaris dicapacitats Sí Sí
II. Zona de clients Estàndard Superior
1. Habitacions:
a) Dotació:
1. Llits o lliteres Sí Sí
2. Armaris individuals amb portes - Sí
3. Perxes Sí Sí
4. Punts de llum junt amb els llits Sí Sí
III. Zones comunes
1. Ludoteca, biblioteca o bussines centre,
diferenciats d'altres zones comunes d'esplai - Sí
2. Zona de barbacoa - Sí
3. Instal·lacions esportives polivalents - Sí
Article 31. Particularitats
La modalitat d'allotjament en alberg turístic reunirà les particularitats següents:
a) Es podrà oferir el servici de desdejuni i menjars o facilitar l'ús de cuines.
b) Haurà de disposar de zones comunes de menjador i d'esplai en espais distints.
c) L'establiment estarà dotat d'aigua freda i calent en banys i cuina; dutxes, lavabos i inodors a raó d'un per cada sis persones; llavador i pica a raó d'un per cada deu persones.
d) Les habitacions estaran dotades d'un armari o taquilla amb clau per cada plaça d'allotjament.
Secció 2ª
Règim administratiu
Article 32. Sol·licitud
1. La sol·licitud de posada en funcionament es realitzarà d'acord amb el que preveu l'article 22, en imprés normalitzat, i acompanyada de la documentació a què es referixen les lletres a), b) i c) de l'esmentat article.
2. Així mateix haurà d'aportar-se:
a) Document en què conste el compliment de les mesures de seguretat i, en especial, la normativa vigent en matèria de protecció contra incendis, NBE CPI 96.
b) Document en què conste el compliment d'allò que s'ha establit en matèria d'accessibilitat en l'edificació de pública concurrència i en el medi urbà, tal com establix el Decret 39/2004, de 5 de març, del Consell de la Generalitat.
c) Quan procedisca, la documentació a què es referix l'article 22. e) i f) d'este decret.
d) Llicència municipal d'activitat.
CAPÍTOL VII
De l'allotjament en hotels rurals
Article 33. Modalitats
Els establiments hotelers classificats en els grups primer i segon, hotels i hostals, del Decret 153/1993, de 17 d'agost, del Consell de la Generalitat, podran sol·licitar la modalitat “hotel rural” quan complisquen els requisits a què es referix l'article següent.
Article 34. Requisits
1. La seua capacitat d'allotjament no serà superior a les cinquanta places.
2. L'edifici on es reconega esta figura haurà de tindre valor arquitectònic tradicional, històric, cultural o etnogràfic, o respondre a les característiques arquitectòniques de la zona.
3. La localitat on s'ubique serà de menys de 5.000 habitants. En localitats amb més d'habitants, hauran d'estar situats en sòl no urbanitzable, en aldees o llocs dependents del municipi sempre que compten amb declaració d'interés comunitari.
4. El mobiliari, equipament i ornamentació respondran a la singularitat autòctona rústica de la zona on es troben.
CAPÍTOL VIII
De l'allotjament en apartaments turístics rurals
Article 35. Requisits
Els apartaments turístics, viles, xalets, bungalous i semblants autoritzats conforme al Decret 30/1993, de 8 de març, del Consell de la Generalitat, podran sol·licitar la modalitat de “rural” quan complisquen els requisits següents:
1. La seua capacitat d'allotjament no serà superior a les setze places per apartament.
2. L'edifici on es reconega esta modalitat respondrà a les característiques arquitectòniques de la zona.
3. El mobiliari, equipament i ornamentació respondran a la singularitat autòctona rústica de la zona on es troben.
4. Proporcionar informació sobre recursos turístics i altres dades d'interés, en dos idiomes.
CAPÍTOL IX
Del compliment general de la normativa turística
Article 36. Preus i reserves
Als establiments d'allotjament en cases rurals, acampada en finca particular i alberg turístic, els serà d'aplicació aquelles previsions en matèria de preus i reserves s'efectuen en el Decret 19/1997, d'11 de febrer, del Consell de la Generalitat, pel qual s'aprova el règim de preus i reserves en allotjaments turístics.
Article 37. Compliment d'altres normes
Sense perjuí de l'observança de les altres disposicions administratives que s'apliquen, en totes les modalitats d'allotjament turístic rural es complirà la normativa relativa als fulls de reclamacions i als llibres-registre i parts d'entrada de viatgers.
Article 38. Responsabilitat
Els titulars de l'explotació seran responsables que els allotjaments estiguen a disposició dels usuaris en condicions adequades de conservació i neteja des del dia fixat per a la seua ocupació, així com de l'adequada prestació dels servicis.
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Primera. Règim sancionador
Les infraccions contra el que disposa el present decret seran sancionades conforme al que disposa la Llei 3/1998, de 21 de maig, de la Generalitat, de Turisme de la Comunitat Valenciana, i disposicions de desplegament.
Segona. Adequació dels establiments a la nova normativa
Els establiments ja existents que pretenguen augmentar la seua capacitat o escometen obres de rehabilitació o reforma hauran d'adaptar-se al que disposa el present decret aportant, segons siga procedent, la documentació prevista en els articles 22, 28 i 32.
DISPOSICIONS TRANSITÒRIES
Primera. Normativa aplicable als expedients en tramitació
Els expedients iniciats amb anterioritat a l'entrada en vigor del present decret seguiran tramitant-se de conformitat amb el que disposa l'anterior normativa.
Segona. Termini d'adaptació de les categories dels establiments
Els titulars d'establiments turístics autoritzats conforme al Decret 253/1994, de 7 de desembre, del Consell de la Generalitat, disposaran d'un any, comptat a partir de l'entrada en vigor del present decret, per a adaptar-se a les disposicions previstes en ell. Transcorregut este termini, es classificaran d'ofici en la categoria estàndard.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Normes que es deroguen
Queden derogades les normes següents:
a) Decret 253/1994, de 7 de desembre, del Consell de la Generalitat, de la Generalitat, regulador de l'allotjament turístic rural en l'interior de la Comunitat Valenciana.
b) Decret 207/1999, de 9 de novembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es modifica el Decret 253/1994, de 7 de desembre, del Consell de la Generalitat, regulador de l'allotjament turístic rural en l'interior de la Comunitat Valenciana.
DISPOSICIONS FINALS
Primera. Habilitació per al desplegament reglamentari
El conseller en matèria de turisme queda facultat per a dictar les disposicions necessàries en compliment i desplegament del present decret.
Segona. Entrada en vigor
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.
Castelló de la Plana, 2 de desembre de 2005
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
La consellera de Turisme,

linea
Mapa web