Ficha docv

Ficha docv









DECRET 206/2017, de 15 de desembre, del Consell, pel qual es regula el Consell Valencià del Cooperativisme. [2017/11911]

(DOGV núm. 8196 de 22.12.2017) Ref. Base de dades 011440/2017




Capítol I. Naturalesa i funcions del Consell Valencià del Cooperativisme

Article 1. Naturalesa i règim jurídic

Article 2. Funcions d'assessorament i iniciativa en matèries normatives

Article 3. Funció de promoció del cooperativisme

Article 4. Funció de planificació del suport i foment del cooperativisme

Article 5. Funció de col·laboració amb el Consell en matèria cooperativa

Article 6. Funció d'intervenció en les liquidacions i transformacions de cooperatives

Article 7. Funcions en relació amb la resolució extrajudicial de conflictes cooperatius



Capítol II. Composició

Article 8. Composició

Article 9. Nomenament, substitució, suplència i representació

Article 10. Duració del mandat i cessament

Article 11. Drets de les persones membres del Consell Valencià del Cooperativisme



Capítol III. Seu i estructura

Article 12. Seu

Article 13. Càrrecs del Consell

Article 14. Presidència

Article 15. Vicepresidència

Article 16. Secretaria

Article 17. Estructura

Article 18. Ple del Consell Valencià del Cooperativisme

Article 19. Comissió permanent

Article 20. Secretaria tècnica

Article 21. Informació i comunicació electrònica



Capítol IV. Intervenció en liquidacions de cooperatives

Article 22. Intervenció del Consell Valencià del Cooperativisme en la liquidació de cooperatives

Article 23. Persones liquidadores

Article 24. Procediment de liquidació

Article 25. Despeses de liquidació



Capítol V. Mediació, conciliació i arbitratge cooperatius

Article 26. Normes comunes

Article 27. Mediació

Article 28. Conciliació

Article 29. Arbitratge



Disposició derogatòria única. Derogació normativa

Disposició transitòria única. Actualització de la composició del Consell Valencià del Cooperativisme



Disposicions finals

Primera. Habilitació normativa

Segona. Provisió de vacants en el Consell Valencià del Cooperativisme

Tercera. Entrada en vigor





Preàmbul



La Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de cooperatives de la Comunitat Valenciana va crear, amb la denominació de Consell Superior del Cooperativisme, un òrgan col·laborador de la Generalitat, amb participació de la Confederació de Cooperatives Valencianes i dotat de personalitat jurídica pròpia a què va atribuir, a més de funcions d'informe, assessorament i foment, competències en matèria de conciliació i arbitratge en els conflictes cooperatius.

Mitjançant la Llei 3/1995, de 2 de març, que va modificar la Llei 11/1985, de 25 d'octubre, de cooperatives de la Comunitat Valenciana, el Consell Superior del Cooperativisme va ser substituït per un òrgan paritari, sense personalitat jurídica pròpia i integrat orgànicament en la conselleria competent en matèria de cooperatives, al qual es va denominar Consell Valencià del Cooperativisme.

El Consell Valencià del Cooperativisme es va configurar per la Llei 3/1995 com un òrgan de promoció, assessorament i planificació de la política i la legislació en matèria de cooperatives, compost, paritàriament, per persones representants del cooperativisme i per persones designades pel Consell. Se li varen assignar també les funcions de conciliació i arbitratge dels conflictes cooperatius i algunes altres de capital importància en els processos de liquidació de les cooperatives valencianes i en l'assignació del destí del seu haver líquid resultant, irrepartible entre les seues persones sòcies.

En desenvolupament dels preceptes de la Llei 3/1995, relatius al Consell Valencià del Cooperativisme, es va dictar el Decret 228/1996, de 10 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es regula el Consell Valencià del Cooperativisme, i es va establir la seua composició i funcions i la seua intervenció en la conciliació i arbitratge cooperatius.

Les successives modificacions de la legislació reguladora de les cooperatives valencianes, aprovades en 1998 i 2003, van mantindre la naturalesa, el caràcter i les funcions del Consell Valencià del Cooperativisme. No obstant això, les modificacions operades en la Llei 8/2003, de 24 de març, de la Generalitat, de cooperatives de la Comunitat Valenciana, per mitjà de la Llei 4/2014, d'11 de juliol, de modificació de l'anterior, que van donar lloc a l'aprovació, per mitjà del Decret legislatiu 2/2015, de 15 de maig, del Consell, del vigent text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana, han introduït nous elements en algunes matèries que exigeixen del Consell una resposta més activa al mateix temps que una major dedicació i aprofundiment en l'exercici de les seues funcions, la qual cosa, unit a la necessària modernització i actualització de la composició del Consell després de més de vint anys d'existència, fa imprescindible una nova regulació d'aquest òrgan per a dotar-lo d'una estructura més dinàmica i innovadora i per a potenciar l'eficient utilització dels mitjans i recursos necessaris per al seu funcionament. D'ací la necessitat de promulgar un nou decret que desenvolupe reglamentàriament la llei, en el que pertoca al Consell Valencià del Cooperativisme.

En aquest sentit, la novetat més important de l'última reforma legislativa, esmentada abans, ha estat l'impuls al foment del cooperativisme amb el mandat al Consell Valencià del Cooperativisme de redactar i aprovar un pla de suport i foment del cooperativisme, tal com es preveu en l'article 109 del text refós. Aquest pla es configura legalment com un instrument de planificació biennal de les polítiques i accions de la Generalitat i la resta d'actors del cooperativisme i ha de contemplar mesures concretes, memòria econòmica i compromisos pressupostaris; a més, el Consell haurà d'elaborar un informe semestral de seguiment del seu grau de compliment i avaluar-ne els resultats. Això ha motivat que s'afija a les funcions anteriors del Consell de l'article 122.3 aquesta nova i exigent obligació.



D'altra banda, en matèria de resolució extrajudicial de conflictes s'ha sumat la funció mediadora a les tradicionals de conciliació i l'arbitratge, funcions en què el Consell ha tingut una llarga i intensa activitat i que també requereixen una posada al dia en la seua regulació a través d'una reglamentació específica que ha d'aprovar el mateix Consell.



Finalment, contempla el decret la modernització tecnològica del Consell, com ja ho va fer la reforma legal amb les cooperatives, mitjançant la posada en marxa d'una pàgina web corporativa i seu electrònica com a instrument d'informació i tramitació telemàtica i informàtica, el desenvolupament de les quals es produirà en el reglament de funcionament de què el Consell es dotarà a si mateix.

La regulació que es conté en aquest decret resulta, així, necessària per a actualitzar la composició i funcions del Consell Valencià del Cooperativisme a la regulació actual continguda en el text refós de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i en la resta de la normativa que li és d'aplicació com a òrgan administratiu; per tal adequar-la a la vigent estructura de l'Administració de la Generalitat i és, també, necessària, per a substituir eficaçment la regulació que es deroga; conté la regulació imprescindible per a cobrir les necessitats del seu objecte de regulació, sense establir càrregues o obligacions innecessàries a les persones destinatàries; és coherent amb la resta de l'ordenament jurídic d'aplicació al Consell Valencià del Cooperativisme i determina, amb claredat, precisió i seguretat el marc jurídic d'aplicació a l'esmentat òrgan; no estableix noves càrregues administratives addicionals a les actuals, ni incideix en la gestió dels recursos públics. En el procés de la seua elaboració, s'ha comptat amb la participació activa del moviment cooperatiu valencià, a través de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, present en el propi òrgan de què tracta aquest decret i que ha informat, favorablement, el corresponent projecte normatiu.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

En virtut d'això, després de l'informe favorable del Consell Valencià del Cooperativisme, a proposta del conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, d'acord amb el Consell Jurídic Consultiu, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la seua reunió del 15 de desembre de 2017,







Decrete



Capítol I

Naturalesa i funcions del Consell Valencià del Cooperativisme



Article 1. Naturalesa i règim jurídic

De conformitat amb el que estableix l'article 122.1 del text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana, aprovat per Decret Legislatiu 2/2015, de 15 de maig, del Consell, el Consell Valencià del Cooperativisme és un òrgan de promoció, assessorament i planificació de la política i legislació en matèria de cooperatives.



El Consell Valencià del Cooperativisme és un òrgan de l'Administració de la Generalitat sense personalitat pròpia, integrat orgànicament en la conselleria competent en matèria de cooperatives.

De conformitat amb el que estableix l'article 122.1 de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, text refós aprovat pel Decret legislatiu 2/2015, de 15 de maig, del Consell, el Consell Valencià del Cooperativisme es regeix per les normes dedicades a aquest en l'esmentada llei, pel que estableix aquest decret i pel reglament de funcionament de què es dote a si mateix. Li serà també d'aplicació amb caràcter supletori la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

Les resolucions del Consell Valencià del Cooperativisme tenen valor i força administrativa.

La conselleria competent en matèria de cooperatives dotarà el Consell Valencià del Cooperativisme dels mitjans materials i recursos econòmics que calguen per al seu funcionament i el compliment de les seues funcions, i l'assignarà el personal funcionari suficient per a desenvolupar les tasques tècniques i administratives necessàries per a això.



Article 2. Funcions d'assessorament i iniciativa en matèries normatives

De conformitat amb el que preveu l'article 122 del text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana:

1. El Consell Valencià del Cooperativisme informarà o dictaminarà sobre qualsevol disposició normativa de la Generalitat que puga afectar les entitats cooperatives.

A tals efectes, els òrgans de l'Administració de la Generalitat sol·licitaran preceptivament al Consell Valencià del Cooperativisme el seu informe o dictamen sobre qualsevol projecte normatiu que afecte singularment o especialment les cooperatives o el seu règim jurídic substantiu. Aquests informes seran evacuats en el termini màxim de 10 dies.

Alhora, els òrgans de l'Administració de la Generalitat podran també sol·licitar un informe o dictamen del Consell Valencià del Cooperativisme sobre qualsevol altre projecte normatiu que puga afectar les cooperatives o els seus principals àmbits d'actuació com a empreses.



2. El Consell, a iniciativa pròpia, podrà formular, a la instància que estime competent, proposicions encaminades a la millora del tractament que la normativa vigent dispense a les entitats cooperatives.



Article 3. Funció de promoció del cooperativisme

1. Foment i potenciació del cooperativisme. El Consell Valencià del Cooperativisme:

a) Promourà i estimularà les actuacions tendents al desenvolupament del cooperativisme que duguen a terme les cooperatives i les seues organitzacions representatives.

b) Animarà les experiències cooperatives que suposen un efectiu enfortiment o actualització del model cooperatiu en les seues diverses facetes i, en general, totes aquelles activitats que utilitzen la institució cooperativa com a vehicle de participació social o que conduïsca a una millora de la qualitat de vida de les persones.

c) Impulsarà la comunicació del cooperativisme de la Comunitat Valenciana amb la resta del cooperativisme estatal, europeu i internacional, així com amb les institucions del sector cooperatiu existents en els esmentats àmbits i amb les institucions acadèmiques o científiques especialitzades en matèria cooperativa.

2. Foment de les relacions intercooperatives. El Consell Valencià del Cooperativisme informarà, amb caràcter previ a la seua adopció, de les mesures a què es refereix l'article 112 del text refós de la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana, relatiu al foment de les relacions intercooperatives. L'esmentat informe s'emetrà en el termini de 10 dies i tindrà caràcter de preceptiu i vinculant.

3. Difusió i defensa dels principis cooperatius. El Consell Valencià del Cooperativisme promourà aquelles actuacions que considere adequades per a la major difusió dels principis i valors que identifiquen al moviment cooperatiu, de conformitat amb les declaracions que sobre aquests formule l'Aliança Cooperativa Internacional, i vetlarà per la seua observança i compliment i, en particular, per la deguda dotació i utilització del fons de formació i promoció cooperativa.



4. Foment de la formació cooperativa. El Consell Valencià del Cooperativisme col·laborarà amb l'Administració de la Generalitat en el foment de la formació cooperativa formulant plans de formació, en els quals procurarà la participació de les cooperatives, especialment a través de les seues institucions representatives. Les esmentades actuacions podran, així mateix, incloure's en els plans biennals de suport i foment del cooperativisme a què es refereix l'article següent.



Article 4. Funció de planificació del suport i foment del cooperativisme

El Consell Valencià del Cooperativisme, de conformitat amb el que estableix l'article 109 del text refós de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, redactarà i aprovarà, amb caràcter biennal, un pla de suport i foment del cooperativisme amb el contingut previst en l'esmentat precepte i elaborarà, semestralment, un informe de seguiment i execució de les mesures arreplegades en el pla. Tot això sense perjuí de la participació, que li reconeix l'article 122.3 de la mencionada llei, en la planificació i en l'execució de la política del Consell en relació amb el cooperativisme.



Article 5. Funció de col·laboració amb el Consell en matèria cooperativa

El Consell Valencià del Cooperativisme:

1. Col·laborarà en l'execució de la política del Consell en relació amb el cooperativisme, directament o a través de les entitats en què participe.

2. Emetrà anualment un informe de valoració sobre les polítiques de suport al cooperativisme dutes a terme pel Consell.

3. Evacuarà consultes en relació amb les actuacions administratives en matèria cooperativa.



Article 6. Funció d'intervenció en les liquidacions i transformacions de cooperatives

Correspon al Consell Valencià del Cooperativisme designar les persones liquidadores i aprovar el balanç final de la liquidació i les operacions d'aquesta, en els supòsits en què així s'establisca en el text refós de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Així mateix, acordarà la destinació de l'haver líquid resultant de la liquidació o de la transformació de les cooperatives quan corresponga posar-ho a disposició del Consell, d'acord amb el que estableixen els articles 75, 76, 82 i concordants, del text refós la Llei de cooperatives de la Comunitat Valenciana.



Article 7. Funcions en relació amb la resolució extrajudicial de conflictes cooperatius

El Consell intervindrà en els conflictes que es plantegen en matèria cooperativa entre entitats cooperatives o entre aquestes i els seus socis i sòcies o membres, a través de procediments de mediació, conciliació o arbitratge, d'acord amb el que estableix aquest decret i en les normes que el mateix Consell establisca sobre els procediments de la seua intervenció en els esmentats mitjans de resolució extrajudicial dels conflictes cooperatius i l'administració d'aquests.



Capítol II

Composició



Article 8. Composició

El Consell Valencià del Cooperativisme és un òrgan paritari integrat per l'Administració de la Generalitat i la representació del cooperativisme designada per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Estarà compost per:

a) Cinc persones membres nates, que seran, per part de l'Administració de la Generalitat, les persones titulars de la conselleria, secretaria autonòmica i direcció general amb competències en matèria de cooperatives i, per part del cooperativisme, les persones que ostenten la Presidència i la Secretaria de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.

b) Nou persones membres, de caràcter electiu, nomenades pel Consell, quatre d'elles persones amb experiència reconeguda en matèria de cooperativisme o amb competències administratives relacionades amb esmentada matèria, a proposta de la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperatives; i les cinc restants a proposta de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Cada una de les respectives propostes de nomenament de les persones membres electives inclourà la d'un nombre igual de suplents, que les substituiran en cas de vacant, i podran contindre un ordre de preferència entre elles mateixa.

Tant la Generalitat com la Confederació procuraran que en la composició del Consell Valencià del Cooperativisme s' assolisca una presència equilibrada d'ambdós sexes.



Article 9. Nomenament, substitució, suplència i representació

1. Les persones membres electives del Consell Valencià del Cooperativisme i les seues suplents seran nomenades pel Consell mitjançant un decret.

2. En els supòsits de cessament de les persones membres nats, aquestes seran substituïdes per les persones que les succeïsquen en els respectius càrrecs.

Les vacants de les persones membres electives es cobriran amb les que siguen suplents designades a aquest efecte, i seguiran, si és el cas, l'ordre de preferència establert en el seu nomenament.

Quan la competència administrativa de les persones membres electives designades a proposta de la persona titular competent en matèria de cooperatives es trobe vinculada al càrrec públic que exercisquen, les esmentades membres seran substituïdes, en cas de cessament en el càrrec, per les qui les succeïsquen en aquest.

3. El règim de suplències de les persones membres nats, representants de l'Administració serà l'establert en el reglament orgànic i funcional de la conselleria competent en matèria de cooperatives.



4. Les persones membres nates, així com les electives, en els quals concórrega la condició de càrrec superior o directiu de l'Administració, podran fer-se representar en les sessions del Consell Valencià del Cooperativisme per personal funcionari dependent d'elles que ostente rang de cap de servei o superior.

Las persones membres nates o electives proposades per la Confederació podran fer-se representar per qualssevol de les persones designades com a suplents de les membres electives.

Article 10. Duració del mandat i cessament

1. Les persones membres nates ho seran mentre ostenten els seus càrrecs en l'Administració o en la Confederació, segons siga procedent, i cessaran automàticament quan cessen en els càrrecs.

2. La duració del mandat de les persones membres electives representants de l'Administració el nomenament dels quals no estiga vinculat a un càrrec públic serà indefinida, sense perjuí del seu cessament pel Consell a proposta de l'autoritat que va proposar el seu nomenament. Quan el nomenament estiga vinculat a l'exercici d'un càrrec públic, cessaran automàticament com a membres del Consell Valencià del Cooperativisme al deixar d'exercir el càrrec per raó del qual van ser nomenades.

La duració del mandat de les persones membres electives designades a proposta de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana serà indefinida, sense perjuí del seu cessament pel Consell a proposta de la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, dins de cada mandat es podrà variar la designació de les persones membres electives, titulars i suplents, a través del mateix procediment utilitzat per a la seua designació inicial. La designació d'una nova membre comportarà el cessament de la que se substituïsca. La nova membre, si és el cas, ostentarà el càrrec pel temps que li haja correspost exercir-lo a la membre substituïda.



Article 11. Drets de les persones membres del Consell Valencià del Cooperativisme

Les persones membres del Consell Valencià del Cooperativisme tenen dret a:

a) Rebre, amb una antelació mínima de 10 dies, la convocatòria amb l'ordre del dia de les reunions, excepte en els casos en què la reunió siga convocada amb caràcter d'urgència. La informació sobre els temes que figuren en l'ordre del dia estarà a disposició de les persones membres en el mateix termini.

b) Assistir a les reunions del Consell Valencià del Cooperativisme i participar en els seus debats. No obstant això, hauran d'abstindre's de fer-ho en els assumptes en què tinguen interés o que afecten persones, físiques o jurídiques, amb les quals estiguen o hagen estat unides per vincles professionals o de parentiu.

c) Exercir el seu dret al vot, expressar el sentit del seu vot i els motius que el justifiquen i formular, quan ho estimen convenient, el seu vot particular sobre qualsevol qüestió sotmesa a votació. No podrà abstindre's en les votacions qui tinga la condició de membre del Consell per la seua qualitat d'autoritats o personal al servei de les administracions públiques.

d) Obtindre la informació precisa per a complir les funcions assignades.

e) Disposar d'una assegurança de responsabilitat civil, quan així ho establisca el mateix Consell.

f) Exercir totes les altres funcions que siguen inherents a la seua condició.





Capítol III

Seu i estructura



Article 12. Seu

El Consell Valencià del Cooperativisme té la seua seu a la ciutat de València, on radique la conselleria competent en matèria de cooperatives, però podrà celebrar sessions en qualsevol lloc de la Comunitat Valenciana quan així ho convoque la Presidència.



Article 13. Càrrecs del Consell

El Consell Valencià del Cooperativisme triarà, d'entre les seues persones membres, les que ostentaran la Presidència, la Vicepresidència i la Secretaria, i funcionarà d'acord amb el reglament que es dote a si mateix i atenent al principi de presència equilibrada de ambdós sexes.



En qualsevol moment, el Consell podrà redistribuir els càrrecs entre les seues persones membres.



Article 14. Presidència

Correspondrà a la Presidència del Consell Valencià del Cooperativisme:

a) Exercir la representació de l'òrgan.

b) Acordar la convocatòria de les sessions ordinàries i extraordinàries del Ple i fixar el seu ordre del dia, tenint en compte, si és el cas, les peticions dels altres persones membres formulades amb la suficient antelació.

c) Presidir les sessions plenàries, moderar el desenvolupament dels debats i suspendre'ls per causes justificades.

d) Vetlar pel compliment dels acords adoptats pel Consell.



e) Visar les actes i certificacions dels acords del Ple.

f) Exercir totes les altres funcions que siguen inherents a la Presidència.



Article 15. Vicepresidència

Serà funció de la Vicepresidència del Consell Valencià del Cooperativisme exercir totes les funcions que li delegue la Presidència, així com substituir-la en les seues funcions en cas de vacant per absència o malaltia.



Article 16. Secretaria

Correspondrà a la Secretaria del Consell Valencià del Cooperativisme:

a) Efectuar la convocatòria de les sessions dels òrgans del Consell per ordre de la seua Presidència, així com les citacions a les persones membres d'aquests.

b) Rebre els actes de comunicació de les persones membres amb el Consell i, entre aquests, les notificacions, peticions de dades, rectificacions o qualsevol altra classe d'escrits dels quals el Consell haja de tindre coneixement.

c) Preparar el despatx dels assumptes, redactar i autoritzar les actes de les sessions dels òrgans del Consell.

d) Expedir certificacions de les consultes, dictàmens i acords aprovats.

e) Totes les altres funcions que siguen inherents a la Secretaria.



Article 17. Estructura

El Consell Valencià del Cooperativisme s'estructura en el Ple i en la seua Comissió Permanent. Podrà constituir, per acord del Ple, totes les altres comissions que considere convenient.

El Consell disposarà d'una Secretaria Tècnica permanent. A més, puntualment, podrà requerir l'assessorament i l'assistència tècnica de personal funcionari de l'Administració de la Generalitat i d'altres administracions públiques, així com de professionals o persones expertes independents; així mateix, podrà sol·licitar la presència en les seues reunions tant de personal al servei de la Generalitat com de professionals o de persones expertes externes.



Article 18. Ple del Consell Valencià del Cooperativisme

El Ple estarà format per les persones que ostenten la Presidència, la Vicepresidència i la Secretaria i per la resta de persones membres integrants del Consell Valencià del Cooperativisme, atenent al principi de presència equilibrada de ambdós sexes.

Correspondrà al Ple del Consell Valencià del Cooperativisme l'exercici de totes les competències que li atribuïsquen la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i la resta de normativa d'aplicació, i de manera específica:

a) Elegir els càrrecs del Consell i, si és el cas i en qualsevol moment, variar les designacions fetes.

b) Crear les comissions que considere oportunes per a tractar qüestions específiques.

c) Aprovar el reglament de funcionament del Consell, així com les seues modificacions.

d) Aprovar el programa anual d'activitats.

e) Aprovar la memòria anual d'activitats i l'econòmica de l'exercici transcorregut.

f) Emetre l'informe anual de valoració a què es refereix l'article 5.2 d'aquest decret, sobre les polítiques de suport al cooperativisme desenvolupades pel Consell, així com els informes semestrals de seguiment i execució dels plans biennals de suport i foment del cooperativisme.

g) Aprovar les bases per a la constitució d'una cort d'arbitratge especialitzada.

h) Emetre els informes i dictàmens a què es refereix l'article 2 d'aquest decret, relatiu a les disposicions legals que afecten o puguen afectar les entitats cooperatives.

i) Emetre l'informe previ previst en l'article 3.2 d'aquest decret, relatiu al foment de les relacions intercooperatives.

j) Qualsevol altra prevista en la legislació vigent que no estiga atribuïda expressament a un altre òrgan del Consell.

El Consell en Ple es reunirà almenys una vegada per semestre amb caràcter ordinari. Amb caràcter extraordinari, podrà reunir-se en qualsevol moment prèvia convocatòria de la Presidència, a iniciativa pròpia o a instància de qualsevol altra persona membre, i en aquest cas el sol·licitant haurà d'acompanyar a la seua instància una proposta d'ordre del dia.



Article 19. Comissió permanent

1. Es crea la Comissió Permanent per a la gestió executiva del Consell, amb les funcions pròpies atribuïdes en aquest article i les que expressament li delegue o assigne el Ple del Consell.

2. Estarà formada per sis persones, triades pel Ple d'entre les seues membres, tres d'elles d'entre les proposades per l'Administració i tres d'entre les proposades per la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. Ambdues parts en la seua elecció procuraran la presència equilibrada de ambdós sexes. En tot cas, correspondrà formar part de la comissió permanent a la persona triada per a ostentar la secretaria del Ple, que computarà com una de les tres persones designades pel grup a què pertanga.

3. Constituïda la Comissió Permanent, es nomenarà la Presidència d'aquesta. Correspondrà exercir la Secretaria a la persona que l'exercisca en el Ple.

Quant a la duració dels càrrecs, suplències i representació, caldrà ajustar-se al règim general disposat en els articles 8 i 9 d'aquest decret.



4. Seran funcions de la comissió permanent:

a) Dirigir i controlar l'execució dels plans i programes anuals aprovats pel Ple adoptant les mesures necessàries per a la seua aplicació.



b) Determinar la tramitació dels escrits i peticions que es dirigisquen a la institució.

c) Intervindre en els conflictes que es plantegen en matèria cooperativa, entre entitats cooperatives o entre aquestes i les seues persones sòcies o membres. En concret, designarà les persones que hagen d'exercir l'arbitratge en els procediments de dret o equitat que es presenten davant del Consell Valencià del Cooperativisme. Així mateix, designarà les persones que hagen d'actuar pel Consell en els procediments de conciliació voluntària i de mediació que es plantegen davant d'aquest.

d) Intervindre en les liquidacions de cooperatives en els casos previstos en la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, designant les persones liquidadores i aprovant el balanç final de la liquidació i les operacions d'aquesta.

e) Decidir sobre la destinació de l'haver líquid resultant posat a disposició del Consell Valencià del Cooperativisme, d'acord amb el que preveu la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.

f) Elevar al Ple la proposta sobre els documents que aquest haja d'aprovar d'acord amb el que estableix l'article 18 d'aquest decret i, en especial, sobre les memòries semestrals i anual que el Ple haja d'aprovar.

g) Evacuar les consultes en relació amb les actuacions administratives en matèria cooperativa a què es refereix l'article 4.3 d'aquest decret.



h) Decidir la contractació, per mitjà dels procediments administratius pertinents, de consultes, informes o estudis externs, així com la promoció o participació del Consell en congressos, jornades o altres fòrums científics o cívics.

i) Supervisar les comissions específiques que cree el Ple, en les quals es podran delegar les competències previstes en les lletres c) i d) d'aquest article.

j) Qualssevol altres funcions que li siguen encomanades pel Ple.

Article 20. Secretaria tècnica

La direcció administrativa i tècnica del Consell correspon a la seua Secretaria Tècnica, que exercirà la persona que ostente la direcció de la unitat administrativa a què el Reglament orgànic i funcional de la conselleria corresponent assigne les funcions administratives de suport al funcionament del Consell.

Respondrà de la seua gestió davant del Ple i la Comissió Permanent del Consell, a les reunions de la qual assistirà amb veu i sense vot, i en l'àmbit administratiu dependrà funcionalment de la Secretaria d'aquest.

Exercirà les seues funcions d'acord amb els principis de transparència, economia, celeritat i eficàcia.

Li correspon custodiar la documentació del Consell i posar-la a disposició dels seus òrgans o persones membres quan li siga requerida.



La conselleria amb competències en matèria de cooperatives dotarà l'esmentada secretaria tècnica dels recursos humans i els mitjans materials que calguen per al correcte exercici de les seues funcions.

La memòria anual del Consell contindrà un punt en què el Ple manifestarà el seu parer sobre els recursos i mitjans posats a disposició de la seua secretaria tècnica i sobre la seua optimització.



Article 21. Informació i comunicació electrònica

El Consell Valencià del Cooperativisme disposarà d'una pàgina web corporativa i establirà reglamentàriament el procediment per a possibilitar la realització de gestions i presentació de documents a través de mitjans telemàtics o en suport informàtic.

Les comunicacions de i entre les persones membres del Consell hauran de realitzar-se preferentment de forma electrònica.





Capítol IV

Intervenció en liquidacions de cooperatives



Article 22. Intervenció del Consell Valencià del Cooperativisme en la liquidació de cooperatives

El Consell Valencià del Cooperativisme intervindrà en la liquidació de cooperatives en els supòsits previstos en el text refós de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana. La intervenció del Consell s'estendrà al nomenament de les persones liquidadores i a l'aprovació de les operacions de liquidació i del seu balanç final.





Article 23. Persones liquidadores

1. El Consell Valencià del Cooperativisme crearà un grup de persones liquidadores expertes, del qual podran formar part les persones físiques o jurídiques que acrediten disposar, d'acord amb les bases per a la designació de persones liquidadores que dictarà el Consell a aquest efecte, de suficient capacitat professional i experiència en el sector cooperatiu.

2. Les persones liquidadores que designe el Consell, quan no siguen sòcies de la cooperativa, hauran de ser membres del grup de persones liquidadores.

3. La designació de persona liquidadora per a un cas concret s'entendrà feta per a intervindre en el corresponent procediment fins la seua íntegra conclusió.

4. Respecte a les incompatibilitats, funcions, responsabilitats, cessament i renúncia de les persones liquidadores no sòcies nomenades pel Consell Valencià del Cooperativisme caldrà ajustar-se al règim establert per a les persones liquidadores sòcies de cooperatives. No obstant això, el nomenament de persones liquidadores, sòcies o no, designades pel Consell podrà ser revocat quan s'aprecie negligència, incapacitat, dol o mala fe en les nomenades.



Article 24. Procediment de liquidació

Quant a procediment, terminis i la resta de condicions de la liquidació en què intervinga el Consell Valencià del Cooperativisme caldrà ajustar-se al que disposa la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana.



Article 25. Despeses de la liquidació

1. Les despeses de la liquidació aniran a càrrec de la cooperativa.

2. L'exercici per una persona sòcia del càrrec de liquidadora no dóna dret a retribució.

Podrà ser retribuït el càrrec de persona liquidadora quan aquest no siga exercit per una persona sòcia. En aquest cas, les persones professionals liquidadores seran retribuïdes amb càrrec a la cooperativa en liquidació. No obstant això, si aquesta no compta amb els recursos necessaris, la persona liquidadora serà retribuïda pel Consell Valencià del Cooperativisme, de conformitat amb els honoraris mínims que el mateix Consell establisca en les bases que regulen la seua designació.





Capítol V

Mediació, conciliació i arbitratge cooperatius



Article 26. Normes comunes

En la resolució dels conflictes que es plantegen entre entitats cooperatives o entre aquestes i les seues persones sòcies o membres, el Consell Valencià del Cooperativisme, a través de la seua Comissió Permanent, exercirà, d'acord amb el text refós de la Llei de Cooperatives de la Comunitat Valenciana i aquest decret, una triple competència:

a) La mediació.

b) La conciliació de caràcter voluntari, prèvia, si és el cas, a l'exercici d'accions davant dels jutjats i tribunals.

c) L'arbitratge.

El procediment i els efectes de la mediació, la conciliació i l'arbitratge seran els establerts per les lleis i pel reglament específic del Consell Valencià del Cooperativisme, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana mitjançant una resolució de la Presidència del Consell.



Article 27. Mediació

Tota controvèrsia que se suscite en l'àmbit de les relacions descrites en l'article anterior podrà sotmetre's, amb l'acord previ de les parts, a la mediació del Consell Valencià del Cooperativisme.

El Consell actuarà com a institució de mediació, amb subjecció a la legislació comuna en la matèria, la competència de la qual desenvoluparà reglamentàriament de forma diferenciada de la conciliació i l'arbitratge.



Article 28. Conciliació

La conciliació s'instarà per escrit amb els requisits establerts en el reglament específic de què es dote el Consell Valencià del Cooperativisme.

La seua regulació, que serà la prevista en l'esmentat reglament, inclourà el reconeixement que les certificacions d'avinença són un títol suficient per a obtindre l'execució del que acorda.



Article 29. Arbitratge

El Consell Valencià del Cooperativisme constituirà una Cort d'Arbitratge Cooperatiu, del qual podran formar part persones llicenciades o graduades en dret, expertes en cooperatives, amb subjecció, en tot cas, a les disposicions estatals que regulen l'exercici de la funció arbitral. El reglament específic del Consell contindrà les bases de la convocatòria pública per a la selecció de les persones membres de la Cort, i fixarà els requisits que han de complir les que siguen aspirants per a acreditar la seua experiència cooperativa, així com el nombre raonable de membres que integraran la Cort i les mesures necessàries per a aconseguir la seua cohesió i coordinació. La relació de persones membres de la Cort es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana mitjançant una resolució de la Presidència del Consell.

El Consell Valencià del Cooperativisme administrarà l'arbitratge cooperatiu, a través de les persones membres de la Cort, a les quals correspondrà la resolució de les qüestions sotmeses a arbitratge i l'emissió de laudes arbitrals. Per a això, les parts s'han d'haver obligat prèviament per mitjà d'un conveni arbitral en virtut de clàusules inserides en els seus estatuts o fora d'aquests.

El Consell Valencià del Cooperativisme designarà les persones que hagen d'exercir l'arbitratge, per a cada procediment, entre les que siguen membres de la cort arbitral. L'arbitratge podrà ser exercit per una sol membre o per un col·legi arbitral de tres persones, quan la complexitat de la qüestió litigiosa així ho aconselle, a juí del Consell. El col·legi arbitral tindrà una Presidència, una Secretaria i una Vocalia designades pel Consell Valencià del Cooperativisme.

Excepcionalment, si el compromís és d'arbitratge d'equitat, podran emetre i firmar el laude en nom del Consell qualssevol persones, encara que no siguen juristes, bé persones membres d'aquest, bé terceres persones designades per ell.

El laude arbitral, ja siga emés en virtut d'arbitratge de dret o d'equitat, tindrà efectes de sentència judicial obligatòria per a les parts i executòria per als tribunals.





Disposició derogatòria única



Derogació normativa

Queda expressament derogat el Decret 228/1996, de 10 de desembre, del Govern Valencià, pel qual es regula el Consell Valencià del Cooperativisme.





Disposició transitòria única



Actualització de la composició del Consell Valencià del Cooperativisme

En la primera reunió del Consell Valencià del Cooperativisme a què assistisquen després de l'entrada en vigor d'aquest decret, prendran possessió com a persones membres nates d'aquest les actuals membres electives a què corresponga accedir a la condició de membre nata segons aquesta norma, i cessaran com a electives.

La resta de persones membres electives del Consell Valencià del Cooperativisme, que ho siguen en la data d'entrada en vigor d'aquest decret, mantindran la seua condició de membres d'aquest mateix fins que hagen de cessar, de conformitat amb el que preveu aquest decret.





Disposicions finals



Primera. Habilitació normativa

S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en matèria de cooperatives per a dictar quantes resolucions i instruccions siguen necessàries per a l'aplicació d'aquest decret.



Segona. Provisió de vacants en el Consell

En el termini d'un mes des de l'entrada en vigor d'aquest decret, la conselleria competent en matèria de cooperatives i la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana formularan les seues respectives propostes de nomenament de persones membres electives, fins a completar el nombre que corresponga proposar a cada una d'aquestes.



Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 15 de desembre de 2017



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

Mapa web