Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 18 d'abril de 2017, de la Direcció de l'Institut Superior d'Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana, per la qual es dicten instruccions i es convoca la prova d'accés a les ensenyances artístiques superiors. [2017/3514]

(DOGV núm. 8029 de 28.04.2017) Ref. Base de dades 003650/2017




La Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix que l'accés a les ensenyances artístiques superiors requereix estar en possessió del títol de batxiller o haver superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys, així com la superació de les corresponents proves específiques a què es refereixen els articles 54, 55, 56 i 57.



Així mateix, amb caràcter d'excepcionalitat i d'acord amb l'article 69, Ensenyances postobligatòries, apartat 5, de l'esmentada Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, les administracions educatives podran establir l'accés directe dels majors de 18 anys a les ensenyances artístiques superiors en general per mitjà de la superació d'una prova específica, regulada i organitzada per les administracions educatives, que acredite que la persona aspirant posseeix els coneixements, les habilitats i les aptituds necessàries per a cursar amb aprofitament les corresponents ensenyances, així com l'accés directe als estudis superiors de música o de dansa dels majors de 16 anys en les mateixes condicions.



El Reial decret 1614/2009, de 26 d'octubre, modificat pel Reial decret 21/2015, de 23 de gener, pel qual s'estableix l'ordenació de les ensenyances artístiques superiors regulades per la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, determina en l'article 12 els requisits d'accés en idèntics termes als expressats en el primer paràgraf.



Per altra banda, el Decret 48/2011, de 6 de maig, del Consell, pel qual s'estableix l'ordenació de les ensenyances artístiques superiors i es determina el marc normatiu per a la implantació dels plans d'estudis corresponents als títols oficials en les diferents ensenyances artístiques superiors, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, en els articles 8, 9 i 10 es refereix igualment a l'accés a aquestes ensenyances i a les proves d'accés corresponents.

En virtut de les competències que estableix l'article 50.3.h dels Estatuts de l'Institut Superior d'Ensenyances Artístiques de la Comunitat Valenciana, aprovats pel Decret 82/2009, de 12 de juny, del Consell, resolc:



Primer

L'admissió de l'alumnat per al curs 2017-2018 a les ensenyances artístiques superiors, en els centres de la Comunitat Valenciana, es realitzarà segons el que es disposa en l'annex I.



Segon

L'estructura i el contingut de la prova específica d'accés per a cada especialitat de les ensenyances artístiques superiors s'ajustarà al que es disposa en l'annex II.



Tercer

La realització de les proves es durà a terme d'acord amb el calendari que estableix l'annex III i en els centres que allí es determinen.





Quart

S'aproven els formularis inclosos com a annexos IV, V i VI per a la sol·licitud d'inscripció per a la realització de les proves d'accés i per a l'acreditació de superació de la prova específica d'accés.



Cinqué

Aquesta resolució entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Sisé

Contra aquesta resolució, que esgota la via administrativa, la persona interessada podrà interposar un recurs contenciós administratiu davant del Jutjat Contenciós Administratiu de València, de conformitat amb el que disposa la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa en el termini de dos mesos a comptar des de l'endemà de la notificació, o, potestativament i amb caràcter previ, un recurs administratiu de reposició en el termini d'un mes davant del mateix òrgan que el dicta, d'acord amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 18 d'abril de 2017.– El director: Josep Manel Garcia Company.





ANNEX I

Procediment pel qual es regula l'organització de les proves d'accés als estudis superiors d'ensenyances artístiques



I. Àmbit d'aplicació

Aquesta resolució serà d'aplicació en els procediments d'accés i admissió a les ensenyances artístiques superiors d'Art Dramàtic, Arts Plàstiques (Ceràmica), Dansa, Disseny i Música.



II. Requisits acadèmics per a l'accés

1. Per a l'accés a les ensenyances oficials conduents a un títol superior en els diferents àmbits, es requerirà estar en possessió del títol de batxiller o haver superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys, així com la superació de la prova específica a què es refereixen els articles 54, 55, 56 i 57 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació.

2. Podran també accedir a les ensenyances artístiques superiors les persones majors de 18 anys, així com les majors de 16 anys per als estudis superiors de música o de dansa, que sense reunir els requisits assenyalats en l'apartat anterior superen la prova específica a què fa referència l'article 69, Ensenyances postobligatòries, apartat 5, de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació. A més a més han de superar la prova específica de l'apartat anterior.

3. Podran accedir directament als estudis superiors d'Arts Plàstiques i de Disseny, sense necessitat de realitzar la prova específica d'accés, els que estiguen en possessió de títol de Tècnic Superior d'Arts Plàstiques i Disseny.



III. Prova específica per a persones sense requisits acadèmics (art. 69.5 LOE)

1. Aquesta prova es dirigeix a les persones a què fa referència l'article 69, apartat 5, de la citada Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, que complisquen els anys fins al dia 31 de desembre de l'any natural en què se celebre la prova, que vulguen accedir a les ensenyances artístiques superiors i no es troben en possessió del títol de Batxiller ni hagen superat la prova d'accés a la universitat per a majors de 25 anys.

2. La superació d'aquesta prova acreditarà que la persona aspirant posseeix els coneixements, habilitats i aptituds necessaris per a cursar amb aprofitament les corresponents ensenyances.

3. La prova específica per a persones sense requisits acadèmics (art. 69.5 LOE) és comuna per a totes les ensenyances artístiques superiors i es desenrotllarà d'acord amb el calendari establit en l'annex III d'aquesta resolució.

4. La prova es realitzarà en almenys un centre públic d'ensenyances artístiques superiors per província. En l'annex III es determinaran els centres de realització de les proves.

5. Per a avaluar aquesta prova es constituirà un únic tribunal, nomenat pel director/a de l'ISEACV, del qual formarà part un nombre imparell de membres.

6. El tribunal estarà constituït pels membres següents:

a) El president/a

b) El secretari/ària

c) Tres vocals

7. En funció del nombre de persones aspirants, la direcció de l'ISEACV podrà nomenar una comissió de suport per a la realització de la prova, les funcions de la qual seran atendre les aules, corregir exàmens i aquelles altres que, per a l'adequat desenrotllament del procés, assigne el tribunal.

8. La prova constarà de les següents parts.

a) Primera part: Comentari de text o desenrotllament d'un tema d'actualitat general. A partir de dos textos, la persona aspirant en triarà un i realitzarà:

a.1. Un resum d'una extensió entre 75 a 100 paraules.

a.2. Una opinió personal d'extensió lliure.

b) Segona part: Llengua castellana o valenciana (a triar). A partir d'un text, la persona aspirant contestarà a les qüestions de tipus gramatical: ortogràfic, morfològic, sintàctic i lèxic.

c) Tercera part: Llengua estrangera. A partir d'un text, la persona aspirant contestarà a les qüestions de tipus gramatical: ortogràfic, morfològic, sintàctic i lèxic.

9. La qualificació de cada una de les parts s'expressarà en escala numèrica de 0 a 10 i el resultat final de la prova serà la mitjana aritmètica. La superació de la prova exigirà que aquesta mitjana haja de ser igual o superior a 5, la qual cosa suposarà la qualificació d'apte/a. La superació d'aquesta prova tindrà validesa permanent als efectes d'accés a les ensenyances artístiques superiors en tot l'Estat.

10. En el cas que els participants, una vegada efectuats pel tribunal els aclariments sol·licitats a la vista de la prova i la resta de mitjans que li van servir com a elements de juí per a qualificar, estimen que la qualificació és incorrecta, podran presentar una reclamació, per mitjà d'un escrit motivat, davant del president/a del tribunal, dins dels tres dies hàbils següents a aquell en què la qualificació va ser notificada públicament. Contra la resolució del president/a del tribunal es podrà interposar un recurs d'alçada davant del director/a de l'ISEACV en el termini d'un mes a comptar des de la resolució denegatòria.

11. Es requereix la superació d'aquesta prova per a inscriure's en la prova específica d'accés.

12. La inscripció per a aquesta prova es realitzarà en les dates assenyalades en el calendari i centres inclosos en l'annex III. Els impresos per a la inscripció poden obtenir-se en la següent adreça d'internet:

http://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=2782.



IV. Inscripció i determinació de les places de la prova específica d'accés

1. El termini d'inscripció per a la realització de la prova específica d'accés a les distintes ensenyances artístiques superiors en cada un dels centres estarà determinat en el calendari que figura en l'annex III.

2. La inscripció es realitzarà en el centre on es realitzarà la prova. En la sol·licitud d'inscripció, l'alumne/a triarà l'especialitat o especialitats que desitja cursar. Els impresos per a la inscripció poden obtenir-se en la següent adreça d'internet:

http://www.gva.es/va/inicio/procedimientos?id_proc=15968.

3. L'ISEACV, a proposta dels centres, determinarà el nombre de places disponibles per a iniciar els estudis de les distintes ensenyances artístiques superiors. D'aquesta oferta es farà la reserva següent:

a) El 20 % de les places disponibles, per a l'alumnat que tinga accés directe.

b) Les places restants s'oferiran per a l'alumnat que accedisca per mitjà de la realització de la prova d'accés.

Les places que no s'adjudiquen en l'opció per mitjà d'accés directe s'acumularan a l'opció b.



V. Prova específica d'accés

1. L'ISEACV realitzarà almenys una convocatòria anual de la prova específica d'accés. La prova es realitzarà en els centres superiors d'ensenyances artístiques, que realitzaran com a mínim una convocatòria a l'any. La superació de la prova específica d'accés tindrà validesa per al curs acadèmic corresponent.

2. L'ISEACV autoritzarà anualment, a proposta dels centres, l'estructura i el contingut de la prova específica d'accés, la finalitat de la qual serà la valoració dels coneixements, les habilitats i les aptituds necessaris per a cursar amb aprofitament aquests estudis.

3. El tribunal determinarà els continguts dels distints exercicis de la prova específica d'accés a què es refereix l'annex II.

4. Així mateix, publicarà el calendari que contindrà les dates d'inscripció, realització de les proves d'accés i matriculació de l'alumnat en cada un dels centres superiors d'ensenyances artístiques (segons l'annex III).



VI. Qualificació

1. La valoració de la prova d'accés s'expressarà en funció d'una escala numèrica de 0 a 10, amb expressió de tres decimals que permetrà l'ordenació de les sol·licituds d'admissió per a l'adjudicació de les places oferides.

2. La superació de la prova d'accés exigeix obtindre una qualificació igual o superior a 5,000. En el cas que la prova d'accés s'organitze per mitjà de la realització de més d'una prova, aquestes seran avaluades individualment i la qualificació final de la persona aspirant serà la resultant de la mitjana aritmètica de les diferents proves realitzades, llevat que específicament es dispose un altre procediment en els annexos corresponents.



VII. Adjudicació de places

Per a l'adjudicació de places en els centres, els aspirants que hagen superat la prova específica d'accés seran ordenats segons les qualificacions finals obtingudes.

Les adjudicacions seguiran el següent ordre de preferència:

1r. Aspirants que hagen superat la prova d'accés en el centre on desitgen cursar les ensenyances.

2n. Aspirants que hagen superat la prova d'accés en un centre distint.



VIII. Tribunal

1. Per tal de proposar i avaluar les distintes proves es constituirà un únic tribunal per centre, nomenat pel director/a de l'ISEACV, a proposta del director/a del centre, del qual formaran part un nombre imparell de membres.

2. El tribunal estarà constituït pels membres següents:

a) El president/a

b) Un mínim de quatre vocals, un dels quals actuarà com a secretari/ària.

3. Quan el nombre persones d'aspirants ho aconselle, es podrà nomenar un nombre més gran de vocals.

4. La direcció del centre, en funció de les especialitats, dels itineraris i del nombre de persones aspirants, podrà nomenar comissions de suport per a la realització de les proves, les funcions de les quals seran les de l'atenció d'aules, correcció d'exàmens així com aquelles altres que assigne el tribunal per a l'adequat desenrotllament del procés.



IX. Reclamació de qualificacions

Si, una vegada el tribunal haja efectuat els aclariments sol·licitats a la vista de les proves i la resta de mitjans que li van servir com a elements de juí per a qualificar, es manté la reclamació, aquesta es presentarà per mitjà d'un escrit motivat, dirigit al president/a del tribunal dins dels tres dies hàbils següents a aquell en què la qualificació va ser notificada públicament.

Contra la resolució del president del tribunal es podrà interposar un recurs d'alçada davant del director/a de l'ISEACV en el termini d'un mes a comptar de la resolució denegatòria.



X. Formalització de matrícules

Les persones aspirants que, superada la prova, obtinguen plaça, formalitzaran la matrícula per ordre de qualificació en els corresponents centres, prèvia presentació de la documentació acreditativa de reunir els requisits acadèmics exigits per a l'accés a la titulació, en el termini que cada centre determine. Una vegada finalitzat aquest termini sense que la persona aspirant s'haja matriculat, perdrà tot dret a la plaça, ja que serà oferida a les persones aspirants en llista d'espera i per rigorós ordre dins de la llista.

Les persones aspirants en llista d'espera hauran de romandre atentes a la crida i vacants que fixarà cada un dels centres en funció del seu termini de matrícula. És important tindre en compte que els terminis són diferents en cada un dels centres i, per tant, no hi ha un termini únic de matrícula ni de crida a les llistes d'espera per a cobrir vacants. Per això, la publicació del calendari de crides o, si escau, la realització d'aquestes, a través de les pàgines web dels corresponents centres serà mitjà suficient per a la notificació a les persones aspirants en llista d'espera.

Les taxes que abonen els alumnes que concórreguen a les proves d'accés seran les establides en el text refós de la Llei de taxes de la Generalitat, aprovat pel Decret legislatiu 1/2005, de 25 de febrer, del Consell, modificat per la Llei 14/2016, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2017. Aquestes taxes seran de 21,95 euros per a la prova específica per a persones sense requisits acadèmics (art.69.5 LOE), de 52,52 euros per a la prova específica d'accés als títols superiors i de 72,82 euros per a la prova específica d'accés als màsters d'ensenyances artístiques, segons es preveu respectivament en els conceptes 1 i 2 de l'epígraf II, Avaluació i proves, del quadre de tarifes de l'article 139 nonies del text refós de la Llei de taxes de la Generalitat.



XI. Acollida i orientació de nou ingrés

Els centres disposaran de sistemes d'informació i procediments d'acollida i orientació dels estudiants de nou ingrés per a facilitar la seua incorporació a les ensenyances artístiques superiors corresponents.



Aquests sistemes i procediments hauran d'incloure, en el cas d'estudiants amb necessitats educatives específiques derivades de discapacitat, els serveis de suport i assessorament adequats, que valoraran la necessitat de possibles adaptacions curriculars.



XII. Centres privats autoritzats

Aquesta resolució serà d'aplicació per als centres privats autoritzats d'ensenyances artístiques superiors de la Comunitat Valenciana. L'ISEACV establirà el procediment específic a seguir per aquests centres per a la realització de les proves d'accés.





ANNEX II.1

Estructura i contingut de la prova específica

d'accés a Art Dramàtic



Les proves específiques d'accés, per a totes les especialitats, constaran de dues parts cada una d'elles eliminatòria.

La primera part té com a objecte avaluar la possessió dels coneixements i habilitats instrumentals i de tècniques per a cursar les ensenyances corresponents. Constarà de dos exercicis: Comentari de text, exercici comú a totes les especialitats, i Habilitats específiques. Cada exercici computarà el 50 % de la nota final d'aquesta part. Es requereix aconseguir una puntuació mínima del 40 % de la nota de cada exercici.



La segona part té per objecte comprovar les capacitats potencials necessàries per a cursar amb aprofitament els estudis de cada una de les especialitats. Consta d'un únic exercici que computarà el 100 % d'aquesta part.

La qualificació final de la prova d'accés serà la mitjana aritmètica de les qualificacions en cada una de les parts.

Primera part

Primer exercici. Comentari de text

Aquest exercici és comú a totes les especialitats. Les persones aspirants han d'haver llegit prèviament les obres teatrals que el centre haja comunicat. L'exercici consistirà en un comentari d'un fragment d'aquestes obres i respondre un qüestionari que versarà sobre el gènere, els aspectes històrics, socials i artístics relacionats amb l'obra. Es valorarà la maduresa i els coneixements de la persona aspirant en relació a la comprensió de conceptes i utilització del llenguatge. Temps de realització: 1 hora i 30 minuts.

Segon exercici. Habilitats específiques

Aquest exercici consisteix en l'avaluació de les habilitats necessàries per a cursar els estudis corresponents a cada una de les següents especialitats.

A) Direcció escènica i dramatúrgia

Exercici de direcció d'actors. Per a aquest exercici es triarà una escena de les obres proposades pel tribunal. Es desenvoluparà en dues parts:

a) Exposició de la traducció conceptual de l'escena triada. Temes a desenvolupar: lectura de la situació dins del context de l'obra; els objectius i l'acció dels personatges; els canvis en la relació de poder dels personatges; l'estructura no verbal. Computarà el 50 % de la nota. Temps de realització: 10 minuts.

b) Direcció d'actors. L'escena triada serà realitzada amb els actors (alumnes de l'especialitat d'interpretació).

Temes a desenvolupar: exposició de les circumstàncies donades; transmissió i persecució dels objectius dels personatges; la cerca de la interrelació; el text com a conseqüència de l'acció. Computarà el 50 % de la nota. Temps de realització: 30 minuts.

B) Escenografia

L'exercici consistirà en la realització d'un dibuix del natural a mà alçada sobre un tema comunicat pel tribunal. La representació es farà segons les convencions de la representació fotogràfica, això és, aplicant la perspectiva cònica, però d'una manera intuïtiva, ja que es realitzarà a mà alçada. Es valorarà la soltesa en el traç, la versemblança pel que fa a l'element representat, el tractament lumínic i proporcional i la rapidesa en l'execució. Format: DIN-A3. Tècnica admesa: lliure (llapis, carbonet, tinta xinesa, tècniques mixtes, etc.). No obstant això, no s'acceptarà l'ús de tècniques en què el dibuix no estiga completament sec i fixat en el seu suport en el moment del lliurament. Materials per a la realització: a subministrar per la persona aspirant. Temps de realització: dues hores.



C) Interpretació

L'exercici constarà de quatre àrees, cada una d'elles conduïda per professors en grups reduïts de treball. Cada àrea computarà un 25 % del total de la nota de l'exercici. Per a obtindre aquesta nota serà necessari assolir una puntuació mínima del 20 % de cada una de les àrees que conformen l'exercici.

a) Moviment. S'avaluarà la flexibilitat, l'energia, ritme, coordinació i concentració.

b) Música i cant. Consistirà en la reproducció de frases rítmiques i melòdiques, vocalitzacions. Es valorarà el sentit rítmic i l'afinació.

c) Actuació. Es valoraran les capacitats expressives de la persona aspirant, concentració, disponibilitat i atenció, mitjançant exercicis d'actuació.

d) Veu i dicció. Exercicis proposats pel tribunal. Lectura a primera vista de diferents textos. S'avaluarà el nivell de correcció fonètica, la qualitat de la veu, l'expressivitat i modulació així com la possible existència de disfuncions o problemes vocals.



Segona part

Té com a objecte comprovar les capacitats potencials necessàries per a cursar amb aprofitament els estudis de cada una de les especialitats. Consta d'un únic exercici que computarà el 100 % d'aquesta part.



A) Direcció escènica i dramatúrgia

Anàlisi dramatúrgica d'una de les obres proposades pel tribunal. Defensa oral.

La persona interessada haurà de dipositar en la secretaria del centre el portafolis amb el seu concepte de posada en escena el mateix dia de la notificació d'haver superat la primera part de les proves.

L'anàlisi haurà d'incloure:

a) Un estudi dels personatges (computarà el 30 % del global de l'exercici). Haurà d'incloure: objectius generals dels personatges; evolució dels personatges en l'obra; les relacions dels personatges; l'evolució en les relacions dels personatges.

b) Realització de la proposta de traducció escènica de l'obra (computarà el 30 % del global de l'exercici). Haurà d'incloure: el tema de l'obra; l'actualitat del tema escollit; intenció dramàtica; accions i moviment escènic; esbossos de planta de l'espai escènic; música i/o efectes de so necessaris per a configurar l'espai sonor i il·luminació.



La presentació i defensa oral de la proposta de posada en escena computarà el 40 % del total d'aquest exercici. Temps màxim de la prova oral: 30 minuts.

B) Escenografia

Consisteix en la realització d'un esbós escenogràfic a partir d'un text teatral comunicat pel tribunal a l'inici de la prova. Es valoraran les capacitats creatives de la persona aspirant en relació amb el fet escènic. Format: DIN-A3. Tècnica admesa: lliure (barres de grafit, llapis, retolador, estilogràfica, mitja tinta, tècniques mixtes, etc.). Materials per a la realització: a subministrar per la persona aspirant. Temps de realització: 2 hores.

C) Interpretació

Constarà d'una prova única. La persona aspirant presentarà dos exercicis interpretatius. Un d'aquests serà necessàriament un dels monòlegs proposats pel tribunal. El text teatral de l'altre exercici serà de lliure elecció per a la persona aspirant i podrà ser un altre dels textos proposats. Tindrà una duració entre tres i cinc minuts. La persona aspirant haurà de tindre memoritzats i preparats ambdós textos per a la realització d'aquest exercici. Es podrà utilitzar vestuari o efectes que, en tot cas, hauran de ser molt simples. Es valorarà la maduresa, les habilitats i les aptituds de la persona aspirant en relació amb les capacitats de les tècniques pròpies de la interpretació, la capacitat d'entendre i integrar indicacions i la comprensió de les situacions dramàtiques.







ANNEX II.2

Estructura i contingut de la prova específica d'accés a Ceràmica



Constarà d'un exercici (2 h màx.).

Consistirà a fer una anàlisi i comentari per escrit d'un text relacionat amb la ceràmica en què es valorarà la maduresa, la capacitat d'anàlisi, els coneixements associats i l'estudi del context històric, científic, artístic i socioeconòmic que, si és el cas, poguera derivar-se del text extret.



L'exercici presentarà dues opcions diferents entre les quals la persona aspirant haurà de triar-ne una.





ANNEX II. 3

Estructura i contingut de la prova específica d'accés a Dansa



i) Conservatori Superior de Dansa d'Alacant

Constarà de tres parts:

Primera part

Les persones aspirants rebran una classe de dansa, que podrà desenrotllar-se en funció dels estils oferits pel centre. A continuació, i amb caràcter voluntari, podran executar una variació d'una duració màxima de 3 minuts.



Segona part

Les persones aspirants reflexionaran per escrit sobre un text a desenrotllar de contingut relacionat amb la dansa i proposat pel tribunal.



Tercera part

Les persones aspirants presentaran al tribunal una memòria que versarà sobre la seua formació, vida professional, interessos, expectatives i inquietuds sobre els estudis superiors en dansa i la seua posterior defensa davant el tribunal.

La nota mitjana de l'expedient dels estudis professionals constituirà el 50 % de la nota de la prova específica d'accés, en el cas d'estar en possessió del títol professional de Dansa.



ii) Conservatori Superior de Dansa de València

Consta de quatre exercicis per a cada una de les especialitats que es determinen a continuació i les persones aspirants hauran de vindre amb roba i calcer adequat per als exercicis pràctics:

A) Pedagogia

1. Comentari i opinió personal sobre un text de dansa que facilitarà el tribunal.

2. Entrevista personal.

3. Classe pràctica de tècnica (a triar per l'alumne entre dansa acadèmica, contemporània, espanyola i flamenc).

4. Dur preparats els exercicis d'una classe de nivell mitjà de l'estil al qual es desitge accedir, per a la seua demostració i explicació al tribunal.

B) Coreografia

1. Comentari i opinió personal sobre un text de dansa que facilitarà el tribunal.

2. Entrevista personal.

3. Classe pràctica de tècnica (a triar per l'alumne entre dansa acadèmica, contemporània, espanyola i flamenc).

4. Presentació d'una coreografia d'una duració de tres minuts aproximadament.

La nota mitjana de l'expedient dels estudis professionals constituirà el 50 % de la nota de la prova específica d'accés, en el cas d'estar en possessió del títol professional de Dansa.





ANNEX II.4

Estructura i contingut de la prova específica d'accés a Disseny



i) Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alacant

Constarà de tres exercicis:

1. Primer exercici

Realitzar un exercici a partir del model proposat per mitjà de l'aplicació de tècniques i llenguatges propis del croquis o esbós.

2. Segon exercici

Realitzar un exercici a color amb tècnica lliure interpretant el model proposat.

3. Tercer exercici

Respondre per escrit a preguntes relacionades amb temes generals de les especialitats de disseny.

Es valorarà l'expedient acadèmic presentat per la persona aspirant.





ii) Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi

Constarà de tres parts:

A) Respondre a qüestions relacionades amb temes generals de les especialitats de disseny a partir d'una imatge i un text.

B) Representació d'un model tridimensional, per mitjà de l'aplicació de tècniques i llenguatges propis del dibuix artístic.

C) Realització d'un exercici d'interpretació creativa vinculat a l'àmbit del disseny pel qual s'opta.



iii) Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló

Les proves específiques per a totes les especialitats constaran de dues parts:

Primera part: exercicis pràctics.

1. Primer exercici (3 h màx.)

Representació d'un model tridimensional per mitjà de l'aplicació de tècniques i llenguatges propis del dibuix artístic.

2. Segon exercici (1 h màx.)

Exercici compositiu a color realitzat amb tècnica lliure, basat en la lliure interpretació del model proposat.

Segona part.

Comentari d'una imatge a escollir entre tres (atenent aspectes compositius, funcionals, estètics, simbòlics i històrics).





iv) Escola d'Art i Superior de Disseny d'Orihuela

La prova constarà de dos exercicis:

1. Primer exercici

Anàlisi conceptual d'un objecte de l'àmbit del disseny, proposat pel tribunal.

2. Segon exercici

Realització d'un exercici projectual. Partint d'un tema facilitat pel tribunal, la persona candidata proposarà una solució compositiva executada amb tècnica lliure on es valorarà el procés i el desenrotllament de l'exercici.



v) Escola d'Art i Superior de Disseny de València

La prova constarà de tres exercicis:

1. Primer exercici

Realitzar un exercici de representació d'un model tridimensional per mitjà de l'aplicació de tècniques i llenguatges propis del dibuix artístic.



2. Segon exercici

Totes les persones aspirants podran triar entre dues opcions.

Opció A: realitzar un exercici compositiu a color amb tècnica lliure, basat en la lliure interpretació del model proposat en aquesta opció.



Opció B: realitzar una representació del model proposat en aquesta opció en un sistema propi dels llenguatges del dibuix tècnic.

3. Tercer exercici

A partir d'una imatge donada, cal respondre per escrit a quatre qüestions relacionades amb temes de generals de disseny.





ANNEX II.5

Estructura i contingut de la prova específica d'accés a Música



Les proves específiques, per a cada una de les especialitats, constaran de les parts que es determinen a continuació:

A) Interpretació

A.1. Itinerari Jazz

1.a) Interpretació d'un programa de 30 minuts en l'estil de jazz clàssic (bebop, hard bop, etc.). La persona aspirant haurà d'interpretar, com a mínim, una obra de memòria. b) Lectura a vista amb l'instrument.



Aquesta prova tindrà caràcter eliminatori i representarà, en cas de superar-la, el 50 % de la nota final.

2. Anàlisi estructural, melòdica i harmònica d'un fragment d'un estàndard de jazz. Representarà el 25 % de la nota final.

3. Interpretació d'un arranjament i improvisació d'un solo, en un combo organitzat per la comissió avaluadora. Representarà el 25 % de la nota final.

A.2 Resta d'itineraris

1. Interpretació d'un programa de 30 minuts, d'almenys tres estils distints. La persona aspirant haurà d'interpretar, com a mínim, una obra de memòria. Aquesta prova tindrà caràcter eliminatori i representarà, en cas de superar-la, el 50 % de la nota final.

2. Anàlisi estructural i històrica d'un fragment musical. Representarà el 25 % de la nota final.

3. Lectura a vista amb l'instrument principal de l'itinerari al qual s'opta. Representarà el 25 % de la nota final.

B) Composició

1. Anàlisi estructural d'un o més fragments musicals d'un conjunt d'obres realitzades per la persona candidata que presente al tribunal. Representarà el 40 % de la nota final.

2. Lectura a vista al piano, amb preparació prèvia en un piano. Representarà el 20 % de la nota final.

3. Exercici compositiu a quatre veus de textura harmònica o contrapuntística. Representarà el 40 % de la nota final.

C) Direcció

1. Anàlisi estructural i històrica d'un fragment musical. Representarà el 10 % de la nota final.

2. Exercici d'harmonització a quatre veus d'un baix o tiple. Representarà el 10 % de la nota final.

3. Interpretació, amb el propi instrument i de memòria, d'una obra de dificultat corresponent al sisé curs d'ensenyances professionals, triada per la comissió d'avaluació d'entre 3 propostes per la persona aspirant. Representarà el 20 % de la nota final.

4. Lectura a vista en el piano, amb preparació prèvia en un piano. Representarà el 10 % de la nota final.

5. Prova solfística a primera vista d'un o diversos fragments musicals determinats per la comissió d'avaluació, entonant i acompanyant-se a si mateix amb el gest. Representarà el 30 % de la nota final.



6. Realització d'un dictat melòdic i harmònic a quatre veus. Representarà el 20 % de la nota final.

D) Pedagogia

1. Interpretació d'un programa de 30 minuts, d'almenys tres estils distints. La persona aspirant haurà d'interpretar, com a mínim, una obra de memòria. Aquesta prova tindrà caràcter eliminatori i representarà, en cas de superar-la, un terç de la nota final.

2. Anàlisi estructural i històrica d'un fragment musical. Representarà un terç de la nota final.

3. Lectura a vista en el piano, amb preparació prèvia en un piano. Representarà un terç de la nota final.

E) Musicologia

1. Anàlisi estructural i històrica d'un fragment musical. Representarà un terç de la nota final.

2. Exercici d'harmonització a quatre veus d'un baix o tiple. Representarà un terç de la nota final.

3. Interpretació d'un programa de quinze minuts, d'almenys tres estils distints. Representarà un terç de la nota final.

F) Sonologia

1. Anàlisi estructural i històrica d'un fragment musical. Representarà el 25 % de la nota final.

2. Interpretació d'un programa de 15 minuts, d'almenys tres estils distints. Representarà el 25 % de la nota final.

3. Prova amb continguts bàsics de caràcter tècnic: matemàtics, físics i informàtics. Representarà el 50 % de la nota final.

Els conservatoris, en el marc de la seua autonomia pedagògica i administrativa, establiran i publicaran al començament de cada curs acadèmic els continguts, objectius i criteris d'avaluació dels exercicis de cada especialitat, així com les instruccions per a la realització de la prova, que hauran d'anunciar-se en els taulers d'anunci i en les pàgines web dels diferents centres.

La inscripció en més d'una especialitat implicarà la realització de la prova corresponent completa, independentment de la similitud o coincidència dels exercicis.

La nota mitjana de l'expedient dels estudis professionals constituirà el 50 % de la nota de la prova específica d'accés, en el cas d'estar en possessió del títol professional de Música.

Els conservatoris superiors en coordinació amb els conservatoris professionals acordaran un llistat orientatiu d'obres per itinerari/especialitat que serà publicat al principi de curs.





ANNEX III

Calendari convocatòria curs 2016-2017



Constitució dels tribunals i preparació de les proves

– Del 9 al 20 de maig ambdós inclusivament.



Prova específica per a persones sense requisits acadèmics (art. 69.5 LOE)

Inscripció en horari habitual de secretaria del centre docent al qual s'aspira accedir:

– Del 8 al 23 de maig ambdós inclusivament.

Realització de la prova específica per a persones sense requisits acadèmics (art. 69.5 LOE):

– Dimecres 31 de maig.

Horari i lloc: a les 09.00 hores en

– Conservatori Superior de Música d'Alacant

– Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi

– Conservatori Superior de Música de Castelló

– Escola d'Art i Superior de Disseny d'Orihuela

– Conservatori Superior de Música de València



Proves específiques d'accés

Inscripció: la inscripció a les proves específiques d'accés es realitzarà, segons el termini establit per cada centre, en l'horari habitual de secretaria del mateix centre docent al qual es desitge accedir.

Horari i lloc: Les proves específiques es duran a terme a partir de les 09.00 hores en el centre al qual s'aspire accedir.

Realització: les proves específiques d'accés dels centres docents d'ensenyances artístiques superiors es realitzaran d'acord a les següents dates per a cada un dels centres als quals es desitge accedir:



1. Escola Superior d'Art Dramàtic de València

– Del 19 al 23 de juny per a les especialitats de Direcció escènica i dramatúrgia i d'Escenografia

– Del 10 al 19 de juliol per a l'especialitat d'Interpretació



2. Escola Superior de Ceràmica de l'Alcora

– 12 de juliol

– 6 de setembre



3. Escola d'Art i Superior de Ceràmica de Manises

– 30 de juny

– 8 de setembre



4. Conservatori Superior de Dansa d'Alacant

– 13 i 14 de juliol

– 7 i 8 de setembre



5. Conservatori Superior de Dansa de València

– 26 i 27 de juny

– 7 i 8 de setembre



6. Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alacant

– 21 de juliol

– 8 de setembre



7. Escola d'Art i Superior de Disseny d'Alcoi

– 18 de juliol

– 8 de setembre



8. Escola d'Art i Superior de Disseny de Castelló

– 17 de juny

– 7 de setembre



9. Escola d'Art i Superior de Disseny d'Orihuela

– 18 i 19 de juliol

– 6 de setembre



10. Escola d'Art i Superior de Disseny de València

– 17 i 18 de juliol



11. Conservatori Superior de Música d'Alacant

– Del 3 al 5 de juliol

– Del 4 al 6 de setembre



12. Conservatori Superior de Música de Castelló

– 17 i 18 de juliol

– 8 de setembre



13. Conservatori Superior de Música de València

– Del 26 de juny al 6 de juliol

– Del 6 al 8 de setembre



Matrícula

La matrícula de l'alumnat d'accés directe es realitzarà, segons el termini establit per cada centre, en l'horari habitual de secretaria del mateix centre docent al qual es desitge accedir.

La matrícula de l'alumnat amb prova específica d'accés es realitzarà en l'horari habitual de secretaria del centre docent al qual es desitge accedir:

– Fins al 31 de juliol

– Fins al 29 de setembre

Mapa web