Ficha docv

Ficha docv









DECRET 59/2017, de 5 de maig, del Consell, d'ordenació de la pesca artesanal del polp. [2017/3996]

(DOGV núm. 8037 de 11.05.2017) Ref. Base de dades 004046/2017




Preàmbul



La pesca del polp (Octopus vulgaris), d'ara en avant «polp», es pot realitzar amb diferents arts: emmallament, arrossegament de fons, ham i parany, però l'efectuada amb l'art de trampa denominat catúfol o caduf és la que més captures obté a la Comunitat Valenciana.

La pesca artesanal del polp la fan xicotetes embarcacions pertanyents a la modalitat d'arts menors, que alternen aquesta activitat de la pesca del polp amb la de les arts d'emmallament. Aquesta modalitat de pesca ha anat adquirint cada vegada més interès en els darrers anys i s'ha convertit actualment en una de les principals espècies pesqueres, en termes de captures i valor econòmic.

Les normes reguladores de la matèria estableixen els períodes de veda, i limitacions d'esforç per a la pràctica d'aquesta modalitat, així com la grandària mínima de les captures, tot això establert basant-se en l'experiència dels nostres pescadors; les successives modificacions de la norma original han acabat per restar-li claredat.

El recent desenvolupament de tecnologies que permeten multiplicar el rendiment de les embarcacions d'arts menors dedicades a aquesta modalitat de marisqueig ha condicionat la necessitat de revisar la normativa vigent basant-se en dades científiques, buscant maximitzar les possibilitats de desenvolupament d'aquesta pesqueria, sense posar en perill la seua sostenibilitat.

Els estudis realitzats han confirmat que es tracta d'una espècie de ràpid creixement i cicle anual. Molt pocs exemplars arriben als dos anys d'edat, i aquesta curta vida acaba normalment després de la reproducció. Les captures són totalment dependents de la descendència de la generació de l'any anterior.

Els diferents estudis científics consultats coincideixen en el fet que la reproducció se centra entre final de primavera i principi d'estiu, encara que s'estén des de febrer a novembre depenent de les condicions ambientals i té un pic de posta al final de la primavera i inici d'estiu, i és entre setembre i novembre quan la majoria d'individus joves s'incorporen a la pesqueria.

Les captures d'aquesta espècie fluctuen de forma natural i presenten fortes oscil·lacions d'uns anys a altres ja que tot el seu cicle vital depèn de les condicions climàtiques i ambientals que hi haja cada any.



La tipologia del fons té una influència determinant en el comportament i els desplaçaments de l'espècie, i en la seua capturabilitat per diferents arts, i justifica que hi haja diferències en els models d'explotació pesquera entre els diversos ports de la comunitat, i especialment entre els de la zona nord, amb predomini de fons sedimentaris, i els de la zona sud, on abunden els fons rocosos i praderies de fanerògames.



Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2017.

Per tot això, havent sigut consultades les federacions provincials de confraries de pescadors i la resta d'organismes afectats, d'acord amb l'article 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, conforme el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 5 de maig de 2017





DECRETE



Article 1. Definició de pesca artesanal del polp

S'entén per pesca artesanal del polp la que es practica per mitjà de l'art específic consistent en una sèrie de recipients denominats usualment cadufs o catúfols que es calen en el fons marí. Amb caràcter general, té la consideració de marisqueig.



Article 2. Autorització de l'activitat de la pesca artesanal del polp

Podran exercir aquesta activitat extractiva únicament les embarcacions de la llista tercera del Registre Oficial de Vaixells que estiguen incloses en la modalitat d'arts menors, amb port base a la Comunitat Valenciana i amb l'autorització pertinent de la direcció general amb competències en pesca marítima i marisqueig.



Article 3. Limitacions a l'activitat i abalisament en la pesca artesanal del polp

1. El nombre màxim de recipients utilitzables per tripulant serà de 800, sense sobrepassar-ne els 1.600 per embarcació, i han d'abalisar-se amb boia i bandera el principi i el final de l'art.

2. Tant en les boies abans descrites com en els dos extrems de la ralinga inferior o línia mare, haurà de figurar el nom de l'embarcació i la seua matrícula.

3. En la ralinga la identificació figurarà en una etiqueta en cada un dels extrems si té menys d'una milla nàutica, si mesura més d'una milla nàutica caldrà fixar una etiqueta a la distància d'una milla nàutica de l'inici de la ralinga.

4. Com a màxim es disposaran quatre línies de catúfols per embarcació amb una longitud màxima per línia de 2.000 metres per línia.

5. Les línies de catúfols hauran de calar-se seguint la línia paral·lela de la costa i:

a) En fons inferiors a 50 metres, en les províncies d'Alacant i València.

b) En fons on no estiga autoritzada la modalitat d'arrossegament, a la província de Castelló.

I sempre per fora de les zones de producció de mol·luscos bivalves en explotació.



Article 4. Sistemes d'identificació i geolocalització per a la pesca artesanal del polp

1. Reglamentàriament la conselleria amb competències en pesca marítima i marisqueig establirà, per mitjà de l'ordre corresponent, sistemes d'identificació específics tant per a boies com per a catúfols, a fi de facilitar el control d'aquest tipus de pesqueria.

2. S'establirà reglamentàriament, mitjançant l'ordre corresponent, el sistema de geolocalització de les boies o de les embarcacions, que permeta transmetre en temps real la ubicació a una aplicació creada per la direcció general competent en matèria de pesca marítima i marisqueig.





Article 5. Característiques dels catúfols

Els catúfols o cadufs han de ser de terrissa, o de qualsevol altre material biodegradable sempre que es puga acreditar per mitjà d'una certificació aqueix fet, i no es pot usar cap material metàl·lic, corrosiu o contaminant per a confeccionar-los.



Article 6. Horaris i dies en què es pot exercir l'activitat de pesca artesanal del polp

1. L'horari establert per a exercir l'activitat de la pesca artesanal del polp a la Comunitat Valenciana serà de dilluns a divendres des de les 06.00 hores a les 15.00 hores i, per tant, s'estableix un horari de descans setmanal que s'iniciarà a les 15.00 hores del divendres i finalitzarà a les 06.00 hores del dilluns següent. En els dies festius no es podrà pescar.



2. Els catúfols o cadufs podran quedar calats durant els períodes de descans setmanal i festius, i queda prohibit alçar-los, la comprovació i l'arreplega d'arts o captures.



Article 7. Límit de captures setmanals per embarcació

S'estableix un límit setmanal de captures per embarcació que no ha de sobrepassar els 500 quilograms.



Article 8. Plans de gestió de la pesca artesanal del polp

1. Les federacions provincials de confraries de pescadors de la Comunitat Valenciana, amb l'acord previ de les confraries que les integren, podran presentar anualment propostes de Pla de Gestió de la Pesca Artesanal del Polp en la seua província, en les quals plantejaran la delimitació de les zones de pesca artesanal del polp, el llistat d'embarcacions que podran pescar en cada zona i els límits diaris de captures.

2. La conselleria competent en matèria de pesca marítima i marisqueig, resoldrà sobre les propostes de plans de gestió realitzades per la Comissió de Seguiment dels Plans de Gestió de la Pesca Artesanal del Polp, i pot introduir les modificacions que considere oportunes en les propostes de plans de gestió de la pesca artesanal del polp rebudes.





Article 9. Prohibicions referides a la pesca artesanal del polp

1. L'exercici d'aquesta activitat queda limitat a la província marítima a què pertanga el port base de l'embarcació. En el marc dels distints plans de gestió i amb l'acord previ de les confraries limítrofes, es podrà sobrepassar aquest límit.

2. No es permet simultaniejar l'activitat diària de la pesca artesanal del polp amb altres activitats d'arts menors. Mentre els cadufs estiguen calats no es podrà pescar amb altres arts de pesca.

3. No es permet la calada d'altres arts específics diferents al catúfol o caduf destinats a la pesca artesanal del polp.

4. A fi d'evitar possibles practiques il·lícites, es prohibeix tindre calats els cadufs durant els períodes de veda. El període restant, l'art podrà estar contínuament submergit.



Article 10. Comissió de seguiment dels plans de gestió de la pesca artesanal del polp

1. Es crea la Comissió de Seguiment dels Plans de Gestió de la Pesca Artesanal del Polp, que s'integrarà en la conselleria competent en pesca marítima i marisqueig, la dita comissió es reunirà amb una periodicitat mínima anual.

2. La comissió ha de:

a) Estudiar els plans de gestió presentats per les federacions provincials de confraries de pescadors.

b) Proposar a la conselleria competent en matèria de pesca marítima i marisqueig l'adopció dels plans de gestió que procedisquen.

c) Realitzar qualsevol altra actuació relacionada amb l'activitat de la pesca artesanal del polp que se li encomane per part de la direcció general competent en matèria de pesca marítima i marisqueig.

3. La comissió de seguiment estarà formada per:

a) Presidència: una persona pertanyent al subgrup professional funcionarial A1 de l'Administració de la Generalitat, adscrita al òrgan dels serveis centrals amb competències en matèria de pesca marítima i marisqueig.

b) Secretaria: una persona pertanyent al subgrup professional funcionarial A1 de l'Administració de la Generalitat, adscrita al òrgan del serveis centrals amb competències en matèria de pesca marítima i marisqueig.

c) Una persona pertanyent al subgrup professional funcionarial A1 de l'Administració de la Generalitat, adscrita a cadascuna de les tres direccions territorials amb competències en matèria de pesca marítima i marisqueig.

d) La persona titular de la Presidència de la Federació de Confraries de Pescadors d'Alacant o la persona que hi delegue.

e) La persona titular de la Presidència de la Federació de Confraries de Pescadors de Castelló o la persona que hi delegue.

f) La persona titular de la Presidència de la Federació de Confraries de Pescadors de València o la persona que hi delegue.

g) Una persona representant de la modalitat d'arts menors de cada federació.

Les persones membres de la comissió a les quals es fa referència en els apartats a, b i c d'aquest punt, seran designades per la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de pesca marítima i marisqueig.

4. La comissió podrà requerir l'assessorament de les persones expertes i tècniques que considere oportú, que tindran veu però no vot en les decisions de la comissió.

5. La comissió de seguiment es regirà quant al funcionament per les normes pròpies dels òrgans col·legiats, contingudes en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

6. Els acords de la comissió adoptaran la forma de propostes d'actuació.



Article 11. Períodes de veda

1. Mitjançant una resolució de la direcció general competent en matèria de pesca marítima i marisqueig, s'establiran les èpoques de veda per a la pesca artesanal del polp i, si és el cas, l'establiment de zones de veda.

2. Durant les èpoques de veda els cadufs no podran romandre en el mar.



Article 12. Talla mínima del polp

Els polps capturats de pes inferior a1 quilogram s'hauran de tornar al mar de forma immediata, i no pot quedar a bord ni comercialitzar-se cap polp de pes inferior a l'esmentat.



Article 13. Règim sancionador

Les infraccions al que disposa aquest decret se sancionaran de conformitat amb el que estableix la Llei 5/2017, de 10 de febrer, de la Generalitat, de pesca marítima i aqüicultura de la Comunitat Valenciana.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència pressupostària

El compliment i posterior desenvolupament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria de pesca marítima en la data de la seua publicació i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans materials i personals de l'esmentada conselleria.





DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Termini per a l'adequació dels materials amb què estan fabricats els cadufs

1. Els cadufs realitzats amb altres materials diferents de la terrissa o altres materials biodegradables que s'estiguen utilitzant amb anterioritat a l'entrada en vigor d'aquest decret, es podran continuar calant fins a l'1 de gener de 2020.

2. En cap cas s'empraran materials metàl·lics, corrosius o contaminants.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queda derogat el Decret 263/1997, de 14 d'octubre, del Consell, pel qual es regula la pesca artesanal del polp.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Desenvolupament normatiu

S'autoritza la persona titular de la conselleria competent en pesca marítima i marisqueig perquè adopte les disposicions necessàries per al desenvolupament, aplicació i compliment d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, tret d'allò que es regula en l'article 11 d'aquest decret que entrarà en vigor a partir de l'1 de gener de 2018.





València, 5 de maig de 2017



El president de la Generaliat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO

Mapa web