Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 18 de setembre de 2017, del director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, per la qual es dóna publicitat a l'Acord de 31 d'agost de 2017, del Gabinet Tècnic de Coordinació de Policies Locals de la Comunitat Valenciana, pel qual s'adopten les recomanacions per a la coordinació de les policies locals en relació a l'amenaça per terrorisme gihadista. [2017/8179]

(DOGV núm. 8134 de 25.09.2017) Ref. Base de dades 008341/2017


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències
    Grup temàtic: 000





Vist que amb ocasió dels episodis de terrorisme succeïts a Catalunya, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, fent ús de la competència de coordinació que li atorga la Llei 6/1999, de 19 d'abril, de la Generalitat Valenciana, de policies locals i de coordinació de les policies locals de la Comunitat Valenciana, en els seus articles 6 i 7, va convocar el seu Gabinet Tècnic en sessió extraordinària, en data 31 d'agost, per a tractar les mesures i recomanacions de l'AVSRE a fi de millorar la resposta policial davant d'aquestes situacions, i per a aconseguir més seguretat de la ciutadania i de l'autoprotecció dels agents. A la reunió esmentada, dirigida pel president de la Generalitat, van assistir, a més dels seus membres, la regidora de Protecció Ciutadana de València, el comissari de la Unitat Adscrita, el subdirector d'Emergències de l'AVSRE i els representants sindicals de la Mesa de Coordinació.

Vist que es pretén aconseguir una actuació única i idèntica en tots els municipis en matèria de seguretat, amb l'objectiu d'aconseguir la coordinació de les policies locals en relació amb l'amenaça per terrorisme gihadista.

Vist que el Gabinet Tècnic va adoptar una sèrie de mesures i recomanacions en l'esmentada reunió, i havent sol·licitat els sindicats presents que es donara la màxima difusió oficial possible als acords adoptats, van decidir tots els assistents a la reunió la publicació d'aquests en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

Atés que la Llei 4/2017, de 3 de febrer, de la Generalitat, per la qual es crea l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, estableix que el Gabinet Tècnic és un òrgan consultiu que intervindrà preceptivament en la realització dels treballs de documentació, preparació, assessorament, proposta i la resta d'activitats que li encomane l'AVSRE.

Per tot això que s'ha exposat, resolc:

La publicació de l'Acord del Gabinet Tècnic de Policies locals de la Comunitat Valenciana en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana:



«1. Recomanació en matèria de formació des de l'IVASPE

La complexitat del fenomen terrorista gihadista requereix una formació específica per a les policies locals. Per això, els cursos i jornades programats per l'IVASPE responen a la necessitat de preparar els agents en habilitats pròpies de prevenció per a detectar un potencial perill. Des de l'any 2016 l'IVASPE imparteix formació en aquesta matèria i, com una nova mesura, augmentarà el pla de cursos que estaven previstos per a 2017, així com la incorporació amb caràcter obligatori en els programes de formació dels cursos bàsics d'ingrés i els de capacitació de comandaments. L'any 2016, des de les Corts es va instar l'IVASPE per a la realització d'una formació específica contra el gihadisme. En compliment de la petició esmentada, s'han realitzat dues jornades, una a València, una altra a Elx, així com un curs de 20 hores a Cheste. A més de la jornada que resta per realitzar a Castelló, aquesta formació es completarà amb una segona fase consistent en un reciclatge en tàctiques operatives i de resposta davant d'atemptats. La proposta de l'IVASPE és la realització d'una sèrie de cursos, amb una durada de 20 hores cada un d'aquests.

La referenciada segona fase abordarà continguts bàsics, passant del teòric al pla més pràctic de l'operatiu policial, que inclourà les qüestions següents:

1. Activitat terrorista i complementàries, de les xarxes de terrorisme islàmic.

2. Perfil del terrorista islàmic. El procés de radicalització. El suïcida.

3. La propaganda.

4. L'amenaça a Espanya.

5. Tècniques operatives policials i de resposta.

6. Relacions amb la comunitat musulmana, coordinació amb serveis socials i coordinació amb el servei d'educació i joventut.

7. L'incident amok.



2. Recomanació en matèria de juntes locals de seguretat i comissions tècniques

Es recomana convocar les juntes locals de seguretat, o comissions tècniques, amb una periodicitat trimestral, l'elaboració de plans de treball i la seua avaluació, que hauran d'incorporar formules de relació amb la comunitat musulmana, coordinació amb serveis socials i amb el servei d'educació i joventut i, si és necessari, amb un increment d'aquelles. Haurà de realitzar-se l'anàlisi prèvia de la situació de seguretat en cada localitat, especialment en allò que s'ha referit a determinats llocs de concurrència massiva (zones turístiques, passejos i zones monumentals, etc.), i s'elaborarà un mapa de riscos potencials al terme municipal, per a aconseguir l'intercanvi d'informació entre les forces i cossos de seguretat concurrents i impulsar la cooperació dels efectius que incideixen en la seguretat pública en l'àmbit municipal.

Així mateix, es recomana la convocatòria de juntes locals de seguretat, o comissions tècniques, per a tractar –específicament i prèviament a la seua celebració– cada un dels riscos potencials associats a grans esdeveniments, com proves esportives, espectacles públics, etc., o activitats que tinguen especial caràcter simbòlic i/o puguen generar especials aglomeracions. En aquestes juntes s'adoptaran decisions vinculants en la matèria i el seu posterior seguiment pels membres de la junta, i s'exigirà que es complisquen els acords adoptats i que s'exercisquen les funcions policials regulades en la mateixa llei i els derivats de la junta local. S'hauran d'arbitrar en les juntes locals les fórmules d'intercanvi d'informació i de dades que siguen rellevants perquè cada cos puga complir adequadament les funcions, comeses i competències que tenen atribuïdes, dins de la coordinació i cooperació necessària entre tots els cossos de seguretat, i es determinaran nivells d'informació i els seus responsables.



3. Recomanació en matèria de mesures de prevenció i autoprotecció.

En aquest punt, es recomana extremar les mesures de prevenció i autoprotecció, i entre aquestes:

1. L'ús del jupetí de protecció antibales i de protecció antipunxants i antitalls com a mesura d'autoprotecció. I, de forma especial, en totes les intervencions i serveis les especials característiques dels quals ho requerisquen, o en els que existisquen o produïsquen aglomeracions, com puguen ser esdeveniments esportius, reunions, manifestacions, places, carrers i zones molt visitades pels turistes, etc. A més, els ajuntaments haurien de facilitar en la mesura de les seues possibilitats pressupostàries, i a la major celeritat possible, la dotació dels elements de protecció esmentats a aquells funcionaris que no disposen dels esmentats jupetins i mitjans.

2. La restricció en la mesura que siga possible de les patrulles unipersonals, tenint en compte per a això la classe de serveis a prestar, els llocs, èpoques o les seues especials característiques.

3. Realitzar l'anàlisi prèvia de la seguretat en zones sensibles, a més de fomentar els procediments d'especial observança que han de respectar els agents en les seues intervencions.



4. Recomanació en matèria d'armament.

En relació amb la utilització d'armes llargues per les policies locals sol·licitada pels sindicats policials, el Gabinet Tècnic estudiarà la possibilitat de modificació de la normativa actual, Decret 18/1995, de 24 de gener, del Govern Valencià, regulador dels criteris d'utilització de l'equip d'autodefensa i l'armament per les policies locals de la Comunitat Valenciana, si així es considera, prèvia petició dels ajuntaments, per tal d'autoritzar-ne l'ús en determinats operatius, com ara controls policials, o altres que requerisquen especials mesures de seguretat per a la ciutadania o els propis agents policials, i per aquells agents que estiguen convenientment formats per a la seua utilització.»



València, 18 de setembre de 2017.– El director general de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències: José María Ángel Batalla.

Mapa web