Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 3 de desembre de 2018, de la directora general de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), per la qual s'estableixen els requisits i procediment per a l'obtenció de la certificació acreditativa del compliment del que disposa l'article quart, apartat u, lletra o, de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, sobre deduccions per inversions en instal·lacions d'autoconsum o d'energies renovables en l'habitatge habitual. [2018/11718]

(DOGV núm. 8445 de 17.12.2018) Ref. Base de dades 011366/2018


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Institut Valencià de Competitivitat Empresarial
    Grup temàtic: 000







La Llei 13/2016, de 29 de desembre, de Mesures Fiscals de Gestió Administrativa i Financera i d'Organització de la Generalitat, va modificar en l'article 16.dos, la lletra o, de l'apartat u de l'article quart de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i la resta de tributs cedits, que va passar a tenir la redacció següent:



«o) Per inversions en instal·lacions d'autoconsum d'energia elèctrica o destinades a l'aprofitament de determinades fonts d'energia renovables en l'habitatge habitual, així com per la quota de participació en inversions en instal·lacions col·lectives on s'ubicara l'habitatge habitual.

Els contribuents podran deduir-se un 20 % de l'import de les quantitats invertides en instal·lacions realitzades en l'habitatge habitual i en instal·lacions col·lectives de l'edifici, a alguna de les finalitats que s'indiquen a continuació, sempre que aquestes no es troben relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica, de conformitat amb la normativa estatal reguladora de l'impost:

a) Instal·lacions d'autoconsum elèctric, segons el que estableix l'article 9.1.a de la Llei 24/2013, de 16 de desembre, del sector elèctric, i la normativa que la desplega (modalitat de subministrament d'energia elèctrica amb autoconsum).

b) Instal·lacions de producció d'energia tèrmica a partir de l'energia solar, de la biomassa o de l'energia geotèrmica per a generació d'aigua calenta sanitària, calefacció i/o climatització.

c) Instal·lacions de producció d'energia elèctrica a partir d'energia solar fotovoltaica i/o eòlica, per a electrificació d'habitatges aïllats de la xarxa elèctrica de distribució i la connexió dels quals a aquella siga inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental i/o econòmic.



Als efectes d'aquesta deducció, s'estarà al concepte d'habitatge habitual inclòs en la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

No donaran dret a aplicar aquesta deducció aquelles instal·lacions que siguen de caràcter obligatori en virtut de l'aplicació del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).

Les actuacions objecte de deducció hauran d'estar realitzades per empreses instal·ladores que complisquen els requisits establits reglamentàriament.

La base d'aquesta deducció estarà constituïda per les quantitats efectivament satisfetes en l'exercici pel contribuent, mitjançant els mitjans de pagament relacionats en la disposició addicional setze d'aquesta llei. En el cas de pagaments provinents de finançament obtinguda d'entitat bancària o financera, es considerarà que forma part de la base de deducció l'amortització de capital de cada exercici, a excepció dels interessos.

La base màxima anual d'aquesta deducció s'estableix en 8.000 euros. La indicada base tindrà igualment la consideració de límit màxim d'inversió deduïble per a cada habitatge i exercici. La part de la inversió recolzada, si és el cas, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

Les quantitats corresponents al període impositiu no deduïdes podran aplicar-se en les liquidacions dels períodes impositius que concloguen en els quatre anys immediats i successius.

En el cas de conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal en què es duguen a terme aquestes instal·lacions de forma compartida, sempre que aquestes tinguen cobertura legal, aquesta deducció podrà aplicar-la cada un dels propietaris individualment segons el coeficient de participació que li corresponga, sempre que complisquen amb la resta de requisits establits.

Per a aplicar la deducció s'hauran de conservar els justificants de despesa i de pagament, que hauran de complir allò que s'ha disposat en la seua normativa d'aplicació.

La deducció establida en aquest apartat requerirà el reconeixement previ de l'Administració autonòmica. A tals efectes, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) expedirà la certificació acreditativa corresponent.

L'IVACE determinarà la tipologia, requisits tècnics, costos de referència màxims i altres característiques dels equips i instal·lacions a què els resulta aplicable la deducció establida en aquest apartat. L'IVACE podrà dur a terme les actuacions de control i comprovació tècnica sobre els equips instal·lats que considere oportunes».

En virtut del que disposa l'article 8.2n.a del Decret 4/2013, de 4 de gener, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, resolc:





Primer

Establir la tipologia, requisits tècnics, costos de referència màxims i altres característiques dels equips i instal·lacions a què els resulta aplicable la deducció establida en la lletra o, de l'apartat u, de l'article quart, de la Llei 13/1997, de la Generalitat, el detall de la qual s'indica en l'annex de la present resolució.



Segon

Aprovar el procediment per a l'obtenció de la certificació acreditativa a emetre per l'IVACE, que comportarà el reconeixement previ de l'Administració autonòmica per a l'aplicació de la deducció continguda en la lletra o, de l'apartat u, de l'article quart, de la Llei 13/1997.



El procediment per a l'obtenció de la certificació acreditativa que les quantitats invertides en les instal·lacions són susceptibles de deducció en l'Impost sobre la Renda de les persones físiques (IRPF), serà el següent:

1. Presentació de la sol·licitud.

Les sol·licituds presentades a partir de la publicació d'aquesta resolució s'adequaran al formulari normalitzat disponible en la pàgina web de l'IVACE http://www.ivace.es.

La presentació de la sol·licitud podrà dur-se a terme per qualsevol de les modalitats següents:

– Presencial.

Es presentarà la sol·licitud normalitzada i la documentació complementària en la seu de l'IVACE, ciutat administrativa 9 d'Octubre, torre 2, carrer de la Democràcia, 77 (accés per c/ 9 d'Octubre), 46018 València, o en les formes previstes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En el cas que s'optara per presentar la sol·licitud en una oficina de Correus, haurà de fer-se en sobre obert perquè la instància siga datada i segellada per l'oficina de Correus abans de ser certificada.



– Per correu electrònic, amb l'assistència de l'IVACE.

Es remetrà la sol·licitud normalitzada i la documentació complementària al correu electrònic deduccionesfiscales.ivace@gva.es. Amb caràcter general, tots els documents es remetran preferentment en format electrònic PDF, a excepció dels documents gràfics o fotografies, que es remetran en qualsevol dels formats electrònics habituals (JPG, JPEG, GIF, PNG, etc.). En aquest cas, amb caràcter previ al seu enviament, podrà optar-se per firmar i escanejar la sol·licitud, o bé firmar-la directament mitjançant firma electrònica avançada.

L'IVACE donarà d'ofici registre d'entrada a la sol·licitud rebuda i cursarà rebut de la mateixa a la persona sol·licitant a través del mateix correu electrònic pel qual es va remetre la sol·licitud. Es considerarà com a data de sol·licitud el primer dia hàbil posterior a la recepció del correu electrònic per part de l'IVACE. Una vegada registrada, la sol·licitud tindrà els mateixos efectes que si s'haguera presentat per la modalitat presencial.

– Sol·licitud electrònica.

La sol·licitud es presentarà en el registre electrònic de l'IVACE, accessible a través de la pàgina web http://www.ivace.es.

L'IVACE publicitarà en la seua pàgina web l'activació del servei de sol·licitud telemàtica en el moment en què aquest es trobe disponible. Fins a la data d'habilitació del servei es trobaran actives les dues modalitats adés indicades.

La presentació electrònica requerirà que la persona sol·licitant dispose de firma electrònica avançada, bé amb el certificat reconegut per a ciutadans (persona física), emès per l'Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana (ACCV), DNI electrònic, certificat de la Fàbrica Nacional de Moneda i Timbre (FNMT), o bé amb els certificats reconeguts en la llista de confiança de prestadors de serveis de certificació establits a Espanya, publicat en la seu electrònica del Ministeri d'Energia, Turisme i Agenda Digital.

A fi de facilitar a les persones interessades la presentació de sol·licituds, l'IVACE podrà formalitzar convenis amb associacions sectorials d'empreses instal·ladores perquè aquestes actuen com a entitats col·laboradores. En cas d'optar per aquesta possibilitat, aquestes associacions hauran d'estar adherides al Sistema Arbitral de Consum de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball de la Generalitat, i dur a terme aquest servei de col·laboració amb l'IVACE de forma universal i gratuïta.

2. Documentació complementària a presentar junt amb la sol·licitud:

2.1. Per a totes les persones sol·licitants:

– Factures de la instal·lació, que complisquen el que disposa el Reglament pel qual es regulen les obligacions de facturació, aprovat pel Reial decret 1.619/2012, de 30 de novembre, i la resta de normativa vigent.

Només seran considerades vàlides les factures referides a la persona sol·licitant/compradora.

En el cas d'impostos i taxes que puguen considerar-se elegibles, s'aportaran els corresponents fulls de liquidació o documents equivalents.

– Justificants de pagament. Seran vàlids els mitjans de pagament relacionats en la disposició addicional setze en la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, i més concretament: targeta de crèdit o dèbit, transferència bancària, xec nominatiu o ingrés en comptes d'entitats de crèdit.



– Fotografies de la instal·lació i de cada un els elements que la componen, en format físic o digital, en qualsevol dels formats electrònics habituals (JPG, JPEG, GIF, PNG, etc.).

– Fitxa cadastral de l'immoble, obtinguda a través de la seu electrònica del Cadastre (www.sedecatastro.gob.es).

Es podrà substituir la presentació d'aquest document per la indicació, en el formulari de sol·licitud, de la referència cadastral de l'immoble, per a la seua posterior comprovació per part de l'IVACE.

– Declaració responsable, marcant la casella destinada per a això en el propi formulari de sol·licitud, referent als aspectes següents:

· Que totes les dades que figuren en la sol·licitud i en la documentació complementària aportada són certes i estan vigents.

· Que la instal·lació ha sigut realitzada per una empresa instal·ladora que compleix els requisits establits reglamentàriament.

· Que tots els equips i instal·lacions compleixen amb la normativa vigent d'aplicació.

· Que la instal·lació i components compleixen els períodes de garantia mínims exigits.

· Que la instal·lació està constituïda per equips nous, sense ús previ.



· Que l'habitatge compleix amb les condicions per a ser considerat habitatge habitual, d'acord amb la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

· Que la instal·lació no es troba relacionada amb l'exercici d'una activitat econòmica.

· Que tant la persona sol·licitant com la instal·lació compleixen tots els requisits establits per a l'aplicació de la deducció.

– Per a habitatges construïts sobre sòl no urbà (tant urbanitzable com no urbanitzable), certificat que acredite la legalitat de l'edificació en què s'haja dut a terme la instal·lació (cèdula d'habitabilitat, certificat municipal o equivalent).

– En el cas d'inversions realitzades en instal·lacions col·lectives per comunitats de propietaris en conjunts d'habitatges en règim de propietat horitzontal, declaració de l'administrador o del president amb la llista dels propietaris que han participat en la inversió i el seu percentatge de participació.

2.2. Per a cada tipologia d'instal·lació:

a) Instal·lacions d'autoconsum elèctric.

– Instal·lacions d'autoconsum sense excedents: certificat de la instal·lació individual diligenciat per l'Administració autonòmica.

– Instal·lacions d'autoconsum amb excedents: contracte tècnic de la instal·lació d'autoconsum subscrit amb la companyia elèctrica distribuïdora.

– Per a totes les modalitats d'autoconsum: fitxa tècnic o full de característiques del fabricant dels equips principals (sistema de generació i d'acumulació, si és el cas), on s'especifiquen les característiques i rendiment dels sistemes empleats.

b) Instal·lacions de producció d'energia tèrmica.

– Per a totes les fonts energètiques:

· Per a les instal·lacions realitzades sobre edificacions amb data construcció posterior a l'any 2006, còpia de la sol·licitud de llicència d'obres de l'edificació o qualsevol altre document que acredite la data de construcció de l'edificació, o que aquesta es troba fora de l'àmbit d'aplicació del Codi Tècnic de l'Edificació (CTE).

En els casos en què, en virtut de l'esmentat codi, resulte obligatòria la realització d'una instal·lació d'aprofitament d'energies renovables i la instal·lació realitzada supere justificadament l'obligació esmentada, haurà de presentar-se document explicatiu subscrit per tècnic competent o empresa instal·ladora, on es compare la instal·lació realitzada respecte a la mínima requerida per al compliment del CTE, tant en termes tècnics com econòmics, i es justifique la sobreinversió suportada.



· Fitxa tècnica o full de característiques del fabricant dels equips principals (sistema de generació i d'acumulació, si és el cas), on s'especifiquen les característiques i rendiment dels sistemes empleats.



– Per a les instal·lacions d'energia solar tèrmica:

· Copia de la resolució de certificació del captador o sistema solar prefabricat empleat, d'acord amb el que estableix l'Ordre de 28 de juliol de 1980, per la qual s'aproven normes i instruccions tècniques complementàries per a l'homologació de panells solars, considerant les modificacions introduïdes per l'Ordre ITC/71/2007, de 22 de gener, per l'Ordre IET/401/2012, de 28 de febrer, i per l'Ordre IET/2366/2014, d'11 de desembre. Aquesta certificació haurà de trobar-se vigent en el moment de la realització de la inversió.

Es podrà substituir la presentació d'aquest document per la indicació, en el formulari de sol·licitud, de la contrasenya de certificació de l'equip, per a la seua posterior comprovació per part de l'IVACE.

c) Instal·lacions de producció d'energia elèctrica aïllades de la xarxa.

– Per a totes les fonts energètiques:

· Documentació acreditativa que la connexió del consum a la xarxa elèctrica de distribució resulta inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental i/o econòmic. La justificació de la inviabilitat tècnica i/o econòmica es realitzarà a partir la notificació de la companyia elèctrica distribuïdora, on s'establisquen les condicions per a la connexió del subministrament.

· Fitxa tècnica o full de característiques del fabricant dels equips principals (sistema de generació i d'acumulació, si és el cas), on s'especifiquen les característiques i rendiment dels sistemes empleats.



L'IVACE podrà sol·licitar, per a totes les tipologies i fonts energètiques, qualsevol altre document o informació sobre les característiques de la instal·lació.

3. La documentació serà remesa a la Unitat IVACE Energia als efectes de la seua supervisió.

4. Supervisada la documentació aportada i acreditat el compliment de la totalitat de requisits establits, la Direcció General de l'IVACE emetrà la certificació acreditativa positiva que la instal·lació executada és susceptible d'aplicació de la deducció fiscal continguda en l'article quart, apartat u, lletra o, de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, per la qual es regula el tram autonòmic de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques i restants tributs cedits, amb indicació expressa de la tipologia de la instal·lació, ubicació, inversió acreditada i exercici a què resulta imputable, entre altres.



5. Si de la documentació aportada per la persona sol·licitant no s'acredita el compliment dels requisits exigits en l'article quart, apartat u, lletra o, de la Llei 13/1997, de 23 de desembre, de la Generalitat, l'IVACE emetrà certificació negativa.

6. El termini màxim per a emetre la certificació acreditativa serà de 20 dies hàbils des de la presentació de la sol·licitud completa i correcta.

7. L'IVACE podrà dur a terme les actuacions de control i comprovació tècnica sobre els equips instal·lats que considere oportunes. El sistema de control que l'IVACE aplicarà en relació a les declaracions responsables presentades serà per mostreig, d'acord amb el que estableix l'article 6.4 del Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell.



La present resolució no posa fi a la via administrativa i, en contra, podrà interposar-se recurs d'alçada davant el president de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que estableixen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 3 de desembre de 2018.– La directora general de l'IVACE: Júlia Company Sanus.





ANNEX

Tipologia, requisits tècnics, cost de referència màxims i altres característiques dels equips i instal·lacions a què resulta aplicable la deducció



a) Instal·lacions d'autoconsum elèctric.

a.1) Tipologia.

– Modalitats. Instal·lacions d'autoconsum elèctric, segons el que estableix l'article 9.1 de la Llei 24/2013, de 16 de desembre, del sector elèctric. Aquestes instal·lacions, estiguen equipades o no amb sistemes d'acumulació o emmagatzematge energètic, es corresponen amb les realitzades davall la modalitat Tipus 1, d'acord amb la classificació establida en l'article 4 del Reial decret 900/2015, de 9 d'octubre, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d'energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum.

– Fonts energètiques. Energia solar fotovoltaica, energia eòlica, energia minihidràulica i microcogeneració a partir d'altres fonts energètiques.

a.2) Requisits tècnics.

– Tots els equips i instal·lacions hauran de complir amb la normativa vigent d'aplicació, i de forma concreta, a títol enunciatiu, no limitador:

· Real Decret 900/2015, de 9 d'octubre, pel qual es regulen les condicions administratives, tècniques i econòmiques de les modalitats de subministrament d'energia elèctrica amb autoconsum i de producció amb autoconsum.

· Real Decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

· Real Decret 1.699/2011, de 18 de novembre, pel qual es regula la connexió a xarxa d'instal·lacions de producció d'energia elèctrica de xicoteta potència.

– Per a les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, els mòduls empleats hauran de posseir els corresponents certificats del compliment de les normes UNE-EN o IEC que s'apliquen segons la tecnologia empleada.

– No es consideraran deduïbles en cap cas les inversions en:

· Instal·lacions formades exclusivament per sistemes de gestió i emmagatzematge energètic no vinculats a un sistema de generació.

a.3) Costos de referència màxims (IVA inclòs).

– Es prendrà com a cost de referència una inversió màxima per unitat de potència instal·lada, incloent-hi tots els components, equips i instal·lacions, segons les característiques de cada projecte de:

· Instal·lacions sense acumulació.



Sistema Rang de potència(P) Cost de referència (€/kW)

Fotovoltaic P <= 5 kWp 3.025 €/kWp

5 kWp < P <= 20 kWp (3.428,35 – 80,67 * P) €/kWp

Eòlic P <= 50 kW 3.630 €/kW





· Instal·lacions amb acumulació.

El cost de referència de les instal·lacions amb acumulació s'incrementarà, a partir dels costos adés indicats, en funció la capacitat nominal del sistema d'acumulació, mesura en kWh, i de la tecnologia empleada, segons s'indica en la taula següent:



Tecnologia Cost de referència (€/kWh)

Plom Àcid 363

Ió Liti 1.815





Es considerarà la capacitat nominal del sistema d'emmagatzematge energètic, amb independència de la profunditat de descàrrega útil empleada en el disseny.

– Aquests costos de referència màxims seran aplicables a les inversions realitzades en els exercicis 2019 i posteriors, excepte modificació expressa.

– Per a instal·lacions mixtes es prendrà com a referència cada un dels costos indicats anteriorment en la proporció corresponent a cada sistema.

– Costos elegibles:

· Inversions en equips, transport i muntatge vinculats directament a les instal·lacions d'autoconsum, en concret, sistema generador, sistema de conversió de l'energia, sistema de control i regulació, equip de mesura d'energia generada i, si és el cas, sistema d'emmagatzematge energètic.

· Obra civil estrictament necessària vinculada a la instal·lació.

· Instal·lacions d'evacuació d'energia fins al punt de connexió a la xarxa elèctrica.

· Costes de tramitació administrativa de les instal·lacions, inclosos els costos dels estudis d'accés i connexió, els drets de connexió de generació, els impostos municipals (ICIO) i taxes d'obres, legalització i, si és el cas, inscripció en registres.

· En el seu cas, costos de redacció de projecte, estudi de seguretat i salut i direcció d'obra.

· Es considerarà elegible l'IVA satisfet.

· Sols es consideraran elegibles els costos de les contractacions externes.

a.4) Altres característiques dels equips i instal·lacions.

– Les instal·lacions hauran d'estar realitzades per empreses instal·ladores que complisquen els requisits establits reglamentàriament.

– Només es consideraran deduïbles les inversions en instal·lacions que estiguen constituïdes per equips nous, sense ús previ.

– Garanties mínimes exigides als equips i instal·lacions:

· Equips principals: 2 anys.

· Instal·lació: 2 anys.

– Les instal·lacions hauran d'estar realitzades en el domicili que constituïsca l'habitatge habitual del contribuent. A aquests efectes, s'estarà al concepte d'habitatge habitual inclòs en la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

– Les instal·lacions no podran estar relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica.

– La part de la inversió recolzada, si és el cas, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

b) Instal·lacions de producció d'energia tèrmica.

b.1) Tipologia.

– Modalitats. Instal·lacions de producció d'energia tèrmica, equipades o no amb sistemes d'acumulació energètica, per a aplicacions de producció d'aigua calenta sanitària, calefacció i/o climatització. Es consideren igualment incloses les instal·lacions destinades a climatització de piscines.

– Fonts energètiques: energia solar tèrmica, biomassa i energia geotèrmica.

b.2) Requisits tècnics.

– Tots els equips i instal·lacions hauran de complir amb la normativa vigent d'aplicació, i de forma concreta, a títol enunciatiu, no limitador:

· Per a totes les tecnologies: Reial decret 1027/2007, de 20 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions tèrmiques en els edificis.



· Per a les instal·lacions d'energia solar tèrmica: plec de condicions tècniques de l'IDAE per a instal·lacions solars tèrmiques (PET-REV-gener 2009), excepte en el cas d'aquells captadors que empren com a fluid de treball l'aire.

– Requisits específics en funció de cada font energètica:

· Instal·lacions d'energia solar tèrmica:

i. En el cas de captadors de fluid líquid, les instal·lacions hauran d'estar constituïdes per sistemes indirectes (doble circuit) per a escalfament d'un fluid a partir de la captació de la radiació solar, bé siga com a sistema compacte, prefabricat o com a sistema format per elements independents.

ii. Amb caràcter general, no es permet la connexió d'un sistema de generació auxiliar en l'acumulador solar. Per als equips d'instal·lacions solars que vinguen preparats de fàbrica per a albergar un sistema auxiliar elèctric, s'haurà d'anul·lar aquesta possibilitat de forma permanent, mitjançant segellat irreversible o un altre mitjà. Amb caràcter excepcional, aquesta condició no serà aplicable en les circumstàncies i condicions específiques previstes en el plec de condicions tècniques de l'IDAE per a instal·lacions solars tèrmiques (PET-REV-gener 2009).

iii. Els equips empleats hauran de comptar amb la corresponent resolució de certificació del captador o sistema solar prefabricat empleat, d'acord amb el que estableix l'Ordre de 28 de juliol de 1980, per la qual s'aproven normes i instruccions tècniques complementàries per a l'homologació de panells solars, considerant les modificacions introduïdes per l'Ordre ITC/71/2007, de 22 de gener, per l'Ordre IET/401/2012, de 28 de febrer, i per l'Ordre IET/2366/2014, d'11 de desembre. Aquesta certificació haurà de trobar-se vigent en el moment de la realització de la inversió.

· Instal·lacions de biomassa tèrmica:

i. Les instal·lacions hauran d'estar destinades a la producció d'energia tèrmica en sistemes generadors, a partir de biomassa, ja siga de forma directa, per conduccions o mitjançant circuit hidràulic de distribució.

ii. Es consideraran deduïbles les inversions en sistemes de generació d'energia tèrmica del tipus caldera, termoestufa, hidroestufa, estufa, equip compacte inserible de xemeneia amb sistema de recuperació amb convecció forçada i llar tancat.

iii. No es consideraran deduïbles les inversions en xemeneies de llar oberta, forns, cuines, estufes d'exterior, ni en qualsevol equip dissenyat per al consum de combustibles d'origen no renovable (gas natural, gas butà/propà, gasoil, oli, parafina, cera líquida, alcohol o assimilables).



iv. En el cas de calderes, els sistemes empleats hauran de posseir la declaració de conformitat CE del fabricant de l'equip i acreditar el seu rendiment a potència nominal.

v. La font energètica primària podrà estar constituïda per pèl·lets, llenya o altres combustibles assimilables de caràcter renovable.

· Instal·lacions d'energia geotèrmica.

i. Les instal·lacions hauran d'estar destinades a l'aprofitament de l'energia geotèrmica utilitzant bombes de calor que intercanvien amb el terreny, ja siguen de circuit obert o tancat.

ii. Només es considerarà deduïble el cost dels equips, obra i instal·lacions necessàries per a aconseguir l'intercanvi efectiu d'energia amb el terreny, no incloent-se les bombes de calor pròpiament dites.

b.3) Costos de referència màxims (IVA inclòs).

– Es prendrà com a cost de referència una inversió màxima per unitat de potència o superfície de captació instal·lada, incloent-hi tots els components, equips i instal·lacions, segons les característiques de cada projecte de:

· Instal·lacions d'energia solar tèrmica: 1.028,50 €/m², considerant-se com a unitat de superfície de captació la superfície d'obertura.

· Instal·lacions de biomassa:

i. Calderes de pèl·lets (o policombustible): 363 €/kW de potència instal·lada.

ii. Altres equips de pèl·lets (termoestufes, hidroestufes, estufes o equips compactes inseribles de xemeneia amb sistema de recuperació amb convecció forçada, de pèl·lets): 200 €/kW de potència instal·lada.

iii. Equips compactes inseribles de xemeneia amb sistema de recuperació amb convecció forçada, de llenya: 150 €/kW de potència instal·lada.

iv. Altres equips de llenya: 100 €/kW de potència instal·lada.

· Instal·lacions d'energia geotèrmica:



Tipus de circuit Tipologia d'intercanvi Cost de referència (€/kW)

Circuit tancat Sondejos – vertical 1.694 €/kW

Soterrat – horitzontal 1.331 €/kW

Circuit obert 605 €/kW







– Aquests costos de referència màxims seran aplicables a les inversions realitzades en els exercicis 2019 i posteriors, excepte modificació expressa.

– Per a instal·lacions mixtes es prendrà com a referència cada un dels costos adés indicats en la proporció corresponent a cada sistema.



– Costos elegibles:

· Inversions en equips, transport i muntatge vinculats directament a les instal·lacions de producció d'energia tèrmica, en concret, sistema generador d'energia, sistema d'intercanvi, sistema de control i regulació, sistema d'acumulació tèrmica i, si és el cas, equip de mesura d'energia generada.

· Obra civil estrictament necessària vinculada a la instal·lació.

· Costes de tramitació administrativa de les instal·lacions, inclosos els impostos municipals (ICIO) i taxes d'obres, legalització i, si és el cas, inscripció en registres.

· En el seu cas, costos de redacció de projecte, estudi de seguretat i salut i direcció d'obra, si es tracta de contractacions externes.

· Es considerarà elegible l'IVA satisfet.

· Sols es consideraran elegibles les contractacions externes.

· No es consideraran elegibles:

i. Amb caràcter general, els costos dels circuits de distribució i elements de consum d'energia tèrmica (radiadors, sòl radiant, fan-coils, etc.).

ii. Els costos dels sistemes de suport auxiliar basats en el consum de fonts no renovables o d'energia elèctrica.

iii. En el cas d'instal·lacions d'energia geotèrmica o altres que requerisquen transformacions termodinàmiques, els costos de les bombes de calor.

b.4) Altres característiques dels equips i instal·lacions.

– Les instal·lacions hauran d'estar realitzades per empreses instal·ladores que complisquen els requisits establits reglamentàriament.

– Només es consideraran deduïbles les inversions en instal·lacions que estiguen constituïdes per equips nous, sense ús previ.

– No es consideraran deduïbles en cap cas les inversions en instal·lacions que siguen de caràcter obligatori en virtut de l'aplicació del Reial decret 314/2006, de 17 de març, pel qual s'aprova el Codi Tècnic de l'Edificació (CTE). No obstant això, en els casos en què en virtut de l'esmentat codi resulte obligatòria la realització d'una instal·lació d'aprofitament d'energies renovables i la instal·lació realitzada supere justificadament l'obligació esmentada, podrà ser deduïble la inversió en la instal·lació en els casos i percentatges que estime l'IVACE.



– Garanties mínimes exigides als equips i instal·lacions:

· Equips principals: 2 anys.

· Instal·lació: 2 anys.

– Les instal·lacions hauran d'estar realitzades en el domicili que constituïsca l'habitatge habitual del contribuent. A aquests efectes, s'estarà al concepte d'habitatge habitual inclòs en la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

– Les instal·lacions no podran estar relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica.

– La part de la inversió recolzada, si és el cas, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

c) Instal·lacions de producció d'energia elèctrica aïllades de la xarxa.

c.1) Tipologia.

– Modalitats. Instal·lacions de producció d'energia elèctrica, equipades o no amb sistemes d'acumulació o emmagatzematge energètic, destinades a l'electrificació d'habitatges aïllats de la xarxa elèctrica de distribució, i la connexió del qual a aquella siga inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental i/o econòmic.

– Fonts energètiques. Energia solar fotovoltaica i energia eòlica.

c.2) Requisits tècnics.

– Tots els equips i instal·lacions hauran de complir amb la normativa vigent d'aplicació, i de forma concreta, a títol enunciatiu, no limitador:

· Per a totes les tecnologies: Reial decret 842/2002, de 2 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió.

· Per a les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica: plec de Condicions Tècniques de l'IDAE per a instal·lacions solars fotovoltaiques aïllades de xarxa (PCT-A-REV-febrer 2009).

– Per a les instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, els mòduls empleats hauran de posseir els corresponents certificats de compliment de les normes UNE-EN o IEC que s'apliquen segons la tecnologia empleada.

– Només es consideraran deduïbles les inversions en instal·lacions destinades a proporcionar energia elèctrica a consums aïllats de la xarxa elèctrica de distribució i la connexió de les quals a aquella siga inviable des del punt de vista tècnic, mediambiental i/o econòmic.

c.3) Costos de referència màxims (IVA inclòs).

– Es prendrà com a cost de referència una inversió màxima per unitat de potència instal·lada, incloent tots els components, equips i instal·lacions, segons les característiques de cada projecte de:

· Instal·lacions sense acumulació.



Sistema Rang de potència(P) Cost de referència (€/kW)

Fotovoltaic P <= 5 kWp 3.025 €/kWp

5 kWp < P <= 20 kWp (3.428,35 – 80,67 * P) €/kWp

Eòlic P <= 50 kW 3.630 €/kW





· Instal·lacions amb acumulació.

El cost de referència de les instal·lacions amb acumulació s'incrementarà, a partir dels costos adés indicats, en funció la capacitat nominal del sistema d'acumulació, mesura en kWh, i de la tecnologia empleada, segons s'indica en la taula següent:



Tecnologia Cost de referència (€/kWh)

Plom Àcid 363

Ió Liti 1.815







Es considerarà la capacitat nominal del sistema d'emmagatzematge energètic, amb independència de la profunditat de descàrrega útil empleada en el disseny.

– Aquests costos de referència màxims seran aplicables a les inversions realitzades en els exercicis 2019 i posteriors, excepte modificació expressa.

– Per a instal·lacions mixtes es prendrà com a referència cada un dels costos indicats anteriorment en la proporció corresponent a cada sistema.

– Costos elegibles:

· Inversions en equips, transport i muntatge vinculats directament a les instal·lacions de producció d'energia elèctrica, en concret, sistema generador, sistema de conversió de l'energia, sistema de control i regulació, equip de mesura d'energia generada i, si és el cas, sistema d'emmagatzematge.

· Obra civil estrictament necessària vinculada a la instal·lació.

· Costes de tramitació administrativa de les instal·lacions, inclosos els impostos municipals (ICIO) i taxes d'obres, legalització i, si és el cas, inscripció en registres.

· En el seu cas, costos de redacció de projecte, estudi de seguretat i salut i direcció d'obra, si es tracta de contractacions externes.

· Es considerarà elegible l'IVA satisfet.

· Sols es consideraran elegibles les contractacions externes.

· No es considerarà elegible el cost del sistema de suport auxiliar.

c.4) Altres característiques dels equips i instal·lacions.

– Les instal·lacions hauran d'estar realitzades per empreses instal·ladores que complisquen els requisits establits reglamentàriament.

– Només es consideraran deduïbles les inversions en instal·lacions que estiguen constituïdes per equips nous, sense ús previ.

– Garanties mínimes exigides als equips i instal·lacions:

· Equips principals: 2 anys.

· Instal·lació: 2 anys.

– Les instal·lacions hauran d'estar realitzades en el domicili que constituïsca l'habitatge habitual del contribuent. A aquests efectes, s'estarà al concepte d'habitatge habitual inclòs en la normativa reguladora de l'Impost sobre la Renda de les Persones Físiques.

– Les instal·lacions no podran estar relacionades amb l'exercici d'una activitat econòmica.

– La part de la inversió recolzada, si és el cas, amb subvencions públiques no donarà dret a deducció.

Mapa web