Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 14 de març de 2018, del director general de l'Institut Valencià de la Joventut, per la qual s'estableixen els criteris per al reconeixement de bones pràctiques en l'àmbit de la intervenció amb joves. [2018/2919]

(DOGV núm. 8260 de 23.03.2018) Ref. Base de dades 002998/2018


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: IVAJ
    Grup temàtic: 000



Exposició de motius

L'Institut Valencià de la Joventut (IVAJ) és l'organisme encarregat de coordinar les polítiques de joventut en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Entre les seues funcions, recollides en la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut, s'estableix la de donar suport al desplegament d'iniciatives i projectes de les estructures de participació juvenil, l'impuls de la prestació de serveis a la joventut i la promoció de les activitats d'oci educatiu.

La valoració de l'impacte positiu en el col·lectiu juvenil de les intervencions amb joves dutes a terme, tant per corporacions locals com per la iniciativa social, i la consideració que poden servir de referent per a altres intervencions en altres contexts en què podrien ser replicades, amb les adaptacions necessàries, ha portat l'IVAJ a considerar oportú obrir un procés de detecció, selecció i difusió de bones pràctiques en l'àmbit de la intervenció amb joves de la Comunitat Valenciana. La finalitat principal d'aquest reconeixement resideix en el fet que les entitats socials i les entitats públiques puguen aprendre, adaptar i adoptar les dites pràctiques com a part d'un aprenentatge comú i millorar així la qualitat i l'efectivitat de les seues intervencions.

De conformitat amb el que s'ha exposat, i fent ús de les facultats atribuïdes per la Llei 15/2017, de 10 de novembre, de la Generalitat, de polítiques integrals de joventut, resolc:

Aprovar els criteris per al reconeixement de bones pràctiques en l'àmbit de la intervenció amb joves.



1. Objecte i finalitat

La present resolució té per objecte el reconeixement d'aquelles intervencions amb joves que puguen ser mereixedores d'especial valor i que puguen servir com a referència per a dissenyar i dur a terme altres actuacions. Amb aquesta finalitat l'IVAJ constituirà i publicarà un Catàleg de Bones Pràctiques d'Intervenció amb Joves.



2. Destinataris

Podran participar-hi entitats locals, els organismes que integren el seu sector públic, o en general qualsevol administració o entitat del sector públic institucional, i entitats privades sense ànim de lucre, que hagen desenvolupat el seu projecte d'intervenció amb joves en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.



3. Requisits

Les actuacions que es presenten hauran de complir els requisits següents:

a) Estar guiades per professionals de joventut amb la formació i titulació requerida pel Decret 86/2015, de 5 de juny, del Consell.

b) Haver estat executades dins de l'any immediatament anterior a la presentació de la sol·licitud, de manera que se n'hagen pogut valorar els resultats.

c) Han de poder ser replicades.

S'exclouran aquelles actuacions que només continguen una planificació o un disseny.



4. Presentació de sol·licituds

Les entitats interessades presentaran una sol·licitud per activitat, de conformitat amb el model normalitzat, que es troba disponible en el web de l'IVAJ (http://www.ivaj.gva.es/va/temajove/bonespractiques), en el termini de dos mesos comptadors a partir de l'endemà de la publicació de la present resolució.



5. Procés de selecció

Per a la valoració i selecció de les sol·licituds presentades es constituirà una comissió de valoració integrada per:

– Una presidència, una vocalia i una secretaria, que la Direcció General de l'IVAJ nomenarà entre el seu personal funcionari. La persona que n'ocupe la secretaria actuarà amb veu però sense vot.

– Una persona representant dels professionals de joventut i una persona de reconegut prestigi en l'àmbit de l'oci educatiu, a proposta del Consell Rector de l'IVAJ, nomenades per la Direcció General de l'IVAJ.

– Una persona jove a proposta pel Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana.

La composició de la comissió serà paritària entre dones i homes i el seu funcionament s'ajustarà a les previsions que determina la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, per als òrgans col·legiats.

La comissió elevarà la proposta de selecció de les bones pràctiques al director general, qui resoldrà la seua publicació en el Catàleg de Bones Practiques d'Intervenció amb Joves.

La comissió podrà demanar a les entitats participants totes les dades addicionals que considere necessàries per a la valoració de les sol·licituds.



6. Criteris per a la selecció de bones pràctiques

La comissió de valoració haurà de subjectar-se als criteris de valoració següents:

1) Planificació. Hi ha proporcionalitat i coherència entre l'anàlisi de la realitat, els objectius i les activitats plantejades.

2) Gestió. Compleix amb el que disposa el capítol II del títol II del Decret 86/2015, de 5 de juny, del Consell, pel qual es desplega reglamentàriament la Llei 18/2010, de 30 de desembre, de la Generalitat, de joventut de la Comunitat Valenciana, pel que fa a la composició, funcions i requeriments dels equips d'animació i altres persones col·laboradores, així com respecte a la subscripció d'assegurances d'assistència i accidents, i de responsabilitat civil.

3) Inclusió. Preveu el respecte a la diversitat per qualsevol circumstància, promou la igualtat de gènere, social, el creixement sociocultural de la gent jove i l'eliminació de barreres.

4) Treball en xarxa. Estableix vincles de col·laboració entre entitats, institucions i/o administracions. Fa un ús educatiu de les tecnologies de la informació i la comunicació, especialment de les xarxes socials com a instrument de gestió i participació.

5) Transversalitat. Té caràcter d'acció integral i interdisciplinar i estableix cooperacions reals entre distintes àrees o departaments, de manera que cada unitat aporta una perspectiva distinta del món juvenil.



6) Participació. Preveu la participació activa del personal tècnic i joves i els fa partícips dels continguts, del desenvolupament de l'experiència i de la presa de decisions.

7) Innovació. Aporta innovació i creativitat a la metodologia, els continguts o els resultats. Dóna resposta a una situació nova, visibilitza problemes o necessitats ocultes, o bé millora clarament els resultats d'experiències semblants.

8) Eficiència i eficàcia. Aprofita els recursos i les oportunitats de manera que aconsegueix els objectius plantejats amb economia de mitjans.

9) Sostenibilitat en el temps. Es demostra que l'experiència ha sigut sostenible, o que clarament ho pot ser, al llarg del temps.

10) Difusió i explotació de resultats. L'experiència ha sigut difosa en trobades, seminaris, publicacions, espais de formació o coordinació tècnica, amb la voluntat d'enriquir el debat especialitzat i oferir la pròpia experiència i coneixement al conjunt de la comunitat professional.



Els treballs es valoraran d'acord amb els anteriors criteris i podran obtindre fins a un punt per cada criteri. Perquè puga ser considerada bona pràctica, l'actuació haurà d'haver sigut valorada com a mínim amb 7 punts.



8. Reconeixement

1) Els treballs seleccionats seran recopilats en el Catàleg de Bones Pràctiques d'Intervenció amb Joves, gestionat per l'IVAJ, en el qual es farà referència a l'any en què han sigut reconeguts.

2) La inclusió en l'esmentat catàleg autoritza l'entitat promotora a indicar en les seues comunicacions i campanyes publicitàries que es tracta d'una activitat inclosa en el Catàleg de Bones Pràctiques d'Intervenció amb Joves de l'IVAJ de l'any corresponent.

3) Es farà un acte de reconeixement públic dels projectes seleccionats com exemples de bones pràctiques.



València, 14 de març de 2018.– El director general de l'IVAJ: Jesús Martí Nadal.

Mapa web