Ficha docv

Ficha docv









DECRET 48/2018, de 20 d'abril, del Consell, pel qual es modifica el Decret 59/2017, d'ordenació de la pesca artesanal del polp. [2018/4075]

(DOGV núm. 8281 de 25.04.2018) Ref. Base de dades 004060/2018




PREÀMBUL



Les persones exercitants de la modalitat pesquera d'arts menors han expressat a través dels seus representants, les Federacions Provincials de Confraries de Pescadors i la Comissió Interfederativa de Federacions de Confraries de Pescadors de la Comunitat Valenciana, la necessitat d'adequar alguns articles del Decret 59/2017, de 5 de maig, del Consell, d'ordenació de la pesca artesanal del polp, a les peculiaritats de cada una de les províncies o zones de la Comunitat Valenciana, tenint en compte també el nombre de tripulants de les distintes embarcacions, el càlcul de les captures per mesos i no per setmanes, la longitud i el nombre d'arts per embarcació i les peculiaritats en els horaris de pesca a la província de Castelló.

El polp capturat a la Comunitat Valenciana té una gran importància tant en quilograms com en valor econòmic sobre el total de vendes de peix i marisc que es produeixen en moltes de les nostres llotges, i suposa, principalment per a la flota d'arts menors, una espècie fonamental per a la subsistència del sector pesquer.

És important atendre les demandes del sector que estiguen encaminades a millorar les condicions de pesca i que no siguen contràries als estudis científics disponibles sobre la biologia i reproducció d'aquesta espècie; a fi d'aconseguir que aquesta pesqueria siga sostenible, evitant-se el col·lapse de l'estoc.

La pràctica d'aquesta modalitat pot interferir l'activitat diària de la pesca d'arrossegament, per la qual cosa habitualment es realitza en batimetries inferiors a 50 metres. En el calador mediterrani, amb caràcter general la modalitat d'arrossegament està regulada pel Reial decret 1440/1999, de 10 de setembre, pel qual es regula la pesca amb arts d'arrossegament de fons en el Calador Nacional del Mediterrani.

A causa de les seues característiques batimètriques, a la província de Castelló i part de la de Tarragona, concretament entre el paral·lel d'Almenara (39º 44,4' nord) i el paral·lel del cap de Tortosa (40º 43,2' nord) existeix una adaptació de la regulació general per mitjançant l'Ordre de 22 de febrer de 2000, per la qual s'estableixen fons mínims per a l'arrossegament en el litoral de la Comunitat Autònoma de Catalunya i en part del litoral de la Comunitat Valenciana, modificada per l'Ordre APA/1074/2007, de 19 d'abril, per la que es modifica l'anterior. Aquesta especial circumstància fa aconsellable un tractament diferenciat de la regulació de la pesca artesanal del polp a la província de Castelló.

Aquesta disposició s'adapta als principis de bona regulació, necessitat, eficàcia, proporcionalitat, seguretat jurídica i transparència disposats en l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat per a 2018.

Així, havent estat consultades les federacions provincials de confraries de pescadors i la resta d'organismes afectats, en virtut dels articles 28.c de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del 20 d'abril de 2018





DECRETE



Article únic. Modificació del Decret 59/2017, de 5 de maig, del Consell, d'ordenació de la pesca artesanal del polp

Es modifiquen els articles 3, 6, 7 i 9 del Decret 59/2017, de 5 de maig, del Consell, d'ordenació de la pesca artesanal del polp, les redaccions del qual s'insereixen en l'annex d'aquest decret.







DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència pressupostària

El compliment i desenvolupament d'aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de despesa assignats a la conselleria competent en matèria de pesca marítima en la data de la seua publicació i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans materials i personals de l'esmentada conselleria.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 20 d'abril de 2018



La presidenta del Consell en funcions,

MÓNICA OLTRA JARQUE



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO







ANNEX



Es modifiquen els articles 3, 6, 7 i 9 del Decret 59/2017, de 5 de maig, del Consell, d'ordenació de la pesca artesanal del polp, que queden redactats com segueix:



Article 3. Limitacions a l'activitat i abalisament en la pesca artesanal del polp

1. El nombre màxim de recipients autoritzats per embarcació i tripulant serà de: 800 si hi ha únicament un tripulant, de 1.600 si hi ha dos tripulants, i de 2.000 si hi ha tres tripulants o més enrolats i pescant. Els tripulants que estiguen autoritzats a realitzar l'enrole múltiple només podran ser tinguts en compte per a una embarcació a l'hora de computar el nombre de cadufs autoritzats per embarcació.



Les línies de cadufs únicament podran ser manipulades, transportades, calades o arreplegades per l'embarcació titular d'aquestes.

2. Tant en les boies adés descrites com en els dos extrems de la ralinga inferior o línia mares, haurà de figurar el nom de l'embarcació i la seua matrícula.

3. En la ralinga la identificació figurarà en una etiqueta en cada un dels extrems, si aquesta mesura menys d'una milla nàutica; si mesurara més d'una milla nàutica, s'haurà de fixar una etiqueta a la distància d'una milla nàutica de l'inici de la ralinga.

4. Segons el nombre de cadufs autoritzats per embarcació, la longitud total de les ralingues serà la que figura a continuació:

La longitud total de les ralingues calades serà com a màxim de 10.000 metres per a les embarcacions autoritzades a calar 800 cadufs.

La longitud total de les ralingues calades serà com a màxim de 20.000 metres per a les embarcacions autoritzades a calar 1 600 cadufs.

La longitud total de les ralingues calades serà com a màxim de 25.000 metres per a les embarcacions autoritzades a calar 2.000 cadufs.

El nombre de línies i la seua ubicació amb coordenades geogràfiques, haurà d'estar a disposició de la inspecció de pesca en la confraria on tinga el port base cada embarcació o si no fóra així, l'embarcació haurà de disposar d'un Sistema d'Identificació Automàtica (SIA-AIS) tenint l'obligació de tindre'l en funcionament durant tota la jornada de pesca.

5. Les línies de cadufs hauran de calar-se, a ser possible, seguint la línia paral·lela de la costa i fora de les zones de producció de mol·luscos bivalves en explotació, en els fons següents:

a) En fons situats entre la línia de costa i la isòbata de 50 metres, en les províncies d'Alacant i València.

b) En fons on no estiga autoritzada la modalitat d'arrossegament, a la província de Castelló, excepte quan, a proposta de la Federació Provincial de Confraries de Pescadors de Castelló, el director general amb competències en pesca marítima, resolga autoritzar el calat de cadufs en zones autoritzades per a la pesca amb la modalitat d'arrossegament.



Article 6. Horaris i dies en què es pot exercir l'activitat de pesca artesanal del polp

1. L'horari establert per a exercir l'activitat de la pesca artesanal del polp a la Comunitat Valenciana, serà de dilluns a divendres des de les 06.00 hores a les 15.00 hores, establint-se per tant un horari de descans setmanal que s'iniciarà a les 15.00 hores del divendres i finalitzarà a les 06.00 hores del dilluns següent.



Excepcionalment, si els plans de gestió aprovats per la conselleria competent en pesca marítima i marisqueig ho contemplen, es podran realitzar altres horaris, devent les embarcacions que s'acullen a aquests horaris especials, comunicar-ho a la Secció de Pesca de la Direcció Territorial corresponent.

2. Els catúfols o cadufs podran romandre calats durant els períodes de descans setmanal i festius, quedant prohibit el seu alçament, comprovació i arreplega d'arts o captures.





Article 7. Límit de captures anual per embarcació

S'estableix un límit anual de captures per embarcació de 18.000 quilograms.



Article 9. Prohibicions referides a la pesca artesanal del polp

1. L'exercici d'aquesta activitat queda limitat a la província marítima a què pertanga el port base de l'embarcació.

En el marc dels distints plans de gestió i amb l'acord previ de les confraries limítrofes, es podrà sobrepassar el límit referit.

2. No es permet simultaniejar l'activitat diària de la pesca artesanal del polp amb altres activitats d'arts menors. Mentre els cadufs estiguen calats no es podrà pescar amb altres arts de pesca. Excepcionalment, si els plans de gestió aprovats per la conselleria competent en pesca marítima i marisqueig ho contemplen, es podran tindre calats els cadufs mentre les embarcacions d'arts menors pesquen amb altres aparells, permetent-se tindre calats en aquest cas un màxim de 800 cadufs quan l'embarcació tinga un únic tripulant i 900 quan tinga més d'un tripulant.



3. No es permet el calat d'altres arts específiques diferents dels catúfols o cadufs destinades a la pesca artesanal del polp.

4. A fi d'evitar possibles pràctiques il·lícites, es prohibeix tindre calats els cadufs durant els períodes de veda. El període restant, l'art podrà estar contínuament submergit.

Mapa web