Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 27 d'abril de 2018, de la Presidència del Consorci Hospital General Universitari de València (CHGUV), per la qual es convoquen proves selectives d'accés de personal a places del grup A, subgrup A1, facultatiu o facultativa especialista, i s'aproven les seues bases específiques, en el marc de les ofertes d'ocupació pública 2016 i 2017 d'aquesta entitat. [2018/4713]

(DOGV núm. 8298 de 18.05.2018) Ref. Base de dades 004970/2018




Mitjançant Resolució de 23 de desembre de 2016, de la Presidència del Consorci Hospital General Universitari de València, d'ara en avant CHGUV-, modificada per Resolució de 24 d'octubre de 2017, i publicades en el DOGV núm. 7947, de 30 de desembre de 2016 i núm. 8172, de 17 de novembre de 2017 respectivament, s'aprova l'oferta d'ocupació pública 2016.

Així mateix, per Resolució de 31 de maig de 2017, publicada en el DOGV núm. 8086 de 18 de juliol de 2017, s'aprova l'oferta d'ocupació pública 2017 d'aquest. En aquestes ofertes d'ocupació es reflecteixen les necessitats de recursos humans les convocatòries de les quals s'autoritzen per a la seua provisió, per mitjà de personal de nou ingrés.

L'apartat 5.1 de la referida Resolució de 31 de maig de 2017, per la qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública de 2017, estableix que les convocatòries de proves selectives derivades d'aqueixa oferta inclouran també les de la mateixa categoria i torn incloses en l'oferta d'ocupació pública de 2016.

Segons consta com a objectiu segon del I Pla d'igualtat del CHGUV, aquesta entitat es compromet a «fomentar la igualtat de gènere en l'accés a l'ocupació pública i la promoció professional, impulsant la paritat en la distribució per sexes de grups professionals, categories i col·lectius del CHGUV». En execució d'aquest objectiu, la primera mesura exigeix assenyalar en cada convocatòria de proves d'accés a l'ocupació pública i en les convocatòries de concurs de mèrits, si hi ha infrarepresentació d'algun dels dos sexes en el col·lectiu de referència.



Així doncs, és procedent constatar l'existència d'una infrarepresentació del sexe masculí en el col·lectiu de facultatius/ives especialistes del CHGUV, ja que actualment la plantilla d'aquesta entitat compta amb un 47,89 % d'homes, enfront d'un 52,11 % de dones.

Aquest procediment selectiu es regeix per les bases generals reguladores dels processos selectius d'ingrés o accés de personal al CHGUV, aprovades amb data 23 de maig de 2013 mitjançant una resolució d'aquest mateix òrgan, i publicades en el DOGV núm. 7038, de 4 de juny de 2013.

La base quarta de les mencionades bases generals preveu l'aprovació i publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de les bases específiques que regulen els processos selectius, de les corresponents convocatòries, dels programes selectius i, si fóra necessari pel sistema d'accés previst, del barem de mèrits a què haja d'ajustar-se el procés. Tot això, mitjançant una resolució de la Presidència del CHGUV, bé com a annex de les corresponents convocatòries o bé de manera independent.

En conseqüència, la Presidència del CHGUV en l'exercici de les competències de què disposa, en els termes que preveuen l'article 13 dels seus estatuts refosos i l'apartat 1.2. de l'Acord del Consell de Govern i del president del Consell, de 12 de desembre de 2003, pel qual es deleguen atribucions en matèria de personal, de contractació administrativa i de gestió econòmica en diversos òrgans del CHGUV, resol:





Primer

Convocar, en execució de les ofertes d'ocupació pública 2016 i 2017 del CHGUV, les proves selectives per a l'accés a 46 places de facultatiu/iva especialista, grup A, subgrup A1, incloses en les ofertes esmentades, pel torn lliure, de les quals es reserven 2 per a persones amb diversitat funcional, tal i com es detalla en l'annex I d'aquesta convocatòria.



Segon

Aprovar les normes o bases específiques per les quals es regirà la convocatòria indicada, que figuren com a annex II d'aquesta resolució.

Tercer

Fixar els requisits que han de reunir les persones aspirants en funció de cadascuna de les especialitats convocades i fer-los constar en l'annex III de la present resolució.



Quart

Aprovar el temari de cadascuna de les especialitats convocades, així com el barem de mèrits aplicables a la fase de concurs, que consten com a annexos IV i V respectivament.



Contra aquesta resolució, les persones interessades poden interposar, potestativament, un recurs de reposició davant de la Presidència del CHGUV en el termini d'un mes comptador des de l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), i acabarà el mateix dia del mes següent a aquell en què s'haja publicat, o, directament, un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos comptadors des de l'endemà de la seua publicació, davant dels jutjats contenciosos administratius de la ciutat de València, d'acord amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. Tot això, sense perjudici de la interposició de qualsevol altre recurs que s'estime convenient.





València, 27 d'abril de 2018.– La presidenta del CHGUV i consellera de Sanitat Universal i Salut Pública: Carmen Montón Giménez.









ANNEX II

Bases específiques



Índex

Base primera. Objecte i contingut

Base segona. Distribució de places per especialitats.

Base tercera. Requisits específics de les persones aspirants que s'afegiran als establits en la base general 5

Base quarta. Sol·licituds de participació. Forma, termini i lloc de formalització

Base cinquena. Taxa per drets d'examen i entitat bancària col·laboradora

Base sisena. Documentació que haurà d'adjuntar-se a la sol·licitud en supòsits especials

Base setena. Admissió d'aspirants

Base huitena. Prova prèvia de coneixement del castellà

Base novena. Estructura i organització del procés selectiu

Base desena. Desenvolupament del procés selectiu

Base onzena. Informació i publicitat d'actes i acords



Base primera. Objecte i contingut

Aquestes bases tenen com a objecte regular, juntament amb les bases generals aprovades mitjançant la Resolució de la Presidència del CHGUV de 23 de maig de 2013, el procés selectiu d'accés o ingrés com a personal laboral fix per a cobrir 46 places vacants del grup A, subgrup A1, facultatiu/iva especialista, per mitjà del sistema de concurs oposició, pel torn lliure, de les quals es reserven 2 places a persones amb diversitat funcional en les especialitats de Anestesiologia i Reanimació, i Hematologia i Hemoteràpia.

Les referències expresses a disposicions normatives contingudes en les bases generals indicades s'entendran realitzades a les vigents en cada moment.

Les persones aspirants només poden participar en un dels torns o modalitats d'accés convocats; per tant, si tenen els requisits establits, hauran de formalitzar la seua opció en l'apartat corresponent del formulari de sol·licitud. En defecte d'opció, s'entendrà que concorre pel torn lliure i, en qualsevol cas, en el supòsit que les vacants reservades a persones amb diversitat funcional no siguen cobertes, s'acumularan a les convocades pel torn lliure, de conformitat amb lo que preveu la base general 9.3 i l'apartat tercer de la Resolució de 23 de desembre de 2016 per la qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública 2016 del CHGUV.





Base segona. Distribució de places per especialitats

El nombre de places convocades per cadascuna de les especialitats es troben detallades en l'annex I de la present resolució, de la qual formen part així mateix les presents bases específiques.



Base tercera. Requisits específics de les persones aspirants que s'afegiran als establits en la base general 5

1. Les persones candidates han de reunir els requisits específiques exigibles en funció de cadascuna de les especialitats que es convoquen, fixats en l'annex III de la present resolució. En el cas de titulacions obtingudes en l'estranger, s'ha d'estar en possessió de la credencial que acredita la seua homologació.

2. En qualsevol moment del procés, tant l'òrgan de gestió com les comissions de selecció poden requerir a les persones candidates que acrediten de forma fefaent els requisits exigibles o qualsevol altra circumstància consignada en la sol·licitud de participació o en la documentació aportada. La constatació de l'existència d'inexactituds o falsedats comportarà per a la persona a qui beneficie l'exclusió del procediment selectiu o la nul·litat de la seua participació en aquest, sense perjudici de les responsabilitats de qualsevol tipus que siguen exigibles.





Base quarta. Sol·licituds de participació. Forma, termini i lloc de formalització

1. Les persones interessades disposen d'un model oficial de sol·licitud en suport informàtic que s'ha d'omplir a través de la pàgina web corporativa del CHGUV (http://chguv.san.gva.es/empleopublico), d'acord amb les instruccions informatives corresponents que estan disponibles en la pàgina esmentada.

Les dades consignades per cada sol·licitant en el model de sol·licitud esmentat, especialment les fixades a l'efecte de notificacions, es consideren com les úniques vàlides, i serà responsabilitat exclusiva de les persones aspirants tant els errors en la consignació d'aquestes com la comunicació al CHGUV de qualsevol canvi que puga produir-s'hi.



2. El CHGUV habilitarà els mitjans tècnics necessaris en la Direcció de Recursos Humans perquè puguen omplir-se les sol·licituds.



3. Una vegada omplits els formularis disponibles, les persones interessades els han d'imprimir i pagar la corresponent taxa per drets d'examen, a través de l'entitat bancària col·laboradora i en les formes previstes en la base quarta d'aquestes bases.

4. Les sol·licituds omplides, juntament amb el comprovant bancari acreditatiu de l'abonament dels drets d'examen, s'han de presentar preferentment en el Registre general del CHGUV o, a falta d'això, a través de qualsevol de les altres formes previstes en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

En cas que s'opte per la presentació de la sol·licitud a través de les oficines de Correus, ha d'observar-se la forma prevista en l'article 31 del Reial decret 1829/1999, de 3 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament pel qual es regula la prestació de serveis postals. De manera que les sol·licituds s'han de presentar en sobre obert, i ha de constar en la capçalera dels documents, amb claredat, el nom de l'oficina, i també el lloc, la data, l'hora i el minut de la seua admissió. Si no es fa així, la seua data d'entrada serà la que conste en el Registre General del CHGUV. Els sobres han de dirigir-se a l'adreça postal següent: Consorci Hospital General Universitari de València, avinguda de les Tres Creus, núm. 2, CP 46014 de València.

En cap cas el mer ompliment electrònic de les sol·licituds ni l'ingrés de la taxa establida en l'entitat bancària col·laboradora suplirà l'obligació de la presentació a través d'un registre oficial i dins del termini previst en aquestes bases.

5. El termini de presentació de sol·licituds serà de vint dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la publicació de la present convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) Si l'últim dia de termini fóra inhàbil, s'entendrà prorrogat al primer dia hàbil següent.



Base cinquena. Taxa per drets d'examen i entitat bancària col·laboradora

1. L'import de la taxa per drets d'examen es fixa en trenta euros (30,00 €), que s'han d'ingressar en el compte corrent número ES45 2038 6123 1760 0007 2687 de l'entitat Bankia.

2. El pagament de la taxa prevista es pot efectuar per mitjà d'ingrés o transferència bancària.

L'acreditació del pagament de la taxa s'ha de fer, en el cas que no se n'estiga exempt, per mitjà de la validació mecànica de la sol·licitud, realitzada per l'entitat col·laboradora en què s'efectue l'ingrés, o per mitjà de certificat expedit per aquesta en què figuren l'import i la data de l'ingrés.

3. Les persones amb diversitat funcional igual o superior al 33 %, les que siguen membres de famílies nombroses de categoria especial, així com les de família monoparental de categoria especial, estan exemptes del pagament dels drets d'examen; mentre que les persones integrants de famílies nombroses de categoria general, així com les de família monoparental de categoria general tenen una bonificació del 50 % de la taxa.

També estan exemptes del pagament de la taxa les víctimes d'actes de violència, la condició de les quals siga acreditada pels mitjans previstos en la Llei 7/2012, de 23 de novembre, de la Generalitat, integral contra la violència sobre la dona en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

4. Les persones exemptes del pagament de la taxa per raons de diversitat funcional, família nombrosa o monoparental de categoria especial, o víctimes d'acte de violència, així com les persones beneficiàries de la bonificació esmentada sobre el dit pagament, han de presentar el document acreditatiu d'aquesta causa vàlidament emés per l'administració o organisme competent a aquest efecte.





Base sisena. Documentació que s'ha d'acompanyar a la sol·licitud en supòsits especials

1. Els requisits d'admissió mencionats en la base general 5, així com l'exempció o bonificació sobre el pagament de la taxa per drets d'examen, han d'acreditar-se mitjançant l'original o la còpia degudament confrontada per una administració o entitat de dret públic dels documents següents:

1.1. Acreditació de les circumstàncies següents vinculades al compliment del requisit de nacionalitat, de conformitat amb la normativa pròpia de cada estat:

– Nacionalitat corresponent a un estat membre de la Unió Europea diferent d'Espanya.

– Ser cònjuge, descendent major de 21 anys o major d'aquesta edat dependent de persona nacional de qualsevol estat de la Unió Europea.



– Nacionalitat espanyola amb residència fora d'Espanya.

– Nacionalitat de qualsevol estat part dels tractats internacionals subscrits per la Unió Europea i ratificats per Espanya en els quals s'aplique la lliure circulació de treballadores i treballadors.

1.2. Document acreditatiu del grau de diversitat funcional igual o superior al 33 % expedit per l'òrgan administratiu competent a aquest efecte, per part de les persones que opten per concórrer, en les proves selectives, a les places reservades a persones amb diversitat funcional

1.3. Llibre de família o carnet de família nombrosa de categoria general o especial, o família monoparental de categoria especial o general, o bé certificat de grau de diversitat funcional d'acord amb allò que s'ha especificat en l'apartat anterior, als efectes de documentar l'exempció o bonificació sobre el pagament de la taxa per drets d'examen.

1.4. Dictamen tècnic facultatiu emés per l'òrgan competent de qualificació del grau de diversitat funcional, en què consten de forma fefaent les diversitats funcionals que hagen donat origen al grau reconegut, per part de les persones amb diversitat funcional que sol·liciten qualsevol adaptació de temps addicional, de mitjans o de condicions d'accés, perquè es puga valorar l'adequació de l'adaptació sol·licitada i acordar-ne l'adopció.

1.5. Acreditació d'estar en possessió del diploma d'espanyol com a llengua estrangera (DELE), regulat en el Reial decret 1137/2002, de 31 d'octubre, pel qual es regulen els «diplomes d'espanyol com a llengua estrangera», com a mínim de nivell B1 de competència lingüística o d'una titulació acadèmica espanyola homologable, tal com exigeix la base general 7, als efectes de l'exempció de l'obligació de realitzar un prova prèvia de coneixements de castellà per les persones aspirants de nacionalitat diferent de l'espanyola i de l'origen de les quals no puga deduir-se el coneixement de la llengua esmentada.



Base setena. Admissió d'aspirants

1. Transcorregut el termini de presentació de sol·licituds, la Direcció de Recursos Humans del CHGUV, com a òrgan de gestió d'aquesta convocatòria, publicarà en el termini d'un mes, la relació provisional de persones admeses i excloses, detallant-hi el nom i cognoms, el número de DNI complet o incomplet, torn o modalitat d'accés i, si és el cas, la causa d'exclusió.

2. En el termini de 10 dies hàbils, les persones interessades poden esmenar els defectes, errors o omissions que, segons el seu parer, hagen pogut motivar la seua exclusió. Una vegada examinades i resoltes les reclamacions, la Direcció de Recursos Humans publicarà en el termini d'un mes la relació definitiva de persones admeses i excloses, detallant-hi novament el nom i cognoms, el número de DNI complet o incomplet, el torn o la modalitat d'accés.

3. Les persones candidates han de comprovar la seua correcta inclusió tant en les relacions provisionals com definitives de persones admeses i excloses en els processos selectius.



Base huitena. Prova prèvia de coneixement del castellà

1. De conformitat amb el que estableix la base general 7.4, les persones admeses que no posseïsquen la nacionalitat espanyola i de l'origen de les quals no s'inferisca el coneixement del castellà, sempre que no hagen acreditat aquest preceptiu coneixement lingüístic en les formes previstes en aquesta base, seran convocades per la Direcció de Recursos Humans del CHGUV a la realització d'una prova a aquest efecte, que s'ajustarà al que disposa el Reial decret 1137/2002, de 31 d'octubre, pel qual es regulen els «diplomes d'espanyol com a llengua estrangera (DELE)».

2. La qualificació obtinguda en aquesta prova com a apte/a, és imprescindible per a poder realitzar les proves selectives específiques, per la qual cosa la qualificació de no apte/a en serà causa d'exclusió.



Base novena. Estructura i organització del procés selectiu

1. El procés selectiu es dividirà en dues parts, una fase d'oposició i una fase de concurs, ambdues eliminatòries.

2. La fase d'oposició constarà de dos exercicis obligatoris i eliminatoris.

2.1. Estructura i contingut dels exercicis integrants de la fase d'oposició:

2.1.1. Primer exercici:

Aquest exercici consistirà en la contestació per escrit d'un qüestionari de 100 preguntes principals o operatives sobre els coneixements continguts en la totalitat del temari corresponent, amb quatre respostes alternatives de les quals només una d'elles serà correcta.

D'aquest qüestionari, 15 preguntes seran de caràcter teòric i es referiran al bloc 1 del temari. Les 85 preguntes restants seran tant de caràcter teòric com pràctic i versaran sobre els temes inclosos en el bloc 2 del temari corresponent (coneixements específics).

Les comissions de selecció podran incloure en el qüestionari preguntes de reserva, que només es tindran en compte en el cas d'anul·lació per part de la comissió d'alguna de les 100 preguntes principals o operatives que el configuren.



El temps de realització de la prova serà de 120 minuts.

2.1.2. Segon exercici:

Aquesta prova va dirigida a valorar les aptituds, les destreses i la capacitat resolutiva de les persones aspirants, i versarà sobre el bloc de coneixements específics del temari corresponent.

Consistirà en el desenvolupament per escrit de dos supòsits de caràcter pràctic, a triar de tres proposats per la comissió de selecció, i posterior lectura davant aquesta, durant la qual els seus integrants podran realitzar les preguntes que estimen pertinents.

Els criteris d'avaluació d'aquest exercici inclouran, almenys, els següents:

– Aspectes formals: presentació, estructura i esquematització del cas clínic. Exposició

– Aspectes clínics: Revisió i crítica del maneig i tractament descrits en el cas. Descripció i/o desenvolupament de l'algoritme diagnòstic-terapèutic proposat

– Anàlisi des del punt de vista de l'especialitat: Revisió realitzada en el diagnòstic, tractament i pronòstic. Aproximació diagnòstic-terapèutica: Diagnòstic diferencial

– Desenvolupament del cas: Coherència interna o argumental. Criteris i raonaments clínics emprats

– Actualització: De l'exposició i comentaris des del punt de vista cientificomèdic

– Lectura: Defensa o discussió davant els membres de la comissió

Segons el parer de la comissió de selecció, els supòsits pràctics podrien plantejar-se com a qüestionaris de preguntes amb respostes alternatives.

2.2. Puntuacions corresponents a la fase d'oposició i distribució d'aquestes en funció dels exercicis:

2.2.1. La puntuació màxima de la fase d'oposició es fixa en 60 punts, a raó de 30 per exercici.

2.2.2. Puntuació del primer exercici: es puntuarà de 0 a 30 punts. Les preguntes no contestades seran neutres i les contestacions errònies es valoraran negativament, tot això d'acord amb la fórmula següent:





Nombre de respostes correctes netes = Nombre total d'encerts – (nombre total de respostes errònies x 0,33)



Les respostes correctes netes es convertiran en puntuacions finals mitjançant una distribució proporcional.

Avaluades totes les persones aspirants, s'obtindrà la mitjana aritmètica del deu per cent d'aspirants presentats que hagen obtingut les millors puntuacions particulars, expressada amb els dos primers decimals.

Es consideraran aprovades aquelles persones aspirants que obtinguen una puntuació igual o superior al 50 % de la mitjana aritmètica referida en el paràgraf anterior, amb un límit mínim de 10,50 punts. Per davall d'aqueixa puntuació no podrà considerar-se aprovat l'exercici.

2.2.3. Puntuació del segon exercici: es puntuarà de 0 a 30 punts, caldrà obtindre 15 punts per a superar-lo.

2.3. La qualificació global de la fase oposició es determinarà mitjançant la suma de les puntuacions obtingudes en cadascun dels exercicis, i la publicació de la relació de qualificacions obtingudes per les persones aspirants servirà d'anunci de l'obertura de la fase de concurs per a aquelles persones que hagen superat la fase d'oposició.

3. Fase de concurs

Consisteix en la valoració per part de la comissió de selecció dels mèrits al·legats i documentats per les persones aspirants amb els requisits formals i temporals exigits per la base general 8.2, d'acord amb els paràmetres establits en el barem de mèrits que acompanya aquesta convocatòria.

3.1. La puntuació màxima de la fase de concurs es fixa en 40 punts i només poden ser tinguts en compte aquells mèrits obtinguts fins a l'últim dia del termini de presentació de sol·licituds de participació.

3.2. Criteris de desempat: en cas d'empat, l'ordre de prelació s'establirà atenent, successivament, els criteris següents:

– A favor de qui haja obtingut més puntuació en la fase d'oposició.



– A favor de qui haja obtingut més puntuació en la fase de concurs.



– Si després de la utilització dels criteris precedents, persisteix l'empat, es dirimirà seguint el mateix ordre dels apartats del barem de mèrits i, si això no fóra suficient, de conformitat amb l'apartat 3 de la base 7.3 de les generals.



Base desena. Desenvolupament del procés selectiu

1. La Direcció de Recursos Humans, com a òrgan de gestió de la vigent oferta d'ocupació pública, en coordinació amb la comissió de selecció, publicarà al tauler d'anuncis ubicat en la seu d'aquest òrgan, així com en la web corporativa d'aquesta entitat, la data, l'hora i el lloc de realització de les diferents proves, si és el cas, i també de les distintes fases del procés selectiu, i observarà en tot cas el que preveu la base general 7.

2. Per a la realització dels exercicis, les persones candidates seran convocades en crida única, i s'exclouran del procés aquelles que no compareguen o ho facen una vegada iniciades les proves. Així mateix, en seran excloses aquelles persones que no acrediten la seua identitat per mitjà de l'exhibició del DNI, o equivalent per a nacionals d'altres estats; passaport o permís de conduir, sempre que hi conste la preceptiva fotografia i sense que resulten admissibles les còpies dels documents a què es fa referència, tenint en compte que es pot requerir a les persones interessades la presentació de la còpia de la seua sol·licitud de participació, en cas de dubte.

3. D'acord amb el que preveu la base general 7.3, l'ordre d'intervenció de les persones aspirants en les diferents fases del procés s'ha de fer per ordre alfabètic de cognoms, a partir de la lletra «B», tal com disposa la Resolució de 10 d'abril de 2017, de la Conselleria de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, per la qual es determina la lletra per a fixar l'ordre d'intervenció dels aspirants a totes les proves selectives que se celebren durant l'any 2017, del conjunt d'administracions públiques valencianes.



4. La comissió de selecció adoptarà les mesures necessàries per a garantir la confidencialitat del procés i l'anonimat de les proves. Els exercicis que continguen marques o indicis que permeten, fins i tot indirectament, identificar-ne l'autoria seran anul·lats. Així mateix, durant el desenvolupament de les diferents fases i proves, es disposarà de tot el que calga per a l'adequat desenvolupament, per al manteniment de l'ordre i de la igualtat d'oportunitats, per a la correcta identificació de les persones candidates i per a la prohibició de l'ús d'instruments de telecomunicació o de comunicació electrònica.

5. Durant la realització de les proves, amb vista a l'adequat desenvolupament, les persones concurrents han d'observar, en tot moment, les instruccions tant de la comissió de selecció com del personal col·laborador o delegat. Qualsevol alteració s'ha de reflectir en l'acta corresponent a la sessió, tenint present que la comissió o el seu personal poden acordar la continuació d'un exercici per part d'un o una aspirant, amb caràcter condicional, en el cas que algun incident requerisca un estudi i acord posterior de la comissió.

6. Després de la realització de l'exercici, la comissió de selecció publicarà la relació comprensiva de totes les persones participants, amb expressió de les puntuacions obtingudes.

7. Aquestes puntuacions poden ser impugnades en el termini de 10 dies hàbils des de l'endemà de la seua realització, amb especificació dels motius de la impugnació i adjuntant-hi la documentació i la bibliografia que fonamente la reclamació que es formula. Tot això, sense perjudici de la utilització dels recursos ordinaris que corresponga.

8. Finalitzada la fase prèvia d'oposició, s'obrirà el termini de 10 dies hàbils per a la presentació de la documentació acreditativa dels mèrits que s'al·leguen, que ha de presentar-se precedida d'una relació detallada d'aquests, ordenada segons els apartats del barem d'aplicació.



9. La comissió de selecció farà la valoració dels mèrits d'acord amb el que preveu l'annex V.

10. Ultimada la valoració, es farà pública una avaluació provisional detallada que podrà ser objecte d'al·legacions durant un termini de 10 dies hàbils.

11. Finalitzat aquest termini, la comissió de selecció farà pública la valoració detallada i definitiva dels mèrits i, simultàniament, es publicarà la relació de persones candidates, detallada d'acord amb les diferents proves, fases i modalitats o torns d'accés, i ordenada de major a menor puntuació fins a fer-la coincidir amb el número de places convocades. L'esmentada relació nominal constituirà la proposta de persones que han superat el procés selectiu.

12. En cas de renúncies o exclusions produïdes abans de la resolució definitiva de la convocatòria, l'òrgan de gestió pot requerir a la comissió de selecció una relació complementària a fi de proveir la totalitat de les places convocades.

13. La Direcció de Recursos Humans, d'acord amb la proposta de la comissió requerirà a les persones seleccionades que aporten, en el termini de 20 dies naturals, la documentació acreditativa de, com a mínim, els requisits exigibles enumerats en la base 9.1 de les generals reguladores dels processos selectius d'accés o ingrés de personal al CHGUV. I, de conformitat amb el que disposa la base 9.2 de les bases esmentades, la Direcció de Recursos Humans gestionarà la realització dels reconeixements mèdics preceptius de les persones proposades per cada comissió de selecció, abans del seu nomenament.

14. D'acord amb la proposta formulada per la comissió de selecció, una vegada acreditats els requisits exigibles, la Presidència del CHGUV dictarà i publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la corresponent resolució en virtut de la qual es nomenaran empleades públiques, de naturalesa jurídica laboral, aquelles persones que hagen superat el procés selectiu, i les citarà per a la realització de les preses de possessió i la subscripció del contracte laboral de caràcter fix. En tot cas, l'adquisició de la condició descrita quedarà condicionada a la superació d'un període de prova de dos mesos, de conformitat amb la normativa laboral aplicable.

15. Acabat el procés, l'òrgan de gestió de l'oferta d'ocupació pública, publicarà, desagregades per sexe, les dades numèriques corresponents a cada prova i fase del procés selectiu d'aquesta convocatòria, en observança del que disposa la mesura 4 per a l'execució de l'objectiu 2 del I Pla d'igualtat d'aquesta entitat.



Base onzena. Informació i publicitat d'actes i acords

1. Tota la informació que haja de comunicar-se a les persones aspirants, exceptuant-ne la resolució que pose fi al procés selectiu, que es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, es farà pública tant al tauler d'anuncis de la Direcció de Recursos Humans del CHGUV com en la web corporativa http://chguv.san.gva.es/empleopublico. Aquesta última publicació es realitza exclusivament a efectes informatius, en els termes que preveu la base general 17.

2. La publicació de les relacions definitives en les diferents fases del procés serveix de notificació a totes les persones interessades, cosa que resol les al·legacions o impugnacions presentades, i s'obri el termini per a la formalització de tots els recursos i reclamacions que es consideren oportuns.







ANNEX IV

Temari de cada especialitat

de les convocatòries de facultatiu/iva especialista.



Observació: el contingut de les normes i disposicions ha d'entendre's referit en cada moment al seu text vigent.



Bloc 1. Coneixements generals

Bloc 1. A. Coneixements generals: normativa, organització i gestió.





Bloc 1. A.1. Normativa general.

1. La Constitució espanyola de 1978: estructura, característiques i principis. Drets i deures fonamentals. El Govern i l'Administració. El poder judicial i l'organització territorial de l'Estat.

2. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana: estructura i contingut. La Generalitat i les seues institucions d'autogovern. Competències.

3. La igualtat entre dones i homes: conceptes bàsics, principis generals i obligacions dels poders públics en la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la Igualtat de Dones i Homes; en la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes; i en el I Pla d'Igualtat del CHGUV. Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere: objecte, principis rectors i mesures de sensibilització, prevenció i detecció en l'àmbit sanitari.

4. La Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal: conceptes i principis de la protecció de dades.

5. El Reial Decreto Legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic (EBEP): drets i deures, principis ètics i de conducta. El Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut dels Treballadors: la relació individual de treball.



6. El Consorci Hospital General Universitari de València (CHGUV): breu història. Estatuts. Organització, estructura i funcionament. Integració amb el Departament de Salut València – Hospital General. El Conveni col·lectiu del CHGUV: planificació, ordenació i gestió de l'ocupació pública. Situacions del personal laboral.

7. La Llei 53/1984, de 26 de desembre, d'Incompatibilitats del Personal al Servei de les Administracions Públiques: principis generals i àmbit d'aplicació.

8. La Llei 31/1995, de 8 de novembre, de Prevenció de Riscos Laborals, i la Llei 54/2003, de 12 de desembre, de reforma del marc normatiu de la prevenció de riscos laborals. Normes bàsiques de seguretat i protecció de la salut en l'àmbit de l'activitat i els centres sanitaris. Factors específics del risc de l'activitat que s'ha de desenvolupar, equipaments i mesures de protecció.

9. L'organització i les polítiques d'investigació científica i mèdica a Espanya i a la Comunitat Valenciana. Fórmules d'organització de la investigació biomèdica.



Bloc 1.A.2. Normativa sanitària.

10. La Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat. Principis generals, estructura i organització. Les noves formes d'organització i gestió del sistema.

11. La Llei 10/2014, de 29 de desembre, de Salut de la Comunitat Valenciana: títols I a V.

12. La Llei 41/2002, de 14 de novembre, bàsica reguladora de l'autonomia del pacient i de drets i obligacions en matèria d'informació i documentació clínica. Els sistemes d'informació i registre sanitari assistencial. La història clínica: concepte. Conservació, arxiu i tractament de la documentació clínica. Problemes ètics i jurídics del seu tractament. El secret professional.

13. La Llei 16/2003, de 28 de maig, de cohesió i qualitat del Sistema nacional de Salut.

14. La Llei 44/2003, de 21 de novembre, d'ordenació de les professions sanitàries.

15. El Decret 74/2007, de 18 de maig, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament sobre estructura, organització i funcionament de l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana.

16. Economia i salut. Conceptes bàsics. Eficàcia i eficiència. La avaluació econòmica de tecnologies sanitàries. Estratègies competitives de la sanitat.

17. Medicina cost-efectiva i medicina basada en l'evidència. Assignació de recursos. Indicadors de gestió. Cartera de serveis.

18. La gestió clínica. Conceptes bàsics. Participació en la gestió. Gestió de processos i de persones. Govern clínic.

19. Bioètica: principis i dilemes. Deontologia. Codi de conducta. Investigació biomèdica i valors morals.



Bloc 1.B. Coneixements generals: sistemes d'informació.

20. Conceptes informàtics bàsics. Maquinari/programari. Sistema operatiu. Llenguatge. Programes d'aplicació. Perifèrics. Connectivitat. Utilització d'ordinadors en xarxa.

21. Ferramentes ofimàtiques: fulls de càlcul, processadors de text i bases de dades. Paquets integrats. Gràfics i autoedició. Especial atenció a les ferramentes ofimàtiques d'ús en la Generalitat.



Bloc 2. Coneixements específics de cada convocatòria i especialitat:

Bloc 2.1. Coneixements específics de l'especialitat d'Anàlisis Clíniques (CO/01/2017)

1. Gestió al laboratori clínic. Estructura organitzativa del laboratori clínic. Arquitectura i disseny de laboratoris. Gestió de personal, recursos materials i de costos. Comptabilitat analítica. Gestió de la informació. Gestió de qualitat.

2. Magnituds bioquímiques. Aplicacions de la variabilitat biològica. Interpretació de resultats i capacitat discriminant. Sensibilitat, especificitat i eficiència diagnòstiques. Teoria del valor predictiu. Teorema de Bayes. Corbes ROC. Raó de versemblança. Intervals de referència i nivells de decisió clínica.

3. Qualitat al laboratori clínic. Criteris d'acreditació. Models de qualitat. Autorització administrativa, legislació. Certificació. Acreditació. Organismes avaluadors. Models: ISO, EFQM, Sixsigma. Control de la qualitat preanalítica. Presa de mostra en anàlisis clíniques, hematologia i microbiologia. Programes de control de qualitat intern. Programes de control de qualitat extern. Garantia de qualitat postanalítica. Estratègies per a l'augment de la qualitat postanalítica. Validació Preparació dels informes del laboratori clínic. Nivells de decisió clínica.



4. Avaluació de mètodes analítics. Establiment de requisits. Avaluació de necessitats. Avaluació de característiques metrològiques i de rendiment diagnòstic. Error aleatori i sistemàtic. Proves per a estimar la magnitud dels errors específics. Estimació de l'error total. Criteris d'interval de confiança. Comparació de mètodes. Analitzadors automàtics. Interferències en el procés analític.

5. Conceptes bàsics d'estadística aplicats al laboratori clínic. Distribució de la població. Estadística de distribució. Mesures centrals i de dispersió. Associació, correlació i anàlisi de regressió. Proves paramètriques i no paramètriques. Metodologia de la investigació.



6. Sistema d'informació de laboratori (SIL). Funcions preanalítiques, analítiques i postanalítiques. Entrada de peticions. Identificació de mostres. Funció de control en el seguiment de mostres. Entrada de resultats. Validació tècnica i facultativa. Presentació de resultats. Transferibilitat de resultats. Intercanvi d'informació i integració informàtica hospitalària. Utilització i aprofitament d'eines informàtiques i telemàtiques. Programari de gestió. Gestió de magatzem, comptabilitat, etc. Programes estadístics. Programes de cerca bibliogràfica (PubMed). Sistemes experts.

7. Genòmica. Proteòmica. Biofarmàcia. Bases de dades disponibles en biologia molecular: utilització de bases de dades per a gens (genoteques), i proteïnes (BLAST i FASTA). Recerca d'informació en internet. Bases de dades moleculars: Genbank, Swiss-Prot. Bases de dades de malalties humanes: OMIM, HGMD. Programes. Seqüències i pedigrís. Realització de pedigrís. Disseny d'oligonucleòtids. Alineament de seqüències i localització de polimorfismes. Tècniques d'utilització de sondes fluorescents en PCR.

8. Procés del laboratori clínic. Definició. Límits d'aplicació. Destinataris: Expectatives i objectius. Característiques de qualitat. Components. Descripció general. Professionals: Activitat i característiques de qualitat. Recursos necessaris i unitats de suport. Indicadors de qualitat. Coordinador de laboratoris. Models de sol·licitud. Cartera de Serveis. Informes analítics. Normes de seguretat biològica al laboratori clínic. Normativa legal. Estàndards de seguretat. Mesures de protecció. Gestió de residus.

9. Química general. Dissolucions. Preparació de solucions. Equilibri químic. Equilibri iònic. Àcids i bases. Sistemes d'oxidació reducció. Cinètica química i catàlisi. Fonaments metodològics. Química analítica i metrologia. Tècniques, mètodes i procediments. Escales de mesurament. Tipus de magnitud. Unitats. Productes químics usats en química analítica. Material volumètric i no volumètric. Preparació de solucions. Preparació i conservació d'espècimens.

10. Tècniques gravimètriques. Tècniques volumètriques. Tècniques òptiques. Tècniques microscòpiques en les seues diferents variants. Potenciometria. Polarografia. Coulombimetria. Conductimetria. Crioscòpia. Mètodes espectroscòpics. Immunoanàlisis. Mètodes de separació. Tècniques de biologia molecular. El laboratori en la capçalera del pacient (POC).

11. Gasos sanguinis. Equilibri àcid-base. Fisiologia de transport de l'oxigen i de la ventilació. Mètodes de determinació del pH, diòxid de carboni i oxigen. Cooximetria. Equilibri hidroelectrolític. Osmolalitat. Valor semiològico i mètodes de determinació. Electròlits.



12. Funció renal. Intermediaris metabòlics. Urea, creatinina, àcid úric, amoníac. Valor semiològic i mètodes de determinació. Estudis de depuracions renals. IRC: Utilització de fórmules. Proteïnúria. Patologia renal.

13. Metabolisme del calci i fòsfor. Valor semiològic i mètodes de determinació. Hormones relacionades amb el metabolisme del calci i fòsfor (PTH i Calcitonina). Altres ions inorgànics: magnesi, coure, zinc. Elements traça. Valor semiològic i mètodes de determinació.



14. Metabolisme dels Glúcids. Insulina, Pèptid C, Glucagó. Valor semiològic i mètodes determinació. Glucosa. Mètodes de determinació. Proves de tolerància. Diagnòstic i control pel laboratori. Hemoglobina glicosilada (HbA1c). Bioquímica, fisiologia i alteracions del pàncrees endocrí.

15. Errors congènits del metabolisme: aminoàcids. Alteracions del cicle de la urea. Errors congènits del metabolisme àcids orgànics. Defectes de la fosforilació oxidativa. Hiperlactacidèmies. Defectes de la -oxidació d'àcids grassos i del cicle de la carnitina.

16. Metabolisme porfirines. Malalties lisosomals. Malalties peroxisomals. Malalties mitocondrials. Alteracions del metabolisme de les purines i pirimidines.

17. Metabolisme dels lípids i lipoproteïnes. Lípids, lipoproteïnes plasmàtiques i apolipoproteïnes. Valor semiològic i mètodes de determinació. Dislipoproteïnèmies. Diagnòstic i control pel laboratori. Proteïnes: Tècniques de separació proteica. Proteïnes especifiques d'importància clínica. Estudi bioquímic de la patologia del metabolisme del col·lagen.

18. Marcadors d'inflamació i sèpsia. Valor semiològic i mètodes de determinació.

19. Principis i fonaments de les determinacions enzimàtiques. Cinètica enzimàtica. Enzims d'importància clínica. Valor semiològic, característiques i mètodes de determinació.

20. Nutrició. Nutrició clínica. Estudi bioquímic de les vitamines.

21. Valoració bioquímica de la funció cardiovascular. Marcadors cardíacs. Proteïna C reactiva, enzims. Troponines, mioglobina, homocisteïna, Pèptids natriurètics. Valor semiològic i mètodes de determinació.

22. Estudi pel laboratori de la hipertensió.

23. Estudi pel laboratori de la funció muscular.

24. Marcadors tumorals: Conceptes, sensibilitat, especificitat. Mètodes de determinació i quantificació. Semiologia dels principals marcadors utilitzats en la pràctica clínica.

25. Valoració pel Laboratori de riscos en l'embaràs i cribratge prenatal. Seguiment. Estudis prenatals. Cribratge prenatal del primer trimestre per a la detecció de cromosomopaties. Marcadors bioquímics i mètodes. Estudi líquid amniòtic i funció fetal.

26. Avaluació pel laboratori de la funció endocrina. Sistema hipotalemhipofisari. Estudi pel laboratori del creixement i acromegàlia. Eix hipotàlem-hipofisi-ovaris. Eix hipotàlem-hipòfisi-testicles. Eix hipotàlem-hipòfisi-tiroide. Proves funcionals hormonals.

27. Hormones gastrointestinals. Hormones de les glàndules suprarenals: glucocorticoides i mineralcorticoides. Fisiologia, semiologia i mètodes de determinació. Hiperplàsia suprarenal congènita.

28. Estudi pel laboratori de la funció del tracte digestiu. Estudi gàstric. Malabsorció. Intolerància al gluten. Malaltia inflamatòria intestinal. Funció pancreàtica. Proves diagnòstiques i la seua valoració clínica. Valoració bioquímica de la funció hepatobiliar. Enzims, pigments i proteïnes. Tipus d'hepatopaties. Marcadors Valor semiològic i mètodes de determinació.

29. Estudi de la femta pel laboratori. Recollida, transport i conservació de les mostres. Digestió. Sang oculta. Excreció de greixos. Nous marcadors bioquímics: calprotectina, lactoferrina.

30. Metabolisme ossi. Estudi pel laboratori clínic. Marcadors bioquímics de remodelatge ossi. Marcadors de formació. Marcadors de resorció. Monitoratge i significació clínica. Patologia articular.



31. Monitoratge de fàrmacs. Farmacocinètica. Principals grups farmacològics. Mètodes de quantificació. Farmacogenètica. Determinació i quantificació de tòxics i drogues d'abús pel laboratori clínic.



32. Estudi de l'orina pel laboratori clínic. Recollida, transport i conservació de les mostres. Mètodes de cribratge. Sediment urinari. Automatització del sediment. Càlculs urinaris. Identificació i anàlisi de càlculs renals, biliars, etc.

33. Estudi bioquímic i citològic dels líquids biològics pel laboratori clínic: líquid amniòtic, líquid cefaloraquidi, líquid pleural, líquid ascític, líquid sinovial. Exsudatges i tranudatges. Altres líquids. Estudi del líquid seminal. Recollida, transport i conservació de les mostres. Espermiograma. Test immunològics. Metodologia i semiologia. Congelació de semen. Control de qualitat en el laboratori d'andrologia.



34. El laboratori de reproducció assistida: Tècniques de millora de semen (REM), inseminació artificial, fecundació in vitro (FIV), microinjecció espermàtica (ICSI) i tècniques afins. Diagnòstic genètic preimplantacional.

35. Estudi pel laboratori de la neuropatologia.

36. Estudi pel laboratori de l'envelliment. Geriatria. El laboratori en pediatria i neonatologia.

37. Hematopoesis. Sèrie roja: Producció d'eritròcits, síntesis i metabolisme de l'hemoglobina. Sèrie blanca: Producció i diferenciació dels leucòcits. Formació de les plaquetes. Metabolisme del ferro.



38. Recompte de les cèl·lules hemàtiques. Eritròcits i índexs eritrocítics. Recompte de leucòcits. Recompte de plaquetes. Recompte de reticulòcits. Fonament dels sistemes automàtics de recompte hematològic. Examen microscòpic del frotis de sang perifèrica. Tincions. Morfologia eritrocítica i fórmula leucocitària. Velocitat de sedimentació globular. Morfologia de plaquetes.

39. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns eritrocítics. Anèmies. Hemoglobinopaties. Poliglobúlies.

40. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns leucocitaris no neoplàsics. Neutropènies. Granulocitosi. Monocitosi. Linfocitosi. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns leucocitaris neoplàstics. Leucèmies. Limfomes. Paraproteïnes.

41. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns plaquetaris. Trombocitopènies. Trombocitosis. Trastorns de la funció plaquetària.

42. Coagulació i fibrinòlisi. Fisiologia. Diagnòstic pel laboratori dels trastorns de la coagulació i de la fibrinòlisi. Control del tractament anticoagulant. Hipercoagulabilitat.

43. Bases teòriques de la transfusió sanguínia. Sistema immune. Membrana de l'hematia. Grups sanguinis. Conceptes en la pràctica de la transfusió. Proves creuades. Sensibilització. Reaccions transfusionals. Ús de derivats del plasma. Transfusió de plaquetes i granulòcits. Aspectes clínics de la terapèutica transfusional.

44. Estudi pel laboratori dels microorganismes més rellevants des del punt de vista clínic. Gèrmens aeròbics: Gram positius i negatius. Característiques morfològiques i infeccioses. Mètodes d'aïllament i identificació. Gèrmens anaeròbics: Gram positius i negatius. Característiques morfològiques i infeccioses. Mètodes d'aïllament i identificació.



45. Identificació de microorganismes mitjançant tècniques de biologia molecular. Conceptes metodològics bàsics. Proves de cribratge i identificació. Sensibilitat i especificitat. Proves de sensibilitat antibiòtica. Conceptes bàsics. Mètodes automàtics i manuals.

46. Micobacteris. Pretractament de les mostres. Mitjans de cultiu. Espècies més significatives de Micobacteris. Assaig de la sensibilitat enfront de tuberculostàtics. Altres microorganismes d'importància clínica: Espiroquetes. Micoplasmes, Clamídies. Rickèttsies.

47. Diagnòstic pel laboratori de les infeccions micòtiques. Micosis superficials, subcutànies, cutànies. Mitjans requerits i condicions d'incubació. Examen directe. Fungigrama. Micosis sistemàtiques i oportunistes. Mitjans requerits i condicions d'incubació. Examen directe. Identificació dels fongs filamentosos. Identificació de llevats d'importància clínica. Fungigrama.

48. Parasitologia: Coneixement i descripció dels paràsits d'importància clínica. Mostres a estudiar per al diagnòstic de les parasitosis. Processament de les mostres. Examen directe, tincions i altres mètodes d'identificació. Protozous hemàtics, tissulars, intestinals i urogenitals. Helmints intestinals i tissulars. Artròpodes d'interès sanitari.



49. Virus DNA i RNA d'interés clínic. Característiques morfològiques i infeccioses. Mètodes d'aïllament i diagnòstic.

50. Diagnòstic serològic d'infeccions bacterianes, virals, parasitàries i micòtiques. Metodologia i semiologia. Detecció d'antígens i anticossos. Proves ràpides i de confirmació.

51. Patologia infecciosa: Infeccions respiratòries: faringoamigdalitis, bronquitis, pneumònia. Tuberculosi. Infeccions en ORL: otitis, sinusitis. Infeccions del tracte urinari i pielonefritis. Infeccions gastrointestinals: Helicobacter pylori, gastroenteritis infeccioses.

52. Malalties de transmissió sexual. Infeccions del sistema nerviós central. Processos infecciosos de transmissió matern-fetal. Bacterièmia. Sèpsia, xoc sèptic. Febre d'origen desconegut. Endocarditis infecciosa. Infeccions relacionades amb catèters intravasculars. Pell i teixits blans. Osteomielitis, artritis. Oculars. Infeccions oportunistes en la SIDA, infeccions en pacients immunodeprimits. Infecció nosocomial.



53. Epidemiologia de les malalties infeccioses. Prevalença, mecanismes d'infecció i prevenció de les malalties infeccioses a la Comunitat. Teràpia antimicrobiana. Profilaxi i tractament de les malalties infeccioses.

54. Tècniques ràpides en microbiologia: aplicacions i limitacions.

55. Conceptes bàsics d'immunologia: El sistema immunitari en condicions de salut. Components del sistema immunitari. El teixit limfoide. Cèl·lules implicades en la resposta immune, proliferació cel·lular i maduració, interacció cel·lular, components moleculars de la resposta immune.

56. Immunitat Innata. Fagòcits, citocines i resposta inflamatòria. El complement i sistemes intermediaris en la resposta immune. Reconeixement de l'antigen. Receptors de les cèl·lules T i B. Presentació de l'antigen. Complex principal d'histocompatibilitat. Sistema immunitari adaptatiu, característiques. Resposta immunitària humoral i immunitat intervinguda per cèl·lula T. Estructura molecular dels anticossos, interacció antigen anticossos. Superfamília de les immunoglobulines, distribució i funcions de les seues isotips, diversitat.

57. Immunopatologia: immunodeficiències congènites de limfòcits T i B. Immunodeficiències adquirides. Abordatge pel laboratori de l'estudi de les immunodeficiències. Respostes immunitàries inadequades. Equilibri TH1/TH2. Fisiopatologia i fonaments efectors de la resposta al·lèrgica. Tipus de reaccions d'hipersensibilitat. Resposta inflamatòria. Morfologia de les reaccions al·lèrgiques. El laboratori clínic en l'estudi de l'autoimmunitat. Autoanticossos sistèmics i òrgan específics. Malalties autoimmunes. Algorismes. Estudi de l'al·lèrgia pel laboratori clínic: IgE, IgE específica, altres determinacions (Triptasa, ECP), Test d'alliberament d'Histamina, Basotest. Al·lèrgia alimentària. Estudi molecular de l'al·lèrgia. Al·lèrgia alimentària.

58. Histocompatibilitat. HLA i malaltia. Estudi pel laboratori dels trasplantaments.

59. Immunitat antitumoral. Resposta immunitària davant dels tumors. Antígens tumor-específics. Estudi i utilitat de la determinació de citocines al laboratori de bioquímica.

60. Introducció a la genètica mèdica. Bases bioquímiques. DNA i RNA. Codi genètic i cromosomes. DNA mitocondrial. Estructura dels gens: introns i exons. Estructura del genoma. Gens i cromosomes: lligament i recombinació. L'expressió del genoma. Del genotip al fenotip: transcripció i traducció. Penetrància i expressivitat. «Onset». Pleitropia i poligínia bioquímica i patologia molecular. Organització del genoma humà: estructures codificables, seqüències repetitives, microsatèl·lits i minisatèl·lits. Regulació de la síntesi proteica: transposició i readucció. Alteracions genètiques. Mutacions. Agents mutagènics. Lesió i reparació del DNA. Proteïnes codificades per gens.



61. Genètica molecular i malalties. Bases moleculars de les malalties hereditàries. Concepte de variabilitat genètica. Tipus de mutacions. Tipus d'herència: malalties monogenètiques i complexes. Nocions bàsiques d'epidemiologia genètica. Concepte de desequilibri de lligament. Localització de gens: lligament i associació. Aplicacions de la biologia molecular. Teràpia gènica. Malalties hereditàries prevalents. Fibrosis quística, Steim, Duchenne, Huntington, etc. Base genètica del càncer.



62. Genètica aplicada: epidemiologia genètica i models genètics; variació genètica i susceptibilitat a la malaltia; genètica de les malalties complexes: malalties comunes, bases moleculars del càncer (esporàdic i familiar), unes altres. Diagnòstic genètic molecular. Tècniques bàsiques d'identificació de mutacions.

63. Malalties cromosòmiques: Mecanismes de producció d'anomalies cromosòmiques, estructurals i numèriques. Aneuploïdies, alteracions estructurals, cultius cel·lulars, anàlisis cromosòmiques. Mapes genètics. Estudis convencionals, cultius cel·lulars, anàlisis cromosòmiques. Tècniques d'estudi, conservació i cultiu cel·lular.

64. Estudi citogenètic, enzimàtic i molecular.

65. Consell genètic: Aspectes ètics i legals. Aspectes jurídics rellevants en la utilització de mostres biològiques: biobancs.

66. Investigació i desenvolupament. Anàlisi i documentació dels resultats obtinguts a través de la investigació i el desenvolupament. Capacitat per a efectuar millores en mètodes i tècniques. Anàlisi i documentació dels resultats obtinguts a través de la investigació i el desenvolupament. Preparació de peticions d'ajuda econòmica. Supervisió i orientació d'estudiants i del personal.



Bloc 2.2. Coneixements específics de la especiatidat d'Al·lergologia (CO/02/2017)

1. Epidemiologia general de les malalties al·lèrgiques.

2. Atòpia.

3. Història natural de les malalties al·lèrgiques.

4. Aeroal·lèrgens: pòl·lens. Fongs. Àcars. Mesures de desal·lergització per a àcars. Al·lèrgens derivats d'animals.

5. Al·lèrgens alimentaris.

6. Fàrmacs com a al·lèrgens.

7. Al·lèrgens ocupacionals.

8. Extractes al·lergènics.

9. Tècniques diagnòstiques in vivo. Tests cutanis. Tests epicutanis. Provocació conjuntival. Provocació nasal. Provocació bronquial inespecífica. Provocació bronquial específica. Provocació oral. Al·lèrgia clínica. Part general.

10. Èczemes pruriginosos. Concepte. Epidemiologia. Factors etiopatogènics. Formes clíniques. Diagnòstic i diagnòstic diferencial. Tractament.

11. Dermatopaties sistèmiques amb participació vascular. Púrpures. Vasculitis cutànies. Síndromes nodulars (eritema nodós).

12. Dermatopaties exantemàtiques en la infància i en l'adult. Exantema fix.

13. Eosinofílies pulmonars. Concepte. Tipus. Patogènia i fisiopatologia. Diagnòstic i diagnòstic diferencial. Tractament.

14. Asma bronquial. Concepte, epidemiologia i patogènia general. Anatomia patològica de l'asma bronquial.

15. Hiperreactivitat de les vies aèries en l'asma. Concepte. Etiopatogènia i fisiopatologia. Diagnòstic.

16. Asma bronquial en els adults. Asma bronquial en la infància.

17. Factors d'influència en l'asma bronquial. Asma induït per exercici. Asma i esport.

18. Diagnòstic i diagnòstic diferencial de l'asma bronquial.

19. Tractament general de l'asma. Maneig del pacient. Estatus asmàtic.

20. Rinitis i otitis mitjana serosa. Definició. Epidemiologia. Classificació. Patogènia general. Anatomia patològica.

21. Rinitis: diagnòstic i diagnòstic diferencial.

22. Tractament general de la rinitis. Maneig del pacient.

23. Sinusitis i poliposi nasosinusal.

24. Conjuntivitis: definició. Epidemiologia. Classificació. Patogènia general. Diagnòstic. Diagnòstic diferencial. Tractament general.

25. Gastroenteritis eosinofílica.

26. Altres malalties al·lèrgiques digestives. Al·lèrgia clínica. Part especial.

27. Estudi de la patologia per al·lèrgens. Factors epidemiològics. Entitats clíniques. Diagnòstic i tractament específic.

28. La història clínica en al·lergologia. Metodologia general del diagnòstic en al·lergologia.

29. Farmacoteràpia general de les malalties al·lèrgiques. Inhibidors de l'alliberament de mediadors. Antagonistes dels mediadors. Moduladors de la resposta en l'òrgan de xoc. Esteroides. Immunosupressors. Altres.

30. Immunoteràpia en al·lergologia. Història. Concepte. Bases teòriques. Mecanisme d'acció. Tipus d'extractes. Purificació i estandardització. Unitats de potència biològica. Indicacions i contraindicacions. Vies d'administració i pautes. Mètodes de seguiment. Unitats d'immunoteràpia. Eficàcia i seguretat. Desenvolupament de noves formes d'immunoteràpia.

31. Al·lèrgia ambiental. Malalties al·lèrgiques per al·lèrgens inhalants. Concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Quadres clínics. Tècniques específiques de diagnòstic. Profilaxi. Bases generals del tractament.

32. Al·lèrgia a aliments. Malalties al·lèrgiques per al·lèrgens alimentaris: concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Quadres clínics. Reaccions adverses per aliments i additius. Tècniques específiques de diagnòstic. Profilaxi. Bases generals del tractament.

33. Al·lèrgia a aliments en la infància. Peculiaritats i maneig dietètic. Al·lèrgia a les proteïnes de la llet.

34. Al·lèrgia a medicaments. Malalties al·lèrgiques per fàrmacs: concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Quadres clínics. Reaccions adverses per medicaments. Intolerància als antinflamatoris no esteroïdals (AETS).

35. Al·lèrgia a medicaments. Tècniques específiques de diagnòstic. Profilaxi. Bases generals del tractament. Estudi de la sensibilitat a betalactàmics.

36. Al·lèrgia ocupacional. Malalties al·lèrgiques per al·lèrgens en el medi laboral: concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Quadres clínics.

37. Al·lèrgia ocupacional. Tècniques específiques de diagnòstic. Profilaxi. Bases generals del tractament. Legislació.

38. Al·lèrgia a himenòpters. Malalties al·lèrgiques per insectes i paràsits: epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Quadres clínics. Tècniques específiques de diagnòstic. Profilaxi. Bases generals del tractament.

39. Al·lèrgia al làtex.

40. Anafilaxi. Anafilaxi recurrent. Antígens implicats. Concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Formes clíniques. Anafilaxi idiopática, diagnòstic. Bases generals del tractament.



41. Malalties al·lèrgiques per antígens d'aspergil: concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Quadres clínics. Aspergil·losi broncopulmonar aguda. Diagnòstics. Diagnòstic diferencial. Tractament.

42. Altres malalties al·lèrgiques produïdes per fongs.

43. Pneumonitis per hipersensibilitat. Antígens implicats. Concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Formes clíniques. Diagnòstic. Diagnòstic diferencial. Tractament.

44. Vasculitis per hipersensibilitat. Antígens implicats. Concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Diagnòstic. Diagnòstic diferencial. Tractament.

45. Urticària i angioedema. Concepte. Epidemiologia general. Classificació. Etiopatogènia general. Formes clíniques. Diagnòstic i diagnòstic diferencial. Tractament.

46. Dermatitis de contacte. Antígens per contacte. Concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Clínica. Tècniques específiques de diagnòstic. Profilaxi. Bases generals del tractament.

47. Dermatopaties exsudatives i ampul·loses. Eritema exsudatiu multiforme (síndrome de Stevens-Johnson). Necròlisi epidèrmica tòxica (S. Lyell).

48. Dermatitis atòpica. Antígens implicats. Concepte. Epidemiologia. Etiopatogènia i fisiopatologia especial. Formes clíniques. Diagnòstic. Bases generals del tractament.

49. Urgències en al·lèrgia.

50. Malalties produïdes per anisakis simplex.



Bloc 2.3. Coneixements específics de l'especialitat d'Anatomía Patològica (CO/03/2017)

1. Lesions cel·lulars elementals. Mort cel·lular. Apoptosi.

2. Inflamació: inflamació aguda i crònica. Característiques generals. Patrons morfològics.

3. Trastorns hemodinàmics: hiperèmia, edema, hemorràgia i xoc. Trombosi, embòlia, isquèmia i infart.

4. Alteracions del metabolisme: dipòsits patològics.

5. Trastorns en el creixement i la constitució.

6. Malalties genètiques. Patologia molecular.

7. Immunopatologia: característiques generals del sistema immunitari i trastorns de la immunitat.

8. Neoformacions: concepte de neoplàsia. Epidemiologia de les lesions neoplàsiques. Classificació i nomenclatura general dels tumors. Història natural del càncer.

9. Carcinogènesi. Biologia: bacteris, virus, oncogens i factors de creixement. Cromosomopaties i càncer.

10. Aproximació diagnòstica a les metàstasis d'origen desconegut.

11. Pell: dermatitis infeccioses. Malalties vesiculoampul·loses. Tumors melànics. Tumors epitelials. Altres tumors.

12. Patologia articular: lesions inflamatòries i degeneratives. Malalties de dipòsit. Tumors articulars.

13. Patologia òssia: osteonecrosi i osteomielitis. Lesions no tumorals òssies. Tumors ossis.

14. Parts blanes. Tumors adiposos, tumors fibrosos i fibrohistiocítics. Tumors musculars i vasculars. Tumors d'histogènesi incerta.



15. Osteosarcomes i sarcomes de parts blanes. Valor de la patologia molecular en el diagnòstic.

16. Mama: inflamacions. Lesions epitelials benignes. Carcinoma de mama. Tumors estròmics. Fibroadenoma i tumor fil·loide. Sarcomes. Diagnòstic citològic de lesions benignes i malignes.

17. Alteracions moleculars en el càncer de mama familiar i esporàdic: el seu valor diagnòstic, pronòstic i tractament. Microxips: fenotipat del càncer de mama.

18. Patologia del sistema hematolimfoide (I): patologia no tumoral de gangli limfàtic. Limfomes no Hodgkin i limfoma de Hodgkin. Valor de la patologia molecular en el diagnòstic, pronòstic i tractament.

19. Patologia del sistema hematolimfoide (II): medul·la òssia. Malalties de dipòsit. Síndromes mielodisplàsics i mieloproliferatius. Neoplàsies hematològiques. Histiocitosi de cèl·lules de Langerhans. Leucèmies limfoides i mieloides. Valor de la patologia molecular en el diagnòstic, pronòstic i tractament

20. Patologia del sistema hematolimfoide (III): melsa. Esplenomegalia. Anomalies congènites. Tumors.

21. Cavitat nasal, sins paranasals i nasofaringe: lesions inflamatòries i infeccioses. Tumors i lesions precanceroses.

22. Laringe i hipofaringe: lesions inflamatòries i infeccioses. Tumors benignes i lesions premalignes. Carcinoma escatós. Altres tumors malignes.

23. Pulmó: pneumonitis obstructives i restrictives. Patologia vascular. Infeccions. Tumors primitius i metastàsics. Citologia pulmonar.

24. Patologia molecular del càncer de pulmó: susceptibilitat, diagnòstic, pronòstic i terapèutica.

25. Pleura: lesions no neoplàsiques, tumors mesotelials. Altres tumors. Citologia pleural.

26. Mediastí: timus. Alteracions en el desenvolupament. Hiperplàsia tímica. Tumors del sistema hematolimfoide. Altres tumors mediastínics.



27. Cor i pericardi (I): fallada cardíaca. Malalties congènites cardíaques. Malaltia isquèmica cardíaca.

28. Cor i pericardi (II): malaltia cardíaca valvular. Cardiomiopaties. Malaltia cardíaca hipertensiva. Tumors cardíacs.

29. Patologia vascular: vasculitis i aneurismes.

30. Cavitat oral i hipofaringe: lesions inflamatòries i infeccioses. Tumors i lesions precanceroses. Quists odontogènics i tumors.

31. Glàndules salivals: inflamació i lesions no tumorals. Tumors benignes i malignes.

32. Tracte gastrointestinal. Esòfag: anomalies congènites. Esofagitis. Lesions premalignes. Tumors. Estómac: gastritis i úlcera pèptica. Tumors benignes i malignes. Intestí prim: anomalies congènites. Lesions infeccioses i inflamatòries. Síndromes malabsortives. Tumors benignes i malignes. Còlon: anomalies congènites. Lesions infeccioses i inflamatòries. Malaltia inflamatòria intestinal crònica. Patologia vascular. Tumors benignes i malignes. Lesions pretumorals.



33. Càncer de còlon i lesions precursores: valor del diagnòstic molecular en poliposis familiars i càncer colorectal no familiar.

34. Peritoneu: lesions inflamatòries i tumorals.

35. Vesícula biliar i via biliar intrahepàtica: colecistitis. Tumors benignes i malignes de vesicular biliar. Colangitis. Tumors de via biliar.



36. Fetge i via biliar intrahepàtica: hepatitis infeccioses i no infeccioses. Cirrosi hepàtica. Tumors hepàtics i de via biliar. Citologia de lesions hepàtiques i de via biliar.

37. Pàncrees: pancreatitis. Quists i pseudoquists. Tumors.

38. Tracte urinari: glomerulonefritis. Nefritis intersticial. Trasplantament renal. Carcinoma renal. Cistitis. Tumors de bufeta urinària. Diagnòstic citològic de lesions benignes i malignes. Tumors de vies urinàries.

39. Tracte genital masculí. Penis: inflamacions i tumors. Lesions premalignes i malignes. Testicle: alteracions congènites i inflamatòries. Patrons histològics d'infertilitat. Tumors testiculars. Pròstata: prostatitis. Hiperplàsia nodular prostàtica. Tumors prostàtics.

40. Tracte genital femení. Vulva: lesions inflamatòries i quístiques. Lesions epitelials no neoplàsiques. Neoplàsies benignes i malignes. Vagina: tumors malignes i premalignes. Cèrvix: inflamacions agudes i cròniques. Neoplàsia escatosa intraepitelial i infiltrant. Altres tumors. Úter: histologia del cicle menstrual. Patologia funcional endometrial. Inflamació, endometriosi i adenomiosi. Pòlips. Hiperplàsia endometrial. Tumors d'endometri i miometri: benignes i malignes. Ovari: carcinomes d'ovari. Tumors de l'estroma-cordons sexuals i tumors germinals de l'ovari.

41. Placenta: infeccions. Neoplàsia no trofoblàstica. Malaltia trofoblàstica gestacional.

42. Sistema endocrí. Tiroide: tiroïditis, hiperplàsia i lesions tumorals. Paratiroide: hiperparatiroïdisme i neoplàsia. Glàndula adrenal: adenoma i carcinoma cortical, i tumors medul·lars. Tumors neuroblàstics. Paragangli: hiperplàsia i paraganglioma.

43. Neoplàsies endocrines múltiples i carcinoma medul·lar de tiroide: valor de la patologia molecular en el diagnòstic i pronòstic.

44. Característiques generals dels tumors disgenètics i germinals. Classificació i tipus més freqüents. Hamartomes, coristomes i teratomes.

45. Patologia dels «blastomes» infantils: concepte, classificació i tipus principals.

46. Sistema nerviós central: malalties cerebrovasculars. Infeccions. Malalties degeneratives. Tumors benignes i malignes del sistema nerviós central i perifèric. Diagnòstic citològic de lesions benignes i malignes.

47. Sistema nerviós perifèric: neuropaties. Lesions no tumorals. Lesions tumorals benignes i malignes.

48. Citologia cervicovaginal. Lesions premalignes. HPV, condiloma i lesió escatosa intraepitelial. Carcinoma.

49. Papil·lomavirus humà: detecció, tipificació, quantificació i integració genòmica.

50. Citologia no ginecològica: impressions citològiques, líquids i efusions. PAAF d'òrgans i masses palpables.

51. Autòpsia clínica: indicacions, beneficis i requisits. Importància investigadora i docent. Control de qualitat i comissions de mortalitat.





Bloc 2.4. Coneixements específics de l'especialitat d'Anestesiologia i Reanimació (CO/04/2017)

1. Incidents crítics en anestèsia i en les unitats de Reanimació i Vigilància Intensiva. Resposta a incidents crítics. Eficàcia de la tècnica de comunicació d'incidents crítics. Seguretat i anestèsia. Causes i mecanismes de les complicacions en anestèsia. Mort anestèsica en quiròfan.



2. Qualitat i costs en anestèsia. Estructura actual dels costs quirúrgics a Espanya. Millora de la qualitat en anestesiologia. Informàtica en anestesiologia. Registres i documentació anestèsica i control de qualitat. Aspectes ètics professionals i legals en anestesiologia. Anestèsia basada en l'evidència. Publicacions mèdiques. Docència pregrau i postgrau. Investigació en anestèsia. Estadística i epidemiologia aplicada a l'anestesiologia. Internet i anestèsia. Simuladors i comportament humà.



3. Disseny i equipament d'un servei d'anestèsia. Consulta de preanestèsia. Disseny de l'àrea quirúrgica. Unitat de recuperació post-anestèsica. Unitat de cures crítiques. Programa de tractament del dolor agut. Unitat del tractament del dolor crònic i pal·liatius. Coordinació i gestió de les àrees quirúrgiques. Normativa del bloc quirúrgic. Programació quirúrgica. Registre i avaluació de la informació.

4. Seguretat i contaminació ambiental dels quiròfans. Lesions produïdes per l'electricitat. Control dels regs elèctrics. Normes per a instal·lacions elèctriques en l'Àrea d'Anestèsia. Material Electromèdic. Cirurgia amb làser. Radiacions ionitzants. Contaminació ambiental dels quiròfans. Malalties professionals de l'anestesiòleg. Riscs laborals per a la salut de l'anestesiòleg. Riscs de l'organització laboral.



5. Fisiologia aplicada a l'anestesiologia: respiratòria, cardiovascular. Transport d'oxigen. Funció hepàtica, sistema nerviós. Funció renal. Equilibri àcid-base. Temperatura. Fisiologia del sistema immune. Fisiologia de l'envelliment. Fisiologia del sistema endocrí. Fisiologia de l'embaràs.

6. Estudi preoperatori. Examen preoperatori general. Avaluació cardiovascular. Avaluació respiratòria. Avaluació en pacients amb malalties concurrents. Història clínica anestèsica. Valoració del risc quirúrgic anestèsic. Escales de risc en anestesiologia. Premedicació preoperatòria. Conciliació de medicació hospitalària. Dejuni preoperatori.



7. Memòria, percepció i anestèsia. Bases neurobiològiques de la memòria. Implicacions anestèsiques. Nivells de funció cognitiva sota anestèsia general. Despertar intraoperatori, prevenció. Memòria implícita. Monitorització de la hipnosi.

8. Principis de farmacologia. Farmacocinètica. Farmacordinàmica. Variabilitat de la resposta farmacològica. Interaccions en anestesiologia: sinergia i antagonisme. Aplicació dels principis farmacològics en anestesiologia. Principals interaccions farmacològiques en anestesiologia.



9. Fàrmacs hipnòtics. Tipus, característiques i propietats. Indicacions i contraindicacions.

10. Anestèsics inhalatoris. Farmacocinètica dels anestèsics inhaladors. Farmacologia comparada dels anestèsics inhalatoris. Sevoflurà. Desflurà.

11. Anestèsia intravenosa total (TIVA). Fàrmacs en anestèsia intravenosa. Conceptes farmacocinètics i farmacodinàmics. La interacció en el tractament clínic de la TIVA. Remifentanil. Midazolam. Analgèsia postoperatòria per a anestèsia basada en Remifentanil. Concepte de TIVA-TCI.

12. Bloquejadors neuromusculars. Fisiologia de la transmissió neuromuscular. Farmacocinètica dels bloquejadors neuromusculars. Bloquejadors despolaritzadors. Succinilcolina. Bloquejadors no despolaritzadors. Atracuri. Cisatracuri. Vecuroni. Rocuroni. Reversió del bloqueig neuromuscular. Anticolinesteràsics. Sugammadex. Interaccions farmacològiques. Bloqueig neuromuscular residual.

13. Anestèsics locals. Farmacocinètica i farmacodinàmica dels anestèsics locals. Farmacologia clínica dels anestèsics locals. Intoxicació aguda per anestèsics locals: diagnòstic i tractament.

14. Coadjuvants anestèsics. Agonistes alfa-2 adrenèrgics. Anticomicials i Antidepressius. Fàrmacs inhibidors de l'hemostàsia. Fàrmacs promotors de l'hemostàsia. Factor Vlla recombinant. Fàrmacs antitrombòtics. Vasopressors. Intratòpics. Bloquejadors beta-adrenèrgics. Vasodilatadors. Diürètics. Antiarítmics. Antagonistes del calci. Antibiòtics. Herbes medicinals, homeopatia i anestèsia.



15. Mecanisme d'acció de l'anestèsia general i locoregional. Acció dels anestèsics generals sobre el sistema nerviós central. Transmissió sinàptica i anestèsics generals. Membrana plàsmica i lloc d'acció-unió a proteïnes.

16. Anestèsia regional: fàrmacs inhibidors de l'hemostàsia i anestèsia regional. Anestèsia subaracnoide contínua. Indicacions i contraindicacions. Complicacions. Anestèsia epidural. Anatomia de l'espai epidural. Fisiologia del bloqueig epidural. Tècniques de localització de l'espai epidural. Abordatge epidural: lumbar, cabal, toràcic, cervical. Complicacions i problemes de l'anestèsia epidural. Tècnica combinada subaracnoide-epidural.

17. Bases anatomofisiològiques de l'anestèsia de plexe: descripció de l'anatomia, abordatges i indicacions especifiques dels bloquejos del membre superior (plexe cervical i braquial) i del membre inferior (plexe lumbar i sacre).

18. Anestèsia regional en pediatria. Sedació per a bloqueig. Bloquejos perifèrics. Bloqueig intercostal. Bloqueig paravertebral. Bloqueig del plexe braquial. Bloqueig del plexe lumbar. Bloqueig del plexe sacre. Bloquejos de l'extremitat superior. Bloqueig de l'extremitat inferior. Bloquejos centrals. Diferències anatòmiques i farmacològiques entre el xiquet i l'adult. Fàrmacs analgèsics per via epidural. Anestèsia cabal.

19. Monitorització en anestesiologia: estàndards. Electrocardiografia. Pressió arterial. Canalització venosa central guiada per ecografia. Monitorització hemodinàmica: índex cardíac per mesurament de pols, despesa cardíaca/Swan-ganz.

20. Ultrasons i anestèsia. Ecocardiografia transtoràcica i transesofàgica. Ecografia en anestèsia regional i tractament del dolor.

21. Monitorització respiratòria i del bloqueig neuromuscular. Monitorització dels gasos anestèsics.

22. Monitorització neurològica. Activitat elèctrica cerebral. Hemodinàmica i saturació cerebral. Monitorització de la consciència.

23. Hemostàsia intraoperatòria. Avaluació clínica i analítica de l'hemostàsia. Principals alteracions congènites i adquirides de l'hemostàsia: implicacions anestèsiques. Tromboeslastografia.

24. Fluidoteràpia. Tipus de solucions. Fluidoteràpia perioperatòria guiada per objectius. Transfusió sanguínia. Indicacions de transfusió d'hemoderivats. Complicacions associades a la transfusió sanguínia. Substituts sanguinis. Tècniques d'estalvi d'hemoderivats. Transfusió en situacions especials. Unitat d'Estalvi de Sang.

25. Via aèria i intubació endotraqueal. Anatomia de la via aèria. Procediments i preparació del pacient. Preintubació/ventilació. Tècnica de tractament de la via aèria. Diagnòstic i tractament de la via aèria difícil: escales predictives. Via aèria quirúrgica: Traqueotomia, cirotiroidotomia. Unitat portàtil per al tractament de la via aèria difícil. Màscara laríngia i sistemes alternatius d'intubació.

26. Anestèsia amb baixos fluxos. Fonaments i tècniques amb baixos fluxos. Requeriments tècnics. Complicacions. Contraindicacions. Anestèsia amb circuit tancat.

27. Reaccions al·lèrgiques i anestèsia. Al·lèrgia medicamentosa. Fisiopatologia de les reaccions al·lèrgiques. Epidemiologia de les reaccions al·lèrgiques perioperatòries. Fàrmacs responsables de les reaccions al·lèrgiques. Substàncies al·lèrgiques freqüents en la pràctica anestèsica. Clínica de les reaccions al·lèrgiques. Xoc anafilàctic. Prevenció i tractament de les reaccions al·lèrgiques. Aspectes legals de les reaccions al·lèrgiques en anestèsia. Al·lèrgia al làtex.

28. Anestèsia en el pacient obés. Tractament de l'obesitat. Consideracions fisiopatològiques. Consideracions farmacològiques. Maneig anestèsic. Anestèsia per a cirurgia de reducció gàstrica: bypass gàstric i noves tècniques.

29. Anestèsia en la Miastènia Gravis i malalties neuromusculars. Malalties de la sinapsi. Malalties dels nervis perifèrics. Miopaties. Síndromes neuromusculars. Malalties de la medul·la espinal. Malalties del sistema extrapiramidal. Disquinèsies. Hipertèrmia maligna.



30. Anestèsia en pacients amb malalties transmissibles. SIDA. Hepatitis. Grip A.

31. Anestèsia i malalties associades. Diabetis. Mellitus. Insuficiència renal. Insuficiència respiratòria crònica. Apnea del somni. Anestèsia i malalt crònic pluripatològic.

32. Malalties cardiovasculars. Hipertensió arterial. Pacient cardiòpata per a cirurgia no cardíaca. Cardiopaties congènites comunes. Malalties del teixit connectiu i la pell.

33. Malaltia mental: addiccions, teràpia electroconvulsiva. Malalties genètiques comunes: porfíria, malalties congènites del metabolisme dels hidrats de carboni, els aminoàcids i els lípids. Malaltia de Marfan. Síndrome de Chediak-Higshi. Hemocromatosi. Malaltia de Wilson. Malalties dermatològiques hereditàries.



34. Complicacions durant l'anestèsia. Despertar intraoperatori. Hipotèrmia intraoperatòria. Anestèsia de llarga duració. Irrigació amb glicina. Despertar prolongat. Complicacions respiratòries postoperatòries: hemorràgia, hipotensió, nàusees i vòmits postoperatoris. Delírium postoperatori.

35. Anestèsia en cirurgia ambulatòria. Preparació del pacient i criteris d'inclusió. Tècniques anestèsiques. Dolor i èmesi postoperatòria. Analgèsia postoperatòria. Complicacions postoperatòries. Criteris d'alta. Gestió d'una unitat de Cirurgia Ambulatòria.

36. Anestèsia fora del quiròfan. Pneumologia, radiologia diagnòstica. Cardiologia intervencionista: electrofisiologia i hemodinàmica cardíaca. Neuroradiologia intervencionista. Medicina digestiva. Cirurgia mínimament invasiva.

37. Anestèsia en cirurgia cardíaca. Valoració preoperatòria del pacient de cirurgia cardíaca. Anestèsia en cirurgia cardíaca pediàtrica. Anestèsia en el pacient amb malaltia coronària. Cures postoperatòries després de cirurgia cardíaca.

38. Anestèsia en cirurgia abdominal. Anestèsia en cirurgia de l'esòfag, estómac, intestí prim, fetge, via biliar, pàncrees, còlon. Anestèsia en cirurgia proctologia. Traumatismes abdominals. Cirurgia abdominal d'urgència. Cirurgia laparoscòpica. Cures postoperatòries després de cirurgia abdominal.

39. Anestèsia en cirurgia endocrinològica. Patologia hipofisiària. Patologia tiroide. Patologia de les glàndules paratiroides. Patologia de les glàndules suprarenals. Feocromocitoma. Cures postoperatòries després de cirurgia endocrinològica.

40. Anestèsia en el pacient ancià. Pacients majors i pacients ancians. Economia de la salut i cirurgia geriàtrica. Fisiopatologia. Modificacions farmacològiques. Valoració de la reserva fisiològica i del risc quirúrgic. Planificació de l'anestèsia. Maneig del període postoperatori.



41. Anestèsia en ginecologia i obstetrícia. Transferència placentària de fàrmacs. Efectes de l'anestèsia sobre la gestant i el fetus. Tècniques anestèsiques. Anestèsia en la cesària. Urgències obstètriques. Anestèsia en els procediments quirúrgics no obstètrics de l'embarassada. Anestèsia en ginecologia. Analgèsia epidural per al part. Normatives legals de la Junta d'Andalusia. Cures postoperatòries després de cirurgia ginecològica i obstètrica.

42. Anestèsia en cirurgia maxil·lofacial i odontologia. Tècniques d'anestèsia regional. Tractament i control de la via aèria. Profilaxi de les complicacions infeccioses. Anestèsia i intervencions especifiques de cirurgia maxil·lofacial. Implicacions anestèsiques dels traumatismes maxil·lofacials. Cures postoperatòries després de cirurgia maxil·lofacial.

43. Anestèsia en neurocirurgia. Conceptes específics en Neuroanestèsia. Neuromonitorització. Protecció cerebral. Neuroanestèsia en processos específics. Neuroanestèsia en l'embarassada. Neuropediatria. Neuroradiologia. Cures postoperatòries després de neurocirurgia.

44. Anestèsia en cirurgia oftalmològica. Tipus de cirurgia. Elecció del tipus d'anestèsia. Tècniques d'anestèsia regional. Cures postoperatòries després de la cirurgia oftalmològica.

45. Anestèsia en oncologia. Consideracions preanestèsiques en pacients que han rebut quimioteràpia, immunocompromesos o mal nodrits. Interaccions de la quimioteràpia i l'anestèsia. Consideracions perioperatòries en el pacient amb dolor i cirurgia per càncer. Concepte de recuperació intensificada. Immunomodulació relacionada amb el procediment quirúrgic. Cures postoperatòries després de cirurgia oncològica. Ètica en el pacient oncològic.

46. Anestèsia en ORL.

47. Anestèsia en cirurgia pediàtrica. Cirurgia intraúter. Tècniques d'anestèsia pediàtrica. Cirurgia respiratòria. Cirurgia gastrointestinal. Cirurgia Neurològica. Cirurgia urològica. Cures postoperatòries després de cirurgia pediàtrica.

48. Anestèsia en cirurgia plàstica. Selecció de pacients. Anestèsia local i regional per a cirurgia plàstica. Sedació i tècniques d'anestèsia general. Anestèsia per a tècniques especials de cirurgia plàstica. Cures postoperatòries després de cirurgia plàstica.

49. Anestèsia en cirurgia toràcica. Valoració anestèsica preparatòria: criteris funcionals en la resecció pulmonar. Tractament anestèsic intraoperatori. Anestèsia en procediments específics. Tractament postoperatori després de cirurgia toràcica. Tractament del dolor postoracotomia. Atenció postoperatòria després de cirurgia toràcica.

50. Trasplantaments i anestèsia. Maneig anestèsic del donant d'òrgans. Anestèsia en pacients trasplantats. Trasplantaments d'òrgans. Avaluació i tractament intraoperatori. Normativa de la Comunitat Valenciana per als trasplantaments. Donació en asistòlia.

51. Anestèsia en traumatologia i ortopèdia. Pacients pediàtrics. Pacients geriàtrics. Pacients politraumatitzats. Col·locació del pacient. Tècniques anestèsiques generals. Tècniques anestèsiques regionals. Tècniques d'estalvi de sang. Profilaxi del tromboembolisme. Artroplàstia total de maluc. Artoplàstia de genoll. Cirurgia de l'escoliosi. Tractament postoperatori.

52. Anestèsia en el pacient politraumatitzat. Maneig de les situacions de catàstrofes. Traumatismes craneoencefàlics. Tractament hospitalari del pacient politraumatitzat. Assistència prehospitalària in situ del pacient crític.

53. Anestèsia en cirurgia urològica. Efectes de l'anestèsia sobre la funció renal i el flux urinari. Anestèsia en la cirurgia de l'aparell urogenital. Cures postoperatòries després de la cirurgia urològica.

54. Anestèsia en cirurgia vascular. Cirurgia de l'aorta: dissecció aòrtica, aneurisma de l'aorta, ruptura i coartació. Tractament preoperatori de la cirurgia de l'aorta. Anestèsia en cirurgia endovascular. Tècniques específiques de protecció neurològica. Protecció renal. Endarterectomia carotídia. Tècniques regionals en cirurgia vascular. Cures postoperatòries després de cirurgia vascular.

55. Anestèsia obstètrica. Analgèsia de part. Estats hipertensius de l'embaràs. Síndrome HELL P. Miocardiopatia peripart. Placenta prèvia. Abruptioplacentae.

56. Disseny, organització i equipament de la Unitat de Reanimació. Estàndards de cures: tractaments curatius i de suport. Pla i estratègies de treball guiades per objectius a curt i llarg termini. Tractament interdisciplinari del pacient postoperat. Cures d'infermeria i aplicació de les mesures terapèutiques a peu de llit. Continuïtat assistencial òptima en la gestió de les cures crítiques. Gestió de la informació mèdica, al pacient i la família. Aspectes psicològics del pacient crític en la fase de recuperació.

57. Sedoanalgèsia en les unitats de Cures Crítiques. Objectius i conseqüències de la sedació. Monitorització del nivell de sedació. Fàrmacs. Sedació en situacions específiques. Sedació en els xiquets.

58. Malalties cardíaques. Arítmies i marcapassos. Cardiopaties valvulars. Hipertensió arterial. Urgències i emergències hipertensives. Insuficiència cardíaca. Isquèmia miocàrdica. Pericarditis aguda. Tapament cardíac.

59. Reanimació cardiopulmonar en adults. Protecció cerebrals i cures postressucitació. Organització hospitalària de la reanimació cardiopulmonar. Guies i protocols actuals.

60. Malalties pulmonars. Malaltia tromboembòlia. Crisi asmàtica aguda. Síndrome de d'estrés respiratori agut. Embolisme aeri venós. Embolisme gras. Insuficiència respiratòria crònica reaguditzada. Infecció pulmonar aguda. Pneumònia nosocomial.

61. Malalties renals, endocrines, digestives i metabòliques. Insuficiència renal aguda. Patologia endocrina. Diabetis Mellitus. Hemorràgia gastrointestinal aguda. Insuficiència hepàtica aguda. Pancreatitis aguda. Trastorns metabòlics: patologia aguda del tiroide, insuficiència suprarenal.

62. Nutrició enteral i parenteral. Resposta metabòlica a l'estrés i a l'agressió quirúrgica. Immunitat i nutrició. Nutrició artificial en el fracàs multiorgànic.

63. Trastorns de la coagulació. Diàtesi hemorràgica. Alteracions de la coagulació en malalts crítics. Alteracions de la fibrinòlisi. Anticoagulants. Antiagregants plaquetaris.

64. Malalties infeccioses. Infeccions en les unitats de cures crítiques. Bacterièmies, sèpsia i xoc sèptics, síndrome de disfunció multiorgànic. Fàrmacs antimicrobians.

65. Intoxicacions agudes. Intoxicació medicamentosa. Intoxicacions per drogues d'abús. Intoxicacions per productes industrials. Intoxicacions per productes domèstics. Intoxicacions per productes agrícoles. Intoxicacions per plantes i bolets. Botulisme. Picadures i mossegades d'animals verinosos.

66. Tècniques de depuració extracorpòria. Tipus. Indicacions renals. Indicacions extrarenals. Muntatge i elements. Posada en marxa i optimització de la teràpia d'hemofiltració. Suport hepàtic.

67. Cremades: ressuscitació i anestèsia en cremats. Hipertèrmia. Colp de calor. Hipotèrmia accidental. Ofegament. Accidents en l'àmbit aquàtic.

68. Infecció i sèpsia. Febra i síndrome de resposta inflamatòria sistèmica. Mesures de prevenció i control de la infecció. Sèpsia i shock sèptic. Epidemiologia i fisiopatologia. Diagnòstic i ressuscitació inicial. Maneig avançat, evolució i pronòstic. Síndrome de disfunció multiorgànic. Infeccions comunes. Infeccions en immunocompromesos. Ús racional d'antibiòtics. Cures del pacient immunodeprimit.



69. Síndromes neuromusculars i polineuropaties. Miastènia Gravis. Síndrome de Guillain-Barre. Lesió medul·lar aguda. Hipertensió endocranial. Accident isquèmic cerebral. Hemorràgies cerebrals no traumàtiques. Estatus epilèptics i convulsions. Comes. Mort encefàlica.



70. Reanimació cardiopulmonar pediàtrica. Reanimació neonatal. Cures crítiques en pediatria. Emergències pediàtriques.

71. Suport ventilatori. Modes ventilatoris. Estacions d'anestèsia. Circuits anestèsics. Desconnexió de la ventilació mecànica. Fisioteràpia respiratòria. Ventilació no invasiva. Suport ventilatori i maneig general de les patologies respiratòries més freqüents en la unitat de cures crítiques post-quirúrgiques: crisi asmàtica aguda, síndrome de disstrés respiratori agut, insuficiència respiratòria crònica aguditzada i infecció pulmonar aguda.

72. Tractament del dolor agut postoperatori, patogènia i efectes funcionals del dolor postoperatori. Mesura de la intensitat del dolor. Teràpia analgèsica sistèmica. Analgèsia regional. Tractament en xiquets i ancians. El dolor crònic postoperatori i el maneig del pacient amb tractament crònic d'opiacis. Organització d'un servei del dolor agut. Analgèsia controlada pel pacient (PCA). Prevenció del dolor crònic post-quirúrgic.

73. Fàrmacs per al tractament del dolor crònic. Analgèsics no opioides. Analgèsics opioides. Administració transdèrmica i subcutània de medicaments. Fàrmacs coadjuvants en dolor crònic: antiepilèptics i toxines. Aspectes psicològics i psiquiàtrics del dolor crònic. Acupuntura i moxibustió.

74. Dolor crònic no oncològic: musculotendinós, osteoarticular. Dolor neuropàtic. Cefalees i àlgies facials. Cefalees paroxístiques. Síndrome de dolor regional complex. Dolor neuropàtic. Lumbàlgies i dolor per cirurgia fallida de raquis.

75. Dolor crònic oncològic. Cures pal·liatives i tractament del pacient terminal. Assistència domiciliària a malalts terminals.

76. Tractament intervencionista del dolor. Bloquejos diagnòstics: pronòstics i terapèutics. Radiofreqüència. Lisi d'adherències. Epiduroscòpia. Toxina botulínica. Neuromodulació, infusió espinal.



Bloc 2.5. Coneixements específics de l'especialitat Aparell Digestiu (CO/05/2017)

1. Dolor abdominal agut. Abdomen agut.

2. Disfàgia. Abordatge inicial, etiologia, diagnòstic diferencial i tractament.

3. Hemorràgia gastrointestinal. Endoscòpia d'urgència. Indicacions quirúrgiques. Hemorràgia d'origen fosc.

4. Diarrea. Classificació, diagnòstic diferencial i tractament.

5. Restrenyiment. Fisiopatologia, classificació, diagnòstic i tractament. Fàrmacs associats al restrenyiment.

6. Icterícia-colèstasi. Hipertransaminasèmia. Etiologia, algoritme diagnòstic i tractament.

7. Nutrició en malalties digestives.

8. Proves funcionals en aparell digestiu. Proves d'alé. Proves de secreció gàstrica i pancreàtica. Proves d'absorció intestinal. Proves de funció hepàtica.

9. Endoscòpia digestiva alta i baixa. CPRE. Càpsula endoscòpica. Enteroscòpia. Ultrasonografia endoscòpica: indicacions, contraindicacions, aspectes tècnics, requisits previs i complicacions. Sedació en els procediments endoscòpics.

10. Manometria i phmetria. Indicacions i interpretació de les dades.



11. Malaltia per reflux gastroesofàgic i les seues complicacions.

12. Trastorns motors de l'esòfag.

13. Altres malalties de l'esòfag. Esofagitis eosinofílica. Esofagitis per càustics, infeccions o radiacions. Diverticles esofàgics. Cossos estranys. Perforació esofàgica.

14. Tumors de l'esòfag.

15. Dispèpsia. Maneig diagnosticoterapèutic. Signes d'alarma.

16. Gastritis, gastropaties i úlcera pèptica. Gastroenteropatia per AINE.

17. Infecció per Helicobacter pylori. Diagnòstic i tractament.

18. Tumors de l'estómac. Adenocarcinoma, limfoma gàstric, carcinoides gàstrics i tumors de l'estroma digestiu.

19. Altres malalties de l'estómac. Gastroparèsia, vòlvuls, betzoar, hèrnies.

20. Gastroenteritis infeccioses.

21. Trastorns funcionals digestius. Síndrome de l'intestí irritable.



22. Malaltia celíaca. Síndromes de malabsorció secundària.

23. Malaltia de Crohn. Característiques clíniques, diagnòstic, avaluació de l'activitat de la malaltia. Manifestacions extraintestinals. Malaltia perianal. Tractaments mèdic i quirúrgic i de les complicacions.



24. Colitis ulcerosa. Característiques clíniques, diagnòstic, avaluació de l'activitat de la malaltia. Manifestacions extraintestinals. Tractament.

25. Teràpies avançades en l'EII. Monitorització.

26. Tumors de l'intestí prim.

27. Colitis microscòpiques. Colitis colàgena. Colitis limfocitària.

28. Isquèmia intestinal: isquèmia mesentèrica aguda i crònica. Colitis isquèmica.

29. Malaltia diverticular del còlon.

30. Megacòlon congènit i adquirit. Obstrucció intestinal.

31. Pòlips del còlon i síndromes polipòsiques. Seguiment endoscòpic.

32. Càncer colorectal. Estratègies de cribratge en grups de risc mitjà i alt. Càncer colorectal hereditari.

33. Hepatitis víriques. Nous antivirals. Paper dels marcadors no invasius.

34. Insuficiència hepàtica aguda. Insuficiència hepàtica crònica reaguditzada.

35. Hepatopaties de base autoimmune: hepatitis autoimmune, colangitis biliar primària i colangitis esclerosant primària.

36. Malalties metabòliques del fetge: fetge gras no alcohòlic, malaltia de Wilson. Hemocromatosi.

37. Hepatitis toxicomedicamentosa.

38. Fetge i alcohol.

39. Cirrosi hepàtica i complicacions de la hipertensió portal: hemorràgia varicosa, ascites, encefalopatia hepàtica, peritonitis bacteriana espontània. Síndromes hepatopulmonar i hepatorenal. Paper dels TIPS.



40. Trasplantament hepàtic. Indicacions, contraindicacions, complicacions i seguiment del posttrasplantat.

41. Malalties vasculars del fetge. Síndrome de Budd-Chiari. Malaltia venoclusiva. Trombosi de la vena porta. Hepatitis isquèmica.



42. Abscés hepàtic i altres infeccions del fetge.

43. Fetge i gestació.

44. Tumors del fetge.

45. Malalties del tracte biliar. Colelitiasi. Coledocolitiasi. Colangitis esclerosant secundària.

46. Tumors de la vesícula, del tracte biliar i de l'ampul·la de Vater.

47. Pancreatitis aguda.

48. Pancreatitis crònica. Insuficiència pancreàtica. Pancreatitis autoimmune.

49. Tumors del pàncrees. Càncer de pàncrees, neoplàsies quístiques pancreàtiques i altres tumors pancreàtics neuroendocrins.



Bloc 2.6. Coneixements específics de l'especialitat de Cardiología (CO/06/2017)

1. Anatomia cardíaca.

2. Fisiologia del sistema cardiovascular.

3. Genètica de les malalties cardiovasculars.

4. Examen del pacient (I): història clínica.

5. Examen del pacient (II): exploració física.

6. Examen del pacient (III): electrocardiografia.

7. Examen del pacient (IV): ecocardiografia-Doppler.

8. Prova d'esforç.

9. Cardiologia nuclear.

10. Noves tècniques d'imatge cardíaca: RM cardíaca i TC.

11. Cateterisme cardíac.

12. Coronariografia.

13. Farmacologia clínica.

14. Prevenció de malalties cardiovasculars. Valoració del risc cardiovascular i tractament.

15. Hipertensió arterial (I): fisiopatologia de la hipertensió arterial sistèmica.

16. Hipertensió arterial (II): avaluació diagnòstica del pacient amb hipertensió arterial.

17. Tractament de la hipertensió arterial.

18. Insuficiència cardíaca (I): fisiopatologia.

19. Insuficiència cardíaca (II): valoració de la funció cardíaca i de la contractilitat.

20. Insuficiència cardíaca (III): diagnòstic i tractament de la insuficiència cardíaca.

21. Insuficiència cardíaca (IV): trasplantament cardíac.

22. Alteracions del ritme i de la conducció (I): mecanismes.

23. Alteracions del ritme i de la conducció (II): reconeixement, valoració clínica i tractament.

24. Alteracions del ritme i de la conducció (III): registre d'electrocardiograma ambulatori.

25. Alteracions del ritme i de la conducció (IV): estudis electrofisiològics.

26. Fàrmacs antiarítmics.

27. Tractament de les arítmies cardíaques amb tècniques d'ablació.

28. Cardioversió externa i desfibrillació.

29. El desfibrillador automàtic implantable.

30. Marcapassos cardíacs.

31. Diagnòstic i tractament de la síncope.

32. Mostra sobtada cardíaca.

33. Ressuscitar cardiopulmonar.

34. Cardiopatia isquèmica: factors de risc i prevenció.

35. Malaltia coronària no arterioscleròtica.

36. Fisiopatologia de la isquèmia miocàrdica.

37. Diagnòstic i tractament de la cardiopatia isquèmica crònica.

38. Diagnòstic i tractament de l'angina inestable.

39. Diagnòstic i tractament de l'infart agut de miocardi.

40. Rehabilitació dels pacients amb cardiopatia isquèmica.

41. Hipertensió arterial pulmonar.

42. Embolisme pulmonar.

43. Cor pulmonar crònic.

44. Malaltia valvular cardíaca: febre reumàtica aguda.

45. Malalties de la vàlvula aòrtica.

46. Malalties de la vàlvula mitral.

47. Síndrome del prolapse mitral.

48. Malalties de les vàlvules tricúspide i pulmonar. Malaltia multivalvular.

48. Cardiopaties congènites: patologia, fisiopatologia, diagnòstic i tractament.

50. Cardiopaties congènites en la persona adulta.

51. Classificació de les miocardiopaties. Miocardiopatia dilatada.

52. Miocardiopatia hipertròfica.

53. Miocardiopatia restrictiva, obliterativa i infiltrativa.

54. Miocarditis.

55. Malaltia cardíaca diabètica.

56. Malalties del pericardi.

57. Endocarditis infecciosa.

58. Tumors cardíacs.

59. Cardiopatia i embaràs.

60. Malalties de l'aorta i traumatismes de l'aorta i del cor.





Bloc 2.7. Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia General i Aparell Digestiu (CO/07/2017)

1. Suport nutricional en el pacient quirúrgic. Preoperatori en cirurgia programada i valoració del risc quirúrgic.

2. Cirurgia major ambulatòria. Cirurgia i gestió clínica.

3. Bases de la cirurgia laparoscòpica. Analgèsia postoperatòria.

4. Biologia i cicatrització de les ferides quirúrgiques. Incisions quirúrgiques abdominals.

5. Bases moleculars i clíniques de la cirurgia oncològica.

6. Antibioteràpia profilàctica i terapèutica en cirurgia general. Resposta biològica a la infecció.

7. Síndrome de resposta inflamatòria sistèmica (SIRS) i síndrome de disfunció orgànica múltiple (SDOM).

8. Infeccions postoperatòries. Infecció de la ferida quirúrgica.

9. Hèrnies de la regió inguinocrural. Complicacions de les hèrnies de la regió inguinocrural.

10. Hèrnies abdominals. Eventració i evisceració postoperatòria.



11. Exàmens diagnòstics en la patologia esofàgica. Trastorns motors de l'esòfag. Disfàgia orofaríngia i diverticle de Zenker. Ingesta de càustics i perforació esofàgica.

12. Malaltia per reflux gastroesofàgic. Esòfag de Barret. Hèrnies paraesofàgica i diafragmàtiques.

13. Tècniques de resecció i substitució esofàgiques. Complicacions de la resecció esofàgica. Tumors d'esòfag i pal·liació de la disfàgia maligna.

14. Tumors gàstrics benignes, úlcera gastroduodenal i hemorràgia digestiva alta.

15. Tumors malignes gàstrics. Complicacions i seqüeles de la cirurgia gastroduodenal.

16. Cirurgia de l'obesitat mòrbida.

17. Obstrucció intestinal.

18. Cirurgia de la malaltia inflamatòria intestinal.

19. Isquèmia mesentèrica aguda i crònica. Colitis isquèmica.

20. Tumors i diverticles de l'intestí prim. Enteritis per radiació i síndrome d'intestí curt. Fístules enterocutànies.

21. Apendicitis aguda. Malaltia diverticular.

22. Càncer colorectal. Aspectes generals i lesions precanceroses.



23. Càncer de recte. Càncer d'anus.

24. Vòlvuls. Restrenyiment crònic.

25. Hemorroides i prolapse rectal. Incontinència anal.

26. Fissura anal. Abscessos i fístules d'anus. Si pilonidal.

27. Diagnòstic i tractament de la icterícia obstructiva: aproximació per escenaris clínics.

28. Lesions focals hepàtiques: enfocament clínic i radiològic.

29. Tumors benignes hepàtics. Abscessos hepàtics.

30. Tumors primaris malignes del fetge. Metàstasi.

31. Complicacions de la cirurgia hepàtica. Hipertensió portal.

32. Patologia de la vesícula biliar i de la via biliar.

33. Pancreatitis aguda. Pancreatitis crònica. Pseudoquist pancreàtic. Cirurgia dels tumors quístics del pàncrees.

34. Càncer de pàncrees i de l'àrea periampular.

35. Cirurgia de la melsa.

36. Trasplantament d'òrgans: fetge, pàncrees i intestí. Biologia del rebuig.

37. Nòdul tiroide i goll multinodular. Hipertiroïdisme.

38. Càncer de tiroide. Disseccions ganglionars cervicals.

39. Hiperparatiroïdisme primari i secundari.

40. Tècnica i complicacions de la cirurgia endocrina cervical.

41. Tumors de la glàndula suprarenal. Tumors endocrins del pàncrees. Neoplàsies endocrines múltiples.

42. Tumors retroperitoneals.

43. Tècniques diagnòstiques, drenatges i vies d'abordatge del tòrax. Vessament pleural. Pneumotòrax.

44. Cribratge mamari i mètodes diagnòstics en la patologia mamària. Tractament de les malalties benignes de la mamella.

45. Càncer de mama: factors pronòstics i càncer hereditari. Tractament multidisciplinari del càncer de mama. Carcinoma in situ, càncer en l'home i carcinoma inflamatori.

46. Tractament quirúrgic del càncer de mama. Cirurgia reconstructiva.

47. Avaluació i tractament del pacient politraumatitzat. Traumatisme toràcic i toracotomia d'urgències. Traumatisme penetrant de coll. Síndrome compartimental i cirurgia de control de danys.

48. Traumatisme abdominal tancat i obert.

49. Tumors benignes de pell i parts blanes. Biòpsia ganglionar. Tècniques bàsiques en cirurgia plàstica.

50. Tumors malignes de pell. Sarcomes de parts blanes.



Bloc 2.8. Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia Oral i maxilofacial (CO/08/2017)

1. Anatomia facial i cervical.

2. Odontogènesi i erupció dentària. Anomalies dentals.

3. Infeccions odontogèniques i no odontogèniques.

4. Anestèsia locoregional i general en cirurgia maxilofacial.

5. Inclusions dentàries. Exodòncies.

6. Trasplantaments dentals i reimplantaments dentaris.

7. Cirurgia preprotètica.

8. Implantologia dental.

9. Quists maxilars.

10. Tumors odontogènics dels maxilars, benignes i malignes.

11. Tumors no odontogènics dels maxilars, benignes i malignes.

12. Altres lesions dels maxilars (lesions fibroóssies, lesions de cèlules gegants, malaltia de Pager i histiocitosi).

13. Fractures dentoalveolares.

14. Traumatismes dels ossos facials.

15. Patologia de les glàndules salivals: infeccions, quists, litiasi i patologia tumoral.

16. Patologia cervical. Malformacions, quists i patologia tumoral.

17. Patologia de mucosa oral: infeccions, patologia mucocutània, patologia de la llengua i dels llavis.

18. Lesions premalignes de la cavitat oral.

19. Tumors malignes de la cavitat oral.

20. Tumors benignes de cap (cavitat oral i teixits blans de la cara) i coll.

21. Tumors malignes de maxilars, regió nasal, sins nasals, paranasals i òrbita.

22. Cirurgia ortognàtica.

23. Fisiopatologia de l'articulació temporomandibular.

24. Neuràlgies orofacials i paràlisis facials.



Bloc 2.9. Coneixements específics de l'especialitat de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (CO/09/2017)

1. Estructura, funció, respostes reparadores, biologia cel·lular i molecular, immunologia i genètica del teixit ossi, de l'aparell de creixement ossi i la fisi, del cartílag i la membrana sinovial, dels meniscos, els tendons, els lligaments i les seues insercions, del múscul i la unió miotendinosa, dels nervis i els vasos de l'aparell locomotor.

2. Biomecànica: principis generals; propietats biomecàniques dels teixits, biomecànica dels ossos i les articulacions, bases biomecàniques dels procediments terapèutics.

3. Biomaterials: tipus i propietats mecàniques dels biomaterials: metalls, ceràmiques, polímers; reaccions locals i generals de l'organisme; principis de disseny d'implants osteoarticulars.

4. Patologia general dels processos sistèmics de l'aparell locomotor i de les seues estructures associades; malalties metabòliques i endocrinopaties; malalties de la sang; tumors ossis, articulars i de teixits blans.



5. Infeccions; connectivopaties i artropaties inflamatòries; artropaties degeneratives; alteracions genètiques i displàsies de l'esquelet; malalties neurològiques i musculars.

6. Principis generals de terapèutiques relacionades (1): quimioteràpia i radioteràpia oncològica, profilaxi i terapèutica antimicrobiana i antivírica,

7. Principis generals de terapèutiques relacionades (2): hemoteràpia, profilaxi i tractament de la malaltia tromboembòlica.

8. Principis generals de terapèutiques relacionades (3): inflamació, dolor agut i crònic, medicina física i rehabilitació, pròtesis externes i ortesis.

9. Tècniques especials de diagnòstic funcional i per imatge: electromiografia, interpretació de l'ecografia, la TC, la RM i densitometria.



10. El laboratori en la patologia de l'aparell locomotor.

11. Gestió clínica i organització sanitària, ètica i deontologia mèdiques, aspectes legals de l'exercici professional.

12. Preparació preoperatori, coneixement de les indicacions de tècniques anestèsiques, tècniques de dièresi, exèresi i síntesi dels teixits, pràctica dels abordatges quirúrgics relacionats amb l'aparell locomotor, atenció postoperaria i tractament de les complicacions, tècniques d'analgèsia, maneig del pacient crític i suport vital, coneixement dels aspectes afins d'altres especialitats relacionades amb la cirurgia ortopèdica i traumatologia.

13. Tractament no quirúrgic dels traumatismes osteoarticulars de qualsevol edat.

14. Tècniques comunes d'osteosíntesi, síndromes compartimentals i altres complicacions postquirúrgiques i posttraumàtiques.

15. Infeccions de l'aparell locomotor.

16. Processos inflamatoris i dolorosos aguts d'ossos, articulacions, parts blanes i de compressió nerviosa.

17. Profilaxi i mesures higièniques de les malalties de l'aparell locomotor.

18. Artropaties degeneratives en les seues diferents localitzacions.

19. Infeccions cròniques de l'aparell locomotor.

20. Osteoporosi i les seues complicacions.

21. Deformacions osteoarticulars més comunes.

22. Síndromes de sobrecàrrega ocupacional i esportiva.

23. Intervencions quirúrgiques bàsiques: criteris d'indicació dels sistemes d'immobilització i tracció més comuns, els abordatges quirúrgics ortopèdics estàndard, els procediments de neteja quirúrgica, evacuació i drenatge, les tècniques simples de cobertura i tancament cutani, la utilització de fixadors externs i els procediments usuals d'osteosíntesi oberta intra i extramedul·lar.

24. Columna vertebral: discectomia lumbar convencional.

25. Tractament urgent de les lesions raquimedulars.

26. Fractures i luxacions de la clavícula, luxacions escapulohumerals agudes i recidivants.

27. Fractures de l'escàpula: fractures de l'extremitat superior i de la diàfisi humeral incloent-hi el despreniment epifisial.

28. Fractures de l'avantbraç en l'adult i en el xiquet; síndromes compartimentals.

29. Fractures, luxacions i lesions lligamentoses de la monyica i la mà en l'adult i en el xiquet.

30. Tractament immediat de les lesions tendinoses del membre superior; síndromes compartimentals.

31. Síndrome d'atrapament subacromial i artrosi acromioclavicular; síndromes de compressió dels troncs nerviosos; epicondilitis i síndromes doloroses del colze; tendinitis de la monyica; malaltia de Kienböck; dit en ressort; infeccions de la mà.

32. Estabilització inicial de fractures de la pelvis.

33. Fractures de l'extremitat superior del fèmur; fractures diafisials de fèmur i tíbia.

34. Fractures i despreniments epifisials del genoll; lesions meniscals i dels lligaments col·laterals.

35. Fractures i luxacions de turmell i peu; síndromes compartimentals.

36. Artropaties degeneratives i inflamatòries i processos relacionats de maluc i genoll; síndromes de l'aparell extensor i de la ròtula; deformitats angulars i torsionals en el xiquet.

37. Síndromes doloroses de turmell i peu, hàl·lux valg, deformitats dels dits del peu; peu pla valg infantil.

38. Amputacions en el membre inferior.

39. Politraumatitzats; traumatismes raquimedulars; lesions vasculars i nervioses; fractures obertes amb lesions greus de parts blanes.

40. Traumatismes greus de la mà i ferides dels tendons flexors; fractures vertebrals complexes.

41. Displàsia de maluc i peu de pinya; patologia del maluc en creixement; recanvis convencionals d'artroplàsties de maluc i genoll.

42. Cirurgia de l'artritis reumatoide; fusions vertebrals curtes; tractament de pseudoartrosi i osteïtis amb pèrdues de substància.

43. Artrodesi de grans articulacions; diferència de longitud dels membres; reparacions artroscòpiques en genoll; fasciectomies en la malaltia de Dupuytren.

44. Malformacions i displàsies generals amb expressió clínica en l'aparell locomotor; recanvis complexos d'artroplàsties en maluc i genoll; artroplàsties primàries d'altres articulacions.

45. Cirurgia tumoral ablatiu i per a conservació del membre.

46. Cirurgia de les deformitats del raquis; osteotomies de la pelvis i de l'extremitat superior del fèmur; tractament de les seqüeles de lesions i malalties neurològiques; cirurgia reparadora i reconstructiva de la mà.

47. Pràctica basada en proves científiques (medicina basada en evidències), especialment: identificació i definició de problemes extrets de la pràctica clínica relacionats amb l'etiologia, diagnòstic, pronòstic i tractament; recerca i obtenció de la bibliografia específica; anàlisi crítica de la qualitat d'aquesta i estratificació del nivell de l'evidència; translació de les dades obtingudes i integració d'aquestes per al problema en qüestió.

48. Principis d'epidemiologia clínica i estadística: tipus d'estudis i disseny; grandària i força de mostres; associació i causalitat.

49. Avaluació de resultats i efectes (outcomes): mesures i anàlisi: sensibilitat, especificitat, reproductibilitat, validesa; instruments de mesura de funció i salut, resposta al canvi.

50. La protecció radiològica: estructura atòmica, producció i interacció de la radiació. Estructura nuclear i radioactivitat. Magnituds i unitats radiològiques. Característiques físiques dels equips de rajos X o fonts radioactives. Fonaments de la detecció de la radiació Fonaments de la radiobiologia. Efectes biològics de la radiació g) Protecció radiològica. Principis generals. Control de qualitat i garantia de qualitat. Legislació nacional i normativa europea aplicable a l'ús de les radiacions ionitzants. Protecció radiològica operacional. Aspectes de protecció radiològica específics dels pacients. Aspectes de protecció radiològica específics dels treballadors exposats.





Bloc 2.10. Coneixements específics de l'especialitat de Farmàcia Hospitalària (CO/10/2017)

1. Organització d'un servei de farmàcia: funcions, manuals de procediments.

2. Gestió econòmica del servei de farmàcia (I): gestió d'adquisicions. Gestió d'existències. Indicadors de la gestió d'adquisicions i d'existències.

3. Gestió econòmica del servei de farmàcia (II): gestió de consums. Seguiment pressupostari. Indicadors econòmics de la gestió de consums.

4. Avaluació i millora de la qualitat. Indicadors de qualitat del servei de farmàcia. Programes de millora contínua.

5. La Comissió de Farmàcia i Terapèutica. Participació del servei de farmàcia.

6. Relació del servei de farmàcia i l'atenció primària.

7. Llei de garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris. (Llei 29/2006, de 26 de juliol).

8. Selecció de medicaments. Mètodes per a la selecció. Criteris de selecció. Seguiment i avaluació de la selecció de medicaments.

9. Sistema de guia farmacoterapèutica: contingut, avaluació i procés d'actualització.

10. Farmacotècnia (I): organització, locals i utillatge. Normes de la bona pràctica de manufactura. Matèries primeres i material de condicionament.

11. Farmacotècnia (II): formes farmacèutiques no estèrils. Reenvasament en dosis unitàries. Gestió de la qualitat. Indicadors.

12. Farmacotècnia (III): formes farmacèutiques estèrils. Mescles intravenoses. Compatibilitat, estabilitat i conservació. Nutrició parenteral. Unitat centralitzada. Compatibilitat, estabilitat, conservació. Gestió de la qualitat. Indicadors.

13. Farmacotècnia (IV): medicaments citotòxics. Unitat centralitzada. Compatibilitat, estabilitat i conservació. Gestió de la qualitat. Indicadors.

14. Dispensació i distribució de medicaments (I): dispensació individualitzada de medicaments. Gestió de la qualitat. Indicadors.

15. Dispensació i distribució de medicaments (II): sistemes tradicionals de dispensació de medicaments: reposició d'estocs. Gestió de la qualitat. Indicadors.

16. Dispensació i distribució de medicaments (III): dispensació de medicaments per mitjà de sistemes automatitzats. Gestió de la qualitat. Indicadors.

17. Farmacoepidemiologia i avaluació de la utilització de medicaments. Sistemes de classificació de medicaments. Estudis quantitatius: unitats de mesura. Estudis qualitatius: programes de millora contínua.

18. Farmacocinètica clínica: organització, locals i utillatge. Paràmetres farmacocinètics. Monitorització de nivells sèrics: optimització posològica.

19. Informació de medicaments (I): fonts d'informació. Base de dades. Avaluació de la literatura científica. Informació passiva i activa.



20. Informació de medicaments (II): informació als/a les pacients. Implantació i estratègia. Estratègia per a l'educació sanitària sobre medicaments.

21. Farmacoeconomia: concepte. Tipus d'estudis per a l'avaluació farmacoeconòmica.

22. Toxicologia clínica: intoxicacions i agents tòxics. Tractament de les intoxicacions.

23. Farmacovigilància: mètodes de farmacovigilància. Imputabilitat d'efectes adversos. Xarxa de centres de farmacovigilància.

24. Assajos clínics: tipus d'assajos clínics. Aspectes ètics de l'assaig clínic. Ús compassiu.

25. Nutrició artificial en la persona adulta: nutrició parenteral i nutrició enteral. Valoració de l'estat nutricional. Interaccions nutrició i medicaments. Monitorització i seguiment de pacients.

26. Nutrició artificial en pediatria: nutrició parenteral i nutrició enteral. Valoració de l'estat nutricional. Interaccions nutrició i medicaments. Monitorització i seguiment de pacients.

27. Nutrició artificial en neonatologia: nutrició parenteral i nutrició enteral. Valoració de l'estat nutricional. Interaccions nutrició i medicaments. Monitorització i seguiment de pacients.

28. Monitorització farmacoterapèutica. Problemes relacionats amb la medicació. Avaluació i resultat de la farmacoteràpia.

29. Atenció farmacèutica en pacients oncològics. Toxicitat de la quimioteràpia: control de la tmesi. Toxicitat local: extravasació. Tractament de suport per a controlar simptomatologia associada (dolor, caquèxia, infecció, etc.).

30. Atenció farmacèutica de pacients amb immunodepressió. Prevenció i tractament empíric de la infecció. Immunoteràpia, immunosupressors i anticossos monoclonals. Teràpia antiviral.

31. Atenció farmacèutica en pacients geriàtrics/àtriques. Problemes específics de la dosificació en geriatria.

32. Atenció farmacèutica en pediatria i neonatologia. Problemes específics de la dosificació pediàtrica.

33. Atenció farmacèutica a pacients externs/nes.

34. Atenció farmacèutica al Servei d'Urgències. Actuacions. Prioritats.

35. Atenció farmacèutica a la Unitat de Vigilància Intensiva. Actuacions. Prioritats.

36. Atenció farmacèutica a l'Hospital de Dia. Actuacions. Prioritats



37. Atenció farmacèutica a l'hospitalització domiciliària. Actuacions. Prioritats.

38. Protocolització farmacoterapèutica (I): antimicrobians. Participació i seguiment.

39. Protocolització farmacoterapèutica(II): profilaxi antibiòtica quirúrgica. Participació i seguiment.

40. Protocolització farmacoterapèutica (III): antisèptics i desinfectants. Participació i seguiment.

41. Protocolització farmacoterapèutica (IV): profilaxi i tractament de la malaltia tromboembòlica. Participació i seguiment.

42. Protocolització farmacoterapèutica (V): tractament del dolor agut i crònic. Participació i seguiment.

43. Protocolització farmacoterapèutica (VI): factors de creixement de colònies. Participació i seguiment.

44. Protocolització farmacoterapèutica (VII): factors de coagulació. Participació i seguiment.

45. Protocolització farmacoterapèutica (VIII): immunoglobulines intravenoses. Participació i seguiment.

46. Protocolització farmacoterapèutica (IX): immunosupressors en trasplantaments d'òrgans. Participació i seguiment.

47. Protocolització farmacoterapèutica (X): fluidoteràpia postoperatòria. Participació i seguiment.

48. Farmacoteràpia en insuficiència hepàtica i insuficiència renal.

49. Interaccions medicamentoses amb significació clínica.

50. Productes sanitaris: classificació, gestió, adquisició i dispensació. Guia de productes sanitaris. Normativa vigent a Espanya.

51. Radiofàrmacs: concepte. Normativa vigent a Espanya. Participació del servei de farmàcia.

52. Estupefaents. Medicaments òrfens i compassius. Normativa aplicable.

53. Proves clíniques de laboratori i altres proves diagnòstiques. Fonament i interpretació. Valors normals.

54. Farmacoteràpia en pediatria. Fonaments. Teràpia neonatal. Immunització. Malalties infeccioses pediàtriques. Malalties metabòliques. Fibrosi quística.

55. Farmacoteràpia obstètrica. Fonaments. Problemes associats a la terapèutica en l'embaràs. Pas transplacentari de fàrmacs. Teratogènia i toxicitat. Medicaments en lactància.

56. Farmacoteràpia dels trastorns cardíacs i vasculars. Fonaments. Dislipèmies, aterosclerosi i malaltia coronària. Hipertensió essencial. Trastorns vasculars perifèrics. Trombosi. Malaltia isquèmica cardíaca: síndromes anginoses. Infart de miocardi. Fallada cardíaca. Arítmia cardíaca. Urgències hipertensives. Xoc.

57. Farmacoteràpia dels trastorns pulmonars. Fonaments. Asma. EPOC. Rinitis aguda i crònica. Trastorns pulmonars induïts per medicaments.

58. Farmacoteràpia dels trastorns gastrointestinals. Fonaments. Trastorns del tracte superior. Trastorns del tracte inferior. Cirrosi alcohòlica. Toxicitat hepàtica dels medicaments.

59. Farmacoteràpia dels trastorns renals. Fonaments. Insuficiència renal aguda. Malaltia renal crònica. Diàlisi renal. Dosificació de medicaments en insuficiència renal.

60. Farmacoteràpia dels trastorns dermatològics. Fonaments. Dermatoteràpia i trastorns de la pell induïts per medicaments. Acné. Psoriasi. Fotosensibilitat i cremades.

61. Farmacoteràpia dels trastorns artrítics. Fonaments. Gota i hiperuricèmia. Transtorns reumàtics. Malalties del teixit connectiu: ús clínic dels corticoesteroides.

62. Farmacoteràpia dels trastorns endocrins. Fonaments. Transtorns de tiroide. Diabetis mellitus.

63. Farmacoteràpia dels trastorns oculars. Fonaments.

64. Farmacoteràpia dels trastorns neurològics. Fonaments. Cefalees. Migranyes. Malaltia de Parkinson. Trastorns convulsius. Accidents cerebrovasculars.

65. Farmacoteràpia de les malalties infeccioses. Fonaments. Principis generals. Infeccions del SNC. Endocarditis. Infeccions del tracte respiratori. Tuberculosi. Diarrea infecciosa. Infeccions intraabdominals. Infeccions del tracte urinari. Malalties de transmissió sexual. Osteomielitis i artritis sèptica. Infeccions de pell i teixits blans. Profilaxi i tractament d'infeccions en pacients neutropènics. Farmacoteràpia de la infecció per VIH. Infeccions fúngiques. Infeccions virals. Hepatitis virals. Parasitosi.

66. Farmacoteràpia dels trastorns psiquiàtrics. Fonaments. Trastorns de l'ansietat. Trastorns del son. Esquizofrènia. Trastorns depressius. Trastorns bipolars. Trastorns psiquiàtrics en la infantesa i l'adolescència. Trastorns de l'alimentació.

67. Farmacoteràpia dels trastorns hematopoètics. Fonaments. Anèmies. Trastorns hematològics induïts per medicaments.

68. Farmacoteràpia de les malalties neoplàsiques. Fonaments. Malalties neoplàsiques i el seu tractament. Efectes adversos de la quimioteràpia. Malalties hematològiques. Tumors sòlids. Trasplantaments de cèlules hematopoètiques. Trasplantaments d'òrgan sòlid.

69. Teràpia gènica. Fonaments. Aspectes clínics. Fàrmacs de futur en teràpia gènica.



Bloc 2.11. Coneixements específics de l'especialitat d'Hematología y Hemoterapia (CO/11/2017)

1. Coneixements teòrics de ciències bàsiques: coneixements bàsics d'anatomia patològica, bioquímica, immunologia, genètica i biologia molecular. Coneixements d'estadística i epidemiologia. Medicina basada en l'evidència: conceptes generals i metodologia. Metodologia d'informació científica i maneig de sistemes informàtics.

2. Avaluació clínica del pacient hematològic: història clínica. Procés diagnòstic. Tècniques generals i especials d'exploració.

3. El laboratori en Hematologia i Hemoteràpia: estructura i funcionament d'un laboratori assistencial. Principis de seguretat biològica. Aspectes legals i tècnics. Control de qualitat del laboratori d'Hematologia i Hemoteràpia.

4. Tècniques especialitzades de laboratori: maneig d'autoanalitzadors. Citomorfologia de la sang perifèrica. Citomorfologia de la medul·la òssia. Tècniques citoquímiques. Tècniques diagnòstiques de la síndrome anèmica. Citometria del flux en diagnòstic de malalties hematològiques. Tècniques bàsiques de citogenètica. Tècniques bàsiques de biologia molecular. Tècniques d'hemostàsia i trombosi. Tècniques d'immunohematologia. Tècniques d'obtenció de components sanguinis: convencionals i per afèresi. Tècniques d'afèresis terapèutiques. Tècniques d'obtenció, manipulació i preservació de progenitors hematopoètics.

5. Hematologia molecular i cel·lular: estructura i funció de la medul·la òssia i el microambient medul·lar. La cèl·lula multipotent hematopoètica, cèl·lules progenitores, factors de creixement i citocines. Estructura i funció del teixit limfoide. Principis de genètica i biologia molecular. Citogenètica i reordenaments genètics en malalties hematològiques. El cicle cel·lular i la seua regulació. Apoptosi. Mol·lècules accessoris i senyals de transducció. Antígens de diferenciació. Cultius cel·lulars i citocines.

6. Principis terapèutics generals: els agents antineoplàstics. Farmacologia i toxicitat. Tractament de les infeccions en el pacient hematològic. Trasplantament de cèl·lules progenitores hematopoètiques. Mètodes i indicacions de la teràpia cel·lular. Principis de teràpia gènica. Tractament de suport. Medicina transfusional.

7. Biologia de l'eritropoesi, diferenciació eritroide i maduració. Biopatologia i fisiopatologia de l'eritròcit: estructura, bioquímica i processos metabòlics, morfologia i funció. Estructura i funció de l'hemoglobina.

8. Manifestacions clíniques i classificació dels trastorns eritrocitaris.



9. Aplàsia medul·lar. Hemoglobinúria paroxística nocturna. Aplàsia de cèl·lules roges pura.

10. Anèmies diseritropoètiques congènites.

11. Anèmia secundària a processos d'altres òrgans i sistemes: insuficiència renal crònica, endocrinopaties, malalties cròniques, neoplàsies i altres.

12. Anèmies megaloblàstiques.

13. Alteracions del metabolisme del ferro. Anèmia ferropènica. Sobrecàrrega de ferro. Alteracions de la síntesi de l'hem: anèmies sideroblàstiques. Porfíries.

14. Anèmies hemolítiques. Concepte i classificació.

15. Anèmies hemolítiques per defectes en la membrana.

16. Anèmies per dèficit enzimàtic.

17. Anèmies per trastorns de l'hemoglobina. Talassèmies. Anèmia de cèl·lules falciformes. Altres hemoglobionopaties.

18. Anèmies hemolítiques de mecanisme immune. Anèmies hemolítiques extrínseques d'origen no immune: mecàniques, microangiopàtiques, per agents químics, físics o infeccions.

19. Hiperesplenisme i hipoesplenisme.

20. Poliglobúlia.

21. Diagnòstic i tractament de les síndromes per sobrecàrrega fèrrica primària i secundària.

22. Granulopoesi i monocitopoesi. Morfologia, bioquímica i funció dels granulòcits i monòcits. Trastorns quantitatius i qualitatius dels granulòcits neutròfils.

23. Malalties dels eosinòfils i basòfils. Classificació i manifestacions clíniques dels trastorns dels monòlits i els macròfags. Histiocitosis benignes. Malalties de depòsit.

24. Malalties de la melsa. El sistema immune. Desenrotllament, regulació i activació de les cèl·lules B i T. Trastorns quantitatius dels limfòcits. Síndromes mononucleòsiques. Immunodeficiències. Síndrome d'immunodeficiència adquirida.

25. Síndromes meliodisplàstiques (SMD).

26. Síndromes meliodisplàstiques-mieloproliferatives.

27. Leucèmia mieloide crònica. Leucèmia neutrofílica crònica. Leucèmia eosinofílica crònica. Síndrome hipereosinofílica.

28. Policitèmia vera.

29. Trombocitèmia essencial.

30. Mielofibrosi idiopàtica crònica.

31. Leucèmia aguda mieloide.

32. Leucèmia limfoblàstica aguda. Leucèmia limfoblàstica aguda de l'adult.

33. Leucèmia limfàtica crònica. Leucèmia prolimfocítica. Tricoleucèmia.

34. Limfoma de Hodgkin.

35. Limfomes no-Hodgkin.

36. Limfomes de cèl·lules T cutanis. Malalties limfoproliferatives associades a immunodeficiències. Mieloma múltiple. Altres gammapaties monoclonals: gammapatia monoclonal de significat incert. Macroglobulinèmia de Waldenström. Amiloïdosi. Malalties de cadenes pesades. Neoplàsies de cèl·lules histiocítiques i dendrítiques. Mastocitosi.



37. Hemostàsia i trombosi (1): megacariopoesi i trombopoesi. Morfologia, bioquímica i funció de les plaquetes. Fisiologia de l'hemostàsia. Bioquímica i biologia molecular dels factors de la coagulació. Mecanismes moleculars de la fibrinòlisi. Púrpures vasculars. Alteracions quantitatives de les plaquetes. Tombocitopènies. Trombocitosi. Alteracions qualitatives de les plaquetes. Trombocitopaties. Hemofília A i B. Malaltia de von Willebrand. Altres alteracions congènites de la coagulació i la fibrinòlisi.

38. Hemostàsia i trombosi (2): alteracions adquirides de la coagulació i la fibrinòlisi. Coagulació intravascular disseminada. Trombofília hereditària i adquirida. Malaltia trombembòlica venosa: Epidemiologia, clínica, diagnòstic, profilaxi i tractament. Trombosi arterial: paper terapèutic dels antiagregants, anticoagulants i trombolítics.



39. Medicina transfusional: immunologia de les hematies. Immunologia de leucòcits, plaquetes i components plàsmics. Malaltia hemolítica del fetus i del nounat. Obtenció, estudi i conservació de la sang i els seus components. Indicacions, eficàcia i complicacions de la transfusió de sang, hemocomponents i hemoderivats. Autotransfusió. Afèresis cel·lulars i plàsmiques. Legislació referent a medicina transfusional.



40. Hematologia i altres especialitats: hematologia pediàtrica i neonatal. Hematologia de l'ancià. Complicacions hematològiques en obstetrícia. Complicacions hematològiques en Unitat de Vigilància Intensiva. Hematologia tropical.



Bloc 2.12. Coneixements específics de l'especialitat de Medicina Interna (CO/12/2017)

1. Atenció clínica del pacient sense diagnòstic precís.

2. Atenció al malalt pluripatològic.

3. Atenció als processos més prevalents en l'entorn hospitalari.



4. Atenció a les persones d'edat avançada en situació de malaltia aguda o aguditzada.

5. Atenció clínica de malalts en la fase pal·liativa de la malaltia.



6. Atenció a pacients amb malalties rares.

7. Malalties cardiovasculars (1): cardiopatia isquèmica, cardiomiopaties, valvulopaties.

8. Malalties cardiovasculars (2): malalties del pericardi, malalties dels grans vasos.

9. Malalties cardiovasculars (3): arítmies.

10. Malalties de l'aparell respiratori (1): asma bronquial, MPOC, pneumoconiosi, malalties intersticials.

11. Malalties de l'aparell respiratori (2): embolisme pulmonar, pleuritis i vessament pleural.

12. Malalties de l'aparell respiratori (3): patologia del son, disstrés respiratori.

13. Malalties del sistema nerviós (1): epilèpsia, AVC.

14. Malalties del sistema nerviós (2): demència, Parkinson.

15. Malalties del sistema nerviós (3): trastorns de la marxa, neuropaties, mielopaties.

16. Malalties nefrourològiques (1): insuficiència renal aguda i crònica, glomerulopaties, nefropaties intersticials.

17. Malalties nefrourològiques (2): trastorns hidroelectrolítics, nefrolitiasis, uropatia obstructiva.

18. Malalties del sistema endocrí i nutrició (1): diabetis mellitus.



19. Malalties del sistema endocrí i nutrició (2): malalties de la tiroide, hipòfisi, suprarenals, feocromocitoma, bases de dietètica i nutrició.



20. Malalties de l'aparell digestiu (1): patologia esofàgica, malaltia ulcerosa, malalties inflamatòries intestinals.

21. Malalties de l'aparell digestiu (2): malabsorció, patologia vascular abdominal, malalties del peritoneu.

22. Malalties de l'aparell digestiu (3): malalties del fetge i vies biliars, malalties del pàncrees.

23. Malalties de la sang (1): estudi general de les anèmies.

24. Malalties de la sang (2): síndrome mieloproliferativa i linfoproliferativa, aplàsies i mielodisplàsies, neoplàsies hematològiques, trastorns de la coagulació.

25. Malalties de la pell: principals síndromes cutànies.

26. Urgències i/o vigilància intensiva: motius de consulta greus.

27. Malalties infeccioses (1): sèpsia, síndrome febril, ús racional d'antibiòtics.

28. Malalties infeccioses (2): endocarditis, infeccions de la pell, parts blanes, òssies, respiratòries, abdominals, SNC, urinàries, infecció nosocomial.

29. Malalties de l'envelliment: avaluació de la discapacitat, deteriorament cognitiu, avaluació de l'entorn social, incontinència urinària, immobilitat, polifarmàcia, deliri, fragilitat.

30. Malalties autoimmunes i sistèmiques: col·lagenosi, vasculitis, sarcoïdosi, amiloïdosi.

31. Tabaquisme: Concepte, enfocament terapèutic. Alcoholisme: diagnòstic, dany orgànic, tractament de desintoxicació i deshabituació. Opiacis i cocaïna: diagnòstic, dany orgànic i tractament. Toxicitat orgànica drogues d'abús: concepte, diagnòstic i tractament. Intoxicacions per psicofàrmacs. Toxicologia laboral. Intoxicacions per productes químics. Intoxicacions per fàrmacs. Síndrome serotoninérgico i neuroléptico maligne. Intoxicació per gasos, plantes, fongs i verins animals.



32. Alternatives a l'hospitalització convencional: presa de decisions per a derivacions, criteris d'observació, d'ingrés, de curta estada, d'hospitalització domiciliària.

33. Treball en unitats específiques: de malalties sistèmiques, de risc vascular, lípids, hipertensió arterial, etc.

34. La relació amb pacients i familiars en situacions difícils: males notícies, sol·licitud d'autòpsies, pacients violents.

35. L'RCP avançada.

36. La punció de cavitats: punció lumbar, toracocentesi, paracentesi.



37. Els electrocardiogrames (ECG): indicacions i interpretació.

38. L'ecocardiografia: indicacions i interpretació.

39. Les ecografies: indicacions i interpretació.

40. La TC de tòrax, abdomen i crani: indicacions i interpretació.



41. Exploracions d'RMN: indicacions i interpretació.

42. Indicacions i interpretació dels resultats de puncions esternals.





Bloc 2.13. Coneixements específics de l'especialitat de Pneumología (CO/13/2017)

1. Les malalties obstructives broncopulmonars (I): l'asma i la bronquitis crònica.

2. Les malalties obstructives broncopulmonars (II): l'emfisema, les bronquièctasis i la fibrosi quística.

3. Les malalties neoplàsiques pulmonars, tant primàries com metastàsiques.

4. Les malalties neoplàsiques pleurals, tant primàries com metastàsiques.

5. Les malalties neoplàsiques mediastíniques, tant primàries com metastàsiques.

6. Les infeccions pulmonars, tant en pacients immunocompetents com en immunodeprimits, i els mecanismes de defensa de l'aparell respiratori.

7. Les micosis pulmonars, tant en pacients immunocompetents com en inmunodeprimits, i els mecanismes de defensa de l'aparell respiratori.

8. Les parasitosis pulmonars, tant en pacients immunocompetents com en immunodeprimits, i els mecanismes de defensa de l'aparell respiratori.

9. La tuberculosi pulmonar inclosos els aspectes relacionats amb el maneig, l'epidemiologia i la prevenció d'aquesta malaltia.

10. La tuberculosi extrapulmonar, inclosos els aspectes relacionats amb el maneig, l'epidemiologia i la prevenció d'aquesta malaltia.

11. Altres micobacteriosis, inclosos els aspectes relacionats amb el maneig, l'epidemiologia i la prevenció d'aquests malalties.

12. Les malalties pulmonars intersticials difuses (pneumopaties intersticials).

13. Les malalties vasculars pulmonars (I): el tromboembolisme pulmonar, la hipertensió pulmonar primària i secundària,

14. Les malalties vasculars pulmonars (II): les vasculitis i les síndromes hemorràgiques alveolars.

15. Les malalties ocupacionals o relacionades amb el medi ambient, particularment les causades per la inhalació de pols orgànica i inorgànica.

16. Les malalties ocupacionals o relacionades amb el medi ambient, relacionades amb l'asbest i l'asma ocupacional.

17. Les malalties iatrogèniques, incloses les malalties pulmonars produïdes per fàrmacs i les complicacions postoperatòries.



18. Les lesions pulmonars agudes, incloses les causades per radiacions.

19. Les lesions pulmonars agudes, incloses les causades per inhalacions.

20. Les lesions pulmonars agudes, incloses les causades per traumatismes.

21. Les manifestacions pleuropulmonars de malalties sistèmiques.



22. Les malalties del colagen i les malalties primàries d'altres òrgans.

23. La insuficiència respiratòria i les seues causes.

24. La síndrome del destret respiratori agut i les formes agudes i cròniques de les malalties obstructives. Els trastorns neuromusculars.



25. Els transtorns causats per defectes de la paret toràcica.

26. Les malalties pleurals, inclòs el vessament pleural, el pneumotòrax, el quilotòrax, l'hemotòrax, l'empiema i els tumors pleurals.



27. Les malalties del mediastí.

28. Els trastorns genètics i del desenvolupament de l'aparell respiratori.

29. Les malalties pròpies de la tràquea.

30. Les malalties pròpies dels bronquis principals.

31. Les malalties per hipersensibilitat, inclosa l'asma bronquial, la rinitis i les alveolitis alèrgiques extrínseques.

32. Els trastorns respiratoris relacionats amb el son.

33. Els trastorns de la ventilació alveolar i del seu control, inclusa la síndrome d'obesitat-hipoventilació.

34. Les malalties de la musculatura respiratòria.

35. Bases de la rehabilitació respiratòria.

36. Les alteracions respiratòries secundàries als trastorns nutricionals.

37. Els trastorns respiratoris en situacions d'hiperbarisme o hipobarisme.

38. El trasplantament pulmonar.

39. La prevenció de les malalties respiratòries.

40. L'avaluació respiratòria preoperatòria i postoperatòria.

41. Les bases moleculars i celulars de les malalties respiratòries.



42. El tabaquisme. Tècniques de deshabituació tabàquica.

43. Tècniques terapèutiques vinculades a la pneumologia (I): tractaments amb citostàtics i immunosupressors. Teràpies aerosolitzades. Hiposensibilització alergènica. Drenatge pleural. Pleurodesi i fibrinòlisi pleural. Braquiteràpia endobronquial. Crioteràpia endobronquial.

44. Tècniques terapèutiques vinculades a la pneumologia (II): laserteràpia endobronquial. Electrocauterització endobronquial. Tractaments endobronquials fotodinàmics. Colocació de pròtesis endobronquials. Traqueostomia percutània. Selecció, maneig i canvi de cànules traqueals. CPAP, BiPAP i altres modalitats de ventilació mecànica invasora i no invasora.

45. Tècniques diagnòstiques vinculades a la pneumologia. Tècniques no invasores (I): radiografia de tòrax. Tomografia computada, ressonància nuclear magnètica i tomografia per emissió de positrons del tòrax. Arteriografia pulmonar convencional i digital. Gammagrafia pulmonar. Ecografia toràcica.

46. Tècniques diagnòstiques vinculades a la pneumologia. Tècniques no invasores (II): electrocardiografia. Espirometria i corbes de flux-volum. Proves d'hipersensibilitat cutània. Test de provocació bronquial específica i inespecífica. Pletismografia i mesurament de volums estàtics pulmonars amb gasos inerts. Estudis fisiopatològics amb nitrogen, heli i òxid nítric. Mesurament de pressions respiratòries (inspiratòries i expiratòries).

47. Tècniques diagnòstiques vinculades a la pneumologia. Tècniques no invasores (III): proves de difusió alveolocapilar. Distensió pulmonar i pressions màximes inspiratòries i expiratòries. Ergometria respiratòria. Anàlisi de gasos respiratoris en sang arterial i venosa i càlcul de l'efecte derivació (shunt) o de curtcircuit o mescla venosa.

48. Tècniques diagnòstiques vinculades a la pneumologia. Tècniques no invasores (IV): proves per a la valoració del control de la respiració (pressions inspiratòries d'oclusió, patró respiratori, sensibilitat de quimioreceptors i altres). Polisomnografia, poligrafia cardiorrespiratoria i oximetria en enregistrament continu. Pulsioximetria. Capnografia. Inducció de l'esput. Tècniques relacionades amb l'estudi del tabaquisme.

49. Tècniques diagnòstiques vinculades a la pneumologia. Tècniques invasores (I): toracocentesi. Biòpsia pulmonar transparietal. Pleuroscòpia (toracoscòpia). Broncoscòpia flexible i les tècniques complementàries. Biòpsia bronquial i transbronquial. Punció-aspiració transbronquial.

50. Tècniques diagnòstiques vinculades a la pneumologia. Tècniques invasores (II): lavatge broncoalveolar. Broncoscòpia rígida i les tècniques complementàries. Biòpsia pleural tancada o percutània. Estudis hemodinàmics pulmonars i cateterisme cardíac dret.



Bloc 2.14. Coneixements específics de l'especialitat de Obstetricia y Ginecología (CO/14/2017)

1. Anatomia dels òrgans genitals i de la mama. Bases de genètica.



2. Fisiologia femenina: cicle ovàric. Fisiologia de l'ovari: gametogènesi. Ovulació. Esteroidogènesi. Accions de les hormones ovàriques. Cicle i fisiologia tubària. Cicle uterí: cicle endometrial. Menstruació. Processos reparatius cervicals. Fisiologia de la vagina i de la vulva.



3. Regulació neurohormonal de la funció reproductora. L'eix diencèfal-hipòfisi-gònades.

4. Fisiologia de la pubertat. Cronologia. Fenomenologia. Mecanisme. Fisiologia del climateri. Cronologia. Fenomenologia. Mecanisme.

5. Sexualitat humana.

6. Història ginecològica. Exploració ginecològica bàsica. Exploracions complementàries bàsiques.

7. Fisiologia obstètrica (1): establiment de la gestació: fecundació i desenvolupament de l'ou fins a la formació de les tres fulles germinals. Implantació. Morfogènesi i morfologia de la placenta al llarg de la gestació. Fisiologia de la unitat fetoplacentària. El líquid amniòtic. Immunologia i embaràs.

8. Fisiologia obstètrica (2): duració de l'embaràs. Modificacions dels òrgans genitals i de les mames. Modificacions de l'organisme matern durant la gestació. Metabolisme en l'embaràs.

9. Assistència prenatal a l'embaràs i part normal (1): diagnòstic clínic de l'embaràs. Diagnòstic biològic, immunològic i ecogràfic. La conducció de l'embaràs normal: concepte de risc elevat i la seua detecció. Vacunació en l`embaràs. Exploració en els últims mesos: situació, actitud, presentació i posició fetals. Nomenclatura obstètrica.



10. Estudi anatomoclínic de la pelvis òssia. Estrets, plans i diàmetres pelvians.

11. Educació maternal: evolució i fonaments. Exercicis antenatals i postnatals. Tècniques de relaxació i respiració. Altres tècniques. Resultats.

12. Concepte i definició del part normal. Causes de l'inici del part. Signes prodròmics i diagnòstic de part. Mecanisme del part: concepte i elements que hi participen. El motor del part: estudi de la contracció uterina normal. El canal del part i la seua formació: formació del segment inferior. Esborrament i dilatació del coll. Canvis en la vagina, vulva i perineu. Canvis ossis. Estudi de la progressió mecànica del mòbil. Evolució clínica del part en presentació normal d'occípit. Diagnòstic, pronòstic i duració del part. Separació i expulsió de la placenta. Mecanismes de l'infantament. Influència del part sobre la mare i sobre el fetus. Assistència al part normal en els seus diferents períodes. Direcció mèdica del part.

13. Concepte i límits del puerperi. Canvis en l'organisme matern durant el puerperi. Clínica i assistència al puerperi. Establiment i manteniment de la lactància.

14. Consideracions generals i concepte d'edat perinatal. El fetus en els distints mesos de l'embaràs. Nutrició, respiració i circulació fetals. Creixement fetal. Característiques del fetus a terme.

15. Control del creixement fetal. Característiques ecogràfiques. Maduresa fetal. Mètodes de control. Acceleració de la maduresa pulmonar fetal. Control del benestar fetal antepart.

16. Assistència a l'embaràs en situacions patològiques: l'embaràs i el part múltiples. Avortament: concepte i classificació. Etiologia, anatomia, patologia, clínica i tractament. Part prematur i prematuritat. Programes de garbellament i prevenció de la prematuritat. Tractament de l'amenaça i part prematur. Embaràs prolongat i postmaduresa. Control i tractament.

17. Patologia de la implantació: embaràs ectòpic. Concepte i classificació i estudi de les seues diverses formes. Placenta prèvia: concepte i classificació. El seu estudi. Estudi del despreniment prematur de la placenta normalment inserida. Altres anomalies de la implantació.

18. Malalties i anomalies dels annexos fetals. Malaltia trofoblàstica: mola hidatídica i coriomes. Hidramnis i oligoamnis. Altres malalties de l'amni. Anomalies de la grandària, forma i pes de la placenta. Infarts. Inflamacions, quists i tumors de la placenta. Anomalies del cordó umbilical. Prolapse del cordó. Ruptura prematura de les membranes. Conducta obstètrica. Corioamnionitis. Etiologia, mètodes de diagnòstic i tractament.

19. Malalties pròpies de l'embaràs: nàusees i vòmits. Hiperèmesi gravídica. Estats hipertensius de l'embaràs (EHE): concepte i classificació. Estudi de les diverses formes. Tractament dels EHE. Síndrome de Hellp. Síndrome antifosfolipídic. Diagnòstic primerenc, característiques clíniques, diagnòstic i tractament.

20. Malalties coincidents amb la gestació. Tumors genitals i embaràs. Altres ginecopaties durant la gestació. Anomalies de l'aparell locomotor i embaràs. Síndrome TORCH. Malalties del sistema respiratori i gestació. Malalties de la sang. Coagulopaties. Cardiopaties i gestació. Malalties dels vasos. Malalties dels sistemes digestiu i urinari durant l'embaràs. Afeccions de la pell. Malalties del sistema nerviós i alteracions psicològiques durant la gestació. Diabetis i gestació. Altres endocrinopaties. Càncer i embaràs.

21. Patologia del part: distòcies dinàmiques. Distòcies de l'objecte del part. Conducta obstétrica: distòcia per presentació anormal. El part de natges: conducta obstètrica. Altres posicions anormals. Distòcia per anomalies del canal ossi o bla del part: tumors, cicatrius i altres problemes. Ruptura uterina. Altres lesions genitals durant el part. Retenció de la placenta. Hemorràgies del part i el postpart. Inversió uterina.



22. Patologia del puerperi: infecció puerperal. Estudi de les seues diverses formes. Tromboflebitis. Trombosi venosa profunda i embòlies en el puerperi. Subinvolució uterina. Patologia puerperal de la mama. Altres trastorns puerperals.

23. Tocúrgia: consideracions generals. Evacuació uterina en cas d'avortament diferit. Raspat postabortament. Raspat puerperal. Part instrumental. Cesària.

24. Control de la dinàmica uterina (inhibició, estimulació i inducció): betamimètics, antiprostaglandínics i altres inhibidors de la dinàmica uterina. Estimulació del part. Indicacions, tècniques i resultats de la inducció del part. Maduració cervical. Analgèsia i anestèsia. Drogues durant l'embaràs i el part.

25. Patologia fetal i del nadó (I): concepte i divisió de la patologia perinatal. Causes de mortalitat perinatal. Trauma obstètric. Rh i embaràs. Malaltia hemolítica perinatal. Fetus de risc elevat. Sospita de pèrdua de benestar fetal, la seua prevenció i el seu tractament. Unitat obstètrica de vigilància intensiva. Depressió neonatal. Etiopatogènia. Reanimació i evolució del nadó deprimit. Infeccions del fetus i del nadó. Altres processos més freqüents del nadó. Mort fetal.



26. Patologia fetal i del nadó (II): retard del creixement intrauterí (CIR). Diagnòstic i tractament. Repercussió a mitjà i llarg termini.

27. Alteracions congènites. Conceptes de teratogènia: consideracions generals de teratogènia. Nomenclatura i classificació. Principals agents teratogenènics. Medicacions i embaràs. Les malformacions congènites. Classificació. Formes més freqüents. Cromosomopaties. Formes més freqüents.

28. Diagnòstic prenatal: bases físiques dels ultrasons. L'exploració ecogràfica. Tècniques de diagnòstic prenatal. Biòpsia corial. Amniocentesi de primer i segon trimestre. Marcadors bioquímics. ADN fetal en sang materna. Diagnòstic ecogràfic de les malformacions fetals.



29. Finalització voluntària de l'embaràs. Aspectes legals. Avortament de primer trimestre: tècniques, resultats i complicacions. Avortament de segon trimestre: tècniques, resultats i complicacions. Assessorament reproductiu.

30. Grans síndromes orgàniques i ginecològiques no oncològiques (1): el prolapse genital. Incontinència urinària. Formes i tractament. Rehabilitació del sòl pelvià.

31. Consideracions generals sobre la infecció genital i de les malalties de transmissió sexual (ETS). Infeccions del tracte genital inferior: agents bacterians i altres. Agents viràsics. Malaltia inflamatòria pelviana: criteris diagnòstics, tractament i repercussió.

32. Grans síndromes orgàniques i ginecològiques no oncològiques (2): traumatismes i ferides de l'aparell genital. Agressions sexuals. Disfròfia vulvar i altres dermopaties vulvars. Lesions premalignes de la vulva.

33. Endometriosi: concepte i classificació. Teories etiopatogèniques. Biología, clínica, diagnòstic i tractaments. Medicina basada en l'evidència i endometriosi. Endometriosi extragenital. Adenomiosis

34. Fístules urogenitals. Equinços de tercer grau. Fístules rectovaginals. Tractament. Patologia ginecològica de la infància i de l'adolescència. Psiquisme i ginecopaties. Terapèutica amb psicofàrmacs en ginecologia. Aspectes socials de la ginecologia. Alteracions del comportament sexual. Malformacions de l'aparell genital femení i de la mama.



35. Endocrinologia ginecològica (1): estats intersexuals: alteracions de la determinació. Alteracions prenatals de la diferenciació: pseudohermafroditismes. Alteracions postnatals de la diferenciació: hirsutisme i virilisme.

36. Endocrinologia ginecològica (2): alteracions menstruals per defecte. Classificació. Amenorrees. Hemorràgies genitals funcionals. Concepte. Hemorràgia de causa extragenital. Anovulació crònica: síndrome de l'ovari poliquístic.

37. Endocrinologia ginecològica (3): patologia de la pubertat. Pubertat precoç. Pubertat tardana. Patologia cronològica de la menopausa. Alteracions generals, subjectives, metabòliques, òssies, etc. Valoració. Tractament. Síndromes endocrinològiques amb repercussió ginecològica.

38. Infertilitat: etiologia i exploració. Tractament. Esterilitat. Etiologia i exploració de la parella estèril. Tractament. Tècniques de reproducció assistida. Esterilitat masculina. Etiologia, exploració i tractament. Valoració embrionària. Protocols d'estimulació ovàricacontrolada. Síndrome de hiperestimulació ovàrica.

39. Contracepció: consideracions generals. Classificació dels mètodes anticonceptius. Tècniques, indicacions i resultats de l'anticoncepció. Mètodes de barrera i mètodes naturals. Contraceptius hormonals. Dispositius intrauterins. Intercepció. Mètodes irreversibles. Tècniques, indicacions i resultats.

40. Oncologia ginecològica (1): epidemiologia del càncer genital i mamari. Exploracions complementàries en oncologia ginecològica. Patologia tumoral de la vulva i de la vagina. VIN. Carcinoma de la vulva. Altres tumors malignes de la vulva. Càncer de vagina.

41. Oncologia ginecològica (2): patologia tumoral benigna del cèrvix. Neoplàsia intraepitelial (CIN). Diagnòstic, tractament i seguiment. Càncer invasor del coll uterí. Anatomia patològica, clínica diagnòstic i tractament. Profilaxi i diagnòstic primerenc. Patologia tumoral benigna del cos uterí. Mioma uterí i patologia endometrial. Carcinoma del cos uterí. Diagnòstic precoç. Profilaxi i tractament. Altres tumors malignes de l'úter.

42. Oncologia ginecològica (3): patologia tumoral de l'ovari. Classificació i terminologia dels tumors de l'ovari, histogènesi i anatomia patològica. Clínica, diagnòstic i tractament dels tumors benignes de l'ovari. Clínica, diagnòstic i tractament dels tumors malignes ovàrics. Una altra patologia tumoral poc freqüent de l'aparell genital femení.

43. Patologia mamària (1): patologia benigna de la mama. Trastorns funcionals. Mastodínia. Processos inflamatoris. Patologia tumoral benigna.

44. Càncer de mama (1). Prevenció. Diagnòstic primerenc. Història natural del càncer de mama. Carcinoma in situ. Carcinoma infiltrant. Carcinoma inflamatori. Carcinoma de Paget. Tumor Phillodes.



45. Càncer de mama (2). Tractament locoregional. Factors pronòstic. Tractament coadjuvant. Tractament del càncer de mama localment avançat. Seguiment i control de la pacient amb càncer de mama. Tractament de les recurrències. Càncer de mama i embaràs.

46. Cirurgia ginecològica: consideracions generals sobre operatòria ginecològica. Anestèsia en ginecologia. Cures preoperatòries i postoperatòries. Principals complicacions postoperatòries i el seu tractament. Programa de recuperació intensificada en cirurgia ginecològica.

47. Cirurgia abdominal. Cirurgia vaginal. Cirurgia mamària. Cirurgia endoscòpica. Cirurgia reconstructiva. Cirurgia de l'esterilitat. Microcirurgia. Tècniques quirúrgiques complementàries (urològica, digestiva, vascular, etc.).

48. Terapèutica ginecològica: altres terapèutiques oncològiques: citostàtics, radioteràpia i altres radiacions ionitzants.

49. Aspectes legals de l'especialitat. Gestió i administració hospitalària.



Bloc 2.15. Coneixements específics de l'especialitat de Oftalmología (CO/15/2017)

1. Exploració en oftalmologia. Història clínica i anamnesi del pacient oftalmològic. Exploració de l'agudesa visual i estat refractiu. Agudesa visual de contrast. Visió dels colors. Exploració de la motilitat ocular i pupil·lar. Examen del pol anterior i annexos oculars. Làmpada de fenedura. Microscòpia endotelial. Tonometria. Gonioscòpia i examen de la cambra anterior amb OCT-SA. Examen del pol posterior. Oftalmoscòpia directa i indirecta. Angiografia amb fluoresceïna i verd d'indocianina de la retina i coroide. Tomografia de coherència òptica (OCT) per a retina i glaucoma. Estudi del camp visual. Adaptació a la foscor. Exploració de la via òptica. Electrofisiologia ocular.



2. Óptica i refracció: óptica fisiològica. Principis d'òptica (refractiva i difractiva). Defectes de refracció: ametropies (miopia, hipermetropia i astigmatisme). Afàquia i pseudofàquia. Defectes òptics binoculars: (anisometropia i anisoiconia).

3. Óptica i refracció: exploració. Exploració de l'estat refractiu. Determinació subjectiva de la refracció en la visió llunyana. Determinació subjectiva de la refracció en la visió pròxima. Determinació objectiva de la refracció. Refractometria ocular. Queratometria. L'acomodació i les seues alteracions: presbícia i paràlisi de l'acomodació. Variacions del sistema òptic amb el creixement. La refracció en el xiquet.

4. Óptica i refracció: mètodes de correcció. Tractament de les alteracions de la refracció: lents convencionals, lents de contacte, lents intraoculars. Correcció quirúrgica dels defectes de refracció: cirurgia refractiva i implants. Làsers en la cirurgia refractiva. Altres modalitats terapèutiques. Problemes relacionats amb l'ús de les lents de contacte. Baixa visió. Ajudes visuals. Ceguera. Rehabilitació del pacient amb baixa visió.

5. Conjuntiva: trastorns de la conjuntiva. Infeccions de la conjuntiva: conjuntivitis i degeneracions conjuntivals. Conjuntivitis bacteriana, vírica, produïda per clamídies. Ophthalmia neonatorum. Conjuntivitis al·lèrgiques. Neoplàsies de la conjuntiva.

6. Còrnia: trastorns de la còrnia. Anomalies de la superfície ocular i film llagrimal. Síndrome d'ull sec. Erosió corneal recidivant. Queratopatia bul·losa. Anomalies congènites del segment anterior. Neoplàsies de la còrnia.

7. Còrnia: infeccions i inflamacions de la còrnia. Queratitis infeccioses i inflamatòries. Queratitis bacteriana, vírica i fúngica. Queratitis no infeccioses.

8. Còrnia: distròfies i degeneracions corneals. Distròfies que afecten epiteli, membrana de Bowman, estroma, membrana de Descemet i endoteli. Èctasis corneals. Queratocon. Tractament del queratocon.



9. Còrnia: cirurgia de la còrnia. Indicacions per a queratoplàstia penetrant, lamelar, DSAEK, DMEK. Rebuig d'empelts corneals. Tractament. Bancs d'ulls (còrnies i altres teixits). Cirurgia refractiva corneal: tipus de procediments refractius (queratoplàsties fotorefractives, implants intracorneals, etc.). Indicacions i contraindicacions.



10. Escleròtica. Epiescleritis i escleritis. Escleromalàcia.

11. Cristal·lí: cataracta. Patologia del cristal·lí. Cataractes de l'adult. Cataractes congènites. Cataractes secundàries. Luxacions i subluxacions del cristal·lí.

12. Cristal·lí: cirurgia de la cataracta i del segment anterior. Exploració preoperatòria del pacient amb cataracta. Càlcul de la potència de la lent intraocular (LIO). Lents intraoculars (monofocals, multifocals, tòriques, acomodatives). Lents secundàries. Explants de lents intraoculars. Cirurgia de la cataracta amb làser de femtosegon. Endoftalmitis agudes i cròniques. Profilaxi i tractament.

13. Glaucoma: classificació dels glaucomes. Glaucoma d'angle obert primari (GAAP). Glaucomes d'angle obert secundaris (pseudoexfoliació, pigmentari, etc.). Glaucoma agut per tancament angular primari. Glaucomes per tancament angular secundaris (neovascular, secundari a quistos, tumors, etc.) Glaucoma congènit. Hipertensió ocular.



14. Glaucoma: diagnòstic del glaucoma. Exploració del nervi òptic i de la capa de fibres nervioses: tomografia de coherència òptica, polarimetria). Camps visuals. Estudi i avaluació de la progressió de dany glaucomatós. Paquimetria corneal. Gonioscòpia (convencional i OCT de segment anterior).

15. Glaucoma: tractament. Tractament mèdic. Línies de tractament. Teràpia màxima. Compliment. Tractament làser dels glaucomes (iridotomia, trabeculoplàstia, gonioplàstia, ciclodestrucció). Tractament quirúrgic dels glaucomes: Cirurgia filtrant convencional (trabeculectomia i les seues variants). Antifibròtics en la cirurgia del glaucoma. Cirurgia no perforant del glaucoma (esclerectomia profunda no perforant). Cirurgia MIGS (implants). Cirurgia d'implants i vàlvules. Cirurgies combinades i reintervencions. Complicacions de la cirurgia del glaucoma (despreniment coroïdal, hipotonia, blebitis, etc.).

16. Retina: retinopatia diabètica. Classificació, diagnòstic i tractament. Edema macular diabètic. Fotocoagulació làser (focal, reixetes i panretiniana). Tractament intravitri amb fàrmacs anti-VGEF. Implants intravitris d'alliberament prolongat de fàrmacs. Altres retinopaties vasoproliferatives.

17. Retina: accidents vasculars retinians. Oclusions arterials. Embòlia de l'artèria central de la retina. Síndrome d'isquèmia ocular.

18. Retina: accidents vasculars retinians. Oclusions venoses. Trombosi de la vena central de la retina. Trombosi de branca de la vena central de la retina. Hemoglobionopaties.

19. Retina: alteracions vasculars sistèmiques. Hipertensió arterial. Diagnòstic, classificació i tractament. Discràsies sanguínies. Malaltia d'Eales.

20. Retina: inflamacions i infeccions. Inflamacions i infeccions de la retina, vítria i coroide en el pacient immunocompetent i immunocompromés. Corioretinitis multifocals. Manifestacions retinianas de malalties sistèmiques.

21. Retina: degeneració macular associada a l'edat (DMAE). Canvis degeneratius en la retina, coroide i vitris. Formes de DMAE (exsudativa, mixta). Tractament de la DMAE. Injeccions intravítries d'anti-VEGF. Pautes i algoritmes de tractament. Teràpia fotodinàmica de lesions maculars.

22. Retina: alteracions maculares. Coroidopatia central serosa (CRCS). Edema macular quístic. Síndrome d'Irvine-Gass. Membrana epiretiniana (MER). Tracció vitri-macular. Forat macular. Maculopatia per radiació. Toxicitat lumínica. Toxicitat per drogues.

23. Retina: miopia. Miopia degenerativa. Alta miopia: diagnòstic, avaluació i tractament.

24. Retina: distròfies retinovítries. Distròfies centrals i perifèriques. Anomalies congènites de la retina i vitri. Vitreoretinopaties hereditàries. Retinosi pigmentària. Distròfia de cons. Amaurosi de Leber. Altres trastorns retinians hereditaris. Trastorns congènits de l'epiteli pigmentari: albinisme. Estries angioides. Malaltia de Best. Fundus flavimaculatus.



25. Retina: degeneracions vitreoretinianes perifèriques. Alteracions degeneratives del vitri. Despreniment de vitri posterior. Opacitats i flotadors vitris. Traccions vitreoretinianes. Fibroplàsia retrolental. Lesions perifèriques predisposadors al despreniment de la retina. Forats i esquinços retinians. Fotocoagulació làser d'esquinços i lesions predisposadores.

26. Retina: despreniment de retina: Diagnòstic i tractament del despreniment de la retina. Tipus de despreniments de la retina (regmatògen, exsudatiu i traccional). Tractament del despreniment de la retina. Retinopèxia pneumàtica. Cirurgia DR escleral convencional. Vitrectomia pars plana i variants.

27. Retina: retinopatia de la prematuritat. Retinopatia del prematur: classificació i tractament. Tractament de la ROP.

28. Facomatosi. Manifestacions oftalmològiques de les facomatosis. Neurofibromatosi. Angiomatosi de von Hippel-Lindau. Estries angioides.

29. Oncologia ocular. Tumors intraoculars (primaris, secundaris i metastàtics). Tumors de les estructures del segment anterior de l'ull. Tumors de retina, coroide i vitri. Limfomes i leucèmia. Hemangiomes retinians. Hamartomes d'EPR i retina. Melanoma de coroide. Retinoblastoma. Tumors metastàtics. Complicacions posttractaments oncològics (incloent les relacionades amb tumors oculars i extraoculars).



30. Uveïtis: uveïtis anteriors. Diagnòstic i exploració de les uveïtis anteriors. Tractament de les uveïtis anteriors.

31. Uveïtis: uveïtis intermèdies i posteriors. Formes clíniques. Diagnòstic de les uveïtis. Pars planitis. Vasculitis retinianes. Manifestacions oculars de malalties del teixit connectiu: colagenosis, malalties reumàtiques i sarcoïdosis. Oftalmia simpàtica. Síndromes mascarada. Tractament de les uveïtis posteriors. Tractament de la inflamació ocular. Immunosupressors.

32. Oftalmologia pediàtrica: exploració. Exploració oftalmològica del xiquet. Agudesa visual, estat refractiu i motilitat ocular. Leucocòria: etiologia. Clínica, diagnòstic diferencial i tractament. Proves electrofisiològiques (ERG i PEV).

33. Oftalmologia pediàtrica: estrabisme. Alteracions de la motilitat, alineació ocular i visió binocular. Estrabismes: concepte, exploració i diagnòstic. Classificació: concomitants i no concomitants. Pseudoestrabismes. Tractament dels estrabismes. Ambliopia: diagnòstic i tractament.

34. Oftalmologia pediàtrica: patologia ocular. Anomalies retinovítries, glaucomatoses, neurooftalmològiques i uveïtis. Inflamacions i infeccions de les estructures oculars en la població pediàtrica. Manifestacions oculars de malalties sistèmiques en el xiquet.

35. Oftalmologia pediàtrica: genètica. Alteracions genètiques oftalmològiques. Patrons d'herència (Albinisme. Neurofibromatosis. Síndrome de Marfan, neuropatia òptica hereditària de Leber). Consell genètic. Teràpia gènica en oftalmologia.

36. Neurooftalmologia: nervi òptic. Neuropaties òptiques anteriors. Neuropaties òptiques posteriors. Anomalies congènites de la papil·la del nervi òptic. Infeccions i inflamacions del nervi òptic i porció retrobulbar. Papiledema. Exploració i diagnòstic diferencial. Neoplàsies del nervi òptic i de la via òptica (meningiomas, gliomes i altres tumors). Malalties sistèmiques que afecten el nervi òptic i la via òptica.



37. Neurooftalmologia: pupil·la. Via pupil·lar i les seues alteracions. Alteracions de la funció pupil·lar i de l'acomodació. Anisocòria. Diagnòstic.

38. Neurooftalmologia: diagnòstic en neurooftalmologia. Campimetria en els defectes de la via òptica. Diagnòstic per la imatge: TAC, RMN. Estudis electrofisiològics (ERG, PEV, EOG).

39. Neurooftalmologia: paràlisis oculomotores. Alteracions oculomotores supranuclears, internuclears, nuclears i infranuclears. Migranyes i alteracions vasculars del sistema visual. Alteracions del V i VII parell. Nistagme i altres moviments patològics oculars. Urgències neurooftalmològiques.

40. Órbita: exploració de l'òrbita. Signes clínics: valoració clínica de l'exoftàlmia. Exploració radiològica: TAC, RMN, ecografia.

41. Órbita: patologia de l'òrbita. Anomalies congènites de l'òrbita. Infeccions i inflamacions l'òrbita: cel·lulitis orbitària. Pseudotumor orbitari. Orbitopatia de Graves. Lesions vasculars de l'òrbita: fístules carotidocavernoses. Malalties sistèmiques que afecten l'òrbita. Tumors orbitaris. primaris, secundaris, i metastàtics de l'òrbita. Cirurgia orbitària: orbitotomias i descompressions orbitàries.

42. Parpelles. Anomalies congènites de les parpelles. Trastorns de la vora lliure palpebral: blefaritis, disfunció de les glàndules de Meibom, mussol, calazi. Alteracions de la posició i moviment de les parpelles: ptosi palpebral, entropi, ectropi. Malalties sistèmiques que afecten les parpelles. Tumors primaris de les parpelles: maneig quirúrgic del carcinoma basocel·lular palpebral. Cirurgia reconstructiva de les parpelles: penjalls i empelts palpebrals.

43. Via llagrimal. Exploració de la via llagrimal: exploració clínica, dacriocistografia, TAC. Anomalies congènites i adquirides de la via llagrimal. Dacriocistitis congènita. Infeccions de la via llagrimal. Dacriocistitis aguda. Epífora: obstrucció del conducte nasolagrimal. Causes d'epífora amb via llagrimal permeable. Cirurgia de la via llagrimal: dacriocistectomia, dacriocistorinostomia externa i dacriocistorinostomia transcanalicular amb làser díode.

44. Cavitat anoftàlmica. Enucleació i evisceració. Reconstrucció de la cavitat anoftàlmica. Maneig clínic de les pròtesis oculars.

45. Traumatologia: patologia ocular traumàtica. Exploració del pacient amb traumatisme oftalmològic. Traumatismes del segment anterior (cremades, radiació, causticació, traumatismes contusius, penetrants o perforants). Traumatismes del segment posterior (síndrome contusiu del pol posterior, cossos estranys intraoculars). Reparació primària. Reconstrucció secundària. Traumatismes oculars pediàtrics. Manifestacions oftalmològiques d'abús i maltractament del xiquet.



46. Manifestacions oftalmològiques de les malalties generals: malalties cardiovasculars. Malalties pulmonars. Malalties del teixit connectiu. Malalties dermatològiques. Facomatosi. Malalties osteoarticulars i musculars. Malalties hematològiques. Malalties infeccioses. Estats carencials. Malalties endocrines i metabòliques. Malalties infeccioses. Estats carencials. Malalties genètiques. Malalties neurològiques. Malalties reals. Malalties neoplàsiques. Malalties oftalmològiques per traumatismes a distància.



47. Anatomia del globus ocular i annexos. Anatomia de l'òrbita. Embriologia ocular. Trastorns del desenvolupament.

48. Farmacologia ocular: antiparasitaris. Farmacologia de la inflamació. Anestèsics en oftalmologia. Midriàtics i cicloplègics. Antibiòtics. Antivirals. Fàrmacs antifúngics. Immunoteràpia.



Bloc 2.16. Coneixements específics de l'especialitat d'Oncologia Mèdica (CO/16/2017)

1. Carcinogènesi i biologia molecular del càncer: proliferació cellu lar, diferenciació, apoptosi, invasió i metàstasi.

2. Marcadors tumorals: aplicació en la pràctica clínica.

3. Bases biològiques de la radioteràpia.

4. Ràdio-quimioteràpia: fonaments i aplicacions clíniques.

5. Agents quimioteràpics: classificació i mecanismes d'acció.

6. Tractament del càncer amb anticossos monoclonals: bases biolò– giques i aplicacions clíniques.

7. Fàrmacs inhibidors de l'EGFR i del VEGF: aplicacions clíniques.



8. Agents multidiana.

9. Inmunoteràpia en càncer.

10. Mesotelioma: estratègia diagnòstica i terapèutica.

11. Estratègia en carcinoma de cap-coll.

12. Carcinoma microcític de pulmó: tractament.

13. Carcinoma no microcític de pulmó (I):estadis inicials.

14. Carcinoma no microcític de pulmó (II): estratègies terapèutiques de l'estadi III.

15. Carcinoma no microcític de pulmó (III): estadi IV.

16. Neoplàsia mediastínica.

17. Tumors d'estroma gastrointestinal.

18. Càncer d'esòfag.

19. Tractament del càncer gàstric.

20. Tractament del càncer de recte.

21. Tractament del càncer de còlon, estadis inicials.

22. Tractament del càncer de còlon en estadis avançats.

23. Opcions terapèutiques del carcinoma de pàncrees exocrí.

24. Tumors germinals gonadals i extragonadals.

25. Estratègia del tractament del carcinoma de cèllules transicionals de bufeta.

26. Carcinoma renal.

27. Carcinoma de cèrvix: paper de la quimioteràpia i de la radioteràpia. Carcinoma d'endometri.

28. Tractament del càncer d'ovari.

29. Carcinoma de mama: tractament adjuvant.

30. Carcinoma inflamatori de mama: opcions terapèutiques.

31. Carcinoma de mama metastàsic: opcions de tractament.

32. Tractament multidisciplinari dels tumors cerebrals primaris de la persona adulta.

33. Melanoma cutani: estadiatge i opcions terapèutiques.

34. Tractament de l'adenocarcinoma de pròstata.

35. Maneig terapèutic dels sarcomes de parts blanes d'extremitats.



36. Tractament dels sarcomes ossis.

37. Tractament del limfoma no Hodgkin «agressiu».

38. Limfomes indolents: opcions terapèutiques.

39. Tractament de la malaltia de Hodgkin.

40. Mieloma múltiple: diagnòstic i opcions terapèutiques.

41. Estratègies diagnòstica i terapèutica del tumor de primari desconegut.

42. Urgències oncològiques: síndrome de compressió medullar, compressió de vena cava superior i metabòliques.

43. Tumors hepàtics primaris i metastàsics.

44. Maneig de les metàstasis òssies.

45. Metàstasis cerebrals i leptomeníngies: diagnòstic i opcions terapèutiques.

46. Neutropèn¡a febril: maneig diagnòstic i terapèutic.

47. Emes¡ i quimioteràpia: fisiopatologia i tractament.

48. Nutrició i caquèxia tumoral: diagnòstic i opcions terapèutiques.



49. Tractament del dolor oncològic.

50. Complicacions tromboembòliques del càncer.

51. Qualitat de vida en el pacient amb càncer.



Bloc 2.17. Coneixements específics de l'especialitat de Pediatria i les seues àrees específiques (CO/17/2017)

1. Educació per a la salut. Intervenció educativa des de la consulta de Pediatria. Nivells de prevenció sanitària. Activitats de prevenció. Vigilància epidemiològica.

2. Atenció al xiquet sa. Captació, controls i seguiment.

3. Bases immunològiques de les vacunes. Concepte de vacunació. Classificació microbiològica i sanitària de les vacunes. Eficàcia, efectivitat i eficiència de les vacunes.

4. Programació en immunitzacions. Calendari vacunal a la Comunitat Valenciana.

5. Ús racional del medicament en Pediatria. Prescripció i ompliment.

6. El nounat. Exploració, necessitats i cures. Fisiologia evolutiva: la maduració dels òrgans i sistemes. Creixement. Corbes de creixement. Trastorns del creixement.

7. El desenvolupament psicomotor. Signes d'alerta de l'alteració. Factors de risc físics, psíquics i socials del desenvolupament del xiquet. Evolució psicològica del xiquet i de l'adolescent.

8. Alimentació i nutrició del xiquet i de l'adolescent. Lactància materna: promoció, tècnica, dificultats i contraindicacions. Fàrmacs durant la lactància.

9. Principals trastorns de la salut mental en el xiquet i l'adolescent: del desenvolupament (retard mental, autisme, trastorns de l'aprenentatge), de la funció somàtica (tics, control d'esfínters, trastorns del son), de la conducta (TDAH, anorèxia, bulímia, conducta antisocial) i d'adaptació (ansietat, depressió, fòbies).

10. Senyals d'alarma del trastorn mental greu en el xiquet i en l'adolescent: psicosis (trastorn bipolar, esquizofrènia), trastorns de personalitat, conductes suïcides.

11. Accidents en la infància: epidemiologia, clínica i prevenció. Maneig dels accidents més freqüents: cremades, ferides, traumatisme i intoxicacions.

12. El xiquet maltractat. Tipus de maltractament infantil. Detecció i intervenció en situacions de maltractament infantil.

13. Mort sobtada: epidemiologia, prevenció i tractament de la famí– lia.

14. Estudi de la biologia i patologia prenatal: genètica molecular. Alteracions genètiques. Cromosomopaties. Fetopaties. Malformacions congènites. Diagnòstic prenatal. Consell genètic.

15. Estudi de la biologia i patologia neonatal: característiques anatòmiques i fisiològiques del nounat normal. Adaptació neonatal. El nounat d'alt risc. Alteracions del creixement fetal: retard de creixement intrauterí i macrosomia fetal. Nounats preterme: concepte, classificació, generalitats morfològiques i funcionals. Alimentació del nounat normal i del nounat preterme. Asfíxia perinatal i reanimació del nounat.



16. Patologia respiratòria neonatal. Hiperbilirubinèmia neonatal. Anèmia neonatal. Policitèmia. Malaltia hemolítica del nounat. Malaltia hemorràgica del nounat. Traumatismes obstètrics. Hemorràgies intracranials. Infeccions del nounat. Particularitats de la insuficiència renal en el nounat. Hipoglucèmia. Hipocalcèmia. Altres alteracions metabòliques. Endocrinologia neonatal.

17. Patologia digestiva prevalent en el nounat. Toxicomania i síndrome d'abstinència. El fill de mare HIV positiu. Convulsions neonatals del nounat. Farmacologia neonatal.

18. Errors congènits del metabolisme. Manifestacions clíniques més freqüents. Maneig terapèutic.

19. Fisiologia i patologia de l'aparell digestiu i de l'abdomen (I): patologia de la boca. Malformacions congènites del tub digestiu i obstrucció intestinal. Estudi del vòmit en el xiquet. Trastorns de l'esòfag i de la unió cardioesofàgica. Estenosi hipertròfica de pílor. Diarrea aguda. Síndromes de maldigestió i malabsorció intestinal. Parasitosi intestinal. Restrenyiment i encopresi.

20. Fisiologia i patologia de l'aparell digestiu i de l'abdomen (II): abdomen agut. Tumors intestinals. Hèrnies: inguinals, diafragmàtiques i epigàstriques. Processos quirúrgics de l'anus, recte i còlon. Malalties inflamatòries cròniques del tub digestiu. Patologia del pàncrees exocrí. Patologia del fetge i del sistema biliar.

21. Estudi de la patologia respiratòria (I): patologia de les vies respiratòries altes. Síndrome d'apnea obstructiva del son. Patologia de les vies respiratòries baixes: anomalies congènites i malalties adquirides.



22. Estudi de la patologia respiratòria (II): estudi particular de les infeccions respiratòries. Asma bronquial. Insuficiència respiratòria aguda i crònica. Pneumònies. Malalties de la pleura. Malalties musculars i esquelètiques que afecten la funció pulmonar. Patologia del mediastí.

23. Alteracions orgàniques i funcionals del sistema circulatori (I): semiologia cardiovascular. Angiocardiopaties congènites. Trastorns de la freqüència i ritme cardíacs. Insuficiència cardíaca en la infància.

24. Alteracions orgàniques i funcionals del sistema circulatori (II): insuficiència circulatòria perifèrica. Endocarditis infecciosa. Miocardiopaties. Cardiopatia reumàtica. Malalties del pericardi. Hipertensió arterial. Angiologia pediàtrica.

25. Estudi de la patologia hematològica i oncològica pediàtrica (I): anèmies. Pancitopènies. Alteracions quantitatives i qualitatives dels neutròfils. Trastorns de l'hemostàsia. Trastorns dels factors de coagulació. Púrpures vasculars. Processos trombòtics. Patologia de la melsa. Limfadenitis agudes i cròniques. Utilització de sang i hemoderivats en Pediatria.

26. Estudi de la patologia hematològica i oncològica pediàtrica (II): neoplàsies i processos afins a neoplàsies: estudi general. Leucèmies. Limfomes. Reticuloendoteliosi. Neuroblastoma. Tumor de Wilms. Rabdomiosarcoma. Altres sarcomes de teixits blans. Tumors ossis. Neoplàsies digestives, hepàtiques i gonadals i de cèl·lules germinals. Tumors benignes.

27. Fisiologia i patologia del sistema endocrí (I): fisiologia hipotalamohipofisària: síndromes clíniques. Fisiologia i patologia del metabolisme hidromineral. Deshidratacions i altres trastorns hidroelectrolí– tics comuns: fluidoteràpia i rehidratació oral. Fisiologia i patologia del metabolisme àcid-base.

28. Fisiologia i patologia del sistema endocrí (II): metabolisme calciofosfòric. Raquitismes. Síndromes hipercalcèmiques. Síndromes hipoglucèmiques. Malalties de la glàndula tiroide. Malalties de les glàndules paratiroides. Patologia de les suprarenals: síndromes clíniques. Patologia del desenvolupament sexual. Diabetis mellitus. Adolescència.

29. Fisiopatologia nefrourològica (I): fisiologia renal. Interpretació de les proves de funció renal. Malformacions del renyó i vies urinàries. Infecció urinària. Reflux vesicoureteral. Estudi de l'hematúria i la proteïnúria. Síndrome nefròtica. Síndrome nefrítica de començament agut.



30. Fisiopatologia nefrourològica (II): glomerulopaties més freqüents en edat pediàtrica. Tubulopaties més freqüents en edat pediàtrica. Insuficiència renal aguda i crònica. Hipertensió arterial. Compostos nefrotòxics. Litiasi urinària. Afeccions dels òrgans genitals (penis, testicles i escrot). Ginecologia pediàtrica.

31. Patologia del sistema nerviós (I): malformacions congènites del sistema nerviós central. Encefalopaties connatals. Encefalopaties congènites i adquirides. Paràlisi cerebral. Síndrome convulsiva en la infància. Epilèpsia. Hipertensió endocraneal. Hidrocefàlia. Tumors intracranials. Deficiència mental. Cefàlies. Traumatismes craneoencefàlics.



32. Patologia del sistema nerviós (II): síndromes neurocutànies. Processos neurovegetatius. Alteracions del moviment: atàxia, corea, distònies, tics. Malalties de la medul·la espinal. Neuropaties sensitivomotores hereditàries. Altres neuropaties. Síndrome de Guillain-Barré. Paràlisis perifèriques. Processos vasculars. Coma. Mort cerebral.

33. Patologia del sistema ossi i locomotor: miopaties. Malalties òssies constitucionals. Estudi dels tumors ossis. Problemes ortopèdics prevalents en el xiquet. Lesions musculoesquelètiques secundàries a l'esport. Malalties reumàtiques durant la infància i l'adolescència.



34. Fisiologia i fisiopatologia de la immunitat (I): valoració inicial del sistema immune davant d'un xiquet amb infeccions recurrents. Síndromes d'immunodeficiència congènita. Infecció per VIH i síndrome d'immunodeficiència adquirida en el xiquet.

35. Fisiologia i fisiopatologia de la immunitat (II): malalties autoimmunes. Malalties autoimmunes del teixit conjuntiu (col·lagenosi). Al· lèrgia: bases immunes i mesuradors químics de la reacció al·lèrgica. Principals alergopaties respiratòries, digestives i dermatològiques.



36. Patologia infecciosa (I): consideracions generals. Febra. Febra d'origen desconegut. Diagnòstic complementari de les malalties infeccioses en el xiquet. Infeccions bacterianes. Tuberculosi infantil. Infeccions víriques i altres presumptament causades per virus. Infeccions micòtiques. Infeccions parasitàries.

37. Patologia infecciosa (II): diagnòstic diferencial de les malalties exantemàtiques. Hepatitis víriques en el xiquet. Meningitis. Encefalitis. Infeccions freqüents en el xiquet immunocompromés. Infeccions nosocomials. Guarderies, centre d'acollida i malalties transmissibles.



38. Altres afeccions prevalents en edat pediàtrica: afeccions cutànies. Síndrome de mort sobtada del lactant. Síndrome de Münchaussen. Histiocitosi en la infància. Accidents. Lesions per radiació. Intoxicacions per productes químics i medicaments. Malalties causades per verins animals.

39. Fonaments d'otorinolaringologia infantil (malformacions congènites, cribratge auditiu en població de risc, infeccions de l'esfera ORL). Fonaments d'oftalmologia pediàtrica.

40. Fonaments de ginecologia pediàtrica (vulvovaginitis, hirsutisme, tumors, dismenorrea i síndrome premenstrual, malalties de transmissió sexual, embaràs en l'adolescència). Síndrome de fatiga crònica.



41. Patologia clínica ambulatòria prevalent (I): patologia del nounat i del lactant jove: obstrucció nasal, granuloma umbilical, omfalitis, dermatitis de l'àrea del bolquer, crosta làctia, còlics del lactant.

42. Patologia clínica ambulatòria prevalent (II): patologia prevalent del lactant major i del xiquet: rinitis, faringitis, amigdalitis, adenoïditis, otitis serosa, impetigen, pediculosi, sarna, eritema solar, conjuntivitis, parasitosi intestinal, diarrea, vòmits, restrenyiment, anorèxia, obesitat. Patologia predominant de l'adolescent: acne, dermatitis seborreica, balanitis, vulvovaginitis, dismenorrea.

43. Característiques biològiques, psicobiològiques i socials de l'adolescent. Accidents. Neoplàsies. Problemes psicosocials: depressió, suïcidi, consum de substàncies tòxiques, anorèxia nerviosa, bulímia i altres.

44. Problemes de l'adolescent relacionats amb la sexualitat: malalties de transmissió sexual, embaràs, anticoncepció. Patologia dermatològica prevalent en l'adolescent. Problemes ortopèdics prevalents en l'adolescent. Promoció de la salut en l'adolescent. L'adolescent crònicament malalt.

45. Patologia més representativa de la relacionada amb la població immigrant (I): infeccions produïdes per bacteris, rickettsiosis d'interés humà, malalties produïdes per protozous, malalties produïdes per helmints, malalties produïdes per virus, micosis profundes, malalties produïdes per artròpodes, tuberculosi, hepatitis B, infecció VIH.



46. Patologia més representativa de la relacionada amb la població immigrant (II): anèmies hemolítiques (dèficit de G6PD; hemoglobionopaties). Patologia nutricional (malnutrició, anèmia ferropènica, raquitisme, errors dietètics). Problemes psiquiàtrics (problemes d'adaptació psicosocial). Patologia relacionada amb altres cultures.

47. Habilitats i actituds en l'assistència al xiquet i a l'adolescent malalt. El xiquet i adolescent malalt agut. Comunicació amb els pares. Tractament de la febra. Tractament del dolor agut. Fluïdoteràpia.



48. El xiquet i l'adolescent moribund. Cures pal·liatives: atenció integral, centrada en la família, amb malalties greus que acurten la vida. La família del xiquet i adolescent moribund.

49. El xiquet i l'adolescent malalt crònic. Discapacitat física i malaltia crònica. Retard mental. Xiquets i adolescents tecnològicament dependents. Fibrosi quística. Distròfia muscular. Paràlisi cerebral.



50. Fonaments d'anestèsia pediàtrica. Cures preoperatòries i postoperatòries. Fonaments del trasplantament d'òrgans. Reanimació cardiopulmonar bàsica i avançada. Orientació diagnosticoterapèutica en Urgències.



Bloc 2.18. Coneixements específics de l'especialitat de Psicología Clínica (CO/18/2017)

1. Marc legal i institucional de l'atenció a la salut mental Marc legal i institucional de la xarxa de salut mental de la Comunitat Valenciana i la seua articulació amb altres xarxes de serveis. Marc jurídic normatiu en salut mental. Estratègies nacional i autonòmica de salut mental. Bioètica, ètica assistencial i deontologia professional.

2. Gestió clínica Planificació i programació de l'activitat assistencial. Indicadors de qualitat en salut mental. Sistemes d'avaluació sanitària. Programes de gestió de qualitat. Coordinació, direcció i gestió d'equips de treball en salut mental. Salut mental comunitària.

3. Salut Pública Epidemiologia. Disseny i avaluació de programes de promoció de la Salut i prevenció de la malaltia. Qualitat de vida relacionada amb la salut. Educació per a la salut.

4. El procés d'investigació científica en Psicologia Clínica: tècniques i procediments per a l'avaluació de l'eficàcia, eficiència i efectivitat dels processos de diagnòstic i tractament en Salut Mental.



5. Avaluació i diagnòstic clínics: entrevista clínica. Exploració psicològica i psicopatològica. Tècniques, estratègies i procediments d'avaluació i diagnòstic psicològic. Anàlisi funcional. Avaluació de la consciència de malaltia. El procés diagnòstic en Psicologia Clínica. L'informe clínic. Sistemes de diagnòstic i classificació psiquiàtrics actuals: CIM-10 i DSM-5.

6. Característiques específiques dels processos d'avaluació i diagnòstic clínics, i de l'informe diagnòstic en contextos i poblacions específiques Infància i adolescència; tercera edat; discapacitat intel·lectual; deteriorament cognitiu; neuropsicologia; població en risc d'exclusió social; població immigrant; en persones amb malalties mèdiques; neuropsicològiques context hospitalari; context penal.

7. Psicologia clínica legal i forense. Valoració en l'àmbit forense dels factors psicològics relacionats amb la salut, de les alteracions psicopatològiques i dels trastorns mentals, i de les seues implicacions civils, laborals i penals. Valoració de danys i seqüeles. Avaluació de la incapacitat. Peritatge forense. L'informe forense en Psicologia Clínica.



8. Psicopatologia i exploració dels processos i funcions mentals (I). Atenció. Orientació. Percepció. Imaginació. Consciència. Explicacions i models psicològics de les alteracions en els distints processos i funcions. Quadres clínics en què es produïxen alteracions significatives d'aquests processos i funcions.

9. Psicopatologia i exploració dels processos i funcions mentals (II). Memòria. Pensament. Llenguatge i parla. Explicacions i models psicològics de les alteracions en els distints processos i funcions. Quadres clínics en què es produïxen alteracions significatives d'aquests processos i funcions.

10. Psicopatologia i exploració dels processos i funcions emocionals i del comportament. Afectivitat i emocions. Activitat motora, psicomotricitat i conducta intencional. Funcions fisiològiques: son, eliminació, gana i ingesta, activitat sexual. Relacions interpersonals. Explicacions i models psicològics de les alteracions en els distints processos i funcions. Quadres clínics en què es produïxen alteracions significatives d'aquests processos i funcions.

11. Psicoteràpia. El procés psicoterapèutic. Habilitats psicoterapèutiques i de comunicació. Models i orientacions de la psicoteràpia: principis fonamentals. Eficàcia terapèutica i anàlisi de l'eficàcia diferencial de les teràpies psicològiques. Tècniques i estratègies comunes als distints models de psicoteràpia. Procediments, tècniques i estratègies cognitivocomportamentals d'intervenció i tractament psicològic. Nivells d'intervenció en psicoteràpia i altres procediments psicològics de tractament: individual; grupal; parella i família; institucional; comunitari.



12. Trastorns mentals orgànics. Característiques clíniques, avaluació, i diagnòstic de les demències, la síndrome amnèsica orgànica no induïda per substàncies ni alcohol, i el delirium no induït per substàncies ni alcohol. Intervencions psicològiques.

13. Espectre de l'esquizofrènia i altres trastorns psicòtics. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Trastorns aguts, transitoris i induïts. Models explicatius. Tractaments i intervencions psicològiques eficaces. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Intervenció en crisi. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital.

14. Trastorns de l'humor i l'estat d'ànim. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust i reaccions depressives i de dol degudes a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital.

15. Trastorns d'ansietat. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust i reaccions d'ansietat degudes a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital.

16. Trastorns per estrés i relacionats. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

17. Trastorns de l'espectre obsessivocompulsiu. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

18. Trastorns somatomorfs. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

19. Trastorns dissociatius. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

20. Trastorns alimentaris i de la ingesta d'aliments. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a malalties mèdiques i altres situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics individuals, de grup, i familiars. Programes de prevenció. Guies de pràctica clínica. Tractaments farmacològics, endocrinològics i nutricionals mèdics. Tècniques de consell, assessorament i suport per a familiars de persones amb TA. Estratègies d'intervenció en crisis i urgències específiques per als TA. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.

21. Trastorns del comportament associats a disfuncions fisiològiques i factors somàtics. Característiques clíniques, diagnòstic, avaluació, curs, comorbiditat, pronòstic i intervencions i tractaments psicològics dels trastorns de l'excreció, del cicle son-vigília, i de l'abús de substàncies i medicaments.

22. Trastorns del comportament i l'activitat sexuals. Salut sexual i reproductiva. Delimitació diagnòstica i clínica. Avaluació. Els trastorns de la identitat sexual. Parafílies i delictes sexuals. Models i teories psicològiques explicatius. Intervencions i tractaments psicològics específics. Guies de pràctica clínica. Promoció de la salut sexual i reproductiva en població adolescent. Prevenció d'embarassos no desitjats, malalties de transmissió sexual, i abús sexual. Intervencions psicològiques en consell genètic.

23. Trastorns del control d'impulsos. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia. Comorbiditat. Curs i pronòstic. Models explicatius. Tractaments psicològics. Guies de pràctica clínica. Característiques específiques de presentació clínica, diagnòstic i tractament en les diferents etapes del cicle vital i en contextos específics.



24. Trastorns de la personalitat (TP) Classificacions actuals. Caracterització clínica general dels TP. Característiques clíniques dels distints TP. Avaluació i diagnòstic dels TP: instruments, tècniques i procediments generals i específics de cada TP. Problemes específics en l'avaluació i diagnòstic dels TP. Curs, pronòstic, comorbiditat i epidemiologia dels diferents TP. TP secundaris, oassociats, a malalties mèdiques, abús de substàncies i alcohol, i a altres trastorns mentals i del comportament. Conceptes i models explicatius dels diferents TP. Intervencions i tractaments psicològics específics per als distints TP. Guies clíniques.



25. Trastorns relacionats amb substàncies i addiccions. Neurobiologia de les addiccions. Classificació dels trastorns mentals, del comportament i relacionals deguts al consum de substàncies. Síndrome d'abstinència. L'entrevista motivacional. Els processos de canvi en conductes addictives. Patologia dual. Programes de psicoteràpia i procediments d'intervenció i tractament psicològics. Fàrmacs més utilitzats en trastorns addictius. Patologia mèdica associada al consum de drogues il·legals i alcohol. Els nivells d'atenció sanitària, i la rehabilitació funcional en diferents àmbits en la dependència. Atenció i reinserció sociofamiliar i laboral.

26. Trastorns del desenrotllament i retard mental. Característiques clíniques dels distints trastorns. Avaluació i diagnòstic psicològics. Diferenciació amb trastorns d'ajust deguts a situacions i esdeveniments vitals especials. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia dels distints trastorns. Comorbiditat, curs i pronòstic dels distints trastorns del desenrotllament. Models explicatius dels distints trastorns. Dimensions i repercussions mèdiques, psicològiques i socials dels trastorns del desenrotllament. Tractaments i intervencions psicològiques individuals, familiars, escolars i grupals per als diferents trastorns. Tractaments psicofarmacològics. Guies de pràctica clínica.

27. Trastorns del comportament i emocionals d'inici habitual en la infància i l'adolescència. Característiques clíniques. Avaluació i diagnòstic psicològics. Classificació psiquiàtrica. Epidemiologia dels distints trastorns. Comorbiditat, curs i pronòstic dels distints trastorns. Models explicatius dels distints trastorns. Tractaments i intervencions psicològiques individuals, familiars, escolars i grupals per als diferents trastorns. Guies de pràctica clínica.

28. Altres problemes mentals i del comportament que poden requerir atenció psicològica especialitzada. Violència familiar. Violència de gènere. Migració i emigració. Assetjament escolar. Assetjament laboral. Desestructuració familiar. Familiars i cuidadors de malalts. Persones i col·lectius en risc d'exclusió social. Suïcidi i altres comportaments de risc vital. Intervencions i tractaments psicològics a nivell individual, familiar, grupal i social.

29. El trastorn mental greu (TMG). De la rehabilitació a la recuperació i/o el desenrotllament de capacitats i habilitats. Programes psicoeducatius i prevenció de recaigudes per als pacients amb TMG. Programes psicoeducatius per a familares de pacients amb TMG. Psicofarmacologia per als TMG. Programes de tractament basats en l'evidència per a TMG. Recursos instrumentals per a l'atenció a pacients amb TMG. Programes i models per a la reinserció social del pacient amb TMG. Avaluació de la incapacitat i la discapacitat en el TMG.



30. Psicologia clínica en atenció primària Promoció i educació per a la salut. Conducta de malaltia i processos d'emmalaltir. Estrés, afrontament de la malaltia, i salut. Detecció, diagnòstic i tractament psicològic dels trastorns d'adaptació i reactius en grups de risc i situacions especials. Detecció, diagnòstic i tractament precoç de conductes addictives. Estratègies d'assessorament i consell a grups de suport i agents socials no sanitaris. Intervencions psicològiques per a la prevenció primària, secundària, i terciària dels trastorns mentals i del comportament en les distintes etapes del cicle vital.



31. Psicologia clínica de la salut, interconsulta i enllaç. Model biopsicosocial de la salut i la malaltia. Condicionants culturals, socials, i epidemiològics dels trastorns mentals, emocionals, cognitius, del comportament i relacionals. Promoció de la salut mental. Lluita contra l'estigma i la discriminació per malalties i trastorns mentals. Percepció i maneig del dolor i altres símptomes físics. Programes d'intervenció psicològica en el dolor crònic. Adherència als tractaments mèdics. Hospitalització i procediments mèdics estressants. Habilitats i estratègies de comunicació específiques amb els malalts mèdics i els seus cuidadors. Aspectes psicològics involucrats en malalties cròniques, processos de llarga duració, i malalties terminals. Repercussions psicològiques dels tractaments farmacològics i quirúrgics. Programes de psicoteràpia i procediments d'intervenció i tractament psicològics basats en l'evidència per a problemes psicològics derivats, o associats a, de malalties mèdiques. Intervencions psicològiques amb malalts neurològics i neuroquirúrgics. Comunicació amb altres professionals i agents sanitaris.



32. Neuropsicologia Neuroanatomia funcional. Tècniques d'estudi d'estructura i activitat cerebral. Patologia cerebral en població infantil i adulta. Síndromes neuropsicològiquess focals i difusos. Semiologia neuropsicològica. Avaluació i diagnòstic neuropsicològics. Neuropsicologia infantil. Programes de rehabilitació neuropsicològica. Intervencions de suport, consell i psicoterapèutiques amb pacients i famílies afectades per dany cerebral.

33. Cures pal·liatives Legislació relacionada amb el dret a l'autonomia del pacient o les voluntats anticipades. Procés de malaltia i acceptació de la mort. Tècniques i procediments per a la comunicació amb familiars, cuidadors, i malalts en els processos terminals. Creences i valors socioculturals sobre la malaltia, el dolor i la mort. Avaluació, diagnòstic i intervenció psicològica en els processos de dol associats a la malaltia i la mort. Prevenció del dol complicat. Control de símptomes físics en processos terminals. Avaluació del dolor. Tècniques i estratègies psicològiques per a l'afrontament i maneig del dolor. Cures pal·liatives i seguretat del pacient. Cures pal·liatives en xiquets i adolescents. Cures pal·liatives en ancians. Cures pal·liatives en malalts mentals. Recomanacions ètiques i guies de bona pràctica clínica sobre cures pal·liatives.



34. Psicooncologia Tipus de càncer, estadificació, tractaments oncològics i efectes secundaris, evolució de la malaltia, pronòstic i recursos assistencials. Aspectes psicològics rellevants en càncer. Factors de protecció i factors de vulnerabilitat. Avaluació psicooncològica. Trastorns mentals, relacionals i del comportament en oncologia. Intervenció psicològica i psicoterapèutica en el pacient amb càncer i en la seua família. Qualitat de vida i oncologia. Adaptació psicològica en supervivents de càncer. La comunicació amb el malalt oncològic. La comunicació amb el personal mèdic i d'infermeria.



35. Psicogeriatria. El procés d'envelliment: aspectes socials i psicològics. Tècniques i procediments específics per a l'avaluació clínica en persones majors. Presentació clínica i peculiaritats dels trastorns mentals emocionals, cognitius, del comportament, i relacionals en persones majors. Actuació en situacions urgents en psicogeriatria. Estratègies i procediments específics per al tractament i la intervenció psicològica en persones majors. Intervencions socials específiques. Aspectes ètics, legals i assistencials específics en psicogeriatria. Afrontament de les limitacions, la incapacitat i la pèrdua d'autonomia en el procés d'envelliment.



Bloc 2.19. Coneixements específics de l'especialitat de Radiodiagnòstic (CO/19/2017)

1. El departament d'imatge. Record històric. Els rajos X. Formació de la imatge. Tècniques especials. Contrastos.

2. Medicina nuclear. Digitalització de la imatge. Ultrasons.

3. Tomografia axial computada.

4. Angiografia digital. Ressonància magnètica.

5. Conceptes bàsics de la imatge.

6. Radioprotecció. Bases físiques de les radiacions. Característiques físiques dels equips i feixos de rajos X. Detectors de radiació. Control de qualitat de les installacions. Manteniment i calibratge de detectors.



7. Protecció radiològica. Protecció general. Normativa.

8. Radiobiologia. Interacció radiació ionitzant-èsser viu.

9. Concepte de radiosensibilitat. Efectes biològics de la radiació ionitzant.

10. La decisió radiològica en l'ús dels diversos mètodes d'imatge. Conceptes bàsics i característics dels distints mètodes. Relació costbenefici. Algoritmes en les malalties més freqüents.

11. Anatomia radiogràfica del tòrax.

12. Usos i indicacions de les tècniques radiogràfiques simples i de les tècniques radiogràfiques especials del tòrax.

13. Usos i indicacions de la radioscòpia, ultrasons i Doppler del tòrax.

14. Usos i indicacions de la medicina nuclear en el tòrax.

15. Usos i indicacions de la tomografia axial computada i la ressonància magnètica en el tòrax. Tècniques d'intervencionisme en el tòrax.

16. Lesions de l'espai aeri en el tòrax. Les lesions alveolars: classificació. Semiologia de l'atelèctasi. Atelèctasi dels diferents lòbuls pulmonars. Opacificació completa d'un hemitòrax.

17. Lesions intersticials del tòrax: nòdul pulmonar i masses pulmonars.

18. Lesions infiltratives difuses del tòrax. Lesions més habituals: xicotetes opacificacions arrodonides i patró linial. Conducta davant d'un patró infiltratiu difús.

19. Lesions cavitàries i quístiques del tòrax: definició, semiologia general i diagnòstic diferencial.

20. Calcificacions toràciques fisiològiques i intrapulmonars.

21. Hiperclaredat pulmonar unilateral i bilateral.

22. Lesió hiliar: tècniques d'examen i semiologia radiològica.

23. La pleura: anatomia, manifestacions radiogràfiques de malaltia pleural i grans síndromes.

24. Espai extrapleural: signes radiològics i tipus de lesions.

25. La paret toràcica: estèrnum, costelles, teixits blans, columna vertebral i diafragma. Síndrome de l'obertura toràcica superior.

26. El mediastí: divisió anatòmica. Tècniques d'examen. Conducta diagnòstica. Semiologia general. Entitats més importants: malaltia de l'aorta toràcica i adenopaties mediastíniques.

27. Tuberculosi pulmonar: classificació, conceptes clínics, troballes radiològiques i micobacteris atípics. Tuberculosi en pacients inmunodeprimits.

28. Càncer de pulmó: presentació clínica, tipus histològics dels tumors, troballes radiològiques i estadiatge. La biòpsia pulmonar.

29. Lesions immunològiques del tòrax: generalitats. Tipus de resposta immunitària. Malalties pulmonars produïdes per reacció tipus I, II, III i IV. Síndromes de deficiència immunitària adquirida. Infeccions pulmonars freqüents en el malalt inmunodeprimit.

30. Embolisme pulmonar: generalitats, estudi radiològic i tractament endovascular.

31. Lesions iatrogèniques del tòrax: lesions per drogues i lesions secundàries en procediments diagnòstics i terapèutics.

32. El tòrax a la Unitat de Vigilancia Intensiva: tècniques utilitzades, grans síndromes i alteracions en l'edat pediàtrica.

33. Cardiopaties congènites: record embriologicoanatòmic. Tècniques d'estudi. Grans síndromes. Canvis postquirúrgics. Síndromes amb cardiopatia associada.

34. Cardiopaties adquirides: tècniques d'estudi, conducta diagnòstica, semiologia radiològica cardíaca i grans síndromes.

35. La ressonància magnètica en l'estudi de la patologia cardíaca.

36. Anatomia radiogràfica de l'abdomen: tècniques i indicacions. Conducta diagnòstica: radiografies simples, examen amb contrast en el tub digestiu i estudis angiogràfics.

37. Tècniques i indicacions de la medicina nuclear a l'abdomen.

38. Tècniques i indicacions d'ultrasons, tomografia axial computada i ressonància magnètica a l'abdomen.

39. Tècniques d'intervencionisme a l'abdomen.

40. Cavitat peritoneal i mesenteri. Semiologia radiològica: anatomia dels compartiments intraperitoneals. Colleccions anormals de gas. Líquid lliure i colleccions intraperitoneals. Masses, calcificacions i cossos estranys. Mesenteri.

41. El retroperitoneu i estructures limfovasculars: anatomia, tècniques d'examen i conducta diagnòstica. Semiologia general. Estructures limfàtiques. Aorta abdominal. Vena cava inferior i les seues branques. Retroperitoneu. Psoes.

42. La paret abdominal: anatomia, anomalies congènites i grans síndromes.

43. Conducta radiològica davant d'una massa abdominal en el nounat, en el xiquet i en l'adult.

44. Alteracions del transport intestinal. Obstruccions i íleus intestinal. Obstrucció intestinal del nounat. Semiologia radiològica. Tècniques d'exploració. Entitats més freqüents.

45. Peritonitis. Abscés abdominal. Tècniques d'examen. Troballes específiques de l'abscés localitzat. Grans síndromes. Conducta radiològica en l'abscés abdominal: conducta diagnòstica i terapèutica. Drenatge d'abscessos.

46. Traumatismes abdominals. Tipus de lesions abdominals. Tècniques d'estudi. Lesions abdominals específiques. Radiologia de la urgència traumatològica. Conducta diagnòstica.

47. Esòfag: record anatòmic, tècniques d'exploració, semiologia general i grans síndromes.

48. Estòmac: record anatòmic, tècniques d'exploració, semiologia general i grans síndromes.

49. Intestí prim: record anatòmic, tècniques d'exploració, semiologia generals i grans síndromes.

50. Còlon: record anatòmic, tècniques d'exploració, semiologia general i grans síndromes.

51. Les vies biliars: record anatòmic, tècniques d'exploració i tècniques específiques d'estudi biliar: colecistografia oral, colangiografia intravenosa, colangiografia percutània transhepàtica, colangiografia intra i postoperatòria. Grans síndromes.

52. Fetge i melsa: record anatòmic, tècniques d'exploració, semiologia general i grans síndromes.

53. Pàncrees: record anatòmic, tècniques d'exploració, semiologia general i grans síndromes.

54. Aparell urinari: anatomia, tècniques i conducta diagnòstica: radiologia simple, urografia intravenosa, nefrotomografia, pielografia retrògrada i anterògrada percutània, cistografia, uretrografia retrògrada, deferentografia, cavernografia, ultrasonografia Doppler, tomografia computada i ressonància magnètica.

55. Anomalies congènites de l'aparell urinari: anomalies de número, posició, fusió, grandària, forma i estructura. Anomalies de la pelvis renal i de l'urèter.

56. Calcificacions de l'aparell urinari: càlculs, nefrocalcinosis, calcificacions canaliculars i calcificacions en masses.

57. Uropatia obstructiva: tècniques d'exploració i conducta radiològica.

58. Infecció urinària: pielonefritis aguda, pielonefritis crónica, pielonefritis tuberculosa, pielonefritis brucelòsica i pielonefritis xantogranulomatosa. Necrosi papillar.

59. Masses renals: quists renals, tumors, masses infamatòries, masses d'origen traumàtic i pseudotumors. Conducta davant d'una massa renal unilateral i bilateral.

60. Hipertensió vasculorrenal. Tècniques d'examen.

61. Insuficiència renal: fracàs renal agut i crònic. Tècniques diagnòstiques.

62. Trasplantament renal. Procediments diagnòstics i complicacions previs al trasplantament i posttrasplantament.

63. Aparell genitourinari: anatomia, mètodes d'examen, anomalies congènites, càlculs, lesions inflamatòries, traumatismes, tumors i hipertròfia benigna de pròstata. Alteracions de la paret vesical: fístules, diverticles i hèrnies.

64. Glàndules adrenals: anatomia. Avaluació radiològica de les adrenals: abdomen simple, urografia intravenosa i nefrotomografia, ressonància magnètica, ultrasó, estudis isotòpics i tomografia axial computada. Grans síndromes adrenals.

65. Radiologia obstètrica i ginecològica: anatomia, tècniques d'exploració, conducta diagnòstica, ultrasonografia obstétrica i grans síndromes ginecològiques.

66. Mama. Anatomia i tècniques d'exploració: mamografia, galactografia, ultrasonografia, tomografia axial computada, medicina nuclear i ressonància magnètica. Semiologia general. Entitats més importants. Cerca de càncer mamari en dones asimptomàtiques. Mama masculina. Indicacions de la biòpsia quirúrgica.

67. Sistema musculoesquelètic: tècniques d'examen i conducta diagnòstica: radiografia simple, tomografia, ultrasonografia, medicina nuclear, tomografia computada, ressonància magnètica, angiografia, radiologia intervensionista, biòpsia òssia, fistulografia i densitometria òssia.

68. Fractures i luxacions. Principis bàsics: mecanisme, estudi radiològic, tipus de fractures, formes de presentació, curació de la fractura, complicacions, luxacions i subluxacions.

69. La columna vertebral i la pelvis: anatomia, tècniques d'examen i conducta diagnòstica Entitats més freqüents: malformacions congènites, alteracions de la posició, lesions inflamatòries, lesions degeneratives, lesions traumàtiques i tumors.

70. Parts blanes del sistema musculoesquelètic: tècniques d'examen, conducta diagnòstica i semiologia. Grans síndromes. Tumors de parts blanes. Patologia traumàtico-degenerativa. Estudi de les principals articulacions. Ressonància magnètica.

71. Malalties constitucionals de l'os: classificació. Entitats més freqüents: osteocondrodisplàsies, disostosi, osteòlisi idiopàtica. Malalties diverses amb afectació òssia, alterracions cromosòmiques i anomalies primitives del metabolisme.

72. Lesió òssia solitària: definició, semiologia i patologia. Tumors benignes, tumors malignes i lesions pseudotumorals.

73. Lesions òssies generalitzades: semiologia, malalties metabòliques, malalties endocrines i malalties del sistema hematopoètic.

74. Artropaties del sistema musculoesquelètic: classificació, semiologia, artritis, artropaties degeneratives i artropaties menos freqüents.



75. Anatomia i tècniques d'examen en el sistema nerviós central: tomografia axial computada (TAC), medicina nuclear, ultrasons, ressonància magnètica i radiologia intervencionista.

76. Anatomia i tècniques d'examen del crani: projeccions habituals, línies de referència, troballes normals i calcificacions no patològiques.



77. Crani patològic: anomalies congènites, troballes en lesions cerebrals, utilitat de les radiografíes simples de crani.

78. Otoneurorradiologia: anatomia, tècniques d'exploració i conducta diagnòstica: radiologia simple, tomografia, TAC, angiografia i altres tècniques de contrast. Grans síndromes otoneurològiques.

79. Traumatismes cranioencefàlics. Tumors cerebrals en pacients pediàtrics i adults.

80. Accidents cerebrovasculars: infart cerebral i hemorràgia cerebral.

81. Malaltia cerebrovascular. Lesions sellars i parasellars. Atròfia cerebral i demència. Malalties de la substància blanca.

82. Grans lesions de la medulla espinal: alteracions congènites, traumatismes medullars, lesions inflamatòries, tumors i hèrnia discal.

83. Anatomia, tècniques d'examen, conductes diagnòstiques i grans síndromes del massís facial: sins paranasals, òrbita i glàndules salivals.

84. Faringe i laringe: anatomia, tècniques d'examen, patologia i lesions pediàtriques. Tumors i estenosi.

85. Tiroide i paratiroide (I): anatomicofisiologia, tècniques d'exploració i grans síndromes.

86. Tiroide i paratiroide (II): conducta davant d'una massa en el coll.

87. Anatomia, tècniques d'examen i patologia del sistema vascular: artèries, venes i limfàtics.

88. Estadiatge dels tumors (T. N. M.). Les metàstasis. El TNM. Classificació dels tumors.

89. Les metàstasis (I): toràciques, esquelètiques, hepatoesplèniques i del sistema nerviós central.

90. Les metàstasis (II): ganglionars, retroperitoneals i pelvianes.

91. Les metàstasis (III): al tub digestiu, mesenteri i peritoneu.

92. Les metàstasis (IV): adrenals i renals. Metàstasi a la mama.

93. Limfoma de Hodgkin i limfoma no Hodgkin.

94. Estidatge dels limfomes.

95. Leucèmies: manifestacions radiològiques, avaluació del tractament i les seues complicacions.

96. Conducta davant d'un tumor primari desconegut.

97. Radiologia intervencionista: arteriografia i flebografia diagnòstiques, emboloteràpia, angioplàstia, accessos venosos centrals percutanis, fibrinosi, retirada de cossos estranys intravasculars, maneig de la trombosi venosa d'extremitats inferiors i maneig de la hipertensió portal.

98. Tècniques urorradiològiques percutànies i tècnica intervencionista del sistema hepato-biliar,

99. Radiologia intervencionista del tòrax.

100. Usos i indicacions de la tomografia per emissió de positrons (PET).



Bloc 2.20. Coneixements específics de l'especialitat d'Urología (CO/20/2017)

1. Anatomia i abordatge quirúrgic del sistema urogenital: retroperitoneu. Suprarenals. Vasos renals. Renyó i urèter. Bufeta i uretra.

2. Anatomia i abordatge quirúrgic del sistema urogenital: pròstata i vesícules seminals. Penis. Periné. Escrot, testicles, epidídim i cordó espermàtic.

3. Fisiologia del sistema reproductiu masculí: funció de l'eix hipotàlem-hipòfisi-gònada. Espermiogènesi i funció endocrina del testicle. Fisiologia de l'epidídim i del deferent. Fisiologia i bioquímica de la pròstata i vesícules seminals. Erecció i ejaculació.

4. Examen clínic i procediments diagnòstics en urologia: història clínica. Examen físic: inspecció, palpació, percussió, transil·luminació en urologia. Anàlisi d'orina: sediment, bioquímica i citologia. Anàlisi del semen.

5. Examen clínic i procediments instrumentals en urologia: cateterisme i calibratge uretral. Uretrocistoscòpia. Ureteroscòpia. Pieloscòpia. Laparoscòpia urològica. Ureterorenoscòpia. Estudis urodinàmics del tracte urinari inferior (TUI).

6. Examen clínic i procediments diagnòstics en urologia: Investigació per imatges de l'aparell urinari: urografia intravenosa. Ultrasonografia. Cistouretrografía miccional seriada. Pielografia retrògrada i anterògrada. TAC. RNM. Procediments angiogràfics. Procediments isotòpics (DTPA, DMSA, test amb diürètics, etc.).

7. Fisiopatologia de la uropatia obstructiva: efectes sobre la funció renal de l'obstrucció completa unilateral o bilateral. Efectes de l'obstrucció parcial unilateral o bilateral. Canvis metabòlics motivats per la hidronefrosi. Hipertròfia renal compensadora. Efecte topogràfic de l'obstrucció supravesical i infravesical.

8. Fisiopatologia de la micció i incontinència. Etiologia, classificació, patofisiologia, diagnòstic i tractament de la retenció urinària. Etiologia, classificació, patofisiologia, procediment diagnòstic i tractament de la incontinència i l'enuresi.

9. Investigacions urodinàmiques: mecanisme de la micció i de la continència. Farmacologia del TUI.

10. Investigacions urodinàmiques: investigacions urodinàmiques per objectius: disfunció miccional neurogènica, disfunció miccional no neurogènica, incontinències femenines, substitucions vesicals i pròtesis esfinterianes.

11. Anomalies congènites i morfogèniques del sistema genitourinari: anormalitats cromosòmiques i genètiques. Anomalies del renyó, vasos renals, sistema col·lector, unió pieloureteral, urèter i unió ureterovesical: anomalies renals de nombre, volum, estructura, forma, fusió, rotació i ascens. Malalties quístiques renals. Displàsia renal. Anomalies dels vasos renals. Anomalies dels calzes, infundíbuls i pelvis. Obstrucció de la unió ureteropèlvica. Anomalies ureterals: nombre, estructura i posició. Reflux vesicoureteral: etiologia, classificació, patologia, patofisiologia, procediment diagnòstic, tractament quirúrgic i conservador. Nefropatia per reflux. Megaurèter: classificació, procediments diagnòstics i modalitats terapèutiques. Ureterocele. Urèter ectòpic. Anomalies vesicals: extròfia vesical, extròfia cloacal, epispàdies. Anomalies uracals. Anus imperforat, cloaca persistent, si urogenital. Duplicació vesical i diverticles congènits.

12. Anomalies congènites i morfogèniques del sistema genitourinari: anomalies de la uretra i del penis: obstrucció del coll vesical. Vàlvules uretrals posteriors. Megauretra. Estenosi de la uretra distal en les xiquetes. Estenosis uretrals i meatals en el baró. Duplicació uretral i diverticles congènits. Anomalies quístiques de les glàndules de Cowper. Hipospàdies. Incurvació congènita del penis i uretra curta. Fimosi i altres anomalies penianes.

13. Anomalies congènites i morfogèniques del sistema genitourinari: anomalies dels testicles: anorquia, criptorquídia i ectòpia testicular. Hèrnia inguinal. Hidrocele del nounat i el xiquet. Torsió testicular i torsió del cordó espermàtic. Anomalies en la diferenciació sexual: diagnòstic diferencial de l'ambigüitat sexual. Tractament de la intersexualitat. Anomalies de l'epidídim, deferent i vesícules seminals.

14. Malalties de les glàndules suprarenals. Etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia i tractament: insuficiència suprarenal i síndromes d'hiperfunció adrenocortical. Hiperplàsia i tumors de l'escorça suprarenal.

15. Malalties de les glàndules suprarenals. Etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia i tractament: tumors de la medul·la suprarenal: feocromocitoma i neuroblastoma.

16. Trasplantament renal: autotrasplantament i alotrasplantament renal. Complicacions.

17. Infeccions específiques i no específiques, malalties inflamatòries incloent les malalties venèries: definició i classificació. Epidemiologia. Microbiologia de les infeccions genitourinàries incloent el paper dels factors predisposadors. Patologia i fisiopatologia incloent els factors inmunobiològics.

18. Infeccions específiques i no específiques, malalties inflamatòries incloent les malalties venèries: localització de la infecció en el tracte urinari: procediments tècnics. Procediments diagnòstics i tractament de les circumstàncies sèptiques següents: infeccions nosocomials i motivades pel catèter uretral. Infecció del tracte urinari en xiquets. Infecció del tracte urinari en l'embaràs. Bacteriúria asimptomàtica. Cistitis. Pielonefritis. Prostatitis aguda i crònica. Prostatitis no bacteriana i prostatodinia. Uretritis. Epididimitis i orquitis. Vesiculitis seminal. Malalties de transmissió sexual. Tuberculosi genitourinària. Malalties parasitàries: hidatidosi i esquistosomosi. Infeccions per fongs. Cistitis intersticials i síndromes relacionades. Malalties infeccioses dels genitals externs.



19. Traumatismes del tracte genitourinari (etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia, diagnòstic, procediments diagnòstics, modalitats terapèutiques i complicacions). Del renyó i dels vasos renals. Ureterals.

20. Traumatismes del tracte genitourinari (etiologia, classificació, patologia, fisiopatologia, diagnòstic, procediments diagnòstics, modalitats terapèutiques i complicacions). Vesicals i uretrals. Dels genitals externs. Tèrmics, químics i elèctrics dels genitals externs i de la uretra.



21. Urolitiasi: epidemiologia. Etiologia, morfogènesi i patogènesi. Factors de risc en la formació dels càlculs urinaris. Metabolisme del calci. Metabolisme de l'àcid oxàlic. Litiasi induïda per infecció. Cistinúria-xantinúria. Formació de càlculs d'àcid úric. Nefrocalcinosi i litogènesi. 13.10 Inhibidors i promotors de la formació de càlculs. Cristal·lúria.

22. Urolitiasi: procediments diagnòstics i investigacions tècniques.



23. Urolitiasi: modalitats terapèutiques: Tractament mèdic. Tractament quirúrgic. Tractament endourològic. Litotrícia extracorpòria per ones de xoc (ESWL). Principis de la fragmentació litiàsica. Principis de l'anàlisi dels càlculs.

24. Fertilitat i funció sexual. Funció endocrina dels testicles. Espermiogènesi. Fisiologia de l'epidídim. Fisiologia de l'erecció peniana. Patofisiologia de la reproducció masculina.

25. Fertilitat i funció sexual. Etiologia i avaluació de la infertilitat masculina. Tractament mèdic de la disfunció testicular. Tractament quirúrgic de la infertilitat. Tractament de les disfuncions de l'ejaculació.



26. Fertilitat i funció sexual. Fisiopatologia de la disfunció sexual masculina. Etiologia i avaluació de l'home impotent. Tractament mèdic i quirúrgic de la impotència.

27. Hiperplàsia benigna de la pròstata. Epidemiologia. Etiologia. Patologia.

28. Hiperplàsia benigna de la pròstata Procediments diagnòstics. Modalitats terapèutiques.

29. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadificació i modalitats terapèutiques dels tumors següents: tumors renals; carcinoma de cèl·lules renals. Tumor de Wilms. Tumors renals benignes en l'adult i en el xiquet. Tumor de cèl·lules transicionales del tracte urinari superior.

30. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadificació i modalitats terapèutiques dels tumors següents: Tumors vesicals: carcinoma de cèl·lules transicionals. Carcinoma de cèl·lules escatoses. Adenocarcinoma. Rabdomiosarcoma. Tumors benignes.



31. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadificació i modalitats terapèutiques dels tumors següents: pròstata: adenocarcinoma. Rabdomiosarcoma. Sarcoma.

32. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadificació i modalitats terapèutiques dels tumors següents: uretra: carcinoma de la uretra masculina, femenina i de les glàndules parauretrals. Tumors benignes de la uretra masculina i femenina.

33. Patologia, patrons de disseminació, procediments diagnòstics, estadificació i modalitats terapèutiques dels tumors següents: testicle, estructures paratesticulars i vesícula seminal, tumors germinals en el xiquet i en l'adult incloent els seminomes i els tumors no germinals no seminomatosos. Tumors no germinals. Tumors del cordó estromal. Tumors dels annexos testiculars i de les vesícules seminals. Penis: carcinoma de penis. Malalties preneoplàstiques de penis. Lesions benignes de penis.

34. Altres afeccions del penis, escrot, testicles, epidídim i cordó espermàtic (etiologia, patologia, fisiopatologia, diagnòstic i terapèutica). Fimosi i parafimosi. Lesions dermatològiques del penis. Priapisme. Malaltia de la Peyronie.

35. Altres afeccions del penis, escrot, testicles, epidídim i cordó Gangrena del penis i escrot. Hidrocele no congènit. Varicocele. Quistos dels annexos testiculars.

36. Fístules urinàries: etiologia, patogènesi i classificació. Procediments diagnòstics. Tractament.

37. Derivacions urinàries: concepte. Concepte de destubulització. Classificació: atenent a la ubicació del reservori: ortotòpiques. Heterotòpiques (externes i internes). Atenent a la continència: Tubulitzades. Destubulitzades. Anastomosis ureterointestinals.

38. Derivacions urinàries: cures postoperatòries. Desderivacions. Complicacions: metabòliques. Anatomoquirúrgiques. Neoplàstiques (carcinogènesi).

39. Urofarmacologia: fàrmacs emprats en infeccions bacterianes i per altres microorganismes. Fàrmacs emprats en les disfuncions miccionals.

40. Urofarmacologia: fàrmacs emprats en el còlic nefrític.

41. Laparoscòpia en urologia: selecció de pacients i preparació preoperatòria. Indicacions actuals de la laparoscopia en urologia.

42. Complicacions de la laparoscopia en urologia: problemes respiratoris i cardiovasculars secundaris al CO2. Complicacions intraoperatòries i postoperatòries (trocaritzacions, lesions d'òrgans sòlids, lesions d'òrgans buits, lesions de vasos arterials i venosos). Reconversió a cirurgia convencional.

Mapa web