Ficha docv

Ficha docv









DECRET 9/2018, de 30 de maig, del president de la Generalitat, pel qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes en matèria d'enfortiment i desenvolupament del Sistema Valencià d'Innovació per a la millora del model productiu. [2018/5565]

(DOGV núm. 8312 de 07.06.2018) Ref. Base de dades 005637/2018




ÍNDEX



Preàmbul

Títol I. Disposicions comunes

Capítol I. Objecte, modalitats i definicions

Article 1. Objecte

Article 2. Modalitat d'ajuda

Article 3. Definicions

Capítol II. Requisits generals de les entitats beneficiàries

Article 4. Entitats beneficiàries

Article 5. Requisits i obligacions generals de les entitats beneficiàries

Capítol III. Procediment de concessió

Article 6. Òrgans competents

Article 7. Procediment de concessió

Article 8. Presentació de sol·licituds

Article 9. Instrucció del procediment

Article 10. Comissió d'avaluació

Article 11. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Article 12. Criteris per a la determinació de les ajudes

Article 13. Resolució de la convocatòria

Capítol IV. Procediment de gestió, justificació i control

Article 14. Modificació de la resolució de concessió

Article 15. Justificació de les ajudes

Article 16. Pagament de l'ajuda, bestretes i garanties Article 17. Seguiment i control de les ajudes

Article 18. Publicitat de les ajudes concedides

Article 19. Concurrència i compatibilitat d'ajudes Article 20. Entitats col·laboradores

Article 21. Subcontractació

Títol II. Disposicions específiques

Capítol I. Valorització i transferència de resultats d'investigació a les empreses

Article 22. Objectiu

Article 23. Entitats beneficiàries

Article 24. Requisits de les entitats beneficiàries

Article 25. Tipologia de projectes

Article 26. Requisits dels projectes

Article 27. Despeses subvencionables

Article 28. Intensitat de l'ajuda

Article 29. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Capítol II. Promoció del talent: agents d'innovació, incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses, i doctorands empresarials

Article 30. Objectiu

Article 31. Línies d'ajuda

Article 32. Beneficiaris

Article 33. Requisits dels projectes

Article 34. Despeses subvencionables

Article 35. Intensitat de l'ajuda

Article 36. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Capítol III. Impuls a la Compra Pública Innovadora (CPI)

Article 37. Objectiu

Article 38. Línies d'ajuda

Article 39. Beneficiaris

Article 40. Requisits dels projectes

Article 41. Despeses subvencionables

Article 42. Intensitat de l'ajuda

Article 43. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Capítol IV. Projectes Estratègics en Cooperació

Article 44. Objectiu

Article 45. Entitats beneficiàries

Article 46. Requisits de les entitats beneficiàries

Article 47. Tipologia de projectes

Article 48. Requisits dels projectes

Article 49. Despeses subvencionables

Article 50. Intensitat de l'ajuda

Article 51. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Capítol V. Consolidació de la cadena de valor empresarial

Article 52. Objectiu

Article 53. Entitats beneficiàries

Article 54. Requisits de les entitats beneficiàries

Article 55. Tipologia de projectes

Article 56. Requisits dels projectes

Article 57. Despeses subvencionables

Article 58. Intensitat de l'ajuda

Article 59. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Capítol VI. Accions complementàries d'impuls i enfortiment de la innovació

Article 60. Objectiu

Article 61. Entitats beneficiàries

Article 62. Tipologia de projectes

Article 63. Despeses subvencionables

Article 64. Intensitat de l'ajuda

Article 65. Criteris d'avaluació de sol·licituds

Disposició addicional primera. Normativa aplicable

Disposició addicional segona. Normativa de la Unió Europea en matèria d'ajudes d'Estat

Disposició addicional tercera. Efecte incentivador

Disposició addicional quarta. Abast plurianual de les subvencions

Disposició final primera. Instruccions

Disposició final segona. Entrada en vigor





PREÀMBUL



La Llei 1/2017, d'1 de febrer de 2017, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana el 8 de febrer, va suposar la creació de l'Agència Valenciana de la Innovació (d'ara endavant AVI) com a entitat de dret públic de la Generalitat, de les que s'estableix en l'article 155.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, facultada per a exercir potestats administratives i realitzar activitats prestacionals i de foment destinades al desenvolupament de les polítiques públiques que l'Administració de la Generalitat aplique per a l'enfortiment i per al desenvolupament del Sistema Valencià d'Innovació (d'ara endavant SVI).

L'objecte de l'AVI és la millora del model productiu valencià, mitjançant el desenvolupament de la seua capacitat innovadora, tot això orientat a la consecució d'un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, dissenyant i coordinant l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana, i promovent l'enfortiment i desenvolupament del SVI en el seu conjunt.

Per a la consecució d'aquests objectius, tal com estableix l'article 6 de la Llei 1/2017, d'1 de febrer de 2017 de creació de l'AVI, entre les seues funcions s'estableix la concessió de subvencions als agents del Sistema Valencià d'Innovació mitjançant les corresponents convocatòries de concurrència competitiva.

Des d'aquesta perspectiva pot afirmar-se que la principal novetat de les ajudes regulades en aquest decret és que van adreçades a facilitar la connexió, la col·laboració i la cooperació entre tots els agents de l'SVI: les empreses, les universitats i els organismes d'investigació i les entitats que faciliten la difusió i transferència del coneixement científic i tecnològic a les empreses o que presten serveis en matèria de suport a la innovació.

En aquest sentit, les diferents tipologies d'actuacions a subvencionar estan dedicades a impulsar la capacitat d'execució d'activitats d'R+D+I per part dels agents empresarials, a facilitar el desenvolupament i la difusió de tecnologies clau, i també a promoure la col·laboració pública-privada, fomentant d'aqueixa manera la transferència i circulació dels coneixements i les seues aplicacions.

L'actuació de Valorització i Transferència de Resultats d'Investigació a les Empreses reconeix la necessitat que els resultats d'investigació generats dins del sistema científic valencià han de tindre les empreses com a destinataris finals i, per tant, aquesta línia té com a objectiu facilitar que els resultats aconseguisquen un grau de desenvolupament suficient que permeta ser incorporats per les empreses.



L'objectiu de l'actuació de Promoció del Talent és finançar i incentivar tant la contractació de personal per part d'aquells agents del Sistema Valencià d'Innovació -sense ànim de lucre– que faciliten l'aplicació i transferència del coneixement científic i tecnològic a les empreses, com la integració de personal qualificat en aquestes per a la realització d'activitats d'R+D+I o la realització de tesis doctorals vinculades a projectes empresarials i que siguen executats per personal de l'empresa.



Les línies a desenvolupar en execució d'aquesta actuació es desglossen en tres apartats:

a) Agents d'innovació: que inclou les mesures per a desenvolupar i millorar la connexió entre universitats o centres d'investigació i les empreses a fi de facilitar que el coneixement existent en els organismes d'investigació fluïsca cap a l'empresa.

b) Incorporació d'investigadors i tecnòlegs: que permet la contractació per les empreses de personal qualificat per a l'execució de projectes d'innovació.

c) Doctorands empresarials (Innodoct): que inclou mesures per a contribuir a la formació com a doctors o doctores del personal investigador de les empreses.

Les tres línies d'ajuda citades anteriorment dins de l'actuació de Promoció del Talent són conseqüència del Pla GenT (Generació Talent, eixos 2 i 3) que va ser aprovat pel Consell el 9 de juny de 2017 i té per objectiu el retorn, la retenció i l'atracció del talent per a la seua incorporació a les universitats públiques, als centres d'investigació i al teixit productiu a la Comunitat Valenciana.

La línia d'Impuls a la Compra Pública Innovadora (CPI) té un doble objectiu; des del costat de la demanda, incorporar la component d'innovació a les tasques de les administracions públiques a través d'incrementar els requisits d'innovació en les compres de les citades administracions i, des del costat de l'oferta, és a dir, de les empreses valencianes, facilitar la seua major presència en licitacions públiques de productes i serveis innovadors.

La línia d'ajudes de Projectes Estratègics en Cooperació té com a objectiu finançar projectes d'investigació, desenvolupament experimental i innovació realitzats entre diversos agents del Sistema Valencià d'Innovació, per fomentar així la col·laboració pública-privada, com a via per al desenvolupament de solucions conjuntes en àrees estratègiques de futur.

L'actuació de Consolidació de la Cadena de Valor Empresarial incentiva l'execució de projectes d'investigació industrial, desenvolupament experimental i d'innovació que permeten respondre a les necessitats d'innovació sorgides d'empreses tractores, les exigències de les quals traslladen als seus proveïdors, alhora que facilita la cooperació entre empreses pertanyents a una mateixa cadena de valor.

Finalment, l'actuació d'Accions Complementàries d'Impuls i Enfortiment de la Innovació estableix un conjunt de mesures dirigides a potenciar les activitats desenvolupades pels agents del Sistema Valencià d'Innovació en àrees relacionades amb la transferència del coneixement científic o tecnològic a les empreses o amb la prestació de serveis que permeten avançar en la incorporació de la innovació per part d'aquestes.



Per tot això, tenint en compte que l'article 52.2 de la Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, d'Estatut d'autonomia de la Comunitat Valenciana (en la seua redacció efectuada per la Llei orgànica 1/2006, de 10 d'abril, que la reforma), estableix que la Generalitat, en l'exercici de les seues competències, i sense perjudici de la coordinació general que correspon a l'Estat, ha de fomentar el sistema valencià de ciència, tecnologia i empresa promovent l'articulació i cooperació entre les universitats, organismes públics d'investigació, xarxa d'instituts tecnològics de la Comunitat Valenciana i altres agents públics i privats, amb la finalitat estatutària d'R+D+I i amb la finalitat de fomentar el desenvolupament tecnològic i la innovació, amb suport del progrés i la competitivitat empresarial de la Comunitat Valenciana; que la Llei 1/2017, d'1 de febrer, de la Generalitat, va crear l'Agència Valenciana de la Innovació com a entitat de dret públic de la Generalitat, adscrita a la Presidència; de conformitat amb el que es disposa en l'article 160.2.b de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i en l'article 34 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell; i a fi de complir el que es disposa en l'article 165.1 de Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions,





DECRETE



TÍTOL I

Disposicions comunes



CAPÍTOL I

Objecte, modalitats i definicions



Article 1. Objecte

El present decret estableix les bases reguladores per a la concessió d'ajudes en les següents actuacions i en les condicions establides en el capítol corresponent i en la convocatòria respectiva:

1. Valorització i transferència de resultats d'investigació a les empreses.

2. Promoció del talent: Agents d'innovació, incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses i doctorands empresarials.

3. Impuls a la compra pública innovadora (CPI).

4. Projectes estratègics en Cooperació.

5. Consolidació de la cadena de valor empresarial.

6. Accions complementàries d'impuls i enfortiment de la innovació.





Article 2. Modalitat d'ajuda

Les ajudes es concediran en forma de subvencions a fons perdut.



Article 3. Definicions

A l'efecte d'aquest decret s'estableixen les següents definicions:

a) Sistema Valencià d'Innovació (SVI): l'SVI està integrat pels agents de la Comunitat Valenciana, públics i privats, relacionats amb la producció, ús i intermediació d'innovacions orientades a l'activitat productiva, mitjançant la generació i l'aplicació del coneixement i la creativitat, i també per les interrelacions entre els agents esmentats.



b) Agent de l'SVI: tota entitat que, amb independència de la personalitat i naturalesa jurídica, contribueix a la creació, difusió, transferència i implementació d'innovacions, i l'activitat de les quals es desenvolupa, íntegrament o en una part significativa, a la Comunitat Valenciana.



c) Organisme d'investigació i difusió de coneixements (organisme d'investigació): tota entitat, definida en l'apartat 1.3, epígraf 15, lletra ee) del Marc comunitari sobre ajudes estatals a la investigació, desenvolupament i innovació (DO C 198, 27.6.2014), amb independència de la seua condició jurídica, pública o privada, i la seua forma de finançament, que complisca les següents condicions:

1a. Que tinga com a principal objectiu realitzar investigació fonamental, investigació industrial o desenvolupament experimental o difondre àmpliament els resultats d'aquestes mitjançant l'ensenyament, la publicació o la transferència de coneixement i tecnologia;

2a. Que quan aquesta entitat desenvolupe també activitats econòmiques, el finançament, els costos i els ingressos respectius han de consignar-se per separat, i

3a. Que les empreses que puguen exercir influència en aquesta entitat, per exemple, en qualitat d'accionistes o membres, no gaudisquen d'accés preferent als resultats que genere.

d) Xicotetes i mitjanes empreses (PIME): categoria d'empresa que compleixen els criteris establits en l'annex I del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DOUE L187/1, 26.06.2014), constituïda, sense caràcter exhaustiu, per les empreses que ocupen a menys de 250 persones i el volum de negocis anual de les quals no excedisca els 50 milions d'euros o el balanç general dels quals anual no excedisca els 43 milions euros.

e) Gran empresa: empresa no contemplada en la definició de xicotetes i mitjanes empreses (PIME).

f) Intensitat d'ajuda: quantitat bruta d'ajuda expressada com a percentatge de les despeses subvencionables, abans de qualsevol deducció fiscal o d'altres càrregues;

g) Investigació fonamental: els treballs experimentals o teòrics empresos amb l'objectiu primordial d'adquirir nous coneixements sobre els fonaments subjacents dels fenòmens i fets observables.



h) Investigació industrial: la investigació planificada o els estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguen ser útils per a desenvolupar nous productes, processos o serveis o permeten millorar considerablement els ja existents; comprén la creació de components de sistemes complexos i pot incloure la construcció de prototips en un entorn de laboratori o en un entorn amb interfícies simulades amb els sistemes existents, i també línies pilot, quan siga necessari per a la investigació industrial i, en particular, per a la validació de tecnologia genèrica;

i) Desenvolupament experimental: l'adquisició, combinació, configuració i ús de coneixements i tècniques ja existents, d'índole científica, tecnològica, empresarial o d'un altre tipus, amb vista a l'elaboració de productes, processos o serveis nous o millorats; pot incloure també, per exemple, activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos o serveis; el desenvolupament experimental pot comprendre la creació de prototips, la demostració, l'elaboració de projectes pilot, l'assaig i la validació de productes, processos o serveis nous o millorats, en entorns representatius de condicions reals de funcionament, sempre que l'objectiu principal siga aportar noves millores tècniques a productes, processos o serveis que no estiguen substancialment assentats; pot incloure el desenvolupament de prototips o projectes pilot que puguen utilitzar-se comercialment quan siguen necessàriament el producte comercial final i la seua fabricació resulte massa onerosa per al seu ús exclusiu amb finalitats de demostració i validació. El desenvolupament experimental no inclou les modificacions habituals o periòdiques efectuades en productes, línies de producció, processos de fabricació, serveis existents i altres operacions en curs, tot i que aqueixes modificacions puguen representar millores d'aquests;



j) Innovació en matèria d'organització: l'aplicació d'un nou mètode organitzatiu a les pràctiques comercials, l'organització del centre de treball o les relacions exteriors d'una empresa; no s'inclouen els canvis basats en mètodes organitzatius ja emprats en l'empresa, els canvis en l'estratègia de gestió, les fusions i adquisicions, l'abandó d'un procés, la mera substitució o ampliació de capital, els canvis derivats exclusivament de variacions del preu dels factors, la producció personalitzada, l'adaptació als usos locals, els canvis periòdics de caràcter estacional o altres canvis cíclics i el comerç de productes nous o millorats significativament;

k) Innovació en matèria de processos: l'aplicació d'un mètode de producció o subministrament nou o significativament millorat (inclosos canvis significatius quant a tècniques, equips o programes informàtics); no s'inclouen els canvis o millores d'importància menor, els augments de les capacitats de producció o servei mitjançant la introducció de sistemes de fabricació o logística molt similars als ja utilitzats, l'abandó d'un procés, la mera substitució o ampliació de capital, els canvis derivats exclusivament de variacions del preu dels factors, la producció personalitzada, l'adaptació als usos locals, els canvis periòdics de caràcter estacional o altres canvis cíclics i el comerç de productes nous o millorats significativament;



l) Innovació en matèria de producte: l'aplicació de processos, tecnologies i coneixement per a l'obtenció d'un nou, o significativament millorat, producte o servei. La innovació de producte ha de ser nova per a l'establiment, però no cal que siga nova en el mercat.



m) Activitats primàries d'organismes d'investigació: Inclou:

1r) l'educació pública per a aconseguir recursos humans més qualificats, dins del sistema nacional d'educació, finançada predominantment o enterament per l'Estat i supervisada per aquest;

2n) la realització d'R+D independent per a la millora dels coneixements, fins i tot en cooperació, excloent la prestació de serveis d'R+D o la I+D realitzada per compte d'empreses;

3r) l'àmplia difusió de resultats de les investigacions de forma no discriminatòria i no exclusiva, per exemple, mitjançant l'ensenyament, bases de dades d'accés obert, publicacions obertes o programes informàtics oberts.

n) Activitats econòmiques: aquelles activitats que consisteixen en l'oferta de béns i/o serveis en un determinat mercat, fins i tot quan no existisca ànim de lucre. En el cas d'organismes d'investigació la prestació de serveis d'R+D o la R+D realitzada per compte d'empreses té la consideració d'activitat econòmica.

o) Activitats no econòmiques dels organismes d'investigació: segons el que es disposa en l'apartat 2, epígraf 19, del Marc Comunitari sobre ajudes estatals a la investigació, desenvolupament i innovació (DO C 198, 27.6.2014) són aquelles activitats que no consisteixen en l'oferta de béns i/o serveis en cap mercat. Inclouen:

1) Les activitats primàries d'organismes d'investigació.

2) Les activitats de transferència de coneixement (concessió de llicències, creació d'empreses derivades, i altres formes de gestió dels coneixements creats per l'organisme d'investigació) quan tots els ingressos generats per aquestes tornen a invertir-se en les activitats primàries dels organismes d'investigació.

Als efectes d'aquest decret, quan l'organisme d'investigació s'utilitze quasi exclusivament per a una activitat no econòmica, es considerarà que totes les seues activitats tenen caràcter no econòmic quan les activitats econòmiques consumisquen exactament les mateixes entrades (com a material, equipament, mà d'obra i capital fix) que les activitats no econòmiques i la capacitat assignada cada any a aquestes activitats econòmiques no supere el 20 per cent de la capacitat anual total de l'entitat de què es tracte, i sempre que el seu ús econòmic siga purament accessori, és a dir, corresponga a una activitat que estiga relacionada directament amb el seu funcionament o siga necessària per al funcionament de l'organisme d'investigació o la infraestructura d'investigació o estiga estretament vinculat al seu principal ús no econòmic, i tinga un abast limitat.

p) Empresa en crisi: una empresa en la qual concórrega almenys una de les circumstàncies previstes en l'article 2 apartat 18 del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, 26.06.2014).

q) Única empresa: s'entendrà per única empresa la definició establida en article 2 apartat 2 del Reglament (CE) número 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, 24.12.2013).

r) Col·laboració efectiva: col·laboració entre almenys dues parts independents per a l'intercanvi de coneixements o tecnologia, o per a aconseguir un objectiu comú sobre la base de la divisió del treball, en la qual les parts implicades defineixen conjuntament l'àmbit del projecte en col·laboració, contribueixen a la seua aplicació i comparteixen els seus riscos i els seus resultats.

Una o diverses de les parts poden suportar la totalitat dels costos del projecte i alliberar així altres parts dels seus riscos financers.

La investigació sota contracte i la prestació de serveis d'investigació no es consideren formes de col·laboració.

s) Empreses vinculades: són les empreses entre les quals hi ha alguna de les relacions establides en l'article 3 de l'annex I del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, 26.06.2014).





CAPÍTOL II

Requisits generals de les entitats beneficiàries



Article 4. Entitats beneficiàries

1. Pot acollir-se a aquestes ajudes qualsevol persona jurídica de naturalesa pública o privada, depenent del que s'estableix per a cada actuació susceptible de suport en el títol II del present decret i en la resolució de convocatòria i que la seu social de la qual, l'establiment de producció o de desenvolupament d'activitat es trobe radicada a la Comunitat Valenciana.

2. Les convocatòries poden establir sectors, activitats o àmbits d'actuació i objectius de caràcter prioritari.

Article 5. Requisits i obligacions generals de les entitats beneficiàries



Les entitats beneficiàries han de complir els requisits i les obligacions següents:

1. Les entitats beneficiàries han de complir les obligacions recollides en l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i les concordants incloses en el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i també les contingudes en aquestes bases, les que es determinen en cada convocatòria i les que figuren en la resolució de concessió de les ajudes.

2. No trobar-se incursos en alguna de les circumstàncies previstes en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

3. No estar subjectes a una ordre de recuperació pendent després d'una decisió prèvia de la Comissió Europea que haja declarat il·legal i incompatible amb el mercat interior una ajuda a l'entitat beneficiària, ni estar en crisi conformement amb el que es disposa en l'article 2.18 del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, 26.06.2014).

4. Per a l'exercici de la seua activitat les entitats beneficiàries han de disposar de les autoritzacions administratives preceptives, trobar-se inscrits en els registres públics pertinents, i complir qualssevol altres requisits exigits per les disposicions aplicables.

5. Si escau, comunicar a l'òrgan instructor l'obtenció d'altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos per a l'execució de les activitats finançades, procedents de qualsevol administració o ens públic o privat tan prompte com tinguen coneixement d'això i, en tot cas, amb anterioritat a la justificació de l'aplicació donada als fons percebuts.



6. Les entitats beneficiàries que reben subvencions o ajudes han de complir les exigències establides en l'article 3, apartats 1 i 2, de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, per a aquests supòsits.



7. En el supòsit d'adquisició, construcció, rehabilitació i millora de béns inventariables, que han d'estar situats a la Comunitat Valenciana, se'ls ha d'aplicar el que s'estableix en els apartats 4 i 5 de l'article 31 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. El període durant el qual l'entitat beneficiària ha de destinar els béns adquirits al fi concret de la subvenció és de cinc anys per als béns inscriptibles en registre públic i de dos anys per a béns no inscriptibles en aquest registre, llevat que la convocatòria establisca un termini major. En cas que l'ajuda estiga cofinançada per Fons Estructurals i d'Inversió Europeus han de respectar-se els terminis que establisca la normativa comunitària.



8. Les entitats beneficiàries han de disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents en els termes exigits per la legislació aplicable a l'entitat beneficiària, i també de les factures i altres justificants de despesa de valor probatori equivalent i els corresponents justificants de pagament. Aquest conjunt de documents constitueix el suport justificatiu de l'ajuda concedida, i garanteix el seu adequat reflex en la comptabilitat de l'entitat beneficiària.

9. En qualsevol cas, les entitats beneficiàries han de custodiar totes les factures i altres documents que acrediten les despeses objecte de l'ajuda en què hagen incorregut, a la disposició de l'òrgan concedent, que pot requerir-les per a la comprovació.

10. Les entitats beneficiàries han de donar publicitat a les ajudes rebudes esmentant expressament el seu origen d'acord amb el que es disposa en l'apartat h de l'article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i, si escau, el cofinançament amb Fons Estructurals i d'Inversió Europeus.

11. Acceptar la seua inclusió en la llista pública que es recull en l'article 7, apartat 2, lletra d, del Reglament (CE) 1828/2006 de la Comissió de 8 de desembre.

12. En cas de finançament d'activitats no econòmiques d'organismes d'investigació:

a) Aquests organismes són responsables del compliment de les condicions especificades en l'article 3.c.

b) En cas que exercisquen activitats tant de caràcter econòmic com no econòmic, a fi d'evitar la subvenció indirecta de l'activitat econòmica, han de distingir amb claredat entre tots dos tipus d'activitats i entre els seus respectius costos, finançament i ingressos, per a això els estats financers anuals han de reflectir la imputació correcta d'aquests a cadascuna de les activitats.

13. En cas d'aplicació del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, no poden adquirir la condició d'entitat beneficiària les sol·licitants excloses en l'article 1 de l'esmentat Reglament.

14. En cas d'aplicació del reglament de minimis, no poden adquirir la condició d'entitat beneficiària les empreses que operen en els sectors de la pesca i l'aqüicultura, segons es contemplen en el Reglament (UE) 1379/2013, del Parlament Europeu i del Consell, d'11 de desembre de 2013, o en la producció primària dels productes agrícoles que figuren en la llista de l'annex I del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.



15. Les convocatòries respectives poden exigir la concurrència de requisits o obligacions addicionals en funció de l'objecte concret de la subvenció i de l'interés públic pretés.

16. Qualsevol altra obligació dimanant de la normativa estatal i comunitària que siga directament aplicable.

17. Els requisits i les obligacions, tant els generals com els específics, exigits a les entitats beneficiàries en les ajudes regulades en el present decret, es poden acreditar mitjançant una declaració responsable del representant legal de l'entitat sol·licitant, sense perjudici que puguen ser objecte de requeriment d'acreditació fefaent.





CAPÍTOL III

Procediment de concessió



Article 6. Òrgans competents

1. La competència per a convocar les ajudes a què es refereix l'article 1 correspon a la Vicepresidència Executiva de l'AVI.

2. L'ordenació i la instrucció del procediment correspon al servei dependent de l'AVI que determine cada convocatòria en funció de l'objecte de l'ajuda. L'òrgan instructor corresponent pot rebre assistència d'altres serveis de l'AVI, i també del personal extern que per raó de la matèria objecte d'ajuda puga ser necessari.

3. L'òrgan que determinen les convocatòries o, en defecte d'això, l'òrgan instructor, ha de ser l'encarregat del seguiment del compliment dels objectius de les ajudes.

4. Correspon la resolució del procediment de concessió a la Vicepresidència Executiva de l'AVI, llevat que, segons estableix l'article 9.3.b del Decret 106/2017, de 28 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'organització i funcionament de l'Agència Valenciana de la Innovació, la quantia de l'ajuda a concedir supere els cinc-cents mil (500.000) euros; en aquest cas, l'òrgan competent és el Consell de Direcció de l'AVI.



Article 7. Procediment de concessió

1. El procediment de concessió d'ajudes ha de ser el de concurrència competitiva, d'acord amb el que es disposa en l'article 22.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en la secció 1a. del capítol II de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. La gestió de les ajudes s'ha de fer d'acord amb els principis de publicitat, transparència, objectivitat, igualtat i no discriminació, i també els d'eficàcia en el compliment dels objectius fixats i d'eficiència en l'assignació i utilització dels recursos públics, establits en l'article 8.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



3. El procediment s'inicia d'ofici mitjançant la publicació per resolució de l'òrgan competent. El text íntegre de les convocatòries s'ha de remetre a la Base de dades Nacional de Subvencions i un extracte d'aquestes s'ha de publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

4. Les convocatòries han de detallar, almenys, el contingut mínim determinat en els articles 23 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

5. Quan així procedisca per la naturalesa de les actuacions, les convocatòries han d'indicar el caràcter obert d'aquesta, conformement amb l'article 59 del Reglament de desenvolupament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.



Article 8. Presentació de sol·licituds

1. La sol·licitud s'ha de presentar mitjançant un formulari d'emplenament electrònic, ja que és obligatori que siga en línia, davant la seu electrònica de la Generalitat, en el marc d'un tràmit telemàtic a través dels mitjans disponibles en la pàgina web de l'AVI, amb signatura i registre electrònic. La sol·licitud ha de tenir, adjunta, una memòria descriptiva del projecte objecte d'ajuda, i també la documentació que s'especifique en la convocatòria com a part integrant de la sol·licitud esmentada.

2. Per a realitzar la tramitació electrònica el sol·licitant pot fer servir qualsevol dels sistemes de signatura electrònica admesos en la seu electrònica de la Generalitat:

https://sede.gva.es/va/web/sede_electronica/sede_certificados, entre aquests el certificat electrònic emés per l'Agència Valenciana de Certificació.

3. Les comunicacions que es vehiculen en el procediment de concessió de les ajudes regulades en aquest decret, en la justificació i el seguiment i en els eventuals procediments de reintegrament que es puguen iniciar s'han de fer a través de mitjans electrònics.

4. La sol·licitud ha d'expressar el consentiment o oposició perquè l'òrgan instructor puga comprovar o recaptar d'altres òrgans, administracions o proveïdors d'informació, per mitjans electrònics, la informació sobre el compliment de les obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, segons el que es disposa en l'article 22.4 del Reglament de desplegament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, o sobre altres circumstàncies dels sol·licitants o de les sol·licituds que, d'acord amb la convocatòria i la normativa aplicable, siguen pertinents per a la instrucció del procediment. En cas d'oposició, el sol·licitant ha d'aportar els certificats o proves que a aquest efecte li exigisca la convocatòria.



5. Es pot admetre la substitució de la presentació de determinats documents per una declaració responsable del sol·licitant, en els termes establits en l'article 23.4 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, sense perjudici que puguen ser objecte de requeriment d'acreditació fefaent.

6. D'acord amb el que s'estableix en l'article 33 del Reglament de desenvolupament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, el sol·licitant ha d'aportar una declaració expressa de no haver rebut subvencions concurrents o, si s'escau, la relació exhaustiva d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos públics o privats que pogueren afectar la compatibilitat per a aquestes actuacions objecte d'ajuda, conformement amb el que s'estableix en l'article 19 d'aquest decret.

En cas d'aplicació del reglament de minimis, el sol·licitant ha d'aportar declaració expressa de les ajudes de minimis sol·licitades i rebudes en l'exercici fiscal en curs, i també de les rebudes durant els dos exercicis fiscals anteriors.

Aquestes declaracions expresses han de dur-se a terme en el moment de presentar la sol·licitud o en qualsevol moment ulterior en què es produïsca una modificació del que s'ha declarat al principi.

7. En el cas de presentar-se sol·licituds que no s'hagen emplenat aportant tota la informació que es requereix i/o no hagueren adjuntat tota la documentació establida en la convocatòria, l'òrgan instructor requeriria l'interessat que, en el termini de 10 dies hàbils, esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb indicació que, si així no ho fa, es considerarà que ha desistit de la seua petició, després de la resolució, i d'acord amb el que es determina en els articles 68 i 21 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

8. Solament s'admet la modificació o millora voluntària de la sol·licitud per l'entitat beneficiària a petició de l'òrgan instructor, en aplicació de l'article 68.3 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

9. Els sol·licitants no estan obligats a presentar els documents que ja són en poder de l'òrgan competent per a la instrucció del procediment, de conformitat amb el que estableix l'article 53.d de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

10. En cas de grans empreses, ha de presentar-se un informe justificatiu, en els termes indicats en la disposició addicional tercera, que demostre l'efecte incentivador de l'ajuda sol·licitada.

11. Les convocatòries poden establir un nombre màxim de sol·licituds a presentar per any, actuació i entitat sol·licitant.



Article 9. Instrucció del procediment

1. L'òrgan instructor, a més del tràmit d'esmena a què es fa referència en l'article 8, ha de fer una preavaluació de les sol·licituds, seguint el que s'estableix en el segon paràgraf de l'article 24.3.b de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. En aquest tràmit l'òrgan instructor ha de verificar el compliment de les condicions imposades per a adquirir la condició d'entitat beneficiària per part de l'entitat sol·licitant. En tot cas, aquest tràmit de preavaluació només pot afectar aquells requisits la concurrència dels quals no requerisca cap valoració científica o tècnica.

2. En la instrucció del procediment de concessió es poden sol·licitar tots els informes que s'estimen necessaris per a resoldre o que siguen exigits per aquest decret o per la corresponent convocatòria. Referent a això, les sol·licituds poden ser objecte d'informes tècnics de valoració cientificotècnica i, si escau, econòmica financera, que poden emetre persones expertes independents, comissions tècniques de persones expertes o agències d'avaluació, segons determine la convocatòria.





Article 10. Comissió d'avaluació

1. Una comissió d'avaluació ha d'elevar a l'òrgan competent, per a la resolució del procediment de concessió establit en l'article 6 d'aquest decret, la corresponent proposta de resolució de concessió d'ajudes, mitjançant un informe motivat sobre la prelació de les sol·licituds per puntuació obtinguda i de la quantia de la subvenció.

2. La comissió té la següent composició:

President: la persona titular de la Secretaria General de l'AVI.

Vicepresident: la persona titular de la Subdirecció General de Programes d'Innovació de l'AVI.

Vocals: la persona titular de la Secretaria General Tècnica de l'AVI, la persona titular del Servei d'Avaluació i Coordinació de Programes, la persona titular de l'AVI que tinga atribuïda la instrucció del procediment i fins a dos vocals més del personal de l'AVI, segons es determine en cada convocatòria.

Així mateix, compta amb un secretari, sense la condició de membre, que actua amb veu però sense vot.

3. Si la respectiva convocatòria així ho específica, la comissió d'avaluació pot ser assistida per persones expertes que tinguen un perfil professional o competència tècnica d'acord amb la matèria objecte de l'ajuda.

4. La persona titular de la Secretaria General de l'AVI ha de designar els vocals i el secretari de la comissió d'avaluació.

5. Les comissions que es constituïsquen a l'empara d'aquest decret s'han d'ajustar als principis de composició i presència equilibrada entre homes i dones, establits per la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes.

6. A la comissió d'avaluació se li ha d'aplicar la regulació continguda en la secció tercera del capítol II del títol preliminar de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



Article 11. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Els criteris d'avaluació i la seua ponderació per als diferents tipus d'actuacions que es convoquen a l'empara d'aquest decret són els especificats en el títol II, sense perjudici que les convocatòries puguen afegir nous criteris d'avaluació relacionats amb les ajudes específiques que es convoquen.

2. L'avaluació s'ha de fer exclusivament sobre la informació aportada pel sol·licitant en la fase d'admissió de sol·licituds. Per tractar-se de procediments de concessió en concurrència competitiva, no s'admeten les millores voluntàries de la sol·licitud, llevat del que disposa l'apartat 8 de l'article 8.



Article 12. Criteris per a la determinació de les ajudes

1. La despesa subvencionable del projecte s'ha de determinar a partir de l'import total dels costos del projecte que tinguen la consideració de subvencionables, establits en aquest decret i en la corresponent convocatòria.

2. La quantia individualitzada de cada ajuda s'ha de determinar com a percentatge de la despesa subvencionable del projecte. Les convocatòries poden establir imports de subvenció màxims per projecte, tipologia, entitat beneficiària i anualitat pressupostària.

3. A l'efecte del càlcul de la intensitat d'ajuda i els costos subvencionables, totes les xifres emprades ho són abans de qualsevol deducció fiscal o unes altres càrregues.

4. Excepcionalment, quan l'import de la despesa subvencionable total de les sol·licituds siga significativament superior a l'import global màxim destinat a l'ajuda i no supose cap alteració dels requisits o condicions fixats, es pot admetre la possibilitat del prorrateig, entre les entitats beneficiàries de la subvenció, de l'import global màxim destinat a les subvencions.

5. L'import de les ajudes en cap cas pot ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions o ajudes, per a aquesta finalitat, supere el cost de l'activitat subvencionada.

6. En cas d'aplicació del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, no poden concedir-se ajudes que superen els llindars establits en l'article 4 del mencionat Reglament.



7. En cas d'aplicació del reglament de minimis, l'import màxim de l'ajuda a concedir per l'AVI a una única empresa és de tal quantia que sumat aquest import a altres ajudes de minimis rebudes durant qualsevol període de tres exercicis fiscals no ha d'excedir els 200.000 euros. El límit anterior ha de ser de 100.000 euros, durant qualsevol període de tres exercicis fiscals, en cas que l'única empresa realitze per compte d'altri operacions de transport de mercaderies per carretera.





Article 13. Resolució de la convocatòria

1. Ja elevada la proposta de resolució per la comissió d'avaluació, l'òrgan competent ha de dictar la corresponent resolució que s'ha de notificar als interessats. La resolució del procediment s'ha de motivar com cal i ha de contindre els següents aspectes:

a) La relació dels sol·licitants als quals es concedeix la subvenció en la qual figure la identificació de l'actuació, i també la desestimació expressa de les restants sol·licituds.

b) Quantia d'ajuda concedida i despeses subvencionables. En el cas de subvencions plurianuals, es determina l'import per a cadascuna de les anualitats de vigència de la subvenció, condicionat a l'existència de crèdit adequat i suficient en el pressupost de la Generalitat.



c) Condicions generals i les condicions particulars de concessió de l'ajuda.

d) Forma de pagament, i si escau, les garanties a presentar per al pagament anticipat de les ajudes.

e) Termini de presentació de la documentació justificativa de la subvenció.

f) Publicitat de l'ajuda concedida.

g) Règim de recursos.

h) Quan siga procedent, el caràcter de minimis de l'ajuda fent referència expressa al Reglament (UE) número 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, 24.12.2013).

i) Quan siga procedent, es farà esment al finançament amb Fons Estructurals i d'Inversió Europeus.

2. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució del procediment és de sis mesos a partir de la data de la publicació de l'extracte de la convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. El termini es computa a partir de la publicació de la corresponent convocatòria, llevat que aquesta pospose els seus efectes a una data posterior.

3. Si haguera transcorregut el termini de resolució i notificació i l'òrgan competent per a resoldre no haguera notificat aquesta resolució, els interessats estarien legitimats per a entendre desestimades per silenci administratiu les seues sol·licituds de concessió de l'ajuda, tot això sense perjudici de l'obligació de resoldre expressament que incumbeix l'Administració.

4. Contra la resolució del procediment de concessió, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar, potestativament, un recurs de reposició davant l'òrgan que la va dictar, en el termini d'un mes a comptar des de l'endemà de la seua notificació.

5. Sense perjudici de l'anterior, contra la resolució del procediment de concessió i, si escau, contra la resolució del recurs potestatiu de reposició cal interposar recurs contenciós administratiu, en el termini de dos mesos a comptar des del següent al de la seua notificació, d'acord amb el que es disposa en l'article 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, de la jurisdicció contenciosa administrativa.





CAPÍTOL IV

Procediment de gestió, justificació i control



Article 14. Modificació de la resolució de concessió

1. Les actuacions han d'executar-se en el temps i de la manera que es determine en les convocatòries respectives i en les resolucions de concessió. No obstant això, quan sorgisquen circumstàncies concretes que alteren les condicions tècniques o econòmiques tingudes en compte per a la concessió de l'ajuda, es pot sol·licitar la modificació de la resolució de concessió en la forma que establisca la convocatòria.

Qualsevol canvi en el contingut del projecte requeriria, simultàniament:

a) Que el canvi no haguera afectat els objectius perseguits amb l'ajuda, els seus aspectes fonamentals, la determinació de l'entitat beneficiària, ni danye drets de tercers. No obstant això, sí que es pot sol·licitar un canvi d'entitat beneficiària en els casos relacionats amb fusió, absorció i escissió de societats i les que siguen conseqüència que una de les entitats beneficiàries d'un projecte en cooperació l'abandone. En cas de canvi d'entitat beneficiària de l'ajuda, la nova entitat ha de complir els requisits establits en els articles 4 i 5, i els altres establits en la convocatòria, i s'ha de comprometre a mantindre l'activitat objecte de l'ajuda.

b) Que les modificacions hagueren obeït a causes sobrevingudes que no van poder preveure's en el moment de la sol·licitud.

c) Que el canvi haguera sigut sol·licitat abans que finalitze el termini d'execució del projecte i autoritzat expressament per l'AVI. Les convocatòries poden establir un termini màxim per a la sol·licitud de modificació.

2. La sol·licitud de modificació s'ha de fer de conformitat amb el que es disposa en l'article 8 d'aquest decret i s'hi ha d'adjuntar una memòria en la qual s'exposen els motius dels canvis i es justifique la impossibilitat de complir les condicions imposades en la resolució de concessió i el compliment dels requisits exposats en l'apartat 1 d'aquest article.

3. No poden autoritzar-se modificacions que comporten pròrrogues del termini de justificació dels projectes que no respecten els límits establits en l'article 70 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

4. Es poden autoritzar, de forma genèrica per a totes les entitats beneficiàries, increments en els conceptes susceptibles d'ajuda que figuren en la resolució de concessió, que no superen un determinat percentatge que s'establisca en les convocatòries, que no pot superar el 20 per cent, que es compensen amb disminucions d'uns altres, i sempre que no s'altere l'import total de l'ajuda ni l'objecte previst en el projecte, i que l'entitat beneficiària justifique adequadament el canvi en la documentació de seguiment o de justificació.

5. Quan els costos indirectes s'hagen de calcular mitjançant l'aplicació d'un percentatge fix, no s'admetran transvasaments dels conceptes de costos directes a costos indirectes reflectits en la resolució de concessió. Les convocatòries respectives poden limitar altres transvasaments entre els diferents costos directes.

6. Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió o, si escau, l'obtenció amb posterioritat a la presentació de la sol·licitud d'altres subvencions públiques o privades que, en el seu conjunt, superen el cost de l'activitat, poden donar lloc a la modificació de la resolució de concessió o minoració de la subvenció concedida.



Article 15. Justificació de les ajudes

1. La justificació de les ajudes s'ha de fer d'acord amb el que s'estableix en l'article 30 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i concordants del Reglament d'aquesta Llei aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

2. La justificació de les ajudes ha de fer-se amb els mitjans i en els formats que s'establisquen a aquest efecte en cada convocatòria. Aquesta justificació d'ajudes ha de revestir la forma de compte justificatiu i ha d'adoptar una de les modalitats previstes en els articles 72, 74 i 75 del Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, o una combinació d'aquestes. Si escau, l'aportació d'informe d'auditor s'ha d'ajustar al que es disposa en l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual s'aprova la norma d'actuació dels auditors de comptes en la realització dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions en l'àmbit del sector públic estatal previstos en l'article 74 del Reglament de desenvolupament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

3. En cas que les subvencions reben cofinançament europeu i si es dóna el supòsit recollit en l'article 14 del Reglament (UE) número 1304/2013, les actuacions subvencionables a l'empara d'aquest decret, poden justificar-se a través de les modalitats de costos simplificats previstes en els articles 67.1.b i d del Reglament (UE) número 1303/2013.



4. El termini per a la presentació de la documentació de justificació d'execució del projecte acaba en la data que es determine en la convocatòria respectiva o en la resolució de concessió.

5. En el cas que s'haguera produït una substitució de l'entitat beneficiària, cadascuna d'elles seria la beneficiària de l'ajuda en el període i per la quantia que determinen, considerades conjuntament, les resolucions de concessió i de modificació de la concessió, a la vista del pressupost gastat i de l'activitat realitzada en el moment de la substitució. Cada entitat beneficiària és responsable de l'execució i de la justificació de la part de l'ajuda que li corresponga.

6. L'òrgan concedent pot elaborar instruccions per a la justificació del projecte. Aquestes instruccions s'han de fer públiques en la web de l'AVI.

7. En les actuacions cofinançades amb fons comunitaris s'ha de seguir la normativa específica que resulte aplicable.



Article 16. Pagament de l'ajuda, bestretes i garanties

1. El pagament de l'ajuda s'ha de fer després de la justificació de l'entitat beneficiària de la realització del projecte, íntegrament o en les fases previstes, d'acord amb la sol·licitud presentada i en els termes establits en la resolució de concessió.

No pot realitzar-se el pagament de l'ajuda mentre que no s'haja verificat que l'entitat beneficiària es trobe al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i davant la Seguretat Social.

2. Sense perjudici del que s'estableix en l'apartat anterior, pot anticipar-se el pagament de l'ajuda d'acord amb les condicions establides en l'article 171 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions o, si escau, en les lleis de pressupostos de la Generalitat per a cada exercici al qual s'aplique la convocatòria.

3. Quan les entitats beneficiàries hagen d'aportar garanties per a la bestreta de les ajudes, la garantia consistirà en un aval bancari per import del 100 % de la quantitat anticipada, llevat que aquelles queden exonerades de la constitució de garanties, en virtut de l'article 171.5 de la Llei 1/2015, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.



Article 17. Seguiment i control de les ajudes

1. L'AVI ha de fer les actuacions de seguiment i control necessàries per a garantir compliment de les condicions i els requisits que van donar lloc a la concessió de l'ajuda, i també de la realització de l'actuació objecte d'aquesta. Així mateix, l'entitat beneficiària està sotmesa a actuacions de control per qualsevol òrgan de la Generalitat, de l'Administració general de l'Estat o de la Unió Europea.

2. La comprovació material de l'efectiva realització de l'activitat subvencionada s'ha de dur a terme en els termes establits en el pla de control que a aquest efecte elabore l'òrgan convocant segons estableix article 169.3 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

3. L'incompliment total o parcial dels requisits i de les obligacions establides en el present decret i altres normes aplicables, i també de les condicions que, si s'escau, s'establisquen en la corresponent resolució de concessió, comporta, després de l'audiència a la persona interessada, deixar sense efecte la subvenció concedida o minorar-la, i, en el cas que es haja produït el cobrament, reintegrament total o parcial de la subvenció concedida, juntament amb els interessos de demora corresponents, conformement amb el que es disposa en l'article 37 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.



Article 18. Publicitat de les ajudes concedides

1. La publicitat de les ajudes concedides s'ha de dur a terme segons el que es disposa en l'article 18 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

2. Les entitats beneficiàries han de donar publicitat a les ajudes rebudes en els contractes laborals, la seua pàgina web, publicacions, ponències, equips, material inventariable i activitats de difusió dels resultats del projecte, esmentant expressament que aquest ha sigut finançat per l'AVI i, si s'escau, amb Fons Estructurals i d'Inversió Europeus.





Article 19. Concurrència i compatibilitat d'ajudes

1. Les ajudes regulades en aquest decret poden ser compatibles, si així ho estableixen les convocatòries respectives, amb la percepció d'altres subvencions o ajudes procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, internacionals, o de la Unió Europea, sempre que l'import conjunt d'aquestes siga de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions o ajudes, no supere el cost de l'activitat finançada i que es complisquen, a més, les següents condicions:

a) En cas que siga aplicable el Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, no se supere la intensitat d'ajuda o l'import d'ajuda més elevats aplicables a aquesta ajuda en virtut d'aquest Reglament.

Les ajudes concedides en virtut del mencionat Reglament poden acumular-se amb ajudes de minimis relatives a aquests costos subvencionables si aquesta acumulació no dóna lloc a una intensitat d'ajuda superior a l'establida en el capítol III d'aquest Reglament.

b) En cas que siga aplicable el Reglament de minimis, les ajudes poden acumular-se amb:

Altres ajudes de minimis concedides conformement amb el Reglament (UE) número 360/2012 de la Comissió fins al límit màxim establit en aquest últim Reglament.

Altres ajudes de minimis concedides conformement amb altres reglaments de minimis fins al límit màxim establit en l'article 12.7 del present decret.

Les ajudes de minimis no es podrien acumular amb cap ajuda en relació amb aquestes despeses subvencionables, si aquesta acumulació excedira de la intensitat d'ajuda o de l'import d'ajudes superior corresponent fixat en les circumstàncies concretes de cada cas per un reglament d'exempció per categories o una decisió, adoptats per la Comissió.



2. Quan es referisquen a actuacions cofinançades amb Fons Estructurals comunitaris, les ajudes previstes en aquest decret no seran compatibles amb la percepció d'ajudes finançades per altres instruments comunitaris per a aquesta actuació.



Article 20. Entitats col·laboradores

1. L'AVI pot comptar amb entitats col·laboradores en els termes establits en els articles 12 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 38/2003.

2. Aquestes entitats, amb les quals s'ha de formalitzar, conformement amb l'article 16 de la llei anteriorment esmentada, el conveni de col·laboració corresponent, poden dur a terme, en tot o en part, la gestió de les ajudes, o efectuar el lliurament a les entitats beneficiàries dels fons rebuts.



Article 21. Subcontractació

Poden subcontractar-se les actuacions objecte d'ajuda, respectant els requisits i les prohibicions establides en l'article 29 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i en l'article 68 del seu Reglament de desenvolupament, en funció de la naturalesa de l'activitat subvencionada, fins al percentatge màxim del 80 per cent de l'import de l'activitat subvencionada, quan l'entitat beneficiària siga una entitat sense ànim de lucre. En la resta de casos en els quals l'entitat beneficiària no siga una entitat sense ànim de lucre, el percentatge màxim de subcontractació ha de ser del 50 %. Les convocatòries poden restringir el percentatge màxim de subcontractació.





TÍTOL II

Disposicions específiques



CAPÍTOL I

Valorització i transferència de resultats

d'investigació a les empreses



Article 22. Objectiu

Les ajudes tenen per finalitat la valorització, transferència de tecnologia i coneixement i la seua explotació per part de les empreses dels resultats d'R+D generats pels grups d'investigació de les universitats i organismes d'investigació. Així mateix, té per objecte la potenciació d'unitats científiques de desenvolupament de tecnologies i difusió del coneixement cap a l'empresa.



Article 23. Entitats beneficiàries

Les següents persones jurídiques poden tindre la condició d'entitats beneficiàries en les corresponents convocatòries efectuades a l'empara d'aquest decret, en els termes que aquestes establisquen i sempre que la seua seu social o centre de desenvolupament d'activitat es trobe radicat en la Comunitat Valenciana i complisquen els requisits exigits en cada cas:

Universitats públiques i privades integrades en la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID).

Centres tecnològics inscrits en el registre de centres regulat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els Centres Tecnològics i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica d'àmbit estatal i es crea el Registre d'aquests centres.

Organismes públics d'investigació definits en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació.



Instituts d'investigació sanitària acreditats conformement amb el que s'estableix en el Reial decret 279/2016, de 24 de juny, sobre acreditació d'Instituts d'Investigació Biomèdica o Sanitària i normes complementàries.

Entitats i institucions sanitàries públiques i privades sense ànim de lucre vinculades o concertades amb el Sistema Valencià de Salut segons l'article 7 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana que desenvolupen activitat investigadora.

Altres centres públics d'R+D dependents o vinculats a les administracions públiques i els seus organismes.

Altres entitats privades sense ànim de lucre que realitzen activitat d'R+D i generen coneixement científic o tecnològic.



Article 24. Requisits de les entitats beneficiàries

1. A les entitats beneficiàries se'ls dóna la consideració d'organisme d'investigació, definit segons l'article 3.c.

2. Les entitats sol·licitants han de ser propietàries o copropietàries dels resultats d'investigació que es pretenen valoritzar i transferir mitjançant aquesta actuació. Les convocatòries respectives poden exigir que els resultats d'investigació es troben protegits a través de títols de propietat industrial o intel·lectual, o altres formes de protecció intel·lectual, o bé que haja sigut sol·licitada una tal protecció.

3. En cas que el sol·licitant siga copropietari dels resultats d'investigació, la suma del percentatge de propietat que li corresponga, més el percentatge d'altres organismes d'investigació copropietaris situats a la Comunitat Valenciana, ha de representar el 25 % o més de la propietat dels resultats d'investigació. Les convocatòries respectives poden incrementar el percentatge de copropietat mencionat anteriorment.





Article 25. Tipologia de projectes

Es poden subvencionar els projectes de desenvolupament experimental que comprenguen la creació de prototips, la demostració, l'elaboració de projectes pilot, l'assaig i la validació de productes, processos o serveis nous o millorats, en entorns representatius de condicions reals de funcionament, sempre que l'objectiu principal siga aportar noves millores tècniques a productes, processos o serveis.



Article 26. Requisits dels projectes

1. Els projectes han de contindre activitats de tipus demostratiu que permeten reduir les incerteses sobre la viabilitat tècnica i comercial de la tecnologia desenvolupada i no poden ser finançades activitats d'investigació.

2. Tots els beneficis generats per les activitats de transferència de coneixement a les empreses realitzades per l'organisme d'investigació han d'invertir-se en activitats primàries d'aquest centre.

3. L'execució dels projectes ha de tindre caràcter no econòmic, és a dir, que no consisteix en l'oferta de béns i serveis en cap mercat.



Article 27. Despeses subvencionables

Poden ser conceptes susceptibles de subvenció els costos directes i costos indirectes, sense perjudici que les convocatòries respectives puguen excloure o limitar algun d'aquests o dels conceptes que engloben.

1. En el concepte de costos directes poden ser subvencionables les següents despeses, sempre que estiguen directament relacionats amb el projecte i s'imputen dins del període elegible d'aquest:

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte. Les despeses de personal poden referir-se a doctors o doctores, persones titulades universitàries i personal tècnic i auxiliar.

b) Despeses de contractes de desenvolupament experimental amb centres tecnològics o d'investigació destinats de manera exclusiva al projecte.

c) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al projecte.

d) Despeses d'adquisició de coneixements tècnics adquirits i obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència.



e) Despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual derivats de l'execució del projecte.

f) Despeses d'inversió en xicotet equipament científic i altre material inventariable, necessari per al desenvolupament de les activitats. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

g) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

h) Despeses de publicació i difusió en àmbits empresarials dels resultats directament relacionats amb el projecte.

i) Despeses d'activitats de formació imprescindibles per a l'execució del projecte. Es consideren en aquest apartat la formació i obtenció de coneixements adquirida per l'assistència de personal dedicat al desenvolupament del projecte.

j) Despeses de desplaçament i allotjament de personal amb motiu de les activitats del projecte. Les despeses de viatge que s'imputen estaran limitats pels imports establits en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris i les modificacions respectives.



k) Despeses de serveis externs de consultoria destinats a garantir la transferència dels resultats del projecte.

l) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

m) Si escau, els tributs abonats efectivament per l'entitat beneficiària. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos personals sobre la renda.

2. En el concepte de costos indirectes les entitats beneficiàries poden imputar un percentatge de fins al 15 % dels costos totals justificats vàlidament. Els costos indirectes són despeses generals assignades a l'actuació, però que, per la seua naturalesa, no poden imputar-se de forma directa. Els costos indirectes poden calcular-se, sense necessitat d'aportar justificants de despesa, mitjançant l'aplicació d'un percentatge fix que s'ha d'especificar en la convocatòria sobre els costos totals de l'actuació justificats vàlidament.



Article 28. Intensitat de l'ajuda

L'ajuda consisteix en una subvenció que pot arribar fins a un 100 % de les despeses subvencionables del projecte.



Article 29. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Un projecte només pot rebre suport quan la puntuació obtinguda en l'avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les convocatòries respectives.

2. Els projectes es valoren atenent als següents criteris:

a) Interés de la tecnologia i potencial d'explotació comercial. Puntuació màxima: 45 punts.

b) Planificació i gestió del projecte. Puntuació màxima: 30 punts.



c) Qualitat de l'equip de treball que participa en el projecte. Puntuació màxima: 15 punts.

d) Alineació amb l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana RIS3CV o amb criteris mediambientals i socials. Puntuació màxima: 10 punts.





CAPÍTOL II

Promoció del talent: agents d'innovació, incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses, i doctorands empresarials



Article 30. Objectiu

1. A través d'aquestes ajudes es pretén articular la connexió entre agents del Sistema Valencià d'Innovació i promoure la investigació aplicada i orientada a resultats, amb la finalitat d'aconseguir una col·laboració estable entre els universos industrial/empresarial i científic/universitari. A això s'afig un objectiu fonamental, com és el de promoure la integració del talent en les empreses, ja siga a través de la incorporació d'investigadors en aquestes, la realització de tesis doctorals vinculades a projectes d'empresa o la introducció de factors d'innovació de caràcter transversal.

2. Per a això es configuren diferents línies d'ajuda amb les següents denominacions:

a) Línia 1. Agents d'Innovació.

b) Línia 2. Incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses.

c) Línia 3. Doctorands empresarials (Innodoct).

3. Aquestes línies formen part dels eixos 2 i 3 del Pla GenT (Generació Talent) que va ser aprovat pel Consell el 9 de juny de 2017 i té per objectiu el retorn, la retenció i l'atracció del talent per a la seua incorporació a les universitats, als centres d'investigació i al teixit productiu a la Comunitat Valenciana.



Article 31. Línies d'ajuda

Línia 1. Agents d'Innovació. Línia d'ajuda la fi de la qual és facilitar la connexió entre universitats o centres d'investigació i empreses mitjançant la realització d'activitats dirigides a establir els canals adequats per a generar la interacció esmentada. Les convocatòries respectives han de determinar els requisits necessaris per a garantir la qualitat i eficàcia dels agents d'innovació.

Línia 2. Incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses. Línia d'ajuda per a la contractació d'investigadors i tecnòlegs (titulats universitaris i titulats no universitaris amb formació professional de grau superior o equivalent) que desenvolupen projectes d'R+D+I, realitzen la implantació de tecnologies relacionades amb la nova economia o desenvolupen projectes que faciliten la consolidació de noves empreses innovadores.

Línia 3. Doctorands empresarials (Innodoct). Línia d'ajuda per a contribuir a la formació com a doctors del personal investigador existent en plantilla en les empreses o de nova contractació.



Article 32. Entitats beneficiàries

Les següents persones jurídiques del Sistema Valencià d'Innovació poden tindre la condició de beneficiàries en les corresponents convocatòries efectuades a l'empara d'aquest decret, en els termes que aquestes establisquen i sempre que la seua seu social o centre de desenvolupament d'activitat es trobe radicado a la Comunitat Valenciana i complisquen els requisits exigits en cada cas:

Línia 1. Agents d'Innovació

Universitats públiques i privades sense ànim de lucre integrades en la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID).

Centres tecnològics inscrits en el registre de centres regulat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els Centres Tecnològics i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica d'àmbit estatal i es crea el Registre d'aquests centres.

Organismes públics d'investigació definits en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació.



Instituts d'investigació sanitària acreditats conformement amb el que s'estableix en el Reial decret 279/2016, de 24 de juny, sobre acreditació d'Instituts d'Investigació Biomèdica o Sanitària i normes complementàries.

Entitats i institucions sanitàries públiques i privades sense ànim de lucre vinculades o concertades amb el Sistema Valencià de Salut segons l'article 7 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana que desenvolupen activitat investigadora.

Altres centres públics d'R+D dependents o vinculats a les administracions públiques i els seus organismes.

Altres entitats privades sense ànim de lucre que realitzen activitat d'R+D i generen coneixement científic o tecnològic.

Qualssevol altres persones jurídiques del Sistema Valencià d'Innovació, públiques o privades sense ànim de lucre que faciliten la creació, difusió, aplicació o transferència del coneixement científic o tecnològic a les empreses o presten serveis a aquestes en matèria de suport a la innovació.

Línies 2 i 3. Incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses i doctorands empresarials (Innodoct).



Empreses amb seu social o establiment de producció situats a la Comunitat Valenciana.



Article 33. Requisits dels projectes

A més de la definició o concreció de determinats àmbits d'actuació que pogueren establir-se en la convocatòria corresponent a les diferents línies d'ajuda, ha de ser condició necessària i indispensable per a tots els projectes l'existència d'una transferència mesurable dels resultats d'investigació a l'àmbit industrial i empresarial.



Article 34. Despeses subvencionables

Els tipus de costos que poden considerar-se com a subvencionables són els que figuren tot seguit, sense perjudici que les convocatòries respectives puguen excloure o limitar algun d'aquells o dels conceptes que engloben:

Línia 1. Agents d'Innovació.

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte.

b) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al desenvolupament de les accions presentades en el projecte, entre uns altres, estudis de viabilitat, prospectiva i altres maneres de transferència de coneixements.

c) Despeses d'activitats de formació imprescindibles per a l'execució del projecte. Es consideren en aquest apartat la formació i obtenció de coneixements de tipus tècnic adquirida per l'assistència de personal dedicat al desenvolupament del projecte a jornades, cursos, estades en centres de coneixement, el límit màxim del qual s'establirà en la respectiva convocatòria.

d) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

e) Despeses de desplaçament i allotjament relacionats exclusivament amb les actuacions a desenvolupar. Les despeses de viatge que s'imputen han d'estar limitades pels imports establits en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris i les modificacions respectives.

f) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

g) Si s'escau, els tributs abonats efectivament per l'entitat beneficiària. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos personals sobre la renda.

Línia 2. Incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses.

a) Despeses de personal de nova contractació, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte.

b) Despeses de contractes de recerca i desenvolupament o innovació amb centres tecnològics o d'investigació.

c) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al desenvolupament de les accions presentades en el projecte.

d) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

e) Despeses ocasionades per la participació del personal investigador contractat en accions formatives directament relacionades amb la seua activitat d'R+D o de gestió de la innovació en l'empresa, en concret, matrícules i inscripcions en cursos, congressos i jornades, amb un màxim que s'ha de limitar en la convocatòria respectiva.

f) Despeses d'inversió en equipament i altre material inventariable necessari per al desenvolupament de les activitats d'R+D+I proposades. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

g) Despeses de desplaçament i allotjament relacionats exclusivament amb les actuacions a desenvolupar. Les despeses de viatge que s'imputen estan limitades pels imports establits en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris, i les modificacions respectives.

h) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

Línia 3. Doctorands empresarials (Innodoct)

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte.

b) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al desenvolupament de les accions presentades en el projecte.

c) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

d) Despeses ocasionades per la participació de la persona doctoranda en accions formatives directa– ment relacionades amb el desenvolupament de la tesi en l'empresa, amb un màxim que s'ha de limitar en la convocatòria. S'inclouen les despeses de matrícula, supervisió i tutoria, entre uns altres.

e) Despeses d'inversió en equipament científic i altre material inventariable, necessari per al desenvolupament de les activitats. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

f) Despeses de desplaçament i allotjament relacionades exclusivament amb les actuacions d'R+D a desenvolupar. Les despeses de viatge que s'imputen estan limitades pels imports establits en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris i les modificacions respectives.

g) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.



Article 35. Intensitat de l'ajuda

Línia 1. Agents d'Innovació

La intensitat de l'ajuda pot ser de fins al 100 % de les despeses subvencionables del projecte.

Línies 2 i 3. Incorporació d'investigadors i tecnòlegs per a projectes d'innovació en empreses i doctorands empresarials (Innodoct).



La intensitat de l'ajuda pot ser de fins al 50 % de les despeses subvencionables del projecte.



Article 36. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Un projecte només pot rebre suport quan la puntuació obtinguda en l'avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les convocatòries respectives.

2. S'han de valorar els projectes atenent als següents criteris:

a) Mèrits curriculars de la persona candidata i adequació del seu perfil professional a les tasques a realitzar.

Puntuació màxima del grup: 30 punts

b) Grau potencial de desenvolupament de l'explotació de resultats d'investigació. Puntuació màxima del grup: 30 punts.

c) Impacte de l'actuació en el grau d'activitat d'R+D+I de l'entitat sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 30 punts.

d) Alineació amb l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana RIS3CV o amb criteris mediambientals i socials. Puntuació màxima: 10 punts.





CAPÍTOL III

Impuls a la Compra Pública Innovadora (CPI)



Article 37. Objectiu

Són objectius d'aquesta actuació:

1. Potenciar el desenvolupament de mercats innovadors a través de la contractació pública.

2. Millora de l'eficiència i qualitat dels serveis públics.

3. Increment de la demanda de productes i serveis innovadors.



Article 38. Línies d'ajuda

Línia 1. Foment dels projectes d'R+D+I, destinats a la Compra Pública d'Innovació..

S'ha de finançar a les empreses valencianes el cost de l'R+D+I requerida en una licitació pública, per facilitar una major presència d'empreses valencianes en licitacions públiques de productes i serveis in– novadores.

Línia 2. Impuls de la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

Dinamització de la CPI en la Comunitat, a través d'iniciatives de suport a la compra pública d'innovació. S'ha de donar suport a una major presència de productes i serveis innovadors en l'Administració Valenciana.



Article 39. Entitats beneficiàries

Les següents persones jurídiques poden tindre la condició de beneficiàries en les corresponents convocatòries efectuades a l'empara d'aquest decret, en els termes que aquestes establisquen i sempre que la seu social o el centre de desenvolupament d'activitat es trobe radicat a la Comunitat Valenciana i complisquen els requisits exigits en cada cas:

Línia 1. Foment dels projectes d'R+D+I destinats a la Compra Pública d'Innovació..

Empreses i organismes d'investigació amb capacitat de proveir de solucions tecnològiques a les administracions que hagen de presentar-se a licitacions de CPI de l'Administració Pública. Poden acollir-se a aquestes ajudes empreses amb seu social o establiment de producció situat a la Comunitat Valenciana.

Línia 2. Impuls de la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

Poden tindre la condició de beneficiàries les entitats locals de la Comunitat Valenciana amb capacitat de compra regulada per la Llei de Contractes del Sector Públic i proclius a comprar serveis o productes amb alt contingut innovador, i les entitats sense ànim de lucre –públiques o privades– amb personalitat jurídica pròpia i seu a la Comunitat Valenciana que en els estatuts tinguen entre els seus objectius prestar serveis d'assessorament en matèria de suport a la innovació.



Article 40. Requisits dels projectes

Línia 1. Foment dels projectes d'R+D+I destinats a la Compra Pública d'Innovació..

S'ha de donar suport a les empreses valencianes en el cost de la innovació tecnològica requerida en una licitació pública i en els costos necessaris per a participar. El projecte ha de significar un nou desenvolupament per a l'entitat sol·licitant i, per tant, no realitzat amb anterioritat.

Línia 2. Impuls de la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

1. En el cas de les entitats locals, el resultat del projecte ha de concretar-se en la posada en marxa d'un procediment de Compra Pública Innovadora o Compra Pública Precomercial o, si s'escau, la creació i posada en marxa d'un departament de CPI. Complementàriament es poden recolzar accions de dinamització de la CPI.

2. Els projectes han de consistir en accions encaminades a promoure i facilitar el desenvolupament de la CPI des del costat de l'oferta, és a dir, ajudant les empreses a participar i presentar ofertes innovadores en aquests processos de contractació.



Article 41. Despeses subvencionables

Els tipus de costos que es poden considerar com a subvencionables són els que figuren a continuació, sense perjudici que les convocatòries respectives puguen excloure o limitar algun d'aquests o dels conceptes que engloben:

Línia 1. Foment dels projectes d'R+D+I destinats a la Compra Pública d'Innovació. Poden ser conceptes susceptibles de subvenció els costos directes i costos indirectes:

1. En el concepte de costos directes poden ser subvencionables les següents despeses, sempre que estiguen directament relacionats amb el projecte i s'imputen dins del període d'elegible d'aquest:

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicades al desenvolupament del projecte. En cas de projectes d'R+D les despeses de personal poden referir-se a personal investigador, personal tècnic i altre personal auxiliar.

b) Despeses de contractes de recerca i desenvolupament o innovació amb centres tecnològics o d'investigació.

c) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al projecte.

d) Despeses d'adquisició de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència.

e) En cas de PIME, despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual derivades de l'execució del projecte.

f) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

g) Despeses de material inventariable en la mesura i durant el període en què s'utilitzen per al projecte; en cas que l'instrumental i el material no s'utilitzen en tota la seua vida útil per al projecte, únicament es consideren subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.



h) En cas de projectes d'innovació en matèria de producte, despeses d'inversió en equipament i altre material inventariable, necessari per al desenvolupament de les activitats. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

i) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

2. En el concepte de costos indirectes les entitats beneficiàries poden imputar un percentatge de fins al 15 % dels costos totals justificats vàlidament. Els costos indirectes són despeses generals assignades a l'actuació, però que per la seua naturalesa no poden imputar-se de forma directa. Els costos indirectes poden calcular-se, sense necessitat d'aportar justificants de despesa, mitjançant l'aplicació d'un percentatge fix que s'ha d'especificar en la convocatòria sobre els costos totals de l'actuació justificats vàlidament.

Línia 2. Impuls de la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicades al desenvolupament del projecte.

b) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al projecte.

c) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

d) Despeses de desplaçament i allotjament relacionats exclusivament amb les actuacions a desenvolupar. Les despeses de viatge que s'imputen estan limitades pels imports establits en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris i les modificacions respectives.

e) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

f) Si escau, els tributs abonats efectivament per l'entitat beneficiària. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos personals sobre la renda.



Article 42. Intensitat de l'ajuda

Línia 1. Foment dels projectes d'R+D+I destinats a la Compra Pública d'Innovació.

L'ajuda consisteix en una subvenció a fons perdut dels costos considerats com a subvencionables del projecte, la intensitat de la qual varia en funció del tipus d'entitat beneficiària, la consideració de les diferents activitats i partides de despesa.

La intensitat d'ajuda per a cada entitat beneficiària no ha d'excedir:

a) el 50 % dels costos subvencionables, per a la investigació industrial;

b) el 25 % dels costos subvencionables, per al desenvolupament experimental.

Les intensitats d'ajuda per a la investigació industrial i el desenvolupament experimental poden augmentar-se fins a un màxim del 80 % de els costos subvencionables, com s'indica a continuació:.

a) en 10 punts percentuals en el cas de les mitjanes empreses i en 20 punts percentuals en el cas de les xicotetes empreses;.

b) en 15 punts percentuals si es compleix alguna de les següents condicions:

i) que el projecte implique una col·laboració efectiva entre empreses, almenys una de les quals siga una PIME, i que cap empresa córrega per si sola amb més del 70 % de els costos subvencionables.

ii) que els resultats del projecte es difonguen àmpliament per mitjà de conferències, publicacions, bases de lliure accés o programes informàtics gratuïts o de font oberta.

Les activitats que tinguen consideració d'innovació en matèria de processos, organització o producte, poden rebre suport amb una intensitat del 15 % en cas de grans empreses i del 50 % en cas de PIME. Les grans empreses únicament poden optar a aquest tipus d'ajudes quan col·laboren amb una PIME en l'activitat objecte d'ajuda i la PIME assumisca un mínim del 30 % del total dels costos subvencionables.



Independentment de la naturalesa del projecte, les despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual derivades de l'execució del projecte poden subvencionar-se amb una intensitat d'ajuda que no ha d'excedir el 50 % dels costos subvencionables.

Línia 2. Impuls de la demanda de licitacions de productes i serveis innovadors.

L'ajuda consisteix en una subvenció de fins al 100 % de les despeses subvencionables del projecte.



Article 43. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Un projecte només pot rebre suport quan la puntuació obtinguda en l'avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les convocatòries respectives.

2. S'han de valorar els projectes atenent als següents criteris:

a) Qualitat i abast de l'actuació. Puntuació màxima: 30 punts.

b) Adequació dels recursos, planificació i gestió del projecte. Puntuació màxima: 30 punts.

c) Impacte del projecte. Puntuació màxima: 30 punts.

d) Alineació amb l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana RIS3CV o amb criteris mediambientals o socials. Puntuació màxima: 10 punts.





CAPÍTOL IV

Projectes Estratègics en Cooperació



Article 44. Objectiu

Donar suport al desenvolupament de grans projectes d'R+D+I en cooperació entre diversos agents del Sistema Valencià d'Innovació, com a via per al desenvolupament de solucions conjuntes a problemes d'interés comú.



Article 45. Entitats beneficiàries

Les següents persones jurídiques poden tindre la condició de beneficiàries en les corresponents convocatòries efectuades a l'empara d'aquest decret, en els termes que aquestes establisquen i sempre que la seu social o el centre de desenvolupament d'activitat es trobe radicat a la Comunitat Valenciana i que complisquen els requisits exigits en cada cas:

Empreses.

Universitats públiques i privades integrades en la Xarxa d'Universitats Valencianes per al Foment de la Investigació, el Desenvolupament i la Innovació (RUVID).

Centres tecnològics inscrits en el registre de centres regulat pel Reial decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els Centres Tecnològics i els Centres de Suport a la Innovació Tecnològica d'àmbit estatal i es crea el Registre d'aquests centres.

Organismes públics d'investigació definits en l'article 47 de la Llei 14/2011, d'1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació.



Instituts d'investigació sanitària acreditats conformement amb el que s'estableix en el Reial decret 279/2016, de 24 de juny, sobre acreditació d'Instituts d'Investigació Biomèdica o Sanitària i normes complementàries.

Entitats i institucions sanitàries públiques i privades sense ànim de lucre vinculades o concertades amb el Sistema Valencià de Salut segons l'article 7 de la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana que desenvolupen activitat investigadora.

Altres centres públics d'R+D dependents o vinculats a les administracions públiques i els seus organismes.

Altres entitats privades sense ànim de lucre que realitzen activitat d'R+D i generen coneixement científic o tecnològic.



Article 46. Requisits de les entitats beneficiàries

a) Les entitats beneficiàries han de desenvolupar un projecte de manera conjunta, cooperant per al desenvolupament de les activitats i el finançament d'aquestes.

b) La cooperació ha d'evidenciar-se mitjançant un acord signat entre les parts, amb el qual constituïsquen un consorci a l'efecte del projecte, que ha de complir les següents condicions i mantindre's al llarg de l'execució seua:

Constituït per un mínim de dues entitats no vinculades entre si.

Totes les entitats integrants del consorci han de ser necessàriament sol·licitants d'ajuda a aquesta actuació per a aquest projecte.

En l'acord escrit s'han de detallar com a mínim les activitats que haja d'escometre cadascuna de les entitats participants, el pressupost d'execució que assumeix cadascuna d'elles i la propietat i drets d'ús dels resultats del projecte.

L'entitat que assumisca major participació econòmica en el projecte ha d'exercir de líder del consorci creat per a la cooperació. En cas contrari, ha de justificar-se una tal circumstància en l'acord de cooperació.



La participació en el consorci ha de ser equilibrada, de manera que cap entitat participant contribuïsca amb menys del 15 % ni supere el 70 % del pressupost subvencionable del projecte.



Article 47. Tipologia de projectes

Els projectes han d'enquadrar-se en alguna de les següents tipologies:

a) Investigació fonamental.

b) Investigació industrial.

c) Desenvolupament experimental.

d) Innovació en matèria de processos, organització i producte.



Article 48. Requisits dels projectes

1. S'han de plantejar projectes globals relacionats amb el fi de l'actuació, en els quals la despesa de les activitats considerades subvencionables del total del projecte ha de ser com a mínim de cinc-cents mil (500.000) euros.

2. És obligatòria la intervenció en el projecte d'un o diversos organismes d'investigació que conferisquen al projecte la suficient rellevància científica tecnològica. La participació pot ser com a integrant del consorci que desenvolupa el projecte, o en defecte d'això, com a servei extern contractat. En aquest últim cas, la intervenció conjunta dels organismes d'investigació, ha de ser, com a mínim, del 15 % del cost subvencionable del projecte de cooperació.

3. Els projectes executats exclusivament per organismes d'investigació són subvencionables en cas que la totalitat de les seues activitats tinguen caràcter no econòmic i sempre que el resultat del projecte es concrete en un demostrador que puga ser transferible a les empreses.





Article 49. Despeses subvencionables

Poden ser conceptes susceptibles de subvenció els costos directes i costos indirectes, sense perjudici que les convocatòries respectives puguen excloure o limitar algun d'aquests o dels conceptes que engloben.

1. En el concepte de costos directes poden ser subvencionables les següents despeses, sempre que estiguen directament relacionats amb el projecte i s'imputen dins del període d'elegible d'aquest:

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte. En cas de projectes d'R+D les despeses de personal poden referir-se a personal investigador, personal tècnic i altre personal auxiliar.

b) Despeses de contractes de recerca i desenvolupament o innovació amb centres tecnològics o d'investigació.

c) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al projecte.

d) Despeses d'adquisició de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència.

e) En cas de PIME, despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual derivats de l'execució del projecte.

f) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

g) Despeses de material inventariable en la mesura i durant el període en què s'utilitze per al projecte; en cas que l'instrumental i el material inventariable no s'utilitzaren en tota la seua vida útil per al projecte, únicament es considerarien subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

h) En cas de projectes d'innovació en matèria de producte, despeses d'inversió en equipament i altre material inventariable, necessari per al desenvolupament de les activitats. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

i) Despeses d'activitats de formació imprescindibles per a l'execució del projecte. Es consideren en aquest apartat la formació i obtenció de coneixements adquirida per l'assistència de personal dedicat al desenvolupament del projecte a jornades, cursos, estades en centres de coneixement, i també la impartició interna específica de cursos a mesura per persones expertes en la matèria.

j) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

2. En el concepte de costos indirectes les entitats beneficiàries poden imputar un percentatge de fins al 15 % dels costos totals justificats vàlidament. Els costos indirectes són despeses generals assignades a l'actuació, però que per la seua naturalesa no poden imputar-se de forma directa. Els costos indirectes poden calcular-se, sense necessitat d'aportar justificants de despesa, mitjançant l'aplicació d'un percentatge fix que s'ha d'especificar en la convocatòria sobre els costos totals de l'actuació justificats vàlidament.



Article 50. Intensitat de l'ajuda

L'ajuda consisteix en una subvenció a fons perdut dels costos del projecte, la intensitat del qual varia en funció del tipus d'entitat beneficiària, la consideració de les diferents activitats i partides de despesa.



1) Quan l'entitat beneficiària és una empresa:

La intensitat d'ajuda per a cada entitat beneficiària no ha d'excedir:

a) el 100 % dels costos subvencionables, per a la investigació fonamental;

b) el 50 % dels costos subvencionables, per a la investigació industrial;

c) el 25 % dels costos subvencionables, per al desenvolupament experimental.

Les intensitats d'ajuda per a la investigació industrial i el desenvolupament experimental poden augmentar-se fins a un màxim del 80 % dels costos subvencionables, com s'indica a continuació:.

a) en 10 punts percentuals en el cas de les mitjanes empreses i en 20 punts percentuals en el cas de les xicotetes empreses;

b) en 15 punts percentuals si es compleix alguna de les següents condicions:

i) que el projecte implique una col·laboració efectiva:

– entre empreses, almenys una de les quals siga una PIME, i que cap empresa córrega per si mateixa amb més del 70 % dels costos subvencionables.

– entre una empresa i un o diversos organismes d'investigació, els quals han d'assumir com a mínim el 15 % dels costos subvencionables i tindran dret a publicar els resultats de la seua pròpia investigació,

ii) que els resultats del projecte es difonguen àmpliament per mitjà de conferències, publicacions, bases de lliure accés o programes informàtics gratuïts o de font oberta.

Les activitats que tinguen consideració d'innovació en matèria de processos, organització o producte poden rebre suport amb una intensitat del 15 % en cas de grans empreses i del 50 % en cas de PIME. Les grans empreses únicament poden optar a aquest tipus d'ajudes quan col·laboren amb una PIME en l'activitat objecte d'ajuda i la PIME assumisca un mínim del 30 % del total dels costos subvencionables.



Independentment de la naturalesa del projecte, les despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual i les despeses de formació derivats de l'execució del projecte poden subvencionar-se amb una intensitat d'ajuda que no ha d'excedir el 50 % dels costos subvencionables.

2) Quan l'entitat beneficiària siga un organisme d'investigació, i sempre que el projecte consistisca íntegrament en el desenvolupament d'activitats no econòmiques, la intensitat de l'ajuda ha de ser de fins al 100 % del cost subvencionable del projecte. En cas que la naturalesa de les activitats tinga consideració d'activitat econòmica, regiran aquests percentatges de l'apartat anterior.



Article 51. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Un projecte només pot ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l'avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les convocatòries respectives.

2. Són criteris d'atorgament de la subvenció:

a) Qualitat cientificotècnica de la proposta. Puntuació màxima del grup: 40 punts

b) Capacitat tècnica i financera per a realitzar el projecte. Puntuació màxima del grup: 25 punts.

c) Complementarietat i equilibri del consorci. Puntuació màxima del grup: 25 punts.

d) Impacte del projecte i adequació al RIS3CV o a criteris mediambientals i socials. Puntuació màxima del grup: 10 punts.





CAPÍTOL V

Consolidació de la cadena de valor empresarial



Article 52. Objectiu

Cal donar suport al desenvolupament de solucions amb incidència en la cadena de valor empresarial, que suposen aplicació de novetat en els productes o processos, o bé en els sistemes d'organització, entenent en aquest cas les actuacions que faciliten -entre les empreses involucrades– la vinculació del món físic (dispositius, materials, productes, maquinària i instal·lacions) amb el digital (comunicacions i programari) amb el propòsit de millorar l'intercanvi d'informació i processos de treball. Així mateix, es pretén donar suport a aquells projectes que potencien el desenvolupament i la utilització d'altres tecnologies clau per a impulsar el desenvolupament industrial i econòmic.



Article 53. Entitats beneficiàries

Es consideren beneficiàries les empreses si la seu social o el centre de desenvolupament d'activitat d'aquestes es troba radicat a la Comunitat Valenciana.



Article 54. Requisits de les entitats beneficiàries

Les entitats sol·licitants poden plantejar propostes de manera individual o en cooperació amb altres empreses. En aquest últim cas, la cooperació ha d'evidenciar-se mitjançant un acord signat entre les parts, a fi de constituir un consorci a l'efecte del projecte, que ha de complir les següents condicions i mantindre's al llarg de l'execució del projecte:



Estarà constituït per un mínim de dues empreses no vinculades entre si.

Totes les empreses integrants del consorci deuran ser necessàriament sol·licitants d'ajuda a aquesta actuació per a aquest projecte.

En l'acord escrit s'han de detallar com a mínim les activitats que escometrà cadascuna de les entitats participants, el pressupost d'execució que assumeix cadascuna d'aquestes i la propietat i drets d'ús dels resultats del projecte.



Article 55. Tipologia de projectes

Són subvencionables els projectes d'investigació fonamental o industrial, desenvolupament experimental i d'innovació en matèria de processos, organització o producte que permeten a les entitats beneficiàries obtindre nous productes o serveis o millorar substancialment els existents, o bé modificar els seus processos tant organitzatius com de producció o subministrament.



Article 56. Requisits dels projectes

1. Poden considerar-se dos tipus de projectes:

a) Projectes individuals. Responen al fet de donar solució a una necessitat manifestada del mercat o d'una empresa en una cadena de valor, de manera que la consecució amb èxit del projecte tinga un alt grau de probabilitat d'implantació real, bé perquè satisfà expectatives o demandes d'empreses tractores, perquè s'anticipa a normes o necessitats futures amb productes o serveis que no estan suficientment desenvolupats en l'actualitat, o, en general, perquè afig valor a la cadena de producte i relació entre clients i proveïdors.

b) Projectes en cooperació. Com en el cas dels projectes individuals, ha de ser necessari que el projecte responga a una problemàtica prèviament identificada i manifestada suficientment, en la resolució de la qual han de participar diverses empreses que es beneficien de la solució, i que ha de ser finançada conjuntament per les entitats participants. La cooperació s'ha de sustentar en un acord signat per les parts i una de les entitats participants ha d'exercir de líder del consorci creat per a la cooperació. La participació en el consorci ha de ser equilibrada, de manera que cap entitat participant contribuïsca amb menys del 15 % ni supere el 70 % del pressupost subvencionable del projecte. L'empresa que major participació econòmica tinga en el projecte ha d'assumir la condició de líder del projecte.

2. Amb caràcter general, tant per a projectes individuals com en cooperació han de contractar-se els serveis d'un o diversos organismes d'investigació que conferisquen al projecte la suficient rellevància científica tecnològica.



Article 57. Despeses subvencionables

Poden ser conceptes susceptibles de subvenció els costos directes i costos indirectes, sense perjudici que les convocatòries respectives puguen excloure o limitar algun d'aquells o dels conceptes que engloben.

1. En el concepte de costos directes poden ser subvencionables les següents despeses, sempre que estiguen directament relacionats amb el projecte i s'imputen dins del període d'elegible d'aquest:

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana, en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte. En cas de projectes d'R+D les despeses de personal poden referir-se a personal investigador, personal tècnic i altre personal auxiliar.

b) Despeses de contractes de recerca i desenvolupament o innovació amb centres tecnològics o d'investigació.

c) Despeses de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al projecte.

d) Despeses d'adquisició de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes en condicions de plena competència.

e) En cas de PIME, despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual derivats de l'execució del projecte.

f) Despeses de material fungible i subministraments similars que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

g) Despeses de material inventariable en la mesura i durant el període en què s'utilitzen per al projecte; en cas que l'instrumental i el material inventariable no s'utilitzen en tota la seua vida útil per al projecte, únicament es consideren subvencionables els costos d'amortització corresponents a la durada del projecte. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

h) En cas de projectes d'innovació en matèria de producte, despeses d'inversió en equipament i altre material inventariable, necessari per al desenvolupament de les activitats. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

i) Despeses d'activitats de formació en l'àmbit de les tecnologies habilitadores de la nova economia relacionades amb la transformació digital i altres tecnologies clau i imprescindibles per a l'execució del projecte. Es consideren en aquest apartat la formació i obtenció de coneixements obtinguda per l'assistència de personal dedicat al desenvolupament del projecte a jornades, cursos, estades en centres de coneixement, i també la impartició interna específica de cursos a mesura per persones expertes en la matèria.

j) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

2. En el concepte de costos indirectes les entitats beneficiàries poden imputar un percentatge de fins al 15 % dels costos totals justificats vàlidament. Els costos indirectes són despeses generals assignades a l'actuació, però que per la seua naturalesa no poden imputar-se de forma directa. Els costos indirectes poden calcular-se, sense necessitat d'aportar justificants de despesa, mitjançant l'aplicació d'un percentatge fix que s'especificarà en la convocatòria sobre els costos totals de l'actuació justificats vàlidament.



Article 58. Intensitat de l'ajuda

L'ajuda consisteix en una subvenció a fons perdut dels costos del projecte, la intensitat del qual variarà en funció de la consideració de les diferents activitats i partides de despesa.

La intensitat d'ajuda per a cada entitat beneficiària no ha d'excedir:

a) el 100 % dels costos subvencionables, per a la investigació fonamental;

b) el 50 % dels costos subvencionables, per a la investigació industrial;

c) el 25 % dels costos subvencionables, per al desenvolupament experimental.

Les intensitats d'ajuda per a la investigació industrial i el desenvolupament experimental poden augmentar-se fins a un màxim del 80 % de els costos subvencionables, com s'indica a continuació:.

a) en 10 punts percentuals en el cas de les mitjanes empreses i en 20 punts percentuals en el cas de les xicotetes empreses;

b) en 15 punts percentuals si es compleix alguna de les següents condicions:

i) que el projecte implique una col·laboració efectiva:

– Entre empreses, almenys una de les quals siga una PIME, i que cap empresa córrega per si sola amb més del 70 % dels costos subvencionables.

– Entre una empresa i un o diversos organismes d'investigació, tot assumint aquests com a mínim el 15 % de els costos subvencionables i tenint dret a publicar els resultats de la seua investigació,

ii) que els resultats del projecte es difonguen àmpliament per mitjà de conferències, publicacions, bases de lliure accés o programes informàtics gratuïts o de font oberta.

Les activitats que tinguen consideració d'innovació en matèria de processos, organització o producte, poden rebre suport amb una intensitat del 15 % en cas de grans empreses i del 50 % en cas de PIME. Les grans empreses únicament poden optar a aquest tipus d'ajudes quan col·laboren amb una PIME en l'activitat objecte d'ajuda i la PIME assumisca un mínim del 30 % del total dels costos subvencionables.



Independentment de la naturalesa del projecte, les despeses de registre de drets de propietat industrial o intel·lectual i les despeses de formació derivats de l'execució del projecte poden subvencionar-se amb una intensitat d'ajuda que no haurà d'excedir el 50 % dels costos subvencionables.



Article 59. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Un projecte només pot rebre suport quan la puntuació obtinguda en l'avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les convocatòries respectives.

2. Seran criteris d'atorgament de la subvenció:

a) Qualitat cientificotècnica de la proposta. Puntuació màxima del grup: 40 punts

b) Capacitat tècnica i financera per a realitzar el projecte. Puntuació màxima del grup: 25 punts.

c) Complementarietat i equilibri de la cadena de valor. Puntuació màxima del grup: 25 punts.

d) Impacte del projecte i adequació al RIS3CV o a criteris mediambientals i socials. Puntuació màxima del grup: 10 punts.





CAPÍTOL VI

Accions complementàries d'impuls

i enfortiment de la innovació



Article 60. Objectiu

Les accions complementàries d'impuls i enfortiment tenen per finalitat reforçar les estructures de suport a la innovació existents a la Comunitat Valenciana i facilitar la difusió de l'R+D+I entre les empreses, de manera específica es pretén:

Incrementar la participació dels agents del Sistema Valencià d'Innovació en projectes i programes d'R+D+I.

Possibilitar la coordinació i cooperació entre agents del Sistema Valencià d'Innovació.

Fomentar la internacionalització en matèria d'R+D+I dels agents del Sistema Valencià d'Innovació.

Facilitar la promoció i difusió de l'R+D+I entre les empreses de la Comunitat Valenciana.



Article 61. Entitats beneficiàries

1. Té la condició d'entitat beneficiària qualsevol agent del Sistema Valencià d'Innovació amb personalitat jurídica, de naturalesa pública o privada sense ànim de lucre, la seu social o l'activitat del qual es desenvolupa, íntegrament o en una part significativa, a la Comunitat Valenciana, que facilite la creació, difusió, aplicació o transferència del coneixement científic o tecnològic a les empreses o preste serveis a aquestes en matèria de suport a la innovació.

2. Sense caràcter exhaustiu, tenen la condició d'entitats beneficiàries les universitats públiques i privades, organismes d'investigació, centres tecnològics, entitats locals, agrupacions i associacions empresarials sectorials, plataformes tecnològiques i clústers.



Article 62. Tipologia de projectes

Els projectes susceptibles de ser objecte de les ajudes són els següents:

– Elaboració de plans estratègics de gestió, promoció i difusió de l'R+D+I.

– Realització d'activitats de promoció i difusió del coneixement científic tecnològic amb àmplia repercussió.

– Accions de dinamització de la cooperació entre empreses i/o agents del Sistema Valencià d'Innovació.

– Elaboració d'estudis de prospectiva i demanda primerenca, i també de vigilància tecnològica relacionats amb àrees prioritàries de la RIS3CV i vinculats a l'R+D+I.

– Activitats de gestió d'R+D+I de transferència i valoració del coneixement.

– Foment de la participació en activitats d'internacionalització de l'R+D+I.

– Posada en marxa i desenvolupament de les estructures de coordinació i gestió de l'R+D+I.

– Posada en marxa i desenvolupament de nous serveis d'R+D+I facilitats pels agents del Sistema Valencià d'Innovació.

– Qualsevol altra activitat que facilite la creació, difusió, aplicació o transferència del coneixement científic o tecnològic a les empreses.





Article 63. Despeses subvencionables

Poden ser conceptes susceptibles de subvenció els següents costos, sense perjudici que les convocatòries respectives puguen excloure o limitar algun d'aquests o dels conceptes que engloben:

a) Despeses de personal, incloent salaris i quotes de la Seguretat Social, empleat en centres de la Comunitat Valenciana en la mesura en què estiguen dedicats al desenvolupament del projecte.

b) Despeses derivades de serveis externs de consultoria i assistència tècnica destinades de manera exclusiva al desenvolupament de les accions presentades en el projecte.

c) Despeses de material fungible i subministraments que es deriven directament del projecte. S'exclou material d'oficina i consumibles informàtics.

d) Despeses d'inversió en actius materials i immaterials necessari per al desenvolupament de les activitats. S'exclouen els dispositius informàtics d'ús genèric.

e) Despeses de desplaçament i allotjament relacionats exclusivament amb les actuacions a desenvolupar. Les despeses de viatge que s'imputen estan limitades pels imports establits en el Decret 24/1997, d'11 de febrer, del Govern Valencià, sobre indemnitzacions per raó del servei i gratificacions per serveis extraordinaris i les modificacions respectives.

e) Cost de l'informe d'auditoria sobre els comptes justificatius de la despesa del projecte.

f) Si escau, els tributs abonats efectivament pel beneficiari. En cap cas es consideren despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos personals sobre la renda.



Article 64. Intensitat de l'ajuda

L'ajuda consistirà en una subvenció a fons perdut que pot arribar fins al 100 % de les despeses subvencionables del projecte.



Article 65. Criteris d'avaluació de sol·licituds

1. Un projecte només pot rebre suport quan la puntuació obtinguda en l'avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les convocatòries respectives.

2. Es valoren els projectes atenent als següents criteris:

a) Qualitat i abast de l'actuació. Puntuació màxima: 35 punts

b) Impacte del projecte. Puntuació màxima: 35 punts.

c) Adequació dels recursos, planificació i gestió del projecte. Puntuació màxima: 20 punts.

d) Alineació amb l'estratègia d'innovació de la Comunitat Valenciana RIS3CV o amb criteris mediambientals o socials. Puntuació màxima: 10 punts.

3. S'han de valorar favorablement les propostes presentades en cooperació per més d'un agent del Sistema Valencià d'Innovació..





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Normativa aplicable

1. Les ajudes objecte d'aquest decret es regeixen, a més de pel que es disposa en aquesta i en la respectiva convocatòria i resolució de concessió, per les normes vigents que resulten aplicables, entre les quals:



a) Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.

b) Llei 1/2015, de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

c) Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

d) Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, i Reial decret 1671/2009, de 6 de novembre, pel qual es desplega parcialment la Llei 11/2007, de 22 de juny, d'accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, en aquells aspectes que es mantenen vigents d'acord amb el que estableix la disposició final setena, en relació amb la disposició derogatòria 2.b) i g), ambdues de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i el Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament d'administració electrònica de la Comunitat Valenciana.

e) Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana.

2. Quan les subvencions regulades en aquest decret siguen cofinançades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional o pel Fons Social Europeu, s'ha d'aplicar el que es disposa en el Reglament (UE) número 1303/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre, pel qual s'estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s'estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga el Reglament (CE) número 1083/2006 del Consell. (DO L 347 de 20.12.2013).

3. Els procediments de concessió i de control de les ajudes regulades en el present decret tenen caràcter supletori respecte de qualsevol altra normativa europea que aplicable directament a les ajudes finançades amb càrrec a Fons Estructurals i d'Inversió Europeus, i també, si s'escau, les disposicions nacionals dictades en desplegament d'aquella.





Segona. Normativa de la Unió Europea en matèria d'ajudes d'Estat



1. D'acord amb el que es disposa en l'apartat 2.1.1 de la Comunicació de la Comissió sobre el Marc sobre Ajudes Estatals de Recerca i desenvolupament i Innovació (DO C 198 de 27.6.2014), no s'aplicarà el que s'estableix en l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i, per tant, no tindran la consideració d'ajudes estatals, les ajudes previstes en aquest decret que s'atorguen a organismes d'investigació, definits segons l'article 3.c, per a activitats no econòmiques, definides conformement amb l'article 3.o.

2. Les ajudes no contemplades en l'apartat anterior s'han de regir per algun dels següents Reglaments de la Unió Europea:

a) El Reglament (UE) número 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013 relatiu a l'aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352, 24.12.2013) s'ha d'aplicar a les ajudes indicades en els següents capítols del títol II:

Capítol II en totes les línies d'ajuda.

Capítol III, línia 1, quan la tipologia del projecte corresponga a innovació de producte, i també les ajudes de la línia 2.

Capítols IV i V, quan la tipologia del projecte corresponga a innovació en matèria de producte.

Capítol VI per a totes les tipologies de projecte.

Quan siga aplicable el reglament de minimis es farà esment exprés d'una tal circumstància en la convocatòria d'ajudes.

b) Per a la resta d'ajudes ha de ser aplicable el Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.6.2014), en particular les condicions específiques dels següents articles del mencionat reglament:

Article 25 per a les actuacions del capítol III línia 1, i també per a les actuacions del capítol IV i capítol V quan la tipologia del projecte corresponga a recerca i desenvolupament.

Article 28 en cas d'ajudes del capítol iii línia 1, capítol IV i capítol V destinades a finançar les despeses dels articles 41.e, 49.e) i 57.e), sempre que la tipologia del projecte corresponga a recerca i desenvolupament o a innovació en matèria de processos i organització.



Article 29 per a les actuacions del capítol IV i capítol V quan la tipologia del projecte corresponga a innovació en matèria de processos i organització.

Article 31 en cas d'ajudes del capítol IV i capítol V destinades a finançar les despeses dels articles 49.i i 57.i), sempre que la tipologia del projecte corresponga a recerca i desenvolupament o a innovació en matèria de processos i organització.

Quan siga aplicable el mencionat reglament les ajudes previstes en aquest decret hauran de complir totes les condicions establides en el capítol I i II, i també les condicions específiques aplicables a la categoria pertinent establides en els articles 25, 28, 29, 31, segons corresponga, del capítol III d'aquest reglament i quedaran exemptes de l'obligació de notificació prèvia prevista en l'article 108.3 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.



Tercera. Efecte incentivador

Les ajudes concedides a l'empara del Reglament (UE) número 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d'ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, han de tindre efecte incentivador per a l'execució dels projectes. S'entén per efecte incentivador:



a) En el cas d'una PIME es considera que l'ajuda concedida té efecte incentivador si, abans de l'inici dels treballs del projecte o activitat, l'entitat beneficiària ha presentat la sol·licitud d'ajuda.

S'entendrà per inici dels treballs, com es defineix en l'article 2.23 del mencionat Reglament, o bé l'inici dels treballs de construcció en la inversió, o bé el primer compromís en ferm per a la comanda d'equips o un altre compromís que faça la inversió irreversible, si aquesta data és anterior; la compra de terrenys i els treballs preparatoris com l'obtenció de permisos i la realització d'estudis previs de viabilitat no es consideren l'inici dels treballs; en el cas dels traspassos. L'«inici dels treballs» és el moment en què s'adquireixen els actius vinculats directament a l'establiment adquirit.

b) Es considerarà que les ajudes concedides a grans empreses tenen un efecte incentivador si, a més de complir la condició establida en el paràgraf a, al costat de la documentació presentada pel beneficiari en la sol·licitud s'incorpora un informe justificatiu que demostre l'efecte incentivador de l'ajuda sobre les actuacions per a les quals la sol·licita, valorant un o més dels criteris següents:

1r. Augment substancial de l'abast del projecte o activitat gràcies a l'ajuda..

2n. Augment substancial de l'import total invertit pel beneficiari en el projecte o activitat gràcies a l'ajuda.

3r. Augment substancial del ritme d'execució del projecte o activitat de què es tracte.



Quarta. Abast plurianual de les subvencions

Poden tindre abast plurianual totes les subvencions regulades en el present decret sempre que es determine en la resolució de convocatòria. La resolució d'aquestes ha d'establir l'import per a cadascuna de les anualitats de vigència de la subvenció respectiva, i ha d'estar condicionat als crèdits que amb tal fi es consignen en cadascuna d'aquestes anualitats en el pressupost de la Generalitat.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Instruccions

Es faculta la persona titular de la Vicepresidència executiva de l'AVI perquè dicte les instruccions necessàries per a l'aplicació i interpretació del present decret i de les corresponents convocatòries.





Segona. Entrada en vigor

El present decret entrarà en vigor l'endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 30 de maig de 2018



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER

Mapa web