Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 26 gener de 2018, de la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre modificació del període de cremes. [2018/856]

(DOGV núm. 8224 de 31.01.2018) Ref. Base de dades 001058/2018




La Llei 43/2003, de 21 de novembre, de forests, modificada per la Llei 21/2015, de 20 de juliol, és legislació bàsica estatal en matèria de forests i aprofitaments forestals.

L'article 44 de la Llei 43/2003, de forests, relatiu a la prevenció d'incendis forestals, indica que les comunitats autònomes regularan en les forests i àrees contigües l'exercici de totes aquelles activitats que puguen donar lloc a risc d'incendi.

L'article 146 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, estableix que en els terrenys forestals, en els contigus o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells, amb l'autorització prèvia, podrà realitzar-se la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a algun tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus, fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.



El mateix article, en el punt 2, estableix que els períodes indicats podran ser modificats per la direcció general competent en funció de les condicions de perill d'incendis. Dins dels factors de perill d'incendis estan els derivats dels fenòmens meteorològics, en especial l'absència de precipitacions i les altes temperatures.



El Decret 7/2015, de 29 de juny, modificat pel Decret 10/2015, de 7 de juliol, ambdós del president de la Generalitat, així com el Decret 103/2015, de 7 de juliol, del Consell (DOGV 7566, 08.07.2015), van assignar les competències en prevenció d'incendis forestals a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.

El Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en l'article 19, estableix que la Direcció General de Prevenció d'Incendis forestals assumeix les funcions en matèria de direcció i gestió de les polítiques de prevenció d'incendis forestals de les forests o terrenys forestals de la Comunitat Valenciana.

D'acord amb a tot l'anteriorment expressat i encara que la situació meteorològica i les condicions d'humitat de la vegetació forestal no ha millorat substancialment, de tal manera que permeten afirmar que el risc d'incendi es troba en nivells baixos, sí s'ha produït un canvi en la continuïtat i nombre de dies amb vents dominants de ponent, així com la intensitat d'aquests, a què se suma el registre d'alguns episodis esporàdics de pluges localitzades, en general escasses, la qual cosa permet, sota condicions molt concretes, la realització de cremes de restes vegetals.

En conseqüència, de conformitat amb el que disposa l'article 146.2 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, resolc:



Primer. Derogació resolució anterior

Deixar sense efecte la Resolució de 5 de gener de 2018, de la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre modificació del període de cremes per a gener 2018, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana número 8208, de data 9 de gener de 2018.



Segon. Condicions de crema

Establir, mentre no es publique una nova resolució, i per a la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a algun tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, les condicions següents:

1. Solament es podran realitzar aquestes cremes quan el nivell de preemergencia per risc d'incendis forestals, determinat per l'òrgan competent, siga 1. Aquesta limitació és d'aplicació general, tant a aquells municipis que disposen de pla local de cremes aprovat, com per a aquells que no en disposen.

2. Mantenir l'horari d'aquestes cremes entre l'orto i les 13.30 hores, d'acord amb la Resolució de 10 de març de 2014, de la Direcció general de Prevenció, Extinció d'Incendis i Emergències, sobre reducció dels horaris aptes per a la realització de cremes (DOGV 7242, 27.03.2014), moment en el qual aquesta crema ha d'estar totalment extingida.



3. Es recorda que està prohibida l'execució de cremes en el període comprès entre el Dijous Sant i el dilluns immediatament després del Dilluns de Pasqua, conegut com a Dilluns de Sant Vicent, d'acord amb el que es disposa en l'Ordre de 2 de març de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es regulen mesures extraordinàries per a la prevenció d'incendis forestals durant el període de Setmana Santa i Pasqua (DOGV 4959, 04.03.2005).

4. La resta de condicions per a la realització de les cremes es mantenen segons l'establit tant en la normativa vigent com en els plans locals de cremes.



Tercer. Autoritzacions extraordinàries

Amb caràcter extraordinari, i únicament per raons fitosanitàries, d'investigació o altres motius d'urgència correctament justificats que no en permeten l'ajornament, es podran autoritzar cremes durant el període indicat, sempre que hi haja una resolució en aqueix sentit de la direcció general competent en prevenció d'incendis forestals, que fixarà les condicions concretes d'aplicació.



Quart. Entrada en vigor

Aquesta resolució entrarà en vigor el dia 30 de gener de 2018.



Contra aquesta resolució les persones interessades podran interposar un recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptador des de l'endemà de la publicació, davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, d'acord amb el que estableixen els articles 10 i 46.1 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa.



València, 26 de gener de 2018 – La directora general de Prevenció d'Incendis Forestals: Delia Álvarez Alonso.

Mapa web