Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 20 de setembre de 2018, de la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'autoritza l'augment del grau alcohòlic volumètric natural durant la campanya vitivinícola 2018-2019. [2018/8844]

(DOGV núm. 8391 de 26.09.2018) Ref. Base de dades 008769/2018


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: Autoritzacions administratives



El Reglament (UE) núm. 1308/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013, pel qual es crea l'organització comuna de mercats dels productes agrícoles, i pel qual es deroguen els reglaments (CEE) núm. 922/72, (CEE) núm. 234/79, (CE) núm. 1037/2001, i (CE) núm. 1234/2007, en el seu annex VIII part I apartat A 1, estableix que: «Quan les condicions climàtiques ho requerisquen en algunes de les zones vitícoles de la Unió, els estats membres podran autoritzar l'augment del grau alcohòlic volumètric natural del raïm fresc, del most de raïm, del most de raïm parcialment fermentat, del vi nou en procés de fermentació i del vi obtingut a partir de varietats de raïm de vinificació, que siguen classificables conforme al que es disposa a l'article 81».

D'altra banda cal tindre en compte el que es disposa en el Reglament (CE) núm. 606/2009, de la Comissió, de 10 de juliol de 2009, que fixa determinades disposicions d'aplicació del Reglament (CE) núm. 479/2008, del Consell, quant a les categories de productes vitícoles, les pràctiques enològiques i les restriccions aplicables.

La Llei 24/2003, de 10 de juliol, de la vinya i del vi, en el seu article 10.2 estableix que són les comunitats autònomes les competents per a autoritzar aquesta pràctica.

La Llei 2/2005, de 27 de maig, de la Generalitat, d'ordenació del sector vitivinícola a la Comunitat Valenciana, en el seu article 26.3 autoritza l'augment de la graduació alcohòlica en les condicions que siguen expressament permeses per la conselleria competent en matèria d'agricultura.

En la present campanya, a la Comunitat Valenciana, les condicions climàtiques adverses, amb baixes temperatures primaverals, així com una alta pluviometria en les últimes fases, han dificultat el normal desenvolupament vegetatiu de les plantacions de vinya, arribant a dates tradicionals de verema, sense que s'hagen aconseguit els valors mitjans de grau Baumé, que haurien de presentar els mostos, la qual cosa compromet negativament la qualitat dels vins obtinguts.

D'altra banda, una part important del sector, ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural l'autorització per a augmentar el grau alcohòlic volumètric natural.

Vistos els informes tècnics corresponents, la proposta de la directora general de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, consultat el sector, i d'acord amb les competències que m'han sigut atribuïdes, resolc:



Primer

Autoritzar en la Comunitat Valenciana l'augment del grau alcohòlic volumètric natural durant la campanya vitivinícola 2018-2019.



Segon

L'augment de grau alcohòlic únicament podrà realitzar-se en el most apte per a obtindre vi, vi base DOP Cava, vi amb indicació d'anyada i/o varietat de raïm de vinificació, sense denominació d'origen protegida ni indicació geogràfica protegida, vi amb Denominació d'Origen Protegida i vi amb Indicació Geogràfica Protegida, mitjançant l'addició a aquell de most de raïm concentrat o most de raïm concentrat rectificat.





Tercer

L'augment de grau alcohòlic serà com a màxim de 1.5 % vol., i el volum inicial de most no podrà augmentar més del 6.5 %.



Quart

El procés no suposarà elevar el grau alcohòlic total dels mostos tractats per damunt de 13.5 % vol., o en els vins acollits a una denominació d'origen o indicació geogràfica protegida, els valors màxims autoritzats en els seus plecs de condicions.



Cinqué

Els cellers interessats en la realització d'aquesta pràctica hauran de notificar-ho a la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna, sent aquest el departament encarregat de garantir el compliment de la normativa vigent, tant comunitària com estatal i autonòmica, així com dels requisits i condicions tècniques de la pràctica autoritzada per mitjà de la present resolució. Les instruccions per a realitzar la dita notificació i el model a presentar poden ser consultades en la següent URL:

http://www.gva.es/portal/page/portal/inicio/procedimientos?id_proc=19788

Les persones obligades a relacionar-se amb la Generalitat a través de mitjans electrònics, en els termes de l'article 14 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú, així com els sol·licitants que, no estant obligats a això, opten per aquesta via, presentaran les sol·licituds telemàticament a través de la seu electrònica de la Generalitat en la URL indicada.



Sisé

Els cellers hauran d'anotar la pràctica d'augment de grau en el llibre registre de pràctiques enològiques, en el qual s'indicaran els litres de most fresc com a producte de partida i el volum de most concentrat o most concentrat rectificat afegit, amb indicació del grau alcohòlic potencial inicial i resultant després de la realització de la pràctica, així com el volum final de most resultant.



Seté

S'autoritza l'enviament d'una única notificació valguda per a la campanya 2018-2019, havent d'anotar totes les operacions d'augment de grau alcohòlic en els corresponents registres de celler.



Huité

La present resolució posa fi a la via administrativa i, en contra, pot interposar-se potestativament recurs de reposició davant la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació, o impugnar-se directament davant l'ordre jurisdiccional, mitjançant la interposició de recurs contenciós administratiu davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos des de l'endemà de la publicació, de conformitat amb el que disposen els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 20 de setembre de 2018.– La consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural: Elena Cebrián Calvo.

Mapa web