Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 31 de gener de 2019, del conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, per la qual s'estableix l'entrada en vigor del capítol primer del títol segon de la Llei 22/2018, relatiu al sistema d'alertes per a la prevenció de males pràctiques en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental. [2019/1005]

(DOGV núm. 8481 de 07.02.2019) Ref. Base de dades 001252/2019






La Llei 22/2018, de 6 de novembre, de la Generalitat, D'inspecció general de serveis i del sistema d'alertes per a la prevenció de males pràctiques en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, té com a objecte, entre d'altres, crear el sistema preventiu d'alertes dirigit a detectar irregularitats i males pràctiques administratives en l'àmbit de la gestió pública de l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental.

L'entrada en vigor de la llei es va produir 20 dies després de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana; no obstant això, la disposició final segona d'aquesta Llei 22/2018, disposa que el capítol primer del títol segon, relatiu al sistema d'alertes, entrarà en vigor quan així es determine mitjançant una resolució de la persona titular de la Conselleria a la qual estiga adscrita la Inspecció General de Serveis, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Aquesta resolució es dictarà en el termini màxim de sis mesos des de la publicació de la llei, que es va produir en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana número 8419, de 8 de novembre de 2018.

El capítol primer del títol segon abans esmentat, regula en la seua secció primera els elements del sistema d'alertes, l'adscripció i els instruments de gestió del risc, així mateix en la secció segona regula les característiques tècniques i funcionals del sistema d'alertes.

Pel que fa a descripció del sistema, l'article 17 estableix que: sense perjudici que puguen incorporar-se noves eines al sistema, en funció de l'evolució pràctica d'aquest i de l'entorn normatiu i tecnològic, estarà integrat entre d'altres, per:

a) Les dades obtingudes a partir de les bases de dades, creades i alimentades per l'Administració de la Generalitat i els ens del seu sector públic instrumental, que serveixen de suport a la seua gestió administrativa i que es consideren d'utilitat per a la detecció de les situacions irregulars o males pràctiques; o bé d'altres organismes i entitats, en els termes que preveu l'article 19 d'aquesta llei.

b) El sistema lògic i informàtic de processament de dades, dependent de la conselleria competent en matèria de tecnologies de la informació i les comunicacions.

c) Les avaluacions, el mapa d'avaluació de riscos per a la prevenció de possibles irregularitats i les autoavaluacions individuals de riscos.



Els instruments de gestió del risc, des d'un enfocament preventiu i transversal, es basen en la col·laboració entre òrgans i l'aprofitament de les dades i pràctiques que genera la mateixa Administració. La sofisticació cada vegada major dels processos d'obtenció, emmagatzematge i anàlisi de dades representa una important oportunitat per a la prevenció d'irregularitats i males pràctiques.

Tenint en compte la protecció dels drets que les lleis garanteixen, resulta factible aprofitar les possibilitats que ofereix l'anàlisi de dades per a enriquir de forma significativa el procés d'avaluació del risc. Així, mitjançant la utilització i interconnexió de les dades amb els quals compta la Generalitat, resulta possible detectar probables situacions de risc, fins i tot abans que s'acaben produint irregularitats.



D'acord amb aquesta voluntat de prevenció, la llei garanteix el correcte maneig d'una eina de prospecció de dades, anomenada sistema d'alertes, per a identificar els processos administratius que poden ser susceptibles de presentar algun risc d'irregularitats o males pràctiques.



Aquest sistema va dirigit a reforçar la identificació, prevenció i detecció primerenca d'aquestes pràctiques en els processos administratius de gestió i, juntament amb altres elements com l'elaboració d'un mapa d'avaluació de riscos, els plans individuals d'autoavaluació i la publicació d'un codi de bones pràctiques per a la prevenció i detecció d'irregularitats, constituiran els instruments bàsics de caràcter preventiu que permetran reduir els riscos d'irregularitats o males pràctiques administratives.

El sistema definit té un caràcter «incrementalista», és a dir, que a partir d'un conjunt de funcionalitats bàsiques, s'anirà ampliant alhora que s'estarà utilitzant. Un dels pilars fonamentals del sistema és la identificació i incorporació de noves fonts d'informació sobre les quals s'aplicaran nous algorismes per a analitzar les seues dades i detectar situacions anòmales, d'acord amb els nous riscos que es vagen identificant.

A partir del pilot confeccionat, el treball ja realitzat per la Direcció General de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions (DGTIC) ha consistit en la producció del sistema inicial que permet l'emmagatzematge de la informació a analitzar, procedent de les diverses fonts de dades identificades, garantint que es compleixen tots els requeriments de control d'accés a la informació, mitjançant mecanismes que permeten la identificació, autenticació i autorització de les persones usuàries, facilitant l'accés a la informació en funció dels drets associats a cada perfil i mantenint un registre dels accessos realitzats, amb la finalitat de gestionar la traçabilitat de les dades. Així mateix, la informació que genera el sistema lògic i informàtic de processament de dades té caràcter reservat i únicament pot ser accessible per al personal adscrit a la Inspecció General de Serveis.



Aquesta versió inicial del sistema, també permet que es vagen incorporant noves eines innovadores que completaran el sistema.

En definitiva, el sistema d'alertes compleix amb els requisits i obligacions que estableix el capítol primer del títol segon de la llei.

Per altra banda, el Decret 195/2018, de 31 d'octubre, del Consell, pel qual aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, a l'article 14.2 estableix que la Sotssecretaria d'aquesta conselleria assumeix les competències en matèria d'inspecció general de serveis.



Així doncs, d'acord amb el que disposa l'article 39 del Decret 24/2009, de 13 de febrer, del Consell, sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, i fent ús de les facultats que em confereixen l'article 28.c i 42.2 de la Llei de la Generalitat 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i l'article 2 del Decret 195/2018 abans esmentat, resolc:



Primer

Establir l'entrada en vigor del capítol primer del títol segon, relatiu al sistema d'alertes, de la Llei 22/2018, de 6 de novembre, de la Generalitat, d'Inspecció General de Serveis i del sistema d'alertes per a la prevenció de males pràctiques en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, el dia següent a la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.





Segon

Ordenar la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, als efectes establits a l'apartat primer.



València, 31 de gener de 2019.– El conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació: Manuel Alcaraz Ramos.



Mapa web