Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 25 de gener de 2019, de la consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, per la qual es creen les unitats de valoració forense integral dels instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses de la Comunitat Valenciana. [2019/1066]

(DOGV núm. 8482 de 08.02.2019) Ref. Base de dades 001313/2019




La Llei orgànica 1/2004, de 28 de desembre, de mesures de protecció integral contra la violència de gènere abasta en el seu àmbit d'actuació tant els aspectes preventius, educatius, socials, assistencials i d'atenció posterior a les víctimes, i dona suport a les víctimes i proporciona una resposta legal integral que abasta tant les normes processals, creant noves instàncies, com a normes substantives penals i civils, incloent-hi la deguda formació dels operadors que intervenen en l'obtenció de proves i en l'aplicació de la Llei.

En la seua disposició addicional segona estableix que el Ministeri de Justícia (o les comunitats autònomes amb competències en la matèria), organitzaran els serveis forenses de manera que compten amb unitats de valoració forense integral. La funció que els encomana expressament és la de «dissenyar protocols d'actuació global i integral en casos de violència de gènere».

La nova redacció de la LOPJ, donada per la LO 07/2015 de 21 de juliol, en l'article 479.3 assenyala que «...En tot cas els instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses comptaran amb unitats de valoració forense integral, de les quals podran formar part els psicòlegs i treballadors socials que es determinen per a garantir, entre altres funcions, l'assistència especialitzada a les víctimes de violència de gènere i el disseny de protocols d'actuació global i integral en casos de violència de gènere.»

De conformitat amb el Manual de Valoració Integral Forense de la Violència de Gènere i Domèstica publicat pel Ministeri de Justícia l'any 2005 la resposta forense en Violència de Gènere es dirigeix a «construir un informe pericial d'alta qualitat en les seues bases científiques i de metodologia, que puga respondre a la petició que el jutjador considere necessària en cada cas». Per a això, i tenint en compte que l'informe pericial en aquesta matèria és de gran complexitat, és necessària una resposta multidisciplinària que contemple una valoració integral del problema i en conseqüència afavorisca les actuacions que es desenvolupen per part de diferents institucions i organismes de protecció a les víctimes.

Les unitats de valoració forense integral van entrar en funcionament en la Comunitat Valenciana l'any 2008 dependents dels Instituts de Medicina Legal. Es troben residenciades en les tres capitals de província i presten els seus serveis a tots els òrgans judicials de la Comunitat.

Amb la finalitat de millorar l'eficàcia i resposta d'aquestes unitats des d'aquesta Conselleria es va considerar imprescindible dotar als instituts d'una estructura pròpia i diferenciada dins de l'organització que, amb rang de prefectura de secció, assumira amb caràcter exclusiu la direcció i coordinació dels equips forenses en matèria de violència de gènere. En 2018 van entrar en funcionament les Prefectures de Secció a Alacant i València i en 2019 es constitueix la Prefectura de Secció de la Unitat de Castelló.

D'altra banda, mitjançant resolució de 8 de març de 2018 d'aquesta Conselleria (DOGV 14.03.2018) es va constituir un grup de treball per a la revisió dels protocols d'actuació institucional en aquesta matèria de valoració de riscos en els casos de violència de gènere en el si del qual es proposa «potenciar les unitats de valoració forense integral.



Seguint aquesta recomanació, amb la finalitat d'oferir un servei especialitzat en totes les demarcacions i acostar el servei a tots els operadors jurídics es creen per la present resolució les unitats de valoració forense integral d'àmbit comarcal.

En virtut de l'exposat, i de conformitat amb les atribucions que em confereix el Decret 8772017, de 7 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques, resolc:

Primer. Creació de les unitats de valoració forense integral

Es creen les unitats de valoració forense integral com a unitats multidisciplinàries dependents de les Prefectures del Servei de Clínica dels Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses de la Comunitat Valenciana encarregades d'oferir assistència tècnica especialitzada en matèria de violència de gènere als òrgans judicials dels partits judicials inclosos en el seu àmbit territorial, que seran en cada província les següents:

1. A la província d'Alacant es creen tres unitats de valoració forense integral Comarcals a Elx, Benidorm i Ibi.

2. A la província de Castelló es creen dues unitats de valoració forense integral comarcals a Vila-real i Vinaròs.

3. A la província de València es creen quatre unitats de valoració forense integral comarcals a Gandia, Torrent, Paterna i Alzira.





Segon. Àmbit territorial de les unitats de valoració forense integrals



Sense perjudici que, per necessitats del servei, la prefectura de secció de les unitats de valoració forense integral de cada província puga reorganitzar el servei entre les diferents unitats de valoració, l'àmbit territorial de les unitats creades comprendrà els següents partits judicials:





Unitat de Valoració Forense Integral Partit judicial

Alacant Alacant

Sant Vicent del Raspeig

Elx Elx

Orihuela

Torrevieja

Novelda

Benidorm Benidorm

Dénia

La Vila-Joiosa

Ibi Ibi

Alcoi

Villena

Elda

Castelló Castelló

Vila-real Vila-real

Segorbe

Nules

Vinaròs Vinaròs

València València

Gandia Gandia

Ontinyent

Sueca

Xàtiva

Torrent Torrent

Mislata

Quart de Poblet

Requena

Paterna Paterna

Llíria

Massamagrell

Moncada

Sagunt

Alzira Alzira

Carlet

Catarroja

Picassent





Tercer. Estructura i organització

1. Les Unitats de Valoració Integral Forense tant provincial com comarcals disposaran d'un equip multidisciplinari compost necessàriament per personal de la Medicina Forense, de la Psicologia i del Treball Social, els qui desenvoluparan les funcions que li siguen pròpies. Correspondrà al metge/a forense de la unitat, la coordinació de l'actuació de l'equip forense en el seu àmbit d'actuació.

2. Les unitats dependran orgànicament i funcionalment del Servei de Clínica de l'Institut d'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de la seua província.

Correspondrà a la prefectura de secció de valoració forense integral de cada Institut proposar a la Prefectura del Servei de Clínica de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses els criteris de repartiment de les pericials requerides, controlar el temps d'emissió dels informes, realitzar l'estadística i memòria anual de la unitat i establir relacions amb els òrgans judicials, Fiscalia, Serveis d'Assistència a Víctimes i Forces i Cossos de Seguretat, així com la coordinació de totes les unitats de valoració forense integral corresponents a cada IML.





Quart. Funcions de les unitats de valoració forense integral

Les Unitats de Valoració Forenses Integral, en els seus respectius àmbits d'actuació, seran les encarregades d'efectuar i informar, a requeriment dels òrgans judicials i/o del Ministeri Fiscal amb competència en violència sobre la dona, les següents actuacions:

a) Valoració integral dels efectes de la violència física, psíquica i sexual en les dones víctimes de violència de gènere.

b) Valoració dels efectes de l'exposició a la violència i de les agressions patides pels fills i les filles i menors a càrrec seu.

c) Valoració de la incidència, la perillositat objectiva, i el risc de reincidència de l'agressor.

d) Valoració relativa als procediments civils que afecten les víctimes de violència de gènere contemplats en la legislació vigent.

e) Qualsevol altres funcions que determine la Prefectura del Servei de Clínica o en defecte d'això la Direcció de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de la província a què pertanga.



Cinqué. Funcions de guàrdia

El servei de guàrdia en les unitats de valoració forense integral serà de 24 hores.



Sisé. Entrada en funcionament

Fins a l'efectiva entrada en funcionament de les unitats de valoració forense integral comarcals els Instituts de Medicina Legal i Ciències Forenses establiran un sistema de guàrdies de 24 hores, conforme a la distribució territorial establida, que garantisca l'assignació immediata i amb caràcter preferent de les valoracions mèdic-forenses en matèria de violència de gènere enfront de qualsevol altre tipus d'assumptes.





Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar recurs contenciós administratiu davant el Jutjat Contenciós Administratiu de València o aquell en la circumscripció del qual tinga el recurrent el seu domicili, en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà de la seua notificació, de conformitat amb el que s'estableix en els articles 8, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se potestativament recurs de reposició davant el mateix òrgan que la dicta, en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la seua notificació o qualsevol altre recurs que estime procedent per a la defensa dels seus interessos.



València, 25 de gener de 2019.– La consellera de Justícia, Administració Pública, Reformes Democràtiques i Llibertats Públiques: Gabriela Bravo Sanestanislao.

Mapa web