Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 4 de febrer de 2019, de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es crea la Comissió Mixta per al Desenvolupament de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi, 2019-2024. [2019/1095]

(DOGV núm. 8480 de 06.02.2019) Ref. Base de dades 001201/2019




La discriminació i l'exclusió social són dos dels problemes més greus, sistèmics i crònics que pateixen les democràcies actualment. Tota societat que proclame la seua identificació amb els valors de la democràcia i de l'estat de dret ha d'establir necessàriament eines i estratègies que lluiten de forma activa contra aquestes situacions.



L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat, en l'àmbit de les seues competències, la protecció i ajuda de menors, joves, emigrants, tercera edat, persones amb discapacitat i altres grups o sectors necessitats de protecció especial.

A la Comunitat Valenciana, la igualtat de tracte i la lluita contra la discriminació i els delictes d'odi està present al llarg dels objectius del Pla valencià d'inclusió i cohesió social (PVICS), 2017-2022.



En particular, una de les seues actuacions dirigides a millorar la cohesió social en tot el territori de la Comunitat Valenciana implica, precisament, el desenvolupament d'una estratègia en la qual s'aborde, de forma integral, les polítiques basades en la prevenció, sensibilització, formació, mediació i actuació en el camp de la igualtat del tracte i la no-discriminació (LGTBIfòbia, racisme i xenofòbia, sexisme i masclisme, aporofòbia, disfòbia...) i el reconeixement i la promoció de la diversitat, la convivència i la tolerància.

Per això des de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives s'ha impulsat la realització de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi, que dona contingut a aquest mandat, amb la voluntat de constituir el document de referència per a les polítiques públiques en matèria d'igualtat de tracte i lluita contra la discriminació i els delictes d'odi. Per a això, és fonamental adoptar mesures que permeten, tant a les diferents administracions públiques com a les entitats que treballen amb els col·lectius de la diversitat, lluitar conjuntament contra la discriminació i els delictes d'odi, i buscar aconseguir una societat que no solament respecte la diferència, sinó que la valore com un factor enriquidor de les societats democràtiques.

En aquest sentit, la creació de la Comissió Mixta per al Desenvolupament de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi, 2019-2024, té per objecte la coordinació entre institucions públiques i entitats que treballen en aquest àmbit, i la posada en marxa dels mecanismes i recursos públics necessaris per al desenvolupament d'aquesta.

Per tot això, resolc:



Primer

Crear la Comissió Mixta per al Desenvolupament de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi 2019-2024.



Segon

Encarregar a la Direcció General de l'Agència Valenciana d'Igualtat en la Diversitat, que, de conformitat amb l'article 17, del Decret 14/2018, de 23 de febrer, del Consell, pel qual aprova el Reglament orgànic i funcional de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, és el centre directiu competent en matèria de planificació i execució de plans, programes i instruments relacionats amb la igualtat dels col·lectius de la diversitat, especialment la no-discriminació i la garantia d'igualtat d'oportunitats, el procés de creació de la Comissió Mixta per al Desenvolupament de l'Estratègia Valenciana per a la Igualtat de Tracte, la No-Discriminació i la Prevenció dels Delictes d'Odi, 2019-2024, així com la coordinació i posada en marxa dels mecanismes i recursos i establir totes les accions que siguen necessàries en coordinació amb altres institucions públiques i entitats que treballen en la igualtat de tracte, la no-discriminació i la prevenció dels delictes d'odi.

La comissió mixta esmentada tindrà les funcions següents:

a) Aprovació dels indicadors de compliment dels objectius de l'estratègia.

b) Realitzar el seguiment de la implantació de les actuacions de l'estratègia.

c) Aprovació del reglament de funcionament de la comissió i calendari de treball.

d) Supervisió i seguiment del pressupost anual destinat a les actuacions de l'estratègia.

e) Realitzar un informe anual i final del compliment dels objectius i actuacions de l'estratègia.

f) Proposta de modificació, addició o supressió de mesures, si escau, a la vista de les avaluacions anuals.

La comissió mixta tindrà la composició següent:

– Presidència: la persona titular de la conselleria amb competències en igualtat de tracte i no-discriminació.

– Vicepresidència primera: persona elegida entre les vocalies socials.

– Vicepresidència segona: la persona titular de la secretaria autonòmica amb competències en igualtat de tracte i no-discriminació.

– Secretaria: la persona titular de la subdirecció amb competències en igualtat de tracte i no-discriminació, amb veu però sense vot.

– Vocalies institucionals. Una persona en representació de les competències següents: 1) Educació, investigació, cultura i esport; 2) Sanitat universal i salut pública; 3) Justícia, administració pública, reformes democràtiques i llibertats públiques; 4) Comunicació i promoció institucional; 5) Economia sostenible, sectors productius, treball i comerç; 6) Seguretat i resposta a les emergències; 7) Transparència, responsabilitat social, participació i cooperació; 8) Municipi de més de 50.000 habitants; 9) Municipi amb menys de 50.000 habitants; 10) Universitats públiques valencianes; 11) Igualtat en la diversitat; 12) Igualtat de gènere; 13) Diversitat funcional; 14) Inclusió social; 15) Infància i adolescència; 16) Joventut.



– Vocalies socials. Una persona en representació de les entitats que treballen en cada un dels àmbits següents: 1) LGTBI; 2) Poble gitano; 3) Famílies; 4) Pobresa i persones sense llar; 5) Migració, asil, refugi i lluita contra el racisme i la xenofòbia; 6) Llengua i cultura valencianes; 7) Llibertat religiosa i de creences; 8) Diversitat funcional; 9) Feminismes i dones; 10) Majors; 11) Joventut; 12) Infància; 13) Malalties, estètiques i cossos; i 14) Drets humans i educació per la ciutadania global; 15) i 16) Dues persones elegides pels sindicats i una altra per la patronal a través de la Mesa de Recuperació Social; 17 i 18) Dues persones víctimes de delictes d'odi.

La comissió de seguiment podrà convidar, per a assessorar en les qüestions que considere, persones expertes en matèria de drets humans, que participaran amb veu però sense vot.



Tercer

Ordenar la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 4 de febrer de 2019.– La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque.

Mapa web