Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 25 d'abril de 2019, de la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 20/16-AIA Utiel. [2019/4554]

(DOGV núm. 8554 de 23.05.2019) Ref. Base de dades 004895/2019


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: Impacte ambiental
    Descriptors:
      Descriptors toponímics: l'Alcora



De conformitat amb l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, el qual estableix la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la declaració d'impacte ambiental, resolc:



Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 20/16-AIA Utiel.



«Declaració d'impacte ambiental

Expedient: 20/16-AIA.

Títol: Legalització i ampliació explotació porcina d'engreix amb capacitat total per a 1.000 animals.

Promotor: Diego Fernández Palomares.

Autoritat substantiva: Ajuntament d'Utiel.

Localització: parcel·les 422, 423 i 424, del polígon 12, del terme municipal d'Utiel (València).

Descripció del projecte

1. Objecte del projecte

Diego Fernández Palomares, és titular d'una explotació porcina d'engreix amb capacitat per a 900 garrins inscrita en el REGA amb data 25 de setembre de 1996, amb número d'explotació ES462490000117.

El promotor pretén legalitzar les instal·lacions existents i ampliar la capacitat d'una de les naus fins a aconseguir una capacitat total en l'explotació de 1.000 places d'engreix. També pretén la construcció d'un local que servirà com a vestuaris i oficines, així com una bassa per a l'acumulació dels purins generats en l'explotació.

2. Principals característiques del projecte d'acord amb la documentació aportada

Classificació de l'activitat.

– Per la seua orientació zootècnica, l'explotació es classifica com una explotació d'engreix, el procés productiu de la qual es limita a l'engreixament de garrins procedents d'altres explotacions de transició i la destinació final dels quals és l'escorxador.

– Per la seua capacitat productiva, la classificació es realitza en funció de la seua capacitat, expressada en UGM, d'acord amb l'equivalència establida en l'annex I del Reial decret 324/2000, de 3 de març, pel qual s'estableixen les normes bàsiques d'ordenació de les explotacions porcines. L'explotació en qüestió disposa de 120 UGM, per la qual cosa quedaria inclosa en el grup primer (capacitat productiva fins a 120 UGM).

Emplaçament.

L'explotació actual se situa en el paratge denominat La Herrada, concretament en la parcel·la 422 del polígon 12 del terme municipal d'Utiel (València), igual que la nova ampliació que es pretén executar, si bé, les parcel·les 423 i 424 de l'esmentat polígon 12 també quedaran englobades en l'explotació.

Accessos.

L'ampliació prevista no modificarà les condicions d'accessibilitat existents i es manté l'estat actual dels accessos. L'accés a l'explotació es realitzarà a través del camí agrícola que arriba fins a l'explotació des de la pedania de Las Cuevas d'Utiel.

Descripció de les construccions.

Construccions existents.

– Nau d'engreix 1: construcció de superfície rectangular a una aigua, de dimensions 88,70 x 6,30 m, d'estructura de fàbrica de blocs de formigó resistents, amb coberta de teula plana sobre forjat de bigueta T-18 i revoltons de formigó. La nau disposa d'un corredor longitudinal central de 0,80 m interior, que recorre la totalitat de la nau des de la porta d'accés i està dividida en tres zones clarament diferenciades, separades per mitjà de portes col·locades en el corredor central. La primera de les zones, de dimensions exteriors 15,40 x 6,30 m alberga dues files de 8 quadres a cadascun dels costats del corredor central amb unes dimensions interiors d'1,80 x 2,45 m. D'una d'aquestes files s'ha eliminat una quadra per a donar accés al magatzem contigu a aquesta nau. Les altres dues zones de la nau, d'iguals característiques, i separades per un corredor d'1,80 m que travessa la nau transversalment, amb característiques iguals per a les dues zones, presenten una fila de 10 quadres de 3,45 x 2,45 m a cadascun dels costats del corredor central.



– Nau magatzem: es troba annexa a la nau 1 d'engreix. Es tracta d'una construcció formada per dues dependències, construïdes per murs resistents de fàbrica de blocs a una aigua. La primera de les dependències que trobem, situada més allunyada de la nau d'engreix presenta unes dimensions de 6,60 x 2,60 m en la qual es localitzen les oficines. En l'altra dependència de 8,00 x 8,00 m trobem la sala de tractament d'aigua, els vestuaris i la zona dedicada a magatzem.

– Nau d'engreix 2: és una construcció executada amb posterioritat a la nau anterior, que presenta una distribució en planta rectangular a dues aigües, amb unes dimensions en planta de 30,85 x 6,95 m, realitzada mitjançant estructura metàl·lica de nusos rígids, tancament a base de blocs de formigó i coberta de fibrociment amb aïllament a base d'espuma de poliuretà projectat de 5 cm. La nau presenta un corredor central de 0,65 m, al costat del qual es col·loquen dues línies de quadres, amb unes dimensions interiors de 3,00 x 2,90 m.

– Tanca de l'explotació: la totalitat de la parcel·la 422, en la qual es localitza l'explotació existent, està tancada perimetralment. La tanca està formada per malla metàl·lica de simple torsió galvanitzada en calent, amb trama 40/14 i pals de tub d'acer galvanitzat per immersió de 48 mm de diàmetre. Es disposa una porta d'accés a l'interior de l'explotació de 4,00 m, formada per dues fulles de les mateixes característiques que el clos, per a l'accés de vehicles. Addicionalment a la tanca, s'ha previst la instal·lació d'una tanca vegetal al costat d'aquesta.



Construccions a realitzar.

– Ampliació de la nau d'engreix 2: l'explotació es pretén ampliar prolongant-se la nau 2, per a això s'executaran dues files de 8 quadres d'iguals característiques a les ja existents, una a cada costat del corredor central que prolongarà el corredor actual.

La construcció serà igual a la ja existent, és a dir, s'ampliarà l'edificació mitjançant estructura metàl·lica de nusos rígids, tancament amb fàbrica de blocs de formigó amb esquerdejat per totes dues cares i coberta de plaques de fibrociment amb aïllament de 5 cm d'espuma de poliuretà projectat. Aquesta ampliació presenta unes dimensions en planta de 24,55 x 6,95 m, i es passa a unes dimensions exteriors totals de 55,40 x 6,95 m.

– Bassa de purins: s'executarà entre la nau 1 i el final de l'ampliació de la nau 2. Tindrà unes dimensions interiors de 4,00 m de llarg per 4,00 m d'ample i una alçària d'1,30 m, amb 1,10 m excavats en el terreny i 0,20 m elevats sobre aquest.

El tancament de les parets laterals es realitzarà mitjançant paret de bloc de formigó, i amb faixa perimetral que estabilitze el conjunt, amb esquerdejat per la part en contacte amb els purins. La base es resol mitjançant solera de 15 cm de formigó armat amb malla electrosoldada 15x15/8. Les seues característiques constructives en garantiran l'estanquitat i s'evitaran abocaments incontrolats al medi natural.



Actualment en les naus construïdes hi ha arquetes exteriors a les naus que permeten la introducció de l'equip de bombament per a la càrrega dels purins generats. Per això, s'ha previst la instal·lació d'una canonada enterrada de PVC de 200 mm llis de sanejament, d'unió en copa llisa pegada, que connectarà aquestes arquetes, recorrent longitudinalment les naus, i que permetrà el transport dels purins fins a la canonada general que arriba fins a la nova bassa que s'ha d'executar i connecta amb totes les canonades de cadascuna de les naus. Aquesta canonada general, igual que la secundària, serà de PVC llis de sanejament, d'unió en copa llisa pegada, amb un diàmetre exterior de 200 mm, i igual que l'anterior es col·locarà enterrada. Per a la nova nau a executar se seguirà el mateix criteri per al transport dels purins fins a la bassa d'emmagatzematge.

La rasa a executar tindrà unes dimensions de 0,60 m i es respectarà una profunditat mínima sobre la generatriu del tub instal·lat d'1,00 m. El tapament de les rases es realitzarà mitjançant arena, amb estesa, humectació i compactació en capes de 20 cm de grossària, amb un grau de compactació del 95 % del pròctor modificat, a fi d'evitar danys a la canonada.

El tipus de conducció seleccionat a base de materials plàstics, inalterable per l'acció dels purins, així com una correcta instal·lació d'aquest, evitarà fugides d'aquest al medi durant el seu transport fins a la bassa.



La bassa disposa d'una capacitat d'emmagatzematge de 16,0 m³ (4,00 x 4,00 x 1,00 m de mesures útils).

Atés que la bassa es troba elevada 20 cm del nivell del terreny, s'evitarà l'entrada de les aigües pluvials procedents de les cobertes de les naus. Així mateix, no és previsible que es produïsquen sobreeiximents, ja que l'alçària màxima d'ompliment de la bassa s'ha estimat en 1,00 m, enfront dels 1,30 m d'alçària màxima que presenta aquest, es disposa per tant de 30 cm de resguard que evite els sobreeiximents i farà innecessària l'execució de fossa impermeable accessòria per a la recollida dels abocaments accidentals.

La bassa de purins es tancarà perimetralment amb malla metàl·lica de simple torsió galvanitzada en calent, amb trama 40/14 i pals de tub d'acer galvanitzat per immersió de 48 mm de diàmetre, disposarà de porta d'accés de doble fulla d'iguals característiques de 4,00 m.



Descripció de l'activitat i sistema productiu.

L'explotació porcina continuarà desenvolupant l'activitat que exercia fins ara, consistent en l'engreixament de garrins, procedents d'altres explotacions porcines de transició. Els garrins romandran en la granja unes 15-16 setmanes, fins a aconseguir un pes entorn dels 100 kg, moment en el qual seran traslladats a l'escorxador per al seu sacrifici.



Resumim a continuació el procés productiu de l'explotació així com els períodes estimats per a cada fase:

– Capacitat de l'explotació: 1.000 porcs, dels quals 570 s'allotgen en la nau 1, 240 s'allotgen en la nau actual 2, i 190 s'allotjaran en la nau 2 ampliada.

– Nre. de cicles a l'any: 2,2.

– Productes acabats: 2.200 porcs.

El nombre de persones que ocuparà l'activitat prevista amb l'ampliació de 16 noves quadres serà el mateix que està desenvolupant l'activitat fins ara, 1 persona dedicada a temps parcial al control i maneig dels animals. D'altra banda, i segons les necessitats de l'explotació, aquesta serà atesa per un veterinari de l'empresa integradora.



El règim d'explotació d'aquest tipus d'instal·lacions implica l'associació amb una empresa integradora, que serà l'encarregada de subministrar els garrins, el pinso consumit per aquests i els medicaments necessaris, mentre que el titular de l'explotació disposarà la mà d'obra necessària per al desenvolupament de l'activitat i l'allotjament dels animals.

Descripció de les instal·lacions.

– Subministrament elèctric: l'explotació compta actualment amb subministrament elèctric de baixa tensió, ja que està connectada a la xarxa de baixa tensió de la pedania de Las Cuevas d'Utiel.

– Subministrament d'aigua: l'explotació disposa actualment de subministrament d'aigua procedent de la xarxa d'aigua potable de la pedania de Las Cuevas d'Utiel, a partir de la qual s'ompli un depòsit situat sobre la nau 1, amb capacitat per a 5.000 l i des del qual se subministra l'aigua necessària per al consum dels animals. El subministrament fins als vestuaris i lavabos serà directe de la xarxa municipal.

– L'explotació disposarà de les instal·lacions sanitàries per als treballadors que s'indiquen en el Reial decret 486/1997, de 14 d'abril, pel qual s'estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball.

– L'explotació comptarà amb equip mòbil de polvorització per a la desinfecció dels vehicles i tela o malla gabial en les finestres de ventilació.

Maquinària i altres mitjans.

Actualment l'explotació disposa de la maquinària i instal·lacions necessàries per al desenvolupament de l'activitat constituïda pels següents elements:

– Tractor amb tanc per a l'extracció i distribució de purins.

– 3 sitges de pinso per a alimentació.

– 2 sistemes d'alimentació amb línies i motor d'1,50 CV per línia.

– Un equip de cloració i medicació de l'aigua.

L'ampliació de l'explotació comportarà l'ampliació de l'equip de distribució d'alimentació (tubs de distribució) i el desplaçament del motor de la línia d'alimentació.

Descripció del sistema d'emmagatzematge de purins.

La producció anual de purins es xifra en 2.150 m³/any. Atesa la capacitat d'emmagatzematge de la bassa, 16 m³, més la capacitat d'emmagatzematge de les fosses d'emmagatzematge, 522 m³, es té una capacitat total d'emmagatzematge de 538 m³, capacitat suficient per a allotjar-hi les dejeccions corresponents a un període de temps superior a tres mesos. Aquesta capacitat d'emmagatzematge és suficient per a donar eixida als purins que s'aplicaran com a adob orgànic en els camps de cultiu de la zona, sempre respectant les èpoques recomanades i les dosis d'aplicació.

El buidatge de la bassa es realitzarà mitjançant bombament per mitjà d'un tractor cisterna; prèviament es farà una batuda per a homogeneïtzar la mescla i triturar els elements sòlids insuflant aire amb un compressor. Posteriorment es transportarà i escamparà en les finques de cultiu dels diferents propietaris, on finalment serà aprofitat com a adob orgànic per als cultius.

Les fosses de la nau 1, presenten una profunditat d'1,30 m, mentre que per al cas de les fosses de la nau 2, així com l'ampliació prevista, aquestes tindran una profunditat de 0,80 m. Les fosses estaran formades per parets de blocs prefabricats de formigó amb esquerdejat interior, amb solera de formigó armat en el cas de les construccions existents, mentre que en el cas de l'ampliació de la nau 2 seran de murets de formigó armat en la paret de la fossa que limita amb el corredor central, i de blocs de formigó amb esquerdejat interior en la zona de les parets, amb solera de formigó armat HA-30 de 10 cm, la qual cosa evitarà que hi haja fugides de purins al subsòl.

Pla de gestió dels purins.

En l'explotació es generarà anualment un volum de 2150 m³ de purins que s'aplicarà com a adob orgànic en els camps de cultiu de la zona (vinya, fruiteres i cereals), sempre respectant les èpoques recomanades i dosis d'aplicació segons el codi valencià de bones pràctiques agràries, aprovat per l'Ordre 7/2010, de 10 de febrer, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

D'altra banda, les parcel·les seleccionades s'han triat de manera que es complisquen les ordenances següents:

– Ordenança municipal reguladora de l'activitat ramadera i l'abocament i utilització dels residus ramaders i uns altres a adobs orgànics amb fins agrícoles de l'Ajuntament d'Utiel, que limita l'aplicació de purins a una distància de 2.500 m del centre del nucli urbà d'Utiel i de 1.000 m del centre del nucli urbà dels llogarets d'Utiel.

– Ordenança reguladora d'abocament de llots procedents d'estacions depuradores d'aigües residuals (EDAR) i purins d'explotacions ramaderes, amb finalitats agrícoles de l'Ajuntament de Camporrobles, que limita l'aplicació dels purins a una distància de 1.000 m del nucli urbà.

El pla d'adobament presentat com a annex núm. 6 a la memòria tècnica, es considera adequat i conforme amb la legislació sectorial aplicable.

Tramitació administrativa

En data 16 de febrer de 2016, l'Ajuntament d'Utiel remet un exemplar de l'estudi d'impacte ambiental, certificació dels informes tècnics de compatibilitat urbanística i agronòmic, així com diligència del registre general i assentaments per a fer constar el resultat de la informació pública practicada en l'expedient a fi de dur a terme el procediment d'avaluació d'impacte ambiental.

El tràmit d'informació pública del projecte es va dur a terme per termini de trenta dies, mitjançant la inserció del corresponent anunci en el Butlletí Oficial de la Província de València núm. 245, de data 23 de desembre de 2015. Segons diligència del cap de negociat del registre general i assentaments, de data 4 de febrer de 2016, durant el termini esmentat no es van presentar al·legacions.

El 27 de juliol de 2016 es realitza un requeriment a l'òrgan substantiu.

El 3 d'abril de 2018 l'Ajuntament d'Utiel remet nova documentació presentada pel promotor, adequada a la capacitat de 1.000 places de porcs d'engreix, a fi que es procedisca novament a l'avaluació d'impacte ambiental.

El 2 d'agost de 2018 a la vista del que s'indica en la nova documentació aportada es remet informe a l'Ajuntament d'Utiel en què es comunica la impossibilitat de legalitzar l'activitat.

En data 10 de setembre de 2018 es remet tràmit d'audiència al promotor.

El 18 de setembre de 2018 l'Ajuntament d'Utiel remet les al·legacions i documentació presentades pel promotor.

El 2 d'octubre de 2018, l'Ajuntament d'Utiel torna a remetre les al·legacions presentades pel promotor.

El 6 de novembre de 2018 es realitza una consulta a la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, sobre la possibilitat de legalització de l'explotació objecte d'estudi d'acord amb la normativa sectorial aplicable.

El 7 de febrer de 2019, la Secció de Producció i Sanitat Animal de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural remet l'informe favorable a la legalització i ampliació de l'explotació objecte d'estudi.

Consideracions ambientals

Ubicació.

Les parcel·les en les quals s'emplaçarà l'explotació estan classificades segons el Pla general d'ordenació urbana d'Utiel, aprovat el 27 de gener de 1987, com a sòl no urbanitzable amb qualificació de zona XIII agrícola, on l'ús sol·licitat, urbanísticament està permés. S'adjunta certificat de compatibilitat urbanística, de data 21 de gener de 2016.



Pel que fa a les distàncies sanitàries, l'explotació se situa a uns 580 metres de la població de Las Cuevas d'Utiel. D'acord amb l'informe d'agricultura de data 29 de juny de 2017, la ubicació de les instal·lacions que alberguen el bestiar compleixen les distàncies previstes per l'article 54 de la Llei 6/2003, de ramaderia de la Comunitat Valenciana. No obstant això, en aquest informe no es fa referència a la normativa estatal aplicable al sector porcí, és a dir, al Reial decret 324/2000, de 3 de març, pel qual s'estableixen normes bàsiques d'ordenació de les explotacions porcines. Després de ser consultada sobre aquest tema, la Secció de Producció i Sanitat Animal de la Direcció Territorial de la Conselleria d'Agricultura, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, amb data 7 de febrer de 2019, remet informe favorable a la legalització i ampliació de l'explotació objecte d'estudi, fent referència al compliment del que es disposa en l'article 7.7 del Reial decret 324/2000.



El Decret 86/2018, de 22 de juny, del Consell, designa el municipi d'Utiel com a zona vulnerable a la contaminació de les aigües per nitrats procedents de fonts agràries.

Consultat el visor cartogràfic de la Generalitat, s'observa que el risc d'erosió actual i el risc d'erosió potencial és molt baix (0-7 t/ha/any). La vulnerabilitat d'aqüífers és alta.

Tant les parcel·les en les quals s'emplaça l'explotació com les parcel·les dels voltants presenten fonamentalment un monocultiu d'ametlers en règim de regadiu, clapat de parcel·les dedicades al cultiu de vinya.

La localització del projecte no afecta espais de la Xarxa Natura 2000, ni cap altra figura de protecció ambiental regulada per la Llei 11/1994, d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana. Tampoc afecta terreny forestal ni vies pecuàries. En l'àmbit de l'explotació no hi ha hàbitats ni espècies protegides. La parcel·la en la qual se situarà l'explotació tampoc presenta risc d'inundació.

Impactes potencials deguts a l'activitat descrits en l'EIA i mesures protectores i correctores proposades.

– Emissió de sorolls i vibracions.

Les obres durant les fases de construcció i desmantellament generaran sorolls i vibracions, associats tant al transport de maquinària, material i treballadors, com a la realització de l'obra. Posteriorment, durant el funcionament de la instal·lació, es mantindrà un trànsit de vehicles pesants, de menor intensitat que durant la fase de construcció, per al subministrament de pinso i transport dels porcs a escorxador. Com a mesures encaminades a reduir aquest impacte, es proposa dotar dels mitjans necessaris a les màquines utilitzades per a minimitzar els sorolls, així com realitzar un manteniment adequat de la maquinària per a assegurar el compliment dels requisits legals d'emissions de sorolls. També es comprovarà el correcte estat mecànic de tots els vehicles mitjançant revisió de la targeta de la inspecció tècnica de vehicles. Es limitarà la velocitat de circulació dels vehicles, especialment al seu pas per zones forestals i la planificació dels treballs més sorollosos evitarà la seua coincidència amb períodes de nidificació d'ocells.



Durant la fase d'explotació, atesa la baixa intensitat del soroll que potencialment pot generar tant la maquinària, com els mateixos animals i considerant més que suficient la distància existent entre l'explotació i el límit perifèric de l'activitat, i entre aquesta i els nuclis habitats més pròxims, no s'estima necessari l'establiment de mesures correctores addicionals. No obstant això, si se superen els nivells màxims autoritzats, s'aplicaran les mesures correctores oportunes.



En l'annex núm. 04, s'aporta estudi acústic en el qual es calculen els nivells sonors màxims originats en l'explotació, i es determina que els nivells màxims de recepció externs de 70 dB(A) en horari diürn i 60 dB(A) en horari nocturn indicats en la taula 1 de l'annex II de la Llei 7/2002, de 3 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de protecció contra la contaminació acústica no són superats i s'assimila l'explotació a un ús industrial, atés que no hi ha indicació de nivells màxims per a explotacions ramaderes.

– Emissió de contaminants a l'atmosfera.

Durant les obres s'emetran tant partícules en suspensió com gasos de combustió, motivats pels treballs de construcció i accions complementàries. Durant la fase de funcionament, les labors que es realitzen en l'explotació en la qual les olors poden afectar, serà la corresponent a l'aplicació dels purins com a adob en parcel·les agrícoles, per a això aquests s'aplicaran a últimes hores de la vesprada, i s'evitarà l'aplicació durant els caps de setmana i els mesos d'estiu, de manera que afecte el menys possible les persones, i les parcel·les autoritzades per a l'abocament hauran d'estar més allunyades dels nuclis habitats.



En l'estudi d'impacte ambiental es proposen les mesures preventives i correctores següents:

– Per a disminuir l'alliberament de partícules en suspensió, durant les fases de construcció i desmantellament s'aplicaran regs en dosi suficient, es disposarà prèviament a peu d'obra dels mitjans necessaris per a aquesta tasca, la periodicitat de la qual serà diària durant l'època d'estiu. De manera complementària, i on no estiga contraindicat per altres factors ambientals, es compactarà la superfície d'àrees de treball i camins.



– Durant l'execució de les obres, haurà de delimitar-se l'espai reservat a l'acumulació d'enderrocs i residus, de manera separada. En tot cas, la gestió de tots aquests materials, juntament amb aquells derivats del manteniment de la maquinària (olis, filtres, etc.), es realitzarà mitjançant gestor autoritzat per al seu posterior tractament, o abocament a abocador legal. Respecte d'això, caldria afegir que els materials d'excavació, que es generen com a excedents de l'execució estricta de l'obra, es gestionaran d'acord amb l'Ordre APM/1007/2017, de 10 d'octubre, sobre normes generals de valorització de materials naturals excavats per a la seua utilització en operacions de rebliment i obres diferents d'aquelles en les quals es van generar.

– Després del desmantellament de la instal·lació, es reciclaran tots aquells components que siga possible, i la resta es gestionarà de manera adequada.

A les mesures proposades caldria afegir:

– Els purins seran enterrats immediatament després d'aplicar-los al terreny per a evitar en la mesura del possible la volatilització dels gasos contaminants com ara l'amoníac, òxid nitrós i metà.

– Contaminació de sòl i aigües:

Podria produir-se una contaminació del sòl i de les aigües principalment com a conseqüència d'algun abocament incontrolat dels purins, a causa d'una mala gestió d'aquests, i de les aigües residuals generades en l'explotació, així com de l'abocament d'olis o combustible de la maquinària utilitzada durant la fase de construcció i desmantellament.



Les parcel·les agrícoles en les quals s'aplicarà l'adobament amb purins, estan destinades principalment al cultiu de vinya, fruiteres i cereals. S'aporta un pla d'adobament adequat, amb còpia de les autoritzacions dels propietaris de les parcel·les on s'aplicaran els purins de l'explotació.

En l'estudi d'impacte ambiental es proposen les mesures preventives i correctores següents per a minimitzar el risc de contaminació de sòl i aigües:

– Haurà de delimitar-se el parc de maquinària, i habilitar-se una zona dins d'aquest per a fer les tasques de manteniment d'aquesta. Això va encaminat a impedir tant les lixiviacions com l'arrossegament de materials per escolament, per a això es condicionaran el terreny i les infraestructures necessàries amb aquest objectiu.

– Durant les obres de construcció i desmantellament, es recolliran les aigües residuals en un tanc, que haurà de ser estanc i comptar amb la capacitat suficient. S'abocarà periòdicament el seu contingut, amb autorització prèvia, a un sistema general de sanejament.

– Haurà de realitzar-se un manteniment adequat de les instal·lacions, i control d'aquestes, a fi de minimitzar les possibles pèrdues de les fosses i d'acumulació de purins, ja que amb el pas del temps, i en el cas de no realitzar-se el manteniment adequat, es pot perdre l'estanquitat. Així mateix, s'haurà de vigilar que durant el transport dels purins per a la seua aplicació com a adob orgànic, s'evite el vessament dels tancs transportadors.

– Es deixarà un resguard mínim d'ompliment de les bases de purins d'almenys 30 cm, de manera que s'evite que es desborden i, per tant, hi haja un abocament incontrolat de purins.

– Es disposarà d'un contenidor de cadàvers en l'exterior de l'explotació que serà retirat per empresa degudament autoritzada. Així mateix, es disposarà de contenidor especial per a l'abocament de residus zoosanitaris, que seran retirats per empresa dedicada a la seua eliminació i autoritzada per a això.

A aquestes mesures cal afegir:

– Una vegada executada l'obra, el promotor haurà de presentar davant l'òrgan substantiu un escrit signat per tècnic competent, en el qual se certifique la total estanquitat i impermeabilitat de les fosses de dejeccions interiors i de la bassa d'emmagatzematge exterior de purins.

– La granja haurà de comptar amb un llibre de registre en el qual s'anotaran totes les eixides de purins que es produïsquen, indicant: data, identificació de les parcel·les que s'adobaran i el volum de purins aplicat en cadascuna d'elles. Aquest llibre estarà actualitzat i a la disposició de l'autoritat substantiva o ambiental sempre que aquestes el requerisquen.

– Compactació i erosió del sòl.

Es produirà un increment de la compactació i erosió del sòl, associat tant a la instal·lació de les naus i resta d'estructures com a l'eliminació de la vegetació. La compactació del sòl es produirà sobre sòls de baix desenvolupament, per la qual cosa se'n minimitzen les conseqüències.



S'estableixen les mesures preventives i correctores següents:

– Es delimitaran exactament aquelles zones destinades a la instal·lació de tots els elements, apilament de materials i zones de pas i estacionament de maquinària. D'aquesta manera, es minimitzarà la superfície ocupada, afectant només aquells terrenys estrictament necessaris, i aprofitant al màxim aquells camins ja existents.

– S'intentaran respectar els espais amb vegetació natural entre bancals, pel seu paper beneficiós per a la conservació del sòl. Haurà d'evitar-se la invasió de terrenys aliens als assenyalats i prevaldre la reutilització de material procedent d'excavacions en la realització de terraplens i rebliments. On siga necessari utilitzar materials externs per a l'obra, es comprovarà que les pedreres de procedència siguen legals.



– Es garantirà mitjançant la senyalització corresponent, i col·locant sistemes dissuasius de pas on siga necessari, la no utilització dels vials per vehicles a motor no autoritzats per a això.

– Després de l'execució del projecte, s'haurà de procedir a la retirada d'aquelles instal·lacions portàtils, així com a la descompactació i restitució a condicions mediambientalment adequades al seu ús anterior dels sòls dels terrenys afectats.

– Haurà de realitzar-se una reposició de falles i restituir l'estat agrícola de la superfície de la parcel·la que no forma part de l'explotació ramadera.

– Alteració de la hidrologia.

Hauran de respectar-se els llits identificats, que es troben prou allunyats per a veure's afectats. D'aquesta manera, no es preveu que l'explotació projectada altere de manera significativa la hidrologia de l'àmbit analitzat.

En l'estudi d'impacte ambiental es proposen les mesures preventives i correctores següents:

– En les fases de construcció i desmantellament, on siga necessari, s'establiran drenatges transversals i cunetes per a canalitzar escolaments adequadament. Es respectaran les servituds dels barrancs, evitant els abocaments a llit.

– S'evitarà l'acumulació de materials o equips en els llits, siga de forma permanent o temporal. S'evitarà així mateix la col·locació de qualsevol tipus d'obstacles que puguen afectar la lliure circulació de les aigües, evitant així la seua acumulació i la formació de tolles.



– Canvis en la fisiografia.

Els treballs realitzats durant la fase d'execució, no afectaran significativament la fisiografia de l'entorn, ja que les noves construccions s'emplaçaran en les zones més planes i per tant amb menor moviment de terres. Altres treballs, com la creació de rases per a les conduccions subterrànies, o les fonamentacions per a les naus, s'estimen de menor importància.

– Eliminació de vegetació.

Es preveu l'eliminació de la vegetació en la zona d'execució de l'explotació, si bé, es tracta únicament de males herbes, per la qual cosa aquesta actuació no afectarà cap hàbitat d'interés.

Durant les fases de construcció i desmantellament es prendran totes les mesures necessàries per a evitar la deterioració de la vegetació. Totes les accions associades a l'execució del projecte s'hauran d'ajustar a les superfícies prèviament delimitades, evitant la circulació o afecció d'altres zones, i així reduir els danys a la vegetació als mínims necessaris. Les instal·lacions temporals i àrees d'apilament de material s'establiran preferentment en àrees no cobertes per vegetació natural.



El terreny situat en els voltants de l'explotació i que no ha de ser afectat per la construcció d'aquesta ha de ser respectat al màxim per a no alterar els seus usos actuals.

Tots aquells exemplars de vegetació que originen restes vegetals d'importància, seran tractats per a ser incorporats com a adobs en les explotacions agrícoles i evitar així la crema de la vegetació.

D'acord amb l'article 197 de la Llei 5/2014, de 25 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge de la Comunitat Valenciana, almenys el 50 % de la superfície de les parcel·les adscrites a l'activitat (422, 423 i 424 del polígon 12) haurà de quedar lliure d'edificació i construcció i mantindre's en el seu ús agrari o forestal o amb les seues característiques naturals pròpies.

S'inclourà com a condicionant en l'autorització de l'activitat la reposició de l'ús agrícola en aquelles superfícies de la parcel·la 422, lliures d'edificació, de manera que es complisca el que s'ha indicat en el paràgraf anterior.

– Danys sobre la fauna.

No es considera significativa l'afecció per a la fauna com a conseqüència dels treballs d'execució de l'explotació. No obstant això, durant les fases de construcció i desmantellament, les obres es programaran de tal manera que les actuacions respecten el període reproductor de les espècies més vulnerables. Pel que fa a la tanca perimetral de l'explotació, aquesta mancarà de filferro de pues. Durant la fase de funcionament, si cal desenvolupar algun tipus de control de la vegetació, aquest es farà amb mitjans mecànics.

– Impacte sobre el patrimoni cultural i arqueològic.

No es preveu cap afecció a elements patrimonials, per no haver-hi cap jaciment prou pròxim a l'actuació. En tot cas, si durant l'elaboració dels treballs es troba qualsevol element d'interés susceptible de ser danyat, es comunicarà a l'Àrea de Patrimoni Cultural, a fi que dictamine les possibles conseqüències i accions a dur a terme després d'aquesta troballa.

La Direcció General de Cultura i Patrimoni, en data 2 de març de 2017 informa favorablement sobre el projecte als efectes patrimonials previstos en l'article 11 de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del patrimoni cultural valencià.

– Gestió de cadàvers.

Es disposarà de contenidors fora de l'explotació, on es depositaran els cadàvers i seran retirats, almenys dues vegades per setmana, per empresa especialitzada i degudament autoritzada per a això, que s'encarregarà de destruir-los. S'aporta còpia de l'assegurança contractada per a la retirada de cadàvers que serà ampliada per al nombre d'animals de l'explotació sol·licitada.

– Gestió de residus zoosanitaris.

Així mateix es generaran residus zoosanitaris, entenent-se com a tal tots aquells procedents dels tractaments realitzats dins dels programes de profilaxis, desinfecció, desratització i desinsectació duts a terme en l'explotació per a les malalties de major incidència en el bestiar porcí. Aquests seran emmagatzemats en contenidors especials i entregats a empresa gestora legalment autoritzada.



S'aporta còpia del contracte amb l'empresa Consenur, SA, per a la retirada dels residus zoosanitaris.

Olors.

Aquest apartat no s'ha considerat en l'estudi d'impacte ambiental. L'explotació per les seues característiques originarà les olors pròpies d'aquest tipus instal·lacions. A causa de la seua proximitat a la pedania de Las Cuevas d'Utiel, les olors generades en l'explotació podrien afectar i resultar molestes a la població. Per a minimitzar l'emissió d'olors en la granja i per a evitar la seua propagació a la població es prendran les mesures següents:

– Es netejaran regularment les instal·lacions.

– Es procedirà al buidatge freqüent de les fosses de dejeccions.

– Es durà a terme el calendari d'adobament que es preveu en el projecte d'activitat.

– S'ajustarà en la mesura que siga possible el contingut en nutrients, especialment de nitrogen i fòsfor, als requisits alimentaris dels animals.



– S'instal·larà una tanca vegetal al llarg de tota la tanca perimetral, tal com indica l'informe emés per l'enginyer tècnic agrícola municipal, de data 12 de febrer de 2016.

D'altra banda, també podran veure's afectades per les males olors les poblacions pròximes a les parcel·les on es realitze l'adobament amb els purins procedents de l'explotació. Per a minimitzar els seus efectes, l'aplicació dels purins es realitzarà a últimes hores de la vesprada de manera que afecte el menys possible la població i les parcel·les autoritzades estaran com més allunyades millor del nucli, quan s'apliquen es respectaran les distàncies mínimes indicades en les ordenances municipals reguladores de l'aplicació d'adobs orgànics de cadascun dels municipis a què pertanguen les parcel·les a adobar.

– L'enterrament de purins després d'escampats en el camp es realitzarà com més ràpid millor, i en cap cas se superarà un període de temps de 24 hores entre totes dues labors.

– En els mesos estivals les parcel·les a adobar seran les més allunyades a nuclis urbans.

Neteja.

No es descriu en la documentació tècnica aportada. Durant cada buit sanitari s'haurà de realitzar una escrupolosa neteja i desinfecció del local i de les instal·lacions, de manera que no queden restes la descomposició de les quals puga originar males olors.

Aigua.

La previsió anual de consum d'aigua; que s'emprarà tant per a cobrir les necessitats biològiques dels animals, en funció del cicle d'aquests, com les de neteja i ús sanitari dels treballadors s'estima, en xifres mitjanes, entorn dels 4.710 m³, que es reparteixen de la manera següent: 4.380 m³/any per al consum dels animals, 293 m³/any per a la neteja de les instal·lacions i 37 m³/any per als lavabos i vestuaris.



Amb caràcter previ a la concessió de la llicència ambiental per part de l'òrgan substantiu, el promotor haurà de presentar a aquest un certificat de l'empresa subministradora d'aigua o del mateix ajuntament, en el qual es justifique la legalitat de l'aigua subministrada (origen de la concessió) i en el qual s'indique que hi ha suficiència de cabals per a proveir l'ús ramader sense posar en perill el subministrament a altres usos existents. En el certificat haurà de constar el volum estimat sol·licitat.



– Rebuig social.

No es preveu un impacte negatiu sobre la població. Si bé tota obra porta associades molèsties potencials per als habitants de la zona, aquesta es desenvolupa allunyada de nuclis importants de població. Poden aparéixer xicotetes molèsties associades a l'increment de trànsit en les carreteres pròximes a la zona d'actuació, però en tot cas seran localitzades en el temps i en l'espai, i es disposaran les pertinents mesures correctores. Ocasionalment, es generaran les males olors pròpies d'aquestes explotacions durant la fase d'aplicació dels purins com a adob orgànic. No s'ha d'oblidar tampoc el potencial benefici econòmic que pot suposar per a la població la presència permanent del personal encarregat dels treballs durant les fases de construcció i desmantellament, així com la presència dels treballadors durant la fase de funcionament.



– Alteració de l'activitat agrícola.

Es poden produir molèsties a l'activitat agrícola en els camps pròxims a la zona de construcció de les naus durant les fases de construcció i desmantellament, que afectaran tant la productivitat com els treballadors, per la qual cosa es disposaran les corresponents mesures correctores. No es preveuen alteracions durant la fase de funcionament. Per a minimitzar els efectes negatius de la pols generada durant la fase d'execució de les obres sobre la vegetació de les parcel·les confrontants s'hauran de respectar les mesures previstes per a minimitzar la generació de pols, i controlar la seua deriva a les explotacions pròximes.



Pla de vigilància ambiental.

El pla de vigilància ambiental aportat haurà de completar-se amb els punts següents:

– S'haurà de comprovar periòdicament l'estanquitat dels canals de dejeccions i de la bassa exterior. Després de cada buidatge i neteja es comprovarà de forma visual l'existència de possibles fissures i, si escau, es repararan.

– Es comprovarà periòdicament que no hi ha fugides en la canonada de connexió de les fosses interiors amb la bassa d'emmagatzematge de purins.

– Es comprovarà la correcta aplicació dels purins en les parcel·les autoritzades. Per a això la granja comptarà amb un llibre de registre en el qual s'hauran d'anotar totes eixides de purins que es produïsquen, indicant: data, identificació de les parcel·les que s'adobaran i el volum de purins aplicat en cadascuna d'elles. En el cas que alguna parcel·la siga baixa s'actualitzarà el llibre de registre amb noves parcel·les i es comunicarà a l'òrgan substantiu. Aquest llibre haurà d'estar actualitzat i a la disposició de l'autoritat substantiva o ambiental sempre que aquestes el requerisquen.

– S'emetrà un informe especial quan es presenten situacions o successos excepcionals que impliquen deterioracions ambientals o situacions de risc, tant en la fase de construcció com en la d'explotació.



– Es presentarà anualment, davant l'òrgan substantiu, un informe sobre el desenvolupament de l'activitat, l'aplicació de les mesures de protecció i de restauració prescrites, dels controls realitzats i de qualsevol incidència de caràcter ambiental.

Consideracions jurídiques.

El projecte examinat constitueix, segons el que es preveu en l'annex I, epígraf 1.h), del Decret 162/1990, de 15 d'octubre pel qual s'aprova el Reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, de 3 de març, d'impacte ambiental, un dels supòsits fàctics en els quals resulta preceptiva la formulació d'una declaració d'impacte ambiental, prèvia a la resolució administrativa que s'adopte per a l'aprovació definitiva d'aquell.



En l'expedient s'han observat els tràmits previstos en la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental i en les altres disposicions que li són aplicables.

L'article 13 del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, modificat pel Decret 80/2016, d'1 de juliol, atribueix a la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental la competència en matèria d'avaluació ambiental estratègica i de projectes.

Per tot això, fent ús de les facultats que tinc legalment atribuïdes, formule la següent resolució:



Primer

Estimar acceptable, als sols efectes ambientals i sense perjudici de l'obtenció prèvia de les autoritzacions sectorials que li siguen aplicables, el projecte de legalització i ampliació d'explotació porcina d'engreix, amb capacitat per a1 000 animals, situada en les parcel·les 422, 423 i 424, del polígon 12, del terme municipal d'Utiel (València), promogut per Diego Fernández Palomares, sempre que es desenvolupe d'acord amb les previsions de l'estudi d'impacte ambiental, de la resta de la documentació tècnica aportada, i es complemente amb l'adopció dels condicionants establits a continuació:

1. Amb caràcter previ a l'atorgament de la llicència ambiental, el promotor haurà de presentar davant l'òrgan substantiu un certificat de l'empresa subministradora d'aigua o del mateix ajuntament, en el qual es justifique la legalitat de l'aigua subministrada (origen de la concessió) i s'indique que hi ha suficiència de cabals per a proveir l'ús ramader sense posar en perill el subministrament a altres usos existents. En el certificat haurà de constar el volum estimat sol·licitat.

2. L'autorització inclourà l'obligació del promotor de reposar l'ús agrícola en aquelles superfícies de la parcel·la 422 (lliures d'edificació) de manera que es complisca el que s'estableix en l'article 197 de la Llei 5/2014, de 25 de juliol, de la Generalitat, d'ordenació del territori, urbanisme i paisatge de la Comunitat Valenciana, és a dir que almenys el 50 % de la superfície de les parcel·les adscrites a l'activitat (422, 423 i 424 del polígon 12) queden lliures d'edificació i construcció i mantinguen l'ús agrari o forestal o amb les seues característiques naturals pròpies.

3. Respecte a la gestió de purins:

3.1. Una vegada executada l'obra, el promotor haurà de presentar davant l'òrgan substantiu un certificat signat per tècnic competent, en el qual se certifique la total estanquitat i impermeabilitat de les fosses de dejeccions interiors i de la bassa d'emmagatzematge de purins.

3.2. Es portarà l'adequat manteniment de les fosses i basses de purins de manera que quede assegurada la seua impermeabilitat i estanquitat al llarg del temps.

3.3. Després de la neteja en cada buit sanitari es procedirà a una acurada inspecció dels canals de dejeccions i es localitzaran i repararan, si escau, les possibles clivelles i fissures.

3.4. En l'extracció, càrrega i transport dels purins s'haurà de parar atenció al procés d'extracció per a evitar vessaments de purins i es traslladaran immediat als camps de cultiu.

3.5. L'aplicació dels purins com a adob orgànic en els camps de cultiu es realitzarà seguint el pla de gestió específic inclòs en el projecte, respectant en tot moment el codi de bones pràctiques agràries establit en l'Ordre 7/2010, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, així com les ordenances dels ajuntaments dels municipis on se situen les parcel·les a adobar.



3.6. Els purins seran enterrats immediatament després d'aplicar-se al terreny per a evitar en la mesura del possible la volatilització dels gasos contaminants com ara l'amoníac, òxid nitrós i metà.

3.7. Es portarà al dia un llibre d'explotació en el qual queden registrades les quantitats i parcel·les on s'apliquen els purins, data d'aplicació i conformitat dels propietaris d'aquestes. El llibre d'explotació estarà actualitzat en tot moment i a la disposició de l'autoritat substantiva o ambiental sempre que aquestes ho requerisquen.

3.8. Es comptarà en tot moment amb les autoritzacions actualitzades dels titulars de les parcel·les.

3.9. Qualsevol variació en parcel·les, dosis d'aplicació o modificació de la capacitat d'emmagatzematge haurà de ser comunicada a l'òrgan substantiu, i remetre'n còpia a aquest servei.

4. Respecte a la generació d'olors, s'adoptaran les mesures següents:



4.1. Durant cada buit sanitari s'haurà de realitzar una escrupolosa neteja i desinfecció del local i de les instal·lacions, de manera que no queden restes la descomposició de les quals puga originar males olors.

4.2. Es procedirà al buidatge freqüent de les fosses de dejeccions.

4.3. Es durà a terme el calendari d'adobament que es preveu en el projecte d'activitat.

4.4. S'ajustarà en la mesura que siga possible el contingut en nutrients, especialment de nitrogen i fòsfor, als requisits alimentaris dels animals.

4.5. S'instal·larà una tanca vegetal al llarg de tot la tanca perimetral, tal com indica l'informe emés per l'enginyer tècnic agrícola municipal, de data 12 de febrer de 2016.

4.6. L'aplicació dels purins es realitzarà a últimes hores de la vesprada de manera que afecte el menys possible la població i les parcel·les autoritzades estaran com més allunyades millor del nucli, quan s'apliquen es respectaran les distàncies mínimes indicades en les ordenances municipals reguladores de l'aplicació d'adobs orgànics de cadascun dels municipis als quals pertanguen les parcel·les a adobar.

4.7. L'enterrament de purins després d'escampats en el camp es realitzarà com més ràpid millor, i en cap cas se superarà un període de temps de 24 hores entre totes dues labors.

4.8. En els mesos estivals les parcel·les a adobar seran les més allunyades a nuclis urbans.

5. Els materials d'excavació, que es generen com a excedents de l'execució estricta de l'obra, es gestionaran d'acord amb l'Ordre APM/1007/2017, de 10 d'octubre, sobre normes generals de valorització de materials naturals excavats per a la seua utilització en operacions de rebliment i obres diferents d'aquelles en les quals es van generar.



6. El pla de vigilància ambiental es completarà amb els punts següents:

6.1. Es comprovarà periòdicament l'estanquitat dels canals de dejeccions i de la bassa exterior. Després de cada buidatge i neteja es comprovarà de forma visual l'existència de possibles fissures i, si escau, es repararan.

6.2. Es comprovarà periòdicament que no hi ha fugides en la canonada de connexió de les fosses interiors amb la bassa d'emmagatzematge de purins.

6.3. Es comprovarà la correcta aplicació dels purins en les parcel·les autoritzades. Per a això la granja comptarà amb un llibre de registre en el qual s'hauran d'anotar totes eixides de purins que es produïsquen. En el cas que alguna parcel·la siga baixa s'actualitzarà el llibre de registre amb noves parcel·les i es comunicarà a l'òrgan substantiu. Aquest llibre haurà d'estar actualitzat i a la disposició de l'autoritat substantiva o ambiental sempre que aquestes el requerisquen.

6.4. S'emetrà un informe especial quan es presenten situacions o successos excepcionals que impliquen deterioracions ambientals o situacions de risc, tant en la fase de construcció com en la d'explotació.



6.5. Es presentarà anualment, davant l'òrgan substantiu, un informe sobre el desenvolupament de l'activitat, l'aplicació de les mesures de protecció i de restauració prescrites, dels controls realitzats i de qualsevol incidència de caràcter ambiental.

7. Per estar classificada l'activitat en el grup C, segons l'annex del Reial decret 100/2011, de 28 de gener, pel qual s'actualitza el catàleg d'activitats potencialment contaminadores de l'atmosfera i s'estableixen les disposicions bàsiques per a la seua aplicació, quedarà sotmesa a la notificació prevista en l'article 13.3 de la Llei 34/2007, de 15 de novembre, de qualitat de l'aire i protecció de l'atmosfera.

8. Qualsevol modificació o ampliació del projecte presentat, així com si es detecta algun impacte ambiental no previst en l'estudi d'impacte ambiental, haurà de ser comunicat a l'òrgan ambiental competent que establirà, si escau, l'aplicació de noves mesures correctores.





Segon

Notificar a les persones interessades que contra la present resolució, per ser un acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs, sense perjudici que puguen utilitzar-se els mitjans que en defensa dels seus drets estimen pertinents.



Tercer

Publicar la present declaració d'impacte ambiental en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que es disposa en l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.



La regulació de la vigència de la present declaració d'impacte ambiental serà l'establida en l'article 43 de la Llei 21/2013 esmentada.



València, 25 de març de 2019.– El director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.»



València, 25 d'abril de 2019.– El director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.

Mapa web