Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 25 d'abril de 2019, de la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 90/18-AIA l'Alcora. [2019/4555]

(DOGV núm. 8554 de 23.05.2019) Ref. Base de dades 004894/2019


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: Impacte ambiental
    Descriptors:
      Descriptors toponímics: l'Alcora



De conformitat amb l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, el qual estableix la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la declaració d'impacte ambiental, resolc:



Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 90/18-AIA l'Alcora.





«Declaració d'impacte ambiental

Expedient: 90/2018-AIA.

Títol: AAI d'una indústria de fabricació de rajoles ceràmiques.

Òrgan substantiu: Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental (100/17 IPPC).

Promotor: Emigres, SL (factoria III).

Localització: l'Alcora (Castelló).



Descripció del projecte

Emigres, SL, promou l'autorització d'una nova fàbrica de producció de taulells (rajola ceràmica), en les antigues instal·lacions d'una altra planta del sector, situades en el camí de les Foies Ferrades, s/n, de l'Alcora (Castelló). Es tracta d'una parcel·la situada en sòl industrial (ref. 1279915YK4317N0001KA), de 36.254 m² de superfície. Disposa de 13 naus de preparació i fabricació (25.716 m² construïts) una nau taller de recanvis i vestidors; edificis prefabricats per a CT, i un recinte per a instal·lacions auxiliars (aire comprimit, ERM, grup de pressió). Té accés des del camí de les Foies Ferrades i des del camí Vell de Castelló.



El procés productiu consisteix en el premsatge, assecat, esmaltat i decoració de les peces, cocció en forns, tall-rectificat i poliment i classificació i embalatge. La matèria primera (argila atomitzada), se subministra en camions i es descarrega en tremuges que alimenten les sitges d'existències, connectades amb la zona de premses per mitjà de cintes. La fàbrica disposa de dos forns monoestrat de cocció, amb una capacitat de producció de 12.000 m²/dia (242 t/dia) i 13.000 m²/dia (240,5 t/dia). Segons s'indica, una part de la maquinària es trasllada a aquest emplaçament des d'altres plantes de l'empresa.

El proveïment d'aigua es realitza des de la xarxa municipal i a través del pou de l'Esperança, l'aigua del qual s'utilitza en el procés productiu. La indústria disposa d'una instal·lació receptora de gas natural, que proveeix els assecadors, els forns i la caldera d'ACS, amb una potència tèrmica instal·lada de 27.000 kW. La connexió a la xarxa elèctrica es realitza a través de diversos centres de transformació.



Tramitació administrativa

Amb anterioritat a l'inici d'aquest expedient, es va rebre consulta sobre la necessitat que el projecte se sotmetera a avaluació d'impacte ambiental. Amb data 17 de gener de 2018, es va emetre informe per aquest òrgan, i assenyalava la necessitat d'avaluació d'impacte ambiental ordinària (expedient 206/2017-CON).

Amb data 2 d'agost de 2018, s'ha rebut del Servei de Prevenció i Control Integrat de la Contaminació (d'ara en avant, SPCIC), sol·licitud d'avaluació d'impacte ambiental del projecte d'indústria de fabricació de taulells promoguda per Emigres, SL (factoria III), a l'Alcora (Castelló).

El SPCIC exposa que la tramitació de l'AAI s'ha iniciat adjuntant el certificat de verificació documental. Així mateix, s'indica que ha sigut realitzat el tràmit d'informació pública, sense que s'hagen presentat al·legacions. La comunicació inclou:

– Projecte bàsic de l'actuació i resum no tècnic.

– Estudi d'impacte ambiental i document de síntesi.

– Certificat de verificació documental.

– Annexos i documentació complementària, incloent-hi l'informe de compatibilitat urbanística i l'informe preliminar de situació del sòl.

Consta, així mateix, informe de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, de 21 de setembre de 2018, de caràcter favorable, condicionat a la correcta gestió de les aigües generades i control de l'estanquitat de les basses, entre altres aspectes.



Afeccions legals

La parcel·la es localitza en sòl urbà industrial. Està afectada per perillositat geomorfològica d'inundació, d'acord amb la cartografia del PATRICOVA-2013. No apareix reflectit risc en la cartografia SNCZI del ministeri.

L'Alcora es troba en l'àmbit d'un pla de millora de la qualitat de l'aire per a partícules (PM10), zona ES1003 Millars-Penyagolosa (zona costanera).

La indústria ceràmica constitueix una activitat potencialment contaminadora de l'atmosfera (Llei 34/2007, de 15 de novembre, i normativa reglamentària de desplegament) i potencialment contaminant del sòl (Llei 22/2011, de 28 de juliol, i normativa reglamentària de desplegament).



Consideracions ambientals

El terme municipal de l'Alcora, juntament amb Vila-real i Onda, té la major concentració d'indústries del sector ceràmic de la Comunitat Valenciana, amb gran rellevància econòmica a àmbit estatal. El polígon industrial on es localitzarà la indústria, s'ha desenvolupat des dels anys 90 a les dues bandes del traçat de la CV-16, i hi ha activitat en aquesta mateixa parcel·la, almenys, des de l'any 1997 (segons ortofotos). Malgrat el caràcter industrial de la zona, no es disposa de tots els serveis bàsics. S'observa en la foto aèria que la urbanització de la zona ha fet desaparéixer un antic tàlveg que discorria per aquest mateix àmbit. Les indústries confrontants pertanyen també al sector ceràmic.



Fora de l'àmbit industrial, l'entorn es caracteritza pel sòl agrícola de secà, i no s'observen elements sensibles que puguen estar afectats per l'actuació. No s'han declarat espais naturals protegits que incloguen la zona on se situa la instal·lació. El nucli urbà més pròxim és el de l'Alcora, uns 3 km al nord-oest.

Com s'ha indicat, s'aprofiten naus existents, per la qual cosa no es requereix la construcció de noves edificacions. La fase d'execució consistirà en la instal·lació dels nous equips. La posada en funcionament d'una nova activitat industrial, generarà ocupació en la zona. L'estudi d'impacte ambiental aportat, en general, és una mera reproducció del contingut del projecte d'autorització.

La indústria ceràmica és gran consumidora d'aigua, en gran part evaporada durant el procés de fabricació. S'exposa que la zona és excedentària en recursos hídrics, per la qual cosa l'impacte generat pel consum d'aigua (al voltant de 30.000 m³) es considera compatible. L'energia calorífica consumida s'obté principalment de la combustió de gas natural, un combustible considerat net per la seua baixa ràtio d'emissió de contaminants a l'atmosfera i que constitueix una bona pràctica en el sector. Es controla la relació aire/combustible per a optimitzar el procés i reduir la generació de CO. S'estima el compliment dels nivells de referència per a les emissions a l'atmosfera en els focus canalitzats associats als sistemes de combustió. Es disposa de sistemes de recuperació d'aire calent en els forns per a usar-lo en els assecadors, com a mesura de reducció del consum energètic. Els carretons elevadors funcionaran amb gasoil.

L'argila se subministra ja atomitzada a la indústria, s'emmagatzema en sitges i s'alimenta al procés per mitjà de cintes transportadores (interiors a la nau i en part, tancades), i evitar la dispersió de material pulverulent en l'atmosfera. Amb la mateixa finalitat, disposa de sistemes de captació, aspiració i filtrat (filtres de mànegues) de l'aire en les zones susceptibles de generar partícules (recepció i transport de terres, premses, esmaltat i rectificadores), i s'estima en l'efluent d'eixida nivells de partícules inferiors als nivells de referència del sector ceràmic. Atés que tota l'activitat es realitza a l'interior de la nau, no s'estima la generació d'emissions difuses.

La zona presenta vulnerabilitat baixa d'aqüífers. Les instal·lacions disposen de solera de formigó, per a evitar vessaments que puguen contaminar el sòl. Es revisa de forma periòdica la integritat i estanquitat del paviment en les zones d'emmagatzematge de productes químics (esmalts, negres i engalbes) i residus perillosos. Es disposa de canaletes per a la recollida de les aigües de neteja, que s'acumulen en depòsit impermeable soterrat amb agitador mecànic. Aquestes aigües s'entregaran a gestor autoritzat (atomitzadora). Les aigües de la secció de tall, rectificat i poliment es recullen i recirculen en el mateix procés, després d'un sistema de decantació i filtrat de llots, i s'entregaran aquests últims a gestor autoritzat. Les aigües sanitàries fecals s'emmagatzemen en dos depòsits i són retirades a EDAR per empresa gestora autoritzada. Les aigües sanitàries de dutxes, es gestionen conjuntament amb les aigües industrials. Les aigües pluvials, atés que no entren en contacte amb elements susceptibles de contaminar-les (tota l'activitat es desenvolupa a l'interior de les naus), són considerades netes i es canalitzen a col·lector que desguassa directament en els vials públics adjacents.



S'ha disposat una zona específica a l'interior de les naus (sobre solera de formigó i sense connexió amb el sistema interior de recollida d'aigües de procés) per a la recollida, segregació i emmagatzematge en depòsits adequats dels residus perillosos generats en la mateixa instal·lació. Els residus no perillosos s'emmagatzemaran en una zona delimitada en l'exterior, amb depòsits o gàbies adequades a la seua tipologia.

Els tancaments de les naus tenen un nivell adequat d'aïllament, i, per tant, no es preveuen mesures correctores addicionals per a evitar la transmissió de soroll. S'estima mitjançant estudi acústic el compliment dels nivells sonors límit establits en la normativa vigent.



Es proposen com a actuacions del pla de vigilància ambiental, la realització de les inspeccions periòdiques a través d'entitat col·laboradora, l'autocontrol de les emissions a l'atmosfera i el registre dels resultats; la realització d'auditoria acústica; control periòdic de la integritat i estanquitat de la xarxa de canalització d'aigües de procés; anàlisi anual de l'absència de legionel·la i neteja i desinfecció de la xarxa d'aigua; control i registre de la correcta gestió dels residus; entre altres.



S'exposen les actuacions a realitzar en cas de desmantellament de la instal·lació, incloent-hi l'adequada gestió de tots els residus generats i l'avaluació de l'estat del sòl i les aigües subterrànies.



Consideracions jurídiques

Les instal·lacions per a la fabricació de productes ceràmics per mitjà d'enfornat, en particular taulells, gres o porcellana, amb una capacitat de producció superior a 75 t per dia, estan subjectes a avaluació d'impacte ambiental ordinària, d'acord amb l'article 7.1a de lla Llei 21/2013, de 9 de desembre, en concordança amb l'annex I (grup 4.k).



L'expedient ha observat els tràmits previstos en la secció primera, capítol 2 del títol II de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, i en les altres disposicions que li són aplicable.

L'article 13 del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, modificat pel Decret 80/2016, d'1 de juliol, i pel Decret 73/2017, de 2 de juny, i el Decret 181/2018, de 5 d'octubre, atribueix a la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental la competència en matèria d'avaluació ambiental estratègica i de projectes.



Per tot això, es redacta la següent:



Declaració d'impacte ambiental



Primer

Estimar acceptable, només a efectes ambientals i sense perjudici de l'obtenció prèvia de les autoritzacions sectorials que li siguen aplicable, el projecte d'indústria ceràmica que promou Emigres, SL, en el camí de les Foies Ferrades del terme municipal de l'Alcora (Castelló), identificada com a factoria 3, sempre que aquest es desenvolupe d'acord amb les previsions del projecte, de l'estudi d'impacte ambiental i altra documentació que hi ha en l'expedient, i amb les condicions següents:



1. Es disposarà dels certificats d'impermeabilització i estanquitat de les basses d'emmagatzematge d'aigües residuals. Es procedirà al control, almenys anual, del manteniment d'aquestes condicions i de l'absència de fuites. Es portarà un registre del volum retirat de cada bassa per gestor autoritzat. En qualsevol cas, el titular està obligat a assumir les obligacions derivades de la dotació de clavegueram i altres sistemes bàsics en el polígon industrial, així com la connexió de les seues instal·lacions amb aquest.

2. Les accions incloses en el programa de vigilància i seguiment ambiental hauran de documentar-se, a l'efecte d'acreditar l'adopció i execució de les mesures preventives i correctores proposades i la comprovació de la seua eficàcia.

3. Qualsevol modificació o ampliació del projecte presentat haurà de ser comunicada a l'òrgan ambiental competent que establirà, si escau, l'aplicació de noves mesures correctores.



Segon

Notificar a les persones interessades que contra aquesta resolució, ja que és un acte de tràmit, no es pot interposar cap recurs; sense perjudici dels que, si escau, procedisquen en via administrativa i judicial davant de l'acte, pel qual s'autoritza el projecte, d'acord amb el que disposa l'article 41.4 de la Llei 21/2013.



Tercer

Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana aquesta declaració d'impacte ambiental, d'acord amb el que disposa l'article 41.3 de la Llei 21/2013.



Quart

Aquesta declaració d'impacte ambiental perdrà la seua vigència i cessarà en la producció dels efectes que li són propis si no s'haguera començat l'execució del projecte en el termini màxim de quatre anys des de la seua publicació, d'acord amb el que disposa l'article 43 de la Llei 21/2013.



València, 22 de març de 2019.– El director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.»



València, 25 d'abril de 2019.– El director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.

Mapa web