Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 13 de maig de 2019, del director general de Relacions amb les Corts, de la Presidència de la Generalitat, per la qual es publica l'Acord administratiu entre la Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i el Servei Cultural de l'Ambaixada de França-Institut Français d'Espanya, en desenvolupament de l'Acord marc entre el Govern del Regne d'Espanya i el Govern de la República Francesa per a afavorir la col·laboració entre totes dues institucions en matèria de programes educatius, lingüístics i de formació professional. [2019/4914]

(DOGV núm. 8552 de 21.05.2019) Ref. Base de dades 004801/2019


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Presidència de la Generalitat
    Grup temàtic: Convenis Generalitat



La Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, i el Servei Cultural de l'Ambaixada de França-Institut Français d'Espanya han subscrit, prèvia tramitació reglamentària, el dia 3 d'abril de 2019, l'acord administratiu, en desenvolupament de l'acord marc entre el Govern del Regne d'Espanya i el Govern de la República Francesa per a afavorir la col·laboració entre totes dues institucions en matèria de programes educatius, lingüístics i de formació professional, i conforme amb allò que preveu l'article 20 del Decret 176/2014, de 10 d'octubre, del Consell, pel qual es regulen els convenis que subscriga la Generalitat i el seu registre, una vegada inscrit en el Registre de Convenis de la Generalitat amb data 13 de maig de 2019 i número 336/2019, procedeix la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de l'acord administratiu esmentat, que figura annex a aquesta resolució.





València, 13 de maig de 2019.– El director general de Relacions amb les Corts: Antonio Torres Salvador.





Acord administratiu entre la generalitat a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Servei cultural de l'Ambaixada de França-Institut Français d'Espanya, en desenvolupament de l'Acord marc entre el Govern del Regne d'Espanya i el Govern de la República Francesa, per a afavorir la col·laboració entre totes dues institucions en matèria de programes educatius, lingüístics i de formació professional.



Reunits, d'una part, Vicent Marzà Ibáñez, conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana, en virtut del Decret 15/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, en nom i representació d'aquesta, i de conformitat amb l'acord que ha adoptat el Consell del dia 18 de gener de 2019.

I d'una altra, Anne Louyot, consellera Cultural i directora general de l'Institut Français d'Espanya (CIP IFE: N0019188B), nomenada per ordre del Ministeri d'Afers Exteriors francés amb data del 19 de febrer de 2018.

Reconeixent-se mútuament les dues parts, en la qualitat amb què intervenen, capacitat suficient per a subscriure aquest acord administratiu a l'empara de l'aplicació de l'acord marc entre el Govern del Regne d'Espanya i el de la República Francesa relatiu a la col·laboració en matèria de programes educatius, lingüístics i culturals dels centres escolars dels dos estats, fet a Madrid el 16 de maig de 2005 (BOE 164, d'11 de juliol de 2005, disposició 24633-I), l'entrada en vigor del qual està publicada en el Boletín Oficial del Estado número 268, de 4 de novembre de 2017.



Exposen

Primer. Que entre el Govern del Regne d'Espanya i el de la República Francesa està vigent l'acord marc esmentat amb anterioritat, l'entrada en vigor del qual està publicada en el Boletín Oficial del Estado número 268, de 4 de novembre de 2017.

Segon. Que la Generalitat, a través de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, conscient de la importància de l'ensenyament-aprenentatge de la llengua francesa en els centres docents públics de la Comunitat Valenciana, estima necessari, com a suport al currículum d'aquesta, establir un acord amb el Servei Cultural de l'Ambaixada de França a Espanya que permeta la signatura ulterior d'acords amb les acadèmies i els organismes públics francesos.

Per tot allò exposat anteriorment, les parts signants subscriuen aquest acord administratiu conforme a les següents:



Estipulacions



Primera. Aquest acord té per objecte regular el marc de col·laboració entre la Generalitat a través de la Conselleria d'Educació i el Servei Cultural de l'Ambaixada de França a Espanya, en matèria d'educació i de formació professional.

Segona. Aquest acord es configura com un marc estable de col·laboració i coordinació entre la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Servei Cultural de l'Ambaixada de França a Espanya, per al desenvolupament de les actuacions objecte d'aquest.



Tercera. Amb la finalitat de fer efectiva l'estipulació segona d'aquest acord, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i el Servei Cultural de l'Ambaixada de França a Espanya es comprometen a establir accions que concreten les línies d'actuació següents:

1. Desenvolupar i reforçar les relacions que hi ha entre l'Institut Français d'Espanya i la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, amb la finalitat de promoure l'ensenyament del francés en els centres educatius i de Formació Professional de la Comunitat Valenciana.

2. Valorar la importància que té per als joves el coneixement d'altres idiomes i d'altres cultures de l'espai europeu i facilitar els intercanvis lingüístics i educatius entre els centres escolars i de Formació Professional que depenen de la conselleria competent en matèria d'educació i dels establiments escolars francesos a través d'acords amb socis educatius francesos (Académies).

3. Incrementar la participació conjunta de la comunitat educativa valenciana i francesa en actuacions europees del programa de la Unió Europea «Erasmus+» per a l'educació, la formació, la joventut i l'esport per al període 2014-2020.

4. Participar en programes experimentals que tenen per objecte la millora de la competència lingüística en llengua francesa per part de l'alumnat i el professorat de la Comunitat Valenciana dels nivells no universitaris, així com el coneixement de la cultura i la realitat franceses en particular, gràcies a la implantació de programes d'educació bilingüe, dispositius com el programa de doble homologació d'estudis secundaris, Bachibac, o les certificacions de llengua francesa DELF Scolaire.



Quarta. En l'àmbit de l'ensenyament general i professional, és la intenció de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, en el marc de l'educació plurilingüe, possibilitar l'ensenyament i l'aprenentatge de la llengua francesa i en llengua francesa en els centres escolars de la Comunitat Valenciana:

1. Per a l'ensenyament plurilingüe en llengua francesa:

a) Intercanvi de joves i de professors.

b) Creació de seccions bilingües de francés.

c) Implantació i promoció en els centres educatius d'Ensenyament Secundari el programa de doble homologació d'estudis secundaris Bachibac (Reial decret de 102/2010, del 05.02.2010) per a l'obtenció dels diplomes Baccalauréat i Batxillerat.

2. Per a l'ensenyament de la llengua francesa:

a) Desenvolupar el programa d'auxiliars de conversa en llengua francesa als establiments escolars amb la finalitat de promoure i donar suport a l'aprenentatge de la llengua francesa i en la llengua francesa.

b) Afavorir la participació dels docents de la comunitat autònoma en la plataforma iFprofs Espanya, que administra l'Institut Français d'Espanya com a espai d'optimització de recursos i d'intercanvi d'informació.

c) Promoure el DELF i el DALF, certificacions oficials de llengua francesa.

d) Induir sinergies de treball amb els centres educatius dependents de l'Agència per a l'Ensenyament Francés a l'Estranger.

3. Per a la Formació Professional:

a) Promoure l'ensenyament del francés en els centres de Formació Professional.

b) Promoure els intercanvis entre joves i professors de la Comunitat Valenciana amb França.

c) Participació en projectes d'intercanvi de bones pràctiques per als docents i els equips directius.

Cinquena. El Servei Cultural de l'Ambaixada de França a Espanya, en el marc de l'educació plurilingüe, participarà estretament en l'elaboració i la realització d'aquest programa segons les orientacions que defineix la Comissió Tècnica de Seguiment (vegeu estipulació sisena), de conformitat amb el que disposa l'estipulació setena. Aquest col·laborarà en particular amb la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport en els àmbits següents:

1. Formació contínua dels professors que imparteixen aquests ensenyaments mitjançant classes de formació, classes en les universitats d'estiu i seminaris específics dissenyats per a aquesta finalitat, tant a França com a la Comunitat Valenciana. Per tant, s'organitzaran a la Comunitat Valenciana, en col·laboració estreta amb l'Institut Français d'Espanya, unes jornades regionals de formació dirigides als professors de francés i de les disciplines no lingüístiques ensenyades en llengua francesa.

2. Preparació i desenvolupament de projectes de cooperació amb els rectorats de les acadèmies franceses.

3. Formació dels docents de Formació Professional i organització d'intercanvis de bones pràctiques amb centres a França per als docents i els equips directius.

4. Desenvolupament de projectes i concursos per als alumnes de francés de l'educació general i professional.

Sisena. A fi d'aconseguir els objectius d'aquest acord, es constituirà una comissió tècnica de seguiment que la compondran un màxim de dos (2) representants de cada una de les parts, que vetlarà pel bon desenvolupament d'aquest acord i es reunirà per a establir el programa de les accions necessàries per a dur-lo a terme. Representarà el Servei Cultural el conseller Cultural d'aquest o les persones que aquest designe, i la Conselleeria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport la representarà el conseller d'Educació o les persones que aquest designe.



Els altres membres d'aquesta comissió mixta els nomenarà respectivament cada una de les parts signants d'aquest acord.

Setena. Cada any, la Comissió Tècnica de Seguiment definirà un pla d'acció que precisarà els compromisos necessaris per a la realització dels objectius d'aquest acord.

Huitena. Les controvèrsies derivades de la interpretació o de l'aplicació d'aquest acord es resoldran mitjançant consulta i negociació en el si de la Comissió Tècnica de Seguiment establida en l'estipulació sisena.

Novena. Les parts se sotmetran als tribunals espanyols per a resoldre els conflictes derivats de la interpretació i l'aplicació d'aquest acord administratiu.

Deu. Sense perjudici del que estableix l'estipulació onzena següent, aquest acord es podrà rescindir en els casos següents:

a) De comú acord entre les parts.

b) Unilateralment, mitjançant notificació per escrit a l'altra part amb una antelació mínima de sis mesos.

c) Per la impossibilitat de complir les clàusules previstes.

Onze. El present Acord administratiu tindrà una vigència de quatre anys, comptats a partir de la seua data de signatura. En qualsevol moment abans de la finalització d'aquest termini, les parts podran acordar unànimement prorrogar-lo per un període de fins quatre anys addicionals o extingir-lo.

Dotze. L'aplicació i l'execució d'aquest conveni, inclosos a aquest efecte tots els actes jurídics que poden dictar-se en l'execució i el desenvolupament d'aquest, no podran suposar obligacions econòmiques per a la Generalitat i, en tot cas, s'hauran d'atendre amb els seus mitjans personals i materials. El compliment d'aquest acord es farà a càrrec de la disponibilitat pressupostària anual ordinària de cada un dels signants.



Tretze. D'acord amb el que estableix la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana, aquest acord administratiu es publicarà en el portal de transparència de la Generalitat Valenciana.



València, 3 d'abril de 2019.– El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport: Vicent Marzà Ibáñez. La consellera cultural i directora general de l'Institut Français d'Espanya: Anne Louyot.

Mapa web