Ficha docv

Ficha docv









ORDRE 2/2019, de 15 de gener, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'acorda iniciar el procediment de declaració del Paratge Natural Municipal Bosc de Ribera al terme municipal d'Algemesí. [2019/635]

(DOGV núm. 8473 de 28.01.2019) Ref. Base de dades 000864/2019


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: 000



El paratge denominat Bosc de Ribera se situa a l'est del terme municipal d'Algemesí, en la confluència del riu Magre amb el riu Xúquer i es troba en part de la zona LIC del Riu Xúquer.

Des del punt de vista paisatgístic, el Bosc de Ribera d'Algemesí té un paper important, atés el gran contrast entre el paisatge totalment antropitzat que l'envolta.

El paratge alberga un ecosistema típic de ribera tant per la flora com per la fauna. La vegetació predominant la constitueix una bona representació de l'ecosistema del bosc de ribera: àlber blanc (Populus alba), àlber negre (Populus nigra), salze (Salix sp.), lledoner (Celtis australis), freixe (Fraxinus sp.), Tamarix sp., om (Ulmus minor, Ulmus pumila), esbarzer (Rubus sp.), baladre (Nerium oleander), el lliri groc (Iris pseudacorus) i el narcís silvestre (Narcissus tazetta), així com espècies aquàtiques com la boga (Typha dominguensis), la llentilla d'aigua (Lemna minor), el junc (Scirpus holoschenus), el canyís (Phragmites australis) i l'agram d'aigua (Paspalum vaginatum).

Entre les comunitats vegetals estan els canyissers (Phragmitelia australis), amb comunitats de canyís (Phragmites australis, Phragmition australis), amb boga (Thypha latifolia) i lliri groc (Limniris pseudacorus), acompanyades freqüentment per llentilla d'aigua (Lemna minor), Epilobium hirsutum, Scrophularia auriculata, etc.

També estan les comunitats de llentilles d'aigua (Lemnetum gibbae) que consisteixen en associacions d'aigües estancades i eutrofitzades. Formades per espècies com les llentilles d'aigua, Lemna minor i Lemna gibba.

Les xoperes (Rubo caesi-Populetum albae) formen un bosc caducifoli òptim mediterrani, condicionat a la humitat de la vora del riu i cursos d'aigua més o menys permanents, inclòs en l'ordre Populetalia, que comprén les xoperes o salzedes sotmeses a inundacions periòdiques, pertanyents a l'associació. Són característiques d'aquesta l'esbarzer blanc (Rubus caesius) i l'àlber blanc (Populus alba).



El paratge presenta un notable interés des del punt de vista paisatgístic, així mateix, es tracta d'un enclavament, que, a causa de la seua ubicació, riquesa natural, riquesa florística i de comunitats vegetals, i accessibilitat, ofereix possibilitats per a la realització en el seu entorn d'activitats i estudis científics, d'educació ambiental i de turisme rural.

D'altra banda, l'article 28 de la mencionada Llei 11/1994 articula un règim de protecció preventiva aplicable als àmbits territorials afectats pels projectes de declaració d'espai protegit, amb caràcter cautelar fins a l'aprovació del corresponent decret de declaració. Aquest règim permet habilitar les mesures necessàries per a evitar el deteriorament dels valors objecte de protecció durant aquest període. La forma d'aplicació d'aquestes mesures cautelars s'estableix mitjançant acord del Consell.

Per tot això, en l'exercici de les competències i atribucions conferides per la Constitució, l'Estatut d'Autonomia i el conjunt de la legislació ambiental estatal i autonòmica aplicable al cas, és procedent iniciar l'expedient de declaració del Paratge Natural Municipal Bosc de Ribera al terme municipal d'Algemesí, i a aquest efecte,





ORDENE



Article 1

1. Iniciar el procediment de declaració del Paratge Natural Municipal Bosc de Ribera al terme municipal d'Algemesí, l'àmbit territorial del qual figura com a annexos I i II a la present ordre.

2. Aquest àmbit inicial podrà ser objecte d'ampliació durant el procediment de declaració del paisatge protegit, a proposta de l'ajuntament afectat territorialment per la mencionada ampliació.



Article 2

1. De conformitat amb allò que disposa l'article 28 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, d'espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana, durant la tramitació dels plans no podran realitzar-se en tot el seu àmbit territorial actes que suposen una transformació sensible de la realitat física i biològica que puguen arribar a fer impossible la consecució dels objectius de l'esmentat pla.

2. Les mesures cautelars a què fa referència l'anterior apartat, de conformitat així mateix amb el mencionat article 28 de la Llei 11/1994, tindran una vigència màxima de tres anys i podran ser complementades i especificades, per a un millor compliment dels seus objectius, mitjançant un acord del Consell a proposta de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambiente, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural.



Article 3

Es faculta la Direcció General de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a realitzar les actuacions tendents a la declaració del paisatge protegit, després de la tramitació prèvia del corresponent expedient d'acord amb el procediment legalment previst.





DISPOSICIÓ FINAL



La present ordre produirà efectes el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra aquest acte, que posa fi a la via administrativa, es pot interposar potestativament un recurs de reposició davant la consellera d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació, o impugnar-se directament davant l'ordre jurisdiccional mitjançant la interposició d'un recurs contenciós administratiu davant la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos, de conformitat amb el que s'ha disposat en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 15 de gener de 2019



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO

Mapa web