Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 21 de gener de 2019, de la Direcció General de Medi natural i d'Avaluació Ambiental, per la qual s'ordena la publicació de la resolució complementària a la declaració d'impacte ambiental corresponent a l'expedient 12/16-AIA Vinaròs. [2019/831]

(DOGV núm. 8483 de 11.02.2019) Ref. Base de dades 001347/2019


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural
    Grup temàtic: Impacte ambiental
    Descriptors:
      Descriptors toponímics: Vinaròs



De conformitat amb l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental, el qual estableix la publicació en el Boletín Oficial del Estado o en el diari oficial corresponent de la resolució complementària a la declaració d'impacte ambiental, resolc:





Publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana la resolució complementaria corresponent a l'expedient 12/16-AIA Vinaròs.



«Resolució complementària

Expedient: 12-2016-AIA.

Títol: granja porcina d'engreix.

Promotor: SAT Masía San Gil.

Òrgan substantiu: Ajuntament de Vinaròs.

Localització: parcel·les 28 i 30, del polígon 1, de Vinaròs (Castelló).



Antecedents

El 16 de juny de 2016, la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental emet una declaració d'impacte ambiental favorable al projecte de granja porcina d'engreix, a la parcel·la 28, del polígon 1, de Vinaròs (Castelló).

L'11 d'abril de 2018, el Servei d'Avaluació d'Impacte Ambiental, procedent de l'Ajuntament de Vinaròs, rep una comunicació de la modificació del projecte per a l'estudi i emissió, si escau, d'una nova declaració d'impacte ambiental.



Descripció de les modificacions del projecte

Són les següents:

1. Durant la fase de construcció de les basses de purins, sota la solera de la nau 2 es va trobar una base de roca que va fer inviable l'excavació i, per això, s'ha optat per modificar el projecte i realitzar una bassa de purins exterior i realitzar dins de la nau una fossa de menor grandària.

La bassa de purins exterior tindrà una capacitat neta de 1.105 m³ superior a la capacitat d'emmagatzematge prevista inicialment en la nau 2 (721,38 m³). Tindrà 4 metres de profunditat, talussos de 45º C, dimensions de 30 x 17 x 4 m i capacitat neta de 1.350 m³ i 1.105 m³. D'aquesta manera es deixa el volum necessari perquè no es produïsquen desbordaments en cas de pluges. Al costat de la bassa anirà un vial d'accés lateral amb rampes de pujada i de baixada per a proporcionar accés a les cubetes que retiraran els purins.

Una vegada realitzat el moviment de terres s'impermeabilitzarà la bassa, es farà la vorera perimetral i s'instal·larà la tanca.



2. Per a emmagatzemar l'aigua es va plantejar aprofitar el depòsit existent en la parcel·la. No obstant això, es considera necessari tindre més capacitat d'emmagatzematge, per tant es proposa la construcció d'un depòsit de xapa corrugada d'acer galvanitzat que es disposarà sobre un terraplé amb base circular de 13 metres i terraplé de 45 ºC sobre el qual es disposarà d'una solera de formigó armat de 9 metres de diàmetre i 30 cm de grossària.

3. En el projecte original estava previst construir dins de la nau núm. 1 un local tècnic i lavabos. Actualment es proposa l'execució d'una xicoteta construcció de 8,94 m² de superfície que albergarà aquestes instal·lacions al costat de la nau 1.

4. Finalment s'afig a l'explotació la parcel·la 30 del mateix polígon que serà ocupada en part per la bassa de purins encara que la major part d'aquesta quedarà lliure de construccions.



Aspectes legals i consideracions ambientals

Les modificacions proposades no estan en els casos que s'inclouen en els annexos de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, ni en els annexos del Decret 162/1990, pel qual s'aprova el reglament per a l'execució de la Llei 2/1989, d'impacte ambiental de la Comunitat Valenciana.



No obstant això, l'article 7 de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, indica:

2. Seran objecte d'una avaluació d'impacte ambiental simplificada:



c) Qualsevol modificació de les característiques d'un projecte de l'annex I o de l'annex II, diferent de les modificacions descrites en l'article 7.1.c ja autoritzats, executats o en procés d'execució, que puga tindre efectes adversos significatius sobre el medi ambient. S'entendrà que aquesta modificació pot tindre efectes adversos significatius sobre el medi ambient quan comporte:

1r. Un increment significatiu de les emissions a l'atmosfera.

2n. Un increment significatiu dels abocaments a llits públics o al litoral.

3r. Increment significatiu de la generació de residus.

4t. Un increment significatiu en la utilització de recursos naturals.



5é. Una afecció a espais protegits Xarxa Natura 2000.

6é. Una afecció significativa al patrimoni cultural.

Es realitza l'anàlisi següent:

1. L'emmagatzematge de purins en l'exterior pot suposar un increment d'emissions de NH3 a l'atmosfera en la fase d'emmagatzematge. No obstant això, el balanç global no pot considerar-se significatiu ja que no hi ha increment del nombre d'animals. Reduir el balanç de nitrogen a l'atmosfera depén de l'aplicació de les millors tècniques disponibles.



2. El projecte no comportarà un increment d'abocaments a llit públic o litoral.

3. Hi haurà un increment de generació de residus de construcció a causa de l'ampliació de les obres a executar. No obstant això, s'ha dissenyat un estudi de gestió de residus. D'acord amb aquest estudi es produirà majoritàriament terres i pedres procedents de l'excavació de la bassa de purins. La terra es reutilitzarà en la parcel·la; per tant, l'increment de la gestió de residus serà poc rellevant.

4. Hi haurà un increment de la utilització del recurs terra de 1.276,67 m². L'ocupació del terreny respecta els paràmetres urbanístics segons la documentació aportada i queda més del 60 % de la superfície en l'estat original, per tant es pot considerar que no hi ha un increment significatiu de l'ús del sòl.

5. La modificació del projecte no suposa cap afecció nova o addicional a espais protegits de la Xarxa Natura 2000 respecte al projecte original.

6. Respecte al patrimoni cultural, i consultades les ortofotos històriques, l'àmbit està afectat per la construcció de les naus existents amb anterioritat a l'any 1996. No obstant això, s'haurà de complir la Llei 4/1998, del patrimoni cultural valencià, tenint en compte el Decret 208/2010, del Consell, pel qual s'estableix el contingut de mínim de la documentació necessària per a l'elaboració dels informes als quals es refereix l'article 11 de la Llei 4/1998.

Com a conclusió de l'anàlisi realitzada, la modificació del projecte no comportarà la generació d'efectes significatius sobre el medi ambient.

No obstant això, es considera necessari ampliar els condicionants ambientals de la declaració d'impacte ambiental amb la finalitat que el caràcter preventiu d'aquesta abaste tots els aspectes del projecte.



Consideracions jurídiques

1. L'article 13 del Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, modificat pel Decret 80/2016, d'1 de juliol, atribueix a la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental competència sobre l'avaluació ambiental estratègica i de projectes.

Per tot això, fent ús de les facultats que tinc atribuïdes legalment, formule la següent resolució complementària:



Primer

Segons l'anàlisi realitzada en referència a l'article 7.2 de la Llei 21/2013, d'avaluació ambiental, no és necessari sotmetre la modificació del projecte de granja porcina d'engreix, en les parcel·les 28 i 30, del polígon 1, de Vinaròs (Castelló), al procediment d'avaluació d'impacte ambiental.



Segon

S'amplien els condicionants ambientals de la declaració d'impacte ambiental de 16 de juny de 2016, amb els apartats següents:



5. S'haurà de complir la Llei 4/1998, del patrimoni cultural valencià, tenint en compte el Decret 208/2010, del Consell, pel qual s'estableix el contingut de mínim de la documentació necessària per a l'elaboració dels informes als quals fa referència l'article 11 d'aquesta llei.



6. Amb la finalitat d'evitar l'emissió de compostos nitrogenats a l'atmosfera, la bassa de purins ha de disposar d'algun tipus de coberta fixa o flotant.



Tercer

La resolució complementària a la declaració d'impacte ambiental no serà objecte de cap recurs sense perjudici dels que, si escau, siguen procedents en via administrativa i judicial davant de l'acte pel qual s'autoritza el projecte.



Quart

Publicar aquesta resolució complementària en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana de la forma reglamentària, d'acord amb el que es disposa en l'article 41.3 de la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d'avaluació ambiental.

La regulació de la vigència d'aquesta resolució complementària, com a part integrant de la declaració d'impacte ambiental, serà l'establida en l'article 43 de la Llei 21/2013.



València, 11 de juny de 2018.– El director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.»



València, 21 de gener de 2019.– El director general de Medi Natural i d'Avaluació Ambiental: Antoni Marzo i Pastor.

Mapa web