Ficha docv

Ficha docv









DECRET 21/2020, de 14 de febrer, del Consell, de creació dels consells forestals de demarcació. [2020/1765]

(DOGV núm. 8749 de 26.02.2020) Ref. Base de dades 001843/2020




La Llei 21/2017, de 28 de desembre, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat, introdueix en l'article 30, l'apartat 4 de l'article 18 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, forestal de la Comunitat Valenciana, l'exigència legal de creació dels denominats consells forestals de demarcació en les dotze demarcacions forestals previstes en la Llei forestal i en el Pla d'acció territorial forestal de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, PATFOR): Sant Mateu, Segorbe, Vall d'Alba, Llíria, Chelva, Enguera, Requena, Polinyà de Xúquer, Alcoi, Crevillent, Xàtiva i Altea, que, constituïts com a òrgans consultius en matèria forestal en l'àmbit territorial de la demarcació corresponent, tenen com a objectiu impulsar la participació dels sectors representats en els assumptes públics forestals, dins del seu àmbit territorial, establint vies de comunicació reciproques que els permeta manifestar als poders públics les seues iniciatives, demandes i suggeriments en matèria forestal, i a aquests, conéixer la incidència de la política forestal sobre els actors representatius del sector, amb la qual cosa es respon als principis de necessitat i eficàcia previstos en l'article 129.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



Aquest decret, ateses les raons d'interés general exposades, té com a principal objectiu crear, regular i desenvolupar aspectes rellevants dels consells forestals de les demarcacions forestals d'una manera accessible i que no han sigut regulats en l'article 18 de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, de la Generalitat, forestal de la Comunitat Valenciana, com ara la seua composició, organització, funcions, règim de funcionament, etc., tenint en compte que han de coordinar-se amb la resta d'òrgans consultius de participació i coordinació existents en la conselleria competent en matèria forestal i, especialment, amb la Mesa Forestal, amb l'objectiu d'aconseguir els principis d'eficiència que han d'inspirar l'actuació de l'Administració en l'exercici de la potestat reglamentària, evitar càrregues i duplicitats administratives innecessàries o accessòries i racionalitzar, en l'aplicació, la gestió dels recursos públics.



Aquest text ha estat tractat per la Mesa Forestal el 13 de desembre de 2018.

En l'elaboració d'aquest decret s'ha tingut en compte el principi de transparència, d'acord amb l'article 129.5 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, en els termes establits en l'article 7 de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, en possibilitar l'accés senzill, universal i actualitzat a la norma vigent i als documents propis del seu procediment d'elaboració.



Aquest decret s'adequa també al principi de seguretat jurídica, previst en l'article 129. 2 de l'esmentada Llei 36/2015, ja que la iniciativa normativa s'ha exercit de manera coherent amb la resta de l'ordenament jurídic, que pretén generar un marc normatiu estable, predictible, integrat, clar, que permet un fàcil coneixement de la norma i, per tant, l'actuació i la presa de decisions dels òrgans representats. Per això, es fa constar que encara que aquesta norma no està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat, es tracta d'una obligació introduïda en l'article 18 de la Llei 3/1993, forestal de la Comunitat Valenciana, a través de la Llei 21/2017, de 28 de desembre, de la Generalitat, de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera, i d'organització de la Generalitat, d'obligat deplegament.



Per tot això, d'acord amb el que estableixen els articles 18.f, 33 i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió de 14 de febrer de 2020,





DECRETE



Article 1. Creació dels consells forestals de demarcació

Es creen els següents consells forestals de demarcació com a òrgans consultius d'àmbit territorial de demarcació forestal adscrits a la conselleria amb competències en matèria forestal, a través de la corresponent secretaria autonòmica i de la direcció territorial de la província de la demarcació, amb la finalitat de fomentar la coordinació i participació de la ciutadania, dels ens locals i de la societat civil de les demarcacions forestals següents:

– Consell Forestal de Sant Mateu

– Consell Forestal de Segorbe

– Consell Forestal de Vall d'Alba

– Consell Forestal de Llíria

– Consell Forestal de Chelva

– Consell Forestal d'Enguera

– Consell Forestal de Requena

– Consell Forestal de Polinyà de Xúquer

– Consell Forestal d'Alcoi

– Consell Forestal de Crevillent

– Consell Forestal de Xàtiva

– Consell Forestal d'Altea



Article 2. Funcions dels consells forestals de demarcació

Les funcions dels consells forestals de demarcació, dins del seu respectiu àmbit territorial, són les següents:

a) Informar sobre l'elaboració i, si és el cas, desenvolupament del Pla d'ordenació dels recursos forestals l'àmbit territorial del qual afecte la demarcació.

b) Divulgar les mesures de comunicació, participació i educació ambiental realitzades per la Mesa Forestal que tinguen com a objectiu informar, orientar i sensibilitzar la societat de la provisió multifuncional de serveis ambientals que la forest proporciona a la societat.

c) Proposar les mesures que considere oportunes per a la millor regulació i compliment de la normativa en matèria forestal, tot valorant l'efectivitat de les normes, plans i programes en vigor i proposant, si és el cas, les modificacions oportunes.

d) Coordinar-se amb els restants òrgans consultius de participació i coordinació existents en la conselleria competent en matèria forestal.



e) Rebre informació sobre plans, programes o projectes de transcendència i interés forestal aplicables dins de la demarcació forestal.



f) Intercanviar informació sobre bones pràctiques i coneixements del sector forestal en altres demarcacions forestals o territoris d'altres comunitats autònomes.



Article 3. Composició dels consells forestals de demarcació

1. Cada consell forestal de demarcació estarà presidit per la persona que ocupe la direcció territorial amb competències en matèria forestal de la província corresponent a cada demarcació forestal, i l'integraran les persones membres següents:

a) Presidència: la persona que ocupe la direcció territorial amb competències en matèria forestal de la província corresponent a cada demarcació forestal.

b) Vicepresidència: la persona que ocupe el servei territorial amb competències en matèria forestal de la província corresponent a cada demarcació forestal.

c) Un tècnic o tècnica de l'Administració forestal del cos A1-17 o A2-13.

d) Un o una agent mediambiental cap de comarca de la demarcació.

e) Tres persones representants d'ajuntaments amb més del 25 % del seu terme municipal ocupat per muntanyes incloses en el Catàleg de muntanyes d'utilitat pública.

f) Una persona representant d'organitzacions de persones propietàries privades forestals amb propietats forestals en la demarcació forestal.



g) Una persona representant de les associacions agrícoles i ramaderes amb presència en la demarcació forestal.

h) Una persona representant d'associacions empresarials valencianes de l'àmbit forestal amb implantació en la demarcació forestal.

i) Una persona representant de les organitzacions no governamentals amb presència en la demarcació que tinguen com a objecte social alguna de les finalitats següents: defensa del patrimoni natural, cultural, històric o del medi natural.

Les persones integrants dels consells forestals que no exerceixen la presidència, la vicepresidència ni la secretaria del consell tenen la consideració de vocals.

2. Els consells forestals de demarcació respondran al principi de presència equilibrada de dones i homes, excepte per raons fundades i objectives, degudament motivades, tal com s'estableix en l'article 53 de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i en la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes.

3. A proposta de la presidència del consell forestal de demarcació, podran designar-se altres persones representants del sector, associacions locals o altres administracions públiques, en qualitat d'expertes assessores, perquè assistisquen en casos concrets, que actuaran amb veu però sense vot.

4. Exercirà la secretaria, amb veu però sense vot, una persona funcionària del servei territorial amb competències en matèria forestal de la província corresponent a cada demarcació forestal.



Article 4. Nomenaments i cessaments

1. Les persones membres dels consells forestals de demarcació i les seues suplents seran nomenades per la presidència del consell forestal de demarcació, a proposta, si és el cas, de les entitats i organitzacions esmentades en l'article 3.

2. El nomenament de les persones membres electives dels consells forestals de demarcació i de les suplents serà per a un període de quatre anys, que podrà ser renovat per períodes iguals. Les persones titulars de la presidència, vicepresidència, secretaria, o membres que ho siguen per exercir un càrrec en l'Administració forestal, tindran aquesta condició durant el temps que exercisquen aquests càrrecs.

3. Les persones membres dels consells forestals de demarcació cessaran per qualsevol de les causes següents:

a) Per finalitzar el termini per al qual van ser nomenades.

b) Per decisió de la presidència del consell forestal de demarcació, a instàncies de les organitzacions i institucions a les quals representa.

c) Per renúncia. Únicament s'admetrà la renúncia en els casos en què la pertinença a aquest consell no dimane directament del càrrec que exercisca.

d) Per defunció.

e) Per cessament en el lloc per raó del qual van ser nomenats.

f) Per condemna ferma que comporte la pena principal o accessòria d'inhabilitació per a lloc de treball o càrrec públics.

g) Per qualsevol altra causa prevista normativament.

4. La pertinença als consells forestals de demarcació no donarà dret a cap remuneració.



Article 5. Règim de funcionament

1. Els consells forestals de demarcació es regularan de conformitat amb el que s'estableix per als òrgans col·legiats de les diferents administracions públiques en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de Règim jurídic del sector públic.

2. Cada consell forestal de demarcació es reunirà almenys una vegada a l'any i sempre que ho requerisca l'exercici de les seues funcions.

Es reunirà amb caràcter extraordinari totes les vegades que siga necessari, amb la convocatòria prèvia de la presidència o a petició de la meitat de les persones membres, i haurà de proposar-se en ambdós casos l'ordre del dia.

3. La convocatòria l'efectuarà la presidència del consell forestal de demarcació corresponent, per iniciativa pròpia o a sol·licitud, almenys, de la meitat de les persones membres.

Les convocatòries de caràcter ordinari es realitzaran amb un mínim de quinze dies d'antelació, i les de caràcter extraordinari es convocaran amb un mínim de tres dies d'antelació.

4. De les reunions que celebre cada consell forestal de demarcació la secretaria estendrà una acta, en què s'especificaran necessàriament les persones assistents, l'ordre del dia de la reunió, les circumstàncies del lloc i temps en què ha tingut lloc, els punts principals de les deliberacions, així com el contingut dels acords adoptats.

5. Els consells forestals de demarcació podran establir les seues pròpies normes de funcionament.

6. En el si de cada consell forestal de demarcació es podran constituir comissions o grups de treball per a l'anàlisi d'assumptes concrets.



7. Els consells forestals de demarcació es constituiran vàlidament quan assistisquen la presidència o la vicepresidència, la secretaria i, almenys, la meitat de les vocalies.



Article 6. Publicitat de les actes

Les actes dels consells forestals es publicaran en la pàgina web de la conselleria amb competències en matèria forestal.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Incidència pressupostària

L'aplicació i el desenvolupament d'aquest decret no podrà tindre gens d'incidència en la dotació dels capítols de despesa assignada a la conselleria amb competències en matèria forestal, i en tot cas haurà de ser atesa amb els mitjans personals i materials de la conselleria.





DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions d'igual o d'inferior rang que s'oposen al que es disposa en aquest decret.





DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

S'habilita la persona titular de la conselleria amb competències en ordenació i gestió forestal per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desenvolupament i l'execució d'aquest decret.



Segona. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 14 de febrer de 2020



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural,

Emergència Climàtica i Transició Ecològica,

MIREIA MOLLÀ HERRERA

Mapa web