Ficha docv

Ficha docv









DECRET 32/2020, de 13 de marc de 2020, del Consell, pel qual es disposen mesures extraordinàries de gestió sanitària en salvaguarda de la salut pública a causa de la pandèmia per coronavirus SARS-CoV Covid-19). [2020/2566]

(DOGV núm. 8762 de 14.03.2020) Ref. Base de dades 002548/2020




La protecció de la salut està encomanada a l'Administració Pública per l'article 43 de la nostra Constitució. El desenrotllament de la pandèmia de Covid-19 obliga als poders públics de la Comunitat Valenciana a adoptar mesures extraordinàries a fi de comptar amb recursos suficients que permeten garantir les mesures assistencials i preventives que es puguen fer imprescindibles en el transcurs del brot pandèmic. L'ordenament jurídic posa a disposició de l'Administració Pública Sanitària instruments jurídics extraordinaris per a poder fer front al repte per a la salut pública que representa l'avanç de la pandèmia de Covid-19, que exigix de l'Administració Pública, del conjunt de la societat i dels professionals de la sanitat, en els que recau una especial responsabilitat i exigència en aquests moments, l'esforç necessari per a fer front a aquesta greu amenaça.

L'article 26 de la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat disposa la possibilitat d'adoptar les mesures preventives que s'estimen pertinents en cas que existisca un risc imminent i extraordinari per a la salut, entre les que es compten la intervenció de mitjans materials i personals i quantes altres es consideren justificades, sense distingir la ubicació o titularitat d'eixos mitjans personals i materials. La mateixa Llei en l'article 29, junt amb la necessitat d'autorització d'instal·lació i funcionament de qualssevol centres i establiments sanitaris, establix que aquests podran ser sotmesos, quan la defensa de la salut de la població ho requerisca, a règims temporals i excepcionals de funcionament.

Per la seua banda, l'article 59 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marco del personal estatutari dels serveis de salut, preveu que les disposicions relatives a jornades de treball i períodes de descans podran ser transitòriament suspeses quan les autoritats sanitàries adopten mesures excepcionals sobre el funcionament dels centres sanitaris sempre que aixina ho justifiquen i exclusivament pel temps de la situació de risc greu per a la defensa de la salut de la població.



D'altra banda, la Llei d'expropiació forçosa de 16 de desembre de 1954, en l'article 120 preveu, com a conseqüència d'epidèmies, l'adopció de mesures que impliquen requises de béns o drets de particulars sense les formalitats exigides per la Llei i sense perjuí de la indemnització que procedisca.



De conformitat amb la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de Salut de la Comunitat Valenciana, és autoritat sanitària el Consell, la persona titular de la Conselleria competent en matèria de sanitat, les persones titulars dels òrgans superiors i directius amb funcions en matèria de salut pública i d'intervenció, els òrgans administratius de la conselleria competent en matèria de sanitat, d'acord amb el que establisquen, si és el cas, les normes de desconcentració o delegació de funcions en matèria de salut pública i d'intervenció, i els alcaldes.



Finalment, donada la greu situació de sobrecàrrega de personal sanitari ordinari que pot arribar a ser provocada a causa de la pandèmia sanitària, es fa indispensable la possibilitat de comptar amb recursos humans addicionals en la mesura que siga necessari, més enllà de les fórmules regulars ordinàries de vinculació sanitària en l'administració pública. Aixina es preveuen distintes mesures entre les que es troben la concessió d'autoritzacions temporals per a metges sense l'especialitat requerida, recuperació de personal sanitari que es trobe en situació de jubilació, i inclús subscriure un contracte de treball de duració determinada amb caràcter excepcional, destinat, arribat el cas, a estudiants de l'últim any del grau de medicina o d'infermeria.



Totes les mesures previstes en el present Decret s'adoptaran d'acord amb els principis de necessitat i proporcionalitat, i una vegada ponderats els distints valors: l'atenció sanitària de la població i els drets dels treballadors.

Per tot això, a proposta de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, en virtut del que disposa l'article 28.c De la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, amb la deliberació prèvia  El Consell, en la reunió de 13 de marc de 2020



DECRETE



Article 1. Àmbit temporal

Les mesures incloses en el present Decret resultaran d'aplicació per un termini inicial de tres mesos a partir de la seua entrada en vigor, podent ser prorrogat per successius períodes de tres mesos o inferior en funció de les necessitats assistencials derivades de l'evolució de la pandèmia.



Article 2. Posada a disposició del Sistema Valencià de Salut de mitjans i recursos sanitaris d'altres administracions públiques i de centres i establiments sanitaris privats.

Durant el temps que per progressió o afectació de l'epidèmia de Covid-19 no es puga atendre adequadament l'assistència sanitària de la població amb els mitjans materials i humans adscrits al Sistema Valencià de Salut, per resolució de la persona titular de la Conselleria amb competències en matèria de Sanitat i de forma gradual segons les necessitats assistencials, es posaran a disposició de l'autoritat sanitària els centres i establiments sanitaris privats, i les Mútues d'accidents de treball en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, junt amb el seu personal, susceptibles de ser utilitzats en la lluita contra la pandèmia, amb l'autorització prèvia judicial quan resulte pertinent.



Article 3. Habilitació d'espais per a ús sanitari

S'autoritza a la persona titular de la Conselleria amb competències en matèria de sanitat, a habilitar espais per a ús sanitari en locals públics o privats que reunisquen les condicions necessàries per a prestar atenció sanitària ja siga en règim ambulatori, de consulta o d'hospitalització, amb l'autorització prèvia judicial quan resulte pertinent.



Article 4. Modificació de l'àmbit ordinari funcional i territorial de personal

Tot el personal funcionalment dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, qualsevol que siga la seua naturalesa i règim jurídic, podrà ser requerit per la Direcció General de Recursos Humans per a realitzar funcions diferents de les corresponents al seu lloc de treball, categoria o especialitat, relacionades amb l'assistència o cobertura directa o indirecta de la present contingència, d'acord amb el seu perfil de competències. Junt amb les mesures de versatilitat funcional que s'apliquen, podran adoptar-se també pel mateix òrgan directiu mesures de mobilitat geogràfica en el conjunt de la Comunitat Valenciana, sempre amb caràcter gradual i d'utilització racional dels recursos humans disponibles.

Aquests mesures són extensives al personal que realitze funcions de manteniment o d'administració, i qualsevol altre que contribuïsca al funcionament de la prestació assistencial o del dispositiu de prevenció, control o seguiment.



Article 5. Suspensió temporal de la normativa ordinària d'aplicació en matèria de jornada de treball i descans

En funció de la necessitat assistencial podrà suspendre's per la Direcció General de Recursos Humans en un àmbit determinat la regulació de la normativa relativa a jornada de treball i descans que s'aplique a cada tipus de personal, prèvia comunicació als òrgans de representació de personal. No obstant això, la suma dels descansos que hagen de tindre lloc en el conjunt d'una setmana no podrà ser inferior a 70 hores, amb una mitjana de descans entre jornades de treball de 10 hores. La superació de la jornada i reducció de descansos respecte dels establits amb caràcter ordinari s'establiran  Segons les necessitats assistencials de cada centre. Aquesta mesura no serà aplicable a dones que es troben en estat de gestació.

D'altra banda també podrà suspendre's pel mateix òrgan directiu el règim ordinari de permisos, llicències i vacacions, així com de reduccions de jornada.



Article 6. Reincorporació de personal en determinats supòsits

Si resulta necessari, es podrà procedir per la Direcció General de Recursos Humans a la suspensió temporal de les exempcions de guàrdies per raons d'edat, així com de les autoritzacions de compatibilitat per a l'exercici d'altres activitats.

Així mateix, el personal amb dispensa absoluta d'assistència al lloc de treball per exercici de funcions sindicals podrà sol·licitar voluntàriament, davant de la Direcció General de Recursos Humans, l'autorització per a exercir funcions assistencials, sense que això determine el cessament de la dispensa ni del personal substitut que poguera existir.



Article 7. Autorització excepcional de personal facultatiu

Es podrà autoritzar, amb caràcter excepcional i transitori, el nomenament de personal amb la titulació de medicina que no tinga l'especialitat corresponent.



Article 8. Recuperació de personal en situació de jubilació

El personal facultatiu i infermer/a què s'haguera jubilat i tinga menys de 70 anys, podrà sol·licitar la seua reincorporació voluntària al servei actiu. Valorada l'oportunitat de la reincorporació, es realitzarà el nomenament estatutari que corresponga, que podrà ser tant a jornada completa com a temps parcial.



Article 9. Contracte laboral de duració determinada d'auxili sanitari

S'autoritza la concertació de contractes laborals de duració determinada per obra o serveis regulat en l'art. 15.1.a) de l'Estatut dels Treballadors, d'auxili sanitari. Aquest contracte està destinat a estudiants del grau de medicina i infermeria en el seu últim any de formació. Les activitats a desenrotllar seran de suport i baix supervisió d'un professional sanitari.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Dotació Pressupostària

Per part de la conselleria amb competències en matèria d'hisenda, s'impulsaran les actuacions necessàries per a dotar els crèdits pressupostaris precisos per a l'adequat compliment de les mesures extraordinàries que requerisca l'aplicació del present decret



En tot cas, les dites mesures es finançaran en el marc de la normativa pressupostària vigent, i seran ateses amb càrrec tant a les disponibilitats pressupostàries existents com a la dotació del Fons de Contingència.



DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA



Única. Dació de comptes

Les conselleries competents en matèria de sanitat i hisenda, en el termini màxim de tres mesos, donaran compte al Consell sobre el cost efectiu de la posada en marxa i desenrotllament de les diverses mesures previstes en el present decret, així com la seua incidència en el pressupost de la Generalitat per a 2020.



DISPOSICIONS FINALS



Primera. Habilitació normativa

La persona titular de la Conselleria amb competència en matèria de sanitat podrà dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i aplicació d'aquest Decret.

Segona. Entrada en vigor

El present Decret entrarà en vigor el mateix dia que es publique en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 13 de març de 2020



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER





La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública,

ANA BARCELÓ CHICO

Mapa web