Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 18 de marc de 2020, del consell d'administració de 18 de març de 2020 de l'Autoritat de Transport Metropolità de València per la qual s'adopten mesures sobre els serveis de transport públic regular d'ús general de viatgers per carretera de la seua titularitat, en aplicació del que disposa el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. [2020/2639]

(DOGV núm. 8767 de 19.03.2020) Ref. Base de dades 002651/2020


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Autoritat de Transport Metropolità de València
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Transports Malaltia infecciosa Sanitat Salut pública
    Descriptors:
      Temàtics: política de transports, planificació de transports, política sanitària, cura d'infermeria, salut pública, malaltia infecciosa, epidèmia, estat d'emergència, malaltia infecciosa







El Reial Decret 463/2020, de 14 de març, declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada pel COVID-19. L'article 14, apartat 2.c) del citat Reial decret, relatiu a les mesures en matèria de transport, estableix que:

«Els serveis de transport públic de viatgers per carretera, ferroviaris i marítims de competència autonòmica o local que estan sotmesos a contracte públic o OSP, o siguen de titularitat pública, mantenen la seua oferta de transport. El Ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i les autoritats autonòmiques i locals amb competències en matèria de transports poden establir un percentatge de reducció de serveis en cas que la situació sanitària ho aconselle, així com altres condicions específiques de prestació d'aquests”. No obstant això, quan s'adopten aquestes mesures es tindrà en compte la necessitat de garantir que els ciutadans puguen accedir als seus llocs de treball i als serveis bàsics, en cas necessari.

Per la seua banda, la lletra e) d'aquest mateix apartat obliga els operadors de servei de transport de viatjers a realitzar una neteja diària dels vehicles de transport d'acord amb el que establisquen les autoritats sanitàries.

De conformitat amb el que disposa l'article 1 de l'Ordre TMA/230/2020, de 15 de març, amb la present resolució es concreta la possibilitat de les autoritats autonòmiques de fixar els percentatges de reducció dels serveis de transport públic de la seua titularitat.

El descens de la demanda produït durant els últims dies aconsella permetre als operadors dels serveis públics regulars de transport per carretera una reducció de l'oferta d'aquests de manera ordenada, que els permeta extremar les mesures de neteja dels vehicles, i sempre prevalent la seguretat dels viatgers.



En virtut de l'anteriorment exposat, i en exercici de les facultats conferides per l'article 8.1 b) i 9.1 a) del Decret 81/2017, de 23 de juny, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament de l'Autoritat de Transport Metropolità de València, previ acord del consell d'administració en sessió del 20 de març de 2020, resolc:



Primer. Percentatge de reducció de serveis sobre l'oferta de transports.

1. Els operadors de serveis de transport públic regular d'ús general de viatgers per carretera titularitat de l'Autoritat de Transport Metropolità de València (d'ara en avant ATMV), poden reformular la seua oferta de serveis i reduir-la, com a màxim, als límits següents: fins al 30% en els intervals d'hora punta, i fins al 75% en les hores vall i festius. A aquest efecte, s'estableixen com a intervals d'hora punta els següents:



07:30 a 09:30 hores

13:30 a 15:30 hores

17:00 a 19:00 hores



2. La reducció d'oferta no pot afectar mai les línies de transport que comuniquen amb hospitals



3. El nou règim d'explotació dels serveis que resulta de l'aplicació del criteri anterior, ha de remetre's a l' ATMV, i s'ha d'annexar a aquesta una declaració responsable de la persona que tinga la representació legal de l'empresa operadora en què manifeste expressament que el nou règim d'explotació s'adapta plenament als criteris establits. L'empresa ha de donar la màxima difusió possible del nou règim d'explotació a les persones usuàries del servei i ha d'utilitzar, per a fer-ho, tots els canals d'informació disponibles.

Segon. Condicions específiques de prestació de serveis.

1. En cap cas pot ocupar-se més d'un quart de les places disponibles en cadascun dels vehicles, ni es pot ocupar més d'un seient de la mateixa fila, ni més d'un ocupant en les files de seients enfrontats. L'ocupació dels viatgers ha de ser a portell en els extrems de cada fila (finestra). Aquesta instrucció s'ha de posar en coneixement dels usuaris mitjançant cartells a bord dels vehicles i a través d'altres mitjans informatius dels quals dispose l'operador.

2. En els casos en què, per les característiques físiques dels vehicles, no siga possible complir el que disposa l'apartat anterior, s'han d'adoptar les mesures oportunes perquè la separació entre els viatgers siga, d'almenys, dos metres.

3. En el cas que la reducció de serveis que es produïsca segons el que disposa l'apartat primer impedisca el compliment del que disposa aquest segon apartat, l'empresa operadora ha de reformular el seu pla de serveis i incrementar-ne l'oferta en el percentatge que siga necessari.

4. Es prioritzarà i es recomanarà als usuaris els mètodes de pagament alternatius al pagament efectiu, com ara abonaments, targeta de crèdit o uns altres similars.



Tercer. Neteja dels vehicles

Els operadors de transport públic de viatgers queden obligats a realitzar una neteja diària dels vehicles de transport d'acord amb les recomanacions que establisca el Ministeri de Sanitat.



Aquesta resolució entrarà en vigor des del dia de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana i mantindrà la vigència mentre es trobe vigent la declaració d'estat d'alerta que estableix el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària que ha ocasionat el COVID-19.



Contra la present resolució, que esgota la via administrativa, pot interposar-se amb caràcter potestatiu, recurs de reposició davant el consell d'administració de ATMV en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà al de la seua notificació, en virtut del que es disposa en els articles 123 i 124 de la Llei la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.



No obstant això el que es disposa en el paràgraf anterior, la present resolució podrà ser impugnada directament davant la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, mitjançant la interposició del corresponent recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptat des de l'endemà al de la notificació de la present, de conformitat amb el que es disposa en l'article 46 de la Llei 29/1998 de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciós Administrativa.



València, 18 de març de 2020.– El president del Consell d'Administració d l'Autoritat de Transport Metropolità de València: Arcadi España García.

Mapa web