Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 10 d'abril de 2020, del director general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre la modificació del període de cremes motivat per l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19. [2020/2901]

(DOGV núm. 8789 de 15.04.2020) Ref. Base de dades 003083/2020


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
    Grup temàtic: Autoritzacions administratives
    Matèries: Recursos forestals Medi ambient Malaltia infecciosa
    Descriptors:
      Temàtics: forest, assistència social, benestar social, política sanitària, cura d'infermeria, salut pública, malaltia infecciosa, epidèmia, estat d'emergència



L'article 44 de la Llei 43/2003, de forests, relatiu a la prevenció d'incendis forestals, indica que les comunitats autònomes regularan en les forests i àrees contigües l'exercici de totes aquelles activitats que puguen donar lloc a risc d'incendi.

L'article 146 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, estableix que en els terrenys forestals, en els contigus o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells, amb l'autorització prèvia, podrà realitzar-se la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a algun tipus d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus, fora del període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.



El mateix article, en el punt 2, estableix que els períodes indicats podran ser modificats per la direcció general competent en funció de les condicions de perill d'incendis.

El Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, estableix que les competències en matèria de prevenció d'incendis forestals corresponen en l'actualitat a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, a través de la Direcció General de Prevenció d'Incendis Forestals.

El Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en l'article 19, estableix que la Direcció General de Prevenció d'Incendis forestals assumeix les funcions en matèria de direcció i gestió de les polítiques de prevenció d'incendis forestals de les forests o terrenys forestals de la Comunitat Valenciana.

Considerant el que es disposa en l'Ordre de 2 de març de 2005, de la Conselleria de Territori i Habitatge, per la qual es regulen mesures extraordinàries per a la prevenció d'incendis forestals durant el període de Setmana Santa i Pasqua, que prohibeix expressament, com a mesura precautòria general, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, la crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals, entre altres, per al període comprés entre el Dijous Sant i el dilluns immediatament següent al dilluns de Pasqua, conegut tradicionalment com a Dilluns de Sant Vicent, ambdós inclosos.

D'acord amb tot l'anteriorment expressat i vista que l'agricultura és una activitat essencial per a garantir el proveïment alimentari de la població, d'acord amb el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid19, que és necessària la realització de determinades operacions d'eliminació de restes agrícoles que impliquen la utilització del foc, per a evitar possibles problemes de sanitat vegetal, i que el nivell de risc d'incendis s'ha vist reduït gràcies a les condicions meteorològiques dels últims dies, és pel que es considera convenient alçar parcialment la suspensió de les autoritzacions per a la realització de cremes de restes vegetals.



Vista la Resolució de 15 de març de 2020, del director general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre la modificació del període de cremes motivat per l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19.

En conseqüència, de conformitat amb el que disposa l'article 146.2 del Reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 98/1995, de 16 de maig, del Govern Valencià, resolc:



Primer. Derogació resolució anterior

Deixar sense efecte, amb efectes del dia 21 d'abril de 2020, la Resolució de 15 de març de 2020, del director general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre la modificació del període de cremes motivat per l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, publicada en el DOGV núm. 8763, de 16 de març de 2020.



Segon. Manteniment de la suspensió en determinats parcs naturals



Dins del perímetre delimitat en la declaració dels parcs naturals de la Serra d'Irta, Desert de les Palmes, Serra d'Espadà, Serra Calderona, Carrascar de la Font Roja i Serra Mariola, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells:



1. Es prorroga el període en el qual no es podrà autoritzar, la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls, que es va iniciar en 16 de març de 2020, fins al 16 d'octubre de 2020, ambdós inclosos.

2. Es deixen en suspens, des del 16 de març de 2020, fins al 16 d'octubre de 2020, inclusivament, totes les accions o activitats recollides en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que s'estableix en la present resolució.



Tercer. Condicions de crema

Establir per al període comprés entre el 21 d'abril i el 31 de maig de 2020, ambdós inclosos, i per a la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a alguna mena d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, les següents condicions extraordinàries:

1. Només podran realitzar-se cremes de dilluns a divendres, ambdós inclosos. Els dissabtes, diumenges i festius, no està permés realitzar cremes, per la qual cosa queden en suspés totes aquelles accions o activitats recollides en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que s'estableix en la present resolució.

2. Només es podran realitzar aquestes cremes quan el nivell de preemergència per risc d'incendis forestals, determinat per l'òrgan competent, siga 1. Aquesta limitació és aplicable general, tant a aquells municipis que disposen de pla local de cremes aprovat, com per a aquells que no disposen d'ell, conforme a la Resolució de 26 de gener de 2018, de la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre modificació del període de cremes (DOGV 8224, 31.01.2018).



3. Mantindre l'horari d'aquestes cremes entre el trenc de l'alba i les 13.30 hores, conforme a la Resolució de 10 de març de 2014, de la Direcció General de Prevenció, Extinció d'Incendis i Emergències, sobre reducció dels horaris aptes per a la realització de cremes (DOGV 7242, 27.03.2014), moment en el qual aquesta crema ha d'estar totalment extingida.

A partir de l'1 de juny de 2020, inclusivament, serà aplicable el que es disposa en l'article 145.f i g del Decret 98/1995, de 16 de maig, pel qual s'aprova el reglament de la Llei 3/1993, de 9 de desembre, forestal de la Comunitat Valenciana i en la Resolució de 12 de maig de 2017, de la directora general de Prevenció d'Incendis Forestals, sobre modificació del període de cremes, publicada en el DOGV núm. 8040, de 16 de maig de 2017, per la qual cosa:

1. Queden prohibides com a mesura de precaució general en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor a 500 metres d'aquells, la crema de marges de cultius o de restes agrícoles o forestals durant el període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre i la crema de canyars, canyissars o matolls lligada a alguna mena d'aprofitament ramader, cinegètic o de qualsevol altre tipus durant el període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre.



2. En els municipis que compten amb un pla local de cremes aprovat per la direcció territorial competent, entre l'1 de juliol i 30 de setembre, s'estarà al que dispose el mateix.

3. No es podrà autoritzar, en els terrenys forestals, en els confrontants o amb una proximitat menor de 500 metres d'aquells, la crema de marges de cultiu o de restes agrícoles o forestals, així com la crema de canyars, canyissars o matolls, des de l'1 de juny fins al 30 de juny, tots ambdós inclosos, i des de l'1 d'octubre fins al 16 d'octubre, ambdós inclosos, i en endavant, fins a nova resolució que dispose un altre període diferent.

4. Deixar en suspens, entre l'1 de juny i el 30 de juny, tots dos inclusivament, i des de l'1 d'octubre fins al 16 d'octubre, tots dos inclusivament, totes les accions o activitats recollides en els plans locals de cremes o en autoritzacions nominatives que contradiguen el que s'estableix en la present resolució, excepte aquelles contemplades en els plans locals de crema amb regulació especial per al període comprés entre l'1 de juliol i el 30 de setembre, que es podran realitzar en el període de restricció indicat dels mesos de juny i octubre, sempre que s'ajusten als requisits establits per a la citada regulació especial.





Quart. Autoritzacions extraordinàries

Amb caràcter extraordinari, i únicament per raons fitosanitàries, d'investigació o altres motius d'urgència correctament justificats que no en permeten l'ajornament, es podran autoritzar cremes durant el període indicat, sempre que hi haja una resolució en aquest sentit de la direcció general competent en prevenció d'incendis forestals.



Contra aquesta resolució, que no posa fi a la via administrativa, pot interposar-se, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la publicació, un recurs d'alçada davant del titular de la Secretaria Autonòmica d'Emergència Climàtica i Transició Ecològica, de conformitat amb el que disposen els articles 121 i 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.





València, 10 d'abril de 2020.– El director general de Prevenció d'Incendis Forestals: Diego Marín Fabra.

Mapa web