Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 13 d'abril de 2020, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual s'habiliten temporalment determinats centres com a centres d'acolliment temporal d'emergència de caràcter social i sociosanitari en el marc de la pandèmia per Covid-19. [2020/2905]

(DOGV núm. 8788 de 14.04.2020) Ref. Base de dades 003048/2020


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Assistència social Benestar social Administració local Malaltia infecciosa
    Descriptors:
      Temàtics: assistència social, benestar social, política sanitària, salut pública, malaltia infecciosa, epidèmia, cura d'infermeria, estat d'emergència



ANTECEDENTS DE FET



1. El virus Covid-19 està suposant una emergència sanitària a nivell global. Tal com va declarar l'Organització Mundial de la Salut el passat 11 de març, el brot de Covid-19 s'ha convertit en una pandèmia.

2. El virus Covid-19 per la seua facilitat de contagi i ràpida extensió ha generat un greu problema de salut pública que ha tingut com a conseqüència l'adopció de mesures sanitàries i de limitació de la lliure circulació a fi de protegir a la població sobretot als col·lectius més vulnerables.

3. A causa de la pandèmia s'estan produint noves situacions de vulnerabilitat específiques que requereixen una atenció social o sociosanitària que no pot ser prestada amb els recursos ordinaris del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. En alguns casos les persones ja disposaven de prestacions ordinàries com l'atenció a domicili, l'assistència a centres diürns o ambulatoris, però en l'actualitat requereixen, a més, d'aïllament, atenció sociosanitària, allotjament, atenció social o una combinació de les anteriors, bé perquè les seues famílies o, bé, perquè els entorns comunitaris que prestaven l'atenció ordinària no poden garantir-la en condicions de seguretat ni en la intensitat que precisen aquests persones.



4. En aquest context i a causa de la situació d'extraordinària vulnerabilitat en la qual es troben les persones que requereixen ingrés en centres d'acolliment temporal d'emergència de caràcter social i sociosanitari, aquesta Vicepresidència i Conselleria habilita temporalment immobles per a aquest fi.



FONAMENTS DE DRET



1. El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per Covid-19 delega, en el paràgraf segon de l'apartat segon de l'article quart, en el Ministre de Sanitat les competències en serveis socials i, en el seu apartat tercer, li habilita a dictar les ordres, resolucions, disposicions i instruccions interpretatives que, en l'esfera específica de la seua actuació, siguen necessàries per a garantir la prestació de tots els serveis, ordinaris i extraordinaris, amb vista a la protecció de persones, béns i llocs, mitjançant l'adopció de qualsevol de les mesures previstes en l'article 11 de la Llei orgànica 4/1981, d'1 de juny.

2. La Generalitat, a través de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, té competència exclusiva en matèria de serveis socials, de conformitat amb l'article 49.1.49a de l'Estatut d'Autonomia.



3. La Llei 33/2011, de 4 d'octubre, General de Salut Pública, per la seua part, estableix en l'apartat primer de l'article 54 que, “sense perjudici de les mesures previstes en la Llei orgànica 3/1986, de 14 d'abril, de Mesures Especials en Matèria de Salut Pública, amb caràcter excepcional i quan així ho requerisquen motius d'extraordinària gravetat o urgència, l'Administració General de l'Estat i les comunitats autònomes i ciutats de Ceuta i Melilla, en l'àmbit de les seues respectives competències, podran adoptar quantes mesures siguen necessàries per a assegurar el compliment de la Llei” i en el seu apartat segon que, “en particular, sense perjudici del que es preveu en la Llei 14/1986, de 25 d'abril, General de Sanitat, l'autoritat competent podrà adoptar, mitjançant resolució motivada, les següents mesures:

a) La immobilització i, si escau, el decomís de productes i substàncies.

b) La intervenció de mitjans materials o personals.

c) El tancament preventiu de les instal·lacions, establiments, serveis i indústries.

d) La suspensió de l'exercici d'activitats.

e) La determinació de condicions prèvies en qualsevol fase de la fabricació o comercialització de productes i substàncies, així com del funcionament de les instal·lacions, establiments, serveis i indústries a què es refereix aquesta Llei, amb la finalitat de corregir les deficiències detectades.

f) Qualsevol altra mesura ajustada a la legalitat vigent si existeixen indicis racionals de risc per a la salut inclosa la suspensió d'actuacions d'acord amb el que s'estableix en el Títol II d'aquesta Llei”.

En l'apartat tercer d'aquest precepte s'estableix que: “les mesures s'adoptaran prèvia audiència dels interessats, excepte en risc imminent i extraordinari per a la salut de la població i la seua duració no excedirà del temps exigit per la situació de risc que les va motivar. Les despeses derivades de l'adopció de mesures cautelars contemplades en el present article seran a càrrec de la persona o empresa responsable”.

4. La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana estableix en l'apartat tercer de l'article cinqué que el sistema públic valencià de serveis socials té caràcter de servei públic essencial, perquè d'aquest es deriven prestacions indispensables per a satisfer les necessitats bàsiques personals i millorar les condicions de la qualitat de vida de la ciutadania, segons el que es disposa en l'article 128.2 de la Constitució Espanyola. Al seu torn estableix en l'article 70 que les actuacions davant situacions d'urgència tindran social tindran caràcter prioritari per davant de qualsevol altra actuació, i quan es requerisquen prestacions o serveis, podran prestar-se sense que siguen exigibles per al seu accés tots o algun dels requisits establits. Així mateix, aquesta llei estableix que les prestacions seran garantides i gratuïtes mentre es mantinga la situació.

Cobra especial rellevància en l'actual tessitura com a fonament de dret l'article 70.4 quan diu que es consideren situacions d'emergència social accidents, catàstrofes o estats de vulnerabilitat i desprotecció social sobrevingudes i inesperades, de conformitat amb la normativa sobre protecció de la seguretat ciutadana, de protecció civil i gestió de les emergències que siga aplicable.



5. La Resolució de 3 d'abril de 2020, de la Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es confirmen mesures extraordinàries de gestió dels serveis socials i sociosanitaris en salvaguarda de les persones més vulnerables en el marc de la pandèmia per Covid-19 i s'estableixen noves, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana núm. 8782, de 4 d'abril de 2020 i ratificada pel Consell en la seua reunió del 10 d'abril de 2020, confirma la posada a la disposició d'aquesta administració dels mitjans i recursos dels serveis socials o sociosanitaris d'altres administracions públiques i entitats privades així com la disponibilitat de tot el personal funcionalment dependent d'aquestes, facultant als òrgans competents per a dictar les instruccions complementàries que s'estimen necessàries per al desenvolupament d'aquesta resolució. Aquesta mesura ja es va adoptar mitjançant la Resolució de la Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, per la qual es disposen mesures extraordinàries de gestió dels serveis socials i sociosanitaris en salvaguarda de les persones més vulnerables en el marc de la pandèmia per Covid-19, publicada en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana número 8765, de 18 de març de 2020, i ratificada pel Consell en la seua reunió del 20 de març de 2020, a la qual deixa sense efecte la posterior de 3 d'abril de 2020.



Valorada l'actual situació, tenint en compte l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per Covid-19, i la necessitat de continuar prestant certs serveis de l'àmbit social i sociosanitari.



En conseqüència, resolc:



A fi de garantir la necessària assistència a les persones afectades per la pandèmia de Covid-19, competència d'aquesta Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, establir les següents mesures especials, en plena coordinació amb el Ministeri de Sanitat, a través de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública:



Primer

Posar a disposició per a la seua habilitació temporal com a centres d'emergència social i sociosanitària els immobles que la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives determine.



Segon

Habilitar aquests immobles com a centres d'emergència social i sociosanitària de forma temporal i durant el temps que duren les conseqüències de la pandèmia causada per Covid-19 en les persones usuàries més vulnerables derivats a aquests recursos.



Tercer

Suspendre temporalment, en el cas que la tinguera, la destinació que els immobles tenien anteriorment durant el temps que duren les conseqüències de la pandèmia causada per Covid-19 en les persones usuàries més vulnerables derivats a aquests recursos.



Quart

Realitzar una cessió d'ús temporal, independentment de la titularitat de l'immoble, de tots els recursos destinats a centres d'emergència social i sociosanitària a la direcció general competent en la gestió de centres d'aquesta Vicepresidència i Conselleria. Per a això es realitzaran els tràmits administratius oportuns amb els òrgans administratius o amb les administracions propietàries i competents de cada immoble per a la correcta cessió d'ús temporal d'aquests.



Cinqué

Per a la correcta execució d'aquests mesures es dictaran les instruccions i protocols complementaris que s'estimen necessaris pels òrgans competents per al desenvolupament d'aquesta resolució especificant els immobles habilitats i les fórmules de derivació i ingressos de les persones usuàries en els citats centres.

Se sotmetran a autorització, si escau, o ratificació judicial, les mesures en concret que s'hi adopten.



S'adverteix que la present resolució posa fi a la via administrativa, podent interposar-se recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos, comptats des de l'endemà al de la seua notificació, davant la Sala contenciosa administrativa, d'acord amb el que s'estableix en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la Jurisdicció Contenciós Administrativa, o recurs potestatiu de reposició davant el mateix òrgan que va dictar l'acte, en el termini d'un mes, computat en els termes ja indicats, de conformitat amb els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. Tot això sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs dels previstos en la legislació vigent.





València, 13 d'abril de 2020.– La icvepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives: Mónica Oltra Jarque

Mapa web