Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 4 de maig de 2020, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació que cal desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2019/2020 i l'inici del curs 2020/2021, davant de la situació de crisi ocasionada per la Covid-19. [2020/3268]

(DOGV núm. 8807 de 08.05.2020) Ref. Base de dades 003498/2020






La Resolució de 12 de març de 2020, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, determina, a conseqüència de la situació i evolució del coronavirus (Covid-19), la suspensió temporal de l'activitat educativa presencial en tots els centres, etapes, cicles, graus, cursos i nivells d'ensenyament de la Comunitat Valenciana.

La Resolució de 13 de març de 2020, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, estableix les instruccions d'organització i funcionament en els centres educatius sostinguts amb fons públics afectats per les mesures de suspensió temporal de l'activitat educativa presencial a conseqüència de la situació i evolució del coronavirus (Covid-19).

El 14 de març es publica en el Boletín Oficial del Estado el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, en la disposició addicional tercera del qual, apartat 4, es preveia la suspensió de tots els terminis administratius, amb la sola excepció d'aquells procediments i resolucions referits a situacions estretament vinculades als fets justificatius de l'estat d'alarma.

Posteriorment, el 18 de març de 2020 es publicà en el Boletín Oficial del Estado el Reial decret 465/2020, de 17 de març, pel qual es modifica el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, l'article únic del qual modifica l'apartat 4 de la disposició addicional tercera i habilita l'Administració per a acordar motivadament la continuació d'aquells procediments administratius que siguen indispensables per a la protecció de l'interés general o per al funcionament bàsic dels serveis.

L'article 9 del Reial decret 463/2020 estableix que se suspén l'activitat educativa presencial en tots els centres i etapes, cicles, graus, cursos i nivells d'ensenyament contemplats en l'article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, inclòs l'ensenyament universitari, així com qualssevol altres activitats educatives o de formació impartides en altres centres públics o privats. A més, durant el període de suspensió es mantindran les activitats educatives a través de les modalitats a distància i en línia, sempre que resulte possible.



La Resolució de 23 de març de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, acorda el tancament de tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, i acorda amb caràcter transitori la mesura excepcional consistent en el tancament, des del dia 24 de març d'enguany, de tots els centres educatius fins a una altra ordre, i això sense perjudici que els equips directius estiguen a la disposició dels requeriments que els faça l'Administració per a fer les tasques específiques que se'ls indiquen i que, al seu torn, tot el personal del centre estarà a la disposició de l'equip directiu de manera que l'atenció a l'alumnat i a les seues famílies estiga garantida i es puguen dur a terme les activitats educatives de manera no presencial.

Durant tot el període de suspensió temporal de l'activitat educativa presencial als centres educatius, des de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional s'han emés diverses comunicacions a les direccions dels centres educatius donant orientacions perquè els centres docents garantisquen la coherència de la resposta educativa donada al seu alumnat, en relació amb els diferents nivells i ensenyaments oferits.



El Decret llei 2/2020, de 3 d'abril, ha decretat mesures urgents, en l'àmbit de l'educació, de la cultura i de l'esport, per a pal·liar els efectes de l'emergència sanitària provocada per la Covid-19. Entre elles es troba la modificació del calendari d'aplicació del Programa d'educació plurilingüe i intercultural (PEPLI) per als centres educatius que imparteixen ensenyaments d'ESO, Batxillerat, FP i FPA.

Aquesta suspensió de l'activitat educativa presencial ha provocat de manera imprevista una brusca alteració del desenvolupament del curs escolar 2019-2020, la qual cosa ha obligat a un gran esforç dut a terme per tot el conjunt de la comunitat educativa per a poder donar continuïtat a l'activitat lectiva a través d'altres modalitats d'ensenyament i aprenentatge.

Per a fer front a aquesta situació, el Ministeri d'Educació i Formació Professional i les conselleries responsables d'educació de les comunitats autònomes, en el si de la Conferència Sectorial d'Educació, han adoptat una sèrie d'acords, que tenen per objecte orientar el desenvolupament del tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del pròxim curs 2020-2021.

Aquests acords han estat recollits a l'Ordre del Ministeri d'Educació i Formació Professional 365/2020, de 22 d'abril, per la qual s'estableix el marc i les directrius d'actuació a desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19.

En aquesta ordre s'habiliten les administracions educatives de les comunitats autònomes a dictar les resolucions, disposicions i instruccions necessàries per a garantir l'eficàcia d'allò que disposa.



Una vegada analitzades les aportacions realitzades pels diferents sectors de la comunitat educativa i de conformitat amb el Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions (DOGV 8572, 17.06.2019), i el Decret 7/2019, de 20 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les secretaries autonòmiques de l'Administració del Consell (DOGV 8576, 21.06.2019) i d'acord amb la normativa indicada, resolc:



Primer. Objecte

1. L'adopció de les instruccions contingudes en aquesta resolució s'efectua a conseqüència dels acords adoptats en la Conferència Sectorial d'Educació de 15 d'abril de 2020 que han estat subscrits per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana en aplicació de les mesures de contenció en l'àmbit educatiu i de formació previstes en el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, i de les seues successives pròrrogues.



2. Aquesta resolució té per objecte establir les actuacions a desenvolupar durant el tercer trimestre del curs escolar 2019-2020, i l'inici del curs 2020-2021, en l'àmbit de l'educació no universitària.



Segon. Àmbit d'aplicació

1. Aquestes instruccions seran aplicables a tots els centres docents sostinguts amb fons públics degudament autoritzats que impartisquen els ensenyaments als quals es refereix l'article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en l'àmbit de les competències de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

2. Els centres docents privats no concertats adequaran aquestes instruccions en el marc de la seua autonomia recollida en l'article vint-i-cinc de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació.



Tercer. Principis generals

1. Els principis generals d'actuació, en coherència amb els acords adoptats en la Conferència Sectorial d'Educació, són els següents:



a) Cuidar les persones

– Totes les decisions de la Conselleria d'Educació han d'estar subjectes a les recomanacions sanitàries i vetlaran per l'adopció de les mesures recomanades pels responsables d'aquesta àrea.

– Totes les persones responsables de les tasques educatives han d'extremar la seua cura per a fer costat a l'alumnat i a les seues famílies, al professorat i a tots els membres de la comunitat educativa, així com per a fer possible el desenvolupament de les seues tasques respectives en condicions que promoguen el seu benestar. D'aquesta manera, l'accessibilitat i el disseny universal per l'aprenentatge (DUA), l'acompanyament, l'assessorament, la col·laboració i l'orientació seran els principis que guien l'educació inclusiva.

– Totes les persones responsables de les tasques educatives han d'extremar la cura en el compliment dels drets inclosos en la Convenció dels Drets de la Infància de l'ONU que Espanya va ratificar.

b) Mantindre la durada del curs escolar

– Durant el tercer trimestre s'han de continuar desenvolupant activitats que permeten a l'alumnat mantindre's incorporat a l'aprenentatge continu i suscitar el seu interés per aprendre, de manera presencial o a distància, i que estiguen adaptades a la seua edat i característiques, així com a la situació excepcional que estan vivint.

– Les activitats lectives que es desenvolupen durant el tercer trimestre del curs 2019-2020, les condicions de les quals s'atindran al que disposen les autoritats sanitàries, no s'estendran més enllà del mes de juny, a excepció d'alguns processos singulars, com la celebració de les proves de l'EBAU, les d'accés als ensenyaments de Formació Professional i altres proves regulades per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.



c) Adaptar l'activitat lectiva a les circumstàncies

– Les activitats lectives que es desenvolupen durant el tercer trimestre del curs 2019-2020 hauran de combinar de manera integrada les activitats a distància i les presencials que puguen dur-se a terme, segons evolucione la situació sanitària.

– Els centres educatius han d'identificar l'alumnat desconnectat o no localitzable i preparar plans específics de recuperació del vincle escolar i de reforç que els ajuden a reincorporar-se a l'activitat educativa tan prompte com siga possible.

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport continuarà millorant l'accés a les diferents plataformes contemplades en el Pla MULAN, així com la dotació de dispositius i mitjans de connexió a l'alumnat que no dispose d'aquests.

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport continuarà incrementant l'oferta de formació permanent del professorat, a través de la xarxa de CEFIRE, tal com estan recollides en el Pla «Al teu costat» amb la finalitat de facilitar al professorat dels diferents nivells i etapes educatives la formació necessària per a l'ús de les diferents plataformes, així com propostes de diferents metodologies didàctiques i activitats que els facilite el treball que estan desenvolupant amb l'alumnat durant aquesta etapa d'activitat educativa no presencial.

– Els centres educatius han d'adaptar el model de tutories a la nova situació, amb la finalitat d'ajudar l'alumnat a organitzar les seues activitats escolars, autoregular el seu aprenentatge i mantindre un bon estat emocional, organitzant tutories personalitzades per a l'alumnat que ha tingut dificultats d'accés a la formació no presencial. Cal incrementar la coordinació de les tutories amb els seus respectius equips educatius perquè el conjunt de les tasques proposades siguen assumibles per l'alumnat.

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà als centres el suport necessari perquè organitzen accions d'orientació acadèmica i professional amb els mitjans disponibles, especialment per a l'alumnat de 4t d'ESO, 2n d'FP Bàsica, 2n de Batxillerat i 2n d'FP de grau mitjà.



– Els centres educatius han d'organitzar els seus recursos de suport per a afavorir l'atenció adequada a l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu, afavorint el seu accés al currículum per mitjà de l'adaptació dels instruments, temps i suports que asseguren una correcta atenció i avaluació d'aquest alumnat, especialment en els casos de l'alumnat amb un pla d'actuació personalitzat (PAP).

d) Flexibilitzar el currículum i les programacions didàctiques

– Les activitats lectives d'aquest últim trimestre s'han de centrar a reforçar i consolidar els aprenentatges realitzats en els dos primers trimestres del curs, fomentant les rutines de treball i mantenint l'hàbit d'estudi, establint horaris i ajudant les famílies a portar aquest confinament de la millor manera possible. El professorat ha d'adaptar allò que es contempla per a l'últim trimestre del curs en les programacions didàctiques a la pràctica possible i real en aquestes circumstàncies, amb la finalitat de seleccionar exclusivament els continguts que es consideren més rellevants per al desenvolupament de les competències clau en l'educació obligatòria i aquells que es consideren imprescindibles per a l'alumnat dels cursos que condueixen a una titulació a final d'etapa.

– Els centres educatius i el professorat han de dissenyar activitats globalitzadores, inclusives i interdisciplinàries, degudament tutoritzades, que promoguen el treball col·laboratiu entre els equips docents de les diferents àrees i matèries en les etapes, cicles o ensenyaments en què siga possible i amb la finalitat d'assegurar l'equitat, utilitzant metodologies actives, accessibles, que incorporen el disseny universal d'aprenentatge per a afavorir la participació de tot l'alumnat, tenint en compte les diferents potencialitats i fent servir diversos formats en els quals plasmar els aprenentatges.

e) Adaptar l'avaluació, promoció i titulació

– L'avaluació dels aprenentatges desenvolupats a partir de la suspensió de les activitats lectives presencials serà contínua i accentuarà el seu caràcter diagnòstic i formatiu en totes les etapes, cicles i ensenyaments, per a valorar els avanços realitzats i els endarreriments que hagen pogut produir-se, a fi de planificar les mesures de recuperació que siguen necessàries i ajudar a programar el pròxim curs.

– Els centres i el professorat han d'adaptar el sistema d'avaluació de l'alumnat, tal com s'indica en les instruccions específiques que figuren en aquesta resolució per a les diferents etapes i nivells educatius, amb l'objectiu prioritari que l'alumnat no perda el curs i puga continuar avançant en la seua formació, tenint en compte de manera especial la situació de l'alumnat més vulnerable.

– Els centres educatius han d'emetre un informe individual valoratiu del treball realitzat per tot l'alumnat durant el curs actual. La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà als centres un model d'informe per a les diferents etapes i nivells educatius.

– La promoció de curs ha de ser la norma general en totes les etapes, i s'ha de considerar la repetició de curs com una mesura molt excepcional, que haurà d'estar sòlidament argumentada

i acompanyada d'un pla individual de reforç, que haurà d'estar recollit en l'informe individual de l'alumnat assenyalat en el punt anterior, ajustant-se a allò que s'indica en les instruccions específiques que figuren en aquesta resolució per a les diferents etapes i nivells educatius.

– La titulació ha de ser la pràctica habitual per a l'alumnat de 4t d'ESO i de 2n de Batxillerat i de cicles formatius de Formació Professional, d'ensenyaments artístics i d'ensenyaments esportius (cicles d'FP bàsica, de grau mitjà i de grau superior), seguint els criteris que s'indiquen en les instruccions específiques que figuren en aquesta resolució per a les diferents etapes i nivells educatius.

– El principi general que es tindrà en compte en els criteris d'avaluació i qualificació en els diferents nivells i etapes educatives és que, en cap cas, l'alumnat podrà veure's perjudicat per les dificultats derivades del canvi de metodologia a distància del tercer trimestre, i no podrà veure minorats els resultats obtinguts en les avaluacions dels trimestres anteriors.

– Els ensenyaments de persones adultes han de flexibilitzar les seues programacions de tercer trimestre, així com les decisions d'avaluació, promoció, permanència i, si és el cas, titulació, en els mateixos termes que s'han indicat anteriorment. En el cas dels ensenyaments conduents a l'obtenció dels títols de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, Batxiller, Tècnic o Tècnic Superior de Formació Professional, s'atendran les directrius d'actuació a desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021 seguint els criteris que s'indiquen en les instruccions específiques que figuren en aquesta resolució per a les diferents etapes i nivells educatius.



f) Alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu (NESE)



– Per les característiques del procés d'aprenentatge i avaluació de l'alumnat amb NESE l'assessorament i l'acompanyament a les famílies cobra especial importància; per aquest motiu establir una bona comunicació i col·laboració de l'equip educatiu i les famílies és imprescindible. Per tant, l'avaluació de l'alumnat amb NESE ha de ser contínua, global, participativa i orientadora, considerant tots els elements, oportunitats i barreres que influeixen en el procés educatiu i en el desenvolupament de l'alumnat, referits al mateix alumnat, a les famílies i a l'entorn sociocomunitari.

– En la modalitat ordinària, el personal especialitzat de suport educatiu ha de col·laborar amb les tutories d'Infantil, Primària i Secundària, en l'elaboració de l'informe individual i valoratiu de l'alumnat amb què està duent a terme un suport, així com fent propostes per assolir els aprenentatges el curs següent.

– En els centres d'Educació Especial i a les unitats específiques substitutòries dels CEE, l'equip educatiu, coordinat per la persona responsable de la tutoria i assessorat pel servei especialitzat d'orientació, s'ha d'encarregar d'aportar la informació necessària per a l'elaboració de l'informe individual valoratiu.

– En les unitats específiques ubicades en centres ordinaris, per a l'elaboració de l'informe individual valoratiu, tot l'equip educatiu, de la unitat i del grup de referència de l'aula ordinària, coordinat per la tutora o el tutor de la unitat específica, ha d'aportar la informació necessària.



– En general, les tutores i els tutors han de facilitar a les famílies o representants legals la informació, en format accessible, sobre la valoració del procés d'aprenentatge que ha d'expressar-se en termes qualitatius, recollint les competències adquirides en aquest curs, les dificultats observades, especialment en aquest període d'aprenentatge no presencial i les propostes de reforç concretes per al curs 2020-2021, deixant constància en l'apartat de l'avaluació del Pla d'actuació personalitzat (PAP) de l'alumnat.

– Amb caràcter excepcional, l'alumnat amb 21 anys, escolaritzat en centres d'Educació Especial (CEE), podrà romandre un curs més en l'última etapa d'escolarització, sempre que l'equip educatiu, amb l'assessorament de l'orientador o orientadora, considere adequada aquesta possibilitat, després de considerar els aspectes següents:

· La dificultat que haja pogut existir en la realització del seguiment de l'alumne o alumna en el període de classe no presencial.

· La impossibilitat d'haver gestionat la reserva de plaça en un centre especial de treball o centre ocupacional que done continuïtat al pla de vida de l'alumne o alumna.

· La decisió de permanència d'un curs més haurà de tindre en compte l'opinió de l'alumne o alumna i la conformitat, per escrit, de la família o representants legals.

g) Treballar de manera coordinada

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport està treballant de manera coordinada amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional i les administracions educatives de les diferents comunitats autònomes, amb la finalitat d'adoptar iniciatives conjuntes, compartir materials de suport al professorat i a l'alumnat i que en els processos de presa de decisions es puguen intercanviar diverses experiències de l'organització de l'activitat educativa en aquesta fase no presencial.

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport participarà juntament amb el Ministeri d'Educació i Formació Professional i les administracions educatives de les diferents comunitats autònomes, en el disseny de plans de contingència per a respondre a possibles nous períodes d'alteració en l'activitat lectiva provocada per la Covid-19.

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport continuarà mantenint un contacte fluid amb els diferents sectors de la comunitat educativa per a introduir les millores necessàries en el complex procés educatiu que s'està desenvolupant i facilitar la implantació de les diferents mesures contemplades en aquestes instruccions.

– És fonamental en qualsevol moment del procés educatiu, i imprescindible en aquests moments, garantir un contacte fluid amb l'alumnat i les seues famílies a través dels diferents canals de comunicació dels quals es disposa i prestar atenció especial a l'alumnat amb dificultats de connexió, especialment a l'alumnat amb necessitat específica de suport educatiu.

– Els equips directius, les comissions de coordinació pedagògica, els equips de cicle, els departaments i les tutories han d'establir els mecanismes de coordinació necessaris entre el professorat per a organitzar el treball en tots els centres educatius, amb la finalitat d'evitar problemes com la sobrecàrrega de tasques, la falta d'acompanyament docent o la desigualtat del suport a l'alumnat que li poden prestar les seues famílies. De la mateixa manera, coordinaran amb els serveis municipals la distribució de materials als domicilis d'aquell alumnat que no puga fer un seguiment telemàtic de l'ensenyament.



– Les decisions sobre l'ajust del currículum i de les programacions didàctiques, els criteris d'avaluació, promoció i titulació de l'alumnat s'encomanen als equips educatius de cadascun dels cursos dels diferents nivells i etapes educatives per considerar que l'equip de professorat que imparteix classe a un grup d'alumnat determinat és el que té més elements per a prendre les decisions més adequades perquè l'alumnat continue el seu procés educatiu i formatiu. Decisions que s'emmarcaran en els acords que prenguen els diferents centres en el marc de les instruccions específiques indicades en aquesta resolució per als diferents nivells i etapes educatives.

h) Preparar el pròxim curs 2020-2021

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport organitzarà un pla específic de recuperació i adaptació del currículum i de les activitats educatives per al pròxim curs, a fi de permetre l'avanç de tot l'alumnat i especialment del que ha tingut més dificultats.



– Aquest pla contemplarà mesures excepcionals d'organització del currículum en els diferents nivells i etapes educatives, característiques dels plans de reforç que han de realitzar els centres educatius, i organització d'activitats extraescolars que combinen activitats de reforç amb activitats lúdiques, que poden estar promogudes per altres administracions, organitzacions i entitats d'iniciativa social, comptant amb el concurs del voluntariat i en contacte amb els centres educatius i el seu professorat.

– La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport promourà acords amb les Diputacions i els Ajuntaments per a l'organització i finançament de les activitats extraescolars assenyalades.

– Els centres educatius centraran el seu Pla d'actuació per a la millora (PAM) del curs 2020-2021 en el disseny i organització d'activitats que tinguen com a principi fonamental la consolidació i recuperació dels aprenentatges imprescindibles perquè tot l'alumnat puga seguir amb èxit el curs 2020-21, especialment l'alumnat amb majors dificultats d'aprenentatge a causa de les circumstàncies en què ha pogut desenvolupar el seu aprenentatge durant el període d'activitat educativa no presencial. En la mesura de les possibilitats de cada centre, es mantindran les persones que exerceixen la tutoria en el curs 2019-2020 amb el mateix grup d'alumnes durant el curs 2020-2021.



– La data d'inici de l'activitat lectiva serà el 7 de setembre de 2020 i finalitzarà el 23 de juny de 2021 per a Educació Infantil, Primària, Secundària Obligatòria, Batxillerat i Formació Professional. El calendari específic dels diferents ensenyaments es determinarà abans del 30 de maig de 2020.

– Els centres educatius han de realitzar una programació extraordinària de l'activitat educativa a partir del contingut dels informes individualitzats que s'emeten de cada alumne en finalitzar aquest curs i les avaluacions inicials que es realitzaran en els primers dies lectius del curs 2020-2021.



Quart. Criteris de permanència

Aquells alumnes que s'hagen vist afectats per les circumstàncies excepcionals d'aquest curs escolar, i previ informe de l'equip educatiu, podran comptar amb l'ampliació excepcional d'un any més de permanència en qualsevol dels ensenyaments que compten amb aquestes limitacions. El centre educatiu ho farà constar en els documents d'avaluació. La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport establirà el procediment per a l'aprovació d'aquesta mesura i el seu reflex en l'expedient acadèmic de l'alumnat.



Cinqué. Directrius comunes a les distintes etapes o ensenyaments

1. Projecte educatiu de centre (PEC)

L'avaluació del PEC s'ha de realitzar una vegada finalitzat el curs escolar i amb la data límit que s'establisca per a l'aprovació de la programació general anual (PGA) del centre per al curs 2020-2021.

La direcció del centre disposarà, igualment, del mateix termini indicat al paràgraf anterior per a aprovar les modificacions del seu PEC com a conseqüència de l'avaluació realitzada pels òrgans col·legiats corresponents.

2. Pla d'igualtat i convivència

L'informe anual sobre la convivència del centre s'ha de realitzar una vegada s'active, al llarg del mes de juliol, la plataforma corresponent per la direcció general competent en matèria d'inclusió educativa.



3. Horari general del centre

Tots els centres mantindran en el curs 2020-2021 el mateix horari i jornada escolar que tenien autoritzat per al curs 2019-2020.

4. Llibres de text i altres materials curriculars

Els centres educatius mantindran per al curs escolar 2020-2021 els llibres de text i la resta de materials curriculars adoptats durant el curs 2019-2020. Aquesta mesura no afecta el Programa de reutilització ni les normes d'utilització i conservació aprovades pels centres.

5. Reunions dels òrgans del centre i d'entrevistes i de lliurament d'informació als representants legals de l'alumnat

Les reunions dels diferents òrgans col·legiats i de coordinació docent, mentre continue vigent el tancament dels centres educatius, podran ser no presencials, garantint-se en qualsevol cas, allò que es preveu en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, quant al règim de funcionament dels òrgans col·legiats.



De la mateixa manera, mentre continue vigent el tancament dels centres educatius, les entrevistes amb les famílies i els actes de lliurament d'informació als representants legals de l'alumnat, es realitzaran de forma que quede assegurada la recepció de la informació pels representants legals de l'alumnat.

6. Memòria de final de curs

La memòria del curs 2019-2020 inclourà un apartat específic de valoració de l'organització del treball realitzat pel centre durant el període de suspensió de les activitats lectives presencials.

Per a l'elaboració de la memòria final de curs, l'equip directiu garantirà la reflexió i anàlisi, amb la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa, mitjançant les reunions dels diferents òrgans col·legiats i de coordinació docent, que podran ser presencials o no presencials, garantint-se, en qualsevol cas, allò que preveu la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic, quant al règim de funcionament dels òrgans col·legiats.



La data límit per a l'enviament de la memòria final a l'Administració educativa serà el 31 de juliol.



Sisé. Directrius específiques per etapes o ensenyaments



I. Educació Infantil

Les característiques d'aquesta etapa educativa fan que l'assessorament a les famílies i el seu caràcter compensatori de desigualtats cobre especial importància, per la qual cosa és necessària la corresponsabilitat de professorat i famílies referent al desenvolupament dels aprenentatges dels xiquets i xiquetes, entenent-los com a capacitats, habilitats i destreses.

L'adequació de les propostes pedagògiques s'adaptarà a les circumstàncies concretes del grup classe, parant atenció especial a l'entorn social i familiar en què s'insereix. Es tindran en compte factors com les característiques socials i econòmiques de les famílies, la seua actual situació respecte a les tasques de conciliació de la vida familiar i laboral, les necessitats d'assessorament cap a les pautes de criança i cura, l'edat de l'alumnat i el seu moment evolutiu, entre altres aspectes.



Les activitats han d'incorporar les propostes de l'alumnat que, des de la seua experiència vital d'aquestes setmanes i mitjançant l'escolta activa i la creació d'espais de comunicació efectius, faciliten el desenvolupament dels seus projectes de vida. Es formularan des d'una perspectiva lúdica, accessible, inclusiva i de manera globalitzada, a fi d'afavorir el desenvolupament físic, afectiu, social i intel·lectual atenent a les individualitats de l'alumnat. El joc serà l'eina fonamental mitjançant la qual s'accedirà a les diferents propostes d'experimentació, relació, etc., assegurant la continuïtat de la vida quotidiana de xiquetes i xiquets.



L'avaluació en Educació Infantil té una evident funció formativa, sense caràcter de promoció, ni de qualificació de l'alumnat i ha de tindre en compte els seus processos de desenvolupament. Al mateix temps, possibilitarà l'anàlisi i la reflexió de la intervenció docent per a realitzar les adaptacions necessàries que permeten la preparació del curs vinent.

Quan es reprenga l'activitat presencial, serà de vital importància una avaluació inicial per a poder determinar el procés de desenvolupament de les diferents capacitats i poder continuar des del nivell de partida, respectant el desenvolupament propi de cada alumne i alumna.

Cal reforçar especialment les mesures de coordinació amb el primer cicle d'Educació Infantil, i la transició entre el segon cicle i el primer curs d'Educació Primària. Caldrà adequar les actuacions del Pla de transició des del segon cicle d'Educació Infantil al primer curs de l'Educació Primària a l'escenari en què promocionarà l'alumnat a causa de la no-presencialitat de les activitats del tercer trimestre.



La valoració del procés d'aprenentatge ha d'expressar-se en termes qualitatius, i ha de recollir els progressos efectuats per l'alumnat. El personal especialitzat de suport educatiu ha de col·laborar amb les tutories d'Infantil en l'elaboració de l'informe individual valoratiu.

En el cas d'alumnat amb NESE per raó de discapacitat s'ha de procurar mantindre la coordinació adequada amb els professionals de referència dels Centres d'Atenció Primerenca (CAP).



II. Educació Primària

1. Flexibilització del currículum

a) Tal com hem destacat en els comunicats que s'han realitzat des que es va iniciar la suspensió de l'activitat educativa presencial, la continuïtat del procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat en el tercer trimestre ha d'emfasitzar el treball de consolidació, recuperació o reforç dels continguts ja treballats en els dos primers trimestres que es consideren bàsics per a la progressió en cada àrea, dirigits al desenvolupament de les competències clau i al fet que l'alumnat adquirisca progressivament major grau d'autonomia i responsabilitat personal.



b) En la mesura que siga possible, s'han de dissenyar i proposar a l'alumnat activitats globalitzadores, accessibles, inclusives i interdisciplinàries, degudament tutoritzades, que promoguen el treball col·laboratiu entre els equips docents dels diferents cicles.

c) Les tutores i els tutors de cada grup han de continuar coordinant, tal com fan durant aquest període d'activitat educativa no presencial, a la resta de l'equip docent amb la finalitat que la programació de l'activitat planificada per a l'alumnat els ajude a l'organització i autoregulació de l'aprenentatge, i siga equilibrada entre les diferents àrees i assequible per a la seua realització en les condicions actuals.



2. Adaptació dels criteris d'avaluació

a) Els centres educatius han d'adaptar els criteris d'avaluació prevists per a cada curs, valorant especialment els aprenentatges més rellevants i imprescindibles per a la continuïtat del procés educatiu, el reforç i consolidació dels aprenentatges realitzats en els dos primers trimestres del curs, fomentant les rutines de treball i mantenint l'hàbit d'estudi.



b) Aquests criteris d'avaluació han de tindre caràcter diagnòstic i formatiu i han de permetre les adaptacions necessàries de les programacions didàctiques del següent curs 2020-2021, per a incorporar aquells objectius i continguts que, per les circumstàncies especials del tercer trimestre, no hagen pogut ser abordats.

3. Característiques generals de l'avaluació

a) Ha de prevaldre el caràcter diagnòstic i formatiu que tota avaluació ha de tindre, per a valorar, tant individualment com col·lectiva, els avanços realitzats en l'adquisició dels objectius generals establits per a l'etapa i el desenvolupament de les competències clau corresponents i aquells que no s'han pogut produir, i el diagnòstic ha de servir com a base per a programar el pròxim curs 2020-2021 i planificar les mesures de reforç i recuperació necessàries.

b) L'alumnat no ha de veure's perjudicat per les actuals circumstàncies, i s'ha de donar prioritat a la continuïtat de la seua formació, tenint en compte els diferents ritmes d'aprenentatge i s'ha d'atendre, en particular, l'alumnat més vulnerable.

c) Les activitats d'avaluació del tercer trimestre han de tindre caràcter diagnòstic i formatiu, i han de realitzar-se pel mateix mecanisme amb el qual cada centre s'haja comunicat amb l'alumnat, en el desenvolupament del procés d'ensenyament i aprenentatge, des de la suspensió de l'activitat presencial.

d) Cal utilitzar els instruments d'avaluació dirigits a valorar el treball realitzat per l'alumnat, l'interés en la realització de les tasques i activitats proposades i l'actitud mostrada en el seguiment de l'activitat desenvolupada. Es tindrà especial consideració a les dificultats de caràcter tecnològic i d'accessibilitat, social o personal que hagen concorregut en cadascun dels alumnes.

e) L'avaluació del professorat podrà completar-se amb la participació de l'alumnat a través de la valoració del seu treball (autoavaluació). En qualsevol cas, les activitats d'avaluació han de tindre com a finalitat fonamental discernir els aprenentatges consolidats per l'alumnat i els aprenentatges no assolits, de manera que faciliten informació suficient per a la redacció d'un informe individual valoratiu que fonamente plans de reforç posteriors.

f) Com a conseqüència de l'acord adoptat en la Conferència Sectorial d'Educació celebrada el 25 de març de 2020, entre el Ministeri d'Educació i Formació Professional i les administracions educatives de les comunitats autònomes se suspenen les avaluacions de diagnòstic previstes per al curs 2019-2020 (les censals de 3r de Primària i les mostrals de 6é de Primària).

4. Avaluació final i qualificació

a) Les sessions de la tercera avaluació i l'avaluació final podran realitzar-se juntes i s'alçarà l'acta corresponent. Pel que fa a la tercera avaluació, s'haurà de fer constar l'actitud, l'interés i l'esforç de l'alumnat en el període de treball de l'activitat educativa no presencial.

b) L'avaluació final del curs 2019-2020 es conformarà amb els resultats de la primera i segona avaluació, i, si és el cas, amb la millora de la tercera avaluació.

c) Els criteris d'avaluació previstos per al curs seran els referits a la primera i segona avaluació, reduïts als mínims que permeten assolir les competències clau per a aquest període, i allò desenvolupat en el tercer trimestre com a millora d'allò realitzat.

d) Els equips docents tindran en compte en l'avaluació final i en la determinació de les qualificacions de l'alumnat els següents aspectes:



– Avaluacions realitzades fins a la interrupció de les activitats presencials. Es tindran en compte les qualificacions obtingudes en la primera i segona avaluació, així com les informacions de caràcter qualitatiu acumulades sobre l'alumnat dins del procés d'avaluació contínua.



– Actitud, interés i esforç de l'alumnat al llarg del període de treball a distància, tot considerant les dificultats de caràcter tecnològic i d'accessibilitat, social o personal que haja pogut tindre per al desenvolupament de l'activitat d'aprenentatge, així com l'actitud cap a la continuïtat del seu procés formatiu.

e) Les qualificacions de l'alumnat es consignaran en els corresponents documents d'avaluació, en els quals es farà constar mitjançant diligència que han estat obtingudes en aplicació de l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021 i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, de manera que els documents d'avaluació donen compte del marc reglamentari en què es va desenvolupar l'avaluació i l'adopció de decisions de promoció o titulació i estiguen degudament regularitzats.



f) L'avaluació final de l'alumnat amb NESE es realitzarà prenent com a referent les diverses mesures aplicades i el desenvolupament competencial global. S'han d'utilitzar procediments i tècniques que siguen coherents amb les adaptacions realitzades, i tindre en compte les aportacions dels diferents agents que han participat en la resposta educativa.

5. Informe individual valoratiu de l'alumnat

a) El professorat emetrà un informe individual valoratiu del treball realitzat per l'alumnat en el curs. Aquests informes serviran de base per al disseny d'un pla individualitzat de reforç per a dur a terme durant el curs pròxim, així com del Pla de reforç del centre al qual es fa referència en l'apartat d'organització del curs 2020-2021 d'aquesta resolució.



b) L'informe serà coordinat pel tutor o tutora de cada grup i comptarà amb les aportacions elaborades per la resta del professorat i d'altres professionals que componen cadascun dels equips educatius. Aquestes aportacions del professorat contindran la qualificació obtinguda per l'alumne o alumna, els aprenentatges imprescindibles adquirits en relació amb el desenvolupament de les competències clau, així com els que té en desenvolupament o no assolits i totes aquelles recomanacions necessàries per a la continuïtat del seu progrés formatiu, incloses propostes de treball individuals. El personal especialitzat de suport educatiu col·laborarà amb les tutories d'Educació Primària en l'elaboració de l'informe individual valoratiu, així com fent propostes per assolir els aprenentatges del curs vinent.

c) L'informe individual serà d'especial rellevància en el cas dels alumnes que hagen cursat sisé curs d'Educació Primària i que accediran a l'etapa d'Educació Secundària Obligatòria. Tindrà caràcter informatiu i orientador, detallant aquells aprenentatges imprescindibles no assolits a causa de les circumstàncies del tercer trimestre, i que hauran de ser objecte de tractament durant el pròxim curs escolar 2020-2021. Amb aquesta finalitat, es reforçaran els plans de transició i acompanyament de Primària a Secundària amb la coordinació necessària entre el professorat d'Educació Primària i el professorat d'Educació Secundària dels centres implicats, especialment amb l'alumnat que té un pla d'actuació personalitzat (PAP).

d) L'informe valoratiu serà signat pel tutor o tutora i haurà de garantir-se la seua recepció per les famílies.

e) Amb la finalitat de simplificar les tasques burocràtiques del professorat i que totes les famílies puguen rebre la mateixa informació, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres un model d'informe individualitzat.

6. Criteris de promoció

a) L'alumnat promocionarà de curs amb caràcter general, amb independència del nombre d'àrees no superades o del nivell d'aprenentatge i competències no aconseguit.

b) En el cas de 6é d'Educació Primària, amb caràcter excepcional, un alumne o alumna podrà romandre un any més en aquest curs quan es fonamente la impossibilitat de progressar en el primer curs d'Educació Secundària Obligatòria, tot i el Pla individual de reforç, i es determine que aquesta mesura afavorirà la seua competència personal i social, així com la seua posterior promoció acadèmica.

c) La programació del curs 2020-2021 haurà d'adaptar-se a aquestes circumstàncies, i s'adoptaran les mesures necessàries d'atenció a la diversitat, individuals o grupals, orientades a respondre a les necessitats educatives concretes dels alumnes i a la consecució dels resultats d'aprenentatge vinculats als aprenentatges imprescindibles, que la situació excepcional del curs 2019-2020 els haguera dificultat adquirir.



L'avaluació contínua i la promoció de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu prendran com a referent els elements establits en les seues adaptacions curriculars.

7. Organització del curs 2020-2021

a) Una vegada finalitzat el procés de determinació d'unitats i vacants, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport comunicarà a tots els centres el professorat que tenen assignat per al curs 2020-2021.



b) Una vegada conegut el nombre total de professores i professors dels quals disposaran per al curs 2020-2021, els centres educatius elaboraran, en el marc del Pla d'actuació per a la millora (PAM), les activitats necessàries que faciliten la consolidació, adquisició, reforç o suport dels aprenentatges afectats per la situació del tercer trimestre d'aquest curs, per part de tot l'alumnat, especialment per a l'alumnat amb majors dificultats.

c) Per a tal fi, partiran dels informes individualitzats valoratius de cada alumna i de cada alumne que s'elaboraran al final d'aquest curs 2019-2020. Podran proposar una organització curricular excepcional en aquells cursos en els quals es considere que és la millor manera d'aconseguir l'objectiu assenyalat en l'apartat anterior. En aquest cas, li presentaran la proposta a l'inspector o inspectora de referència del centre que elaborarà un informe en el marc que determine la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

d) En el primer curs de primària, amb la finalitat de garantir la continuïtat educativa entre l'etapa d'educació infantil i la de primària, i ateses les circumstàncies actuals, caldrà assegurar més, si cal, l'aplicació de determinades mesures de caràcter metodològic i organitzatiu. Caldrà prioritzar l'adopció d'enfocaments globalitzats i lúdics, l'ús divers de recursos didàctics i materials, la possibilitat d'organitzar agrupaments diversos, l'ús dels espais de manera més global i dinàmica, així com una major flexibilitat en l'organització del temps.



8. Informació de les decisions sobre avaluació i promoció

Els centres hauran d'informar l'alumnat i les seues famílies i/o tutors i tutores legals de tots els criteris que introdueix excepcionalment aquesta resolució, especialment en tot allò que fa referència als processos d'avaluació i promoció.



Iii. Educació Secundària Obligatòria

1. Flexibilització del currículum

a) Tal com s'ha destacat en els comunicats realitzats des que es va iniciar la suspensió de l'activitat educativa presencial, la continuïtat del procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat en el tercer trimestre ha d'emfatitzar el treball de consolidació, recuperació o reforç dels aprenentatges assolits en els dos primers trimestres que es consideren bàsics per a la progressió en cada matèria, dirigits al desenvolupament de les competències clau i al fet que l'alumnat assolisca progressivament major grau d'autonomia i responsabilitat personal.



Per aquest motiu és imprescindible adaptar allò contemplat per a l'últim trimestre del curs en les programacions didàctiques a la pràctica possible i real en aquestes circumstàncies, amb la finalitat de seleccionar exclusivament els continguts que es consideren més rellevants per al desenvolupament de les competències clau en l'educació obligatòria.

b) En la mesura que siga possible, es dissenyaran i proposaran a l'alumnat activitats globalitzadores, accessibles, inclusives i interdisciplinàries, degudament tutoritzades, que promoguen el treball col·laboratiu entre els equips docents dels diferents cursos.

c) Les tutores i els tutors de cada grup continuaran coordinant, tal com han fet durant aquest període d'activitat educativa no presencial, a la resta de l'equip docent amb la finalitat que la programació de l'activitat planificada per a l'alumnat els ajude a l'organització i autoregulació del seu aprenentatge, i siga equilibrada entre les diferents matèries i assequible per a la seua realització en les condicions actuals.



2. Adaptació dels criteris d'avaluació

a) Els centres educatius adaptaran els criteris d'avaluació previstos per a cada curs, tot valorant especialment els aprenentatges més rellevants i imprescindibles per a la continuïtat del procés educatiu, el reforç i consolidació dels aprenentatges realitzats en els dos primers trimestres del curs, per fomentar les rutines de treball i mantindre l'hàbit d'estudi.



b) Aquests criteris d'avaluació tindran caràcter diagnòstic i formatiu i permetran les adaptacions necessàries de les programacions didàctiques del següent curs 2020-2021, per a incorporar els aprenentatges imprescindibles que, per les circumstàncies especials del tercer trimestre, no hagen pogut ser abordats.

3. Característiques generals de l'avaluació

a) L'avaluació de l'alumnat de l'Educació Secundària Obligatòria serà integradora i col·legiada, es prioritzarà la progressió i consecució dels objectius generals establits per a l'etapa i el desenvolupament de les competències corresponent, enfront de la superació dels criteris d'avaluació específics de cada matèria.

b) Ha de prevaldre el caràcter diagnòstic i formatiu que tota avaluació ha de tindre, per a valorar, tant individualment com col·lectivament, els avanços realitzats en l'adquisició dels objectius generals establits per a l'etapa i el desenvolupament de les competències clau corresponents i aquells que no s'han pogut produir, tot fent servir el diagnòstic de base per a programar el pròxim curs 2020-2021 i planificar les mesures de reforç i recuperació necessàries.

c) L'alumnat no ha de veure's perjudicat per les actuals circumstàncies, s'ha de donar prioritat a la continuïtat de la seua formació, tindre en compte els seus diferents ritmes d'aprenentatge i atendre, en particular, l'alumnat més vulnerable.

d) Les activitats d'avaluació del tercer trimestre tindran caràcter diagnòstic i formatiu, i es realitzaran pel mateix mecanisme amb el qual cada centre s'haja comunicat amb el seu alumnat en el desenvolupament del procés d'ensenyament i aprenentatge des de la suspensió de l'activitat presencial.

e) S'utilitzaran instruments d'avaluació dirigits a valorar el treball realitzat per l'alumnat, el seu interés en la realització de les tasques i activitats proposades i l'actitud mostrada en el seguiment de l'activitat desenvolupada. Es tindrà especial consideració a les dificultats de caràcter tecnològic, d'accessibilitat, social o personal que hagen concorregut en cadascun dels alumnes.

f) L'avaluació del professorat podrà completar-se amb la participació de l'alumnat mitjançant la valoració del seu propi treball (autoavaluació). En qualsevol cas, les activitats d'avaluació han de tindre com a finalitat fonamental discernir els aprenentatges consolidats per l'alumnat i els aprenentatges no assolits, de manera que faciliten informació suficient per a la redacció d'un informe individual i valoratiu que fonamente posteriors plans de reforç.

4. Avaluació final i qualificació

a) Les sessions de la tercera avaluació i l'avaluació final podran realitzar-se juntes, amb l'acta corresponent. Pel que fa a la tercera avaluació, es farà constar l'actitud, l'interés i l'esforç de l'alumnat en el període de treball de l'activitat educativa no presencial.

b) L'avaluació final del curs 2019-2020 es conformarà amb els resultats de la primera i segona avaluació, i, si és el cas, amb la millora de la tercera avaluació.

c) Els criteris d'avaluació previstos per al curs seran els referits a la primera i segona avaluació, reduïts als mínims que permeten assolir les competències clau per a aquest període, i allò desenvolupat en el tercer trimestre com a millora d'allò realitzat.

d) Els equips docents tindran en compte en l'avaluació final i en la determinació de les qualificacions de l'alumnat els següents aspectes:



– Avaluacions realitzades fins a la interrupció de les activitats presencials. Es tindran en compte les qualificacions obtingudes en la primera i segona avaluació, així com les informacions de caràcter qualitatiu acumulades sobre l'alumnat dins del procés d'avaluació contínua.



– Actitud, interés i esforç de l'alumnat al llarg del període de treball a distància, tot considerant les dificultats de caràcter tecnològic, d'accessibilitat, social o personal que haja pogut tindre per al desenvolupament de l'activitat d'aprenentatge, així com l'actitud cap a la continuïtat del seu procés formatiu.

e) Les qualificacions de l'alumnat es consignaran en els corresponents documents d'avaluació, en els quals es farà constar mitjançant diligència que han estat obtingudes en aplicació de l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, de manera que els documents d'avaluació donen compte del marc reglamentari en què es va desenvolupar l'avaluació i l'adopció de decisions de promoció o titulació i estiguen degudament regularitzats.



f) L'avaluació final de l'alumnat amb NESE es realitzarà prenent com a referent les diverses mesures aplicades i el desenvolupament competencial global. S'han d'utilitzar procediments i tècniques que siguen coherents amb les adaptacions realitzades, i tindre en compte les aportacions dels diferents agents que han participat en la resposta educativa.

g) Com a conseqüència de l'acord adoptat en la Conferència Sectorial d'Educació celebrada el 25 de març de 2020, entre el Ministeri d'Educació i Formació Professional i les administracions educatives de les comunitats autònomes se suspenen les avaluacions de diagnòstic previstes per al curs 2019-2020 (les censals de 2n d'ESO i les mostrals de 4t d'ESO).

5. Criteris de promoció de curs

1. D'acord amb el que es disposa en l'Ordre del Ministeri d'Educació i Ciència 365/2020, de 22 d'abril, la promoció de curs serà la norma general en primer, segon i tercer d'Educació Secundària Obligatòria. Per això, per a aquest curs 2019-2020 seran d'aplicació els següents criteris de promoció per als tres primers cursos de l'ESO:

a) Promocionarà al curs següent, amb caràcter general, tot l'alumnat, sense tindre en compte el nombre de matèries no superades en el curs en el qual es troben, i sense considerar les matèries d'igual denominació de cursos anteriors, tot tenint en compte que aquesta decisió no suposa l'aprovat d'aquestes matèries, ja que s'ha d'aconseguir el nivell competencial bàsic d'aquestes en el curs següent, a través del pla de reforç.

b) La decisió de permanència d'un any més en el mateix curs, repetició de curs, es considerarà una mesura de caràcter excepcional i només es podrà proposar per part de l'equip docent, amb l'assessorament del Departament d'Orientació, quan s'estime que concorren les següents circumstàncies:

– L'alumna o l'alumne no té possibilitat d'aconseguir el nivell competencial bàsic del curs avaluat al llarg del curs escolar 2020-21 mitjançant l'aplicació de les activitats de reforç proposades en l'informe individual valoratiu.

– En les actuals circumstàncies d'excepcionalitat la repetició afavorirà la seua competència personal i social, així com la seua posterior promoció acadèmica o major desenvolupament socioeducatiu. Aquesta decisió es justificarà per a cada alumna o alumne de forma raonada, i s'informarà la família o tutors o tutores legals.

2. L'alumnat que promocione sense haver superat totes les matèries seguirà els plans de reforç que establisquen els corresponents departaments didàctics, en coordinació amb els equips docents de cada grup el curs 2020-2021. Aquests plans de reforç estaran dirigits a la recuperació dels continguts mínims essencials i dels aprenentatges imprescindibles que asseguren el nivell competencial bàsic que cada departament didàctic haja determinat per a cada matèria.



L'avaluació contínua i la promoció de l'alumnat amb necessitats específiques de suport educatiu prendran com a referent els elements establits en les seues adaptacions curriculars.

3. Els centres docents no realitzaran proves d'avaluació extraordinàries per a l'alumnat dels cursos de 1r a 3r de l'Educació Secundària Obligatòria.

6. Accés als programes específics d'atenció a la diversitat en l'Educació Secundària Obligatòria

a) Les decisions perquè un alumne o alumna s'incorpore a un Programa de millora de l'aprenentatge i del rendiment (PMAR), a un Programa de reforç de 4t d'ESO, a un cicle formatiu de Formació Professional Bàsica o al Programa d'aula compartida (PAC) es prendran, de manera col·legiada per l'equip docent, amb l'assessorament del Departament d'Orientació, quan es considere que és la millor opció perquè l'alumne o alumna finalitze amb èxit l'Educació Secundària Obligatòria.

b) Els únics requisits exigibles perquè un alumne o alumna puga accedir a aquests programes, són haver estat proposat per l'equip docent, tindre l'edat mínima per a poder accedir a aquests programes i comptar amb l'aprovació de la seua família. No es tindran, per tant, en compte els requisits relatius a la repetició prèvia de curs o a l'informe sociopsicopedagògic.

7. Criteris per a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria

1. D'acord amb el que es disposa en l'Ordre del Ministeri d'Educació i Ciència 365/2020, de 22 d'abril, la titulació ha de ser la pràctica habitual per a l'alumnat de 4t d'ESO. En atenció a aquesta qüestió, es flexibilitzaran els criteris d'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria, que s'hauran de basar fonamentalment en el grau d'adquisició dels objectius generals i de les competències bàsiques establertes per a l'etapa.

2. Les decisions seran preses per l'equip docent que imparteix classe a cada grup d'alumnat de manera col·legiada, amb l'assessorament del departament d'orientació. Per a això, els equips docents ponderaran els següents aspectes:

– Resultats de les avaluacions dels dos primers trimestres.

– Possibilitats de seguir amb èxit el curs següent, després de l'aplicació de les corresponents activitats de reforç dels aprenentatges no assolits, o d'accedir al món laboral.

– Actitud de treball de l'alumnat durant el període d'activitat educativa no presencial.

– Nombre de matèries amb avaluació negativa.

3. Aquesta decisió es prendrà en l'avaluació final ordinària. Es podrà proposar la titulació de l'alumnat encara que tinga avaluació negativa en algunes matèries i únicament es proposarà que un alumne o alumna vaja a l'avaluació final extraordinària quan l'equip docent, de manera col·legiada, considere que no reuneix les condicions necessàries per a obtenir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria.

4. La permanència d'un any més en quart curs, repetició de curs, només es decidirà quan l'equip docent, de manera col·legiada, estime de manera raonada que és la millor mesura per a la continuïtat de la formació de l'alumnat.

8. Avaluació final extraordinària de 4t d'ESO i titulació

a) Els centres docents organitzaran proves d'avaluació extraordinàries per a l'alumnat de 4t curs d'Educació Secundària Obligatòria que no haja sigut proposat per a l'obtenció del títol de l'Educació Secundària Obligatòria en l'avaluació final ordinària.

b) L'alumnat de 4t d'Educació Secundària Obligatòria que no haja estat proposat pel seu equip docent per a obtenir el títol de Graduat en Educació Secundària Obligatòria podrà presentar-se a aquestes proves extraordinàries.

c) Aquestes proves finals extraordinàries podran concretar-se en instruments d'avaluació que consistisquen en projectes, treballs i tasques que s'hagen pogut encomanar a l'alumnat en el seu informe final valoratiu.

d) En finalitzar les proves, l'equip docent de 4t d'Educació Secundària Obligatòria determinarà, de manera col·legiada, l'alumnat que ha d'obtindre el títol, amb independència del nombre de matèries amb avaluació negativa.

e) Aquesta avaluació final extraordinària se celebrarà abans del dia 2 de juliol.

9. Documents d'avaluació i càlcul de nota mitjana del títol

1. Les qualificacions de l'alumnat es consignaran en els corresponents documents d'avaluació, en els quals es farà constar mitjançant diligència que han sigut obtingudes en aplicació de l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, davant la situació de crisi ocasionada pel coronavirus, i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional.



2. Per al càlcul de la nota mitjana es prendran les qualificacions numèriques obtingudes en cadascuna de les matèries o àmbits cursats en l'etapa, expressada en una escala d'1 a 10 amb dos decimals, arrodonida a la centèsima més pròxima.

10. Informació de les decisions sobre avaluació, promoció i titulació



Els centres hauran d'informar l'alumnat i les seues famílies i tutores o tutors legals de tots els criteris que introdueix excepcionalment aquesta resolució, especialment en tot allò que es refereix als processos d'avaluació, promoció i titulació.

11. Informe individual valoratiu de l'alumnat

a) El professorat emetrà un informe individual valoratiu del treball realitzat per l'alumnat en el curs. Aquests informes serviran de base per al disseny d'un pla individualitzat de recuperació per a dur a terme durant el curs pròxim, així com del Pla de reforç del centre al qual es fa referència en l'apartat d'organització del curs 2020-2021 d'aquesta resolució.

b) L'informe serà coordinat per cada tutor o tutora de cada grup i comptarà amb les aportacions elaborades per la resta del professorat que compon cadascun dels equips docents. Aquestes aportacions del professorat contindran, entre altres aspectes, la qualificació obtinguda per l'alumne o alumna, els aprenentatges imprescindibles adquirits en relació amb el desenvolupament de les competències clau, els no adquirits i quantes recomanacions siguen necessàries per a la continuïtat del seu progrés formatiu, incloses les propostes de treball individuals. El personal especialitzat de suport educatiu i l'especialista d'orientació educativa col·laboraran amb les tutories i amb el professorat de les matèries troncals de Secundària als quals done suport, en l'elaboració de l'informe individual valoratiu, i també en la realització de propostes per assolir els aprenentatges durant el curs següent.

c) L'informe individual valoratiu serà d'especial rellevància en el cas dels alumnes que hagen cursat quart curs d'Educació Secundària Obligatòria. Tindrà caràcter informatiu i orientador, detallarà aquells aprenentatges imprescindibles no adquirits a causa de les circumstàncies del tercer trimestre, i que hauran de ser objecte de tractament durant el pròxim curs escolar 2020-2021, per a l'alumnat que continue estudis de formació professional de grau mitjà o de Batxillerat.



d) L'informe valoratiu serà signat pel tutor o tutora i haurà de garantir-se la seua recepció per les famílies.

e) Amb la finalitat de simplificar les tasques burocràtiques del professorat i que totes les famílies puguen rebre la mateixa informació, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres un model d'informe individualitzat.

12. Organització del curs 2020-2021

a) Una vegada finalitzat el procés de determinació d'unitats i vacants, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport comunicarà a tots els centres el professorat que tenen assignat per al curs 2020-2021.



b) Una vegada conegut el nombre total de professores i professors dels quals disposaran per al curs 2020-2021, els centres educatius elaboraran, en el marc del Pla d'actuació per a la millora (PAM), les activitats necessàries que faciliten la consolidació, adquisició, reforç o suport dels aprenentatges afectats per la situació del tercer trimestre d'aquest curs, per part de tot l'alumnat, especialment per a l'alumnat amb majors dificultats, així com els programes d'atenció a la diversitat autoritzats (PMAR, PR4, PAC) que desenvoluparan.



c) Organització curricular excepcional.

Tal com s'indica en l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, les administracions educatives podran autoritzar per a tot o part del curs 2020-2021 una organització curricular excepcional, que garantisca la consolidació, adquisició, reforç o suport dels aprenentatges afectats per la situació del tercer trimestre d'aquest curs, per part de tot l'alumnat.



– Aquesta organització curricular excepcional es durà a terme a tots els grups del 1r curs d'educació secundària obligatòria de tots els centres educatius, on el currículum s'organitzarà per àmbits del coneixement amb la finalitat de facilitar una transició adequada de tot l'alumnat procedent de 6é d'Educació Primària. La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport regularà, abans del 30 de maig, una proposta flexible d'agrupació de matèries per àmbits, que concretaran els centres. Aquesta organització curricular contemplarà diferents possibilitats d'agrupació de diferents matèries en àmbits, a partir de les experiències ja desenvolupades pels diferents centres.

– En els casos que s'agrupen dues matèries en un àmbit, s'assignaran aquestes hores a un dels dos departaments didàctics implicats, procurant una distribució equilibrada dels diferents grups de primer curs entre els dos departaments.

– En els casos que s'agrupen tres o més matèries en un àmbit de coneixement, els centres podran adjudicar aquest àmbit als dos departaments didàctics implicats que el centre considere més adequats. En aquests casos, les hores assignades es desenvoluparan en règim de codocència, amb la participació simultània dels dos professors o professores en la mateixa aula.

– D'altra banda, els centres també podran proposar una organització curricular excepcional en aquells cursos en què es considere que és la millor manera d'aconseguir, per part de tot l'alumnat, la consolidació, adquisició, reforç o suport dels aprenentatges afectats per la situació del tercer trimestre d'aquest curs, especialment per a l'alumnat amb majors dificultats. En aquest cas, li presentaran la proposta a l'inspector o inspectora del centre que elaborarà un informe previ a la resolució d'autorització per part de la Direcció General d'Innovació Educativa i Ordenació.



IV. BATXILLERAT

1. Calendari del curs 2019-2020.

a) El curs escolar finalitzarà el dia 16 de juny.

b) Les sessions corresponents a l'avaluació final extraordinària se celebraran per al primer curs de Batxillerat entre el 29 de juny i el 2 de juliol.

c) Les sessions d'avaluació final extraordinària per a l'alumnat que curse 2n de Batxillerat, o el tercer bloc de Batxillerat quan es tracte de la modalitat de batxillerat nocturn (model A), se celebraran entre el 13 i el 15 de juliol.

2. Flexibilització del currículum

a) Tal com hem destacat en els comunicats que s'han realitzat des que es va iniciar la suspensió de l'activitat educativa presencial, la continuïtat del procés d'ensenyament i aprenentatge de l'alumnat en el tercer trimestre ha d'emfatitzar el treball de consolidació, recuperació o reforç dels continguts ja treballats en els dos primers trimestres que es consideren bàsics per a la progressió en cada matèria, dirigits al desenvolupament de les competències generals del batxillerat i al fet que l'alumnat adquirisca progressivament major grau d'autonomia i responsabilitat personal.

Per aquest motiu és imprescindible adaptar allò contemplat per a l'últim trimestre del curs en les programacions didàctiques a la pràctica possible i real en aquestes circumstàncies, amb la finalitat de seleccionar exclusivament els continguts que es consideren més rellevants per a la continuïtat en estudis posteriors.

b) Per a l'alumnat de 1r curs de Batxillerat, una vegada garantit l'objectiu doble de reforç i consolidació descrit en els paràgrafs anteriors, es podran incorporar alguns continguts estrictament essencials que no s'hagen vist fins al moment, sempre que s'assegure l'accessibilitat als mateixos en condicions òptimes i iguals per a tot l'alumnat. En cas contrari, aquests continguts essencials, degudament seleccionats, s'incorporaran al segon curs de Batxillerat.



c) Per a l'alumnat de 2n de Batxillerat es podran incorporar nous continguts únicament quan aquests es consideren imprescindibles per a la realització de l'EBAU, tenint en compte, d'una banda, allò treballat en cada matèria al llarg d'aquest curs i, per una altra, les orientacions previstes en els acords de la Comissió gestora de l'EBAU.



d) Les tutores i els tutors de cada grup continuaran coordinant, tal com han fet durant aquest període d'activitat educativa no presencial, la resta de l'equip docent amb la finalitat que la programació de l'activitat planificada per a l'alumnat els ajude a l'organització i autoregulació del seu aprenentatge, i siga equilibrada entre les diferents matèries i assequible per a la seua realització en les condicions actuals.



3. Adaptació dels criteris d'avaluació

a) Els centres educatius adaptaran els criteris d'avaluació previstos per a cada curs, tot valorant especialment els aprenentatges més rellevants i imprescindibles per a la continuïtat del procés educatiu, el reforç i consolidació dels aprenentatges realitzats en els dos primers trimestres del curs, fomentant les rutines de treball i mantenint l'hàbit d'estudi.



b) Aquests criteris d'avaluació tindran caràcter diagnòstic i formatiu, i, en el cas de l'alumnat de 1r de Batxillerat, permetran les adaptacions necessàries de les programacions didàctiques del següent curs 2020-2021, per a incorporar aquells aprenentatges imprescindibles que, per les circumstàncies especials del tercer trimestre, no hagen pogut ser abordats.

4. Característiques generals de l'avaluació

a) L'avaluació de l'alumnat de Batxillerat serà integradora i col·legiada, s'ha de prioritzar la progressió i consecució dels objectius generals establits per a l'etapa i el desenvolupament de les competències corresponents, enfront de la superació dels criteris d'avaluació específics de cada matèria.

b) Ha de prevaldre el caràcter diagnòstic i formatiu que tota avaluació ha de tindre, per a valorar, tant individualment com col·lectiva, els avanços realitzats en la consecució dels objectius de l'etapa i aquells que no s'han pogut produir, fent servir el diagnòstic com a base per a programar el pròxim curs 2020-2021 i per tal de planificar les mesures de reforç i recuperació necessàries per a l'alumnat que passe de 1r curs a 2n curs de Batxillerat.

c) L'alumnat no ha de veure's perjudicat per les circumstàncies actuals, s'ha de donar prioritat a la continuïtat de la seua formació, tot tenint en compte els seus diferents ritmes d'aprenentatge, i atendre, en particular, l'alumnat més vulnerable.

d) Les activitats d'avaluació del tercer trimestre tindran caràcter diagnòstic i formatiu, i es realitzaran pel mateix mecanisme amb el qual cada centre s'haja comunicat amb el seu alumnat en el desenvolupament del procés d'ensenyament i aprenentatge des de la suspensió de l'activitat presencial.

e) S'utilitzaran instruments d'avaluació dirigits a valorar el treball realitzat per l'alumnat, el seu interés en la realització de les tasques i activitats proposades i l'actitud mostrada en el seguiment de l'activitat desenvolupada. Es tindrà especial consideració a les dificultats de caràcter tecnològic, social o personal que hagen concorregut en cadascun dels alumnes.

f) L'avaluació del professorat podrà completar-se amb la participació de l'alumnat mitjançant la valoració del seu propi treball (autoavaluació). En qualsevol cas, les activitats d'avaluació han de tenir com a finalitat fonamental discernir els aprenentatges consolidats per l'alumnat i els aprenentatges no assolits, de manera que faciliten informació suficient per a la redacció d'un informe individual i valoratiu que fonamente plans de reforç posteriors.

5. Avaluació final i qualificació

a) Les sessions de la tercera avaluació i l'avaluació final podran realitzar-se juntes, amb l'acta corresponent. Pel que fa a la tercera avaluació, es farà constar l'actitud, l'interés i l'esforç de l'alumnat en el període de treball de l'activitat educativa no presencial.

b) L'avaluació final del curs 2019-2020 es conformarà amb els resultats de la primera i segona avaluació, i, si és el cas, amb la millora de la tercera avaluació.

c) Els criteris d'avaluació previstos per al curs seran els referits a la primera i segona avaluació, reduïts als mínims que permeten assolir les competències clau per a aquest període, i allò desenvolupat en el tercer trimestre com a millora d'allò realitzat.

d) Els equips docents tindran en compte en l'avaluació final i en la determinació de les qualificacions de l'alumnat els següents aspectes:



– Avaluacions realitzades fins a la interrupció de les activitats presencials. Es tindran en compte les qualificacions obtingudes en la primera i segona avaluació, així com les informacions de caràcter qualitatiu acumulades sobre l'alumnat dins del procés d'avaluació contínua.



– Actitud, interés i esforç de l'alumnat al llarg del període de treball a distància, tot considerant les dificultats de caràcter tecnològic i d'accessibilitat, social o personal que haja pogut tenir per al desenvolupament de l'activitat d'aprenentatge, així com l'actitud cap a la continuïtat del seu procés formatiu.

e) Les qualificacions de l'alumnat es consignaran en els corresponents documents d'avaluació, en els quals es farà constar mitjançant diligència que han estat obtingudes en aplicació de l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, de manera que els documents d'avaluació donen compte del marc reglamentari en què es va desenvolupar l'avaluació i l'adopció de decisions de promoció o titulació i estiguen degudament regularitzats.



6. Criteris de promoció de curs

1. D'acord amb el que es disposa en l'Ordre del Ministeri d'Educació i Ciència 365/2020, de 22 d'abril, la promoció de curs serà la norma general de primer a segon de batxillerat. El criteri de promoció no serà diferenciat per matèries sinó integrat, prenent com a referència el progrés de cada alumne o alumna en el conjunt de les matèries del currículum i en l'adquisició de les competències clau, i la continuïtat d'estudis en el curs següent. Per això, per a aquest curs 2019-2020 seran d'aplicació els següents criteris de promoció:

a) Promocionarà a segon de Batxillerat tot l'alumnat, sense que siga determinant el nombre de matèries no superades en primer curs, tenint en compte que tal decisió no suposa l'aprovat d'aquestes matèries i que ha d'aconseguir-ne el nivell competencial bàsic en el curs següent a través del pla de reforç.

b) La decisió de permanència d'un any més en el mateix curs, repetició de curs, es considerarà una mesura de caràcter excepcional i només es podrà proposar per part de l'equip docent, amb l'assessorament del Departament d'Orientació, quan s'estime que concorren les següents circumstàncies:

– L'alumna o alumne no té possibilitat d'aconseguir el nivell competencial bàsic del curs avaluat al llarg del curs escolar 2020-21 mitjançant l'aplicació de les mesures d'atenció educativa específica proposades en l'informe individualitzat que han de desenvolupar a través del pla de reforç.

– En les actuals circumstàncies d'excepcionalitat, la repetició afavorirà la seua competència personal i social, així com la seua posterior promoció acadèmica o major desenvolupament socioeducatiu. Aquesta decisió es justificarà per a cada alumna o alumne de forma raonada, informant-ne la família o tutors o tutores legals.

2. Els alumnes que promocionen sense haver superat totes les matèries seguiran els plans de reforç que establisquen els corresponents departaments didàctics i hauran de superar les avaluacions corresponents d'aquests plans de reforç durant el curs 2020-2021. Aquests plans de reforç estaran dirigits a la recuperació dels continguts mínims essencials i nivell competencial bàsic que cada departament didàctic haja determinat per a aquestes matèries.

3. L'alumnat podrà matricular-se en les matèries de continuïtat de segon curs, tot i no tindre superades les de primer curs. Les matèries de continuïtat pendents de 1r curs de Batxillerat es consideren superades sempre que s'haja superat la corresponent de 2n curs de Batxillerat.

4. L'alumnat que al final del 2n curs tinga avaluació negativa en algunes matèries podran matricular-se d'elles sense necessitat de cursar de nou les matèries superades o optar per repetir el curs complet.



7. Criteris per a l'obtenció del títol de Batxillerat

a) D'acord amb el que es disposa en l'Ordre del Ministeri d'Educació i Ciència 365/2020, de 22 d'abril, la titulació ha de ser la pràctica habitual per a l'alumnat de 2n de Batxillerat. En atenció a aquesta qüestió, caldrà flexibilitzar els criteris d'obtenció del títol de Batxillerat basant-se fonamentalment en l'evolució de l'alumne o alumna en el conjunt de les matèries i la seua maduresa acadèmica en relació amb els objectius del Batxillerat i les competències corresponents.

b) Les decisions seran preses per l'equip docent que imparteix classe a cada grup d'alumnat de manera col·legiada, amb l'assessorament del departament d'orientació. Per a tal finalitat, els equips docents han de ponderar els aspectes següents:

– Resultats de les avaluacions dels dos primers trimestres.

– Possibilitats de seguir amb èxit el curs següent, bé després de la superació de l'EBAU per a accedir a la Universitat o bé en un cicle formatiu de grau superior de Formació Professional.

– Actitud de treball de l'alumnat durant el període d'activitat educativa no presencial.

– Nombre de matèries amb avaluació negativa.

8. Avaluació final extraordinària de 1r curs i 2n curs de Batxillerat i titulació

a) Els centres docents han d'organitzar proves d'avaluació extraordinàries per a l'alumnat de 1r curs de Batxillerat que no haja sigut proposat per a promocionar de curs en l'avaluació final ordinària i per a l'alumnat de 2n curs que no haja superat totes les matèries en aquesta avaluació. No obstant això, els alumnes de 1r, la promoció dels quals ja estiga decidida, podran presentar-se amb caràcter voluntari a la prova extraordinària, tenint en compte que els resultats no alteraran les decisions de promoció que s'hagueren adoptat en l'avaluació final ordinària, llevat que foren més favorables per a aquest alumnat.

b) Aquestes avaluacions finals extraordinàries podran concretar-se a través de proves presencials, sempre sota la supervisió de les autoritats sanitàries; a distància o fins i tot, a través de la revisió de projectes, treballs i tasques que s'hagen pogut encomanar a l'alumnat en el seu informe final valoratiu emés en l'avaluació final ordinària. En qualsevol cas, serà necessària la celebració d'una sessió final extraordinària per part de l'equip docent de 2n de Batxillerat.

c) L'avaluació final extraordinària de 1r curs de Batxillerat ha de celebrar-se entre el 28 de juny i el 2 de juliol. Serà de caràcter voluntari per a l'alumnat de 1r curs de Batxillerat i els resultats no alteraran les decisions de promoció que s'hagueren adoptat en l'avaluació final ordinària, tret que foren més favorables per a aquest alumnat.



d) L'avaluació final extraordinària per a 2n curs de Batxillerat o el tercer bloc de Batxillerat quan es tracte de la modalitat de batxillerat nocturn (modalitat A) tindrà lloc entre el 13 i el 15 de juliol. Aquesta avaluació tindrà caràcter obligatori per a l'alumnat amb matèries no superades, havent-se de presentar, per la via que cada centre docent determine, per a poder ser proposat, si escau, per al corresponent títol de Batxillerat.

e) En finalitzar les avaluacions extraordinàries, els equips docents, de manera col·legiada, amb l'assessorament del departament d'orientació, prendran les decisions corresponents.

9. Documents d'avaluació i càlcul de nota mitjana del títol

1. Les qualificacions de l'alumnat es consignaran en els corresponents documents d'avaluació, en els quals es farà constar mitjançant diligència que han estat obtingudes en aplicació de l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, davant la situació de crisi ocasionada pel coronavirus, i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional.



2. Per al càlcul de la nota mitjana s'han de prendre les qualificacions numèriques obtingudes en cadascuna de les matèries cursades en l'etapa, expressada en una escala d'1 a 10 amb dos decimals, arredonida a la centèsima més pròxima.



10. Informació de les decisions sobre avaluació, promoció i titulació



Els centres hauran d'informar l'alumnat i les seues famílies i tutores i tutors legals de tots els criteris que introdueix excepcionalment aquesta resolució, especialment en tot allò que es refereix als processos d'avaluació, promoció i titulació.

11. Informe individual valoratiu de l'alumnat

a) El professorat ha d'emetre un informe individual valoratiu del treball realitzat per l'alumnat en el curs 2019-2020. Aquests informes serviran de base per al disseny d'un pla individualitzat de recuperació per a dur a terme durant el curs pròxim, així com del Pla de reforç del centre al qual es fa referència en l'apartat d'organització del curs 2020-2021 d'aquesta resolució.

b) L'informe serà coordinat pel tutor o tutora de cada grup i comptarà amb les aportacions elaborades per la resta del professorat que compon cadascun dels equips docents. Aquestes aportacions del professorat han de contindre, entre altres aspectes, la qualificació obtinguda per l'alumne o alumna, els aprenentatges imprescindibles adquirits en relació amb el desenvolupament de les competències clau, els no adquirits i les recomanacions que siguen necessàries per a la continuïtat del seu progrés formatiu, incloses propostes de treball individuals.

c) Ha de tindre caràcter informatiu i orientador, i ha de detallar aquells aprenentatges imprescindibles no adquirits a causa de les circumstàncies del tercer trimestre, i que hauran de ser objecte de tractament durant el pròxim curs escolar 2020-2021. Per a tal fi, caldrà organitzar plans de reforç específics que els permeten adquirir aquests aprenentatges imprescindibles per a seguir amb èxit el curs corresponent.

d) L'informe valoratiu ha de ser signat pel tutor o tutora i se n'ha de garantir la recepció per les famílies.

e) Amb la finalitat de simplificar les tasques burocràtiques del professorat i que totes les famílies puguen rebre la mateixa informació, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres un model d'informe individualitzat.

12. Organització del curs 2020-2021

a) Una vegada finalitzat el procés de determinació d'unitats i vacants, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport comunicarà a tots els centres el professorat que tenen assignat per al curs 2020-2021.

b) Una vegada conegut el nombre total de professores i professors dels quals disposaran per al curs 2020-2021, els centres educatius elaboraran, en el marc del Pla d'actuació per a la millora (PAM), les activitats necessàries que faciliten la consolidació, adquisició, reforç o suport dels aprenentatges afectats per la situació del tercer trimestre d'aquest curs, per part de tot l'alumnat.



V. ENSENYAMENTS DE FORMACIÓ PROFESSIONAL



V.1. FORMACIÓ PROFESSIONAL

1. Calendari del curs 2019-2020

a) El curs escolar finalitzarà el dia 16 de juny.

b) Les sessions corresponents a l'avaluació final extraordinària se celebraran per al segon curs de la formació professional bàsica, el primer curs dels cicles de formació professional de grau mitjà o grau superior i per al 2n curs dels cicles formatius de grau mitjà entre el 23 de juny i el 26 de juny.

c) Les sessions d'avaluació final extraordinària per a l'alumnat que curs el 2n curs dels cicles de formació professional de grau superior se celebraran entre el 13 i el 15 de juliol.

2. Mòdul de Formació en Centres de Treball (FCT)

a) Es modifica, de manera excepcional i per al curs 2019-2020, la durada del mòdul d'FCT a les hores contemplades en els reials decrets que estableixen cada títol i els seus ensenyaments mínims: 130 hores en Formació Professional bàsica, i 220 hores en grau mitjà i grau superior.



b) En els cicles de grau superior, s'integraran, de manera excepcional, els mòduls d'FCT i de Projecte. Tots dos es realitzaran de forma integrada i amb una durada total de 245 hores, corresponents a la suma de la durada contemplada per a aquests mòduls en els reials decrets de cada títol.

c) Als cicles formatius de grau mitjà i en la Formació Professional Bàsica s'incorporarà, excepcionalment, un nou mòdul integrat que contindrà els resultats d'aprenentatge i criteris d'avaluació del mòdul d'FCT i els objectius generals de cadascun dels títols, de tal manera que aquest nou mòdul substituirà excepcionalment el mòdul d'FCT. Per als cicles formatius de grau mitjà les hores del mòdul integrat serà de 245 hores. Per a la Formació Professional Bàsica les hores del mòdul integrat serà de 155 hores.

d) Els tutors o tutores d'FCT podran utilitzar les orientacions realitzades per la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial i les propostes d'activitats per als diferents cicles formatius.

e) Donades les circumstàncies derivades de la crisi sanitària de la Covid-19, se substituirà l'estada en empreses per una proposta d'activitats associades a l'entorn laboral.

f) Si algun alumne o alumna haguera estat cursant algun període d'FCT en el moment de la declaració de l'estat d'alarma, la durada del mòdul integrat de Projecte i FCT serà la resultant de llevar de les hores a realitzar en cada cas, el període de temps cursat en l'empresa.



g) L'avaluació del mòdul integrat en els cicles de grau superior es realitzarà a través de la qualificació diferenciada del mòdul de Projecte i del mòdul d'FCT. El mòdul de Projecte es qualificarà de manera numèrica, entre 1 i 10, sense decimals, i el mòdul d'FCT es qualificarà com a apte o no apte i no es tindrà en compte per a calcular la nota mitjana de l'expedient acadèmic.

h) L'avaluació dels ensenyaments del mòdul integrat, de grau mitjà i de Formació Professional Bàsica quedarà recollida mitjançant la qualificació d'apte o no apte en el mòdul professional d'FCT, sense que siga tinguda en compte per a calcular la nota mitjana de l'expedient acadèmic.

i) A aquells alumnes de segon curs de les famílies professionals de Sanitat i de Serveis Socioculturals i a la Comunitat que hagen accedit a un contracte de treball dels establits en el marc de l'Ordre 299/2020, de 27 de març, quant a les mesures relatives als professionals sanitaris en formació, se'ls reconeixeran les hores realitzades pel seu contracte laboral, per a l'exempció total o parcial del mòdul d'FCT sense necessitat d'aplicar la durada d'un any complet d'experiència laboral recollida en l'article 39.1 del Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació general de la Formació Professional del sistema educatiu.

j) En cap dels nivells educatius de Formació Professional serà necessària la col·laboració del tutor d'empresa per al procés d'avaluació de l'alumne, en el mòdul d'FCT.

k) En el moment en què s'autoritze l'inici de l'activitat presencial, l'alumnat podrà retornar a realitzar l'FCT a l'empresa assignada o continuar en la modalitat a distància. Per a l'alumnat que curse programes formatius de qualificació bàsica adaptada i l'equip docent dels quals considere oportú realitzar el mòdul d'FCT en el primer trimestre del curs 2020-21, no es tindran en compte les limitacions d'edat de realització.

l) Per als títols impartits a l'empara de la LOGSE s'actuarà de la mateixa manera que s'estableix per als cicles LOE de grau mitjà i superior, però els continguts del mòdul integrat es realitzaran d'acord a les capacitats terminals del mòdul d'FCT de cada títol.



m) El programa d'FCT a Europa queda en suspens, mentre les autoritats sanitàries nacionals i internacionals no possibiliten realitzar aquest model de formació. En el seu moment, l'alumnat podrà decidir-ne la realització d'acord amb les noves condicions, però en cap cas aquesta situació haurà d'afectar la consecució de la titulació de l'alumnat.



n) Amb caràcter excepcional i per tal de no esgotar les convocatòries establides en la normativa vigent, l'alumnat podrà sol·licitar, per escrit, la renúncia a la convocatòria ordinària d'FCT del curs 2019-2020 tot i que podrà optar a la realització del mòdul de Projecte en el curs 2019-2020. L'alumnat haurà de matricular-se en el curs 2020-2021 del mòdul d'FCT i del Projecte si no el tinguera superat en el curs anterior, assumint que el mòdul d'FCT es realitzarà, ateses les possibilitats organitzatives i de gestió dels centres educatius i a la disponibilitat de places adequades en les empreses, al llarg de tot el curs 2020-2021.



3. Modalitat de programes de DUAL

a) Amb caràcter general tot l'alumnat que es trobe cursant un cicle formatiu en modalitat dual, en veure's interrompuda per les circumstàncies derivades de la crisi sanitària de la Covid-19, passarà als seus centres educatius en règim general i serà atés pel professorat de cadascun dels mòduls conforme a la programació. En el supòsit que fora necessari, s'adaptaran, entre altres, els documents de matrícula i avaluació a les circumstàncies derivades.

b) Si un alumne o alumna ha realitzat en formació DUAL més de 250 hores, l'equip docent podrà considerar aquestes com a hores d'FCT i, de manera excepcional, aprovar el mòdul d'FCT. En aquest cas l'alumnat haurà de realitzar la part corresponent al mòdul de Projecte. Si no ha realitzat les hores mínimes s'incorporarà al mòdul d'FCT més Projecte i realitzarà la part pendent fins a completar el nombre d'hores establit.

4. Adaptació dels criteris i procediments d'avaluació

a) En primer curs, cada equip docent ha de determinar quins aspectes significatius dels resultats d'aprenentatge no han pogut aconseguir-se o desenvolupar-se en la seua totalitat, i els incorporarà en les programacions didàctiques dels mòduls professionals del pròxim curs 2020-2021, diferenciant aquests dels propis del mòdul professional en què es reubiquen.

b) S'adaptaran els procediments d'avaluació en els termes següents:



– En la modalitat presencial, les proves o activitats d'avaluació del tercer trimestre es realitzaran pels mateixos procediments i amb els mateixos mitjans amb els quals cada centre s'haja comunicat amb l'alumnat en el desenvolupament del procés d'ensenyament i aprenentatge des de la suspensió de l'activitat presencial. Aquest tipus d'activitats han de tindre caràcter diagnòstic i formatiu.

– L'avaluació de cada mòdul professional, atés el caràcter continu d'aquest, s'ha de fer a partir de les avaluacions que s'hagen realitzat durant l'activitat educativa presencial. Només es tindran en compte les activitats desenvolupades durant el període d'activitat educativa no presencial quan això afavorisca l'alumne o alumna.

– En la modalitat a distància, donades les circumstàncies sobrevingudes que impossibiliten l'activitat presencial, queda suprimida la prova presencial final. El procés d'avaluació desenvolupat al llarg del curs tindrà, amb caràcter excepcional, una ponderació del 100 % per al càlcul de la qualificació final de cada mòdul.

5. Criteris de promoció, titulació i permanència

a) Cada equip docent ha de valorar l'evolució de l'alumnat en els dos primers trimestres, l'activitat desenvolupada en formació a distància, l'actitud davant el treball i, en particular, les possibilitats de continuar amb èxit el pròxim curs.

b) Amb caràcter general tot l'alumnat ha de promocionar de primer a segon curs dels diferents cicles formatius de Formació Professional, sense que siga determinant el nombre de mòduls professionals no superats.

c) La decisió de permanència d'un any més en el mateix curs, repetició de curs, es considerarà una mesura de caràcter excepcional i només es podrà proposar, de manera col·legiada, per part de l'equip docent quan s'estime que concorren les circumstàncies següents:

– L'alumna o alumne no té possibilitat d'aconseguir els resultats d'aprenentatge no adquirits durant aquest curs durant el curs escolar 2020-21, mitjançant l'aplicació de mesures de reforç específiques.



– En les actuals circumstàncies d'excepcionalitat la repetició afavorirà la seua competència personal i social, així com la seua posterior promoció acadèmica i professional. Aquesta decisió es justificarà per a cada alumna o alumne de forma raonada.

d) La programació del curs 2020-2021 haurà d'adaptar-se a aquestes circumstàncies, i s'hauran d'adoptar les mesures necessàries orientades a respondre a les necessitats educatives concretes de l'alumnat i a la consecució dels resultats d'aprenentatge vinculats a les competències professionals del títol, que la situació excepcional del curs 2019-2020 els haguera dificultat adquirir.

e) A l'efecte de titulació, cada equip docent ha d'adoptar la decisió atesos els principis generals d'adquisició de la competència general del títol i els objectius generals del cicle formatiu, sense ser determinant la superació de la totalitat dels mòduls formatius.

f) En Formació Professional Bàsica, les decisions d'obtenció del títol, així com del Graduat en Educació Secundària Obligatòria, s'han d'adoptar de manera col·legiada i atesa la competència general del títol i les competències clau establides per a l'Educació Secundària Obligatòria.

6. Avaluació final extraordinària de 1r curs i en curs dels cicles formatius de grau mitjà i grau superior, i de 2n curs de Formació Professional Bàsica

a) Els centres docents han d'organitzar proves d'avaluació extraordinàries per a l'alumnat de 1r curs dels cicles formatius de grau mitjà i grau superior que no haja sigut proposat per a promocionar de curs en l'avaluació final ordinària i per a l'alumnat de 2n curs que no haja superat tots els mòduls formatius. No obstant això, els alumnes de 1r la promoció dels quals ja estiga decidida podran presentar-se amb caràcter voluntari a la prova extraordinària, tenint en compte que els resultats no alteraran les decisions de promoció que s'hagueren adoptat en l'avaluació final ordinària, llevat que foren més favorables per a l'alumnat esmentat.

b) Aquestes avaluacions finals extraordinàries han de concretar-se mitjançant proves presencials, en funció d'allò que determinen les autoritats sanitàries; a distància o fins i tot a través de la revisió de projectes, treballs i tasques que s'hagen pogut encomanar a l'alumnat en el seu informe final valoratiu emés en l'avaluació final ordinària.



c) De la mateixa manera, els centres han d'organitzar proves per a l'alumnat de 2n curs de Formació Professional Bàsica que no haja sigut proposat pel seu equip docent per a obtindre el títol de graduat en Educació Secundària Obligatòria. Aquestes proves finals extraordinàries podran concretar-se en instruments d'avaluació que consistisquen en projectes, treballs i tasques que s'hagen pogut encomanar a l'alumnat en l'informe final valoratiu.

d) L'avaluació final extraordinària de 2n curs de Formació Professional Bàsica, de 1r curs dels cicles formatius de grau mitjà i grau superior i de 2n curs de grau mitjà se celebrarà entre el 23 i el 26 de juny. Serà de caràcter voluntari per a l'alumnat de 1r curs i els resultats no alteraran les decisions de promoció que s'hagueren adoptat en l'avaluació final ordinària, llevat que foren més favorables per a l'alumnat esmentat.

e) L'avaluació final extraordinària per a 2n curs dels cicles formatius de grau superior tindrà lloc entre el 13 i el 15 de juliol. Aquesta avaluació tindrà caràcter obligatori per a l'alumnat amb mòduls formatius no superats, havent-se de presentar, per la via que cada centre docent determine, per a poder ser proposat, si escau, per al corresponent títol de Tècnic Superior.

f) En finalitzar les avaluacions extraordinàries, els equips docents, de manera col·legiada, prendran les decisions corresponents.

7. Documents d'avaluació

a) En els documents oficials d'avaluació es farà constar, a més del Decret de currículum del títol, l'Ordre del Ministeri d'Educació i Formació Professional 361/2020, de 21 d'abril, per la qual s'adopten mesures excepcionals en matèria de flexibilització dels ensenyaments de Formació Professional del sistema educatiu i dels ensenyaments de règim especial i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional.

b) En el cas que s'hagueren de realitzar les sessions d'avaluació sense haver représ l'activitat educativa presencial, es duran a terme utilitzant mitjans electrònics acordats pels mateixos centres, considerant-se com a tals els telefònics i audiovisuals, el correu electrònic, les audioconferències i les videoconferències.

8. Informe individual valoratiu de l'alumnat

a) El professorat ha d'emetre un informe individual valoratiu del treball realitzat per l'alumnat en el curs 2019-2020. Aquests informes serviran de base per al disseny d'un pla

individualitzat de recuperació per a dur a terme el curs vinent, amb la finalitat que puga recuperar els mòduls professionals no superats i adquirir els resultats d'aprenentatge corresponents.

b) L'informe, que tindrà caràcter informatiu i orientador, ha de ser coordinat pel tutor o tutora de cada grup i ha de comptar amb les aportacions elaborades per la resta del professorat que compon cadascun dels equips docents. Aquestes aportacions del professorat han de contindre, entre altres aspectes, la qualificació obtinguda per l'alumne o alumna, els resultats d'aprenentatge assolits, els no assolits i totes aquelles recomanacions convenients per a la continuïtat del seu progrés formatiu.



c) L'informe individual valoratiu ha de ser signat pel tutor o tutora i s'ha de garantir la recepció per part de les famílies.

d) Amb la finalitat de simplificar les tasques burocràtiques del professorat i que totes les famílies puguen rebre la mateixa informació, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres un model d'informació individualitzat.



V.2. ENSENYAMENTS ESPORTIUS DE RÈGIM ESPECIAL

a) En el cas dels ensenyaments esportius, s'han d'aplicar les mesures previstes en aquesta resolució per als ensenyaments de Formació Professional amb les adaptacions necessàries a la seua regulació.

b) Els ensenyaments esportius de grau superior integraran, de manera excepcional, els mòduls de Formació pràctica i de Projecte final. Es contemplarà la realització de tots dos mòduls de forma integrada i amb una durada total corresponent a la suma de la durada contemplada per a aquests mòduls en els reials decrets que regulen cada títol.

c) En els ensenyaments esportius de Grau Mitjà s'incorporarà un mòdul de Projecte final en els seus currículums de grau mitjà i s'integrarà amb el mòdul de Formació pràctica. Així mateix, se substituirà l'estada en entorns productius, pròpia del mòdul de Formació pràctica, per una proposta d'activitats associades a situacions reals de treball o pràctica esportiva.

d) A l'efecte d'avaluació dels ensenyaments, el mòdul de formació pràctica i el de projecte final es qualificaran d'«apte» o «no apte».



En referència a criteris d'avaluació, procediment d'avaluació, criteris de promoció, criteris de titulació, criteris de permanència, documents d'avaluació s'ha d'actuar amb les mateixes directrius i orientacions que les indicades en la formació professional.

Aquells centres educatius que tenien autoritzats cursos en format de flexibilització horària (http://www.ceice.gva.es/es/web/ensenanzas-regimen-especial/flexibilizacion) en el curs 2019-2020 afectats per la suspensió de l'activitat educativa presencial, han de proposar a la direcció territorial corresponent, per a la seua autorització, una modificació de les dates autoritzades inicialment.



V.3. ENSENYAMENTS ARTÍSTICS PROFESSIONALS D'ARTS PLÀSTIQUES I DISSENY

a) Amb caràcter general els ensenyaments artístics professionals d'Arts Plàstiques i Disseny s'acolliran a les mesures previstes en aquesta resolució per als ensenyaments de Formació Professional.

b) En els cicles de grau superior d'arts plàstiques i disseny es realitzaran de forma integrada la fase de Formació pràctica en empreses, estudis i tallers i el mòdul de Projecte integrat. La seua durada total serà la suma de la càrrega lectiva prevista per a la fase de Formació pràctica i el Projecte integrat en els reials decrets d'establiment de cada títol.



c) En els cicles de grau mitjà d'arts plàstiques i disseny es realitzaran de forma integrada la fase de Formació pràctica en empreses, estudis i tallers i el mòdul d'Obra final, i la durada total serà la suma de la càrrega lectiva prevista per a tots dos casos en els reials decrets d'establiment de cada títol.

d) En els títols aprovats en virtut de la Llei orgànica 1/1990, en els quals no puguen ser aplicables les mesures recollides en els apartats anteriors, per correspondre la realització dels projectes o obres finals en el curs següent, es podrà, excepcionalment, posposar la realització de la fase de formació pràctica simultaniejant-la amb la realització d'aquests projectes o obres finals en el curs 2020-2021.

e) En referència a criteris d'avaluació, procediment d'avaluació, criteris de promoció, criteris de titulació, criteris de permanència i documents d'avaluació s'ha d'actuar amb les mateixes directrius i orientacions que les indicades en la Formació Professional.

f) Els centres podran incorporar la part del currículum de les assignatures comunes i pròpies de la modalitat, mòduls o matèries que no haja pogut desenvolupar-se a causa de les circumstàncies excepcionals d'aquest curs, en assignatures, mòduls o matèries diferents, propis del pròxim curs, en les programacions didàctiques corresponents.



V.4. ENSENYAMENTS ARTÍSTICS ELEMENTALS I PROFESSIONALS DE MÚSICA I DANSA

a) En el cas dels ensenyaments artístics de Música i Dansa, s'han d'aplicar amb caràcter general als ensenyaments elementals i professionals les mesures previstes en aquesta resolució per als ensenyaments de Formació Professional amb les adaptacions necessàries a la seua pròpia regulació.

b) A banda de les mesures generals, els criteris d'avaluació en aquests ensenyaments han de tindre caràcter diagnòstic i formatiu, i han de valorar especialment la progressió en la consecució dels objectius generals i específics de cada ensenyament i nivell. De la mateixa manera, han de permetre les adaptacions necessàries de les programacions didàctiques del següent curs 2020-2021, per a incorporar aquells objectius i continguts que, per les circumstàncies especials del tercer trimestre del curs 2019-2020, no hagen pogut ser abordats.

c) Els conservatoris i centres autoritzats podran decidir incorporar la part del currículum de les assignatures comunes i pròpies de l'ensenyament, que no haja pogut desenvolupar-se a causa de les circumstàncies excepcionals d'aquest curs, bé en assignatures diferents de les pròpies del pròxim curs o en les programacions didàctiques corresponents al curs.

d) En referència a criteris d'avaluació, procediment d'avaluació, criteris de titulació i documents d'avaluació cal actuar amb les mateixes directrius i orientacions que les indicades en la Formació Professional.



e) En relació a criteris de promoció, a més del que es preveu amb caràcter general, en el cas dels ensenyaments elementals i professionals de música i dansa, la recuperació de les assignatures pendents referides a la pràctica de la pràctica instrumental, vocal o de la dansa es realitzarà en la classe del curs següent. Així mateix, per a aquests ensenyaments, es flexibilitzen les circumstàncies de l'alumnat que, al final del 6é curs d'ensenyaments professionals tingueren pendents d'avaluació positiva tres assignatures o més, i es permetrà que cursen únicament les assignatures pendents, sense repetir el curs complet.

f) En referència als criteris de permanència, s'autoritza l'ampliació en un any del límit de permanència en aquests ensenyaments d'aquells alumnes que s'hagen vist afectats per les circumstàncies d'aquest curs escolar.



VI. ENSENYAMENTS D'IDIOMES

1. Flexibilització del currículum

a) Les escoles oficials d'idiomes han de revisar les programacions didàctiques del curs 2019-2020 per a adaptar l'aprenentatge i les competències imprescindibles amb el propòsit de finalitzar el curs acadèmic, flexibilitzant els objectius inicials. Per això, haurà de parar esment a no penalitzar ni perjudicar l'alumnat, així com a no sobrecarregar-lo amb tasques excessives.

b) Per a l'adaptació de les programacions didàctiques, s'entendrà com a «aprenentatges» i «competències imprescindibles» aquells elements bàsics del currículum establits en l'annex I del Reial decret 1041/2017, de 22 de desembre, pel qual es fixen les exigències mínimes del nivell bàsic a l'efecte de certificació, s'estableix el currículum bàsic dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1, i Avançat C2, dels Ensenyaments d'idiomes de règim especial, i en l'annex II de la Resolució de 19 de juliol de 2019, del secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional, per la qual es dicten instruccions en termes d'ordenació acadèmica i organització de les escoles oficials d'idiomes valencianes durant el curs 2019-2020 per al nivell Bàsic A2.



c) Les activitats del tercer trimestre han d'anar encaminades a revisar, reforçar i, si escau, ampliar les competències adquirides durant els primers dos trimestres del curs acadèmic.

d) Les programacions didàctiques i activitats del tercer trimestre en els cursos conduents a les proves de certificació tindran especialment en compte la consecució dels objectius bàsics del nivell i es flexibilitzaran i adaptaran en la mesura que siga possible perquè l'alumnat puga aconseguir-los.

e) Les escoles oficials d'idiomes vetlaran perquè l'alumnat haja rebut el còmput mínim de 120 hores totals del curs acadèmic. Per a tal fi, la programació didàctica establirà un còmput d'hores que seran assignades a cada activitat o paquet d'activitats realitzades per l'alumnat en el temps posterior al decret d'alarma, de manera que la suma total de les hores de tot el curs, incloses les hores presencials i les hores des del dia 13 de març de 2020 fins a la finalització del curs, siga 120 hores lectives.

2. Adaptació dels criteris d'avaluació i procediment d'avaluació

a) El professorat ha de qualificar l'alumnat prenent com a referència el procés d'avaluació contínua dut a terme durant el curs. A tal fi, es tindran en compte les qualificacions obtingudes amb anterioritat a les dificultats derivades del canvi de metodologia a distància del tercer trimestre ocasionat per l'estat d'alarma a causa de la Covid-19.

b) Respecte de les activitats avaluables desenvolupades durant el període de confinament, aquestes tindran per objectiu la millora de la qualificació de l'alumnat i serviran, al seu torn, com a mesura de recuperació. Ha de tenir-se en compte que aquestes activitats no poden suposar un perjudici a la qualificació de l'alumnat. És a dir, les tasques realitzades durant aquest període han de constituir un valor afegit i en cap cas l'alumnat podrà veure's perjudicat per les dificultats derivades del canvi de metodologia a distància del tercer trimestre.

c) Ateses les característiques especials de finalització d'aquest curs acadèmic, la informació recollida sobre el nivell aconseguit per l'alumnat abans de suspendre's l'activitat presencial haurà d'emprar-se com a base fonamental en la presa de decisions sobre l'avaluació definitiva i la seua consegüent qualificació en finalitzar el curs. Així, es realitzarà una modificació de la planificació didàctica anual, de manera que els objectius planificats a principi de curs per a ser aconseguits durant el segon trimestre es consideren bàsics en el procés d'avaluació del curs 2019-2020. En aquest sentit, el professorat de les escoles oficials d'idiomes abordarà de forma diferenciada l'avaluació de l'alumnat que durant el temps d'activitat educativa presencial havia aconseguit els objectius i les competències previstos i l'alumnat que no els havia aconseguit.



d) Per a l'alumnat que durant el temps d'activitat educativa presencial no havia aconseguit els objectius i competències previstos, durant el tercer trimestre hauran de plantejar-se activitats a distància encaminades a:

– Aconseguir els objectius corresponents al primer i segon trimestre, ara considerats com a objectius mínims del nivell.

– Avançar en la consecució dels objectius bàsics corresponents al tercer trimestre.

e) Per a l'alumnat que presencialment havia aconseguit els objectius i competències previstos, durant el tercer trimestre hauran de plantejar-se activitats a distància encaminades a:

– Avançar en la consecució dels objectius plantejats per al tercer trimestre.

– Consolidar els objectius aconseguits durant el període presencial.



3. Característiques generals de l'avaluació

a) L'alumnat no pot veure's perjudicat per les circumstàncies actuals.

b) Les activitats d'avaluació del tercer trimestre, incloses les proves i recuperacions dels mòduls de That's English, s'han de realitzar mitjançant els mateixos instruments amb els quals el professorat s'haja estat comunicant amb l'alumnat durant la suspensió de l'activitat presencial.



En cas d'una tornada a l'activitat presencial, podrien celebrar-se proves finals presencials.

c) El professorat que decidisca realitzar proves telemàtiques ha de garantir la fiabilitat de la prova mitjançant un procediment descrit en la programació didàctica del departament corresponent.

d) Es tindrà especial consideració amb les dificultats de caràcter tecnològic, social o personal que hagen concorregut en cadascun dels alumnes. La bretxa digital o social no podrà interferir en el resultat de la nota final de l'alumnat.

e) Els instruments d'avaluació han de tindre com a finalitat fonamental proporcionar dades dels ensenyaments adquirits per l'alumnat i els ensenyaments no adquirits, de manera que faciliten informació suficient per a la redacció de l'informe individual valoratiu que fonamentarà la promoció o no de l'alumne o alumna.

f) Els instruments d'avaluació per a la convocatòria extraordinària de juny podran realitzar-se mitjançant la realització i presentació al professorat de diverses tasques complementàries durant el període de l'1 al 23 de juny requerides pel professorat, com ara activitats d'aprenentatge, treballs, realització de proves orals per videoconferència, o altres instruments d'avaluació que el professorat crega oportuns, sempre que això estiga contemplat en la programació didàctica modificada per a la finalització del curs 2019-2020.

4. Avaluació final i qualificació

a) El professorat de les escoles oficials d'idiomes ha d'avaluar l'alumnat de tots els seus cursos, tant conduents a la prova de certificació com no conduents, mitjançant avaluació contínua, en la qual l'últim trimestre del curs no tindrà un pes determinant per a la qualificació final.

En qualsevol cas, l'avaluació final no podrà entendre's com la mitjana de les qualificacions obtingudes al llarg de tot el curs. La valoració de les activitats d'aprenentatge, proves i treballs realitzats després de la declaració d'estat d'alarma serà proporcionalment menor que la valoració de les activitats anàlogues anteriors a l'inici d'aquesta situació.



b) Les qualificacions de l'alumnat s'han de consignar en els documents d'avaluació corresponents, en els quals es farà constar mitjançant diligència que han sigut obtingudes en aplicació de l'Ordre EFP/365/2020, de 22 d'abril, per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19, i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, de manera que els documents d'avaluació donen compte del marc reglamentari en què s'ha desenvolupat l'avaluació i la presa de decisions de promoció i estiguen degudament regularitzats.



c) La data límit per a dur a terme l'avaluació final ordinària de tots els cursos i nivells serà el 29 de maig de 2020.

5. Avaluació final extraordinària

a) Tot aquell alumnat de tots els cursos i nivells que no haja superat l'avaluació final ordinària podrà ser avaluat en convocatòria extraordinària.

b) La data límit per a lliurar les notes de l'avaluació final extraordinària de tots els cursos i nivells serà el 23 de juny de 2020.

6. Informe individual valoratiu de l'alumnat

a) El professorat ha d'emetre un informe individual valoratiu del treball fet per l'alumnat en el curs. Aquests informes serviran de base per al disseny d'un pla individualitzat de recuperació per a dur a terme durant el curs pròxim.

b) L'informe ha de contindre, entre altres aspectes, la qualificació obtinguda per l'alumne o alumna, els aprenentatges imprescindibles adquirits en relació amb els objectius marcats en la programació del curs, la proposta de promoció al curs següent o la permanència de l'alumne o alumna en el mateix curs, i el grau de consecució de les diferents destreses (comprensió de textos orals, comprensió de textos escrits, producció i coproducció de textos orals, producció i coproducció de textos escrits, i mediació lingüística).

c) L'informe ha de tindre caràcter informatiu i orientador, detallant aquells aprenentatges imprescindibles no adquirits a causa de les circumstàncies del tercer trimestre, i que hauran de ser objecte de tractament específic durant el pròxim curs escolar 2020-2021.

d) L'informe valoratiu ha de ser signat pel professor o professora del curs, ha de comptar amb el vistiplau de la direccio del departament i haurà de garantir-se'n la recepció per part de l'alumnat o per part de les famílies de l'alumnat menor d'edat.

e) La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres un model d'informe individualitzat.

7. Criteris de promoció

a) L'alumnat de tots els cursos, tant conduents com no conduents a la prova de certificació, podrà promocionar al curs següent per mitjà de dues modalitats de promoció: ordinària i extraordinària.



b) S'entén per «promoció ordinària» aquella en què l'alumnat de qualsevol curs de l'ensenyament d'idiomes haja adquirit les competències requerides en la programació didàctica dissenyada per a la finalització del curs 2019-2020 en les cinc activitats de llengua amb un mínim de 5 sobre 10 i una nota mitjana de 6 i 6,5 per al curs conduent a A2.



c) S'entén per «promoció extraordinària» aquella en què l'alumnat de qualsevol curs d'ensenyament d'idiomes haja adquirit en la convocatòria extraordinària les competències requerides en la programació didàctica dissenyada per a la finalització del curs escolar 2019-2020 en quatre de les cinc activitats de llengua amb un mínim de 5 sobre 10, o en les cinc activitats de llengua amb un mínim de 5 sobre 10, però no obté una nota mitjana de 6 i 6,5 per al curs conduent a A2.

d) En el cas de promoció extraordinària, l'alumnat que promocione al curs 2020-2021 podrà assistir a un curs complementari de reforç dins de l'oferta de cursos d'ensenyament no formal del centre.

e) La promoció en els cursos conduents a la prova de certificació no pressuposa l'obtenció del certificat de nivell corresponent.

8. Criteris de permanència

El nombre d'anys màxim per a cursar els diferents nivells de llengües establit en l'article 6.4 del Reial decret 1041/2017 s'amplia un any més per a l'alumnat oficial matriculat durant el curs 2019-2020.



9. Criteris de titulació

a) El certificat del nivell Bàsic A2 s'obtindrà després de superar l'avaluació final, o si és el cas en en l'avaluació extraordinària, del curs que es detalla en aquesta resolució.

b) El certificat dels nivells Intermedi B1, Intermedi B2, Avançat C1 i Avançat C2 només podrà obtenir-se mitjançant la corresponent prova de certificació, les dates de la qual seran convocades per resolució de modificació de la Resolució de 12 de febrer de 2020.



10. Organització del curs 2020-2021

a) De conformitat amb el que es disposa en l'Ordre EFP/365/2020, de 22 d'abril, per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, davant la situació de crisi ocasionada per la Covid-19, les administracions educatives podran autoritzar per a tot i part del curs 2020-2021 una organització curricular excepcional, que garantisca la consolidació, adquisició, reforç i suport dels ensenyaments afectats per la situació del tercer trimestre d'aquest curs, per part de tot l'alumnat.



b) Per a aconseguir els objectius determinats en l'apartat anterior, les escoles oficials d'idiomes oferiran en el curs 2020-2021, dins de l'oferta de cursos complementaris d'ensenyament no formal, cursos complementaris opcionals per a l'alumnat amb promoció extraordinària.



c) Les programacions didàctiques del curs 2020-2021 han de preveure mesures perquè l'alumnat puga aconseguir les competències no adquirides per causa de la situació derivada de la pandèmia i detallades en els informes individuals valoratius.



VII. FORMACIÓ DE PERSONES ADULTES

1. Adaptació de les programacions didàctiques

a) Els centres han d'adaptar les programacions didàctiques del tercer trimestre, reforçant i consolidant els aprenentatges realitzats en els dos primers trimestres d'aquest curs fins al moment de declaració de l'estat d'alarma.

b) A fi de possibilitar les adaptacions de les programacions didàctiques, els centres docents i el professorat han de prendre com a referent del procés d'ensenyament i aprenentatge, aquells aprenentatges dels diferents àmbits d'experiència i mòduls formatius del currículum oficial que es consideren bàsics i estrictament imprescindibles per a possibilitar el desenvolupament de les competències clau necessàries per a accedir al nivell o ensenyament posterior.

c) Cada equip docent ha de determinar quins aprenentatges rellevants no han pogut desenvolupar-se, a causa de les circumstàncies excepcionals d'aquest curs, i els incorporarà dins de les programacions didàctiques del pròxim curs 2020-2021.

d) L'orientació i acció tutorial ha de realitzar-se per mitjans telemàtics o telefònics, i s'ha de centrar en l'ajuda individualitzada per al suport en cada situació personal, el manteniment de la motivació, hàbits i estratègies apropiades d'estudi i organització del treball, així com en la disposició de mesures d'atenció a la diversitat socioeducativa que puguen requerir les persones adultes participants de la formació.



2. Criteris i procediments d'avaluació

a) Cal realitzar l'avaluació, atés el caràcter continu, formatiu i integrador, a partir de les avaluacions anteriors i les activitats desenvolupades durant aquest període, sempre que això afavorisca l'alumne o alumna. En cap cas, la persona adulta participant podrà veure's perjudicada per les dificultats derivades del canvi de metodologia a distància del tercer trimestre o, si és el cas, del segon quadrimestre, i no podrà veure minorats els resultats obtinguts en les avaluacions desenvolupades durant l'activitat educativa presencial.

b) Les decisions d'avaluació s'han d'adoptar de manera col·legiada, tot garantint una avaluació justa i equitativa de l'alumnat.

c) Totes les proves presencials previstes en els diferents ensenyaments i modalitats d'ensenyament han de ser substituïdes per propostes d'activitats basades en la programació adaptada a les que fan referència aquestes instruccions, amb indicació de terminis i procediments de lliurament flexibles i adaptats a la situació d'aprenentatge a distància en el domicili.

d) Els acords adoptats sobre l'avaluació, promoció i titulació s'han de reflectir en els documents d'avaluació, en els quals es farà constar, mitjançant diligència, que han estat obtingudes en aplicació de l'Ordre 365/2020, de 22 d'abril, del Ministeri d'Educació i Formació Professional per la qual s'estableixen el marc i les directrius d'actuació per al tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, i d'aquesta resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional.

e) A l'efecte de promoció, es reforça el caràcter de l'avaluació contínua i formativa. La no-promoció serà una decisió excepcional i haurà d'adoptar-se de manera col·legiada.

f) Els aprenentatges essencials no adquirits han de ser incorporats a les programacions didàctiques del curs 2020-2021.

3. Informe individual valoratiu de les persones adultes participants



a) El professorat emetrà un informe individual valoratiu del treball realitzat per la persona adulta participant en el curs. Aquests informes serviran de base per al disseny d'un pla individualitzat de recuperació per a dur a terme durant el curs pròxim, així com del Pla de reforç del centre al qual es fa referència en l'apartat d'organització del curs 2020-2021 de la present resolució.

b) L'informe ha de ser coordinat per cada tutor o tutora de cada grup i comptarà amb les aportacions elaborades per la resta del professorat que compon cadascun dels equips docents, així com per la persona adulta participant en la formació. Aquestes aportacions del professorat contindran, entre altres aspectes, la qualificació obtinguda per l'alumne o alumna, els aprenentatges imprescindibles adquirits en relació amb el desenvolupament de les competències clau, els no adquirits i quantes recomanacions siguen necessàries per a la continuïtat del seu progrés formatiu, incloses propostes de treball individuals.

c) Ha de tindre caràcter informatiu i orientador, i caldrà detallar aquells aprenentatges imprescindibles no adquirits a causa de les circumstàncies del tercer trimestre o, si és el cas, segon quadrimestre, i que hauran de ser objecte de tractament durant el pròxim curs escolar 2020-2021. Per a això, s'han d'organitzar plans de reforç específics que els permeten adquirir aquests aprenentatges imprescindibles per a seguir amb èxit el curs corresponent.

d) L'informe valoratiu serà signat pel tutor o tutora i haurà de garantir-se la recepció per part de les persones adultes participants en la formació.

e) Amb la finalitat de simplificar les tasques burocràtiques del professorat i que totes les persones adultes participants puguen rebre la mateixa informació, la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres un model d'informe individualitzat.



VIII. CENTRE ESPECÍFIC D'EDUCACIÓ A DISTÀNCIA DE LA COMUNITAT VALENCIANA (CEEDCV)

Els aspectes regulats en aquesta resolució es desenvoluparan mitjançant una instrucció específica de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional per a establir la seua aplicació en el CEEDCV i els seus centres col·laboradors, d'acord amb les peculiaritats dels ensenyaments que imparteixen.



Seté. Informació i difusió

Els membres dels equips directius es responsabilitzaran que tot el personal dels centres educatius siga coneixedor d'aquestes instruccions i del seu compliment.



Huité. Assessorament i suport

La Inspecció d'Educació, el personal dels Centres de Formació, Innovació i Recursos Educatius (CEFIRE), l'Assessoria del Servei d'Educació Plurilingüe, les direccions territorials d'Educació, Cultura i Esport i les direccions generals amb competències en matèria d'educació, col·laboraran amb les direccions dels centres educatius assessorant i fent costat a les actuacions desenvolupades.



Nové. Entrada en vigor

Aquestes instruccions entraran en vigor el mateix dia de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 4 de maig de 2020.– El secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional: Miguel Soler Gracia.

Mapa web