Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 13 de maig de 2020, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, per la qual es dicten instruccions per a la prestació de serveis administratius i de coordinació en els centres educatius. [2020/3454]

(DOGV núm. 8812 de 15.05.2020) Ref. Base de dades 003656/2020


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Autoritzacions administratives
    Matèries: Educació Malaltia infecciosa Sanitat Salut pública
    Descriptors:
      Temàtics: educació, centre d'ensenyament, cura d'infermeria, salut pública, malaltia infecciosa, epidèmia, estat d'emergència



La Resolució de 12 de març de 2020, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, determina, a conseqüència de la situació i l'evolució del coronavirus (Covid-19), la suspensió temporal de l'activitat educativa presencial en tots els centres, etapes, cicles, graus, cursos i nivells d'ensenyament de la Comunitat Valenciana.

La Resolució de 13 de març de 2020, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, estableix instruccions d'organització i funcionament en els centres educatius sostinguts amb fons públics afectats per les mesures de suspensió temporal de l'activitat educativa presencial a conseqüència de la situació i evolució del coronavirus (Covid-19).

El Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, va establir el marc normatiu en què es despleguen les accions preventives contra la pandèmia. La disminució dels contagis i la millora dels indicadors en l'àmbit sanitari i epidemiològic permeten avançar en la desescalada gradual de les mesures extraordinàries establides per aquest reial decret.

El Reial decret 465/2020, de 17 de març, pel qual es modifica el Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, faculta les diferents administracions a continuar els procediments administratius indispensables per al funcionament bàsic dels serveis. Això requereix un conjunt complex de decisions que donen resposta a aquesta necessitat, atesa la situació de no presencialitat que es dona en els centres educatius.

La Resolució de 23 de març de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, acorda el tancament de tots els centres educatius de la Comunitat Valenciana, a conseqüència de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, i estableix amb caràcter transitori la mesura excepcional consistent en el tancament, des del dia 24 de març d'enguany, de tots els centres educatius fins a nova ordre, i això sense perjudici que els equips directius estiguen a la disposició dels requeriments que els faça l'Administració per a fer les tasques específiques que se'ls indiquen, i que, al seu torn, tot el personal del centre estarà a disposició de l'equip directiu de manera que l'atenció a l'alumnat i a les seues famílies estiga garantida i es puguen dur a terme les activitats educatives de manera no presencial.

Durant tot el període de suspensió temporal de l'activitat educativa presencial en els centres educatius, des de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional s'han emés diverses comunicacions a les direccions dels centres educatius donant orientacions perquè els centres docents garantiren la coherència de la resposta educativa donada al seu alumnat, en relació amb els diferents nivells i ensenyaments oferits.

La Resolució de 4 de maig de 2020, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, estableix el marc i les directrius d'actuació que s'han de desenvolupar durant el tercer trimestre del curs 2019-2020 i l'inici del curs 2020-2021, davant de la situació de crisi ocasionada per la Covid-19.

Com que en aquest moment el territori de la Comunitat Valenciana està en situació de desescalada en fase 0 i en fase 1 segons els departaments de salut, i tenint en compte que l'Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, del Ministeri de Sanitat, estableix que es podrà procedir a l'obertura dels centres educatius, i la Resolució d'11 de maig de 2020, de la consellera de Sanitat i Salut Pública, autoritza l'obertura dels centres educatius de la Comunitat Valenciana per a la desinfecció i el condicionament d'aquests, i per a la realització de tasques administratives i de coordinació, resulta necessari dictar instruccions per a efectuar aquestes tasques en aquells centres que es preveu obrir pel fet d'estar en fase 1.



Cal tindre en compte que aquestes tasques s'han estat duent a terme en altres dependències administratives, cosa que en el cas dels centres docents no s'ha pogut fer perquè estaven tancats, i resulten tasques essencials per a preparar les fases següents i complir el que preveu la Resolució de 4 de maig de 2020.

D'altra banda, la Resolució d'11 de maig de 2020, de la consellera de Sanitat i Salut Pública, habilita el secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional perquè dicte les instruccions pertinents sobre les tasques i funcions concretes que ha de dur a terme el personal que haja d'acudir als centres durant aquesta fase 1.

Una vegada analitzades les aportacions realitzades pels representants sindicals del professorat d'ensenyament públic i d'ensenyament privat concertat; per les associacions de directores i directors d'ensenyança Primària i Secundària; per les organitzacions empresarials d'ensenyament concertat, i de conformitat amb el Decret 5/2019, de 16 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen el nombre i la denominació de les conselleries, i les seues atribucions (DOGV 8572, 17.06.2019), i el Decret 7/2019, de 20 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determinen les secretaries autonòmiques de l'Administració del Consell (DOGV 8576, 2019.06.21), i d'acord amb la normativa esmentada, resolc:



Primer. Objecte

1. L'adopció de les instruccions contingudes en aquesta resolució s'efectua com a conseqüència de la Resolució d'11 de maig de 2020, de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, en la qual s'estableix l'obertura dels centres educatius de la Comunitat Valenciana per a la desinfecció i el condicionament d'aquests, i per a la realització de funcions administratives i de coordinació.

2. Aquesta resolució té per objecte establir les actuacions que s'han de desenvolupar en els centres educatius durant la fase 1 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.



Segon. Àmbit d'aplicació

1. Aquestes instruccions seran aplicables en tots els centres docents sostinguts amb fons públics degudament autoritzats que impartisquen els ensenyaments als quals es refereix l'article 3 de la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, en l'àmbit de les competències de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, inclosos els centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE) i els serveis psicopedagògics escolars (SPE) i els centres dependents de l' ISEACV



2. Tots els centres esmentats en el punt anterior han d'aplicar les presents instruccions quan s'incorporen a la fase 1 els departaments de salut en què estan ubicats.

3. Les mesures preventives i d'higiene elaborades per l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT), que figuren en l'annex, seran d'aplicació en els centres públics i hauran de ser adaptades pels centres privats concertats en funció del que establisquen els seus serveis de prevenció respectius.

4. Els titulars dels centres privats concertats adaptaran aquesta resolució a la normativa pròpia que regeix aquest tipus de centres.

5. Els centres docents privats no concertats han d'adequar aquestes instruccions en el marc de la seua autonomia recollida en l'article vint-i-cinc de la Llei orgànica 8/1985, de 3 de juliol, reguladora del dret a l'educació.



Tercer. Obertura dels centres educatius

1. Es procedirà a l'obertura dels centres educatius per a la desinfecció i el condicionament d'aquests, i per a la realització de funcions administratives, així com les tasques de coordinació necessàries per a preparar les activitats previstes en la Resolució de 4 de maig, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, per al final del curs 2019-2020 i per a l'inici del curs 2020-2021.

2. Tal com s'indica en l'article 18 de l'Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, del Ministeri de Sanitat, serà responsabilitat de les direccions dels centres educatius determinar el personal docent i el personal d'administració i serveis necessari per a dur a terme les tasques esmentades.



Pel que fa al personal d'administració i serveis, i mentre s'elaboren els plans de contingència corresponents, s'aplicaran les mateixes instruccions que es van establir per al personal de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport en la fase 0.

Quart. Mesures d'higiene i/o de prevenció en els centres educatius



1. Per al desenvolupament de les activitats previstes en l'article anterior, els centres educatius hauran de complir les mesures d'higiene i/o prevenció previstes en l'article 19 de l'Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, del Ministeri de Sanitat, i les previstes en l'annex d'aquesta resolució.

2. La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà a tots els centres públics i privats concertats el material de protecció que han determinat les autoritats sanitàries.

3. Tal com es preveu en els articles 4, 5 i 6 de l'esmentada ordre del Ministeri de Sanitat, la direcció dels centres haurà d'adoptar les mesures necessàries per a complir les mesures d'higiene i/o prevenció per a les persones que hagen d'acudir als centres en la fase 1. En aquest sentit, s'haurà d'assegurar que tinguen permanentment a la seua disposició en els centres el material facilitat a aquests efectes per la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

4. El que disposa el paràgraf anterior serà també aplicable a tots els treballadors i treballadores d'empreses que presten serveis en els centres, ja siga amb caràcter habitual o de manera puntual. Les empreses corresponents facilitaran el material de protecció als seus treballadors i treballadores.

5. Si un treballador o treballadora començara a tindre símptomes compatibles amb la malaltia, caldrà contactar immediatament amb el telèfon habilitat per a aquest efecte per la Comunitat Valenciana (900300555). El treballador o treballadora haurà de col·locar-se una màscara i abandonar, en tot cas, el seu lloc de treball fins que la seua situació mèdica siga valorada per un professional sanitari. Aquesta situació serà comunicada també al Servei de Prevenció de Riscos Laborals per tal que adopte les mesures necessàries amb el personal que haja pogut estar en contacte amb aquesta persona.



Cinqué. Activitats que es desenvoluparan en la fase 1

1. Desinfecció i neteja, seguint el que estableix l'article 6 de l'Ordre SND/399/2020, de 9 de maig, del Ministeri de Sanitat, i les indicacions que es preveuen en l'annex d'aquesta resolució.

2. Recepció del material de protecció que distribuirà la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport en tots els centres públics i privats concertats, i adquisició d'altres materials com ara mampares o cartelleria per a les fases següents.

3. Instal·lació de les mesures de protecció adquirides, així com la senyalització necessària per a definir els itineraris de deambulació amb sentits diferents d'entrada i eixida i l'ús d'espais autoritzats.

4. Recepció de l'equipament i material que facilite la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport als centres públics.

5. Atenció, amb cita prèvia, a l'alumnat o a les seues famílies a fi de retirar del centre material educatiu o d'un altre tipus necessari per a continuar amb les seues activitats lectives no presencials i que el personal del centre prèviament haurà d'haver preparat para a lliurar-lo. En aquesta cita prèvia s'establirà la persona o persones que podran acudir al centre i els requisits de protecció que hauran de complir. A fi d'intentar disminuir en la mesura en què siga possible la bretxa digital i social que la pandèmia puga estar ocasionant, es prestarà especial atenció de manera prioritària al préstec d'equips informàtics disponibles i operatius en els centres a l'alumnat que encara no disposa dels dispositius tecnològics necessaris per a continuar la formació a distància.

6. Preparació dels aspectes necessaris per a realitzar entre d'altres, i en el marc que les autoritats sanitàries determinen: el procés d'admissió de l'alumnat per al curs 2020-2021, l'atenció a determinats grups d'alumnes que es puga dur a terme en la fase 2, la realització de les proves extraordinàries previstes en la Resolució de 4 de maig de 2020 de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, així com de les proves d'avaluació de Batxillerat per a l'accés a la universitat.



7. La direcció dels centres haurà de determinar el personal docent i el personal d'administració i serveis necessari que ha d'acudir presencialment als centres, en els dies i hores que establisquen, per a la realització de les tasques indicades en els punts anteriors que no es puguen efectuar mitjançant teletreball. A aquest efecte, la direcció del centre haurà de dur un registre del personal present en el centre, l'horari i la tasca desenvolupada, amb aquesta finalitat la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport facilitarà un model normalitzat.

8. En tot cas, no podran convocar-se durant la fase 1 reunions presencials de claustre, consell escolar de centre i altres òrgans de coordinació didàctica, que seguiran desenvolupant-se telemàticament.



Sisé. Personal especialment sensible

1. Les persones pertanyents als col·lectius definits en cada moment pel Ministeri de Sanitat com a grups vulnerables per a la Covid-19 no s'incorporaran en la fase 1 del Pla per a la transició cap a una nova normalitat. Els col·lectius definits en el moment actual són persones amb diabetis, malaltia cardiovascular, inclosa la hipertensió, malaltia pulmonar crònica, immunodeficiència, càncer en fase de tractament actiu, embaràs i majors de 60 anys. Aquestes persones hauran de comunicar per mitjà d'una declaració responsable a la direcció del centre la impossibilitat d'incorporar-se en aquesta fase.

2. No podran assistir als centres educatius les persones que presenten símptomes o estiguen en aïllament domiciliari a causa d'un diagnòstic per Covid-19, o que es troben en període de quarantena domiciliària per haver tingut contacte estret amb alguna persona amb símptomes o diagnosticada de Covid-19.



Seté. Plans de contingència per a les fases següents

La Conselleria d'Educació, Cultura i Esport elaborarà amb la participació dels representants del professorat i dels comités de salut i seguretat laboral, i l'assessorament de l'Institut Valencià de Seguretat i Salut en el Treball (INVASSAT) els plans de contingència necessaris per a les fases següents definides pel Govern d'Espanya dins del Pla per a la transició cap a una nova normalitat.



Huité. Informació i difusió

Els membres dels equips directius es responsabilitzaran que tot el personal dels centres educatius siga coneixedor de les presents instruccions i del compliment d'aquestes.



Nové. Assessorament i suport

La Inspecció d'Educació, el personal dels centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE), l'Assessoria del Servei d'Educació Plurilingüe, les direccions territorials d'Educació, Cultura i Esport i les direccions generals amb competències en matèria d'educació, hauran de col·laborar amb les direccions dels centres educatius assessorant-les i donant suport a les actuacions desenvolupades.



Deu. Entrada en vigor

Aquestes instruccions entraran en vigor a les 00.00 hores del 14 de maig de 2020 i continuaran vigents mentre dure la fase 1, en els departaments de salut en què estan ubicats els diferents centres educatius, prevista en el Pla de transició cap a una nova normalitat.





València, 13 de maig de 2020.– El secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional: Miguel Soler Gracia.

Mapa web