Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 16 gener de 2020, de la Direcció General d'Indústria, Energia i Mines, per la qual es regula l'habilitació d'entitats per a impartir cursos de formació per a l'obtenció de la qualificació com a personal operari per a sistemes de protecció contra incendis, d'acord amb el punt 4t de l'apartat 3.c) de l'annex III del Reial decret 513/2017, de 22 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis. [2020/4280]

(DOGV núm. 8833 de 12.06.2020) Ref. Base de dades 004393/2020


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball
    Grup temàtic: Autoritzacions administratives
    Descriptors:
      Temàtics: centre d'ensenyament





El Reial decret 513/2017, de 22 de maig, pel qual s'aprova el Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis, regula les condicions exigibles al disseny, instal·lació/aplicació, manteniment i inspecció dels equips, sistemes i components que conformen les instal·lacions de protecció activa contra incendi.

Entre aquests requisits es troba que la instal·lació/manteniment d'equips i sistemes la realitzen empreses instal·ladores/mantenidores degudament habilitades davant l'òrgan competent, que hauran de disposar del personal contractat, adequat al seu nivell d'activitat, conforme al que s'estableix en l'annex III de l'esmentat Reial decret 513/2017.



Les empreses instal·ladores i/o mantenidores d'instal·lacions de protecció contra incendis hauran de comptar dins del personal contractat, com a mínim, amb un operari qualificat per a cadascun dels sistemes per als quals estan habilitades, un mateix operari podrà estar qualificat per a un o diversos sistemes.

Entre les situacions que el personal qualificat ha de poder acreditar davant l'Administració competent, es troba haver realitzat amb aprofitament, un curs de formació específic sobre les matèries per a les quals acredita la seua qualificació, impartit per entitats habilitades per l'òrgan competent en matèria d'indústria de la comunitat autònoma corresponent.

Conforme al que es preveu en l'article 17 de la Llei 20/2013, de 9 de desembre, de garantia de la unitat de mercat, i en els articles 4 i 12.1.d) de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, el règim d'habilitació aplicable a aquestes entitats seria el de declaració responsable.



D'altra banda, el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat ha publicat una guia tècnica d'aplicació que desplega el Reial decret. L'annex C d'aquesta guia recull el contingut mínim dels cursos de formació en matèria de protecció contra incendis, així com els requisits dels centres per a impartir cursos de formació conduents a l'habilitació d'operaris qualificats per a sistemes de protecció contra incendis, tant humans com materials.

Per tant, cal dictar una resolució per a establir els requisits generals que són aplicables als centres de formació que habilite el servei territorial competent en matèria d'indústria, així com el contingut mínim dels cursos de formació que s'hi impartisquen.



Per tot l'anterior, així com el que es disposa en el Decret 104/2017, de 21 de juliol, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (DOGV 8113, 25.08.2017) i el Decret 105/2019, de 5 de juliol, del Consell, pel qual estableix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat (DOGV 8590, 12.07.2019) aquesta Direcció General d'Indústria, Energia i Mines, resol:



Primer. Requisits dels centres de formació

Per a poder impartir cursos de formació conduents a l'obtenció de la qualificació com a personal operari per a sistemes de protecció contra incendis, prevista en l'apartat 3.c.4t de l'annex III del Reglament d'instal·lacions de protecció contra incendis, aprovat per Reial decret 513/2017, de 22 de maig, el centre de formació haurà de complir els requisits establits en la guia tècnica d'aplicació del Reglament esmentat, prevista en la disposició final tercera d'aquest.



Segon. Règim general per a l'habilitació de centres per a la realització de cursos de formació.

1. Per a obtindre la corresponent habilitació la persona titular o representant legal de l'entitat presentarà, davant el servei territorial competent en matèria d'indústria per raó del lloc on radiquen les instal·lacions del centre de formació, una declaració responsable, per cada centre on haja de realitzar la formació, en la qual es declare:



a) Que compleix els requisits de la present resolució.

b) Que disposa del personal contractat amb l'adequada titulació per a poder realitzar la formació de l'alumnat i que disposa de la documentació que així ho acredita.

c) Que disposa dels mitjans materials tècnics i materials necessaris per a la formació d'acord amb el que s'estableix en la present resolució.



d) Que es compromet a mantindre'ls durant la vigència de l'activitat.

e) Que es compromet a complir les obligacions derivades de l'habilitació i de la normativa vigent que li siga aplicable.

2. La declaració responsable habilita des del moment de la seua presentació, per temps indefinit sempre que es continuen complint els requisits establits en la present resolució.

3. Qualsevol variació en les dades aportades en la declaració responsable així com en els requisits de l'habilitació com a centre de formació, haurà de ser presentada en l'òrgan competent, com a màxim, després dels quinze dies en què s'haja produït aquesta variació.





Tercer. Control dels centres de formació

Els serveis territorials competents en matèria d'indústria podran requerir en tot moment a les entitats de formació habilitades totes les dades que estimen pertinents i efectuar mitjançant el seu personal tècnic, les visites i comprovacions que consideren necessàries, per a verificar el compliment dels requisits establits.

A l'efecte del control administratiu previst en l'article 14 de la Llei 21/1992, de 16 de juliol, d'indústria, abans de l'inici de cada curs, i amb una antelació mínima de 15 dies, els centres de formació ho hauran de comunicar al servei territorial competent en matèria d'indústria a la província on estiga establit, i detallar les dates i horaris del curs i la relació d'alumnes. Una vegada finalitzat el curs, i en el termini de 10 dies, s'haurà de comunicar al mateix servei la relació d'alumnes que l'han superat.



Quart. Memòria anual

Anualment, i dins del primer trimestre de l'any, s'haurà de presentar, davant el servei territorial corresponent, una memòria de les activitats formatives realitzades en aqueixa província, en què s'especifique la metodologia d'ensenyament utilitzada (presencial, semipresencial…) així com el professorat encarregat de la seua impartició i el llistat d'alumnes que han superat els programes formatius.



Cinqué. Teleformació

Es permetrà que la part teòrica del curs siga tant presencial com per teleformació (en línia). No obstant això, encara que s'opte per realitzar el curs per aquesta via, l'examen haurà de ser presencial.

Els requisits establits per a la impartició presencial de la part teòrica dels cursos seran també exigibles, en la mesura en què siguen aplicables, a la impartició mitjançant teleformació.



Sisé. Formació dual

La formació pràctica podrà obtindre's a través de pràctiques formació dual, en els termes previstos en l'article 16.5 del Reial decret 1529/2012, de 8 de novembre, pel qual es desenvolupa el contracte per a la formació i l'aprenentatge i s'estableixen les bases de la formació professional dual. D'aquesta forma, els qui acrediten una experiència laboral d'almenys un any en la realització de labors tècniques relacionades amb la instal·lació i el manteniment dels sistemes de protecció contra incendis, sobre els quals es desitge l'habilitació com a personal operari qualificat, s'entendrà que no han de realitzar la formació pràctica establida en el curs de formació relativa a aquests sistemes.



Seté. Documents acreditatius de la superació dels cursos de formació.



Una vegada superat un curs de formació, el centre emetrà l'acreditació corresponent per a cadascun dels alumnes i les alumnes.



Huité. Data d'aplicació.

La present resolució produirà efectes a partir de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



Contra la present resolució, que no és definitiva en via administrativa, podrà interposar-se recurs d'alçada davant la Secretaria Autonòmica d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum en el termini d'un mes, comptat des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, d'acord amb el que s'estableix en l'article 122 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.



València, 16 de gener de 2020.– La directora general d'Indústria, Energia i Mines: María Empar Martínez Bonafé.

Mapa web