Ficha docv

Ficha docv









DECRET LLEI 17/2020, de 16 de novembre, d'aprovació de mesures per l'esforç realitzat pel personal del Sistema Valencià de Salut i del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials durant l'estat d'alarma per la Covid-19 declarat pel Reial decret 463/2020. [2020/9748]

(DOGV núm. 8955 de 18.11.2020) Ref. Base de dades 009282/2020






PREÀMBUL



I



Des que l'Organització Mundial de la Salut va declarar l'11 de març la situació de pandèmia, la sanitat i els serveis socials públics s'han situat al capdavant de la lluita contra un virus global que ha tingut, en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, un impacte en la salut i en la societat sense precedents.

A pesar que és evident que aquesta pandèmia no ha sigut vençuda i que no ha de recular l'esforç de tota la societat per a continuar combatent-la, ha sigut gràcies a la dedicació del personal, que les conseqüències epidemiològiques de la primera onada de la pandèmia en la comunitat autònoma han sigut millors que en altres àmbits. Els coneixements, la professionalitat, el sentit del deure, la planificació i el compromís del personal al servei del Sistema Valencià de Salut i del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, és i serà la seua pedra angular, i es constata que en circumstàncies tan extremes com les patides, l'èxit de tots dos sistemes públics depén de cada professional que els integra.

De fet, tant el personal sanitari com sociosanitari que presta serveis, respectivament, en el Sistema Valencià de Salut i en els recursos residencials de persones majors i persones amb diversitat funcional i de salut mental del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, es va enfrontar a la primera onada de la Covid-19 en primera línia i en condicions complexes d'incertesa davant una nova malaltia.

La pressió assistencial en l'assistència sanitària i en els recursos residencials durant la pandèmia es va mantindre amb especial intensitat durant el temps de l'estat d'alarma, decretat pel Govern de España des del 14 de març fins al 21 de juny de 2020, donada l'alta agressivitat de la Covid-19.

D'altra banda, el personal del dispositiu de Salut Pública, a més, ha hagut de realitzar un excés de jornada per a cobrir la detecció precoç, control de fonts d'infecció i vigilància epidemiològica necessàries durant la present pandèmia, la compensació de la qual no pot ser retribuïda en el marc jurídic ordinari.

Per tot l'exposat, resulta oportú materialitzar en un decret llei una compensació retributiva addicional dirigida principalment a reconéixer la implicació i el sentit del deure que aquestes persones professionals han demostrat, encara que aquest reconeixement en cap cas pot compensar plenament l'esforç i el compromís físic i mental dels col·lectius implicats.



II



Aquest decret llei s'estructura en dos articles, dues disposicions addicionals i una disposició final.

L'article 1 preveu destinar 43.700.100,00 € a una compensació econòmica per al personal sanitari i no sanitari de l'àmbit de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que va atendre de manera directa les conseqüències de la pandèmia entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020, així com la gratificació extraordinària que s'articula mitjançant el present decret llei.

El Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, contempla en el seu article 24 les retribucions complementàries d'aplicació al personal amb vincle d'ocupació funcionarial, entre les quals s'assenyalen els complements destinats a retribuir l'especial dificultat tècnica, responsabilitat, dedicació exigible per a l'acompliment de determinats llocs de treball o les condicions en què es desenvolupen, així com el grau d'interés, iniciativa o esforç amb què el funcionari exerceix el seu treball.

Per part seua, l'article 55 del Text Refós de la Llei de Funció Pública Valenciana, aprovat per Decret legislatiu de 24 d'octubre de 1995 (vigent per a aquest supòsit) regula el complement d'activitat professional, que retribueix el grau d'interés, iniciativa o esforç amb què el personal funcionari exerceix el seu treball i el rendiment o resultats obtinguts.

Així mateix, l'article 43.2 de la Llei 55/2003, de 16 de desembre, de l'Estatut Marc del personal estatutari dels serveis de salut, preveu també la possibilitat de retribuir circumstàncies especials a través d'un complement de productivitat, enfocat a l'especial rendiment, l'interés o la iniciativa de la persona titular del lloc, així com la seua participació en programes o actuacions concretes.

A l'empara d'aquest marc normatiu és possible establir, referida a les especials circumstàncies de l'atenció sanitària i sociosanitària que va tindre lloc durant el període de l'estat d'alarma, la retribució extraordinària que s'articula mitjançant aquest Decret llei.

L'article 2 estableix que la concreció de la distribució d'aquesta compensació serà establida mitjançant acord del Consell, prèvia negociació amb els representants del personal.



III



L'article 44 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, faculta al Consell a adoptar, en casos d'extraordinària i urgent necessitat, decrets llei sotmesos a debat i votació en les Corts, atenent el que preceptua l'article 86 de la Constitució Espanyola.

L'adopció de mesures urgents mitjançant un decret llei ha sigut avalada pel Tribunal Constitucional, sempre que existisca una motivació expressa i raonada de la necessitat i de la urgència, que permeta constatar la inoperància de les mesures adoptades si es dilatara l'adopció d'aquestes mitjançant la tramitació ordinària d'altres instruments normatius.

Aquesta necessitat inajornable sorgeix, tal com requereix la jurisprudència del Tribunal Constitucional, «per raons difícils de preveure que requerisquen una acció normativa immediata en un termini més breu que el requerit per la via normal o pel procediment d'urgència per a la tramitació parlamentària de les lleis», i es deriva del judici polític i d'oportunitat que correspon al Consell i que suposa una ordenació de les prioritats d'actuació que requereix la situació d'emergència.

L'expansió de la pandèmia i les mesures de contenció adoptades per les autoritats sanitàries i pel Reial decret 463/2020, de 14 de març, pel qual es declara l'estat d'alarma per a la gestió de la situació de crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, justifiquen les circumstàncies impossibles de preveure i la necessitat d'adoptar les mesures ja exposades.

L'emergència social derivada de la crisi de la Covid-19, requereix de l'adopció de mesures que contribuïsquen a la motivació i la gratificació del personal sanitari, no sanitari i sociosanitari públic que va atendre amb professionalitat i compromís tant a la ciutadania que acudia als centres de salut i hospitals amb tota mena de patologies, especialment relacionades amb la pandèmia, com als col·lectius extremadament vulnerables, entre els quals es troben les persones majors i les persones amb diversitat funcional. Això justifica la urgència i la legitimació per a dictar un decret llei que abaste «els objectius marcats per al govern del país, que, per circumstàncies difícils o impossibles de preveure, requereixen una acció normativa immediata».

En conseqüència, d'acord amb l'article 44.4 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, i l'article 58 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, a proposta de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, i de la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, prèvia deliberació del Consell en la reunió de 16 de novembre de 2020,





DECRETE



Article 1. Compensació econòmica i àmbit d'aplicació

1. S'estableix una compensació econòmica, per import total de 43.700.100,00 €, de reconeixement al personal sanitari, no sanitari i sociosanitari que presta serveis, respectivament, en el Sistema Valencià de Salut, la gestió de la qual competeix a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, i en els recursos residencials de persones majors i persones amb diversitat funcional i de salut mental del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials de gestió directa dependent de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives, que serà percebuda pel personal dependent de l'Administració Pública dels citats dispositius que va atendre de manera directa, efectiva i presencial en les labors de gestió o cures a les persones afectades per la Covid-19 durant el període comprés entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020.



2. La quantia que es perceba per cada persona beneficiària serà proporcional al temps efectiu de treball durant el citat període de l'estat d'alarma, i podrà percebre's en funció de cada categoria professional o a l'exposició al risc segons s'acorde en cadascun dels àmbits d'aplicació d'aquest decret llei. A aquest efecte també es computarà el temps transcorregut en situació d'incapacitat temporal a causa de la Covid-19, bé per resultar positiu o per contacte en aïllament.



3. A més, el personal del dispositiu de salut pública dependent de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que haguera realitzat un excés de jornada sobre la reglamentàriament prevista per a atendre la detecció precoç, control de fonts d'infecció i vigilància epidemiològica relacionats amb la Covid-19, i que no haja pogut ser compensada en temps de descanso fins a la publicació d'aquest decret llei, serà retribuït mitjançant una gratificació extraordinària, la dotació de la qual estarà compresa dins de la quantitat global establida en el apartat 1.





Article 2. Aplicació mitjançant acord del Consell

La quantia final que perceba cada persona beneficiària s'obtindrà mitjançant l'aplicació dels criteris descrits en l'article 1, i serà establida mitjançant acord del Consell, prèvia negociació en les meses sectorials de Sanitat i Funció Pública.



DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Habilitació

S'autoritza la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic a realitzar les modificacions pressupostàries necessàries per executar aquest decret llei.



Segona. Altres compensacions

Atesa la prolongació de la situació que pot donar-se en l'àmbit sanitari i sociosanitari a conseqüència de la Covid-19, es podran determinar altres compensacions econòmiques per a aquest personal mitjançant acord del Consell, prèvia negociació amb la representació sindical de tots dos sectors, i previ informe favorable de la conselleria competent en matèria d'hisenda.



DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquest decret llei entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 16 de novembre de 2020



El president de la Generalitat

XIMO PUIG I FERRER



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives

MÓNICA OLTRA JARQUE



La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública

ANA BARCELÓ CHICO

Mapa web