Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 26 de febrer de 2021, de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional, per la qual es convoca el procés de selecció d'instituts d'excel·lència de Formació Professional a la Comunitat Valenciana. [2021/1959]

(DOGV núm. 9036 de 08.03.2021) Ref. Base de dades 002037/2021


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Autoritzacions administratives
    Descriptors:
      Temàtics: centre d'ensenyament



La Llei orgànica 3/2020, de 29 de desembre, per la qual es modifica la Llei orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'educació, estableix que la Formació Professional comprén el conjunt d'accions formatives que capaciten per a l'acompliment qualificat de les diverses professions, l'accés a l'ocupació i la participació activa en la vida social, cultural i econòmica.

La Llei orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les qualificacions i de la Formació Professional, té per objecte l'ordenació d'un sistema integral de Formació Professional, qualificacions i acreditació que puga respondre amb eficàcia i transparència a les demandes socials i econòmiques a través de les diverses modalitats formatives i afavorisca la inserció laboral i la formació al llarg de la vida.

L'article 11 d'aquesta Llei orgànica 5/2002 regula els centres de Formació Professional i en l'apartat 1 habilita l'Administració educativa per a establir els requisits que han de reunir els centres que impartiran ofertes de Formació Professional conduents a l'obtenció de títols de Formació Professional i certificats de professionalitat. Així mateix, en l'apartat 7, estableix que la innovació i experimentació en matèria de formació professional es desenvoluparà a través d'una xarxa de centres de referència nacional, amb implantació en totes les comunitats autònomes, especialitzats en els diferents sectors productius. A tals efectes, aquests centres podran incloure accions formatives dirigides a estudiants, treballadors ocupats i aturats, així com a empresaris i formadors. En correlació amb l'esmentada xarxa de centres de referència nacional, i per a reforçar la presència en el nostre territori de centres d'excel·lència, concebuts com una institució al servei dels sistemes de Formació Professional, que faciliten una formació i ensenyaments professionals competitius i que responguen al context immediat de demanda de qualificació dels sectors productius, es proposen instituts d'excel·lència en l'àmbit de la Formació Professional. El seu treball ha de ser, en conseqüència, referent tecnològic i competencial per al sector productiu i formatiu.

Així, aquests instituts d'excel·lència es distingeixen per a programar i executar actuacions de caràcter innovador, experimental i formatiu en matèria de la formació professional, i estan organitzats en una xarxa de centres autonòmics de Formació Professional.

La disposició addicional cinquena de la mateixa norma estableix que les administracions públiques, en l'àmbit de les seues competències, consolidaran una xarxa estable de centres de Formació Professional que permeta harmonitzar l'oferta i avançar en la qualitat d'aquesta xarxa, de la qual formaran part també els centres integrats públics. Els centres de Formació Professional tenen com a fonament el servei a la ciutadania, i, per a això, han de satisfer les seues necessitats i expectatives quant a formació i qualificació professional, cosa que constitueix un objectiu només assolible mitjançant un procés de millora contínua dels sistemes de gestió i dels resultats que es vagen aconseguint.

Per aquest motiu, des d'aquesta secretaria autonòmica, es vol promoure i encoratjar aquells centres públics de Formació Professional que destaquen pel seu treball innovador i excel·lent perquè siguen partícips actius i referents de l'excel·lència amb la finalitat general de planificar i desenvolupar accions d'innovació aplicada, i realitzar experimentació i investigació en matèria de formació professional.

En el mateix sentit, el Reial decret 1147/2011, de 29 de juliol, pel qual s'estableix l'ordenació general de la Formació Professional en el sistema educatiu, destaca en l'article 56 l'impuls a la innovació i qualitat, establint els mecanismes oportuns perquè el Ministeri d'Educació impulse, juntament amb les administracions educatives, accions i mesures dirigides, entre altres finalitats, a incentivar l'esforç dels centres per a la millora dels nivells de qualitat com a contribució a l'excel·lència en l'àmbit de la Formació Professional, així com potenciar la innovació en aspectes didàctics, tecnològics, d'orientació i inserció professional.



D'acord amb la normativa indicada, i en vista de les funcions que em són atribuïdes en el Decret 173/2020, de 30 d'octubre, del Consell, d'aprovació del Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, resolc:



Primer. Objecte i àmbit d'aplicació

La present resolució té per objecte convocar el procediment de selecció i nomenament de centres docents públics de Formació Professional per a ser reconeguts com a instituts d'excel·lència de Formació Professional a la Comunitat Valenciana.



Segon. Definició

1. Es consideren instituts d'excel·lència de Formació Professional els centres públics que, coordinats per la direcció general responsable de la Formació Professional del sistema educatiu, planifiquen i desenvolupen accions d'innovació aplicada, i realitzen experimentació i investigació en matèria de formació professional.

2. Els instituts d'excel·lència de Formació Professional estaran especialitzats en els diferents sectors productius, a través de les famílies o sectors professionals reconeguts a la Comunitat Valenciana.



3. Aquests centres ajudaran a desenvolupar noves tendències pedagògiques i serveis tècnics a la resta de centres de la Comunitat Valenciana, en l'àmbit de la família professional assignada o sector productiu.

4. Els instituts d'excel·lència de Formació Professional poden incloure accions de difusió i investigació d'aspectes relacionats amb la seua especialització dirigides a personal formador, empreses i estudiants, coordinats amb la direcció general responsable en matèria de formació professional.

5. Es defineix la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència de Formació Professional a la Comunitat Valenciana com un node de col·laboració entre els membres d'aquesta xarxa i entre aquests i els diferents centres educatius que imparteixen Formació Professional per a dinamitzar i concretar un projecte comú.



Tercer. Finalitats

Les finalitats dels instituts d'excel·lència d'ensenyament en la Comunitat Valenciana, en l'àmbit de la seua especialització, són:

a) Detectar les necessitats de qualificació del sistema productiu i contribuir a l'actualització i al desenvolupament de les competències contingudes en els títols de Formació Professional per a adaptar-la a les esmentades necessitats.

b) Coordinar-se amb altres centres dependents de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport per a experimentar projectes d'innovació relacionats amb les famílies professionals o sectors productius, en matèria de formació professional, quant a la determinació i les propostes en temes tecnològics i pedagògics.

c) Realitzar activitats conjuntes amb les associacions empresarials, sectorials o empreses de caràcter autonòmic, a fi de concretar accions que milloren les competències de l'alumnat.

d) Servir d'enllaç entre la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, els centres de Formació, Innovació i Recursos per al professorat (CEFIRE) i els sectors productius i socials, i promoure la creació de nodes de coordinació en l'àmbit de la Formació Professional.

e) Proporcionar a la direcció general competent en matèria de formació professional del sistema educatiu la informació necessària per a la millora del sistema integrat de Formació Professional.



Quart. Funcions

Les funcions dels instituts d'excel·lència d'ensenyament professional a la Comunitat Valenciana, en l'àmbit de la família professional o sector productiu assignat, són:

1. Reconéixer millores en la qualificació dels sectors productius, per a adequar l'oferta de Formació Professional a les necessitats dels sectors econòmics.

2. Col·laborar amb els centres de referència nacional i amb els centres que imparteixen Formació Professional a la Comunitat Valenciana en l'àmbit de la investigació i la innovació.

3. Experimentar accions d'innovació aplicada en els centres educatius, essencialment en temes de noves metodologies pedagògiques aplicades en els cicles formatius.

4. Col·laborar i participar amb els CEFIRE i, més concretament, amb els CEFIRE específics de Formació Professional per a dissenyar i desenvolupar plans de perfeccionament tècnic i metodològic de docents, personal expert i orientadors professionals.

5. Participar, junt amb la direcció general competent en matèria de formació professional, en l'estudi de la idoneïtat i la proposta d'actualitzacions d'instal·lacions, equipaments i mitjans didàctics.

6. Investigar mètodes d'assegurament de la qualitat aplicats als centres que imparteixen Formació Professional.

8. Col·laborar amb instituts tecnològics per a observar i analitzar l'evolució dels diferents sectors productius.

9. Participar en programes i iniciatives internacionals.

10. Realitzar altres funcions que els siguen assignades per la direcció general competent en matèria de formació professional del sistema educatiu relacionades amb els fins descrits.



Cinqué. Requisits dels centres sol·licitants

Els instituts que imparteixen formació a la Comunitat Valenciana i sol·liciten pertànyer a la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència han de reunir les següents condicions:

1. Estar impartint, almenys, dos cicles de la família professional en la qual es vol participar en la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència de la Comunitat Valenciana durant més de quatre cursos acadèmics, a excepció de les famílies d'Arts i Artesanies i de Vidre i Ceràmica, on tan sols és necessari un cicle formatiu.

2. Tindre certificat un sistema de gestió de la qualitat o comprometre's a tindre'l en menys de tres anys.

3. Presentar un pla d'acció que desenvolupe les funcions contingudes en la present resolució.



Sisé. Nomenament i selecció dels centres que integren la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència de Formació Professional

1. El nomenament d'institut d'excel·lència de Formació Professional de la Comunitat Valenciana serà mitjançant una resolució de la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional.

2. La nominació, per primera vegada, d'un centre com a membre de la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència en representació d'una de les famílies o sectors professionals establits serà per un període de quatre anys.



3. Els centres aspirants a formar part de la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència de Formació Professional hauran de presentar la sol·licitud segons el model de l'annex I de la present resolució en el Registre de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport, en el termini de trenta dies naturals a comptar des de l'endemà de la publicació d'aquesta resolució en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

4. La selecció dels centres de la Xarxa d'Instituts d'Excel·lència la farà una comissió constituïda a aquest efecte i integrada pels membres següents:

– La persona titular de la direcció general competent en matèria de formació professional.

– La persona titular de la Subdirecció General de Formació i Qualificació Professional.

– Una persona representant de la Inspecció Educativa designada per la Inspecció General d'Educació.

– Una persona representant dels CEFIRE específics de Formació Professional designada per la Subdirecció General de Formació del Professorat.

– Un representant de la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial designat per la direcció, que actuarà com a secretari, amb veu i sense vot.

5. La comissió de selecció es reunirà per a valorar la idoneïtat i mèrit dels centres aspirants en un màxim d'un mes a comptar de la finalització del termini per a presentar les sol·licituds i cada vegada que s'haja de substituir algun membre de la xarxa.



Seté. Renovació i pèrdua de la condició d'institut d'excel·lència de Formació Professional.

1. Transcorregut el període de quatre anys, es realitzarà una nova convocatòria per a actualitzar la relació d'instituts d'excel·lència de la Comunitat Valenciana.

2. La direcció general competent en matèria de formació professional avaluarà el funcionament dels centres seleccionats i podrà proposar, abans que finalitze el període establit, a la Secretaria Autonòmica d'Educació i Formació Professional la revocació motivada d'algun dels instituts seleccionats en la present convocatòria i la seua substitució per un altre centre.

3. Els centres designats per aquest procediment seran nomenats pel mateix període que el centre revocat.





DISPOSICIÓ FINAL



Única. Entrada en vigor

Aquesta resolució tindrà efectes des de l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



De conformitat amb el que s'estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i en els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades podran interposar un recurs potestatiu de reposició o plantejar directament un recurs contenciós administratiu en els terminis i davant dels òrgans que s'indiquen a continuació:

a) Recurs potestatiu de reposició davant del conseller d'Educació, Cultura i Esport en el termini d'un mes, a comptar des de l'endemà de la publicació.

b) Recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana en el termini de dos mesos, a comptar des de l'endemà de la publicació.



València, 26 de febrer de 2021.– El secretari autonòmic d'Educació i Formació Professional: Miguel Soler Gracia.

Mapa web