Ficha docv

Ficha docv









RESOLUCIÓ de 20 d'octubre de 2022, del conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es convoca l'acció concertada per a la gestió, organització i tramitació dels desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi. [2022/10059]

(DOGV núm. 9463 de 04.11.2022) Ref. Base de dades 009724/2022




Fets

1. Les persones sotmeses al tractament d'hemodiàlisi responen generalment al de persones majors amb dificultats de mobilitat i molt dependents, i és el mitjà de trasllat al centre un dels elements que subjectivament més marca la seua qualitat de vida, trasllat que ha de realitzar com a mínim tres vegades a la setmana i habitualment durant la resta de la seua vida. Aquests persones, en la majoria dels casos, han de desplaçar-se als centres pels seus propis mitjans, i sol·licitar un reembossament de despeses, en els termes de l'Ordre de 26 d'abril de 2002, de la Conselleria de Sanitat, per la qual es regula el transport no concertat d'usuaris i dietes d'hostalatge i manutenció en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

2. Les associacions de pacients són les que, tradicionalment, col·laboren amb aquests persones malaltes en la gestió i organització d'aquests desplaçaments a la Comunitat Valenciana i a la resta del territori nacional, per l'especial sensibilitat cap a aquests.

3. La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha regulat l'acció concertada i ha establit les condicions a les quals s'ha de sotmetre la realització d'acords amb entitats públiques o entitats privades sense ànim de lucre, per a la prestació a les persones de serveis de caràcter sanitari, amb mitjans aliens a la xarxa pròpia del sistema públic sanitari de la Comunitat Valenciana.

4. Per Resolució de 2 de juny de 2017, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, es va convocar acció concertada per a la gestió, organització i tramitació dels desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.



5. Per acords de data 27 de desembre de 2017 es van signar accions concertades amb Alcer Castalia i amb Alcer Alicante, que van ser publicats en el DOGV amb data 15 de gener de 2018 i la vigència de les quals expira el 31 de desembre de 2022.

6. La directora general d'Assistència Sanitària ha emés un informe on justifica la necessitat de concertar la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.



Fonaments de dret

1. La Llei 14/1986, de 25 d'abril, general de sanitat, en l'article 90.



2. La Llei 10/2014, de 29 de desembre, de la Generalitat, de salut de la Comunitat Valenciana.

3. El Reial decret 1030/2006, de 15 de setembre, modificat pel Reial Decret llei 16/2012, de 20 d'abril, de mesures urgents per a garantir la sostenibilitat del Sistema Nacional de Salut i millorar la qualitat i la seguretat de les seues prestacions.

4. Llei 7/2017, de 30 de març, de la Generalitat, sobre acció concertada per a la prestació de serveis a les persones en l'àmbit sanitari.



5. El Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual determina les conselleries en què s'organitza l'Administració de la Generalitat

6. El Decret 185/2020, de 16 de novembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

7. Ordre 3/2017, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es regula l'acció concertada per a la prestació de serveis a les persones en l'àmbit sanitari.

8. Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

9. Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



10. Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, de protecció de dades personals i garantia dels drets digitals.

Per tot això, resolc:



Primer

Convocar l'acció concertada per a la prestació de serveis a les persones en l'àmbit sanitari, per a la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi d'acord amb l'annex I d'aquesta resolució.



Segon

Aprovar les condicions administratives i tècniques, els requisits aplicables a l'acció concertada, com també les seues condicions econòmiques, d'acord amb les tarifes màximes o mòduls que figuren com a annex II a aquesta resolució.



Tercer

Ordenar la publicació aquesta resolució en el DOGV.



Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, les persones interessades podran interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptador des de l'endemà de la recepció de la notificació. Així mateix, amb caràcter potestatiu, es podrà interposar un recurs de reposició, en el termini d'un mes des de l'endemà de la notificació, davant el mateix òrgan que ha dictat la resolució. Tot això de conformitat amb el que s'estableix en els articles 112, 114, 115, 123 i 124 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i els articles 8, 14.2 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que les persones interessades puguen exercir, si escau, qualsevol altre que consideren procedent.





València, 20 d'octubre de 2022.– El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública: Miguel Mínguez Pérez.





ANNEX I

Convocatòria d'acció concertada per a la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi



1. Objecte, àmbit d'aplicació i modalitat d'acció concertada

S'estableix com a objecte de la convocatòria l'acció concertada per a la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.



L'àmbit d'aplicació és la Comunitat Valenciana i seran beneficiàries les persones que tinguen la condició d'assegurat o beneficiari de conformitat amb el que s'estableix en el Reial decret 1192/2012, de 3 d'agost, pel qual es regula la condició d'assegurat i de beneficiari a l'efecte de l'assistència sanitària a Espanya, amb càrrec a fons públics, a través del Sistema Nacional de Salut, així com les persones a les quals és aplicable la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana, quan regula l'accés universal a l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana i que formen part de la càpita dels departaments de Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, com també del Consorci Hospital General Universitari de València, adherit a aquest acord.



La modalitat d'acció concertada que es convoca és de caràcter singular per a cadascuna de les províncies de la Comunitat Valenciana, i se subscriu exclusivament amb una entitat en cadascuna d'aquestes, a la qual s'atribueix la completa prestació de la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.



2. Lloc i termini de presentació

Les sol·licituds hauran de presentar-se exclusivament per via telemàtica en el Registre Electrònic de la Generalitat, mitjançant accés al corresponent tràmit electrònic disponible en la seu electrònica de la Generalitat (https://sede.gva.es), sense que siguen tingudes en compte les sol·licituds presentades per qualsevol altre mitjà, de conformitat amb el que es disposa en l'article 14.2 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, en cas contrari, serà d'aplicació el que es disposa en l'article 68.4 de l'esmentada llei.

La presentació de la sol·licitud implica l'acceptació de les bases reguladores.

El termini de presentació de sol·licituds serà de quinze dies hàbils comptador des de l'endemà de la publicació d'aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



3. Requisits de les entitats i documentació que han de presentar juntament amb la sol·licitud

D'acord amb l'article 2,c de la Llei 7/2017, d'acció concertada, les entitats públiques o privades sense ànim de lucre no vinculades o creades ad hoc per una altra empresa o grup d'empreses amb ànim de lucre, entre els fins de les quals estiga el suport i la col·laboració dels col·lectius de pacients amb malaltia renal crònica que vulguen participar en aquesta convocatòria hauran de complir els requisits següents que estableix l'article 6 de l'Ordre 3/2017, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es regula l'acció concertada per a la prestació de serveis a les persones en l'àmbit sanitari:

a) Estar autoritzats per al seu funcionament per l'administració competent en cada cas, d'acord amb la normativa que li siga aplicable.



b) Estar inscrits en el Registre de Centres i Serveis Sanitaris de la Generalitat Valenciana, o en el registre corresponent, les activitats i els serveis objecte de l'acció concertada, quan s'establisca aquest requisit normativament.

c) Estar al corrent en el pagament de les obligacions tributàries i de Seguretat Social.

d) Acreditar el compliment de la normativa que, amb caràcter general o específic, els siga aplicable, tant per la naturalesa jurídica de l'entitat com pel tipus de servei objecte de concertació, per al qual s'adjuntarà declaració responsable del compliment d'aquesta normativa.

e) No incórrer en les causes d'incompatibilitat per a la concertació de serveis sanitaris que establisca la legislació, i adjuntar la declaració responsable.

f) Disposar d'una assegurança de responsabilitat civil que cobrisca els serveis concertats, i adjuntar a aquest efecte la declaració responsable.

h) Acreditar la solvència financera, d'acord amb el model de l'annex III de la resolució d'aquesta convocatòria.

i) Acreditar la solvència tècnica per a prestar el servei, d'acord amb el model de l'annex III de la resolució d'aquesta convocatòria.

j) Quan l'objecte de l'acció concertada consistisca en serveis que, d'acord amb la normativa vigent, hagen de prestar-se en un espai físic determinat, s'ha d'acreditar la titularitat del centre o la disponibilitat per qualsevol títol jurídic vàlid per un període no inferior al de la vigència de l'acord d'acció concertada, d'acord amb el model de l'annex III de la resolució d'aquesta convocatòria.

k) Acreditar el compliment del que s'estableix en la normativa de prevenció de riscos laborals, plans d'autoprotecció, plans d'emergència o mesures d'emergència, i aportar en aquest sentit la declaració responsable.

Així mateix, s'ha d'adjuntar la declaració responsable de no ser beneficiari de qualsevol subvenció o ajuda econòmica de qualsevol Administració pública per al finançament dels serveis i prestacions sanitàries que constitueixen l'objecte de l'acord d'acció concertada.

A més del que s'ha dit anteriorment, les entitats hauran de presentar:

a) Memòria tècnica de la prestació del servei que s'ofereix per a la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.



b) Memòria econòmica: oferta econòmica del servei oferit per a la gestió, organització i tramitació de desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi, i desglossar, si escau, l'IVA.

c) Llista nominal de la plantilla de personal del servei, amb especificació del tipus de contracte, duració i antiguitat en l'empresa, d'acord amb el model de l'annex III de la resolució d'aquesta convocatòria.

d) Memòria de planificació, coordinació i bones pràctiques amb les adjudicatàries del contracte del servei de tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.

La presentació de la sol·licitud suposa que l'entitat autoritza els funcionaris de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública perquè puguen obtindre directament la comprovació de les dades d'estar al corrent dels pagaments amb l'Agència Tributària estatal i amb la hisenda autonòmica, i amb la Tresoreria de la Seguretat Social, així com les dades d'identitat, d'acord amb el que es disposa en el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.





4. Formalització dels acords d'acció concertada

Els acords d'acció concertada que s'estableixen a l'empara d'aquesta resolució es formalitzaran mitjançant document administratiu d'acord amb el que es preveu en l'article 9 de l'Ordre 3/2017, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, en el qual es facen constar els drets i les obligacions recíproques, així com les característiques concretes del servei i altres circumstàncies derivades d'aquesta convocatòria i de les condicions tècniques i administratives de l'acord d'acció concertada.



En el moment de la formalització de l'acord d'acció concertada s'haurà d'acreditar amb originals, o còpies degudament compulsades, els requisits exigits per a poder subscriure l'acord d'acció concertada.





5. Vigència de l'acord d'acció concertada

El règim d'aquest acord d'acció concertada tindrà una vigència d'un any des de la data de la formalització i es podrà prorrogar per alte any de manera successiva, anual i de mutu acord.



6. Pressupost

El pressupost màxim de l'acord s'ha determinat considerant el valor estimat total de les prestacions a realitzar per al període inicial des de l'1 de gener de 2023 fins al 31 de desembre de 2023 que figura en l'apartat 12 del document de condicions tecnicoadministratives (annex II). L'IVA està inclòs en l'import màxim estimat per a totes aquelles activitats en les quals siga aplicable.

La distribució pressupostària per províncies mensual i anual és:



PROVÍNCIES TOTAL PRESSUPOST ANUAL TOTAL PRESSUPOST

MES

L2 VALÈNCIA 202.319,67 16.860,08

L3 ALACANT 116.797,26 9.733,11

L1 CASTELLÓ 62.489,90 5.207,56

TOTAL 381.606,83 31.800,75







I per aplicacions pressupostàries:



LOTS APLICACIÓ

PRESSUPOSTÀRIA IMPORT 2023 IMPORT MENSUAL

LOT 1 10.02.91.0101.412.24.255.03 9.914,96 826,25

10.02.91.0201.412.24.255.03 28.440,28 2.370,02

10.02.91.0205.412.24.255.03 22.830,50 1.902,54

10.02.91.0250.412.24.255.03 1.304,16 108,75

LOT 2 10.02.91.0301.412.24.255.03 15.480,27 1.290,02

10.02.91.0401.412.24.255.03 27.282,06 2.273,51

10.02.91.0501.412.24.255.03 32.033,43 2.669,45

10.02.91.0601.412.24.255.03 31.726,89 2.643,91

10.02.91.1001.412.24.255.03 7.663,50 638,63

10.02.91.0701.412.24.255.03 6.590,61 549,22

GRAL. VALÈNCIA 35.252,10 2.937,68

10.02.91.0901.412.24.255.03 28.354,95 2.362,91

10.02.91.1101.412.24.255.03 13.794,30 1.149,53

10.02.91.0280.412.24.255.03 4.141,56 345,22

LOT 3 10.02.91.1501.412.24.255.03 19.765,35 1.647,11

10.02.91.1601.412.24.255.03 23.758,35 1.979,86

10.02.91.1801.412.24.255.03 26.553,45 2.212,79

10.02.91.1901.412.24.255.03 17.968,50 1.497,38

10.02.91.2001.412.24.255.03 21.761,85 1.813,49

10.02.91.0230.412.24.255.03 6.989,76 582,48

  TOTAL 381.606,83 31.800,75







A l'efecte de l'aplicació de les disposicions de l'article 106.2 del Tractat de funcionament de la Unió Europea, aquesta convocatòria no està sotmesa al règim de notificació d'ajudes de l'Estat.





7. Criteris i sistema de selecció

Es constituirà una comissió tècnica per a la valoració de les sol·licituds presentades, de conformitat amb el que preveu l'article 8.4 de l'Ordre 3/2017, d'1 de març, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per a l'emissió d'informe sobre el compliment de requisits i la idoneïtat de l'entitat pública o privada sense ànim de lucre, si escau, per a realitzar la prestació sanitària objecte de concertació.



L'informe sobre el compliment de requisits establits per a la concertació de prestació d'un determinat servei servirà de justificació per a la corresponent proposta d'acord d'acció concertada.

Els criteris de selecció de les sol·licituds tindran una puntuació màxima de 100 punts, que es distribuiran de la manera següent:

a) Implantació en la mateixa localitat o àrea geogràfica en la qual es prestarà el servei: 5 punts.

b) Estructura, equipament i serveis que presta l'entitat: fins a 5 punts.

c) Anys d'experiència acreditada en la gestió de serveis d'aquest tipus: fins a 20 punts.

d) Planificació, coordinació i bones pràctiques amb les adjudicatàries del contracte del servei de tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi: fins a 10 punts.

e) Oferta econòmica del servei o serveis oferits, desglossant, si escau, l'IVA: fins a 50 punts.

f) Contractació a col·lectius més desfavorits, estabilitat i duració en l'ocupació: fins a 5 punts.

g) Bones pràctiques socials i gestió de personal, a través de creació d'ocupació per a persones amb un grau de discapacitat igual o superior al 33 % i promoció de la igualtat efectiva d'homes i dones en el mercat de treball: 5 punts.

Per a la valoració d'aquests criteris de selecció es tindrà en compte la documentació presentada en l'apartat 3 d'aquesta convocatòria.

En les ofertes finals de l'apartat c es valorarà fins a 20, mitjançant una fórmula de proporció directa. S'atorgarà la màxima puntuació al major nombre d'anys d'experiència acreditada. Valorant la resta de les ofertes mitjançant proporcionalitat directa amb l'anterior, aplicant la formula següent:



20 x IOV/IOME on:



· 20: és la màxima puntuació assignada al criteri anys.

· IOME: és el nombre d'anys de l'oferta major.

· IOV: és el nombre d'anys de l'oferta a valorar.

En les ofertes finals de l'apartat e es valorarà fins a 50, mitjançant una fórmula de proporció inversa. S'atorgarà la màxima puntuació a l'oferta econòmica més baixa. Valorant la resta de les ofertes mitjançant proporcionalitat inversa amb l'anterior, aplicant la formula següent:



50 x IOME/IOV on:



· 50: és la màxima puntuació assignada al criteri preu.

· IOME: és l'oferta més econòmica.

· IOV: és l'import de l'oferta a valorar.

La valoració de les ofertes finals de la resta d'apartats es realitzarà mitjançant una fórmula de proporció directa.

En cas d'empat de la puntuació obtinguda per dues o més entitats a les quals haguera correspost la màxima puntuació, tindran preferència, en la selecció dels acords d'acció concertada corresponents, les propostes de les entitats que en la solvència tècnica presenten un pla d'igualtat prèviament aprovat per qualsevol Administració pública o òrgan competent.



8. Comissió tècnica de valoració

La comissió tècnica de valoració és l'encarregada d'estudiar i examinar totes les sol·licituds que prèviament hagen admés a tràmit els serveis tècnics de la Direcció General d'Assistència Sanitària i emetre un informe que ha de servir de base a l'òrgan instructor per a elaborar la proposta de resolució. En aquest informe, la comissió tècnica avaluadora ha d'establir la llista ordenada per puntuació de les possibles entitats beneficiàries.

Aquesta comissió la integraran:

a) Presidència: la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària. Suplent: la persona titular de la subdirecció general amb competències en matèria de planificació i organització assistencial.

b) Vocals: dos tècnics o tècniques de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària (titulars i suplents).

c) ecretaria: cap de servei amb competències en matèria de gestió assistencial pròpia i externa concertada i no concertada. Suplent: un tècnic o tècnica del servei amb competències en matèria de gestió assistencial pròpia i externa concertada i no concertada.



9. Garanties de compliment dels acords d'acció concertada

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública durà a terme de manera periòdica l'avaluació de l'execució d'aquest acord d'acció concertada, a través de la comissió de seguiment.

Les entitats objecte d'aquesta acció concertada estaran sotmeses a les actuacions de control i inspecció que es duguen a terme des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per a assegurar-ne el correcte compliment.

Aquelles qüestions litigioses que puguen derivar-se d'aquest acord d'acció concertada seran resoltes per la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, sense perjudici que, una vegada esgotada la via administrativa, es puguen sotmetre a la jurisdicció contenciosa administrativa.





10. Causes de resolució

Són causes de resolució dels acords d'acció concertada les següents:



a) L'acord mutu de les parts, manifestat amb una antelació de tres mesos per a garantir la continuïtat del servei.

b) L'incompliment greu de les obligacions derivades de l'acord d'acció concertada per part de l'Administració o de qui siga titular del servei, després del requeriment per a exigir el compliment de les obligacions derivades d'aquest.

c) El venciment del termini de duració de l'acord d'acció concertada, llevat que s'acorde la pròrroga o la renovació d'aquest.

d) L'extinció de la persona jurídica a la qual corresponga la titularitat.

e) La revocació de l'acreditació, homologació o autorització administrativa de l'entitat concertada o dels serveis de l'acció concertada.



f) El cessament voluntari, degudament autoritzat, de l'entitat concertada en la prestació del servei.

g) La inviabilitat econòmica de la persona titular de l'acord d'acció concertada, constatada pels informes d'auditoria que se sol·liciten.



h) La negació per a atendre pacients derivats per l'Administració o la prestació de serveis concertats no autoritzats per aquesta.

i) La sol·licitud d'abonament a persones receptores dels serveis o prestacions complementàries quan no hagen sigut autoritzades per l'Administració.

j) La infracció de les limitacions a la contractació o cessió de serveis concertats.

Una vegada declarada l'extinció de l'acord d'acció concertada, l'Administració que concerta adoptarà les mesures necessàries per a garantir la continuïtat de la prestació del servei de què es tracte.





11. Jurisdicció competent

Aquelles qüestions litigioses que puguen derivar-se dels acords d'acció concertada realitzats seran resoltes per l'òrgan que va autoritzar l'acord d'acció concertada, sense perjudici que, una vegada esgotada la via administrativa, es puguen sotmetre a la jurisdicció contenciosa administrativa.





ANNEX II

Document de condicions tècniques i administratives

per a la gestió, organització i tramitació de desplaçaments

de persones en tractament de la malaltia

renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi



1. Contingut dels serveis i delimitació de les prestacions

Aquest acord d'acció concertada té per objecte la gestió, organització i tramitació dels desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi des del seu domicili al centre de tractament i el seu retorn al domicili, en els termes previstos en l'Ordre de 26 de novembre de 2002 o la normativa que la substituïsca.



2. Àmbit i cobertura de la prestació concertada

L'àmbit d'aplicació és la Comunitat Valenciana i seran beneficiàries les persones que tinguen la condició d'assegurat o beneficiari de conformitat amb el que s'estableix en el Reial decret 1192/2012, de 3 d'agost, pel qual es regula la condició d'assegurat i de beneficiari a l'efecte de l'assistència sanitària a Espanya, amb càrrec a fons públics, a través del Sistema Nacional de Salut, com també les persones a les quals és aplicable la Llei 10/2014, de 29 de desembre, de salut de la Comunitat Valenciana, quan regula l'accés universal a l'atenció sanitària a la Comunitat Valenciana, i que formen part de la càpita dels departaments de Salut de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, com també del Consorci Hospital General Universitari de València, adherit a aquest acord, i tinguen prescrit, per facultatiu o facultativa autoritzat, la necessitat d'aquest transport.



3. Procediment de tramitació

El procediment s'ajustarà al que es preveu en l'article 8 de l'Ordre 3/2017, d'1 de març, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual es regula l'acció concertada per a la prestació de serveis a les persones en l'àmbit sanitari.



4. Servei

El nombre aproximat de pacients dependents dels hospitals de gestió directa de la Comunitat Valenciana i en tractament en centres d'hemodiàlisis és de 2.700. La previsió del nombre total de pacients en l'àmbit territorial per províncies a la Comunitat Valenciana, tal com figura en la taula següent, és:



LOT PACIENTS TOTALS PACIENTS ESTIMATS

L2 VALÈNCIA 1.500 1.320

L3 ALACANT 650 585

L1 CASTELLÓ 550 479

TOTAL 2.700 2.384





Ha d'entendre's que l'estimació dels pacients que consten en aquesta convocatòria té com a finalitat facilitar els possibles sol·licitants la composició i el dimensionament de la proposta d'acció concertada, però no suposarà en cap cas una obligació per part de l'Administració que no estarà obligada a requerir aquest nombre de serveis al llarg de la vigència de l'acord.



5. Sistema i requisits per a l'accés

5.1. Inclusió en el servei

Els pacients, als quals els hagen prescrit tractament d'hemodiàlisi i transport, corresponents als departaments de salut de gestió directa de la Comunitat Valenciana, del Consorci Hospital General Universitari de València, podran incorporar-se al servei objecte d'aquest acord d'acció concertada quan complisquen els requisits següents:



– Que el tractament estiga prescrit per un facultatiu o facultativa autoritzat, en els termes de l'apartat 2n.

– Que el tractament es realitze en un centre sanitari determinat per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

La inclusió del pacient en aquest acord d'acció concertada serà voluntària i quedarà constància expressa d'aquesta per part del pacient o el seu representant legal en cas de menors o incapacitats, en els termes previstos en l'article 6 de l'Ordre de 26 d'abril de 2002.



5.2. Instruccions

a) Els serveis de nefrologia dels departaments de salut indicats realitzaran la proposta d'inclusió de pacients al centre que preste serveis tant del tractament d'hemodiàlisi com del transport, i serà el nefròleg o nefròloga de cada centre o del departament de salut el que especificarà el tipus de transport més convenient per a cada pacient, després de valorar el seu estat de salut, mobilitat, etc. amb actualització periòdica el seu estat segons necessitats.

Els trasllats es faran de manera preferent amb taxi, vehicle propi o mitjà ordinari, en defecte d'això amb transport col·lectiu, sent residual la utilització d'aquest últim per una única persona, havent d'estar justificat la seua utilització per informe del nefròleg o nefròloga responsable.

b) Els pacients acudiran als centres d'hemodiàlisis i aquests verificaran els requisits del pacient i comunicaran a l'entitat concertada l'autorització d'inclusió amb almenys les dades següents:

– Nom i cognoms del pacient.

– Domicili d'inici del trasllat i telèfons de contacte.

– Departament de salut prescriptor.

– Torn de tractament.

– SIP.

c) L'entitat concertada, juntament amb el centre d'hemodiàlisi, comunicarà al pacient l'horari establit per al seu tractament i el mitjà de desplaçament, de conformitat amb el que s'estableix en el punt 6.1.b.

d) Les comunicacions entre els centres d'hemodiàlisis i les entitats concertades es realitzaran mitjançant mitjans de comunicació que garantisquen la protecció de dades de caràcter personal dels pacients.

Per a una correcta gestió dels trasllats dels pacients es realitzaran reunions i contactes mensuals entre les entitats adjudicatàries d'aquesta acció concertada i els centres de diàlisis per a verificar els trasllats i solucionar incidències. Especialment seran objecte de coordinació els torns de tractament amb els trasllats a fi d'afavorir l'atenció sanitària dels pacients. Els centres d'hemodiàlisis tindran l'obligatorietat de facilitar a l'entitat concertada la documentació que siga necessària per a justificar els serveis davant la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, com també el resum mensual dels tractaments realitzats.



Els trajectes podran agrupar fins a sis pacients per vehicle i establir rutes. Els itineraris de cada ruta seran variables, els quals s'adaptaran al domicili de residència dels pacients o municipis, a la ubicació dels centres d'hemodiàlisis de destinació i als horaris de recollida, tractament i presència dels pacients al centre sanitari. En tot cas, en elaborar-los es procurarà que siga el més breu possible i així evitar al pacient esperes innecessàries.



Per a mesurar i analitzar la satisfacció dels pacients als quals presta servei, l'entitat concertada realitzarà una enquesta anual de satisfacció dels pacients, que s'incorporarà a la memòria final. Aquesta enquesta serà la mateixa per a cada entitat concertada dels diferents lots i els paràmetres a considerar seran definits i aprovats per la comissió de seguiment.

No obstant això, aquells pacients que, tenint prescrit transport, no hagen subscrit el document d'inclusió previst en l'apartat 5.1 i vulguen sol·licitar-lo hauran de dirigir-se al seu centre d'hemodiàlisi i aquest ho comunicarà a l'entitat concertada per a la seua tramitació i inclusió.

Els pacients sense prescripció de transport o aquells que hagen de canviar la modalitat de transport, hauran de dirigir-se al centre d'hemodiàlisi per a sol·licitar la seua inclusió o canvi, que es comunicarà a l'entitat adjudicatària d'aquesta acció concertada.



6. Obligacions

6.1. Obligacions de les entitats concertades

Les entitats concertades assumeixen, mitjançant la signatura de l'acord d'acció concertada, les obligacions següents:

a) Rebre les propostes de transport dels pacients, que es realitzaran de manera majoritària al mitjà propi o en transport col·lectiu.

b) Organitzar els desplaçaments i rutes amb el centre d'hemodiàlisi. En el cas que el pacient, per motius de salut justificats, requerisca ser transportat de manera individualitzada en transport col·lectiu i no puga desplaçar-se amb mitjà propi, el nefròleg o la nefròloga responsable emetrà un informe justificant aquesta circumstància i especificarà la duració d'aqueix tipus de transport.

c) Comunicar el mitjà, l'horari i la ruta al centre d'hemodiàlisi i al pacient.

d) Preparar, si escau, les relacions de desplaçaments a favor de l'entitat concertada i la documentació corresponent.

e) Supervisar, en coordinació amb els centres d'hemodiàlisis, les rutes de trasllats de pacients, com també un pla de contingències que cobrisca imprevistos en els desplaçaments.

f) Mantindre una base de dades de rutes i desplaçaments actualitzats.

g) Realitzar l'enquesta anual de satisfacció dels pacients aprovada per la comissió de seguiment.

h) Complir les accions contingudes en la memòria presentada de planificació, coordinació i bones pràctiques amb les adjudicatàries del contracte del servei de tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi.

i) Acceptar i col·laborar en les actuacions de control i comprovació que puguen realitzar els òrgans competents, i aportar tota la informació i documentació que li siga requerida en l'exercici de les actuacions anteriors.

j) Presentar a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública una memòria de seguiment anual de cadascuna de les actuacions realitzades en l'àmbit d'aquest acord d'acció concertada.

k) Les entitats concertades tenen l'obligació de vetlar perquè els desplaçaments es realitzen, si escau, amb empreses degudament autoritzades per al transport públic de persones.

l) Remetre mensualment la documentació següent:

– Documentació mensual a presentar als corresponents departaments de salut:

· Document amb la llista de sessions de diàlisis detallades per pacient, elaborada i validada pel centre de diàlisi.

· Factura mensual, una específica per cada centre de diàlisi, en la qual constarà el nombre de pacients, pertanyents al seu departament de salut, objecte de transport aquest mes, juntament amb l'import de gestió corresponent a l'entitat. S'adjuntarà, si escau, una llista amb totes aquelles contingències especials que s'hagen produït.

– Documentació mensual que s'han de presentar a les direccions territorials de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública:

· Llista de noves altes de pacients mensuals per centre, especificant les seues dades (nom, cognoms, SIP, domicili, població i número de compte).

· Llista amb els serveis de transport efectuats, una llista per centre, detallant els pacients, les modalitats de transport, els quilòmetres i les tarifes aplicables a cada modalitat (com també al quilometratge).



· Llista de sessions de diàlisis detallades per pacient, elaborada i validada pel centre de diàlisi corresponent.

· Documentació d'alta signada dels nous pacients (sol·licitud d'alta, model domiciliació bancària i declaració responsable de mitjans propis).



m) Remetre memòria anual a la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de l'activitat de l'any anterior.

6.2. Exclusió del servei

Qualsevol pacient podrà finalitzar la seua inclusió en aquest servei de manera voluntària, de manera expressa davant l'entitat concertada, que ho posarà en coneixement del centre d'hemodiàlisi.

6.3. Obligacions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

a) Abonarà la despesa corresponent a la realització d'aquest acord.

b) Verificarà el compliment i l'efectivitat de les condicions o requisits determinants per a la realització de l'acord.

c) Realitzarà el seguiment, avaluació i control de les actuacions recollides en l'acord d'acció concertada.



7. Penalitats

Les entitats concertades s'han de fer responsables que els serveis objecte de concert es presten dins del termini previst, en el lloc acordat i d'acord amb les característiques i requisits establits d'acord amb aquesta resolució. Queden exemptes de responsabilitat en els casos en els quals el servei no haja sigut possible de realitzar per causes de força major que es puguen justificar.

A continuació, es fixa un sistema taxat de penalitzacions per als casos d'incompliment de les obligacions de les entitats concertades que són objecte d'aquest acord, que consisteix en la tipificació d'una sèrie de causes d'incompliment i la seua graduació en lleus, greus i molt greus, per a finalment penalitzar aquests incompliments.

Les penalitats s'imposaran per acord del director o directora general d'Assistència Sanitària, a proposta de la comissió de seguiment, de la Direcció General d'Alta Inspecció Sanitària o per denúncia, i podran fer-se efectives mitjançant deducció de les quantitats que, en concepte de pagament total o parcial, hagen d'abonar-se a l'entitat concertada. El procediment per a la imposició de penalitats serà l'establit en el títol IV de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

Les reduccions i penalitats esmentades no exclouen la indemnització a què l'Administració puga tindre dret per danys i perjudicis ocasionats imputables a l'entitat concertada.

7.1. Causes d'incompliment i graduació

Es consideren causes d'incompliment de l'acció concertada per a la gestió, organització i tramitació dels desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi les següents:

S'entendrà que hi ha un incompliment lleu per part de les entitats concertades quan s'incomplisquen qualsevol de les condicions d'execució de caràcter obligatori establides en la clàusula 6 d'aquest document de condicions tècniques i administratives, en el període d'un any.



Es considerarà incompliment greu quan s'incomplisquen dos de les condicions d'execució de caràcter obligatori establides en la clàusula 6 d'aquest document de condicions tècniques i administratives, en el període d'un any.

Es considerarà incompliment molt greu quan s'incomplisquen tres o més de les condicions d'execució de caràcter obligatori establides en la clàusula 7 del document de condicions tècniques i administratives en el període d'un any.

7.2. Responsabilitats per incompliment

Sense perjudici de la facultat de l'Administració autonòmica sanitària de resolució de l'acord per incompliment d'aquest, s'estableix una minoració de la liquidació mensual consistent en:

· Per incompliments lleus, fins a un màxim d'un 2 % del pressupost total anual de l'acció concertada.

· Per incompliments greus, fins a un màxim d'un 5 % del pressupost total anual de l'acció concertada.

· Per incompliments molt greus, fins a un màxim d'un 10 % del pressupost total anual de l'acció concertada i la resolució del contracte.



7.3. Tramitació

A) Inici

L'expedient s'incoarà sempre d'ofici, per acord de l'òrgan proponent d'aquesta acció concertada a proposta d'algun dels òrgans següents:

· Les comissions de seguiment.

· L'alta inspecció de serveis sanitaris.

Les propostes d'actuació d'aquests òrgans també podran iniciar-se d'ofici, després de fer els oportuns esbrinaments sobre aquelles reclamacions o queixes d'usuaris que facen referència al funcionament de l'acció concertada.

B) Instrucció:

L'òrgan proponent d'aquesta acció concertada a la vista de les actuacions dutes a terme, acordarà l'inici de l'expedient o l'arxivament de les actuacions, i designarà, a aquest efecte, l'òrgan instructor de l'expedient, en el departament de salut corresponent on s'haja produït el fet causant de l'incompliment.

En l'acord d'inici del procediment es podrà disposar la seua acumulació a uns altres amb els quals guarde identitat substancial o íntima connexió. Contra l'acord d'acumulació no serà procedent cap recurs.

L'acord d'iniciació de l'expedient serà comunicat a l'entitat concertada i a l'òrgan instructor designat.

Quan l'òrgan instructor reba l'expedient realitzarà les actuacions que considere oportunes per a l'esclariment dels fets, si cal, com ara la presa de declaració a testimonis, representants de treballadors i/o voluntaris de l'entitat concertada, petició de documents, etc.



Una vegada realitzades els esbrinaments previs es formularà a l'entitat concertada un escrit de càrrecs en el qual, mitjançant una redacció clara i concisa continga, almenys, la informació següent:



· Descripció dels fets que se li imputen.

· Extractes de les actuacions dutes a terme.

· Qualificació provisional dels incompliments presumptament comesos.

A partir de la notificació de l'escrit de càrrecs, l'entitat interessada disposarà d'un termini de 10 dies hàbils per al tràmit de vista de l'expedient contradictori, amb dret a l'obtenció de còpies de documents hi continguts, i formular les al·legacions que considere oportunes en defensa dels seus interessos.

Rebudes les al·legacions o transcorregut el termini per a la seua presentació sense que aquests s'hagen presentat, l'òrgan instructor formularà proposta de resolució en la qual s'elevarà a definitiva la qualificació provisional de l'incompliment.

C) Resolució

La resolució correspondrà a la Direcció General d'Assistència Sanitària. L'expedient quedarà resolt en el termini màxim de tres mesos des de la incoació.

D) Recursos

Les resolucions adoptades per l'òrgan competent en aplicació del règim de faltes i sancions previstes en aquest document de condicions tècniques i administratives posen fi a la via administrativa i només es podrà interposar un recurs de reposició davant el mateix òrgan que va dictar la resolució.

E) Execució

Les resolucions adoptades en aplicació d'aquest règim d'incompliments i imposició de penalitats seran immediatament executives, sense perjudici del que s'estableix en l'article 117 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

L'execució de les resolucions serà dut a terme pel departament econòmic del departament de salut corresponent o, si escau, la direcció territorial competent, mitjançant la minoració de la liquidació del mes següent al qual s'haguera dictat la resolució en la quantia que en aquesta es determine, en funció de la gravetat de l'incompliment, segons el que es preveu en aquest document de condicions tècniques i administratives.





8. Comissió de seguiment

Es constituirà la comissió de seguiment per a l'avaluació de l'acord en l'àmbit de la Comunitat Valenciana, prevista en l'article 9.2.m de l'Ordre 3/2017, d'1 de març, de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

8.1. Composició

La comissió estarà composta per:

– Presidència: la persona titular de la direcció general amb competències en matèria d'assistència sanitària; suplent: la persona titular de la subdirecció general amb competències en matèria de planificació i organització assistencial.

– Secretaria: cap de servei amb competències en matèria de gestió assistencial pròpia i externa concertada i no concertada; suplent: cap de servei amb competències en matèria de gestió de concessions i prestacions externes.

– La persona responsable del servei amb competències en matèria d'inspecció sanitària de centres i serveis sanitaris.

– Les persones titulars de les direccions territorials de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública d'Alacant, Castelló i València, o les persones en qui deleguen.

– Un tècnic o tècnica del servei amb competències en matèria de gestió assistencial pròpia i externa concertada i no concertada, i un tècnic o tècnica del servei amb competències en matèria de gestió de concessions i prestacions externes.

A les reunions d'aquesta comissió podran assistir dos representants de l'entitat concertada que, en tot cas, hauran de ser prèviament convocats i la seua participació serà amb veu però sense vot.

La comissió es reunirà, com a mínim, una vegada a l'any i es regirà, per al seu funcionament, pel que es disposa en els articles 15 i següents de la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.



8.2. Funcions

a) Realitzar el seguiment sobre el compliment de les clàusules de l'acord d'acció concertada.

b) Supervisar i actualitzar, si escau, els documents normalitzats de petició i comunicació.

c) Analitzar suggeriments, queixes o agraïments, i proposar millores.

d) Avaluar les memòries anuals de les entitats concertades sobre l'execució de les actuacions realitzades, incidències, temps de resposta, etc.

e) Establir millores i perfeccionament en els sistemes de gestió i control de l'activitat.

f) Establir els controls de qualitat addicionals que es consideren necessaris amb la finalitat de garantir l'adequada prestació sanitària i qualitat assistencial.

g) Conéixer les discrepàncies que puguen sorgir entre les entitats concertades i els centres d'hemodiàlisis i realitzar propostes de millora.



h) Proposar la imposició de penalitats.

i) Totes les funcions addicionals que determine la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.



9. Informació confidencial i termini de confidencialitat

Les entitats hauran de respectar el caràcter confidencial d'aquella informació a la qual tinga accés durant l'execució de l'acord que per la seua naturalesa haja de ser tractada com a tal. Aquest deure es mantindrà durant un termini de cinc anys i indefinidament en el cas que es tracte d'informació clínica o mèdica dels pacients. D'altra banda, les entitats podran assenyalar en la seua oferta aquells aspectes que considere confidencials.

Tots els resultats derivats de l'aplicació d'aquest acord seran de caràcter estrictament confidencial entre les entitats concertades i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, per la qual cosa les persones que es relacionen amb ells hauran de garantir aquest principi de confidencialitat. En tot cas, caldrà ajustar-se al que es disposa en la legislació vigent sobre protecció de dades.



10. Obligació de subscripció d'assegurances de responsabilitat civil

Les entitats hauran d'acreditar amb antelació a la formalització de l'acord haver constituït una assegurança de responsabilitat civil que garantisca els danys ocasionats tant a tercers com a les institucions sanitàries o el seu personal per la seua gestió, almenys pel 20 % de l'import anual de l'acord d'acció concertada que subscriguen.

L'àmbit temporal de la pòlissa haurà d'abastar tots els fets produïts durant la seua vigència, encara que es reclamen amb posterioritat. Aquest període de descobriment no podrà ser inferior a un any, comptador des de la finalització de l'acord, incloent-hi les pròrrogues, si escau.



11. Determinació del preu

11.1. Pressupost

El pressupost màxim de l'acord s'ha determinat considerant el valor estimat total de les prestacions per al període d'un any: des de l'1 de gener de 2023 fins al 31 de desembre de 2023, i ascendeix a: tres-cents huitanta-un mil sis-cents sis mil euros amb huitanta-tres cèntims.





PRESSUPOST DE LICITACIÓ 01/2023 – 12/2023

PRESSUPOST ENTITAT CONCERTADA 381.606,83 €

TOTAL PRESSUPOST 381.606,83 €





11.2. Determinació del preu

Per al càlcul del pressupost d'aquest apartat, s'han determinat unes despeses d'infraestructura i de personal que varien segons el lot.

El pressupost de l'acord d'acció concertada s'ha calculat prenent com a base les necessitats de gestió, organització i tramitació dels desplaçaments de persones en tractament de la malaltia renal crònica avançada mitjançant hemodiàlisi a centres determinats per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, des del seu domicili al centre de tractament i la tornada al domicili.



12. Sistema de pagament

La manera de facturar serà la que establisca la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública a cada moment.

Abans del final del mes següent, les entitats hauran de presentar davant la direcció econòmica de cada departament de salut de gestió directa del lot al qual pertanga cada pacient, les factures pels serveis prestats en el mes immediatament anterior.

Dades que han de constar en la factura:

· Òrgan administratiu amb competències en matèria de comptabilitat pública: Intervenció Delegada de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

· Identificació de l'òrgan de contractació: Sotssecretaria.

· Destinatari: els departaments de salut i les direccions territorials.



· Enllaç d'accés als codis Dir 3 de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública: punt general d'entrada de factures electròniques de l'Administració general de l'Estat, https:/face.gob.es/es.

Per a poder realitzar el seguiment econòmic de l'acord, les dades hauran de ser remeses al servei de gestió de concessions i prestacions externes, una vegada presentada la factura en el Registre Unificat de Factures, i com a màxim set dies després. El format haurà de ser el de full de càlcul Excel i amb la mateixa estructura que figura en l'apèndix I.

Si per qualsevol causa s'ha de regularitzar alguna factura, es remetran aquests mateixes dades al Servei de Gestió de Concessions i Prestacions Externes i al departament de salut corresponent.



13. Revisió de les condicions econòmiques

Durant la vigència de l'acord, per augment o disminució de la demanda a causa de raons assistencials, es podrà requerir de les entitats concertades una reordenació o un reajustament a l'alça o a la baixa dels recursos disponibles en cadascuna de les províncies, de conformitat i amb les condicions previstes en aquest acord sense que això supose una modificació de l'acord.







APÈNDIX I AL DOCUMENT DE CONDICIONS

TÈCNIQUES I ADMINISTRATIVES



ENTITAT CONCERTADA  

NÚM. FACTURA  

DATA FACTURA  

IMPORT  

DEPARTAMENT  

NRE. PACIENTS  



COST CÀPITA ENTITAT CONCERTADA  



CLASSIFICACIÓ DE PACIENTS NOMBRE

PROPIS  

REASSIGNATS  



* S'entén que són el nombre de persones que han utilitzat desplaçament per al tractament d'hemodiàlisi durant el període facturat, independentment del nombre de sessions rebudes.

Mapa web