Ficha docv

Ficha docv









Anunci de la consulta pública prèvia sobre el projecte de decret del Consell, pel qual crea la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat. [2024/3592]

(DOGV núm. 9836 de 25.04.2024) Ref. Base de dades 003547/2024


  • Anàlisi documental

    Texto
    texto texto
    Origen de disposició: Vicepresidència Segona i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge
    Grup temàtic: Disposicions en informació pública



De conformitat amb el que preveuen els articles 14 i 15 de la Llei 4/2023, de 13 d'abril, de la Generalitat, de participació ciutadana i foment de l'associacionisme de la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de millorar la participació de la ciutadania en el procediment d'elaboració de normes, amb caràcter previ a l'elaboració d'un avantprojecte o projecte normatiu, se substanciarà un tràmit de consulta pública prèvia a través del portal de participació de la Generalitat, en el qual s'oferirà a la ciutadania informació sobre:

a) Antecedents de la norma

b) Els problemes que es pretenen solucionar amb la nova regulació



c) La necessitat i oportunitat de la seua aprovació

d) Els objectius de la norma

e) Les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores



En compliment d'això, la ciutadania, les organitzacions i les associacions que així ho consideren, poden fer arribar la seua opinió sobre els aspectes plantejats. De conformitat amb el que disposa l'article 14.4 de la Llei 4/2023, de 13 d'abril, de la Generalitat, de participació ciutadana i foment de l'associacionisme de la Comunitat Valenciana, el termini de consulta pública prèvia serà d'un mes (a comptar des de l'endemà de la publicació de l'anunci d'obertura d'aquest tràmit en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana). Aquest tràmit s'efectuarà a través de l'enllaç següent: https://gvaparticipa.gva.es/



1. Antecedents de la norma

La igualtat de drets entre dones i homes és un pilar bàsic de les societats democràtiques reconegut en tots els nivells normatius.



En l'àmbit internacional, la Declaració Universal de Drets Humans de 1948 és el punt de partida de la normativa en defensa de la igualtat de les dones. En l'àmbit europeu destaca la Directiva 2006/54/CE del Parlament Europeu i del Consell, de 5 de juliol de 2006, relativa a l'aplicació del principi d'igualtat d'oportunitats i igualtat de tracte entre homes i dones en assumptes de treball i ocupació.



La Constitució espanyola establix la igualtat com a valor superior de l'ordenament jurídic. L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, en clara consonància amb el que s'establix en la Constitució, determina en l'article 10 que, en el marc de les seues competències i mitjançant la seua organització jurídica, la Generalitat promourà les condicions necessàries perquè els drets socials dels ciutadans valencians i dels grups i col·lectius en què s'integren siguen objecte d'una aplicació real i efectiva. D'altra banda, l'article 31.26 de l'Estatut d'Autonomia atribuïx a la Generalitat Valenciana competència exclusiva sobre promoció de la dona.

La Llei 9/2003, de 2 d'abril, per a la igualtat entre dones i homes, establix, entre els principis rectors de l'acció administrativa, que els poders públics valencians adoptaran les mesures apropiades per a modificar els patrons socioculturals de conducta assignats en funció del gènere, amb la finalitat d'eliminar els prejuís, els usos i els costums de qualsevol índole basats en la idea d'inferioritat o en funcions estereotipades de dones i homes contràries al principi d'igualtat.



Al seu torn, perquè l'acció institucional en la promoció de la igualtat entre dones i homes siga realment efectiva és fonamental la coordinació i el seguiment de les accions que la Generalitat Valenciana duga a terme en el seu àmbit d'actuació, sense que existisca actualment un òrgan similar.



2. Problemes que es pretenen solucionar amb la nova norma

La igualtat d'oportunitats de dones i homes és un tema transversal que afecta tots els departaments de la Generalitat Valenciana com la sanitat, l'educació, l'economia, l'esport... Amb la creació de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat es pretén impulsar, coordinar i supervisar l'aplicació del principi d'igualtat d'oportunitats i la perspectiva de gènere en les polítiques públiques de la Generalitat.





3. Necessitat i oportunitat de la seua tramitació

La transversalitat del principi d'igualtat fa necessari i oportú crear un òrgan interdepartamental adscrit al departament de la Generalitat que tinga atribuïdes les competències en matèria d'igualtat de gènere que conega, coordine, fomente i impulse el principi d'igualtat d'oportunitats i la perspectiva de gènere en les polítiques públiques de la Generalitat.





4. Objectius de la norma

L'objecte de la norma és la creació i la regulació de la Comissió Interdepartamental d'Igualtat que impulsarà, coordinarà i supervisarà l'aplicació del principi d'igualtat d'oportunitats i la perspectiva de gènere en les polítiques públiques de la Generalitat.



5. Possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores

Es considera que la regulació d'aquest projecte de decret és l'adequat o per a la consecució dels objectius que es pretenen.



València, 22 d'abril de 2024.– La directora general d'Igualtat i de l'Institut de les Dones: Davinia Bono Pozuelo.

Mapa web