Ficha disposicion

Ficha disposicion





Ministeri de Justícia. ORDRE JUS/764/2019, de 10 de juliol, per la qual es convoca procés selectiu per a l'ingrés pel sistema general d'accés lliure, en el cos de Gestió Processal i Administrativa de l'Administració de justícia.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 8595 de 19.07.2019
Número identificador:  2019/7324
Referència Base de Dades:  006790/2019
 



ORDRE JUS/764/2019, de 10 de juliol, per la qual es convoca procés selectiu per a l'ingrés pel sistema general d'accés lliure, en el cos de Gestió Processal i Administrativa de l'Administració de justícia. [2019/7324]

En compliment del que es disposa en el Reial decret 702/2017, de 7 de juliol, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2017, i els reials decrets 954/2018, i 955/2018, de 27 de juliol, pels quals s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2018, amb la finalitat d'atendre les necessitats de personal al servei de l'Administració de Justícia.

Aquest Ministeri, en ús de les competències que li són atribuïdes en la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial, i el Reial decret 1.451/2005, de 7 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Ingrés, Provisió de Llocs de treball i Promoció Professional del Personal Funcionari al servei de l'Administració de Justícia, de conformitat amb l'Ordre JUS/291/2019, de 4 de març, per la qual s'estableixen les bases comunes que regiran els processos selectius per a l'ingrés o accés als Cossos de funcionaris al servei de l'Administració de Justícia, inclosos en el llibre VI de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, i previ informe favorable de la Direcció General de la Funció Pública, acorda convocar procés selectiu per a l'ingrés, pel sistema general d'accés lliure, en el Cos de Gestió Processal i Administrativa.



L'esmentat Reial decret 954/2018, de 27 de juliol, que aprova l'oferta d'ocupació pública d'estabilització per a personal de l'Administració de Justícia per a 2018, preveu l'acumulació d'aquesta oferta amb la de 2017, per la qual cosa, en nom d'una major eficiència i eficàcia, s'inclouen totes les places oferides en 2017 i 2018 en una única convocatòria, la qual cosa ha sigut objecte de negociació col·lectiva en l'àmbit de l'Administració de Justícia.

La present convocatòria té en compte el principi d'igualtat de tracte entre dones i homes pel que fa a l'accés a l'ocupació, d'acord amb l'article 14 de la Constitució Espanyola, el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i l'Acord del Consell de Ministres de 20 de novembre de 2015, pel qual s'aprova el II Pla per a la Igualtat de dones i homes en l'Administració General de l'Estat i en els seus organismes públics, així com la normativa sobre protecció de dades de caràcter personal.



També té en compte els principis d'igualtat de tracte i no discriminació de les persones amb discapacitat i els seus drets, d'acord amb el Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, el Reial decret 1.414/2006, d'1 de desembre, pel qual es determina la consideració de persona amb discapacitat a l'efecte de la Llei 51/2003, de 2 de desembre, d'Igualtat d'oportunitats, no-discriminació i accessibilitat universal de les persones amb discapacitat, i el Reial decret 2.271/2004, de 3 de desembre, pel qual es regula l'accés a l'ocupació pública i la provisió de llocs de treball de les persones amb discapacitat, i es desenvoluparà d'acord amb les següents:





Bases comunes



Les bases comunes per les quals es regirà la present convocatòria són les establides en l'Ordre JUS/291/2019, de 4 de març, per la qual s'estableixen les bases comunes que regiran els processos selectius per a l'accés als cossos de funcionaris al servei de l'Administració de Justícia.





Bases específiques



La present convocatòria es publicarà en el punt d'accés general, www.administracion.gob.es i en la pàgina web del Ministeri de Justícia, www.mjusticia.gob.es (Ciutadans-Ocupació pública).

1. Descripció de les places

1.1. Es convoca procés selectiu d'accés lliure per a cobrir, a través del sistema de concurs oposició, 1.476 places en el Cos de Gestió Processal i Administrativa, sobre la base del que s'estableix en el Reial decret 702/2017, de 7 de juliol, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2017, i els reials decrets 954/2018 i 955/2018, de 27 de juliol, pels quals s'aproven l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2018, tal com s'estableix en el quadre següent:



La convocatòria d'aquestes places es durà a terme conjuntament, d'acord amb la distribució territorial següent:



Àmbit territorial Sistema general Reserva persones amb discapacitat

Andalusia 164 12

Aragó 11 1

Astúries 6 0

Canàries 106 8

Cantàbria 7 0

Catalunya 403 30

Comunitat Valenciana 99 9

La Rioja 3 0

Madrid 191 15

Navarra 16 1

País Basc 44 3

Ministeri de Justícia 324 23

Total 1374 102





Els aspirants podran concórrer per un d'aquests àmbits territorials, segons les instruccions detallades en l'Annex III.

Quan el nombre de places o el millor desenvolupament dels processos selectius ho aconselle, es podran agrupar les vacants corresponents a un o diversos territoris, solament a l'efecte de l'execució del procés selectiu; de manera que en l'ordre per la qual es convoque al primer exercici, es detallarà en quina seu s'examinaran. Així, encara que s'examinen en una seu diferent a la localitat de l'àmbit pel qual concorren com a província d'examen, si resulten aprovats en la convocatòria, seran destinats obligatòriament a alguna de les vacants radicades en l'àmbit territorial que hagueren expressat.

1.2. Del total de les places convocades es reservaran 102 places, amb la distribució territorial reflectida en el punt 1.1, per a ser cobertes pels qui tinguen la condició legal de persones amb discapacitat de grau igual o superior al 33 %, sempre que acrediten l'indicat grau de discapacitat i la compatibilitat funcional amb l'acompliment de les tasques pròpies que corresponen al Cos de Gestió Processal i Administrativa, i superen les proves selectives.

Es consideraran afectats per una discapacitat en grau igual o superior al 33 % d'acord amb el que es disposa en l'article 1 del Reial decret 1414/2006, d'1 de desembre, pel qual es determina la consideració de persona amb discapacitat a l'efecte del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, els pensionistes de la Seguretat Social que tinguen reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i els pensionistes de Classes Passives que tinguen reconeguda una pensió de jubilació o de retir, per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.

Les places reservades a persones amb discapacitat que queden desertes no s'acumularan a les de sistema general.

Els aspirants que opten per la quota de reserva per a persones amb discapacitat no podran participar per la resta de places del sistema general.

1.3. Els aspirants només podran participar per un únic àmbit territorial i, en cas de superar el procés selectiu, obtindran necessàriament destinació dins de l'àmbit territorial pel qual concorren. Les places que queden desertes en un àmbit territorial no es podran acumular a un altre diferent. No s'admetrà la modificació de l'àmbit territorial triat una vegada presentada la sol·licitud.

1.4. Les presents bases de convocatòria es publicaran de forma simultània en el Boletín Oficial del Estado i en els diaris oficials de les comunitats autònomes on es convoquen places. En el cas que aquesta simultaneïtat no fora possible, tots els terminis establits en la present Ordre es comptaran a partir de la publicació en el Boletín Oficial del Estado.



2. Procés selectiu

2.1. El procés selectiu tindrà lloc pel sistema de concurs oposició. La fase d'oposició serà eliminatòria, i es desenvoluparà en primer lloc amb els exercicis, puntuacions i valoracions que s'especifiquen en l'Annex I-A d'aquesta convocatòria.

Als aspirants que hagen superat la fase d'oposició se'ls aplicarà el barem de mèrits de la fase de concurs, que s'especifica en l'annex I-B d'aquesta convocatòria.

2.2. La qualificació final del procés selectiu vindrà determinada per la suma de les puntuacions finals obtingudes en cadascuna de les fases d'oposició i concurs.

2.3. En cap cas podrà declarar-se superat el procés selectiu en cada àmbit d'un nombre major d'aspirants que el de places objecte d'aquesta convocatòria, sent nul·les de ple dret les propostes d'aprovats que contravinguen aquesta limitació.

2.4. En cas d'empat l'ordre de puntuació s'establirà com segueix: prevaldrà la fase d'oposició; en segon lloc, la fase de concurs; en tercer lloc, l'ordre s'establirà atenent la puntuació més gran obtinguda en el tercer, primer i segon exercici, per aquest ordre. De persistir l'empat s'atendrà l'ordre alfabètic d'actuació esmentat en la base específica 7.1.





3. Programa

El programa que ha de regir l'oposició es conté en l'Annex II d'aquesta convocatòria. El contingut del temari per a tots els exercicis de l'oposició s'ajustarà a la normativa publicada en el Boletín Oficial del Estado en la data de la present convocatòria, tot i que no haguera entrat en vigor.

No obstant això, en matèria de Registre Civil s'exigirà només la legislació vigent en la data de la present convocatòria.







4. Titulació i altres requisits de participació

4.1. Per a participar en aquest procés selectiu és necessari complir tots els requisits assenyalats en la base novena de les bases comunes, i estar en possessió o en condicions d'obtindre en la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds, el títol de grau, diplomat universitari, enginyer tècnic, arquitecte tècnic o equivalent.

4.2. Els aspirants amb titulacions obtingudes a l'estranger hauran d'estar en possessió de la credencial que acredite la seua homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència. Aquest requisit no serà aplicable als aspirants que hagueren obtingut el reconeixement de la seua qualificació professional, en l'àmbit de les professions regulades, a l'empara de les disposicions de Dret de la Unió Europea.





5. Sol·licituds i documentació

5.1. Els qui desitgen participar en aquest procés selectiu hauran d'emplenar el model oficial de sol·licitud d'admissió a proves selectives en l'Administració Pública (model 790– Codi 007 en la part superior del qual figura «sol·licitud d'admissió a proves selectives de l'Administració Pública i liquidació de la taxa de drets d'examen»), que estarà disponible en el punt d'accés general (www.administracion.gob.es), en castellà i en les altres llengües oficials de les comunitats autònomes. Les comunitats autònomes que oferisquen places podran crear un enllaç des de les seues respectives pàgines web a aquest formulari.



5.2. La presentació de la sol·licitud es realitzarà en el termini de vint dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la publicació del present Ordre en el Boletín Oficial del Estado, i es dirigirà a la Secretaria d'Estat de Justícia. La seua no-presentació dins del termini i en la forma escaient suposarà l'exclusió de l'aspirant.

5.3. La presentació i el pagament de la corresponent taxa es realitzaran per via electrònica, a través del servei d'Inscripció en Processos – Proves Selectives del punt d'accés general, http://administración.gob.es/pag/ips, al qual es pot accedir directament o a través del portal web del Ministeri de Justícia, www.mjusticia.gob.es (Ciutadans-Ocupació pública), d'acord amb les instruccions que s'hi indiquen.

Els aspirants que, d'acord amb el que es disposa en la base onze de l'Ordre JUS/291/2019, de 4 de març, per la qual s'estableixen les bases comunes, estiguen exempts del pagament de la taxa o en tinguen dret a la reducció, adjuntaran en format electrònic la documentació acreditativa del dret a l'exempció o reducció.

Quan l'aspirant no siga titular d'un compte bancari en alguna de les entitats financeres que permeten el pagament telemàtic de taxes administratives, la relació de les quals podrà consultar-se en l'Agència Tributària, podrà realitzar la presentació en suport paper en el Registre General del Ministeri de Justícia, C/ Borsa núm. 8, 28071 Madrid, o en els registres de les Delegacions i Subdelegacions del Govern de l'Administració General de l'Estat, així com en qualsevol dels òrgans previstos en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. Excepcionalment també es podrà utilitzar aquesta via quan resulte impossible la inscripció electrònica per raons tècniques i s'acredite documentalment la impossibilitat esmentada.

La sol·licitud presencial es dirigirà a la Unitat EA0010560-Processos Selectius Oficina O00011588 M.P. Processos Selectius, i s'haurà d'adjuntar la documentació que acredite la incidència tècnica produïda.

Igualment es dirigirà a la referida Unitat de registre tota aquella documentació que haja de presentar-se al llarg del procés selectiu.

5.4. Taxa de drets d'examen.

L'import de la taxa per drets d'examen serà de 22,87 € (11,44 en cas de dret a reducció del 50 %).

Estan exempts del pagament de la taxa els aspirants que reunisquen els requisits que es detallen en la base onze, apartats 5 i 6 de les bases comunes, que hauran d'acreditar el seu dret a aquesta exempció aportant la documentació que s'indica.

No serà necessari presentar la documentació acreditativa per a l'exempció o reducció de taxa en els supòsits especificats en l'Annex III d'aquesta convocatòria, que serà recaptada d'ofici per l'òrgan gestor, llevat que no consenta el sol·licitant.

5.5. Les persones amb discapacitat que desitgen sol·licitar adaptacions de temps i mitjans, hauran de procedir segons el que s'estableix en la base deu de les bases comunes.

5.6. La sol·licitud s'emplenarà d'acord amb les instruccions que figuren en aquella i en l'Annex III.

5.7. Les dades personals recollides en la sol·licitud d'admissió seran tractades amb l'única finalitat de la gestió de les proves selectives i les comunicacions necessàries per a això. El nom, cognoms i número del document d'identitat es publicarà en la forma que determina la disposició addicional setena de la Llei orgànica 3/2018, de 5 de desembre, Protecció de Dades Personals i garantia dels drets digitals.



El Ministeri de Justícia prendrà mesures perquè aqueixa informació no siga indexada pels cercadors d'internet. La base legal per al tractament d'aquestes dades són la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial; les lleis 39/2015, d'1 d'octubre, i 40/2015, d'1 d'octubre; i, supletòriament, el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic.

La Direcció General de Relacions amb l'Administració de Justícia del Ministeri de Justícia és responsable del tractament d'aqueixes dades. Els drets de protecció de dades dels sol·licitants es podran exercir dirigint-se al responsable del tractament per via electrònica, a través de la seu electrònica del Ministeri de Justícia, o presencialment a través de la xarxa d'oficines d'assistència en matèria de registres. Els interessats poden exercir els seus drets també davant l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (www.aepd.es).



6. Tribunals

6.1. El Tribunal Qualificador Únic, els Tribunals Delegats en les comunitats autònomes que convoquen places i les unitats de col·laboració seran nomenats mitjançant Ordre Ministerial. En la seua composició s'atendrà el principi de paritat entre homes i dones.

6.2. En les seus d'examen on no radique el Tribunal Qualificador Únic o un Tribunal Delegat, l'òrgan competent del Ministeri de Justícia nomenarà a funcionaris de l'Administració General de l'Estat, de l'Administració Autonòmica (que han de prestar en tots dos casos serveis en el Ministeri de Justícia o òrgan competent de la Comunitat Autònoma) o de l'Administració de Justícia, per a col·laborar en el desenvolupament d'aquestes proves sota la direcció del Tribunal Qualificador Únic o Tribunal Delegat, el qual representaran, amb les competències d'execució material i ordenació administrativa dels diferents exercicis que en cada prova selectiva se'ls atribuïsca.

6.3. D'acord amb l'article 14 de la Constitució Espanyola, els Tribunals vetlaran per l'estricte compliment del principi d'igualtat d'oportunitats entre tots dos sexes.

6.4. Els Tribunals tindran la categoria segona de les previstes en l'Annex IV del Reial decret 462/2002, de 24 de maig, sobre indemnitzacions per raó del servei.

6.5. La informació sobre aquestes proves selectives es facilitarà en el Ministeri de Justícia, en els telèfons 902 007 214 i 918372295; la pàgina web del Ministeri de Justícia (www.mjusticia.gob.es); el punt d'accés general (www.administracion.gob.es); les gerències territorials del Ministeri de Justícia i els òrgans competents de les comunitats autònomes on es convoquen places.

6.6. En el no previst en la present convocatòria, el funcionament dels tribunals es regirà pel que es preveu en l'article 487 de Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial; en l'article 12 del Reial decret 1.451/2005, de 7 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Ingrés, Provisió de Llocs de treball i Promoció Professional del Personal Funcionari al Servei de l'Administració de Justícia; i, subsidiàriament, en la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

6.7. A l'efecte de comunicacions i altres incidències, la seu del Tribunal Qualificador Únic serà: c/ San Bernardo núm. 21, 28071 Madrid (telèfons: 902007214 i 918372295), i serà aplicable el que es disposa en la base 5.3 quant a la unitat de registre per a presentació de documentació. Els Tribunals delegats tenen les seus següents:





Tribunals delegats



Comunitat Autònoma Òrgan Telèfon

Andalusia Conselleria de Turisme, Regeneració, Justícia i Administració Local

D.G. d'Oficina Judicial i Fiscal

Plaça de la Gavidia, 10

41071 Sevilla

www.juntadeandalucia.es/justicia/portal/adriano

www.iaap.junta-andalucia.es/institutodeadministracionpublica 955 031 800

955 031 840

Catalunya Departament de Justícia.

Subdirecció General de Recursos Humans i Econòmics

Pau Claris, 81

4a planta

08010 Barcelona

http://justicia.gencat.cat/ca/serveis/treballar/oposicions 933 164 393

933 164 301

Canàries Av. José Manuel Guimerá núm. 10

Edif. Serveis Múltiples II, planta 1a

38071 Santa Cruz de Tenerife

http://www.gobiernodecanarias.org/justicia 922 476 230

Madrid Direcció General de Recursos Humans i Relacions amb l'Administració de Justícia.

C/ Gran Via, 43

28013 Madrid

www.comunitat.madrid/serveis/justícia 917 209 002

Comunitat Valenciana Direcció General de Recursos

Ciutat Administrativa 9 d'Octubre

Torre 4 – 2a planta

c/ de la Democràcia, 77

46018 València

www.gov.gva.es/va/home 961 209 248

961 209 249

País Basc Direcció de l'Administració de Justícia

c/ Donostia – Sant Sebastià, núm. 1

01010 Vitòria – Gasteiz

www.justizia.net 945 019 132

945 019 122





Podran constituir-se nous Tribunals en altres àmbits, la qual cosa es publicarà en la preceptiva Ordre Ministerial.



7. Desenvolupament del procés selectiu

7.1. Ordre d'actuació.

L'ordre d'actuació dels opositors, en tots els àmbits territorials, s'iniciarà alfabèticament pel primer de la lletra «Q», d'acord amb la Resolució de 15 de març de 2019, de la Secretaria d'Estat de Funció Pública, per la qual es publica el resultat del sorteig a què es refereix el Reglament General d'Ingrés del Personal al Servei de l'Administració de l'Estat.

7.2. Durada del procés selectiu.

El primer exercici es realitzarà dins dels quatre mesos següents a la publicació de la convocatòria en el Boletín Oficial del Estado.

7.3. Fase d'oposició.

Els exercicis de l'oposició es detallen en l'Annex I-A d'aquesta convocatòria.

El primer i segon exercici se celebraran conjuntament en un mateix acte, el mateix dia i a la mateixa hora en totes les seus d'examen, dins dels 45 dies següents a la publicació de la Resolució per la qual s'eleva a definitiva la relació d'admesos i exclosos, publicant-se en el Boletín Oficial del Estado la data, hora i llocs de la seua realització.



El tercer exercici es realitzarà en la data que el Tribunal determine.

El Tribunal farà públiques en la pàgina web del Ministeri de Justícia (www.mjusticia.gob.es) les llistes d'opositors de cada àmbit territorial que hagen aconseguit el mínim establit que s'haja considerat per a superar-lo, amb indicació de la puntuació obtinguda i, si escau, la convocatòria al següent. Els opositors que no es troben inclosos en cada relació d'aprovats, tindran la consideració de no aptes, quedant eliminats del procés selectiu.

Les llistes d'aprovats també es podran publicar en les pàgines web de les comunitats autònomes.

7.4. Fase de concurs.

La fase d'oposició finalitzarà amb la publicació pel Tribunal de les relacions d'aprovats, i començarà llavors la fase de concurs, en la qual es valoraran els mèrits que es detallen en el barem contingut en l'Annex I-B d'aquesta convocatòria. Es computaran els causats fins a la data de finalització del termini de presentació de sol·licituds.



En el mateix acord de publicació de les relacions d'aprovats, s'establirà un termini de vint dies hàbils per a presentar, en el registre o adreça electrònica que s'indique, la documentació acreditativa, en original o en còpia autèntica, únicament dels mèrits indicats en l'apartat B del barem contingut en l'annex I-B de la present ordre. Els opositors que concórreguen per comunitats autònomes amb exercicis optatius, podran aportar en aquest mateix moment les certificacions acreditatives dels coneixements corresponents a l'annex I-C de la present Ordre.



Aquesta documentació haurà d'acompanyar-se del model emplenat que publicarà el Ministeri una vegada finalitze la fase d'oposició, que inclourà una relació detallada dels mèrits aportats.

La comprovació dels mèrits dels apartats A, C i D es farà d'ofici, encara que aquells opositors que, en la seua sol·licitud inicial de participació, no hagen prestat el seu consentiment, perquè l'òrgan gestor del procés selectiu puga verificar les seues titulacions o certificacions acadèmiques, hauran d'aportar-les per a la correcta valoració de l'apartat A del barem citat.

El Tribunal Qualificador Únic i els Tribunals Delegats valoraran els mèrits acreditats segons les certificacions aportades i publicarà en la pàgina web del Ministeri de Justícia les relacions d'aspirants amb la valoració provisional de mèrits de la fase de concurs, amb indicació de la puntuació obtinguda en cada mèrit i la total. Els aspirants disposaran d'un termini de deu dies hàbils a partir de l'endemà de la publicació d'aquesta relació, per a efectuar les al·legacions pertinents. Finalitzat aquest termini i vistes i resoltes les al·legacions, el Tribunal publicarà la relació amb la valoració definitiva de la fase de concurs.



7.5. Embaràs de risc i part, malaltia greu i hospitalització.



Si no es poguera completar el procés selectiu a causa d'embaràs de risc, part, malaltia greu, hospitalització o qualsevol altra circumstància de caràcter excepcional, degudament acreditats, haurà de comunicar-ho al Tribunal amb suficient antelació i, en tot cas, amb anterioritat a la realització de l'exercici, de manera que siguen valorats pel Tribunal Qualificador Únic. En cas de la seua estimació, l'aspirant podria ser convocat amb posterioritat, a través de la pàgina web.

La situació de l'aspirant quedarà condicionada a la finalització d'aquesta causa i a la superació de les fases que hagueren quedat ajornades, no podent demorar-se aquestes de manera que es menyscabe el dret de la resta dels aspirants a una resolució del procés en temps raonables. En tot cas, la seua realització tindrà lloc abans de la publicació de la llista d'aspirants que hagen superat el procés selectiu, realitzant-se un sol exercici comú per a totes aquestes situacions.



7.6. Valoració del coneixement de les llengües oficials pròpies de les comunitats autònomes i del Dret Civil basc.

Si així ho hagueren sol·licitat en la seua instància i en la fase de concurs, els aspirants compresos en la relació d'aprovats, que concórreguen per àmbit territorial amb llengua autonòmica pròpia, seran citats a comparéixer per a la realització de l'exercici de caràcter optatiu, no eliminatori, que n'acredite el coneixement. Paral·lelament, el Tribunal Delegat corresponent farà la valoració de la documentació acreditativa del coneixement de les llengües oficials pròpies de les comunitats autònomes i del Dret Civil basc, que hagueren aportat els interessats.



La puntuació obtinguda, tant de l'examen com de la documentació acreditativa, s'ajustarà segons el barem contingut en l'Annex I-C d'aquesta convocatòria, i només tindrà efecte per a l'adjudicació de destinacions en la comunitat autònoma corresponent.

Els opositors podran optar per realitzar la prova, documentar el coneixement de la llengua oficial o acollir-se a tots dos sistemes. En aquest últim cas, la puntuació atorgada serà la més alta que, si escau, corresponga, sense que puga ser acumulativa.

7.7. La superació de qualsevol de les fases de la convocatòria no implicarà per si mateixa l'adjudicació de plaça, ja que la superació del procés selectiu vindrà determinada pel nombre de places convocades en cada àmbit territorial.

7.8. Finalitzat el procés selectiu, el Tribunal elevarà al Ministeri de Justícia proposada amb la relació d'aprovats, en cada àmbit territorial, el nombre dels quals no podrà superar el de places convocades, que es publicarà en el Boletín Oficial del Estado i en els diaris oficials de les comunitats autònomes on es convoquen places, amb indicació del número d'ordre, cognoms i nom, DNI, puntuació obtinguda en cadascun dels exercicis, i total de tots els exercicis obligatoris i de la fase de concurs. Juntament amb aquesta nota total, però separada d'ella, i sense sumar-se a aquella, si escau, figurarà l'obtinguda en la llengua oficial pròpia de la Comunitat Autònoma per l'àmbit territorial de la qual concorre i l'obtinguda pel coneixement del Dret Civil basc.

Els opositors que no es troben inclosos en la relació, tindran la consideració de no aptes, quedant eliminats del procés selectiu.

7.9. En el cas que algun dels aspirants amb discapacitat que s'haja presentat per aquesta quota de reserva superara els exercicis corresponents, però no obtinguera plaça, i la seua puntuació fora superior a l'obtinguda pels aspirants del torn general, serà inclòs per la seua ordre de puntuació en aquest torn.

7.10 El Ministeri de Justícia i les comunitats autònomes competents oferiran les destinacions disponibles en cada àmbit territorial.



8. Presentació de documentació

8.1. Els aspirants que figuren en la relació definitiva d'aprovats, en el termini de vint dies hàbils comptats a partir de la publicació d'aquesta en el Boletín Oficial del Estado i Diaris Oficials de les comunitats autònomes on es convoquen places presentaran en el Registre General del Ministeri de Justícia, Secretaria d'Estat de Justícia, c/ Borsa núm. 8, 28071 Madrid, o pels mitjans previstos en l'article 16 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, dirigits a la Unitat EA0010560-Processos Selectius Administració de Justícia, Oficina O00011588-Mitjans Personals. Processos Selectius Justícia, la documentació següent:



a) Sol·licitud de destinació, ajustada als requeriments que, si escau, s'establisquen en l'oferta publicada pel Ministeri de Justícia i comunitats autònomes competents.

b) Els aspirants que tinguen la condició legal de persona amb discapacitat, amb grau igual o superior al 33 % hauran de presentar certificació dels òrgans competents que acredite tal condició (en cas que aquesta no s'haja acreditat amb anterioritat), i la seua capacitat funcional per a exercir les tasques i funcions pròpies del cos de Gestió Processal i Administrativa.

c) Els aspirants que, en la seua sol·licitud de participació inicial, s'hagen oposat al fet que les seues dades d'identitat personal i les referides a les seues titulacions o certificacions acadèmiques, puguen ser consultades i verificades d'ofici per l'òrgan instructor d'aquest procés selectiu, hauran d'aportar també:

– Còpia autèntica del document nacional d'identitat, o equivalent.



– Còpia autèntica del títol exigit en la convocatòria o certificació acadèmica acreditativa de tindre aprovades totes les assignatures, que els capaciten per a la seua obtenció, acompanyant el resguard justificatiu d'haver abonat els drets per a la seua expedició.

d) En el cas de titulacions obtingudes a l'estranger, haurà de presentar-se còpia autèntica de la documentació que acredite la seua homologació o, si escau, del corresponent certificat d'equivalència.

8.2. Davant la impossibilitat, degudament justificada, de presentar els documents expressats en l'apartat anterior, podrà acreditar-se que es posseeixen les condicions exigides en la convocatòria mitjançant qualsevol mitjà de prova admissible en Dret.

Els aspirants que tingueren la condició de funcionaris públics estaran exempts de justificar aquelles condicions i requisits ja demostrats per a obtindre el seu anterior nomenament, havent de presentar certificació del Ministeri o Organisme del qual depenguen, per la qual s'acredite la seua condició i requisits per a ser nomenat funcionari del Cos de Gestió Processal i Administrativa de l'Administració de Justícia.

8.3. Els qui, dins del termini fixat i excepte causa de força major, no presentaren la documentació o del seu examen es deduïra que manquen d'algun dels requisits establits, no podran ser nomenats funcionaris i quedaran anul·lades les seues actuacions, sense perjudici de la responsabilitat en què hagueren pogut incórrer per falsedat en la sol·licitud inicial.

En aquest últim cas, o en el supòsit de renúncia d'algun dels aspirants abans del seu nomenament com a funcionari de carrera, i sempre que el Tribunal haguera proposat tants aspirants com places convocades, d'acord amb la base 17.2 de les bases comunes, el Ministeri de Justícia requerirà d'aquest últim, relació complementària d'aspirants que, havent superat tots els exercicis, seguisquen als proposats fins a completar el total de places convocades.

En aquest supòsit els aspirants inclosos en aquesta relació complementària hauran de presentar la documentació acreditativa que es detalla en aquesta mateixa base, en el termini de cinc dies hàbils des de la publicació en la pàgina web del Ministeri de Justícia.

Els opositors afectats que concórreguen per alguns dels àmbits territorials que tinguen establida la valoració de llengua oficial pròpia o Dret Civil basc seran convocats, si escau, a la realització de la corresponent prova optativa o els serà incorporada la puntuació que corresponga a l'acreditació documental que hagueren aportat.





9. Nomenament

Comprovat que els aspirants, el número dels quals no podrà superar en cap cas al de places convocades en cada àmbit territorial, reuneixen els requisits de la base quarta de la present convocatòria i els de la novena de les bases comunes, seran nomenats funcionaris de carrera, mitjançant Ordre del Ministeri de Justícia, que serà publicada en el Boletín Oficial del Estado i en els diaris oficials de les comunitats autònomes competents.

Donat el caràcter nacional del Cos de Gestió Processal i Administrativa, per al nomenament com a funcionaris de carrera, es confeccionaran dues llistes en cada àmbit territorial: una en la qual es consignaran les puntuacions obtingudes en les fases comunes i obligatòries del procés selectiu; i una altra, amb especificació de la puntuació obtinguda en valoració del coneixement de la llengua oficial pròpia de les comunitats autònomes i, si escau, la corresponent al Dret Civil basc.





10. Norma final

Al present procés selectiu li seran aplicable la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial; el Reial decret 1.451/2005, de 7 de desembre, pel qual s'aprova el Reglament d'Ingrés, Provisió de Llocs de treball i Promoció Professional del Personal Funcionari al Servei de l'Administració de Justícia; el Reial decret 702/2017, de 7 de juliol, pel qual s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2017; els reials decrets 954/2018, i 955/2018, de 27 de juliol, pels quals s'aprova l'oferta d'ocupació pública per a l'any 2018; l'Ordre JUS/291/2019, de 4 de març, per la qual s'estableixen les bases comunes que regiran els processos selectius per a ingrés o accés en els Cossos de funcionaris al servei de l'Administració de Justícia; la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques; la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic; i el que es disposa en la present Ordre de convocatòria.



Amb caràcter supletori, en allò no previst en aquesta convocatòria, s'estarà al que es disposa en el Reial decret legislatiu 5/2015, de 30 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei de l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic, i la resta de normativa vigent en la matèria.

Contra la present convocatòria, podrà interposar-se recurs de reposició davant el Ministre de Justícia en el termini d'un mes des de la publicació, o bé recurs contenciós administratiu en el termini de dos mesos des de la publicació davant el Jutjat Central Contenciós Administratiu, de conformitat amb el que es disposa en la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i en la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa. En cas d'interposar recurs de reposició, no es podrà interposar recurs contenciós administratiu fins que aquell siga resolt expressament o se n'haja produït la desestimació presumpta.

Així mateix, la Secretaria d'Estat de Justícia podrà, si escau, fer la revisió de les resolucions del Tribunal, conforme al que es preveu en la citada Llei 39/2015, d'1 d'octubre.



Madrid, 10 de juliol de 2019



La ministra de Justícia, p. d. (Ordre JUS/125/2019, de 5 de febrer),

el secretari general de l'Administració de justícia

ANTONIO VIEJO LLORENTE







ÍNDEX D'ANNEXOS



Annex I. Descripció del procés selectiu.

I-A. Oposició: exercicis obligatoris.

I-B. Fase de concurs.

I-C Avaluació dels coneixements de llengües oficials pròpies de les comunitats autònomes i del Dret Civil basc.

Annex II. Programa.

Annex III. Instruccions d'emplenament de la instància.







ANNEX I

Descripció del procés selectiu



I-A. Fase d'oposició

1. Constarà de tres exercicis; tots obligatoris i eliminatoris. El primer i segon exercici tindran lloc en el mateix dia i hora en totes les seus d'examen, en un únic acte d'examen, un a continuació d'un altre.



1.1. Primer exercici.

De caràcter teòric, escrit i eliminatori. Consistirà a contestar un qüestionari-test sobre les matèries del Programa detallat en l'Annex II. Constarà de 100 preguntes amb quatre respostes alternatives, de les quals només una és la correcta.

La durada de l'exercici serà de 90 minuts.

Es qualificarà de 0 a 60 punts.

Les preguntes encertades es valoraran amb 0,60 punts; les preguntes no encertades i les que continguen respostes múltiples descomptaran 0,15 punts; les preguntes no contestades no seran puntuades.

La puntuació obtinguda per cada aspirant es correspondrà amb el nombre de respostes encertades, feta la deducció de les no encertades.

El qüestionari proposat pel Tribunal contindrà 104 preguntes, les 100 primeres ordinàries i avaluables i les 4 últimes de reserva. Si celebrat l'examen, el Tribunal haguera d'anul·lar una o més preguntes ordinàries, establirà en el mateix Acord la substitució, a l'efecte de la seua avaluació, de les anul·lades per d'altres de reserva, per la seua ordre.

1.2. Segon exercici.

De caràcter pràctic, escrit i eliminatori. Consistirà a contestar 20 preguntes tipus-test, referides a un cas pràctic que plantejarà el Tribunal.



La durada de la prova serà de 60 minuts i es qualificarà de 0 a 15 punts, a raó de 0,75 punts per pregunta encertada. Les preguntes no encertades i aquelles que continguen respostes múltiples descomptaran 0,15 punts; les preguntes no contestades no seran puntuades. Per a superar la prova es precisarà un mínim de 9 punts, els opositors que no aconseguisquen aquesta puntuació mínima, tindran la consideració de no aptes i no seran convocats al tercer exercici.

El Tribunal proposarà un qüestionari de 22 preguntes, vint d'ordinàries i dues de reserva i, en cas d'anul·lació d'una de les ordinàries, el Tribunal en l'acord d'anul·lació establirà que puntue la pregunta de reserva en lloc de l'anul·lada.

1.3. Tercer exercici.

De caràcter teòric, escrit i eliminatori. Consistirà a contestar sense l'ajuda de cap text i amb lletra llegible a 10 preguntes de contingut processal, referides a diferents temes del Programa.

La durada de la prova serà de 90 minuts.

L'espai per a la resposta de les preguntes es limitarà a una pàgina per a la contestació de cadascuna d'aquestes.

El Tribunal de l'àmbit corresponent, farà la lectura de l'exercici i el puntuarà de 0 a 25 punts, a raó d'un màxim de 2,5 punts per pregunta, atès el nivell de coneixements dels aspirants, la claredat i l'ordre d'idees i la qualitat d'expressió escrita, la seua forma de presentació, així com al nombre de places convocades. Per a superar la prova es precisarà un mínim de 12,5 punts.

Les puntuacions seran sumades, sense incloure ni la més alta ni la més baixa, dividint-se el total que resulte, feta aquesta deducció, pel nombre de membres assistents la qualificació dels quals s'haguera computat. La xifra del quocient constituirà la qualificació.

1.4. La determinació de la nota mínima per a superar el primer exercici en cada àmbit territorial convocant serà equivalent al resultat de deu aspirants per plaça, que hagueren obtingut com a mínim un 60 % de la puntuació possible, amb independència de les instàncies que s'hagueren presentat per aquest àmbit.

Els aspirants per plaça esmentats passarien a realitzar el segon exercici. En ser eliminatoris, als opositors que no aconseguisquen aquesta puntuació en el primer exercici, no els serà corregit el segon.

Per a superar el segon exercici serà suficient obtindre el 60 % de la puntuació possible, mentre que per a la superació del tercer exercici serà suficient obtindre'n el 50 %.

Aquesta nota mínima no serà aplicable en la quota de reserva per discapacitat, ni en els processos selectius amb un nombre d'aspirants de partida inferior a l'índex de deu per plaça, adés esmentat. En aquests casos, la puntuació mínima exigida per a superar el segon i tercer exercici serà el 50 % de la puntuació màxim possible.

La puntuació final dels aprovats en la fase d'oposició estarà composta per la suma de les puntuacions dels tres exercicis.

Finalitzats els tres exercicis de l'oposició, el Tribunal farà públiques les llistes d'aprovats, que inclouran, ordenats de major a menor puntuació total acumulada dels tres exercicis, els opositors que hagen aprovat cadascun dels exercicis.

1.5. Reserva de nota

Els aspirants que hagen superat la fase d'oposició amb una nota superior a la mínima fixada, però no obtinguen plaça en el Cos al qual es presenten, per no reunir mèrits suficients en la fase de concurs de l'OOP 2017-18, quedaran exempts de realitzar en la convocatòria següent de 2019 els exercicis de la fase d'oposició (sempre que es presenten pel mateix Cos, àmbit territorial, i torn sistema general o torn de reserva), llevat que voluntàriament es presenten a la mateixa per a obtindre millor nota. En aquest cas, si la nota obtinguda fora inferior o no superara la fase d'oposició, se li reservarà la nota de la convocatòria de l'OOP 2017-18.

Els aspirants que, pel torn de reserva per a persones amb discapacitat en la convocatòria anterior, hagen obtingut una puntuació igual o superior al 50 % de la nota màxima possible prevista en cada exercici de la respectiva convocatòria, se'ls conservarà la puntuació més alta obtinguda, sempre que el contingut de temari, els exercicis i la seua manera de qualificació siguen idèntics.



I-B. Fase de concurs

En la fase de concurs es valoraran els mèrits que aporten els opositors que hagen superat tots els exercicis de la fase d'oposició, segons el barem establit en aquest annex.

El Ministeri de Justícia facilitarà als aspirants que hagueren superat la fase d'oposició un model «d'autoavaluació» de la fase de concurs.



L'aspirant que no aporte mèrits o aquests no siguen avaluables d'acord amb el referit barem, serà qualificat amb zero punts en aquesta fase.

L'acreditació del temps de serveis prestats com a funcionaris interins en l'Administració de Justícia, en l'àmbit del Ministeri de Justícia, s'aportarà d'ofici per l'òrgan competent.

Per a accedir a la fase de concurs, serà necessari haver superat la fase d'oposició i es valoraran els mèrits següents:

A. Títols i graus acadèmics, dels inclosos en el sistema educatiu espanyol. La puntuació màxima a atorgar en aquest apartat serà de 12 punts.

Atès que, conforme a l'article 475 de la Llei orgànica 6/1985, d'1 de juliol, del Poder Judicial, la titulació exigida per a l'accés al Cos de Gestió Processal i Administrativa és la de diplomat universitari, enginyer tècnic, arquitecte tècnic o equivalent, la puntuació a atorgar en aquest apartat serà la següent:

– 12 punts per estar en possessió de la llicenciatura en Dret, o bé, grau en Dret i màster amb contingut de caràcter jurídic.

– 10 punts per estar en possessió del grau en Dret.

– 8 punts per estar en possessió de la llicenciatura en Ciències del Treball, Ciències Polítiques i de l'Administració, o Criminologia.

– 6 punts per estar en possessió del grau en Ciències del Treball, en Ciències Jurídiques i de les Administracions Públiques, en Ciències Polítiques i de l'Administració, en Relacions Laborals i Recursos Humans, o en Criminologia.

En cas que l'aspirant aporte més d'un grau, una diplomatura, arquitectura tècnica o enginyeria tècnica, es valoraran totes les titulacions addicionals a l'exigida per a participar en el procés selectiu, amb la baremació següent:

– 4 punts per estar en possessió de tres cursos complets de la llicenciatura o grau en Dret.

– 3 punts per altres llicenciatures o graus (es considera únicament un títol).

– 2 punts per altres diplomatures, arquitectura tècnica o enginyeria tècnica (es considera únicament un títol).

Excepcionalment, el Tribunal Qualificador Únic podrà valorar altres titulacions i graus acadèmics, relacionats amb l'Administració de Justícia, no inclosos expressament entre les adés relacionades.



B. Historial professional. La puntuació màxima a atorgar en aquest apartat serà de 7,5 punts, amb la baremació següent.

B-1. Cursos de formació, rebuts i acreditats, en els últims deu anys i fins a la data de finalització del termini de presentació d'instàncies d'aquesta convocatòria, amb contingut principal de caràcter jurídic relacionats amb l'activitat del Cos, i homologats o impartits pel Ministeri o per les Conselleries de Justícia, pel Ministeri i Conselleries d'Educació, pel Sistema Universitari espanyol, per l'Institut Nacional de l'Administració Pública, o per òrgans competents en formació de les comunitats autònomes, per altres agents promotors dins del marc de l'Acord de Formació per a l'Ocupació (IV Acord de Formació per a l'Ús de les Administracions Públiques), o pels Serveis Públics d'Ocupació.



– Entre 11 i 29 hores: 1 punt

– Entre 30 i 59 hores: 1,5 punts

– Entre 60 i 119 hores: 2 punts

– Entre 120 o més hores: 2,5 punts

Així mateix, conforme amb el barem anterior i sota les mateixes condicions, es valoraran els cursos en matèria d'igualtat o salut laboral, que incloguen unitats o mòduls de contingut jurídic.

No es valoraran els cursos següents:

– Certificacions o diplomes en els quals no conste el nombre d'hores ni aquells de 10 o menys hores lectives.

– Els derivats de processos selectius, ni els diplomes de participació en jornades, simposis, seminaris i similars.

Als aspirants que aporten certificacions de cursos que formen part dels ensenyaments del sistema educatiu espanyol, o siguen conduents a l'obtenció d'un títol universitari, se'ls podrà sol·licitar certificat acadèmic per a comprovar que les hores lectives d'aquest curs o cursos no han sigut convalidades com a crèdits universitaris o crèdits ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System).

En cas que no presentaren la certificació acadèmica requerida, o que es comprovara que les hores lectives del curs o cursos s'han utilitzat per a convalidar assignatures, de les titulacions assenyalades en l'apartat A, no es valorarien dins d'aquest mèrit.

B-2. Cursos de formació en informàtica, rebuts i acreditats, en els últims deu anys i fins a la data de finalització del termini de presentació d'instàncies d'aquesta convocatòria, homologats o impartits per: el Ministeri o per les Conselleries de Justícia, pel Ministeri i Conselleries d'Educació, pel sistema universitari espanyol, per l'Institut Nacional de l'Administració Pública o per òrgans competents en formació de les comunitats autònomes, per altres agents promotors dins del marc de l'Acord de Formació per a l'Ocupació (IV Acord de Formació per a l'Ús de les Administracions Públiques), o pels Serveis Públics d'Ocupació:

– Entre 11 i 29 hores: 1 punt

– Entre 30 i 59 hores: 1,5 punts

– Entre 60 i 119 hores: 2 punts

– Entre 120 o més hores: 2,5 punts

Els cursos d'igual o similar contingut només es valoraran una vegada. No es valoraran els cursos en els quals no conste el nombre d'hores, ni aquells amb 10 o menys hores lectives.

La puntuació màxima a atorgar en aquest apartat B és de 7,5 punts; fins a 5 punts en l'apartat B-1 «coneixements jurídics», fins a 2,5 punts en els apartats B-2 «coneixements d'informàtica».

Excepcionalment, el Tribunal Qualificador Únic podrà valorar altres cursos homologats per altres Departaments o Administracions Públiques, no inclosos expressament en els apartats B-1 i B-2.

C. Per exercicis dels processos de les convocatòries de les Ofertes d'Ocupació Pública dels anys 2015 i 2016, de qualsevol dels Cossos de l'Administració de Justícia. La puntuació màxima a atorgar en aquest apartat serà de 14 punts, amb la baremació següent:

Per les qualificacions obtingudes en les proves del Cos de Gestió:



– 5 punts per nota del 50 al 54,99 %

– 5,5 punts per nota del 55 al 59,99 %

– 6 punts per nota de 60 al 64,99 %

– 6,5 punts per nota de 65 al 69,99 %

– 7 punts per nota de 70 al 74,99 %

– 7,5 punts per nota de 75 al 79,99 %

– 8 punts per nota de 80 al 84,99 %

– 8,5 punts per nota de 85 al 89,99 %

– 9 punts per nota de 90 % o superior

Per les qualificacions obtingudes en altres Cossos Generals, Especials i Lletrats de l'Administració de Justícia:

– Si és d'un Cos inferior o especial, el 25 % de l'anterior puntuació.



– Si és d'un Cos superior, el 50 % de l'anterior puntuació

D. Serveis prestats com a titular, substitut o interí en els Cossos de l'Administració de Justícia, o com a personal laboral d'aquesta Administració. La puntuació màxima a atorgar en aquest apartat serà de 33,5 punts, amb la baremació següent:

– Per cada mes complet de serveis prestats com a substitut o interí, en el Cos de Gestió: 0,30 punts.

– Per cada mes complet de serveis prestats com a titular, interí o substitut en la resta dels Cossos Generals i Lletrats de l'Administració de Justícia: 0,20 punts.

– Per cada mes complet de serveis prestats en la resta dels Cossos de l'Administració de Justícia: 0,10 punts.

– Per cada mes de serveis prestats com a personal laboral de l'Administració de Justícia fix o temporal: 0,05 punts.

Els períodes inferiors al mes no es computaran, encara que, en el cas de ser varis, se sumaran els prestats en el mateix cos, menyspreant-se, si escau, una única fracció inferior al mes.



I-C. Avaluació dels coneixements de les llengües oficials pròpies de les comunitats autònomes i del Dret Civil basc.

1. Coneixements de les llengües oficials de les comunitats autònomes.

Per als opositors que concórreguen per algun dels àmbits territorials corresponents a comunitats autònomes amb llengua oficial pròpia, i que així ho hagueren fet constar en la seua sol·licitud de participació, finalitzat el procés selectiu, es farà l'avaluació dels coneixements de les llengües oficials pròpies de les comunitats autònomes. L'avaluació consistirà en l'acreditació dels coneixements de la llengua oficial d'aquesta Comunitat, mitjançant les certificacions que hagen presentat oportunament, o per la realització d'una prova de nivell de coneixements.



La puntuació de la valoració dels coneixements de la llengua oficial de Comunitat Autònoma només serà aplicable, en l'àmbit de la Comunitat Autònoma respectiva, únicament a l'efecte d'establir l'ordre de prelació en la relació d'aprovats dins de l'àmbit territorial pel qual concorre l'aspirant, per la qual cosa haurà de reflectir-se separada de l'obtinguda en l'exercici obligatori i en la fase de concurs.

Es qualificarà amb un màxim de 18 punts, d'acord amb el nivell de coneixements demostrat per l'aspirant i els criteris de valoració establits a continuació:

En l'àmbit de la Comunitat Foral de Navarra:

En les zones èuscar i mixta que determina l'article 5 de la Llei foral 18/1986, de 15 de desembre, del Basc, de conformitat amb el que s'estableix pel Decret Foral 103/2017 de 15 de novembre (Butlletí Oficial de Navarra de 30.11.2017), el coneixement oral i escrit de l'eusquera, degudament acreditat per mitjà de certificació de superació de cadascun dels nivells expedida per l'òrgan competent en la matèria, suposa el reconeixement a aquests sols efectes de fins a 18 punts, segons el nivell de coneixements acreditat en els termes següents:



– Certificat de nivell B1 o títols equivalents: sis punts.

– Certificat de nivell B2 o títols equivalents: dotze punts.

– Certificat de nivell C1 o títols equivalents: díhuit punts.

En l'àmbit del País Basc:

D'acord amb el que s'estableix en el Decret 86/1997, de 15 d'abril pel qual es regula el procés de normalització de l'ús del basc en les Administracions Públiques de la Comunitat Autònoma d'Euskadi, i el Decret 174/2010, de 29 de juny, de Normalització Lingüística de l'Administració de Justícia en la Comunitat Autònoma d'Euskadi.

– Certificat de nivell B2 o Perfil Lingüístic 2 o títols equivalents: sis punts.

– Certificat de nivell C1 o Perfil Lingüístic 3 o títols equivalents: dotze punts.

– Certificat de nivell C2 o Perfil Lingüístic 4 o títols equivalents: díhuit punts.

En l'àmbit de la Comunitat Autònoma Valenciana:

– Certificat de grau elemental o de nivell B1: sis punts,

– Certificat de grau mitjà o de nivell C1: dotze punts,

– Certificat de grau superior o de nivell C2: díhuit punts,

L'acreditació documental dels coneixements de valencià s'efectuarà mitjançant l'aportació del corresponent certificat expedit o homologat per la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.



En l'àmbit de Catalunya:

De conformitat amb el Decret 3/2014, de 7 de gener, pel qual es modifica el Decret 152/2001, de 29 de maig, sobre avaluació i certificació de coneixements de català (DOGC núm. 6536, de 9.1.2014), i el Decret 180/2014, de 30 de desembre, sobre el certificat de coneixements de llenguatge jurídic (nivell J) (DOGC núm. 6780, de 31.12.2014), el coneixement oral i escrit del català i el coneixement del llenguatge jurídic (nivell J), degudament acreditats per mitjà de certificació de la Direcció General de Política Lingüística, i pel Centre d'Estudis Jurídics i Formació Especialitzada o equivalent, suposa el reconeixement sols a aquest efecte de fins a 18 punts, segons el nivell de coneixements acreditats en els termes següents:

– Certificat de nivell B2 (fins a gener de 2014, nivell B) o títols homologats: sis punts.

– Certificat de nivell C1 (fins a gener de 2014, nivell C) o títols homologats: dotze punts.

– Certificat de nivell C2 (fins a a gener de 2014, nivell D) o títols homologats: díhuit punts.

– Certificat de coneixement de llenguatge jurídic nivell J: díhuit punts.

En l'àmbit de la Comunitat Autònoma de Galícia:

– Certificat Celga 4 o similar: sis punts.

– Curs de Llenguatge Jurídic mitjà: dotze punts.

– Curs de Llenguatge Jurídic superior: díhuit punts.

L'acreditació del coneixement d'idioma s'efectuarà mitjançant l'aportació dels certificats de la Secretaria General de Política Lingüística o els equivalents segons la: Ordre de 16 de juliol de 2007, de la Conselleria de Presidència, Administracions Públiques i Xustiza, (DOG 30.07.2007) modificada per l'Ordre de 10 de febrer de 2014, per la qual es modifica l'Ordre de 16 de juliol de 2007, per la qual es regulen els certificats oficials acreditatius dels nivells de coneixement de la llengua gallega (Celga) (DOG 19.02.2014), i Ordre d'1 d'abril de 2005 (DOG 14.04.2005).

2. Avaluació dels coneixements del Dret Civil basc

Per als aspirants que concórreguen per l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma del País Basc, que així ho hagueren fet constar en la seua sol·licitud, en els mateixos termes i amb els mateixos efectes que s'han detallat en l'apartat anterior, es farà l'avaluació dels seus coneixements del Dret Civil basc, atorgant-se per aquest concepte sis punts, que es reflectiran en tot cas separats dels obtinguts en els exercicis obligatoris, i només tindran efecte per a establir l'ordre de prelació dins de l'àmbit territorial de la Comunitat Autònoma del País Basc.



Per a la realització i correcció d'aquest exercici, el Tribunal Delegat podrà nomenar un assessor especialista.

Criteris de valoració:

A) La documentació vàlida per a aquells opositors que opten per l'acreditació documental, és la següent:

1. Llicenciatura en Dret, havent cursat com a assignatures:

a) Dret Civil Foral i Autonòmic del País Basc:

– UD, Pla 1953.90 hores

– UD, Pla 1998.60 hores

b) Dret Civil Foral i Autonòmic del País Basc 1:

– UD, Pla 1993.30 hores

2. Grau en Dret, havent cursat com a assignatura Dret Civil i Autonòmic basc/ Dret Civil basc (6 crèdits ECTS).

3. Màster en Dret Civil basc: 540 hores (54 crèdits).

4. Diploma d'especialització en Dret Civil Foral del País Basc -presencial: 220 hores (22 crèdits).

5. Diploma d'especialització en Dret Civil basc -en línia: 210 hores (21 crèdits).

6. Doctorat en Dret: (mínim 60 hores: 6 crèdits)

– Títol de doctor en Dret, amb tesi sobre Dret Civil basc.

– Cursos de doctorat en Dret sobre Dret Civil basc.

7. Estudis Complementaris. El nou Dret Civil basc: aspectes familiars i successoris (3 crèdits ECTS).

B) Per a aquells opositors que opten per realitzar l'examen, aquest consistirà en la contestació a un qüestionari de tipus test de 40 preguntes, amb quatre respostes alternatives, de les quals només una és correcta.

Les respostes encertades es valoraran amb 1 punt. Les respostes incorrectes o les preguntes no contestades no seran puntuades. Per a superar l'exercici cal obtindre un mínim de 20 punts.

El qüestionari versarà sobre el temari següent:

Llei 5/2015, de 25 de juny, de Dret Civil basc:

1. De les fonts del Dret Civil basc. Dels principis inspiradors de la Llei Civil basca. De l'àmbit d'aplicació de la Llei Civil basca.



2. Dels principis de dret patrimonial.

3. De les successions. Disposicions preliminars. De la successió testada. De les limitacions a la llibertat de testar.

4. De les successions. Dels pactes successoris. De la successió legal o intestada. Disposicions comunes a les diferents maneres de succeir.

5. Del règim de béns en el matrimoni. Del règim legal. Del règim de comunicació foral de béns.

Llei 2/2003, de 7 de maig, reguladora de les Parelles de Fet:

6. Parelles de fet en la Comunitat Autònoma del País Basc. Disposicions generals. Contingut de la relació de parella. Adopció, acolliment i règim successori. Extinció de la parella de fet.







ANNEX II

Programa



Dret Constitucional, drets fonamentals i organització de l'Estat





Tema 1. La Constitució espanyola de 1978: Estructura i contingut. Les atribucions de la Corona. Les Corts Generals: Composició, atribucions i funcionament. L'elaboració de les lleis. El Tribunal Constitucional. Composició i funcions.

Tema 2. Dret d'igualtat i no discriminació per raó de gènere: especial referència a la Llei orgànica 3/2007, per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes. La Llei orgànica 1/2004, de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere. Antecedents. Objecte i principis rectors. Mesures de sensibilització, prevenció i detecció. Drets de les dones víctimes de la violència de gènere. Tutela institucional.



Tema 3. El Govern i l'Administració. El president del Govern. El Consell de Ministres. Organització administrativa espanyola: ministres, secretaris d'Estat, sotssecretaris i directors generals. L'Administració perifèrica de l'Estat. Els delegats de Govern en la Comunitat Autònoma i els subdelegats de Govern.

Tema 4. Organització territorial de l'Estat en la Constitució. L'Estat de les Autonomies. Les comunitats autònomes: La seua constitució i competències. Els Estatuts d'Autonomia. L'Administració Local. La província i el municipi.

Tema 5. La Unió Europea. Competències de la UE. Institucions i òrgans de la Unió Europea: El Parlament Europeu, el Consell Europeu, el Consell de Ministres de la Unió Europea, la Comissió Europea, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, el Tribunal de Comptes.



Organització i estructura del Poder Judicial



Tema 6. El Poder Judicial. El Consell General del Poder Judicial: composició i funcions. La jurisdicció. Jutges i magistrats: funcions i competències. La independència judicial. El Ministeri Fiscal: organització i funcions. Sistemes d'accés a les carreres judicial i fiscal.



Tema 7. Examen de l'organització i competència del Tribunal Suprem, de l'Audiència Nacional, dels Tribunals Superiors i de les Audiències Provincials.

Tema 8. Examen de l'organització i competència: Jutjats de Primera Instància i Instrucció. Jutjats penals. Jutjats contenciosos administratius. Jutjats socials. Jutjats de Vigilància Penitenciària. Jutjats de Menors. Jutjats Mercantils, i el Tribunal de Marca Comunitària d'Alacant, Jutjats de Violència sobre la dona, jutjats de pau.



Tema 9. La Justícia de Pau. Organització i competències, elecció del jutge, la figura del secretari del Jutjat de pau. La justícia de pau en l'àmbit de la cooperació jurisdiccional i en els processos civils i penals atribuïts a aquests Jutjats. Sistema de recursos contra les resolucions dictades pels Jutjats de pau. Les Agrupacions de les Secretaries dels jutjats de pau.

Tema 10. La carta de Drets dels Ciutadans davant la Justícia. Drets d'informació, d'atenció i gestió, d'identificació d'actuacions i funcionaris, drets lingüístics. Drets enfront dels professionals que assisteixen i representen al ciutadà: advocats, procuradors, graduats socials. El Dret a la Justícia Gratuïta en la Carta de Drets. El Pla de Transparència Judicial.

Tema 11. La modernització de l'oficina judicial. La nova oficina judicial. La seua regulació en la Llei orgànica del Poder Judicial. L'administració de justícia i les noves tecnologies. Codi de Conducta per a usuaris d'equips i sistemes informàtics al servei de l'Administració de Justícia. L'expedient digital i la presentació telemàtica d'escrits i documents. La signatura digital, el correu electrònic. Incidència de la legislació de protecció de dades en l'ús de les aplicacions informàtiques.

Tema 12. El lletrat de l'Administració de Justícia en la Llei orgànica del Poder Judicial: funcions i competències. Ordenació del cos superior jurídic de Lletrats de l'Administració de Justícia: secretari de Govern i secretaris coordinadors.

Tema 13. Cossos de Funcionaris al servei de l'Administració de Justícia. Cossos Generals i Cossos Especials: Definició i Cossos que els integren. Cossos Especials: El Cos de Metges Forenses: Funcions.



Tema 14. Els Cossos Generals (I): Funcions. Formes d'accés. Promoció interna. Adquisició i pèrdua de la condició de funcionaris. La rehabilitació. Drets, deures i incompatibilitats. Jornada i horaris. Vacances, permisos i llicències.

Tema 15. Els Cossos Generals (II): Situacions administratives. Ordenació de l'activitat professional. Provisió de llocs de treball. Règim disciplinari.

Tema 16. Llibertat sindical: El Sindicat en la Constitució Espanyola. Eleccions sindicals segons la Llei d'òrgans de representació i l'Estatut Bàsic de l'Empleat públic. El dret de vaga. Salut i prevenció de riscos laborals



Procediments judicials



A) Normes comunes a tots els procediments civils.

Tema 17. Qüestions generals sobre el procés civil: Les parts en el procés civil: Capacitat processal i capacitat per a ser part. Pluralitat de parts. Litisconsorci actiu i passiu, el seu tractament processal.

Tema 18. La representació i les seues classes. Legitimació en el procés civil. Assistència lletrada i representació processal, estatut jurídic, drets i deures. Intervenció no preceptiva d'aquests professionals. La intervenció en els processos civils del Ministeri Fiscal i de l'Advocat de l'Estat.

Tema 19. Jurisdicció i competència. Acumulació d'accions i de procediments, concepte. La tramitació de les qüestions de jurisdicció i competència. La competència dels Tribunals Civils: Objectiva, funcional i territorial, els furs legals disponibles i indisponibles. Concepte i tramitació.

Tema 20. Els actes processals. Requisits dels actes processals: a) lloc; b) temps: termes i terminis: Còmput dels terminis; c) forma (consideració de la llengua oficial). Defectes dels actes: Nul·litat, anul·labilitat, irregularitat; esmena de defectes.

Tema 21. Les resolucions dels òrgans judicials. Classes de resolucions judicials: Contingut i característiques. Les resolucions dels òrgans judicials col·legiats. Les resolucions del Lletrat de l'Administració de Justícia.

Tema 22. Els actes de comunicació amb altres Tribunals i Autoritats: Oficis i manaments. L'auxili judicial: els exhorts i els manaments en el procés penal. Cooperació jurídica internacional: les comissions rogatòries.

Tema 23. Actes de comunicació a les parts i altres intervinents en el procés: Notificacions, requeriments, citacions i citacions a comparéixer. Notificacions, citacions i manaments en el procés penal. Formes de notificació i noves tecnologies.

Tema 24. Conceptes d'arxiu judicial i de documentació judicial en relació amb la legislació vigent en matèria d'arxius judicials. Formes de remissió de documentació judicial i relacions documentals. Noves tecnologies en els arxius judicials de gestió. Les juntes d'expurgació de la documentació judicial.



B) Procediments civils.

Tema 25. Els procediments declaratius en la Llei d'Enjudiciament Civil 1/2000: Diligències preparatòries, diligències preliminars. Conciliació. Esbrinament de fets, assegurament i pràctica anticipada de la prova.

Tema 26. Judici ordinari. Processos que se substancien pels tràmits del judici declaratiu ordinari. La demanda i el seu objecte, documents que han d'acompanyar-la. La contestació a la demanda i altres actituds del demandat: la rebel·lia. Problemes derivats de l'ampliació de la demanda i la reconvenció. Audiència prèvia. Vista de judici. Diligències finals. Terminació del procediment per mitjà de sentència, acte o decret, aspectes formals d'aquestes resolucions. Aplanament, desistiment, transacció, satisfacció extraprocessal.

Tema 27. El judici verbal. Processos que se substancien pel tràmit del judici verbal. Classes de demandes. Admissió i trasllat de la demanda i citació per a la vista. Inassistència de les parts a la vista. Desenvolupament de la vista. Recursos enfront de les resolucions interlocutòries. Judicis verbals de caràcter plenari i sumari. El verbal de desnonament. El precari. El judici sobre tutela possessòria. La tutela de drets reals inscrits. El judici d'aliments. La rectificació de fets. El judici verbal en matèries de compravendes a terminis i arrendaments financers.

Tema 28. Processos especials: Procediments per a la divisió judicial de patrimonis: A) De la divisió de l'herència. B) Procediment per a la liquidació del règim econòmic matrimonial.

Tema 29. Processos especials: El procés monitori. Concepte i característiques. Casos en què escau. Competència. Procediment: petició inicial i documents. Admissió. Requeriment de pagament i possibles conductes del demandat. La transformació del procediment. La cosa jutjada. El procés monitori europeu. El judici canviari. Concepte i característiques. Naturalesa. Casos en què escau. Competència. Procediment. La sentència sobre l'oposició i la seua eficàcia.

Tema 30. Els processos matrimonials i les seues classes. Competència. Procediments: a) nul·litat, separació i divorci contenciosos; b) separació o divorci de mutu acord. Referència a les crisis de les unions estables de parella. Mesures provisionals. Mesures definitives. Execució forçosa dels pronunciaments sobre mesures. Els processos especials: Característiques comunes. El procés especial per a la incapacitació de les persones: Competència; legitimació; personació del demandat; especialitats procedimentals; la Sentència. La reintegració de la capacitat i la modificació de l'abast de la sentència d'incapacitat.

Tema 31. Procediments de jurisdicció voluntària: la Llei 15/2015, de 2 de juliol, de la Jurisdicció Voluntària. Disposicions generals i normes comunes en matèria de tramitació dels expedients de jurisdicció voluntària. Expedients de jurisdicció voluntària en matèria de persones. Expedients en matèria de família. Expedients relatius al Dret successori. Expedients relatius al Dret d'obligacions. Expedients relatius als drets reals. Expedients de subhastes voluntàries. Expedients en matèria mercantil. La conciliació.

Tema 32. Els recursos. Concepte. Classes de recursos. Efectes dels recursos i del seu desistiment. El depòsit per a recórrer. Els recursos de reposició i de revisió. El recurs de queixa. El recurs d'apel·lació. Apel·lació i segona instància; el dret a la segona instància. Resolucions contra les quals escau apel·lació. Substanciació del recurs. Oposició a l'apel·lació i impugnació de la sentència. La prova en l'apel·lació.



Tema 33. Els recursos extraordinaris. El recurs per infracció processal. Resolucions recurribles. Motius del recurs. Procediment. Conseqüències de l'estimació del recurs. El recurs de cassació. Característiques. Resolucions recurribles. Motius de recurs. Objecte i efectes del recurs. Competència. Procediment. El recurs en interès de la Llei. Resolucions recurribles. Motius del recurs. Legitimació. Competència. Procediment. Efectes. Mitjans de rescissió de les sentències fermes. L'audiència al demandat rebel. La revisió de les sentències fermes.



Tema 34. L'execució forçosa. El paper del Lletrat de l'Administració de Justícia en l'execució. El títol executiu i les seues classes: Judicials i no judicials; espanyols i estrangers. Execució de resolucions estrangeres. Breu referència al Títol Executiu Europeu. La demanda executiva. Tribunal competent. Ordre general d'execució i despatx de l'execució. Acumulació d'execucions. Oposició a l'execució. Suspensió de l'execució. Execució provisional. Concepte i naturalesa. Pressupostos. Despatx de l'execució. Oposició a l'execució provisional. Revocació o confirmació de la sentència provisionalment executada.



Tema 35. Execució dinerària. Supòsits en què escau. Integració del títol. Requeriment de pagament. Embargament de béns. Reembargament. Terceria de domini.

Tema 36. El procediment de constrenyiment. Valoració dels béns embargats. La subhasta dels béns travats. Alternatives a la subhasta judicial: El conveni de realització i la realització per persona o entitat especialitzada. L'administració per a pagament. Terceria de millor dret. Especialitats de l'execució sobre béns hipotecats, pignorats o amb garantia real.

Tema 37. Execucions no dineràries. Execucions de donar, de fer i de no fer. Determinació de fruits i rendes. Liquidació de danys i perjudicis. Execució de sentències que porten aparellada el lliurament de la possessió d'un immoble, especial referència a les sentències d'execució de desnonaments.

Tema 38. Les mesures cautelars: Concepte. Tipus de mesures cautelars. Tramitació amb audiència i sense audiència al demandat. Oposició a les mesures cautelars. Execució de les mesures cautelars. Caució i caució substitutòria.

Tema 39. Costes i despeses processals. La condemna en costes. La taxació de costes. La impugnació de les costes. Els interessos i la seua liquidació. La taxa judicial. Pagaments, depòsits i consignacions judicials. Ingressos en el Tresor Públic. L'Assistència Jurídica Gratuïta.

C) Registre Civil.

Tema 40. El Registre Civil: Legislació vigent. La funció registral. Contingut del Registre Civil: Fets inscriptibles. L'organització del Servei Registral. Els Registres Ordinaris i els Registres Delegats. El Registre Civil Central. Competència dels Registres Civils.

Tema 41. Diferents tipus de seients registrals. Les inscripcions. Les anotacions. Les notes marginals. Els seients de cancel·lació. Regles formals per a la pràctica dels seients. La inscripció de naixement. El matrimoni i la seua inscripció. La inscripció de defunció. La tutela i altres representacions legals.

Tema 42. La rectificació del registre per via d'expedients governatiu o judicial. Els expedients registrals: Naturalesa jurídica i competència. Principis rectors i normes generals del procediment. Règim dels recursos i de l'execució. La publicitat del Registre Civil: Publicitat material i formal. Eficàcia probatòria dels seients registrals. Impugnació de la presumpció d'exactitud registral. La publicitat formal: certificacions, llibres de família i notes informatives.

D) Procediment penal.

Tema 43. El sistema processal penal de la Llei d'Enjudiciament Criminal: Principi del jutge imparcial, separació d'instrucció i enjudiciament. Principis del procés penal. Competència objectiva i funcional. Aforaments i privilegis processals. Immunitat de jurisdicció. La competència territorial. La inhibició d'ofici i a instàncies de part; qüestions de competència territorial.

Tema 44. Les parts en el procés penal: Ministeri Fiscal; acusador particular; perjudicat i acció popular; acusador privat. L'exercici de l'acció penal: d'ofici o a instàncies de part. Denúncia; querella; atestat. Extinció de l'acció penal: especial referència a la renúncia. L'exercici de l'acció civil: l'actor civil. L'oferiment d'accions. Extinció de l'acció civil. L'investigat o encausat. La rebel·lia. El responsable civil. Representació i defensa de les parts. Defensa d'ofici i benefici de justícia gratuïta.

Tema 45. El Sumari: incoació del procés. Les actuacions de la Policia Judicial. Comprovació del delicte: Cos del delicte. Identificació del presumpte delinqüent. La inspecció ocular. Declaracions testificals. Prova pericial i el seu valor. Prova documental. Peces de convicció.



Tema 46. Les mesures cautelars personals en el procés penal. La citació judicial. La detenció. La presó provisional. La llibertat provisional. Les fiances en el procés penal. Mesures limitadores de drets fonamentals: Proves biològiques; entrada i registre en lloc tancat; intervenció de comunicacions postals, telegràfiques, telefòniques i informàtiques. Especial esment als lliuraments controlats i a la figura de l'agent encobert.

Tema 47. El denominat període intermedi; acte de conclusió del sumari; eventual revocació de l'acte i noves diligències i resolucions. El sobreseïment i les seues classes. L'acte d'obertura del judici oral. Els articles de pronunciament previ. Les qualificacions provisionals de les parts. Conformitat de l'acusat.

Tema 48. La prova en el procés penal. Mitjans de prova. Proposició, admissió o denegació; prova anticipada; proposició en l'acte del judici; prova acordada «ex officio». El judici oral. La suspensió del judici oral: causes i conseqüències.

Tema 49. El procediment abreujat: Informació de drets, prova anticipada. Conclusió de la fase instructora, la conformitat per reconeixement de fets. La fase de judici oral: Admissió de proves, assenyalament del judici i informació a la víctima. realització del judici oral, especialitats. La sentència; especialitats: a) sentència oral; b) conformitat de les parts sobre la fermesa inicial de la sentència; c) principi acusatori; d) notificació. Els recursos contra les resolucions processals en l'àmbit del procediment abreujat: a) Els recursos contra les resolucions judicials; b) Els recursos contra les resolucions del lletrat de l'Administració de Justícia. Execució de sentències.



Tema 50. Procediment per a l'enjudiciament ràpid de determinats delictes: Àmbit d'aplicació. Actuacions de la Policia Judicial. Diligències urgents davant el Jutjat de guàrdia; instrucció i conclusió. Preparació i desenvolupament del judici oral. Sentència.

Tema 51. El procés davant el Tribunal del Jurat. Competència. Composició i constitució del Jurat: Estatut jurídic dels jurats; la seua selecció. La fase d'instrucció i la fase intermèdia. La fase de judici oral: tràmits precedents: Designació del magistrat-ponent; qüestions prèvies; acte de fets justiciables; realització del judici oral: la vista; suspensió del judici oral. Possible dissolució del Jurat: les seues causes. El veredicte: Determinació de l'objecte del veredicte, deliberació i veredicte; instrucció als jurats; deliberació i votació; acta. Sentència.



Tema 52. La tutela judicial davant els Jutjats de violència sobre la dona. Especialitats processals. Pèrdua de la competència objectiva dels jutjats civils quan es produïsquen actes de violència sobre la dona. Mesures judicials de protecció i de seguretat de les víctimes.

Tema 53. El procediment de Responsabilitat Penal del Menor. Principis reguladors. Les fases del procediment. Sentència i règim de recursos. Principis generals en l'execució de les mesures.

Tema 54. Tramitació del judici sobre delictes lleus. Convocatòria de la vista de judici sobre delictes lleus. Sistema de recursos a les sentències dictades en judicis sobre delictes lleus. L'execució de la sentència de delictes lleus: Aspectes penals i civils.

Tema 55. Règim general de recursos en el procés penal. Els recursos no devolutius: Reforma i súplica. Recursos devolutius: L'apel·lació en el procés ordinari i en el procediment abreujat; El recurs de queixa contra la inadmissió d'un altre recurs i com a substitutiu de l'apel·lació. El recurs de cassació penal. La revisió penal. El recurs de rescissió de la sentència dictada contra reus absents. Els recursos contra les resolucions del Lletrat de l'Administració de Justícia.



Tema 56. L'execució de sentències penals. Els jutjats i tribunals sentenciadors; Jutjats de Vigilància Penitenciària i Administració Penitenciària: les seues respectives funcions. Recursos contra les resolucions de l'Administració Penitenciària i dels Jutjats de Vigilància Penitenciària. Taxació de costes. L'execució civil en el procés penal.



E) Procediment contenciós administratiu i laboral.

Tema 57. Breu referència del recurs contenciós administratiu. Organització de la jurisdicció contenciosa administrativa.

Tema 58. Recurs contenciós administratiu: Capacitat processal, legitimació, representació i defensa. Actes impugnables.

Tema 59. Recurs contenciós administratiu: Diligències preliminars. Interposició del recurs i reclamació de l'expedient. Citació a comparéixer dels demandats i admissió del recurs.

Tema 60. Recurs contenciós administratiu: Demanda i contestació. Al·legacions prèvies. Prova. Vista i conclusions. Sentències. Altres mitjans de terminació del procediment.

Tema 61. El procediment abreujat en l'àmbit contenciós administratiu.

Tema 62. Els recursos en el procés contenciós administratiu. Els recursos contra les resolucions del lletrat de l'Administració de Justícia.



Tema 63. Procediments especials: Procediments per a la protecció dels drets fonamentals de les persones. Qüestió d'il·legalitat. Procediments en els casos de suspensió administrativa prèvia d'acords.



Tema 64. Disposicions comunes als procediments contenciosos administratius: Terminis. Mesures cautelars. Incidents i invalidesa d'actes processals. costes processals. Execució de sentències.

Tema 65. El procés laboral: Principis que ho informen. Competència objectiva i territorial. Qüestions de competència. Representació i defensa en el procediment laboral. Fons de Garantia Salarial. Justícia gratuïta.

Tema 66. L'evitació del procés: Conciliació prèvia i reclamació administrativa prèvia. El procés ordinari: Demanda, conciliació i judici. Recursos: de suplicació i de cassació per a la unificació de doctrina; disposicions comunes a tots dos recursos.

Tema 67. Processos especials: Acomiadaments, Seguretat Social, Conflictes Col·lectius, Impugnació dels convenis col·lectius. Tutela de drets fonamentals.

F) Normativa sobre Dret Mercantil.

Tema 68. El Concurs de creditors. Concepte de concurs les seues classes, la competència objectiva i territorial. L'administrador concursal. Aspectes processals: procediment ordinari i procediment abreujat; les seccions del concurs; l'incident concursal. Els recursos.







ANNEX III

Instruccions per a formalització del procés d'inscripció



Llegiu atentament i seguiu les instruccions següents

Molt important. La inscripció en aquest procés selectiu (el que comprendrà l'emplenament de la instància, abonament de taxa i la seua presentació) es realitzarà per via electrònica.

Accés.

L'imprès és el model 790– Codi 007 en la part superior del qual figura «sol·licitud d'admissió a proves selectives de l'Administració Pública i liquidació de la taxa de drets d'examen», que estarà disponible en el punt d'accés general (www.administracion.gob.es) o a través del portal web del Ministeri de Justícia, www.mjusticia.gob.es, dins de la pestanya «Ciutadans», secció «Ocupació Pública», cos Gestió Processal.

Per a realitzar la inscripció electrònica l'aspirant haurà d'identificar-se davant l'Administració Pública a través del sistema Cl@ve, utilitzant el certificat electrònic o claus concertades.

Sol·licitud.

Casella 15. Haurà de constar el cos.

Casella 16. Haurà de consignar-se: cap.

Casella 17. Forma d'accés. Haurà de constar «L» per a indicar torn lliure.

Casella 20. Província d'examen. Indique l'àmbit territorial pel qual desitja concórrer dels contemplats en la base 1.1, fent constar la corresponent localitat on es realitzaran els exercicis de la fase d'oposició i el seu respectiu codi, d'acord amb el següent quadre:





Àmbit territorial Província d'Examen (Localitat) Codi

localitat

Andalusia Sevilla 41

Aragó Saragossa 50

Astúries Oviedo 33

Canàries Las Palmas

Tenerife 35

38

Cantàbria Santander 39

Catalunya Barcelona 08

Comunitat Valenciana València 46

Galícia La Corunya 15

La Rioja Logronyo 26

Madrid Madrid 28

Navarra Pamplona/Iruña 31

País Basc Àlaba – Biscaia – Vitòria – Bilbao 97

Àmbit de gestió del Ministeri Justícia Albacete

Càceres

Madrid – M. Justícia.

Múrcia

Illes Balears (Palma)

Valladolid 02

10

98

30

07

47





Els aspirants hauran de seleccionar la localitat de l'àmbit pel qual concorren com a província d'examen, encara que podran ser examinats en una altra seu, segons es determine posteriorment.

Els aspirants que opten per l'àmbit territorial de la Comunitat de Madrid indicaran el codi 28 mentre els que opten per l'àmbit competencial del Ministeri de Justícia, però vulguen ser examinats en la localitat de Madrid, indicaran el codi 98 Madrid– M. Justícia.

Els aspirants que en la seua instància de participació inicial no especifiquen l'àmbit pel qual concorren, optant per una d'aquestes províncies d'examen o opten per àmbit no convocat, no podran ser admesos.



Caselles 21 a 23: aspirants amb discapacitat

Casella 21: grau de discapacitat. Els aspirants amb discapacitat podran indicar el grau de discapacitat que tinguen reconegut i la comunitat autònoma que l'acredita, opten o no per la quota de discapacitat.



Casella 22: quota de reserva persones amb discapacitat. Hauran de marcar el valor «SÍ» els aspirants amb grau de discapacitat igual o superior al 33 %, que opten per les places de la quota de reserva per a persones amb discapacitat, segons s'indica en la base 1.2 «Reserva discapacitat.»

Casella 23: adaptació que sol·licita en cas de discapacitat. En aquest requadre s'expressaran, si escau, les adaptacions de temps i mitjans que puguen requerir, a fi que el Tribunal compte amb la necessària informació per a l'adaptació de la realització dels exercicis. S'haurà d'aportar, a més, un dictamen tècnic facultatiu actualitzat sobre la idoneïtat de l'adaptació sol·licitada, emès per l'òrgan tècnic de valoració que va determinar el grau de discapacitat, en el qual conste expressament l'adaptació que correspon a l'interessat en cadascun dels exercicis, segons les seues circumstàncies personals. Aquesta adaptació la poden sol·licitar tots els aspirants amb discapacitat amb independència que accedisquen o no per la quota de discapacitat.

Casella 24. Titulació. Seleccione la titulació d'acord amb el que s'estableix en la convocatòria. En cas que no figure en el desplegable, haurà de seleccionar en «Altres titulacions» la que corresponga.

Casella 25. Acreditació de llengua autonòmica i/o Dret Civil basc. «Dades a consignar segons les bases de la convocatòria». Els qui desitgen realitzar les proves optatives escriuran la paraula «Realitza» en el quadre corresponent al tipus de prov; els qui desitgen acreditar documentalment els seus coneixements escriuran «Documenta»; i els qui s'acullen a tots dos sistemes, en els termes de la convocatòria, indicaran «Documenta i realitza».



Pagament i presentació.

Una vegada emplenada la sol·licitud, es farà el pagament electrònic i registre, segons les instruccions que s'indiquen. En cas que no es puga realitzar el pagament, per no disposar de compte en qualsevol de les entitats col·laboradores adherides a la passarel·la de pagament de l'Agència Tributària, o quan resulte impossible la inscripció electrònica per raons tècniques, es podrà realitzar la presentació i pagament en paper conforme al que s'estableix en la base novena de les bases comunes, havent d'acreditar documentalment la impossibilitat esmentada.

La constància del correcte pagament de la taxa estarà avalada pel Número de Referència Complet (NRC) emès per l'AEAT que figurarà en el justificant de registre.



Presentació i pagament electrònics:

– Haurà de disposar de certificat electrònic o claus concertades, accedir al portal web del Ministeri de Justícia, www.mjusticia.gob.es, dins de la pestanya «Ciutadans», secció «Ocupació Pública», Cos Gestió Processal i Administrativa, i seguir les instruccions previstes.

– Mitjançant aquesta opció es realitzaran electrònicament els tràmits d'emplenament del formulari, pagament i presentació en el Registre Electrònic del Ministeri de Justícia.

– Com a resultat es podrà descarregar un document amb els comprovants del pagament i del registre de la sol·licitud, signat electrònicament, que servirà de justificant d'haver-lo realitzat correctament.

– La persona que sol·licita presentar-se al procés selectiu serà qui haja de realitzar el registre de la seua sol·licitud.



Presentació i pagament presencial:

– Haurà de tindre habilitada l'execució de javascript en el seu navegador.

– Mitjançant aquesta opció es realitzarà electrònicament el tràmit d'emplenament del formulari.

– Com a resultat es podran imprimir els tres exemplars del formulari: «exemplar per a l'interessat» «exemplar per a l'Administració» i «exemplar per a l'entitat col·laboradora».

– Present els tres exemplars d'aquesta sol·licitud en qualsevol de les entitats bancàries que actuen com a entitats col·laboradores de la recaptació tributària. (no cal tindre compte obert).

– L'entitat col·laboradora li haurà de retornar, degudament segellats, «l'exemplar per a l'interessat», que servirà com a justificant de pagament i «l'exemplar per a l'Administració».

– «L'exemplar per a l'Administració» d'aquesta sol·licitud haurà d'entregar-se en algun dels registres indicats en la convocatòria, que retornaran segellat o, si escau, també segellaran «l'exemplar per a l'interessat». Aquest segell del Registre servirà com a justificant de la presentació.

– Les sol·licituds presentades a l'estranger podran cursar-se a través de les representacions diplomàtiques o consulars corresponents. S'hi acompanyarà el justificant bancari d'haver ingressat els drets d'examen en el compte que figure en la convocatòria.



Exempció o reducció de taxa:

Les persones que desitgen acollir-se a l'exempció o reducció de la taxa i hagen de presentar la documentació acreditativa que s'indica en la base 5.4 d'aquesta convocatòria, podran autoritzar l'òrgan gestor perquè puga verificar aquesta condició mitjançant l'accés a la Plataforma d'Intermediació de Dades de les Administracions Públiques oferit a través del servei Inscripció en Proves Selectives, respecte als següents documents:

– Els acreditatius de grau de discapacitat igual o superior al 33 %, quan la condició de discapacitat haja sigut reconeguda en alguna de les comunitats autònomes que figuren en l'adreça http://administracion.gob.es/pag/pid.

– La certificació relativa a la condició de demandant d'ocupació. IRPF per a verificar les rendes

– L'aportació del títol de família nombrosa quan el mateix haja sigut obtingut en alguna de les comunitats autònomes que figuren en l'adreça http://administracion.gob.es/pag/pid.



En cas de no prestar el consentiment a l'òrgan gestor, no s'haurà de marcar la casella que apareix a l'efecte en la sol·licitud, i es presentaran els documents acreditatius amb la instància de sol·licitud.

Així mateix, els altres documents que s'indiquen en la base cinquena hauran d'aportar-se en tot cas juntament amb la sol·licitud.

La falta de justificació de l'abonament dels drets d'examen o de trobar-se'n exempt, determinarà l'exclusió de l'aspirant. En cap cas, la presentació i pagament de la taxa dels drets d'examen no suposarà la substitució del tràmit de presentació, dins del termini i en la forma escaient, de la sol·licitud.

Mapa web