Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 20 de setembre de 2007, de la secretària autonòmica d'Educació, per la qual es dicten instruccions per a l'organització i el funcionament dels cursos de valencià en els centres públics de Formació de les Persones Adultes.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 5614 de 05.10.2007
Número identificador:  2007/11989
Referència Base de Dades:  012594/2007
 
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria Educació
    Grup temàtic: Legislació
    Matèries: Educació Valencià
    Descriptors:
      Temàtics: ensenyament obert, educació d'adults, ensenyament d'idiomes, reglament intern , valencià, cursos, òrgan col.legiat, Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, monografies



RESOLUCIÓ de 20 de setembre de 2007, de la secretària autonòmica d'Educació, per la qual es dicten instruccions per a l'organització i el funcionament dels cursos de valencià en els centres públics de Formació de les Persones Adultes. [2007/11989]

El Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià, pel qual es regulen els programes formatius que figuren en la Llei 1/95, de 20 de gener, de la Generalitat Valenciana, de formació de les persones adultes, i s'establix el currículum dels programes d'alfabetització i programes per a adquirir i actualitzar la formació bàsica de les persones adultes fins a l'obtenció del títol de Graduat en Educació Secundària, a la Comunitat Valenciana, en l'annex III, punt 2, dicta les orientacions per al desplegament del programa formatiu de l'apartat c), de l'article 5.2 de la Llei de Formació de les Persones Adultes. Este programa formatiu inclou les actuacions formatives necessàries per a la consecució dels objectius de fer efectiu el dret de tots els ciutadans a conéixer i usar el valencià i de garantir, d'acord amb els principis de gradualitat i voluntarietat, el coneixement i l'ús del valencià a tot l'àmbit territorial de la comunitat, tal com s'establix en els apartats a) i e) del punt 2 de l'article primer de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià.

L'Orde de 14 de juny de 2000, de la conselleria de Cultura i Educació, per la qual es regula la implantació dels programes formatius dirigits a la formació de les persones adultes establits en els annexos I i III del Decret 220/1999, de 23 de novembre, del Govern Valencià i per la qual es dicten instruccions per a l'organització i el funcionament dels centres públics de formació de les persones adultes de la Comunitat Valenciana, fixa les bases per a l'aplicació dels mencionats programes i els requisits que han d'acreditar els professors que els han d'impartir.

Per tot això, i en virtut de l'autorització expressa de la disposició final primera, de la citada Orde de 14 de juny de 2000, de la conselleria de Cultura i Educació, resolc:

Primer. Centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat de la Generalitat.

1. Els centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat de la Generalitat inclouran cada any en la seua oferta educativa de començament de curs el Programa per a la promoció del coneixement de la realitat valenciana en tots els seus aspectes i, de manera específica, en tot allò que es relaciona amb la llengua i la cultura (programa formatiu de l'apartat c), en el qual s'integren els cursos de preparació per a l'obtenció dels diferents certificats de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

2. La direcció de cada centre determinarà abans de l'inici de les activitats lectives el nombre de grups programats per a impartir el programa formatiu indicat, així com els cursos de preparació de valencià, tenint en compte la demanda de matrícula i la disponibilitat d'horari lectiu del professorat de la plantilla del centre habilitat per a impartir l'ensenyament del valencià, d'acord amb l'aplicació dels criteris d'adscripció d'horari lectiu que s'establixen en el punt 8.6 de l'apartat sext de l'Orde de 14 de juny de 2000, de la conselleria de Cultura i Educació, i les possibilitats organitzatives del centre.

En els centres que compten amb professorat d'Educació Secundària de l'especialitat de valencià, l'adscripció preferent serà per a impartir el mòdul de valencià de tots els grups del segon nivell del Cicle II (2 hores setmanals per grup) i els cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (2 hores setmanals per grup), i completarà horari, si de cas, amb la impartició de la resta de continguts corresponents al programa formatiu de l'apartat c) (màxim 1 hora per grup) i d'altres programes formatius.

3. Els centres trametran a la conselleria d'Educació, a l'Àrea de Política Lingüística, una còpia dels fulls de la Programació General Anual amb les dades dels grups i de l'alumnat dels diferents grups en què s'impartix el programa formatiu de l'apartat c) o cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, i una còpia del full Distribució de l'horari setmanal dels professors, abans del 15 de novembre de cada curs.

Segon. Centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat d'entitats locals

1. Els centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat d'entitats locals que incorporen en la seua oferta educativa els cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, corresponents al programa formatiu de l'apartat c), d'acord amb les instruccions que s'assenyalen en la present resolució, podran accedir a les subvencions que s'establiran per al seu finançament.

2. A este efecte, els cursos dels diferents nivells que organitzen els centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat d'entitats locals hauran de tindre la dedicació lectiva, els continguts i la programació que s'especifiquen en l'apartat tercer d'esta resolució, i el professorat que els impartix haurà d'estar en possessió de la titulació requerida per a cada nivell, segons el que s'especifica en l'apartat quart d'esta resolució.

Igualment, els centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat d'entitats locals hauran de trametre a la conselleria d'Educació, a l'Àrea de Política Lingüística, les dades dels cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià. Les dades contindran informació sobre grups, alumnat i professorat que impartirà els cursos i s'enviaran abans del dia 31 de gener de cada curs.

Tercer. Característiques dels cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià

1. Estos cursos es classifiquen en els nivells següents:

a) Nivell Bàsic 1. Correspon als cursos de preparació per a les proves de coneixements orals.

b) Nivell Bàsic 2. Correspon als cursos de preparació per a les proves de grau elemental.

c) Nivell de Perfeccionament 1. Correspon als cursos de preparació per a les proves de grau mitjà.

d) Nivell de Perfeccionament 2. Correspon als cursos de preparació per a les proves de grau superior.

e) Nivell d'Especialització Lingüística. Correspon als cursos de preparació per a les diferents proves de capacitació tècnica en llenguatges d'especialitat.

2. Els continguts i les programacions dels cursos dels diferents nivells s'atindran als objectius que establix l'Orde de 16 d'agost de 1994, de la conselleria d'Educació i Ciència (DOGV núm. 2.331 de 24 d'agost de 1994), per als corresponents certificats de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

3. Tots els cursos tindran una dedicació lectiva de 60 hores, tret dels de Llenguatge als mitjans de comunicació, Llenguatge administratiu i Correcció de textos, que tindran una durada de 30 hores.

Quart. Professorat

Podran impartir els cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià els llicenciats i els diplomats dels centres de Formació de Persones Adultes que estiguen en possessió de les titulacions específiques de valencià que s'indiquen per als diferents nivells:

a) Per als cursos dels nivells Bàsic 1, Bàsic 2 i Perfeccionament 1, ser professor/a d'Educació Secundària de l'especialitat de valencià, ser llicenciat/ada en Filologia Hispànica, especialitat Filologia Valenciana o equivalent, o estar en possessió del Diploma de Mestre de Valencià.

b) Per als cursos del nivell Perfeccionament 2, ser professor/a d'Educació Secundària de l'especialitat de valencià, ser llicenciat/ada en Filologia Hispànica, especialitat Filologia Valenciana o equivalent, o estar en possessió del Diploma de Mestre de Valencià amb el certificat de grau superior de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

c) Per als cursos d'Especialització Lingüística, ser professor/a d'Educació Secundària de l'especialitat de valencià, ser llicenciat/ada en Filologia Hispànica, especialitat Filologia Valenciana o equivalent, o estar en possessió del Diploma de Mestre de Valencià amb el certificat de capacitació tècnica en el corresponent llenguatge d'especialitat de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià.

Quint. Comissió Tècnica de Coordinació i Seguiment: composició i funcions

Per a dur a terme la coordinació i el seguiment de l'aplicació del programa formatiu de l'apartat c) i dels cursos de coneixements de valencià, la Comissió Tècnica de Coordinació i Seguiment tindrà la composició i les funcions que s'indiquen tot seguit:

1. Composició

President:

El cap de l'Àrea de Política Lingüística

Vocals:

El cap de l'Àrea de Centres Docents

El cap de l'Àrea d'Ordenació

El cap del Servici d'Ús Oficial i d'Acreditació de Coneixements de Valencià

El cap del Servici d'Ordenació Acadèmica

El cap del Servici de Planificació Educativa

El cap del Servici de Títols, Beques i Ajudes a l'Estudi

El cap del Servici de Gestió de Plantilles del Personal Docent

El cap del Servici d'Ensenyaments en Valencià

El/la director/a d'un centre públic de FPA de titularitat de la Generalitat

Un/a inspector/a d'educació, designat pel Servici Central de la Inspecció Educativa

Un/a assessor/a del CEFIRE, de formació de les persones adultes, designat per la Direcció General de Personal

Secretari:

El cap de la Secció de Dinamització Lingüística

2. Funcions

a) Coordinar i assessorar l'aplicació del programa formatiu de l'apartat c) i dels cursos de coneixements de valencià, per tal d'optimar els recursos humans i materials.

b) Realitzar-ne el seguiment i, si de cas, proposar les mesures pertinents per a millorar-ne l'aplicació.

c) Proposar actuacions per a la formació i l'actualització del professorat responsable de la seua impartició.

d) En finalitzar cada curs acadèmic, elaborar la memòria dels cursos amb les dades de participació i presentar-la a les direccions generals responsables de l'aplicació del programa.

e) Proposar les necessitats de professorat per al desplegament del programa i dels cursos de coneixements de valencià per al curs escolar següent.

f) Fer les propostes que es consideren oportunes quant a la millora de la seua aplicació perquè, si és procedent, s'incloguen en les instruccions de començament de curs que s'hagen de traslladar als centres públics de Formació de les Persones Adultes i als programes municipals d'Educació de les Persones Adultes.

Sext. Coordinació i Seguiment

En finalitzar cada curs acadèmic la Comissió Tècnica de Coordinació i Seguiment elaborarà un informe que traslladarà als servicis implicats en el funcionament dels cursos.

Instruccions finals

1. La direcció de cada centre públic de Formació de les Persones Adultes de titularitat de la Generalitat, així com els responsables dels centres públics de Formació de les Persones Adultes de titularitat d'entitats locals que incorporen en l'oferta educativa el programa formatiu de l'apartat c) o els cursos de preparació per a l'obtenció dels certificats de coneixements de valencià de la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià, adoptaran les mesures necessàries per a l'aplicació d'esta resolució i perquè tots els membres de la comunitat educativa en tinguen coneixement.

2. Els directors territorials d'Educació resoldran, en l'àmbit de la seua competència, tot el que es referix a l'aplicació d'esta resolució.

3. La present resolució s'aplicarà a partir del curs escolar 2007/2008.

València, 20 de setembre de 2007.– La secretària autonòmica d'Educació: Concepció Gómez Ocaña.

Mapa web