Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 5/2017, de 3 de febrer, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de l'ajuda a la distribució de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres escolars en la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7979 de 14.02.2017
Número identificador:  2017/1186
Referència Base de Dades:  001510/2017
 



ORDRE 5/2017, de 3 de febrer, de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, per la qual s'estableixen les bases reguladores de l'ajuda a la distribució de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres escolars en la Comunitat Valenciana. [2017/1186]

PREÀMBUL



El Tractat de funcionament de la Unió Europea, en l'article 39, estableix com a objectius de la política agrícola comuna, entre altres, el d'estabilitzar els mercats, garantir la seguretat dels abastiments i assegurar al consumidor subministraments a preus raonables. L'ajuda a la distribució de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres escolars, d'una banda acosta les polítiques de la Unió Europea a les necessitats la societat fomentant la promoció d'hàbits saludables, la disminució de l'obesitat i malalties associades i d'una altra es contribueix mitjançant un pla de consum de fruites en les escoles a assolir els objectius de la PAC, ja que els joves consumidors en apreciar la fruita i la verdura faran que augmente el consum futur i en conseqüència s'impulsen els ingressos agrícoles.

La Comunitat Valenciana conscient de la importància de dur a terme iniciatives en aquesta matèria s'ha integrat en l'estratègia dissenyada en col·laboració de l'Estat i de les comunitats autònomes, participant i cofinançant, si és el cas, aquesta mesura, tot això dins de l'àmbit del Programa nacional de consum de fruita i verdura en les escoles que es notifica a la Comissió Europea amb caràcter anual, i que és el marc comú per a les distintes administracions autonòmiques, i punt de partida per a determinar les actuacions en l'àmbit de cada comunitat autònoma.



El Reglament (UE) núm. 1308/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013 (Reglament únic per a les OCM), regula en la part II, títol primer, capítol II, secció 1a, subsecció 1a (articles 23, 24 i 25) les disposicions específiques per les quals la Unió Europea sufraga una ajuda comunitària per a la distribució de productes dels sectors de fruites i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan a l'alumnat en els centres escolars, en el marc d'un programa de consum de fruita.

El Reglament delegat (UE) 2016/247 de la Comissió de 17 de desembre de 2015 pel qual es completa el Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell quant a l'ajuda de la Unió per al subministrament i la distribució de productes dels sectors de les fruites i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan en el marc del programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles, estableix, entre altres aspectes, els requisits que s'han de tindre en compte a l'hora d'elaborar l'estratègia dels estats membres, els costos subvencionables i les condicions generals aplicables a la concessió d'ajuda i selecció dels sol·licitants. A través del reglament esmentat queda derogat el Reglament (CE) núm. 288/2009.

El Reglament d'execució (UE) 2016/248 de la Comissió de 17 de desembre de 2015 pel qual s'estableixen les normes de desplegament del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell respecte a l'ajuda de la Unió per al subministrament i la distribució de productes dels sectors de les fruites i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan en el marc del programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles i es fixa l'assignació indicativa de l'ajuda, estableix, entre altres aspectes, el contingut de les sol·licituds d'ajuda presentades pels sol·licitants, la regulació del pagament de l'ajuda, seguiment i avaluació i controls administratius i sobre el terreny a realitzar, tot això a fi de poder avaluar l'eficàcia del programa i lluitar efectivament contra la irregularitats i el frau.



No obstant l'aplicació directa dels reglaments comunitaris, amb aquesta ordre s'estableixen les bases reguladores per a la tramitació i concessió d'aquestes ajudes, d'acord amb el marc normatiu comunitari exposat, la normativa estatal de subvencions i la normativa autonòmica continguda principalment en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, quant a la seua competència per a l'aprovació i tramitació del present règim de l'ajuda a la distribució de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres escolars en la Comunitat Valenciana.



En la tramitació del present règim d'ajudes fins a la seua aprovació, aquest ha sigut objecte de consulta a les organitzacions i entitats representatives del sector, ha emés informe l'Advocacia de la Generalitat, s'ha consultat el Servei de Política Regional de la Unió Europea i de la Comunitat Valenciana, i és conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana. Així doncs, en virtut i ús de les facultats que em confereix l'article 28, lletra e), de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, en relació amb els articles 9 i 17 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions amb l'article 160.2 b) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i amb el Decret 158/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, en la seua redacció vigent, i a proposta de la Direcció General de Desenvolupament Rural i Política Agrària Comuna.





ORDENE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte i finalitat

1. Aquesta ordre té com a objecte establir les bases reguladores de les ajudes a la distribució de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres escolars en la Comunitat Valenciana, en el marc d'un programa autonòmic i en l'àmbit del Programa nacional de consum de fruita i verdura en les rscoles aprovat per a períodes determinats.

2. Aquesta ordre té com a finalitat el foment del consum de fruita i hortalisses en els xiquets d'edats primerenques, així com millorar els seus hàbits de consum cap al consum de productes més saludables i, al mateix temps, conscienciar els menors de la importància de consumir productes locals i produïts mitjançant fórmules mediambientalment sostenibles i respectuoses amb el medi ambient.



Article 2. Règim jurídic

1. El règim d'aquestes ajudes estarà constituït per:

a) El Reglament (UE) núm. 1308/2013, del Parlament Europeu i del Consell, pel qual es crea una organització comuna de mercats agraris, regula en la part II, títol primer, capítol II, secció 1a, subsecció 1a (articles 23, 24 i 25) les disposicions per les quals la UE sufraga una ajuda comunitària per a la distribució de fruites i hortalisses, fruites i hortalisses transformades i productes del plàtan als xiquets en els centres escolars, en el marc d'un pla de consum de fruita, en la seua redacció vigent



b) El Reglament delegat (UE) 2016/247 de la Comissió de 17 de desembre de 2015, pel qual es completa el Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell quant a l'ajuda de la Unió per al subministrament i la distribució de productes dels sectors de les fruites i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan en el marc del Programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles.

c) El Reglament d'execució (UE) 2016/248 de la Comissió de 17 de desembre de 2015, pel qual s'estableixen les normes de desplegament del Reglament (UE) núm. 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell respecte a l'ajuda de la Unió per al subministrament i la distribució de productes dels sectors de les fruites i hortalisses, de les fruites i hortalisses transformades i del plàtan en el marc del Programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles i es fixa l'assignació indicativa de l'ajuda.

d) El Programa de Consum de fruita i verdura en les escoles, aprovat per la Comissió Europea en l'anualitat corresponent a cada convocatòria d'aquestes ajudes.

e) El Decret 185/2010, de 5 de novembre, del Consell, pel qual es regula el contingut i els requisits mínims dels Plans de Control de les ajudes finançades amb càrrec al FEAGA i al FEADER.

2. Sempre que ho permeten les disponibilitats pressupostàries, anualment s'aprovarà la convocatòria corresponent per al subministrament als centres escolars de fruites i hortalisses, la qual s'ajustarà al que preveuen aquestes bases reguladores de les ajudes, i on a més s'establirà la quantia màxima a concedir i l'estratègia a desenvolupar.



3. El règim de concessió de les ajudes d'aquesta ordre és el de concurrència competitiva, d'acord amb els principis de publicitat, objectivitat, transparència, igualtat i no discriminació.

4. En relació amb el règim de compatibilitat de les ajudes d'aquesta ordre s'ajustarà al que preveu l'article 211 del Reglament (UE) núm. 1308/2013, del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013 (Reglament únic per a les OCM).

5. El beneficiari directe de l'ajuda està obligat a comunicar qualssevol subvencions, ajudes o ingressos que per a la mateixa finalitat i de qualsevol procedència haja sol·licitat i li haja sigut concedida o pagada.



6. Les ajudes d'aquesta ordre estan cofinançades pel Fons Europeu Agrari de Garantia (FEAGA), la Generalitat i, si és el cas, pel sector privat, en la forma i els percentatges establits en la normativa comunitària d'aplicació i segons s'establisca en cada convocatòria.



Article 3. Activitat i costos subvencionables

1. L'activitat objecte d'ajuda és el subministrament de fruites i hortalisses a l'alumnat dels centres escolars ubicats a la Comunitat Valenciana i seleccionats per l'autoritat competent.

2. L'alumnat no es podrà beneficiar d'aquesta activitat fora del centre escolar, per la qual cosa únicament serà subvencionable el subministrament de les fruites i hortalisses consumides en el centre i durant el curs escolar.

3. Els costos subvencionables són els següents:

a) El cost dels productes subministrats en el marc del programa vigent, i entregats en els centres escolars de la Comunitat Valenciana per al seu consum en el centre escolar, inclosos els costos d'adquisició, lloguer o arrendament financer d'equips utilitzats en el subministrament i distribució dels productes.

b) Els costos connexos següents, que hauran d'estar directament vinculats a l'aplicació del programa:

1r. Els costos relacionats amb l'obligació de seguiment i avaluació, directament relacionats;

2n. Els costos de publicitat del programa, l'objecte directe dels quals serà informar sobre aquest al públic en general. Els costos esmentats podran comprendre els punts següents: el cost del cartell del «Programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles», i al qual es refereix expressament l'article 10 del Reglament delegat (UE) 2016/247. Els requisits mínims que han d'aparéixer en el cartell consten en l'annex I d'aquesta ordre, el cost de les campanyes informatives realitzades amb mitjans de difusió, comunicacions electròniques, periòdics i mitjans de comunicació semblants, el cost de les sessions d'informació, conferències, seminaris i tallers destinats a informar el públic en general sobre el programa i actes semblants i el cost del material d'informació i promoció, com ara cartes, prospectes, fullets, objectes publicitaris i semblants;



3r. Els costos de les mesures d'acompanyament dirigides a recolzar la distribució dels productes i directament vinculades amb els objectius del programa. Els costos esmentats podran incloure: els costos d'organització de classes de degustació, preparació i realització de sessions de jardineria, organització de visites a explotacions agrícoles i activitats semblants destinades a connectar als xiquets amb l'agricultura, i els costos de les mesures destinades a educar els xiquets sobre l'agricultura, els hàbits alimentaris saludables i les qüestions ambientals relacionades amb la producció, distribució i consum dels productes, amb especial incidència en el consum de productes ecològics, de qualitat diferenciada i de proximitat.

4. Quan el transport i la distribució dels productes es facturen per separat, els costos corresponents només podran rebre ajuda de la Unió si no superen el 3 % del cost dels productes.

Quan els productes es distribuïsquen gratuïtament als centres escolars, els costos de transport i distribució d'aquells podran rebre ajuda de la Unió, sobre la base de les factures, d'acord amb un límit màxim que es determinarà en l'estratègia de l'Estat membre.

5. Els costos de publicitat i de les mesures d'acompanyament no podran finançar-se en virtut d'altres programes d'ajuda de la Unió.

6. L'Impost sobre el Valor Afegit (IVA) no podrà rebre l'ajuda de la Unió. Tampoc les despeses de personal, si aquestes últims es financen a càrrec d'altres fons públics. No obstant això, només es podran subvencionar aquelles despeses de personal directament relacionades amb l'aplicació del pla.

7. L'import total dels costos subvencionables de publicitat, arreplegats en l'apartat b,2, representarà un import fix i estarà subjecte a un límit que no podrà excedir del 5 % de l'import anual de l'ajuda de la Unió assignada al programa autonòmic.

L'import total dels costos subvencionables d'adquisició, lloguer o arrendament financer d'equips, així com de seguiment i avaluació, no podrà ser superior al 10 % de l'import anual de l'ajuda de la Unió assignada al programa autonòmic.

L'import total dels costos subvencionables de les mesures d'acompanyament no podrà ser superior al 15 % de l'assignació definitiva anual prevista en el programa autonòmic.

8. Els límits previstos en el punt anterior tindran el caràcter de màxims i caldrà ajustar-se en tot cas als límits concrets que es puguen establir cada any en el programa autonòmic concret.



Article 4. Persones beneficiàries

1. D'acord amb aquesta ordre de bases, són:

a) Persones beneficiàries finals: l'alumnat dels centres escolars de la Comunitat Valenciana d'ensenyaments d'Educació Infantil i Primària, i Educació Especial seleccionats per a participar, i amb edats compreses entre els 6 i els 10 anys.

b) Beneficiaris directes:

1r. Proveïdors o distribuïdors dels productes.

2n. Entitats sense ànim de lucre els fins de les quals siguen la creació i difusió en el si de la nostra Comunitat d'una cultura dietètica orientada al consum de fruites i hortalisses fresques i que en exercici de la seua pròpia activitat realitzen experiències concretes conduents a l'èxit dels seus fins.

3r. Organismes i empreses públiques o privades que participen en la gestió i la prestació de qualsevol de les activitats següents: subministrament o distribució de productes als xiquets dels centres escolars inclosos en el programa, seguiment i avaluació, publicitat i mesures d'acompanyament.

2. Els requisits que han de complir els sol·licitants per a ser beneficiaris directes són els següents:

a) Estar autoritzats prèviament per a cada convocatòria per la direcció general competent en matèria de promoció agroalimentària, d'acord amb el que preveu l'article 6 d'aquesta ordre.

b) Estar al corrent del compliment de les obligacions tributàries, i enfront de la Seguretat Social.

c) No podran tindre la consideració de beneficiaris aquells en què concórrega alguna de les circumstàncies arreplegades en els apartats 2n i 3r de l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

d) Complir les obligacions establides en l'article 14 de la Llei general de subvencions, aquesta ordre, i en cada convocatòria.

e) Tindre el domicili social a la Comunitat Valenciana.



Article 5. Centres escolars de la Comunitat Valenciana participants

1. El nombre de centres escolars participants en cada convocatòria estarà supeditat a les disponibilitats pressupostàries existents per a aquesta conforme al programa anual que s'haja aprovat.

2. El procés d'avaluació i selecció dels centres escolars que podran participar l''efectuarà la conselleria competent en matèria d'educació, la qual traslladarà el llistat definitiu, per a cada convocatòria, dels centres escolars seleccionats a la direcció general competent en matèria de promoció agroalimentària de la conselleria competent en aquestes matèries.





Article 6. L'autorització com a beneficiari directe

1. Les entitats mencionades en l'article 4 apartat 1 b) podran ser autoritzades com a beneficiàries directes d'aquestes ajudes amb la presentació prèvia de la sol·licitud d'autorització corresponent, i després de la seua tramitació amb la posterior resolució respecte d'això.

2. No podran obtindre l'autorització, ni per tant concedir-los l'ajuda, aquells que es troben sotmesos a alguna de les causes de prohibició per a accedir a la condició de beneficiari previstes en la normativa aplicable en matèria de subvencions.





CAPÍTOL II

Procediment per a la concessió de les ajudes



Article 7. Sol·licitud d'autorització com a beneficiari directe de les ajudes

1. El termini de presentació de les sol·licituds d'ajuda quedarà establit en les convocatòries corresponents que es realitzen per a cada exercici.

2. Els interessats que reunisquen les condicions previstes en l'article 4 d'aquesta ordre han de presentar la sol·licitud a través del model normalitzat que es publicarà en la guia PROP de la Generalitat (http://www.gva.es/es/web/portal/inicio/procedimientos?id_proc=14922).

3. A la sol·licitud d'autorització s'adjuntarà la documentació següent:

a) Acreditació de la personalitat jurídica del sol·licitant, de la identitat i capacitació del seu representant i del seu objecte social. Per a l'acreditació com a representant de persona jurídica, el sol·licitant pot autoritzar la conselleria competent en matèria de promoció agroalimentària per a consultar i comprovar aquesta condició en el Registre Voluntari de Representants de la Comunitat Valenciana. En cas que no ho autoritze o, no estiga donat d'alta en el registre esmentat haurà de presentar junt amb la sol·licitud còpia confrontada d'escriptura de poders.



b) Acreditació del domicili social.

c) Memòria descriptiva de l'organització de la distribució de la fruita i dels mitjans tècnics disponibles per a desenvolupar que descriga la solvència tècnica i financera del sol·licitant i en la qual s'incloga, per tant, documentació acreditativa dels criteris de valoració arreplegats en l'annex II d'aquesta ordre, és a dir:

1r. Acreditació de la capacitat per a dur a terme les actuacions en tot l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

2n. Acreditació de la disposició de l'estructura tècnica i capacitat suficients que permeten controlar l'execució de l'activitat subvencionable i garantir el compliment dels objectius proposats en el pla.



3r. Qualitat i eficàcia dels productes i actuacions a desenvolupar amb especial incidència de les produccions locals, ecològiques, de qualitat diferenciada o més respectuoses amb el medi ambient.

d) La programació d'entrega de la fruita en els centres escolars, així com el cost per ració posada en el centre escolar. Tot això de conformitat amb el programa anual prèviament publicat.

e) Model de domiciliació bancària degudament omplit, el qual es facilitarà en les oficines de la conselleria competent en matèria de promoció agroalimentària, o en la pàgina web d'aquesta (http://www.gva.es).

f) En el supòsit de prestació de serveis per empreses de consultoria o assistència tècnica, quan l'import de la despesa subvencionable supere les quanties establides en el text refós de la Llei de contractes del sector públic, aprovat mitjançant el Reial Decret Legislatiu 3/2011, de 14 de novembre, per al contracte menor, el beneficiari haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents proveïdors, amb caràcter previ a la contracció del compromís per a la instal·lació, la prestació del servei o l'entrega del bé, llevat que per les seues especials característiques no hi haja en el mercat suficient nombre d'entitats que els realitzen, presten o subministren.

En aquells casos en què l'oferta finalment executada no siga la de menor import econòmic, el beneficiari haurà de justificar les raons que van motivar aquesta decisió. En aquest supòsit si les raons esmentades no estan motivades en consideracions tècniques, financeres o altres condicionants de l'execució de l'actuació, l'òrgan gestor podrà minorar o fins i tot eliminar del còmput total de despesa subvencionable a liquidar l'import atribuït pel beneficiari a l'actuació objecte de discrepància.



4. El formulari de sol·licitud d'ajuda ha d'incorporar les declaracions responsables següents, que han de ser subscrites, en tot cas, per les persones sol·licitants:

a) Declaració responsable que totes les dades que figuren en la sol·licitud i documentació que s'acompanya són certes.

b) Declaració responsable de no estar sotmés a cap prohibició per a obtindre la condició de beneficiari, assenyalada en l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.

c) Declaració responsable d'acord amb el que estableix l'article 5 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat Valenciana, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat, o si és el cas, l'exempció d'aquesta obligació.

d) Declaració responsable sobre la sol·licitud i obtenció o no d'altres ajudes sobre les mateixes activitats, projectes, o els mateixos costos subvencionables, amb expressió, si és el cas, dels compromisos assumits pel sol·licitant.

e) Declaració responsable sobre el coneixement de la normativa reguladora d'aquestes ajudes, així com de l'obligació de publicitar la procedència dels fons.

f) Declaració responsable que el 100 % del producte a subministrar es troba en perfectes condicions i en un estat òptim de maduresa i frescor per a ser consumit pels menors.

5. El formulari de sol·licitud d'ajuda ha d'incorporar els compromisos següents, que han de ser subscrits, en tot cas, per les persones sol·licitants:

a) Garantir que els productes finançats per la Unió en virtut del programa estiguen disponibles per al consum per l'alumnat dels centres d'ensenyament per als quals se sol·licitaran l'ajuda;

b) Utilitzar l'ajuda assignada per a seguiment i avaluació, publicitat o mesures d'acompanyament d'acord amb els objectius de programa;



c) Reintegrar tota ajuda abonada de forma indeguda per les quantitats que corresponga, si es comprova que els productes no s'han distribuït als xiquets o no poden rebre ajuda de la Unió.

d) Reintegrar tota ajuda abonada de forma indeguda per a mesures d'acompanyament, si es comprova que aquestes mesures no s'han aplicat de forma correcta.

e) Posar els documents justificatius a disposició de les autoritats competents, quan aquestes ho sol·liciten.

f) Permetre qualsevol mesura de control establida per l'autoritat competent, com la comprovació dels registres i la inspecció física.



g) En el cas de les sol·licituds d'ajuda per al subministrament i la distribució de productes, els sol·licitants d'ajuda es comprometran a més per escrit a portar un registre dels noms i adreces dels centres escolars o, si és el cas, de les autoritats educatives i dels productes i quantitats venuts o subministrats als centres o autoritats esmentats.



6. D'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat del sol·licitant o, si és el cas, del representant legal i d'estar al corrent amb el compliment de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. En el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, ha d'indicar-ho expressament en el formulari, i queda obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.

7. Per mitjà de la presentació de la sol·licitud el sol·licitant manifesta sota la seua responsabilitat que totes les dades que s'hi recullen i que consten en la documentació que s'adjunta són verídiques i que es troba en possessió de la documentació que així ho acredita, i queda a disposició de la Generalitat per a la presentació, comprovació, control i inspecció posterior que s'estimen oportuns.

Segons el que disposa l'article 69.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la inexactitud, falsedat o omissió, de caràcter essencial, de qualsevol dada o informació que s'incorpore a una declaració responsable o a una comunicació, o la no-presentació davant de l'administració competent de la declaració responsable, la documentació que siga requerida, si és el cas, per a acreditar el compliment d'allò que s'ha declarat, o la comunicació, determinarà la impossibilitat de continuar l'exercici del dret o activitat afectada des del moment que es tinga constància d'aquests fets, sense perjudici de les responsabilitats penals, civils o administratives a què hi haja lloc.

Si aquesta conducta està tipificada com a infracció en la legislació aplicable, donarà lloc a la incoació de l'expedient sancionador oportú, de conformitat amb el que disposa el títol IV de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions. Tot això sense perjudici de les responsabilitats de tot tipus, fins i tot penal, que puga haver-hi lloc, com a conseqüència de la falsedat o inexactitud en les dades o documents aportats o en les declaracions realitzades.

8. No caldrà aportar aquella documentació que ja s'haja presentat anteriorment davant d'aquesta Administració, sempre que no hagen variat les dades contingudes en aquesta i continuen vigents. En aquest cas haurà de comunicar a l'òrgan gestor la documentació de què es tracte, el procediment, l'expedient, l'any i unitat administrativa on es va presentar la documentació requerida.



Article 8. Avaluació, resolució i concessió de sol·licitants d'ajuda



1. La instrucció del procediment per a la tramitació de sol·licituds correspon a la direcció general competent en matèria de promoció agroalimentària.

2. Aquesta direcció general, a través del servei competent en matèria de promoció agroalimentària, sempre que es comprove alguna deficiència (inclòs que alguns dels certificats demanats siguen negatius), requerirà l'interessat perquè, en el termini de 10 dies, esmene la falta o acompanye els documents preceptius, d'acord amb l'article 68 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques.

3. Un òrgan col·legiat avaluarà les sol·licituds d'acord amb els barems establits en l'annex II d'aquesta ordre. L'òrgan esmentat estarà integrat per tres membres: la persona titular de la subdirecció general competent en matèria de promoció agroalimentària, que actuarà com a president, la persona titular del servei competent en matèria de promoció agroalimentària, que actuarà com a secretari, i un tècnic del servei.



4. Després de les labors de valoració de l'òrgan col·legiat, el sol·licitant que obtinga major puntuació serà autoritzat com a beneficiari directe de l'ajuda. Aquest tindrà la condició d'únic beneficiari directe en el cas que amb la seua proposta es consumisca la totalitat del pressupost previst per al programa. En cas contrari es continuarà autoritzant aquells beneficiaris que hagen obtingut la puntuació següent fins a esgotar els fons disponibles.

5. En el supòsit d'empat en puntuació, l'entitat autoritzada serà aquella que acredite, amb anterioritat a la publicació de la norma per la qual es regulen les ajudes o subvencions, ocupar major percentatge de treballadors discapacitats en relació amb les respectives plantilles d'aquestes, o bé es comprometen a contractar un percentatge major de treballadors discapacitats durant l'àmbit temporal de l'ajuda o subvenció, d'acord amb el que preveu l'article 6 del Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat, pel qual es regulen mesures en els procediments de contractació administrativa i de concessió de subvencions per al foment de l'ocupació de les persones amb discapacitat.

6. En el supòsit que sobrevinga la impossibilitat d'executar les actuacions previstes en relació amb la distribució de fruites i hortalisses a l'alumnat de centres escolars a la Comunitat Valenciana per part de l'entitat o entitats autoritzades, amb resolució prèvia motivada, l'autorització o autoritzacions s'aniran ampliant, en favor dels distints sol·licitants, atenent l'ordre de prelació derivat de la puntuació obtinguda, i fins on resulte possible, en funció del pressupost disponible per al programa.



7. De conformitat amb l'Acord de 13 de setembre de 2011, pel qual es deleguen les funcions d'autorització del pagament de fons FEAGA entre l'organisme pagador i els distints òrgans administratius de la Conselleria d'Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, correspon a la direcció general competent en matèria de promoció agroalimentària, la resolució de les sol·licituds d'autorització i concessió de l'ajuda en el termini màxim de sis mesos, comptats des de la data de publicació de la convocatòria.

Transcorregut el termini màxim esmentat sense que s'haja notificat resolució expressa, el sol·licitant podrà entendre desestimada la seua sol·licitud d'autorització i concessió de l'ajuda, per silenci administratiu.

La resolució d'autorització i concessió es notificarà a l'interessat, i serà motivada atenent els requisits i criteris establits en aquesta ordre, i, en tot cas, hauran de quedar acreditats en el procediment els fonaments de la resolució que s'adopte.

8. La resolució que atorgue l'autorització i concessió de l'ajuda haurà d'incloure necessàriament els punts següents:

a) Identificació del beneficiari a què es concedeix.

b) Quantia màxima concedida i procedència del finançament.

c) Concreció de l'objecte, condicions i finalitat de l'ajuda concedida i, si és el cas, terminis per a l'execució de l'activitat.

d) Concessió de l'autorització prevista en l'article 6.1 del Reglament delegat (UE) 2016/247 de la Comissió de 17 de desembre de 2015.



e) Obligacions relacionades amb la informació i publicitat de l'ajuda, i les mesures de difusió del caràcter públic del finançament de les ajudes.



Article 9. Suspensió i revocació de l'autorització

En el cas que un sol·licitant d'ajuda autoritzat no complisca les obligacions establides en aquesta ordre i la resta de normativa d'aplicació, amb el tràmit previ oportú d'audiència de conformitat amb el que disposa l'article 82 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, la direcció general competent en matèria de promoció agroalimentària suspendrà l'autorització del sol·licitant per un període d'un a dotze mesos o la revocarà, depenent de la gravetat de la infracció i d'acord amb el principi de proporcionalitat. A petició del sol·licitant i si les raons de la revocació han sigut esmenades, l'autoritat competent podrà restablir l'autorització del sol·licitant després d'un període mínim de dotze mesos des de la data en què s'hagen esmenat les raons de la revocació.



No obstant això, aquestes mesures no s'aplicaran en els casos previstos en l'article 64, apartat 2, lletres a) a d), del Reglament (UE) núm. 1306/2013.



Article 10. Les obligacions particulars dels beneficiaris directes

Les obligacions particulars dels beneficiaris són les següents:

1. Acreditar el compliment de la finalitat per a la qual va ser atorgada l'ajuda.

2. Justificar la realització de l'activitat i despesa realitzada.

3. Sotmetre's i col·laborar en les actuacions de control i comprovació que puguen realitzar els òrgans competents.

4. Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts mentre puguen ser objecte de les actuacions de comprovació i control.

5. Comunicar la sol·licitud, concessió i percepció de qualsevol ajuda o quantitat per a la mateixa finalitat objecte de l'ajuda.

6. Donar compte de tota alteració de les condicions que van determinar l'atorgament de la concessió de l'ajuda.

7. Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits legalment previstos.

8. Acreditar en la memòria descriptiva el compliment de les obligacions d'informació, promoció i publicitat d'aquestes ajudes, de conformitat amb el que disposa l'article 4 del Reglament delegat (UE) 2016/247 de la Comissió de 17 de desembre de 2015, i amb els requisits mínims indicats en l'annex I d'aquesta ordre.

9. Qualssevol altres obligacions imposades als beneficiaris en la normativa comunitària, estatal o autonòmica aplicable, així com en la resolució de concessió de l'ajuda.





CAPÍTOL III

Pagament, supervisió i control de les ajudes



Article 11. Sol·licitud de pagament de l'ajuda

1. El pagament de l'ajuda al beneficiari directe s'efectuarà, amb la sol·licitud prèvia d'aquest, quan el servei competent en matèria de promoció agroalimentària comprove el compliment del que preveuen els apartats 1 i 2 de l'article 10 d'aquesta ordre.

Als efectes de justificació de les despeses realitzades no s'admetran els pagaments en efectiu.

2. Les persones interessades han de presentar les sol·licituds de pagament de l'ajuda a través del model normalitzat que es publicarà en la guia PROP de la Generalitat (http://www.gva.es/es/web/portal/inicio/procedimientos?id_proc=14922).

3. L'imprés de sol·licitud de pagament haurà d'anar acompanyat dels documents següents:

a) Model de domiciliació bancària.

b) En relació amb les actuacions per subministrament i distribució de fruites i hortalisses en centres escolars: una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions i activitats realitzades. En la memòria haurà d'incloure's la següent informació obligatòria: les quantitats de productes distribuïts, el nom i l'adreça, o un número d'identificació, dels centres escolars o de les autoritats educatives a què s'hagen distribuït aquestes quantitats i el nombre de xiquets que assistisquen amb regularitat als centres escolars respectius amb dret a rebre els productes inclosos en el programa en el període cobert per la sol·licitud d'ajuda. Aquestes sol·licituds de pagament no comprendran períodes superiors als cinc mesos.

c) En relació amb les actuacions per seguiment, avaluació i publicitat de l'ajuda, així com de les mesures d'acompanyament: una memòria d'actuació justificativa del compliment de les condicions, i resultats obtinguts. A més, aquesta documentació haurà d'acompanyar-se d'un desglossament financer per activitats i dades dels costos corresponents.



d) Factures i justificants de pagament que protegisquen les quantitats sol·licitades, així com qualsevol prova documental que demostre la seua existència i realitat (materials, publicitat, mostres, etc.).

4. El formulari de sol·licitud de pagament ha d'incorporar una declaració responsable, que ha de ser subscrita per les persones beneficiàries, en la qual s'indique que no s'ha rebut ni sol·licitat cap altra ajuda econòmica ni de la UE ni d'altres administracions públiques per al programa sol·licitat, que coneix les condicions establides per la normativa aplicable en la justificació d'aquestes ajudes i que té en el seu poder els justificants de recepció i repartiment de la fruita de cada centre escolar a què ha subministrat.

5. Les sol·licituds de pagament de l'ajuda hauran de presentar-se en un termini de tres mesos a partir del final del període a què es referisquen.

6. Quan el termini fixat en l'apartat anterior se supere en menys de 60 dies, es pagarà l'ajuda, però reduïda com s'indica a continuació:



a) Un 5 %, si el termini se supera en 1 a 30 dies.

b) Un 10 %, si el termini se supera en 31 a 60 dies.

Quan el termini supere en més de 60 dies, l'ajuda es reduirà a més un 1 % per cada dia addicional, calculada sobre el saldo restant.



Article 12. Pagament de l'ajuda

1. L'ajuda relativa al subministrament i la distribució de productes s'abonarà únicament:

a) Amb la presentació prèvia d'un rebut corresponent a les quantitats efectivament subministrades i distribuïdes, i sobre la base d'un informe de la inspecció realitzada per l'autoritat competent prèviament al pagament definitiu de l'ajuda en què es faça constar el compliment de les condicions de pagament.

b) De forma extraordinària, i si l'Estat membre ho autoritza, amb la presentació prèvia d'una prova alternativa del pagament de les quantitats subministrades i distribuïdes als efectes del programa.

2. L'ajuda relativa a les activitats de seguiment, avaluació i publicitat i a les mesures d'acompanyament només s'abonarà en el moment de l'entrega dels béns o serveis de què es tracte i amb la presentació prèvia de les proves documentals acreditatives de la seua realització efectiva.



3. El pagament haurà de realitzar-se en un termini de tres mesos a partir de la data de presentació de la sol·licitud de pagament de l'ajuda.

4. No podrà realitzar-se el pagament mentre el beneficiari directe no es trobe al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i enfront de la Seguretat Social o, siga deutor per resolució que declare la procedència de reintegrament, no caldrà que els interessats aporten noves certificacions o que l'Administració efectue noves comprovacions, segons els casos, si no han transcorregut els sis mesos de la seua validesa o tal termini des que es van realitzar les comprovacions oportunes.

Amb aquest fi, d'acord amb el que disposa l'article 28 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, la presentació de la sol·licitud de pagament comporta l'autorització a l'òrgan gestor del procediment per a obtindre directament les dades d'identitat del sol·licitant o, si és el cas, del seu representant legal i d'estar al corrent amb el compliment de les obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social. En el cas que el sol·licitant s'opose que l'òrgan gestor obtinga directament aquesta informació, ha d'indicar-ho expressament en el formulari, i queda obligat a aportar els documents acreditatius corresponents.



Article 13. Seguiment i avaluació

S'establirà l'estructura i forma apropiada per a garantir el seguiment anual de l'aplicació del programa, amb la finalitat de comprovar la seua eficàcia d'acord amb els seus objectius, tot això de conformitat amb el que disposa l'article 8.1 del Reglament delegat (UE) 2016/247, de 17 de desembre de 2015, i amb les penalitzacions establides en aquests per als supòsits de presentació de l'informe d'avaluació fora de termini.





Article 14. Controls administratius

1. Per part del servei competent en matèria de promoció agroalimentària es duran a terme els controls administratius corresponents, tant de les sol·licituds d'autorització i ajuda com de pagament.

2. Els controls administratius de les ajudes concedides per al subministrament i la distribució de productes comprendran l'examen dels justificants del subministrament i la distribució dels productes.

3. Els controls administratius de les ajudes concedides per a les activitats de seguiment, avaluació i publicitat i per a les mesures d'acompanyament comprendran la comprovació de l'entrega dels béns, la prestació dels serveis i la veracitat de les despeses objecte de sol·licitud.



4. En el cas de l'ajuda relativa al subministrament i la distribució de productes i a les mesures d'acompanyament, els controls administratius es complementaran amb controls sobre el terreny de conformitat amb l'article següent.



Article 15. Controls sobre el terreny

1. En el cas de l'ajuda relativa al subministrament i la distribució de productes, s'efectuaran controls sobre el terreny que tindran com a objecte comprovar el següent:

a) els documents mencionats en l'article 7.7 d'aquesta ordre, inclosos documents financers com ara factures de compra i de venda, albarans o extractes bancaris;

b) la utilització dels productes de conformitat amb aquesta ordre i la resta de normativa d'aplicació.

2. S'efectuaran controls sobre el terreny respecte a cada curs escolar que tindran com a objecte les activitats realitzades en els dotze mesos anteriors. Els controls sobre el terreny podran realitzar-se durant l'execució de les mesures d'acompanyament.

3. El nombre total de controls sobre el terreny comprendrà almenys el 5 % de l'ajuda distribuïda a nivell autonòmic i almenys el 5 % de tots els sol·licitants d'ajuda relacionats amb el subministrament i la distribució de productes i amb les mesures d'acompanyament. Si el nombre de sol·licitants d'ajuda és inferior a cent, els controls sobre el terreny es realitzaran en les instal·lacions d'almenys cinc sol·licitants. Si el nombre de sol·licitants d'ajuda és inferior a cinc, els controls sobre el terreny es realitzaran en les instal·lacions de tots els sol·licitants. A més, el control sobre el terreny realitzat en les instal·lacions d'aquest sol·licitant es completarà amb controls sobre el terreny en les instal·lacions d'almenys dos centres escolars o almenys un 1 % dels centres escolars registrats pel sol·licitant, si aquest valor és superior.



En el cas que el sol·licitant presente una sol·licitud d'ajuda relativa a les mesures d'acompanyament, els controls sobre el terreny en les instal·lacions del sol·licitant es podran substituir, sobre la base d'una anàlisi de riscos, per controls sobre el terreny en els llocs on s'apliquen les mesures d'acompanyament. Basant-se en una anàlisi de riscos, es fixarà el nivell d'aquests controls sobre el terreny.

4. Sobre la base d'una anàlisi de riscos, se seleccionarà els sol·licitants que se sotmetran a controls sobre el terreny. A aquest efecte, es tindran en compte els punts següents:

a) les diferents zones geogràfiques;

b) el caràcter recurrent dels errors i els resultats dels controls efectuats en anys anteriors;

c) l'import de l'ajuda corresponent;

d) el tipus de sol·licitants;

e) el tipus de mesura d'acompanyament, si és el cas.

5. Sempre que no es comprometa l'objectiu dels controls, aquests podran notificar-se amb una antelació limitada estrictament al mínim necessari.

6. S'elaborarà un informe de cada control sobre el terreny, en el qual es precisaran els distints elements controlats. L'informe de control constarà del següent:

a) una part general que continga la informació següent, si és procedent: i) l'estratègia del programa que s'aplica, el període considerat, les sol·licituds d'ajuda controlades, les quantitats de productes, els centres escolars participants, una estimació basada en les dades disponibles del nombre de xiquets per als quals s'ha pagat l'ajuda i l'import financer afectat, ii) el nom dels responsables presents;

b) una part que descriga individualment els controls realitzats i que continga, en concret, la informació següent: i) els documents controlats, ii) la naturalesa i l'amplitud dels controls realitzats, iii) les observacions i els resultats.

7. Es procedirà a notificar a la comissió a través del ministeri competent en matèria d'agricultura, a tot tardar el 30 de novembre següent al final del curs escolar, els controls sobre el terreny realitzats i els seus resultats.



Article 16. Irregularitats, infraccions i pagaments indeguts

1. L'existència d'irregularitats en els tipus de productes subministrats, en la seua qualitat sanitària o comercial, en la distribució incorrecta a l'alumnat participant, els errors comesos en la facturació i/o en la comptabilitat, la falsedat de dades, la desviació dels productes de la seua destinació i, en general, qualsevol impediment, total o parcial, perquè l'ajuda repercutisca directament en benefici de l'alumnat, podrà implicar la suspensió o revocació de l'autorització d'acord amb el que preveu l'article 9 d'aquesta ordre.

2. Sense perjudici de l'anterior, l'existència de qualsevol irregularitat en l'execució en la línia d'ajuda prevista en aquesta ordre podrà donar lloc a la denegació o minoració de l'ajuda sol·licitada.

3. En tot cas, els beneficiaris directes de les ajudes estan subjectes al règim d'infraccions i sancions en matèria de subvencions previst en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions i en el títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, d'hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.

4. En el supòsit de pagaments indeguts i per a la recuperació dels imports pagats indegudament, serà aplicable mutatis mutandis el que disposa l'article 7 del Reglament d'execució (UE) núm. 809/2014.



5. En cas de pagaments irregulars que no es deguen a errors obvis i en cas de frau o negligència greu atribuïbles al sol·licitant, aquest, a més de tornar els imports pagats indegudament, pagarà un import equivalent a la diferència entre l'import pagat inicialment i l'import a què tinga dret.



DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Regla de no-despesa

La implementació d'aquesta ordre no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despeses assignades a la conselleria competent en matèria d'agricultura i, en tot cas, haurà de ser atés amb els mitjans personals i materials de la conselleria esmentada. No obstant això, si bé l'ordre en si no comporta obligacions econòmiques, seran les convocatòries anuals periòdiques que s'efectuen d'acord amb aquestes bases les que originaran concrets compromisos d'ordre econòmic.



DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA



Única. Derogació normativa

Queden derogades totes les disposicions que del mateix rang o d'un rang inferior s'oposen al que disposa aquesta ordre.

DISPOSICIONS FINALS



Primera. Facultats d'execució i desplegament

Es faculta la persona titular de la direcció general competent en matèria de promoció agroalimentària de la conselleria competent en matèria d'agricultura per a emetre els actes, resolucions i instruccions que siguen necessaris per a l'aplicació d'aquesta ordre.



Segona. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 3 de febrer de 2017



La consellera d'Agricultura, Medi Ambient,

Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural,

ELENA CEBRIÁN CALVO



ANNEX I

Requisits mínims que ha de complir el cartell sobre el programa de consum de fruites i verdures en les escoles



Grandària del cartell: A3 o superior.

Lletres: 1 cm o superior.

Títol: «Programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles» de la Unió Europea.

Contingut: almenys el text següent:

«La nostra [indiqueu el tipus de centre escolar (guarderia, escola, etc.)] participa en el «Programa de consum de fruites i hortalisses en les escoles de la Unió Europea amb ajuda econòmica de la Unió».

El cartell haurà de dur l'emblema de la Unió.





ANNEX II

Criteris de valoració



CRITERIS DE VALORACIÓ BAREM

1. Capacitat per a dur a terme les actuacions de distribució, seguiment, avaluació, publicitat i acompanyament en la Comunitat Valenciana.

a) Per tipus de beneficiari: – 15 punts si es tracta d'una entitat sense ànim de lucre o d'una associació agroalimentària o agrupació d'entitats associatives que tinguen entre els seus fins la promoció del consum de fruites i hortalisses o es tracte d'organismes o empreses públiques que tinguen entre els seus fins la promoció del consum de fruites i hortalisses.

– 10 punts en el cas d'empreses cooperatives o associacions d'empreses cooperatives.

– 5 punts en el cas de microempreses i pimes.

b) Per estructura: – Acreditació de l'estructura suficient per a realitzar les actuacions objecte d'ajuda en col·legis de les tres províncies: 15 punts.



– Acreditació de l'estructura suficient per a realitzar les actuacions objecte d'ajuda en col·legis d'almenys dues províncies: 10 punts.



– Acreditació de l'estructura suficient per a realitzar les actuacions objecte d'ajuda en col·legis d'unes quantes comarques d'una mateixa província: 5 punts.

c) Detall memòria descriptiva: per a valorar aquest apartat es tindrà en compte el grau de concreció i detall dels diferents aspectes del programa, en especial, objectiu que es persegueix, activitats, qualitat dels missatges, abast i cobertura del programa, etc. – En funció del grau de detall i de precisió del programa: fins a 5 punts.

– Si inclou importants mesures innovadores (varietat productes, distribució de suc fresc, vídeos de conscienciació, …): fins a 5 punts.

d) Actuacions que comprén el programa. – Si el programa comprén totes les actuacions (distribució, seguiment i avaluació, publicitat i acompanyament): 20 punts.

– Si comprén tres de les actuacions: 15 punts.

– Si comprén dues de les actuacions: 10 punts.

– Si comprén una de les actuacions: 5 punts.

A aquests efectes les actuacions de seguiment i avaluació s'entenen com una sola.

2. Acreditació de la disposició de l'estructura tècnica i capacitat suficients que permeten controlar l'execució de l'activitat subvencionable i garantir el compliment dels objectius proposats en el programa.

a) Descripció de l'equip tècnic i unitats tècniques participants, estiguen o no integrats directament en els mitjans propis del sol·licitant, especialment dels responsables del control de qualitat. Si es compta amb responsable de control de qualitat de la mesura i d'equip tècnic de control de la correcta execució de les actuacions: 5 punts (hauran d'acreditar-se aquests aspectes presentant currículum i experiència).

b) Declaració de les mesures adoptades per a control de la qualitat i, si és el cas, certificacions acreditatives públiques o privades del o dels operadors participants. Presentació d'acreditacions oficials de control de qualitat: 5 punts.

3. Qualitat i eficàcia dels productes i actuacions a desenvolupar amb especial incidència de les produccions locals, ecològiques, de qualitat diferenciada o més respectuoses amb el medi ambient.

a) En el cas que més del 5 % dels productes a subministrar siguen ecològics. 5 punts

b) En el cas que més del 10 % dels productes a subministrar siguen de qualitat diferenciada (DOP, IGP o marques CV). 5 punts

c) En el cas que més del 50 % dels productes a subministrar siguen locals (procedents de la Comunitat Valenciana). 5 punts

d) Si a més els productes a subministrar són de menys de 50 km. De distància al centre escolar (almenys el 50 % del total distribuït). 5 puntos e) Si les distintes mesures d'acompanyament estableixen una orientació especial cap al consum de produccions locals, ecològiques, de qualitat diferenciada o més respectuoses amb el medi ambient. 20 punts

Mapa web