Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 40/2016, de 27 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions per al foment de la normalització lingüística del valencià en l'àmbit educatiu, destinades a associacions sense fins lucratius.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7841 de 01.08.2016
Número identificador:  2016/6192
Referència Base de Dades:  005812/2016
 
  • Anàlisi jurídica

    Texto
    Texto Texto2
    Data d'entrada en vigor: 02.08.2016
  • Anàlisi documental

    Texto
    Texto Texto2
    Origen de disposició: Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport
    Grup temàtic: Legislació, Ajudes
    Matèries: Valencià



ORDRE 40/2016, de 27 de juliol, de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, per la qual s'aproven les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions per al foment de la normalització lingüística del valencià en l'àmbit educatiu, destinades a associacions sense fins lucratius. [2016/6192]

ÍNDEX



Preàmbul

Article 1. Objecte

Article 2. Beneficiaris

Article 3. Accions objecte de les subvencions i despeses subvencionables

Article 4. Règim normatiu del procediment de concessió de les subvencions

Article 5. Sol·licitud

Article 6. Comissió tècnica d'avaluació i criteris

Article 7. Criteris de valoració de les sol·licituds

Article 8. Resolució

Article 9. Compatibilitat

Article 10. Obligacions dels beneficiaris

Article 11. Justificació de les subvencions

Article 12. Causes de modificació i de reintegrament

Article 13. Forma de pagament

Article 14. Pla de control

Article 15. Règim d'infraccions i sancions

Disposicions addicionals

Primera. Delegació

Segona. Incidència pressupostària

Disposicions finals

Única. Entrada en vigor





PREÀMBUL



La Constitució espanyola, en l'article 3, indica que les llengües cooficials en les comunitats autònomes seran objecte d'especial respecte i protecció.

L'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana estableix, en l'article 6, que s'ha d'atorgar especial protecció i respecte a la recuperació del valencià.

La Llei 4/1983, de 23 de novembre, de la Generalitat, d'Ús i Ensenyament del Valencià, estableix com a objectiu específic protegir la recuperació del valencià, llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, i garantir-ne l'ús normal i oficial. En l'àmbit de l'ensenyament, l'article 19 determina que els alumnes, en acabar la seua escolarització, han d'estar capacitats per a utilitzar, oralment i per escrit, el valencià en igualtat amb el castellà.

D'altra banda, un dels eixos que articula el sistema educatiu valencià, a través de la legislació tant estatal com autonòmica, és la presència de les dos llengües cooficials i la necessitat d'aprendre-les i dominar-les.

Així, l'article 2.1. j) de la Llei Orgànica 2/2006, de 3 de maig, d'Educació, modificada per la Llei Orgànica 8/2013, de 9 de desembre, per a la millora de la qualitat educativa, estableix que una de les finalitats de l'educació és la capacitació per a la comunicació en la llengua oficial i cooficial.

Els decrets que estableixen els currículums de les diferents etapes educatives no universitàries a la Comunitat Valenciana (Infantil, Primària, Secundària, Batxillerat, i Formació de persones adultes) determinen com a objectiu de l'etapa corresponent la utilització del valencià i del castellà com a llengües vehiculars, i a més estableixen l'objectiu de garantir l'ús normal, la promoció i el coneixement del valencià.



El Consell de la Generalitat, com a govern de tots els valencians i les valencianes, ha de garantir el compliment de les disposicions de la Constitució espanyola, les de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana i les de la Llei 4/1983, d'Ús i Ensenyament del Valencià, normes legals bàsiques de les quals emanen l'oficialitat del valencià i l'obligatorietat de protegir-ne la recuperació i garantir-ne l'ús social.



En l'àmbit educatiu, el Consell té el compromís de procurar que tot l'alumnat adquirisca la màxima competència en valencià. Així, l'ordenació acadèmica, a través dels programes d'educació bilingüe o plurilingüe, estableix que el valencià ha d'estar present com a llengua d'aprenentatge i com a llengua vehicular en totes les etapes educatives.



El Consell de la Generalitat vol donar suport al valencià afavorint la realització d'activitats de normalització lingüística a través de la participació d'associacions sense fins lucratius que promouen l'ús del valencià en l'àmbit educatiu. Aquestes activitats suposen una ajuda important per al compliment dels objectius lingüístics i una oportunitat d'establir relacions entre centres o amb altres actors dels diversos àmbits de la societat.

Les ajudes econòmiques són una tècnica de foment i de col·laboració entre les administracions i els particulars per a la gestió de qüestions d'interés públic.

D'acord amb els articles 3.4 i 7.4 del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques, aquest projecte de subvenció està exempt de notificació a la Comissió Europea perquè no és aplicable l'article 107, apartat 1, del Tractat de Funcionament de la Unió Europea (TFUE), atés que les ajudes van dirigides a entitats que realitzen activitats de foment de l'ús del valencià, com a conservació del patrimoni cultural europeu, i que per la seua incidència d'àmbit eminentment local, i per l'escàs import de l'ajuda, no afecta els intercanvis comercials entre estats membres.



Per això, d'acord amb el que disposen la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (LGS); el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament General de Subvencions (RGS); de l'article 160.2. b) de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions; atés que s'ha donat audiència pública en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana número 7776, de 6 de maig de 2016; conforme el Consell Jurídic Consultiu; d'acord amb el Decret 155/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, en virtut de les facultats que em són conferides per l'article 28 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell; vista la proposta del director general de Política Educativa de 18 de juliol de 2016, i de conformitat amb aquesta,







ORDENE



Article 1. Objecte

L'objecte d'aquesta ordre és l'aprovació de les bases reguladores del procediment per a la concessió de subvencions per a associacions sense fins lucratius que realitzen activitats d'intercanvi i convivència entre centres docents amb l'objectiu de fomentar la normalització del valencià en l'àmbit educatiu.



Article 2. Beneficiaris

1. Poden optar a les subvencions les entitats o associacions sense fins lucratius que organitzen i realitzen activitats culturals i lúdiques entre centres educatius, relacionades amb la normalització lingüística del valencià.

2. Es considera com a entitat o associació privada sense fins lucratius el que determina l'article 2 de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de Règim Fiscal de les Entitats sense Fins Lucratius i dels Incentius Fiscals al Mecenatge.

Aquestes entitats o associacions sense fins lucratius han de complir, a més dels requisits presents en aquesta convocatòria, els següents:

a) Estar inscrites en el Registre Nacional d'Associacions o en el Registre Autonòmic d'Associacions de la Comunitat Valenciana o en els registres especials establits per la normativa.

b) No estar sotmeses a les prohibicions per a obtindre la condició de beneficiaris de subvencions que estableix l'article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.

c) Estar al corrent en el compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, segons el que estableix el punt 1.e), de l'article 14 de la Llei General de Subvencions esmentada.



Article 3. Accions objecte de les subvencions i despeses subvencionables

1. Aquestes ajudes van dirigides a la conservació i la promoció del patrimoni cultural valencià, a través de la subvenció de l'organització i la realització d'activitats de convivència i intercanvi en valencià entre els membres de les comunitats educatives de diversos centres docents no universitaris de la Comunitat Valenciana; la finalitat d'aquestes activitats ha de ser la millora de la competència comunicativa en valencià, el foment d'actituds positives cap al valencià i, en general, l'estímul i promoció del valencià en l'àmbit educatiu.



2. Se subvencionaran totes les despeses relacionades amb la realització de l'activitat, excepte les de material inventariable.



Article 4. Règim normatiu del procediment de concessió de les subvencions

1. El procediment per a la concessió de les subvencions corresponents a aquestes ajudes es tramita en règim de concurrència competitiva, segons estableix l'article 22.1 de la Llei 38/2003, General de Subvencions (LGS).

2. A aquestes subvencions s'apliquen les bases reguladores d'aquesta ordre; els preceptes bàsics de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions; el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, que aprova el Reglament; la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions; així com el Decret 165/2010, de 8 d'octubre, del Consell, pel qual s'estableixen mesures de simplificació i de reducció de càrregues administratives en els procediments gestionats per l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic.



Article 5. Sol·licitud

1. El model de sol·licitud, els terminis i la documentació que cal incloure es determinaran en la convocatòria corresponent.

2. En tot cas, la documentació que s'ha d'aportar junt amb la sol·licitud ha d'incloure el projecte de l'activitat, on hauran d'especificar-se, segons es determine en la convocatòria corresponent, els aspectes necessaris per a la seua valoració per part de la comissió tècnica regulada en l'article 6.

3. L'òrgan instructor regulat en l'article 6 revisarà les sol·licituds perquè totes les dades exigides en la convocatòria figuren en l'expedient. Quan la sol·licitud no complisca els requisits establits en aquesta ordre o no s'aporte la informació i la documentació que, d'acord amb l'Ordre, siga exigible, de conformitat amb el que preveu la legislació sobre el procediment administratiu comú, l'associació interessada serà requerida perquè esmene, en un termini de 10 dies, la falta o aporte la informació i els documents preceptius, amb indicació que, si no ho fa així, es considerarà que desisteix de la seua petició, amb una resolució prèvia, que haurà de ser dictada en els termes que preveu l'article 42 de l'esmentada llei.



Article 6. Comissió tècnica d'avaluació

1. L'òrgan competent per a la instrucció i tramitació del procediment de concessió de la subvenció serà el servei que tinga competències en matèria d'educació plurilingüe en l'àmbit educatiu, dins de la direcció general amb competència en política educativa, segons els termes establits per la Llei 38/2003, General de Subvencions.



2. La valoració de les sol·licituds de subvencions admeses a tràmit correspon a una comissió tècnica integrada pels membres següents:



a) President: titular de la subdirecció general amb competències en matèria d'ordenació educativa o persona en qui delegue.

b) Secretari/ària: titular del servei amb competències en matèria d'educació plurilingüe o persona en qui delegue.

c) Vocals:

1. Dos persones funcionàries docents adscrites al servei amb competències en matèria d'educació plurilingüe, designades pel director general competent en matèria de política educativa.

2. Un inspector o inspectora, designat per l'inspector/a general d'Educació.



Article 7. Criteris de valoració de les sol·licituds

La comissió tècnica, com a òrgan col·legiat, ha d'efectuar la valoració de les sol·licituds admeses a tràmit i la proposta d'assignació de l'import de les subvencions previstes en aquesta ordre, tenint en compte el procediment indicat en aquestes bases i els criteris següents:



a) Nombre d'alumnat participant en l'activitat. Màxim: 50 punts.



– Fins a 100 alumnes: 10 punts

– De 101 a 200 alumnes: 25 punts

– De 201 a 300 alumnes: 40 punts

– Més de 300 alumnes: 50 punts

b) Nombres de centres docents implicats en l'activitat. Màxim: 50 punts.

– Fins a 10 centres: 10 punts

– De 11 a 20 centres: 25 punts

– De 21 a 40 centres: 40 punts

– Més de 40 centres: 50 punts

c) Participació de persones de la comunitat educativa de cada centre. Màxim: 30 punts. Se sumaran les puntuacions següents:

– Si participen les famílies: 15 punts

– Si participa el professorat: 10 punts

– Si participen altres persones de la comunitat educativa (personal no docent, persones de l'ajuntament o d'altres entitats de la població o del barri): 5 punts.

d) Característiques de l'activitat: durada, dificultat de realització, espais, planificació prèvia, impacte posterior. Màxim: 30 punts.



e) Objectius pedagògics i de foment del valencià previstos en l'activitat. Màxim: 30 punts. Criteris:

– Ús del valencià per part de l'alumnat: escoltar, llegir; parlar, escriure; interactuar

– Presència d'elements culturals (literatura, cultura popular...)

– Grau de participació i implicació de l'alumnat

– Treball de les actituds lingüístiques

– Relació amb mitjans de comunicació, ús de les TIC, caràcter lúdic...

– Altres.

f) Participació d'entitats col·laboradores: ajuntaments, AMPA, associacions docents, col·lectius cívics, etc. Màxim: 10 punts.



Article 8. Resolució

1. La comissió tècnica, finalitzat el procés, elevarà l'informe i la proposta d'adjudicació de les subvencions a l'òrgan instructor, que les assignarà proporcionalment en funció de la valoració obtinguda per cada activitat; en cap cas serà per un import superior al de la despesa realitzada.

2. La comissió tècnica, d'acord amb l'informe, formularà una proposta motivada de resolució provisional. Vista la proposta, i d'acord amb la delegació de la facultat de resoldre efectuada en la disposició addicional primera d'aquesta ordre, la persona titular de la direcció general competent en matèria de política educativa dictarà la resolució on es resol la concessió de les subvencions. Aquesta resolució es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, tal com disposen els articles 18 i 20.8 de la LGS i l'article 8.1.c de la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de Transparència, Accés a la Informació Pública i Bon Govern.

3. El termini màxim per a resoldre i notificar les resolucions és de sis mesos, comptadors des de la publicació de la corresponent convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. Una vegada conclòs aquest termini sense que s'haja dictat i notificat resolució expressa, podran entendre's desestimades les sol·licituds per silenci administratiu.



Article 9. Compatibilitat

Aquestes subvencions són compatibles amb altres ajudes i subvencions obtingudes d'altres organismes, així com amb altres recursos o ingressos per a la mateixa finalitat. En tot cas, la suma de les ajudes, subvencions, recursos o ingressos rebuts no podrà superar la despesa realitzada. En cas de superar-la, es reduirà l'import de la subvenció fins al límit màxim que corresponga al cost total del programa subvencionat.





Article 10. Obligacions dels beneficiaris

Les entitats beneficiàries de les subvencions tenen les obligacions següents:

a) Haver realitzat l'activitat que fonamenta l'ajuda atorgada i haver-la justificada adequadament segons s'indica en aquestes bases.

b) Comunicar a la conselleria amb competències en educació altres ajudes i subvencions obtingudes d'altres organismes, així com altres recursos o ingressos per a la mateixa finalitat. Si no ha rebut cap altra subvenció, haurà de presentar una declaració responsable que ho acredite.

c) Estar sotmeses a les actuacions de comprovació i de control financer que corresponen a la Intervenció General, a les quals aportaran la documentació que se'ls requerisca.

d) Disposar dels llibres comptables, registres diligenciats i altres documents degudament auditats, en els termes exigits per la legislació mercantil i sectorial aplicable a l'entitat beneficiària, amb la finalitat de garantir l'adequat exercici de les facultats de comprovació i de control.



e) Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts mentre puguen ser objecte de les actuacions de control i de comprovació.

f) Acreditar que estan al corrent de les obligacions tributàries i de la Seguretat Social.

g) Procedir al reintegrament dels fons percebuts en els supòsits indicats en l'article 37 de la Llei General de Subvencions.

h) Les entitats beneficiàries, en la difusió de les activitats subvencionades, hauran de donar l'adequada publicitat del caràcter públic del finançament de la Generalitat i de la conselleria corresponent, d'acord amb el que estableix la Llei 2/2015, de 21 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana.

i) Adequar-se a la normativa lingüística oficial de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, d'acord amb el que disposa l'article 5 de la Llei 7/1998, de 16 de setembre, de la Generalitat Valenciana, de Creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua.

L'incompliment de les anteriors obligacions serà causa de l'exigència de les responsabilitats o sancions corresponents segons la legislació vigent.



Article 11. Justificació de les subvencions

1. El termini de presentació de la documentació justificativa de la subvenció serà de 10 dies comptadors des de l'endemà de la data de publicació de la resolució de concessió de les subvencions. Si la justificació no es presenta dins d'aquest termini, s'entendrà que es renuncia a l'ajuda i que la subvenció queda sense efectes, sense perjuí de les sancions que poden correspondre d'acord amb allò que estableix l'article 52 de la Llei General de Subvencions.

2. Per a justificar adequadament la subvenció, cal presentar el compte justificatiu, segons el model que figure en l'annex de la resolució de convocatòria de les subvencions, que haurà d'estar firmat per la persona que ocupe la secretaria de l'entitat, amb el vistiplau de la persona representant de l'entitat.

3. En el compte justificatiu ha de figurar almenys la informació següent:

a) Dades identificatives de l'associació.

b) Dades de la subvenció concedida.

c) Relació de les factures o documents de valor probatori equivalent, corresponents a les despeses realitzades, imputades i pagades amb anterioritat a la finalització del termini del període de justificació, l'import de les quals ha de ser igual o superior al pressupost total de les activitats previstes. Cal indicar, per a cada factura, el percentatge de la despesa imputable a l'activitat subvencionada.

d) Declaració responsable sobre la veracitat de la informació, de les dades i de la documentació justificativa aportada, així com el compromís de conservar i de posar a disposició de la conselleria competent en matèria d'educació la documentació original durant el temps de vigència de l'expedient.

e) Si les activitats, a més de la subvenció, han sigut finançades amb fons propis o amb altres subvencions o recursos, s'ha d'acreditar l'import, la procedència i l'aplicació que s'ha donat a cada quantitat aportada.



Article 12. Causes de modificació i de reintegrament

1. En aplicació de l'article 19.3 i 19.4 de la LGS, qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió de la subvenció, i, en tot cas, l'obtenció concurrent de subvencions, ajudes, ingressos o recursos, pot donar lloc a la modificació de la resolució de la concessió.



2. Els responsables del reintegrament són els que indica l'article 172 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer.

3. En aplicació de l'article 37 de la LGS, és procedent el reintegrament en els casos següents:

a) Obtenció de la subvenció havent falsejat les condicions requerides o havent amagat aquelles que haurien impedit la subvenció.



b) Incompliment total o parcial de l'objectiu, de la realització de l'activitat, o la no-adopció del comportament que fonamente la concessió de la subvenció.

c) Incompliment de l'obligació de justificació o la justificació insuficient, en els termes establits en l'article 30 de la LGS i en les normes establides en aquesta convocatòria.

d) Incompliment de l'obligació d'adoptar les mesures de difusió segons el que s'indica en l'apartat 4 de l'article 18 de la LGS i en l'article 10 d'aquesta ordre.

e) Resistència, excusa, obstrucció o negativa a les actuacions de comprovació i control financer previstes en la legislació vigent, així com l'incompliment de les obligacions comptables, registrals o de conservació de documents quan d'això es derive la impossibilitat de verificar la utilització donada als fons percebuts, el compliment de l'objectiu, la realitat i regularitat de les activitats subvencionades, o la concurrència de subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualsevol administració o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.





Article 13. Forma de pagament

La tramitació del pagament de les subvencions concedides es realitzarà quan es presenten, es comproven i s'aproven els justificants corresponents. El pagament de les subvencions es realitzarà d'una sola vegada, per mitjà d'una transferència bancària.



Article 14. Pla de control

De conformitat amb el que estableixen els articles 165.2 j) i 169 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions, la direcció general amb competència en matèria de política educativa efectuarà la comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció concedida per mitjà de la revisió de la documentació que s'establisca en la convocatòria. La comprovació material de la realització de les activitats es durà a terme d'acord amb el pla de control que elabore la direcció general amb competències en matèria de política educativa.





Article 15. Règim d'infraccions i sancions

El règim sancionador en la matèria regulada en aquesta ordre serà l'establert en el títol IV de la LGS i en el capítol IV del títol X de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d'Hisenda Pública, del Sector Públic Instrumental i de Subvencions.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Delegació

S'autoritza la persona titular de la direcció general competent en matèria de política educativa a dictar les instruccions, a interpretar i a adoptar les mesures que considere pertinents per a l'aplicació d'aquesta ordre, així com a elaborar la convocatòria prevista en l'article 6 i la resolució de la concessió d'aquesta subvenció prevista en l'article 8.2, per delegació del titular de la conselleria amb competències en matèria de política educativa.



Segona. Incidència pressupostària

L'aprovació de les presents bases, amb independència del que es dispose en la convocatòria, no suposa un increment de la despesa i, per tant, no té incidència en els pressupostos de la Generalitat.





DISPOSICIONS FINALS



Única. Entrada en vigor

Aquesta ordre entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



València, 1 d'agost de 2016



El conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport

VICENT MARZÀ IBÀÑEZ

Mapa web