Ficha disposicion

Ficha disposicion





DECRET 126/2022, de 30 de setembre, del Consell, pel qual es creen i regulen els comités d'ètica del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 9439 de 30.09.2022
Número identificador:  2022/8927
Referència Base de Dades:  008496/2022
 



DECRET 126/2022, de 30 de setembre, del Consell, pel qual es creen i regulen els comités d'ètica del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials. [2022/8927]

ÍNDEX

PREÀMBUL



CAPÍTOL I. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Article 2. Àmbit d'actuació territorial i funcional

Article 3. Finalitat i legitimitat

Article 4. Accés al Comité



CAPÍTOL II. Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana

Article 5. Definició

Article 6. Adscripció orgànica, independència funcional, seu i estructura de gestió

Article 7. Funcions

Article 8. Capacitat del Comité

Article 9. Exercici de les funcions del Comité

Article 10. Composició

Article 11. Nomenament i mandat de les persones que componen el Comité

Article 12. Cessament de les persones que componen el Comité

Article 13. Comissions del Comité

Article 14. Requisits per a ser membre del Comité

Article 15. Estatut, incompatibilitats i remuneració de les persones membres del Comité

Article 16. Règim de funcionament

Article 17. Informes, protocols i recomanacions del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana



CAPÍTOL III. Comités departamentals d'ètica de serveis socials



Article 18. Creació dels comités departamentals

Article 19. Adscripció orgànica i independència funcional, seu i estructura de gestió

Article 20. Funcions

Article 21. Capacitat

Article 22. Exercici de les funcions dels comités departamentals

Article 23. Composició

Article 24. Nomenament i mandat de les persones que componen els comités departamentals d'ètica



Article 25. Cessament de les persones que componen els comités departamentals d'ètica

Article 26. Requisits per a ser membre dels comités departamentals d'ètica

Article 27. Estatut i incompatibilitats de les persones membres dels comités departamentals d'ètica

Article 28. Règim de funcionament

Article 29. Remuneració



CAPÍTOL IV. Comités locals d'ètica

Article 30. Creació dels comités locals d'ètica dels serveis socials



Article 31. Funcions

Article 32. Coordinació



CAPÍTOL V. Comités d'ètica de centre i intercentres

Article 33. Definició de comités d'ètica de centre i intercentres

Article 34. Creació dels comités d'ètica de centre i intercentres



Article 35. Acreditació

Article 36. Requisits per a l'acreditació

Article 37. Composició

Article 38. Nomenament de persones membres

Article 39. Funcions

Article 40. Funcionament

Article 41. Remuneració

Article 42. Accés als comités de centre i intercentres



DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Primera reunió del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana

Segona. Mesures d'accessibilitat universal

Tercera. Incorporació de la perspectiva de gènere i impacte de gènere

Quarta. Protecció de dades de caràcter personal

Cinquena. Obertura de centres de serveis socials nous



DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Comités locals d'ètica existents

Segona. Formació en ètica de les persones que configuren el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i la resta de comités d'ètica



DISPOSICIONS FINALS

Primera. Modificació del Decret 59/ 2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials

Segona. Desplegament normatiu

Tercera. Entrada en vigor







PREÀMBUL



I



L'article 10.1 de la Constitució Espanyola assenyala que «la dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altres són fonament de l'ordre polític i de la pau social».

En virtut de la Llei orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de reforma de la Llei orgànica 5/1982, d'1 de juliol, de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, article 8.1, «els valencians i les valencianes, en la seua condició de ciutadans espanyols i europeus, són titulars dels drets, els deures i les llibertats reconeguts en la Constitució Espanyola i en l'ordenament de la Unió Europea, i en els instruments internacionals de protecció dels drets humans, individuals i col·lectius, en particular, en la Declaració Universal de Drets Humans; en els pactes internacionals de drets civils i polítics i de drets econòmics, socials i culturals; en la Convenció Europea de Drets Humans i les Llibertats Fonamentals, i en la Carta Social Europea», i afegeix, en l'apartat segon, que «els poders públics valencians estan vinculats per aquests drets i llibertats i hauran de vetlar per la seua protecció i respecte».



Per la seua banda, l'article 49.1.24 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana atribueix a la Generalitat la competència exclusiva en matèria de serveis socials, de conformitat amb el que preveu l'esmentat article 148.1.20 de la Constitució Espanyola, i es reconeix com a dret gaudir de serveis públics de qualitat i que les administracions públiques tracten els seus assumptes de manera equitativa i imparcial, d'acord amb l'article 9.2 de l'Estatut.

Una part nodal d'aquest paquet de drets individuals i socials que cal protegir per part dels poders públics i la Generalitat està constituïda pel conjunt de drets que assisteixen totes les persones usuàries de serveis i centres de serveis socials. Per descomptat, i de manera molt especial, les persones amb discapacitat amb mesures de suport jurídic i les menors tutelades. Per a fer-ho, resulta fonamental l'aplicació transversal de l'ètica —entesa aquesta com la part de la filosofia que tracta del bé i del fonament dels seus valors, així com en la seua accepció de conjunt de normes morals que regeixen la conducta de la persona en qualsevol àmbit de la vida— en totes les decisions i intervencions professionals que s'efectuen en el si dels serveis socials valencians que afecten les persones, siguen usuàries o professionals.







II



La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, estableix les línies mestres del disseny d'un nou model de serveis socials per a la Comunitat Valenciana.

Sens dubte, la constitució del model de serveis socials exigeix que aquesta llei siga desplegada normativament en cadascuna de les seues dimensions estructurals. Seguint les prescripcions de la llei esmentada, s'havien de regular jurídicament el finançament de l'atenció primària; el model de concert social per al finançament de places en centres de serveis socials; la coordinació interadministrativa, la mapificació dels serveis socials valencians; la participació en el Sistema; la cartera de prestacions, la tipologia i el funcionament dels serveis, programes i centres de serveis socials i l'ordenació d'aquests dins de l'estructura funcional territorial i competencial del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials (en avant, SPVSS); els serveis d'atenció a les urgències socials i sociosanitàries; la protecció social en els espais vulnerables o l'Estratègia de serveis socials de la Comunitat Valenciana.



Seguint aquesta planificació prevista, s'ha publicat fins al moment la següent normativa de desenvolupament de la Llei 3/2019: el Decret 181/2017, de 17 de novembre, del Consell, pel qual es desenvolupa l'acció concertada per a la prestació de serveis socials en l'àmbit de la Comunitat Valenciana per entitats d'iniciativa social; el Decret 59/2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials; el Decret 38/2020, de 20 de març, del Consell, de coordinació i finançament de l'atenció primària de serveis socials; el primer pla d'infraestructures de serveis socials, aprovat mitjançant la Resolució, de 29 de juny de 2021, de la Vicepresidència i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives; i el Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana. I s'ha elaborat el Mapa de necessitats i places en centres de serveis socials de la Comunitat Valenciana, presentat públicament el 14 de març de 2021, dins del pla Convivint.



La Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la Generalitat, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, crea l'SPVSS i defineix aquests serveis com a essencials i d'interés general. Així mateix, estableix els drets i deures, tant de les persones usuàries com de les professionals dels serveis socials, i fa un esment especial a la necessitat de generar bones pràctiques i codis d'ètica en les diverses intervencions que es duen a terme des d'aquests, per tal de protegir el dret i la millora de la satisfacció de la ciutadania usuària d'aquests serveis. Concretament, l'article 83, en referència a l'ètica professional, estableix que «a més de les condicions materials, laborals i tècniques, la qualitat de les prestacions i els serveis, ha d'incorporar l'exigència de complir per part dels equips de personal professional el conjunt de compromisos i deures propis de l'ètica i la deontologia professionals».



Entre els elements estructurals del model de serveis socials es troba la conceptualització de les intervencions professionals sota els criteris de l'ètica, com a axioma de compromís social i polític, que té com a objectiu la qualitat en la prestació i la garantia de protecció dels drets de les persones usuàries i professionals dels serveis socials. A això, i també donant compliment al precepte legislatiu de desenvolupament del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana establit en la Llei 3/2019, es dedica aquest decret, el contingut del qual, a més, es vincula conceptualment al Decret 41/2016, de 15 d'abril, del Consell, pel qual s'estableix el sistema per a la millora de la qualitat dels serveis públics i l'avaluació dels plans i els programes en l'Administració de la Generalitat i el seu sector públic instrumental, i que determina que el Consell ha d'establir els estàndards mínims de qualitat dels serveis públics a fi d'obtindre uns nivells homogenis de prestació dels serveis mínims, així com la promoció de la innovació i l'intercanvi de les bones pràctiques en la intervenció i la prestació des de les diverses instàncies que conformen l'SPVSS.













III



La necessitat d'integrar els aspectes ètics en l'atenció a les persones ha sigut una preocupació constant per part de les persones professionals de la salut, el dret, la tecnologia, els serveis socials i d'altres àmbits en els quals les decisions tècniques poden entrar en col·lisió amb els drets i les necessitats de les persones. Això ha propiciat l'existència de codis deontològics i comissions específiques en el si dels col·legis professionals que tenen el deure legal de vetlar per l'ètica professional dels seus col·legiats i col·legiades.

El progrés en el reconeixement dels drets de les persones usuàries, l'evolució de la tecnologia i la societat de la informació, la interdisciplinarietat en els àmbits educatiu, sanitari i de la intervenció social, així com l'accelerada transformació social a la qual estem assistint, i les conseqüències i ensenyaments derivats de la pandèmia produïda per la COVID-19, impliquen més complexitat en els processos de presa de decisions i exigeixen redoblar el zel en la protecció dels drets de les persones ateses en aquests sistemes.



L'aplicació de l'ètica en els serveis socials té també com a objectiu aconseguir una aplicació correcta dels seus procediments i programes, així com garantir una accessibilitat i distribució justa dels recursos i les prestacions, orientada no només al dret a l'assistència, sinó també a l'assoliment de la màxima autonomia possible de les persones usuàries, com a subjectes agents actius dels seus propis processos, i també a l'assoliment del dret a la seua participació i gestió dels serveis.



Sorgeix per tot això la necessitat d'afrontar els problemes, conflictes i dilemes ètics en la pràctica de la intervenció social professional d'una manera integral des del model d'atenció centrada en la persona: tant per a tindre en compte totes les necessitats, els drets i les dimensions de la persona atesa, com perquè s'integren en la seua anàlisi les diferents perspectives davant dels problemes que puguen sorgir en el procés de la seua atenció.

La finalitat última de la introducció de la transversalitat dels principis, els valors i les normes ètiques en els serveis socials valencians consisteix en la consecució de l'ineludible comportament ètic en tots els professionals que desenvolupen la seua tasca en aquest àmbit, la qual cosa comportarà la garantia d'humanització en el tracte, la millora de la qualitat de les actuacions, l'eficàcia de les intervencions, el registre i la difusió de les bones pràctiques, el foment de l'excel·lència de l'exercici professional, i el respecte i reconeixement al sistema de valors de les persones ateses.





IV



L'article 84 de la Llei de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana estableix que «es crearà un comité d'ètica com a òrgan col·legiat consultiu de caràcter interdisciplinari i adscrit a la conselleria competent en matèria de serveis socials, que tindrà per objecte identificar, analitzar i avaluar els aspectes ètics de la pràctica professional amb la finalitat de vetlar pels drets de les persones usuàries dels serveis socials», així com que «les funcions, l'organització i el funcionament del Comité d'Ètica s'han de desenvolupar reglamentàriament».



L'experiència acumulada, entre molts altres, pel Grup Europeu d'Ètica de la Ciència i de les Noves Tecnologies de la Unió Europea, així com pels diferents comités d'ètica professionals i, especialment, pels comités de bioètica en l'àmbit sanitari, han posat de manifest el seu enorme valor en la protecció dels drets humans, en general, i dels drets de les seues persones usuàries i professionals en particular, a través de la integració dels principis i valors morals en la presa de decisions i en les conductes i intervencions institucionals i de les persones professionals.



Per tot això, i en compliment del mandat legal, mitjançant aquest decret es crea el Comité d'Ètica dels Serveis Socials a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat de disposar d'un òrgan col·legiat que promoga una actitud reflexiva al voltant dels principis, els valors i les conductes en la prestació dels serveis socials i en la intervenció professional, més enllà del compliment de la normativa o de codis deontològics particulars, i que cristal·litze en criteris ètics àmpliament consensuats, i, en última instància, en un codi ètic de conducta per a la intervenció professional en els serveis socials valencians del qual es deriven procediments i protocols concrets d'actuació. Tot això com a eix fonamental per a la millora contínua i gestió de la qualitat total, introduint les pràctiques ètiques de manera transversal en el desenvolupament de totes les polítiques de serveis socials de la Comunitat Valenciana i generalitzant-ne la implantació com a bones pràctiques en benefici de les persones usuàries i professionals.

Complementàriament i simultàniament, per a garantir la proximitat, la participació més àmplia possible i millorar l'eficiència en l'abordatge de casos, problemes i dilemes ètics concrets, així com per a afavorir la desconcentració, la coordinació i el consens, s'estableix la possibilitat de creació dels comités departamentals d'ètica de serveis socials, els comités locals d'ètica i els comités de centre i intercentres.







V



Aquest decret estableix la creació i regula la composició i el funcionament del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, com a òrgan col·legiat de deliberació, de caràcter consultiu i interdisciplinari, per a l'anàlisi i l'assessorament sobre qüestions de caràcter ètic que sorgisquen en la intervenció professional en l'àmbit d'actuació dels serveis socials valencians, amb la finalitat de contribuir a la consecució de l'ineludible comportament ètic de tots els professionals que desenvolupen la seua tasca en aquest àmbit.



Igualment, estableix les condicions de creació i regula la composició i el règim de funcionament dels comités locals d'ètica i dels comités de centres i intercentres de serveis socials, conceptualitzant-los com a òrgans de participació, anàlisi, deliberació i consens que faciliten a totes les persones implicades en els processos d'atenció i intervenció socials (professionals, usuàries, famílies o representants legals de les persones usuàries, institucions, entitats i altres agents socials) assessorament ètic per a la presa de decisions amb criteris basats en l'ètica i praxi virtuosa.



El decret consta de cinc capítols. El capítol I es dedica a les disposicions generals. Es determinen tant l'objecte del decret com el seu àmbit d'actuació, la finalitat, els informes del Comité i l'accessibilitat a aquest.

El capítol II defineix el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i estableix la seua adscripció orgànica i funcional, les seues funcions i composició, especificant el nomenament, mandat i cessament de les persones que el componen, així com els requisits per a ser-ne membre. De la mateixa manera, determina les comissions del Comité, l'estatut i les incompatibilitats de les seues persones membres i el seu règim de funcionament.

El capítol III regula els comités departamentals d'ètica dels serveis socials, i en determina la creació, l'adscripció orgànica i funcional, les funcions, la composició, i especifica el nomenament, mandat i cessament de les persones que els componen, els requisits per a ser membre dels comités, l'estatut i les incompatibilitats dels seus membres, i el seu règim de funcionament. Així mateix, es determinen els mecanismes de coordinació amb el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.

El capítol IV aborda els comités d'ètica dels serveis socials, i n'estableix la creació, les funcions i els mecanismes de coordinació amb el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.



El capítol V determina les característiques, la composició, les formes i els requisits per a la seua creació i l'acreditació, la composició, les funcions i el règim de funcionament dels comités d'ètica de centre o intercentres.

El Decret conté cinc disposicions addicionals. La primera d'aquestes estableix la celebració de la primera reunió del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana. La segona preveu les mesures que cal tindre en compte en matèria d'accessibilitat universal. Les disposicions tercera i quarta incorporen de manera transversal, per a tot el text, la perspectiva de gènere i la protecció de dades de caràcter personal, respectivament. També conté dues disposicions transitòries, la primera de les quals fa referència als comités d'ètica municipals existents i la segona, a la formació en ètica de les persones que formen part del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i la resta de comités.

Finalment, de les disposicions finals, la primera està dedicada a la modificació de la disposició addicional segona del Decret 59/2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials, amb la finalitat que els centres que, d'acord amb el Decret 91/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià sobre registre dels titulars d'activitats d'acció social, i de registre i autorització de funcionament dels serveis i centres d'acció social a la Comunitat Valenciana, tinguen concedida una autorització provisional el 13 de novembre de 2022, en puguen mantindre la vigència, en les condicions que es preveuen en la mateixa disposició. D'altra banda, les disposicions finals segona i tercera habiliten, respectivament, el desenvolupament normatiu i determinen l'entrada en vigor del decret.



Aquest decret s'adequa als principis de bona regulació que estableix l'article 129 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i a la Llei 40/2015, d'1 d'octubre, de règim jurídic del sector públic.

En el procediment d'elaboració d'aquesta norma s'ha garantit la seguretat jurídica, ja que aquest decret és coherent amb el marc jurídic vigent i és una iniciativa normativa que compleix amb el principi de proporcionalitat, atés que conté la regulació imprescindible per a desplegar l'esmentada Llei 3/2019, de 18 de febrer, de manera que se'n complete i concrete el contingut, per a dotar-lo d'aplicabilitat en la pràctica.

Així mateix, s'ha complit el principi de transparència, tant en la fase de consulta pública com en el tràmit d'informació pública i audiència a les persones interessades, ja que s'han observat tots els tràmits que regulen, tant la normativa en matèria de procediment administratiu comú com el decret sobre la forma, l'estructura i el procediment d'elaboració dels projectes normatius de la Generalitat, i, en particular, la normativa en matèria de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i s'ha respectat en la mateixa mesura la normativa pròpia sobre protecció de dades de caràcter personal.

Aquesta disposició està inclosa en el Pla normatiu de l'Administració de la Generalitat de 2021, aprovat pel Consell mitjançant l'Acord de 29 de desembre de 2020.

Per tot això, d'acord amb els articles 18.f, 28.c i 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, de la Generalitat, del Consell, com que s'han dut a terme els tràmits d'audiència preceptius, l'elaboració dels tràmits pertinents, a proposta de la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, oït i de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, amb la deliberació prèvia del Consell en la reunió de 30 de setembre de 2022,







DECRETE



CAPÍTOL I

Disposicions generals



Article 1. Objecte

Aquest decret té com a objecte:

a. Crear i establir el règim jurídic del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, adscrit a la conselleria competent en matèria de serveis socials, i regular-ne la composició, l'organització i el funcionament.

b. Regular els comités d'ètica de caràcter departamental en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

c. Establir les directrius essencials per a la constitució de comités locals d'ètica que es creen en els municipis de la Comunitat Valenciana.

d. Regular els comités d'ètica de centre o intercentres que es puguen crear al llarg de la Comunitat Valenciana.





Article 2. Àmbit d'actuació territorial i funcional

1. L'àmbit d'actuació del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana serà el comú i compartit per tots els serveis socials d'atenció primària i d'atenció secundària de la Comunitat Valenciana.

2. L'àmbit d'actuació dels comités d'ètica departamentals s'ha de circumscriure, territorialment, a un departament de serveis socials dels que estableix el Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana.



3. L'àmbit d'actuació dels comités locals d'ètica s'ha de circumscriure, territorialment, al seu àmbit local.

4. L'àmbit d'actuació dels comités d'ètica de centre o intercentres ha de correspondre a un servei o centre, o a diversos centres vinculats entre si, bé per la funcionalitat que caracteritza la seua atenció a un grup poblacional o vulnerable concret, bé per ser gestionats per la mateixa entitat, i en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana.



Article 3. Finalitat i legitimitat

1. Els comités d'ètica que es regulen en aquest decret tindran com a finalitat vetlar pels drets de les persones usuàries dels serveis socials mitjançant la identificació, anàlisi, avaluació i orientació sobre els aspectes ètics que sorgisquen en la pràctica de la intervenció professional i sobre les decisions que els afecten.

2. L'actuació del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant, el Comité), dels comités d'ètica departamentals, locals i de centre o intercentres, podrà ser iniciada d'ofici o a instàncies de part per les persones usuàries dels serveis socials, les seues famílies, els representants legals de les persones usuàries, les persones professionals dels serveis socials o per les persones responsables de la direcció i gestió dels centres, els serveis i les institucions gestores de serveis socials. Així mateix, podran promoure les seues actuacions les administracions públiques que hi haja en els seus respectius àmbits territorials. No obstant això, no podrà instar-se de nou l'actuació del Comité o de la resta de comités d'ètica sobre qüestions que siguen mera reproducció d'altres anteriors ja plantejades davant d'aquests.



3. Davant d'eventuals discrepàncies de criteri, apreciació o valoració sorgides entre els diversos comités d'ètica, prevaldrà en tot cas el criteri del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, i aquest serà l'únic òrgan, dels que regula aquest decret, competent per a emetre dictàmens. La resta de comités únicament podran efectuar recomanacions.

Quan aquests emeten una recomanació, l'hauran d'elevar, en tot cas, al Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, perquè, en els casos que consideren oportuns, emeta un dictamen en el qual es determine el criteri que cal seguir amb caràcter general.





Article 4. Accés al Comité

1. Amb caràcter general, les consultes en la matèria es plantejaran davant dels comités d'ètica locals i departamentals, o davant dels comités d'ètica de centre o intercentres, quan les qüestions suscitades se circumscriguen a una àrea territorial d'actuació determinada, o a un centre concret o a diversos centres. Les consultes es plantejaran davant del Comité quan aquestes qüestions sobrepassen l'àmbit d'actuació dels comités d'ètica locals, departamentals, de centre o intercentres, quan aquests no estiguen constituïts o quan acorden motivadament la seua elevació per entendre que supera la seua capacitat d'actuació o consideren que manquen de l'objectivitat necessària per a assessorar sobre la consulta corresponent.

2. Es podran dirigir directament als comités d'ètica, en funció de l'àmbit territorial i funcional respectiu de cadascun d'aquests, qualsevol persona usuària dels serveis i centres de serveis socials, els seus familiars, les administracions públiques, les persones professionals dels serveis socials, les persones responsables de la direcció i gestió dels centres, els serveis i les institucions gestores de serveis socials, i qualsevol ciutadana o ciutadà de la Comunitat Valenciana.















CAPÍTOL II

Comité d'Ètica dels Serveis Socials

de la Comunitat Valenciana



Article 5. Definició

El Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana es constitueix com a òrgan col·legiat consultiu, de caràcter interdisciplinari, per a l'anàlisi, la deliberació i l'assessorament en les qüestions de caràcter ètic que puguen sorgir en el desenvolupament de la pràctica de la intervenció professional en centres i serveis de serveis socials, per tal de vetlar pel dret de les persones usuàries d'aquests al respecte a la seua dignitat personal, protecció de dades, imatge, intimitat, autonomia i llibertat.



Article 6. Adscripció orgànica, independència funcional, seu i estructura de gestió

1. El Comité estarà adscrit orgànicament a la direcció general amb competències en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials i gaudirà de plena autonomia funcional.

2. El Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana tindrà la seu a la ciutat de València, sense perjudici que puga dur a terme sessions en qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana.



3. Per al compliment adequat de les seues funcions, el Comité d'Ètica disposarà de l'estructura i dotació de personal necessària, dependent de la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials a què s'adscriga.



Article 7. Funcions

1. El Comité tindrà les següents funcions:

a. Promoure l'adopció de principis ètics en les polítiques socials, en la provisió dels serveis socials i en les actuacions professionals en serveis socials.

b. Afavorir la presa de consciència professional i ciutadana sobre la importància d'una reflexió ètica en el marc dels serveis socials.

c. Deliberar sobre els conflictes i dilemes ètics que es presenten en la pràctica de la intervenció professional en serveis socials, i analitzar els valors i les circumstàncies que hi haja en aquests, amb vista a l'adopció de les millors decisions possibles.

d. Assessorar en els processos concrets de decisió que s'hagen de donar en les situacions de conflicte ètic entre professionals, persones usuàries dels serveis socials i institucions, així com, de manera general, en els processos relatius a les preses de decisió en intervencions professionals.

e. Oferir resposta i assessorament davant de les consultes rebudes, plantejades per professionals, persones usuàries o els seus familiars, administracions públiques que participen en l'SPVSS, entitats, comités d'ètica departamentals, municipals, de centre o intercentre, i ciutadania en general, sobre problemes, conflictes o dilemes ètics que hi puga haver en el transcurs d'actuacions o intervencions de caràcter tècnic professional.

f. Elaborar informes i recomanacions davant de casos concrets sobre els quals se sol·licite assessorament.

g. Elaborar dictàmens sobre els assumptes que els siguen sotmesos a consideració per la conselleria competent en matèria de serveis socials.



h. Proposar, d'ofici o a sol·licitud de les persones i entitats referides en l'article 4 d'aquest decret, protocols d'actuació per a les situacions que, per la gravetat, controvèrsia generada o freqüència, generen conflictes ètics.

i. Promoure i col·laborar en la formació contínua i la docència en ètica i deontologia professionals, dirigida a les persones professionals, i en col·laboració amb els col·legis i les associacions professionals de les disciplines que integren els equips d'intervenció social i les universitats públiques de la Comunitat Valenciana.

j. Impulsar investigacions sobre qüestions d'ètica en relació amb les intervencions de caràcter social, professional i institucional.

k. Fomentar la celebració de jornades, reunions o qualsevol altra activitat amb l'objectiu de facilitar l'intercanvi de coneixements en matèria d'ètica en serveis socials.

l. Promocionar la millora de la qualitat de les actuacions, l'eficàcia de les intervencions i el registre i la difusió de les bones pràctiques en l'àmbit de l'ètica, així com fomentar l'excel·lència de l'exercici professional.

m. Fer valdre iniciatives o bones pràctiques professionals que es proposen al Comité d'Ètica, amb l'objectiu de valorar-les i promoure'n la generalització.

n. Elaborar una memòria anual d'activitats, que haurà de remetre la secretaria a la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials.

o. Col·laborar en l'elaboració l'Estratègia d'ètica en els serveis socials valencians, que haurà d'aprovar i implementar la conselleria competent en matèria de serveis socials.

p. Elaborar i proposar un codi ètic per als serveis socials valencians, que haurà d'aprovar i implementar la conselleria competent en matèria de serveis socials.

q. Conéixer i coordinar les actuacions dels comités d'ètica departamentals, així com conéixer les actuacions dels comités d'ètica de les administracions locals i dels centres i intercentres de serveis socials existents.

r. Participar en el Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials mitjançant una representació permanent que es coordine amb aquest i li trasllade l'opinió del Comité.

s. Participar en l'Observatori de l'SPVSS per mitjà d'una representació permanent que es coordine amb aquest i li trasllade l'opinió del Comité.

t. Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga a les anteriors o que li siga atribuïda legalment.



Article 8. Capacitat del Comité

El Comité no tindrà capacitat per a:

a. Peritar sobre les denúncies o reclamacions que afecten els aspectes procedimentals, tant tècnics com jurídics, de la intervenció social, o sobre conflictes en l'àmbit de regulació de la transparència, el dret d'accés a la informació pública i la protecció de dades personals.



b. Proposar sancions.

c. Adoptar decisions de caràcter vinculant.

d. Emetre judicis sobre les eventuals responsabilitats de les persones professionals implicades en els assumptes que se'ls sotmeten.



Article 9. Exercici de les funcions del Comité

1. Per a l'exercici adequat de les seues funcions, les i els membres del Comité podran consultar i recaptar tota la informació que consideren necessària, respectant els límits establits en la normativa vigent sobre protecció de dades de caràcter personal, i les unitats de gestió de les administracions públiques intervinents, o les direccions dels centres, segons el cas de què es tracte, estaran obligades a prestar l'auxili informatiu i documental que requerisca el Comité.



Les funcions atribuïdes al Comité s'hauran d'exercir sense perjudici de les competències que en matèria d'ètica i deontologia professional corresponguen als col·legis professionals.



Article 10. Composició

1. El comité estarà format per persones professionals de prestigi reconegut en l'àmbit dels serveis socials i altres sistemes de protecció social, amb capacitació, competència i preparació adequades, així com per persones expertes en el camp de l'ètica, nomenades a proposta del Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials. Aquesta exigència de qualificació no serà aplicable a les persones membres usuàries del sistema. En tot cas, s'haurà de garantir que la composició del Comité d'Ètica siga paritària per raó de sexe i equitativa territorialment. Totes les persones membres del Comité han d'actuar amb plena independència i imparcialitat.

2. Estarà compost per la Presidència, la Vicepresidència, la Secretaria i les vocalies. Totes aquestes componen el Ple del Comité.

3. El Comité estarà integrat per les següents persones:

3.1. Presidència: el Comité triarà entre les seues persones membres la persona que exercirà la Presidència.

3.2. Vicepresidència: una persona triada entre les que componen el Comité, que substituirà la persona titular de la Presidència en cas de vacant, absència o malaltia.

3.3. Secretaria: una persona de perfil tècnic, funcionària, adscrita a la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, a proposta de la persona titular de la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials, i que actuarà amb veu i sense vot.

3.4 Vocalies:

a. Una persona professional del treball social col·legiada, proposada, respectivament, per les presidències dels col·legis oficials de treball social provincials de la Comunitat Valenciana, amb experiència en els àmbits de l'atenció primària, bàsica o específica, o de l'atenció secundària de serveis socials en matèria d'atenció directa en centres per a persones amb diversitat funcional, violència masclista, malaltia mental crònica, majors, infància o en situació de dependència.

b. Una persona professional de la psicologia col·legiada, a proposta de la Presidència del Col·legi Oficial de Psicologia de la Comunitat Valenciana, amb experiència en els àmbits de l'atenció primària, bàsica o específica, o de l'atenció secundària de serveis socials en matèria d'atenció directa en centres per a persones amb diversitat funcional, víctimes de la violència masclista, malaltia mental crònica, majors, infància o en situació de dependència.

c. Una persona professional de l'educació social col·legiada, a proposta de la Presidència del Col·legi Oficial d'Educadores i Educadors Socials de la Comunitat Valenciana, amb experiència en els àmbits de l'atenció primària, bàsica o específica, o de l'atenció secundària de serveis socials en matèria d'atenció directa en centres per a persones amb diversitat funcional, víctimes de la violència masclista, malaltia mental crònica, majors, infància o en situació de dependència.

d. Una persona professional tècnica d'integració social associada, a proposta de la Presidència de l'Associació Valenciana de Tècniques i Tècnics d'Integració Social, amb experiència en els àmbits de l'atenció primària, bàsica o específica, o de l'atenció secundària de serveis socials en matèria d'atenció directa en centres per a persones amb diversitat funcional, víctimes de la violència masclista, malaltia mental crònica, majors, infància o en situació de dependència.

e. Una persona professional d'infermeria col·legiada, a proposta de la Presidència del Consell d'Infermeria de la Comunitat Valenciana, amb experiència en atenció directa en centres per a persones amb diversitat funcional o discapacitat, víctimes de la violència masclista, malaltia mental crònica, majors, infància o en situació de dependència.



f. Una persona professional mèdica col·legiada, a proposta de la Presidència del Consell Autonòmic de Col·legis de Metges de la Comunitat Valenciana, amb experiència en atenció directa en centres per a persones amb diversitat funcional, víctimes de la violència masclista, malaltia mental crònica, majors, infància o en situació de dependència.



g. Una persona professional del dret col·legiada, a proposta de la Presidència del Consell Valencià de Col·legis d'Advocats, amb experiència en l'àmbit jurídic en alguna o algunes de les matèries següents: testament vital, dret sanitari, dret penal, dret de la discapacitat, dret civil, dret de família o bioètica.

h. Tres persones, professores de filosofia moral i ètica aplicada, adscrites als departaments de filosofia pertanyents a les universitats de la Comunitat Valenciana, a proposta de la Conferència de Rectors de les Universitats Públiques Valencianes (CRUPV).

i. Dues persones proposades per les organitzacions sindicals més representatives.

j. Dues persones proposades per les organitzacions empresarials més representatives.

k. Dues persones de prestigi reconegut en l'àmbit de l'ètica, designades per la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials.

l. Dues persones en representació de les persones usuàries de serveis socials, designades per la persona titular de la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials, a proposta de les associacions que els representen.

m. Una persona professional funcionària al servei de l'Administració del Consell amb experiència en inspecció de centres de serveis socials, designada per l'òrgan directiu amb competències en matèria d'inspecció en serveis socials.

n. Una persona professional proposta per les entitats del tercer sector d'acció social de la Comunitat Valenciana que formen part del concert social, l'activitat de la qual estiga relacionada directament amb l'atenció directa en centres de serveis socials.

o. Una persona professional proposada per les entitats de la iniciativa empresarial l'activitat de la qual estiga relacionada directament amb l'atenció directa en centres de serveis socials.

p. Tres persones, funcionàries professionals de serveis socials i amb experiència en atenció directa, adscrites, de manera orgànica i funcional, respectivament, a cadascuna de les tres direccions territorials de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, nomenades per la persona titular d'aquesta conselleria.

3. Els òrgans i les entitats proponents de les persones membres del Comité han de designar, per a cadascuna de les persones proposades, les corresponents persones suplents que les substituïsquen davant de situacions sobrevingudes, per a garantir el desenvolupament de les funcions que estableix aquest decret. Aquestes persones hauran de complir els mateixos requisits que s'exigeixen a les persones titulars.

4. Totes les persones que formen part del Comité han de garantir l'assistència a les reunions, per la qual cosa, en cas d'impossibilitat d'assistir-hi, han de ser substituïdes per la persona suplent designada a l'efecte pels corresponents òrgans i entitats proponents relacionats en l'apartat 3 d'aquest article.



Article 11. Nomenament i mandat de les persones que componen el Comité

1. El nomenament i cessament de les persones components del Comité s'efectuarà mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, ateses les propostes fetes per les diverses entitats, organitzacions i institucions integrants del Comité, i es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

2. Al cap de quatre anys de la primera designació de les persones membres del Comité, el Ple haurà de procedir a la renovació d'un terç d'aquestes i traslladar a la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials les propostes fetes per les diverses entitats, organitzacions i institucions representades en el Comité, a l'efecte del seu nomenament.

3. Al cap de dos anys de la renovació anterior s'haurà de procedir, de la mateixa manera, a la renovació d'un altre terç de les persones nomenades inicialment, i de qui les substituïsquen. El terç restant es renovarà dos anys després de la segona renovació i pel mateix procediment.

4. Cada dos anys i, pel mateix sistema, es procedirà a la renovació d'un terç de les persones membres del Comité, començant per les que hagen complit el període de huit anys en el primer comité.



5. El mandat de les persones membres del Comité serà de quatre anys, excepte en el cas de les persones que hagen format part del primer comité, que serà d'un màxim de huit anys, per la causa que preveu l'apartat anterior. Això no impedeix que puguen ser proposades novament per l'entitat respectiva que les va proposar inicialment.

6. Transcorregut el període inicial de quatre anys, continuaran sent persones integrants del comité en funcions fins al nomenament de les noves persones membres.

7. En la designació de les persones components del Comité s'ha de garantir la presència equilibrada de dones i homes, en aplicació del que preveu la Llei orgànica 3/ 2007, de 22 de març, per a la igualtat de dones i homes, i la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes, i s'assegure una paritat 40-60 %.



8. Es determinaran les persones membres que se substituiran pel sistema d'insaculació. Aquest procés d'insaculació es farà garantint que el resultat no vaja en detriment de la presència del sexe infrarepresentat en l'òrgan.



Article 12. Cessament de les persones que componen el Comité

1. El personal membre del Comité només podrà causar cessament pels següents motius:

a. Finalitzat el termini de duració del mandat, sense perjudici del que s'estableix en els apartats 5 i 6 de l'article 11

b. Renúncia

c. Defunció

d. Impossibilitat per a l'exercici de les seues funcions.

e. Incompatibilitat sobrevinguda o conflictes s d'interés.

f. Incompliment greu de les seues funcions.

g. Malaltia que impedisca l'exercici del càrrec

h. Resolució ferma de caràcter judicial o administrativa que implique inhabilitació o suspensió per a l'exercici de càrrecs públics

i. Revocació del nomenament per l'òrgan o l'entitat competent per al seu nomenament, per causa motivada

j. Absència injustificada de dues sessions consecutives al Ple, o quatre alternes, en un mateix any.

2. La renúncia al càrrec com a membre es dirigirà a la persona titular de la Presidència del Comité, que haurà de continuar exercint les seues funcions fins a la seua substitució.



Article 13. Comissions del Comité

1. El Comité podrà crear comissions tècniques, que estaran integrades per persones membres i persones expertes en les matèries objecte d'estudi en les quals es necessite un assessorament tècnic especialitzat, atenent, entre altres, les propostes de composició que hagen realitzat els col·legis i les associacions professionals, la resta d'entitats proponents i les persones membres del Comité. La seua organització i funcionament seran establits pel Reglament de funcionament del Comité.



2. El Comité podrà comptar amb assessors, de manera temporal o puntual. Aquestes seran especialitzades en tema o els temes concrets que caldrà abordar, i compareixeran a proposta de qualsevol de les persones membres del Comité davant del Ple o les comissions.



Article 14. Requisits per a ser membre del Comité

1. Totes les persones membres del Comité hauran de tindre una formació específica acreditada d'almenys cent cinquanta hores en matèria d'ètica aplicada als serveis socials, intervenció social o bioètica, impartida per administracions públiques, incloses les universitats, o per col·legis professionals. Aquesta formació podrà ser substituïda per la pertinença durant un mínim de dos anys a comités d'ètica o comissions deontològiques de les respectives organitzacions d'origen. D'aquesta exigència quedaran eximides les persones membres del Comité que ocupen la vocalia del subapartat l de l'epígraf 3.4 de l'article 10, durant els primers dotze mesos des de el seu nomenament.

2. Sense perjudici del que estableix l'apartat anterior, les persones membres del Comité que siguen professionals dels serveis socials hauran d'acreditar experiència d'almenys tres anys en aquest àmbit dels serveis socials, així com haver exercit funcions pròpies de la intervenció social directa dins dels serveis socials.



Article 15. Estatut, incompatibilitats i remuneració de les persones membres del Comité

1. Totes les persones membres del Ple actuen amb plena llibertat individual, independència i neutralitat, i no estan sotmeses a cap instrucció o indicació en l'exercici de les seues funcions.

2. La pertinença de les persones membres al Comité sempre serà voluntària i individual, per la qual cosa en cap cas actuaran en representació d'una entitat o un col·lectiu.

3. La condició de persona membre del Ple és incompatible amb:

a. L'exercici de qualsevol càrrec d'elecció o designació política.

b. L'exercici de funcions de direcció, o executives anàlogues, en partits polítics, organitzacions sindicals, empresarials, entitats del tercer sector d'acció social i col·legis professionals.

4. Les persones pertanyents al Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana no percebran contribució o compensació econòmica per l'acompliment de les seues funcions.

5. Les persones que formen part del Comité i les persones convidades que assistisquen a les sessions del Ple o de les ponències tècniques tenen dret a percebre les gratificacions i les indemnitzacions que s'estableixen en la normativa en matèria d'indemnitzacions per raó de servei i gratificacions per serveis extraordinaris del Consell.



Article 16. Règim de funcionament

1. El Comité d'Ètica s'haurà de reunir, amb caràcter ordinari, com a mínim quatre vegades a l'any, preferentment de manera trimestral, i amb caràcter extraordinari, a iniciativa de la Presidència o a petició d'un terç de les persones que conformen el Ple del Comité. Les reunions extraordinàries podran celebrar-se quan es produïsquen fets el tractament dels quals no puga ser ajornat fins a la convocatòria d'una reunió ordinària.

2. Les reunions ordinàries o extraordinàries del Comité s'hauran de convocar, com a mínim, set dies abans de la celebració, i hi haurà la possibilitat que siguen telemàtiques, si així es considera. Les reunions extraordinàries que tinguen caràcter d'urgència podran convocar-se amb una antelació de quaranta-huit hores.

3. La convocatòria de reunió, elaborada per la Presidència, haurà d'incloure l'ordre del dia i la documentació adjunta pertinent, a més del lloc, la data i l'hora en què tindrà lloc la celebració d'aquesta.

4. Per a la constitució vàlida del Comité serà necessària l'assistència de la meitat més una de les persones membres, incloent-hi, de manera preceptiva, les persones que ocupen el càrrec de la Presidència i la Secretaria, o, si és el cas, de les persones que les substituïsquen.

5. No podrà causar deliberació o acord cap assumpte que no estiga inclòs en l'ordre del dia, excepte que estiguen presents totes les persones integrants del Comité i siga declarat d'urgència mitjançant el vot favorable de la majoria.

6. Els acords s'adoptaran per unanimitat o per consens. En defecte d'això, s'adoptaran per la majoria que fixe per a cada cas el Reglament de funcionament del Comité.

7. De totes les reunions, la secretaria del Comité n'elaborarà una acta que serà sotmesa a aprovació del Ple. Aquesta acta es remetrà al Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, a la secretaria autonòmica amb competències en matèria de planificació i organització del Sistema i a la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials per a donar-los a conéixer.

8. Les persones membres del Comité d'Ètica i les persones que assistisquen a les sessions com a assessores estan obligades a respectar la confidencialitat de tota la informació a la qual tinguen accés, així com a preservar el secret de les seues deliberacions.



Article 17. Informes, protocols i recomanacions del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana

1. Els informes, els protocols i les recomanacions del Comité es realitzaran sempre per escrit i tindran caràcter informatiu i no vinculant.



2. A través dels seus informes, el Comité formularà propostes o recomanacions sobre actuacions davant de dilemes ètics que, al seu torn, representen problemes complexos que comporten conflictes de valors o interessos.

3. Mitjançant les recomanacions, el Comité orientarà, d'ofici, les bones pràctiques professionals, amb la finalitat de millorar la qualitat de l'atenció i la protecció dels drets de les persones usuàries i professionals en l'àmbit dels serveis socials de la Comunitat Valenciana. Per a aquest fi, constituirà un Banc de Bones Pràctiques Ètiques davant dels dilemes ètics més usuals o d'especial interés.

4. Els informes, els protocols i les recomanacions del Comité tindran l'abast personal, funcional o territorial que cada qüestió concreta puga plantejar. En les qüestions reiterades, transversals o generalitzables, aquests informes, protocols i recomanacions orientaran l'actuació de tot el personal, els centres, els serveis o els programes de serveis socials.





CAPÍTOL III

Comités departamentals d'ètica de serveis socials



Article 18. Creació dels comités departamentals

1. Es creen els comités departamentals d'ètica dels serveis socials. La constitució concreta s'anirà produint progressivament, a mesura que els diferents departaments consideren la seua necessitat i oportunitat, i es materialitzaran mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials.

2. L'àmbit territorial de cada comité serà el departament corresponent de serveis socials, tal com determina el Decret 34/2021, de 26 de febrer, del Consell, de regulació del Mapa de serveis socials de la Comunitat Valenciana.

3. Els comités departamentals d'ètica dels serveis socials es constitueixen com a òrgans col·legiats consultius, de caràcter interdisciplinari, per a l'anàlisi, la deliberació i l'assessorament en les qüestions de caràcter ètic que puguen sorgir en el desenvolupament de la pràctica de la intervenció professional en centres i serveis de serveis socials del respectiu departament de serveis socials al qual corresponguen, per a vetlar pel dret de les persones usuàries d'aquests quant a la seua dignitat personal, protecció de dades, imatge, intimitat, autonomia i llibertat.





Article 19. Adscripció orgànica i independència funcional, seu i estructura de gestió

1. Els comités departamentals d'ètica estaran adscrits orgànicament a la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials corresponent a la província en què el departament tinga la ubicació i actuaran amb independència funcional.



2. Les seus respectives s'establiran en la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials corresponent a la província en què el departament tinga la ubicació.

3. Els comités departamentals d'ètica tindran el suport de les unitats administratives de gestió a què s'adscriguen les persones supervisores de departament, de la direcció territorial de la província on se situe el seu departament.



Article 20. Funcions

Els comités departamentals d'ètica, en el seu àmbit territorial respectiu, tindran les funcions següents:

a. Promoure l'adopció de principis ètics en les polítiques socials, en la provisió dels serveis socials i en les actuacions professionals en serveis socials.

b. Afavorir la presa de consciència professional i ciutadana en la importància d'una reflexió ètica en el marc dels serveis socials.

c. Deliberar sobre els conflictes i els dilemes ètics que es presenten en la pràctica de la intervenció professional en serveis socials en l'àmbit territorial de la seua competència, analitzant els valors i les circumstàncies que presenten, amb vista adoptar les millors decisions possibles.



d. Assessorar en els processos concrets de decisió que hagen de produir-se en les situacions de conflicte ètic entre professionals, persones destinatàries i institucions, així com, amb caràcter general, en els processos relatius a les preses de decisió en intervencions professionals. Tot això en l'àmbit territorial respectiu de la seua competència.

e. Oferir una resposta i assessorament davant de les consultes rebudes, plantejades per professionals, persones usuàries o els familiars, administracions públiques que participen en el Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, comités d'ètica municipals, de centre o intercentre i ciutadania en general, sobre problemes, conflictes o dilemes ètics que puguen produir-se en el transcurs d'actuacions o intervencions de caràcter tècnic professional.

f. Elaborar informes i recomanacions davant de casos concrets sobre els quals se sol·licite assessorament.

g. Elaborar informes i recomanacions sobre els assumptes que els siguen sotmesos a consideració per la conselleria competent en matèria de serveis socials.

h. Proposar al Comité d'Ètica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana protocols d'actuació per a les situacions que, per la seua gravetat, controvèrsia generada o freqüència, generen conflictes ètics.

i. Promoure la formació contínua i la docència en ètica i deontologia professionals i col·laborar-hi, dirigides a les persones professionals, en coordinació amb el Comité d'Ètica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.

j. Promocionar la millora de la qualitat de les actuacions, l'eficàcia de les intervencions i el registre i la difusió de les bones pràctiques en l'àmbit de l'ètica, així com fomentar l'excel·lència de l'exercici professional.

k. Traslladar al Comité d'Ètica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, perquè n'informe i les valore, iniciatives o bones pràctiques professionals.

l. Elevar una consulta al Comité davant dels assumptes que, per la seua gravetat, complexitat, dificultat o transcendència requerisquen més consens o un criteri superior.

m. Elaborar una memòria anual d'activitats que haurà de remetre la Secretaria al Comité i a la direcció general competent en matèria formació, investigació i qualitat en serveis socials perquè en tinga coneixement.

n. Col·laborar amb el Comité d'Ètica de Serveis Socials de la Comunitat Valenciana en l'elaboració de l'Estratègia d'ètica i en el Codi Ètic dels serveis socials valencians.

o. Conéixer les actuacions dels comités d'ètica departamentals, així com dels comités d'ètica de les administracions locals i dels centres de serveis socials existents.

p. Qualsevol altra funció de naturalesa anàloga a les anteriors o que se li atribuïsca legalment.



Article 21. Capacitat

Els comités departamentals d'ètica no tindran capacitat per a:

a. Peritar o manifestar-se sobre les denúncies o les reclamacions que afecten els aspectes procedimentals, tant tècnics com jurídics, de la intervenció social, o sobre conflictes en l'àmbit de regulació de la transparència, el dret d'accés a la informació pública i la protecció de dades personals.

b. Proposar sancions.

c. Adoptar decisions de caràcter vinculant.

d. Emetre judicis sobre les eventuals responsabilitats de les persones professionals implicades en els assumptes que se'ls sotmeten.



Article 22. Exercici de les funcions dels comités departamentals

1. Per a exercir adequadament les seues funcions, les persones membres dels comités departamentals podran consultar i recaptar tota la informació que consideren necessària, respectant els límits establits en la normativa vigent sobre protecció de dades de caràcter personal, i les unitats de gestió de les administracions públiques intervinents, o les direccions dels centres, segons el cas de què es tracte, estaran obligades a prestar l'auxili informatiu i documental que els requerisca el Comité. Per a això comptaran amb les persones supervisores de departaments i les corresponents unitats administratives i de suport.



2. Les funcions atribuïdes als comités departamentals d'ètica s'exerciran sense perjudici de les competències que en matèria d'ètica i deontologia professional corresponguen als col·legis professionals.



Article 23. Composició

1. Els comités departamentals d'ètica estaran integrats per professionals de prestigi reconegut en l'àmbit dels serveis socials, amb capacitació, competència i preparació adequades, amb experiència professional en atenció directa, i tindran una composició paritària per raó de sexe. Aquesta exigència de qualificació no serà aplicable a les persones membres usuàries del sistema. Totes les persones membres dels comités departamentals actuaran amb plena independència i imparcialitat.



2. Els comités departamentals estaran conformats per la presidència, la vicepresidència, la secretaria i les vocalies. Totes aquestes componen els plens dels comités.

3. Els comités departamentals estaran tots integrats per les persones següents:

a. Presidència: la persona supervisora de departament, adscrita a la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials a la qual corresponga el departament de serveis socials respectiu.

b. Vicepresidència: una persona, professional dels serveis socials, triada entre les persones que componen cada comité.

c. Secretaria: una persona de perfil professional tècnic, funcionària, adscrita a la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials a la qual corresponga el departament de serveis socials respectiu, a proposta de la persona titular d'aquesta direcció territorial.

d. Vocalies:

1.1 Una persona professional dels Serveis Socials d'Atenció Primària bàsica o específica de cada àrea de serveis socials integrant del departament de serveis socials de què es tracte. Aquestes persones garantiran una representació proporcional de les figures professionals bàsiques dels equips professionals d'atenció primària existents en el departament en les disciplines següents: treball social, psicologia, educació social, dret i integració social. Seran designades per la persona titular de la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials corresponent a la província en què se situe el departament, a proposta de les persones responsables de la coordinació dels equips professionals que hi haja en l'àrea, i per a nomenar-les es tindrà en compte el criteri de representació territorial equitatiu.



1.2 Un professional dels Serveis Socials d'Atenció Secundària de cada àrea de serveis socials integrant del departament de serveis socials de què es tracte. Aquestes persones garantiran una representació proporcional de les figures professionals dels equips professionals d'atenció secundària existents en el departament, i en les quals tindran representació, almenys, les disciplines següents: treball social, psicologia, educació social, teràpia ocupacional, dret, medicina i infermeria. Seran designades per la persona titular de la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials corresponent a la província en què se situe el departament, a proposta de les direccions de centres de serveis socials que hi haja en l'àrea, i per a nomenar-les es tindran en compte els criteris de representació territorial equitativa, així com el d'equitat de representació de grups poblacionals atesos.





1.3 Dos professors/ores, amb continguts d'ètica en les seues assignatures, pertanyents a les universitats de la Comunitat Valenciana existents a la província de referència del departament de què es tracte, a proposta de les persones que exercisquen el rectorat d'aquelles.

1.4 Una persona de prestigi reconegut en l'àmbit de l'ètica, designada per la persona titular de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials.

1.5 Una persona en representació de les persones usuàries de serveis socials presents en el departament, designada per la persona titular de la direcció territorial provincial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials, a proposta de les associacions que les representen.

1.6 Una persona professional funcionària amb experiència en inspecció de centres de serveis socials, designada per l'òrgan directiu amb competències en matèria d'inspecció en serveis socials i adscrita a la direcció territorial a la qual correspon el departament.

1.7 Una persona experta en ètica, designada a proposta del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, que haurà de ser membre d'aquest comité.

1.8 Una persona professional proposada per les entitats d'iniciativa social presents en el departament que formen part del concert social i que tinga una activitat relacionada directament amb l'atenció directa en centres de serveis socials.

1.9 Una persona professional proposada per les entitats de la iniciativa empresarial o cooperativa presents en el departament i que tinga una activitat relacionada directament amb l'atenció directa en centres de serveis socials.

1.10 Una persona representant dels comités locals d'ètica que hi haja en el departament, triada entre les seues persones membres.

1.11 Una persona representant dels comités d'ètica de centre i intercentres que hi haja en el departament, triada entre les seues persones membres.

4. Els òrgans i les entitats proponents de les persones membres dels comités departamentals d'ètica han de designar, per a cadascuna de les persones proposades, les corresponents persones suplents que les substituïsquen davant de situacions sobrevingudes, a fi de garantir el desenvolupament de les funcions establides en aquest decret.

5. Totes les persones que formen part dels comités departamentals d'ètica han de garantir l'assistència a les reunions, motiu pel qual, en cas d'impossibilitat d'assistir-hi, han de ser substituïdes per la persona suplent designada per a això pels corresponents òrgans i entitats proponents relacionats en l'apartat 3 d'aquest article.

Article 24. Nomenament i mandat de les persones que componen els comités departamentals d'ètica

1. El nomenament i el cessament de les persones components dels comités departamentals d'ètica s'efectuarà mitjançant una resolució de la persona titular de la direcció general amb competències en formació, investigació i qualitat en serveis socials de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials a què corresponga el departament respectiu, atenent les propostes realitzades per les diferents entitats i a proposta de la direcció territorial corresponent.

2. En la designació dels components dels comités departamentals d'ètica es garantirà la presència equilibrada de dones i homes, en aplicació del que preveu la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat de dones i homes, i la Llei 9/2003, de 2 d'abril, de la Generalitat, per a la igualtat entre dones i homes, i s'assegure una paritat 40-60 %.



3. El mandat de les persones membres dels comités departamentals d'ètica serà de quatre anys, amb un màxim de huit. Això no impedeix que puguen ser proposades novament per l'entitat respectiva que les haja proposades inicialment.

4. Transcorregut el període inicial de quatre anys, continuaran sent integrants del comité departamental en funcions, fins al nomenament de les noves persones membres.

5. En el seu reglament intern de funcionament, els comités departamentals d'ètica hauran de desenvolupar el procediment de renovació amb la finalitat de garantir que es du a terme de manera parcial i periòdica, garantint en tot moment l'operativitat i continuïtat dels comités.



6. En tot cas es garantirà que les composicions dels comités departamentals d'ètica siguen, a més de paritàries, territorialment equitatives en el si de cada departament de serveis socials.



Article 25. Cessament de les persones que componen els comités departamentals d'ètica

1. Les persones membres dels comités departamentals d'ètica només podran causar cessament pels motius següents:

a. Transcorregut el termini de duració del càrrec, sense perjudici del que s'estableix en els apartats 3 i 4 de l'article 24

b. Renúncia

c. Defunció

d. Impossibilitat per a l'exercici de les seues funcions

e. Incompatibilitat sobrevinguda o conflictes d'interessos

f. Incompliment greu de les seues funcions

g. Malaltia que li impedisca l'exercici del càrrec

h. Resolució ferma de caràcter judicial o administrativa que implique inhabilitació o suspensió per a l'exercici de càrrecs públics

i. Revocació del nomenament per l'òrgan o entitat competent per al seu nomenament, per causa motivada

j. Absència injustificada de dues sessions consecutives al Ple, o quatre alternes, en el mateix any.

2. La renúncia al càrrec com a membre s'haurà de dirigir a la persona que ocupe la presidència del comité de què es tracte, amb l'obligació de desenvolupar les seues funcions fins que es nomene la persona que la substituirà.



Article 26. Requisits per a ser membre dels comités departamentals d'ètica

1. Totes les persones membres dels comités departamentals d'ètica hauran de tindre formació específica acreditada d'almenys cinquanta hores en matèria d'ètica aplicada als serveis socials, intervenció social o bioètica, impartida per administracions públiques, incloent-hi les universitats, o per col·legis professionals. Aquesta formació podrà ser suplida per la pertinença durant un mínim de dos anys comités d'ètica o comissions deontològiques de les respectives organitzacions de pertinença en origen.

2. Sense perjudici del que estableix l'apartat anterior, les persones membres dels comités departamentals d'ètica que siguen professionals dels serveis socials hauran d'acreditar experiència d'almenys tres anys en aquest àmbit dels serveis socials, així com haver exercit funcions pròpies de la intervenció social directa dins dels serveis socials.

Article 27. Estatut i incompatibilitats dels membres de les persones membres dels comités departamentals d'ètica

1. Totes les persones membres dels comités departamentals d'ètica actuen amb plena llibertat individual, independència i neutralitat, i no estan sotmesos a cap instrucció o indicació en l'exercici de les seues funcions.

2. La pertinença als comités departamentals d'ètica serà sempre voluntària i individual, per la qual cosa en cap cas actuaran en representació d'entitat o cap col·lectiu. La voluntarietat no resultarà aplicable a la persona que exercisca la presidència. La representativitat haurà de mantindre's per a les persones que ocupen les vocalies identificades en l'article 23, en els epígrafs 1.3.d, 1.7, 1.8, 1.11 i 1.12, que ho faran en representació dels respectius òrgans proponents.

3. La condició de membre del Ple és incompatible amb:

a. L'exercici de qualsevol càrrec d'elecció o designació política.

b. L'exercici de funcions de direcció, o executives anàlogues, en partits polítics, organitzacions sindicals, empresarials, entitats del tercer sector d'acció social i col·legis professionals.



Article 28. Règim de funcionament

1. Els comités departamentals d'ètica es reuniran, amb caràcter ordinari, com a mínim quatre vegades per any, preferentment de manera trimestral, i amb caràcter extraordinari, a iniciativa de la Presidència o a petició d'un terç de les persones que els conformen, i hi ha la possibilitat que aquestes siguen telemàtiques si es considera així. Les reunions extraordinàries podran celebrar-se quan es produïsquen fets el tractament dels quals no es puga ajornar fins a la convocatòria d'una reunió ordinària.

2. Les reunions ordinàries o extraordinàries dels comités seran convocades, com a mínim, set dies abans de celebrar-se. Les reunions extraordinàries que tinguen caràcter d'urgència podran convocar-se amb una antelació de 48 hores.

3. La convocatòria reunió, elaborada per la presidència del comité respectiu, haurà d'incloure l'ordre del dia i la documentació adjunta pertinent, a més del lloc, la data i l'hora en què tindrà lloc aquesta.



4. Per a la constitució vàlida dels comités serà necessària l'assistència de la meitat més una de les persones membres, sempre que hi estiguen incloses, de manera preceptiva, les persones que exerceixen els càrrecs de la Presidència i de la Secretaria, o, si és el cas, les persones que les substituïsquen.

5. No podrà causar deliberació o acord cap assumpte que no estiga inclòs en l'ordre del dia excepte que estiguen presents totes les persones integrants del comité i es declare d'urgència mitjançant el vot favorable de la majoria.

6. Els acords s'adoptaran per unanimitat o per consens. En defecte d'això, per la majoria que fixe per a cada cas el Reglament de funcionament del comité departamental.

7. De totes les reunions, la secretaria de cada comité haurà d'elaborar-ne una acta que se sotmetrà a aprovació del ple. Aquestes actes s'hauran de remetre al Consell Valencià d'Inclusió i Drets Socials, a la direcció territorial de la conselleria amb competència en matèria de serveis socials corresponent a la província en què se situe el departament de què es tracte i a la direcció general competències en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials, se'n tinga coneixement.



8. Les persones membres dels comités departamentals d'ètica i les persones que assistisquen a les sessions com a assessors estan obligats a respectar la confidencialitat de tota la informació a la qual tinguen accés, així com a preservar el secret de les seues deliberacions.

9. Als efectes establits en els apartats anteriors i altres que resulten procedents, s'elaborarà un reglament intern de funcionament.





Article 29. Remuneració

Les persones membres dels comités departamentals d'ètica no podran percebre, ni directament ni indirectament, cap remuneració per l'exercici de les seues funcions.







CAPÍTOL IV

Comités locals d'ètica dels serveis socials



Article 30. Creació dels comités locals d'ètica dels serveis socials



1. Les administracions locals de la Comunitat Valenciana podran constituir comités d'ètica en serveis socials en els seus àmbits territorials de referència respectius, de conformitat amb la regulació d'aquest decret, la normativa de bases de règim local vigent i l'eventual desplegament reglamentari aplicable en la matèria.

2. En els municipis amb més de 100.000 habitants serà preceptiva la constitució d'aquest comité local d'ètica en serveis socials.

3. Els comités locals d'ètica estaran adscrits a les administracions locals respectives, i la seua composició i règim de funcionament els hauran de desplegar reglamentàriament aquestes.

Article 31. Funcions

Les funcions comunes a tots els comités locals d'ètica de serveis socials (d'ara en avant, comités locals) seran:

a. Afavorir la presa de consciència professional i ciutadana de la importància de l'ètica en el marc dels serveis socials.

b. Promoure la introducció de perspectives ètiques en les actuacions socials.

c. Donar resposta a les consultes rebudes sobre problemes d'ètica, tant dels professionals i de les persones usuàries o els seus familiars com de les administracions públiques que participen en els serveis socials valencians, procedents dels seus respectius àmbits locals.

d. Proposar protocols d'actuació per a les situacions que, en el seu àmbit territorial, per la seua freqüència més alta o per la seua gravetat, generen conflictes ètics.

e. Promoure i col·laborar en la formació contínua en ètica de les seues persones membres i dels professionals dels serveis socials.



f. Elevar una consulta al Comité davant dels assumptes que, per la seua gravetat, complexitat, dificultat o transcendència requerisquen més consens o un criteri superior.

g. Elaborar una memòria anual de la seua activitat, que es remetrà a la conselleria competent en matèria de serveis socials i a la seua direcció territorial corresponent a la província d'ubicació del comité local de què es tracte, al Comité i al comité departamental d'ètica del departament de serveis socials en què se situe el municipi.



h. Totes les altres funcions que se li atribuïsquen per normativa reglamentària.



Article 32. Coordinació

1. Hi ha d'haver coordinació entre els diferents comités locals d'ètica que puguen constituir-se, i d'aquests amb els comités departamentals, i la seua activitat haurà d'estar també coordinada superiorment pel Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, al qual donarà compte de les seues actuacions a través de les persones supervisores de departament de les tres direccions territorials. Aquesta coordinació la durà a terme la direcció territorial en matèria de serveis socials a la qual corresponguen els departaments i les localitats en què se situen els comités locals i departamentals.

2. En cas de discrepància manifesta entre els pronunciaments de diferents comités d'ètica, prevaldrà en tot cas el criteri del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana.





CAPÍTOL V

Comités d'ètica de centre i intercentres



Article 33. Definició de comités d'ètica de centre i intercentres

Els comités d'ètica de centre o intercentres són els òrgans consultius, interdisciplinaris i independents encarregats d'assessorar i proposar alternatives als aspectes ètics, metodològics i jurídics que es plantegen en l'atenció a les persones usuàries de centres de serveis socials concrets o, si és el cas, també en les activitats de docència en la matèria que es duguen a terme en aquests; o a les persones usuàries d'un conjunt de centres de funcionalitat homòloga o gestionats per una mateixa entitat d'iniciativa social o empresarial. Aquests comités podran crear-se en tot centre i servei de serveis socials que dispose de la preceptiva autorització de funcionament, o d'acreditació per a aquest.





Article 34. Creació dels comités d'ètica de centre i intercentres

Els comités d'ètica de centre, o sectorials intercentres, si és el cas, es crearan amb caràcter voluntari, per acord dels òrgans competents de cada centre o grup de centres de naturalesa anàloga i funcionalitat en els quals hagen d'intervindre.



Article 35. Acreditació

1. Els comités d'ètica de centre i intercentres hauran de ser acreditats per la conselleria competent en matèria de serveis socials, conselleria que determinarà, així mateix, l'àmbit de cobertura de cada comité.



2. L'acreditació dels comités d'ètica de centre i intercentres es durà a terme mitjançant una resolució de la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials.

3. El termini màxim per a dictar i notificar la resolució serà de tres mesos. Transcorregut aquest termini sense que dicte ni notifique, l'acreditació es podrà entendre concedida.



Article 36. Requisits per a l'acreditació

1. Per a ser acreditats, els comités d'ètica de centre i intercentres hauran de justificar que compleixen els requisits establits en aquest decret i que fa almenys un any que funcionen després de crear-se.



2. Per a l'acreditació dels comités d'ètica de centre intercentres, serà necessari presentar els documents següents:

a. Sol·licitud d'acreditació formulada per la persona responsable del centre, el servei, l'entitat, l'empresa o la institució. Quan l'àmbit d'actuació abaste diversos centres, la sol·licitud d'acreditació haurà d'assenyalar l'adscripció orgànica del comité a un centre, un servei o una institució determinada.

b. Acord de creació del comité amb la data efectiva de constitució.



c. Memòria d'activitats realitzades, que haurà d'incloure una relació dels mitjans materials i els recursos humans amb els quals compta el comité.

d. Currículum de totes i tots els membres del comité, amb esment especial al seu interés, coneixement i experiència en ètica.



e. Reglament de règim intern.



Article 37. Composició

1. Els comités d'ètica de centre i intercentres hauran d'estar formats per un mínim de cinc persones, de les quals almenys tres hauran de comptar, com a mínim, amb 150 hores de formació i experiència en ètica, entre les quals hauran de figurar:

a. Professionals el lloc de treball dels quals siga de relació assistencial o atenció directa amb les persones usuàries en l'àmbit dels serveis socials, i hauran de ser almenys la meitat de les seues persones membres.

b. Professionals amb experiència en ètica el lloc de treball dels quals no siga assistencial, i una d'elles haurà de ser llicenciada en dret.

c. Representants de les persones usuàries i les seues famílies.

2. Els comités d'ètica de centre i intercentres podran incorporar persones assessores tècniques que pels seus coneixements o experiència resulten necessàries per al millor exercici de les seues funcions. La seua participació, de caràcter esporàdic i a petició del comité respectiu, es limitarà a l'assessorament en les matèries concretes per a les quals se sol·licite.

3. No podran formar part dels comités d'ètica de centre i intercentres les persones que ocupen càrrecs directius en els centres, els serveis o les institucions corresponents.



Article 38. Nomenament de membres

1. El nomenament de les i els primers membres dels comités d'ètica de centre i intercentres l'haurà de fer la persona que exercisca la direcció del centre, el servei, l'entitat, l'empresa o la institució corresponent, o la persona que dirigisca o presidisca la institució de què formen part, a proposta dels seus òrgans de participació respectius.

2. Una vegada nomenades, les persones membres del comité triaran entre elles aquelles que ocuparan la Presidència, la Vicepresidència i la Secretaria, per a la qual cosa es requerirà majoria simple de vots.

3. Els nomenaments successius de membres de cada comité els haurà de fer el mateix comité d'ètica de centre o intercentres. Els nomenaments seran acreditats documentalment per la persona que ocupe la direcció del centre, el servei, l'entitat, l'empresa o la institució corresponent.

4. El nomenament com a membre del comité esmentat tindrà una duració de quatre anys, renovables pel mateix període de temps, sense que el període total de permanència en el comité puga excedir els huit anys.



Article 39. Funcions

1. Els comités d'ètica de centre i intercentres tindran, en el seu àmbit funcional respectiu, les funcions següents:

a. La consulta i la recomanació sobre la idoneïtat d'intervenció en relació amb els beneficis esperats en l'atenció social.

b. L'elaboració d'informes i recomanacions davant de casos concrets sobre els quals se li sol·licite assessorament.

c. L'assessorament en els processos de decisió que hagen de produir-se en les situacions de conflicte ètic entre professionals, persones destinatàries i institucions.

d. La proposta de protocols d'actuació per a les situacions en què sorgisquen conflictes ètics.

e. L'elaboració i l'aprovació del seu propi reglament de règim intern.

f. La consulta, davant dels comités d'ètica departamentals corresponents al departament o departaments de serveis socials, si és el cas, en què estiguen situats, en els casos de dilemes o problemes complexos la valoració dels quals no haja obtingut consens intern o per als quals es requerisca un criteri ètic superior.

g. L'elaboració d'una memòria anual d'activitats, que haurà de remetre's al Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana, a la direcció territorial de la conselleria amb competències en matèria de serveis socials en què se situe el comité i a la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials perquè en tinguen coneixement.

2. En cap cas serà funció dels comités d'ètica de centre, ni dels comités d'ètica intercentres, peritar o manifestar-se sobre les denúncies o les reclamacions que afecten els aspectes procedimentals tècnics de la intervenció social, ni l'emissió de judicis sobre les eventuals responsabilitats de les persones professionals implicades en els assumptes que se li sotmeten. En tot cas, es remetran al Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana perquè informe sobre aquestes.



3. Les funcions atribuïdes als comités d'ètica de centre o intercentres s'exerciran sense perjudici de les competències que, en matèria d'ètica i deontologia professionals, corresponguen als seus respectius col·legis professionals.



Article 40. Funcionament

1. Els comités d'ètica de centre dependran orgànicament de la persona responsable del centre, o de l'entitat, el servei o la institució de què depenen, en cas de comités intercentres, encara que gaudiran de plena autonomia en totes les seues actuacions, sense dependre funcionalment de cap òrgan.

2. Els comités d'ètica de centre i intercentres hauran de disposar d'un reglament de règim intern que preveurà, al costat del règim ordinari de convocatòries, reunions i adopció d'acords, un règim especial i urgent per als casos que puguen rebre aquesta qualificació, amb l'especificació del temps màxim de resposta, sense que, amb caràcter general, aquesta puga superar els set dies. Aquests procediments es publicaran en la pàgina corresponent de la conselleria competent en matèria de serveis socials del portal de la Generalitat Valenciana.

3. Els comités d'ètica de centre i intercentres hauran de reunir-se en convocatòria ordinària com a mínim quatre vegades per any.

4. Les persones membres dels comités i les persones que s'incorporen com a assessores a aquests hauran de respectar el principi de la confidencialitat pel que fa a la documentació rebuda i a la informació a la qual tinguen accés, així com preservar el secret de les seues deliberacions.

5. Cada reunió del comité haurà de quedar recollida en l'acta corresponent.

6. En tot el que no preveu aquest decret, els comités d'ètica de centre o intercentres hauran d'ajustar el seu funcionament al que es la normativa vigent dispose per als òrgans col·legiats.



Article 41. Remuneració

Les persones membres dels comités d'ètica de centre i intercentres no podran percebre, ni directament ni indirectament, cap remuneració per l'exercici de les seues funcions.



Article 42. Accés als comités de centre i intercentres

L'accés de les persones usuàries, les famílies o els representants legals de les persones usuàries i professionals als comités d'ètica de centre i intercentres haurà de canalitzar-se a través de qualsevol dels centres, els serveis, les entitats, les empreses o les institucions del seu àmbit de competència corresponents, o a través de la secretaria de cada comité.





DISPOSICIONS ADDICIONALS



Primera. Primera reunió del Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana

El Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana haurà de reunir-se per primera vegada, en sessió constitutiva, en el termini de quatre mesos des de l'entrada en vigor d'aquest decret.



Segona. Mesures d'accessibilitat universal

Els comités d'ètica que regula aquest decret observaran en el seu règim de funcionament les mesures d'accessibilitat universal previstes en la normativa vigent aplicable a les administracions públiques.





Tercera. Incorporació de la perspectiva de gènere

Els comités regulats en el present decret incorporaran, en l'exercici de les seues funcions, la perspectiva de gènere i desagregaran les dades per gènere, sempre que siga possible.



Quarta. Protecció de dades de caràcter personal

El tractament de les dades de les persones que formen part dels òrgans que preveu aquest decret es durà a terme d'acord amb la normativa vigent en matèria de protecció de dades.



Cinquena. Obertura de centres de serveis socials nous

D'acord amb el que s'estableix en els articles 6, 8, 18, 19, 34, 108 i 109 de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de serveis socials inclusius de la Comunitat Valenciana, durant el 2022 i a l'efecte dels llocs de treball necessaris per a prestar els serveis associats a l'obertura i la posada en funcionament de nous centres de serveis socials d'atenció primària específica o secundària la competència dels quals és de la Generalitat, caldrà ajustar-se al que disposa l'article 36.5.d de la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2022, o la normativa pressupostària vigent.





DISPOSICIONS TRANSITÒRIES



Primera. Comités d'ètica municipals existents

Els comités locals d'ètica que hagen sigut regulats per la seua normativa local respectiva s'hauran d'ajustar al que s'estableix en el present decret en el termini màxim de dotze mesos, i hauran de comunicar aquesta modificació a la secretaria autonòmica amb competències en matèria d'organització i planificació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials i a la direcció general competent en matèria de formació, investigació i qualitat en serveis socials.



Segona. Formació en ètica de les persones que configuren el Comité d'Ètica dels Serveis Socials de la Comunitat Valenciana i la resta de comités d'ètica

1. Mentre les persones membres del primer Comité que es constituïsca no disposen de formació en ètica aplicada als serveis socials, ni en bioètica, disposaran d'un període màxim de dotze mesos per a acreditar la formació requerida en els articles 14, 26 i 37 d'aquest decret, a fi de garantir la seua permanència en el Comité. En cas de no acreditar degudament aquesta formació al final dels dotze mesos posteriors al seu nomenament, la persona membre serà destituïda del càrrec en els quinze dies següents a la finalització del termini anterior i es nomenarà una nova persona com a membre pertanyent a la mateixa vocalia que la substituïsca i complisca el requisit de disposar de la formació específica requerida per a formar part del Comité.



2. En el cas de les persones membres de la resta dels comités descrits en el present decret, el període per a acreditar la formació en ètica exigible en cada cas serà de díhuit mesos.

3. El procediment d'acreditació o reconeixement de formació en ètica dels serveis socials, així com de la validació de la formació aportada, hauran d'estar descrits en els respectius reglaments de funcionament dels diferents comités d'ètica i realitzar-se mitjançant aprovació en ple.



4. Amb la finalitat de facilitar la formació en l'àmbit de l'ètica, i, específicament, en filosofia moral i ètica aplicada als serveis socials, intervenció social o bioètica a les persones membres dels diferents comités d'ètica descrits en el present decret i a les persones professionals de serveis socials que ho desitgen, la conselleria amb competències en matèria de serveis socials inclourà aquestes matèries en les seues previsions i plans anuals de formació, de manera continuada.







DISPOSICIONS FINALS



Primera. Modificació del Decret 59/2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials



Se suprimeix el contingut total de la disposició addicional segona del Decret 59/2019, de 12 d'abril, del Consell, d'ordenació del sistema públic valencià de serveis socials, i se substitueix pel contingut següent:





«Segona. Període de vigència de les autoritzacions provisionals

Els centres que d'acord amb el Decret 91/2002, de 30 de maig, del Govern Valencià sobre el Registre dels titulars d'activitats d'acció social, i del Registre i autorització de funcionament dels serveis i centres d'acció social a la Comunitat Valenciana, tingueren concedida una autorització provisional a 13 de novembre de 2022, mantindran la vigència d'aquesta si amb anterioritat a aquesta data obtenen el visat previ del projecte o la documentació tècnica de les obres a realitzar, així com l'aprovació per part de l'òrgan d'autorització de centres d'un compromís d'executar les obres a les quals es refereix aquest projecte o la documentació tècnica en el termini que establisca aquest òrgan a aquest efecte».



Segona. Desplegament normatiu

Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de serveis socials per a dictar les disposicions necessàries per a desplegar aquest decret.



Tercera. Entrada en vigor

Aquest decret entrarà en vigor l'endemà de publicar-se en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.



València, 30 de setembre de 2022



El president de la Generalitat,

XIMO PUIG I FERRER



La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives,

AITANA MAS I MAS

Mapa web