Ficha disposicion

Ficha disposicion





RESOLUCIÓ de 22 de juliol del 2010, del director general de Justícia i Menor de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la que es resol inscriure al Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana i els seus Estatuts, disposant la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 6334 de 17.08.2010
Número identificador:  2010/8724
Referència Base de Dades:  009114/2010
 



RESOLUCIÓ de 22 de juliol del 2010, del director general de Justícia i Menor de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, per la que es resol inscriure al Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana i els seus Estatuts, disposant la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana. [2010/8724]

Vist l'expedient d'inscripció col·legial instruït a instància del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, en el que sol·licita la seua inscripció i la dels seus Estatuts en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, atenent als següents

Fets

Primer. Mitjançant Una Llei 5/2009, de 30 de juny, de la Generalitat, es va crear el Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana (DOCV núm. 6049, de 3 de juliol) establint-se en la seua Disposició Transitòria Única, apartat 2n, que «L'Assemblea Constituent, en el termini de sis mesos des de l'aprovació dels estatuts provisionals, elaborarà i aprovarà els estatuts definitius del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana…». Així mateix, el seu apartat 3r disposa que «L'Acta de l'Assemblea Constituent es remetrà a la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques o òrgan competent en matèria de col·legis professionals i inclourà la composició dels seus òrgans de govern i els estatuts del col·legi, perquè verifique la seua legalitat i conseqüent inscripció registral i publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana».

Segon. Amb data 19 de febrer del 2010, Dª. María del Rocío Práxedes Gómez, en qualitat de secretària del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, va presentar sol·licitud d'inscripció registral i publicació dels seus Estatuts en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

Tercer. Els Estatuts del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana van ser aprovats en la seua Assemblea General de 19 de desembre de 2009, segons certificat del secretari, amb el vistiplau de la presidenta, de 21 de desembre del 2010.

Quart. Després de les oportunes esmenes, en data 8 de maig del 2010, l'Assemblea General del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana va aprovar la redacció definitiva dels seus Estatuts, segons certificat lliurat el 10 de maig del 2010 per Dª. María del Rocío Práxedes Gómez, secretària del Col·legi, amb el vistiplau de la presidenta, Dª. Alma Palau Ferré, darrere d'haver accedit al càrrec en la dita Assemblea, per substitució de l'anterior Dª Sabina Escortell Mut.

Quint. El text dels Estatuts figura com a annex a la present resolució, donant-se ací per reproduït.

Fonaments de dret

Primer. La documentació aportada conté tots els extrems exigits per la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, i pel Decret 4/2002, de 8 de gener, pel que s'aprova el Reglament de desplegament de la mateixa, per a procedir a la inscripció de l'esmentat Col·legi en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

Segon. Els Estatuts del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana han sigut aprovats amb els requisits i formalitats previstos legalment.

Revisats els mateixos, estos contenen totes les determinacions exigides per l'article 10 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

No obstant això, en exercici del control de legalitat atribuït a esta conselleria en virtut de l'article 11 de la Llei 6/1997, de 4 de desembre i l'article 21 del Decret 4/2002, de 8 de gener, s'han rectificat els següents errors de fet observats en els Estatuts:

- En l'article 2, apartat 2, al figurar erròniament en el mateix «Llei 5/2209 de creació del Col·legi…» quan havia d'indicar «Llei 5/2009…». En idèntic sentit, en el mateix apartat: «Llei 9/1997…» per «Llei 6/1997…».

- En l'article 8 a l'indicar-se com apartat 3 «La junta de govern…» havent de correspondre el número d'apartat 2, al mancar el dit article del mateix. A conseqüència de l'anterior en el mateix apartat quan indica «La junta de govern… fixades en l'article 7, article 8.1 i 8.2…» havia de figurar «La junta de govern… fixades en l'article 7 i 8.1».

- En l'article 41, s'ha renumerat l'últim apartat: «2. Caducitat del procediment disciplinari…» per «3. Caducitat del procediment disciplinari…» atés que el dit article ja comptava amb un apartat 2.

Així mateix, basant-se en la mencionada potestat s'ha procedit a les modificacions següents:

- Canvi en la redacció de l'article 6, primer paràgraf: «al terme de la seua formació… són les especificades…» per «al terme de la seua formació… seran les especificades…», per coherència gramatical.

- Canvi de redacció de l'article 7, apartat 1 b), «Els que ostenten la titulació «orde COET»…» per «Els que ostenten els títols de Grau d'acord amb l'Orde COET…», al no aprovar l'esmentada Orde cap titulació.

- Supressió de l'apartat c) de l'article 7, primer, per resultar reiteratiu del seu apartat d), que d'altra banda ha quedat com definitiu apartat c) dels Estatuts.

- Supressió en l'article 7, apartat 3, del paràgraf: «El Col·legi no podrà exigir a dites professionals comunicació ni cap habilitació ni el pagament de contraprestacions econòmiques diferents d'aquella que exigisquen habitualment als seus col·legiats per la prestació dels servicis de què siguen beneficiaris i que no es troben coberts per la quota col·legial.» per figurar el mateix duplicat, ja que a l'inici del dit apartat també figura.

- Supressió en l'article 7, apartat 4, «in fine», del paràgraf: «Estos hauran de comunicar prèviament a este Col·legi, a través del Col·legi a què figuren adscrits o personalment, en el cas que no existira Col·legi en la seua Comunitat d'origen, les actuacions que vagen a realitzar en la Comunitat Valenciana, a fi de quedar subjectes a les competències d'ordenació, control deontològic i facultat disciplinària d'este Col·legi per la seua actuació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Si tals dietistes-nutricionistes fixen en la Comunitat Valenciana el seu domicili professional únic o principal hauran d'incorporar-se al CODiNuCoVa», per resultar el mateix contrari a l'actual redacció de l'article 3 de la Llei 2/1974, de 13 de febrer, donada per la Llei 25/2009, de 22 de desembre, de modificació de diverses lleis per a la seua adaptació a la Llei sobre el lliure accés a les activitats de servicis i el seu exercici, i d'acord així mateix amb la previsió que s'efectua pel propi Col·legi en el mateix article.

- Supressió en l'article 39 del terme «Valenciana», que acompanyava a Generalitat, d'acord amb la nova redacció donada a l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana donada per la Llei Orgànica 1/2006, de 10 d'abril, de Reforma de la Llei Orgànica 5/1982, d'1 de juliol.

Tercer. L'expedient ha sigut tramitat pel Servici d'entitats Jurídiques, adscrit a la Direcció General de Justícia i Menor de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, competent per així disposar-lo l'article 6.1 de l'Esmentada Llei 6/1997, tenint en compte allò que s'ha previst per la Disposició Final del Decret 4/2002, de 8 de gener, en virtut de les atribucions que té conferides pel Decret 198/2009, de 6 de novembre, del Consell, pel que s'establix l'estructura orgànica bàsica de la Presidència i de les conselleries de la Generalitat, i pel Decret 206/2009, de 13 de novembre, del Consell, pel que s'aprova el Reglament Orgànic i Funcional de la Conselleria de Justícia i Administracions Públiques, modificat pel Decret 22/2010, de 22 de gener.

Vistos l'article 36 de la Constitució Espanyola i l'article 49.122ª de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana; la Llei 2/1974, de 13 de febrer, de Col·legis Professionals, amb les seues modificacions posteriors, en els seus preceptes bàsics; la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana; el Decret 4/2002, de 8 de gener, del Govern Valencià, pel que s'aprova el Reglament de desplegament d'esta última; i la resta de disposicions complementàries de pertinent aplicació, es dicta la següent resolució:

Primer

Inscriure al Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana amb el número 110 de la Secció Primera.

Segon

Inscriure els Estatuts del Col·legi Oficial de Dietistes Nutricionistes de la Comunitat Valenciana en el Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, amb les rectificacions i modificacions realitzades en el Fonament de Dret Segon.

Tercer

Publicar la present resolució en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana

Contra la present resolució, que posa fi a la via administrativa, es podrà interposar, potestativament, recurs de reposició davant del mateix òrgan que hi ha dictat l'acte, en el termini d'un mes comptat des de l'endemà de la seua notificació, o bé, recurs contenciós administratiu davant de la Sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, en el termini de dos mesos comptats des de l'endemà de la seua notificació. Tot això de conformitat amb el que establixen els articles 116 i 117 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, i en els articles 10, 14 i 46 de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, Reguladora de la Jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjuí que s'utilitze qualsevol altra via que es considere oportuna

València, 22 de juliol del 2010.- El director general de Justícia i Menor: Antonio Gastaldi Mateo.

Estatuts del Col·Legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana

TÍTOL I

Del Col·legi Oficial de Dietistes i

Nutricionistes de la Comunitat Valenciana

Article 1. Normes Generals

1. Els presents estatuts tenen com a objecte regular l'organització del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana -d'ara en avant col·legi o CODiNuCoVa- segons el que establixen les disposicions legals sobre la seua creació i de conformitat amb la legislació vigent sobre els col·legis professionals.

2. Són principis essencials de la seua estructura, la igualtat dels seus membres, la democràcia en la seua organització i funcionament, que inclouen l'elecció democràtica dels seus òrgans de govern, i l'adopció dels acords per majoria.

La voluntat del col·legi és dotar els i les dietistes-nutricionistes d'una institució que, vetle per l'interés públic, represente i defense els seus interessos, així com representar l'exercici de la professió contribuint en la societat, a la promoció del dret a la salut i a una assistència sanitària de major qualitat.

3. En els seus aspectes institucionals i corporatius, el col·legi es relacionarà amb la conselleria competent en matèria de col·legis professionals. En els seus aspectes de caràcter sectorial i relatiu a la professió, haurà de relacionar-se amb la conselleria competent en matèria sanitària.

4. El col·legi podrà establir acords de reciprocitat i cooperació amb altres col·legis professionals, associacions de qualsevol índole i societats científiques siga quin siga el seu àmbit territorial, així com amb el Consell General de Dietistes i Nutricionistes d'Espanya, si el hi ha.

5. El col·legi podrà establir amb els organismes professionals estrangers i internacionals les relacions que, dins del marc de la llei, tinga per convenient.

6. A fi d'assegurar un adequat funcionament col·legial i fer-ho de la manera més pràctica possible, la junta de govern pot proposar a l'assemblea general l'aprovació d'un reglament de règim intern.

Article 2. Naturalesa del col·legi

1. El CODiNuCoVa és una corporació de dret públic, emparada per la llei, amb personalitat jurídica pròpia i plena capacitat per al compliment dels seus fins i l'exercici de les seues funcions. La representació legal del col·legi, tant en juí com fora d'ell, recaurà en la persona que ostente la presidència, la qual està legitimada per a atorgar poders generals o especials a procuradors i advocats o advocades o a qualsevol classe de mandatari, amb l'acord previ de la Junta de Govern.

2. El col·legi es regix pels presents estatuts, per la Llei 5/2009 de creació del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana, per la resta de la normativa interna, per la Llei 2/ 1974, de 13 de febrer, sobre Col·legis Professionals, per la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana, pel Reglament de Desplegament de l'esmentada Llei 6/1997, aprovat pel Decret 4/2002, de 8 de gener, del Consell i tota la legislació que siga aplicable general o subsidiàriament.

Article 3. Àmbit del col·legi

1. L'àmbit d'actuació del CODiNuCoVa es correspon amb el del territori de la Comunitat Valenciana.

2. El CODiNuCoVa tindrà la seua seu en el carrer Quart, número 21, entresòl 1 de la ciutat de València amb Codi Postal 46001.

L'assemblea general, tindrà la competència per a modificar la ubicació del concret domicili.

3. El col·legi podrà tindre fins a tres delegacions provincials: la Delegació Provincial de València, amb seu i domicili a la ciutat de València, la Delegació Provincial d'Alacant, amb seu i domicili a la ciutat d'Alacant i la Delegació Provincial de Castelló, amb seu i domicili en la ciutat de Castelló. L'assemblea general decidirà, en el seu moment, la composició dels òrgans d'estes delegacions.

Article 4. Protocol i sigles

La denominació abreviada del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana serà CODiNuCoVa. No obstant això, quan s'use la llengua valenciana, la denominació serà la de «Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana» i conservarà les mateixes sigles identificatives.

Article 5. Fins, facultats i funcions del Col·legi

1. Són fins essencials del CODiNuCoVa:

a) La protecció dels consumidors i usuaris dels servicis dels col·legiats.

b) Representació exclusiva i la defensa de la professió del dietista-nutricionista i els interessos professionals de les persones col·legiades, en congruència amb els interessos generals de la societat.

c) La formació professional permanent dels i les professionals de la nutrició humana, dietètica i alimentació.

d) L'ordenació en l'àmbit de la Comunitat Valenciana de l'exercici de la professió dins del marc legal i col·legial establit.

2. El CODiNuCoVa assumix en el seu àmbit territorial totes les competències i funcions que la legislació vigent li atorga, així com, les que d'una manera expressa, li puga delegar l'administració a fi de complir els seus objectius de cooperació en la salut pública, ordenació de l'exercici professional de la nutrició humana, dietètica i alimentació, i la garantia de l'exercici ètic i de qualitat en la professió.

3. A més, el col·legi tendirà a la consecució dels fins següents:

a) Assumir la representació de la professió i els seus professionals en tots els aspectes que afecten aquella.

b) Ordenar, en l'àmbit de la seua competència, l'exercici professional vetlant perquè s'exercisca d'acord amb criteris deontològics i exercir la facultat disciplinària en l'orde professional i col·legial.

c) Col·laborar amb l'administració pública d'àmbit territorial, estatal i europeu en la reglamentació de les condicions generals de l'exercici de la professió.

d) Representar i defendre els interessos generals dels i les dietistes-nutricionistes i de la nutrició humana, dietètica i alimentació, en especial les seues relacions amb les administracions i les institucions sanitàries i/o socials, ja siguen de caràcter públic, privat o mixt.

e) Promoure, vetlar i vigilar que la nutrició humana, dietètica i alimentació siguen un mitjà adequat per a l'atenció i millora de la salut i el benestar de la ciutadania.

f) Promoure, divulgar i potenciar la nutrició humana, dietètica i alimentació així com la seua integració i rellevància en l'estructura sanitària i social des de les perspectives científica, cultural, laboral, investigadora i docent.

g) Promoure i estendre la professió de la nutrició humana, dietètica i alimentació en la prevenció, valoració, diagnòstic, tractament, seguiment i avaluació dietètica i nutricional en les persones sanes i malaltes.

4. Per al compliment dels seus fins, el CODiNuCoVa exercirà en el seu àmbit territorial les facultats i funcions atribuïdes per la legislació estatal i autonòmica en la matèria, comprenent, entre altres, les funcions següents:

a) El col·legi disposarà d'una pàgina web perquè, a través de la finestreta única prevista en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre Lliure Accés a les Activitats de Servicis i el seu Exercici, els professionals puguen realitzar tots els tràmits necessaris per a la col·legiació, el seu exercici i la seua baixa en el col·legi, a través d'un únic punt, per via electrònica i a distància.

b) Atendrà les queixes o reclamacions presentades pels col·legiats.

c) Disposarà d'un servici d'atenció als consumidors o usuaris, que necessàriament tramitarà i resoldrà aquelles queixes i reclamacions referides a l'activitat col·legial o professional dels col·legiats es presenten per qualsevol consumidor o usuari que contracte els servicis professionals, així com per associacions i organitzacions de consumidors i usuaris en la seua representació o en defensa dels seus interessos. El col·legi a través d'este servici d'atenció als consumidors o usuaris, resoldran sobre la queixa o reclamació. La regulació d'este servici haurà de preveure la presentació de queixes i reclamacions per via electrònica i a distància.

d) Podrà adquirir a títol onerós o lucratiu, alienar, vendre, gravar, posseir i reivindicar qualsevol classe de béns, contraure obligacions i, en general, ser titular de qualsevol classe de drets, executar o suportar qualsevol acció judicial, reclamació o recurs en totes les vies i jurisdiccions. Amb l'acord previ de la junta de govern, correspon a la presidència del col·legi l'exercici de les facultats establides anteriorment, excepte els actes de disposició dels béns del col·legi, per als quals s'exigirà a més ratificació de l'assemblea general.

e) Intervindre, amb la sol·licitud prèvia, en via de conciliació o arbitratge en les qüestions que, per motius professionals, se susciten entre les persones col·legiades, o entre estes i la ciutadania.

f) Exercir funcions d'arbitratge en els assumptes que li siguen sotmesos, així com promoure o participar en institucions d'arbitratge.

g) Complir i fer complir als seus membres, quan afecte la professió, les disposicions legals i estatutàries, així com les normes i decisions adoptades pels òrgans col·legials en matèria de la seua competència.

h) Ostentar la representació que establisquen les lleis per al compliment dels seus fins; així com ostentar en l'àmbit autonòmic, la representació i defensa de la professió davant de l'administració, institucions, entitats i particulars, amb legitimació per a ser part en quants litigis afecten els interessos professionals i exercitar el dret de petició d'acord amb el que disposa la llei.

i) Ordenar l'activitat professional dels col·legiats i les col·legiades, vetlant per la formació, l'ètica i la dignitat professional i pel respecte als drets de la ciutadania, aprovant un codi deontològic de la mateixa i cuidant el seu acatament i efectivitat.

j) Exercir la facultat disciplinària en l'orde professional i col·legial, elaborar els seus Estatuts particulars i les modificacions dels mateixos, redactar i aprovar el seu propi reglament de règim intern i la resta d'acords per al desenrotllament de les seues competències.

k) Elaborar normes i estàndards d'actuació professional necessaris per a l'ordenació de l'exercici de la professió de dietista-nutricionista, així com la creació, desenrotllament i implantació dels corresponents sistemes d'acreditació de professionals, com a via cap a l'excel·lència de la pràctica professional de la nutrició humana, dietètica i alimentació.

l) Aprovar els seus pressupostos, regular i exigir les aportacions econòmiques dels seus membres.

m) Procurar l'harmonia i col·laboració entre el col·lectiu col·legial.

n) Organitzar i promoure activitats i servicis comuns d'interés per als col·legiats i les col·legiades, de caràcter professional, formatiu, cultural, assistencial, de previsió i altres d'anàlegs.

o) Prestar, a través dels i les professionals competents, els servicis d'assessorament jurídic, laboral, administratiu i fiscal que s'estimen oportuns.

p) Participar en l'elaboració dels plans d'estudi. Informar de les normes d'organització dels centres docents corresponents a la professió. Mantindre permanent contacte amb els mateixos. Preparar la informació necessària per a facilitar l'accés a la vida professional de les noves persones titulades en l'àmbit de la Unió Europea. Organitzar cursos i activitats per a la formació, perfeccionament i carrera professional.

q) Procurar que l'exercici professional responga, tant en nombre de professionals com en qualitat, a les necessitats de la societat.

r) Adoptar les mesures conduents a evitar i perseguir l'intrusisme professional. En este sentit, vigilar que la utilització del nom i l'exercici de les tècniques pròpies de la nutrició humana, dietètica i alimentació s'atinguen a les normes reguladores de la professió i el seu exercici. A este efecte, es podrà requerir el suport de les autoritats governatives i sanitàries així com plantejar els casos davant dels Tribunals de Justícia.

s) Vetlar perquè els mitjans de comunicació social divulguen la nutrició humana, dietètica i alimentació amb base científica contrastada, i combatre tota propaganda o publicitat incerta o enganyosa, o la que amb caràcter general atempte contra els drets de la població o contravinga els principis de la llei corresponent.

t) Atendre a la formació de les professions sanitàries no titulades i titulades amb l'objecte de procurar la millor atenció de les exigències i necessitats sanitàries de la població i del sistema sanitari.

u) Evacuar l'informe preceptiu sobre tots els projectes de normes del Consell que afecten la seua professió.

v) Treballar i col·laborar amb l'administració pública (especialment l'administració sanitària) i els altres poders públics per mitjà de la realització d'estudis, l'emissió d'informes, l'elaboració d'estadístiques i altres activitats relacionades amb els seus fins, que els siguen sol·licitades o acorden per iniciativa pròpia.

w) Participar en matèries pròpies de la professió en els òrgans consultius de l'administració, així com en els organismes interprofessionals.

x) Assegurar la representació dels i les dietistes-nutricionistes en els Consells de Salut i en els termes establits en les normes que els regulen.

i) Informar les indústries relacionades amb la nutrició humana, dietètica i alimentació de les condicions desitjables per al desenrotllament de nous productes i establir, si les condicions tècniques ho permeten, un control dieteticnutricional sobre els productes alimentaris oferits, a petició de les dites indústries.

z) Aquelles altres funcions redunden en benefici dels interessos de la professió, dels seus membres i la resta de fins de la nutrició humana, dietètica i alimentació, així com les que vinguen disposades per la normativa estatal o autonòmica.

TÍTOL II

De les persones col·legiades

Article 6. Competències dels i les dietistes-nutricionistes

Al terme de la seua formació universitària, com a persones titulades universitàries en nutrició humana i dietètica, el perfil i les competències professionals pròpies seran les especificades en el «Perfil de les Competències del Titulat Universitari en Nutrició Humana i Dietètica. Document de consens febrer 2003». Document elaborat per la Conferència de Consens composta per representants de les universitats espanyoles que impartixen els estudis universitaris de nutrició humana i dietètica i l'Associació Espanyola de Dietistes-Nutricionistes (AEDN):

»Un dietista-nutricionista és un professional de la salut, amb titulació universitària, reconegut com un expert en alimentació, nutrició i dietètica, amb capacitat per a intervindre en l'alimentació d'una persona o grup, des dels següents àmbits d'actuació: la nutrició en la salut i en la malaltia, el consell dietètic, la investigació i la docència, la salut pública des dels organismes governamentals, les empreses del sector de l'alimentació, la restauració col·lectiva i social».

A tot arreu on una adequada alimentació pot ajudar a millorar la qualitat de vida, els dietistes-nutricionistes ensenyen, investiguen, valoren, guien i aconsellen. La professió de dietista-nutricionista porta implícit en el seu exercici l'educació alimentària i nutricional en qualsevol dels camps on és possible exercir-la.

La figura del dietista-nutricionista, sempre d'acord amb la societat en què desenrotlla la seua labor, actua en els següents àmbits amb funcions específiques de cada un d'ells:

a) El dietista-nutricionista clínic actua sobre l'alimentació de la persona o grup de persones sanes o malaltes (en este cas després del diagnòstic mèdic), tenint en compte les necessitats fisiològiques (o patològiques, si fa el cas), preferències personals, socioeconòmiques, religioses i culturals.

b) El dietista-nutricionista comunitari o de salut pública (prevenció i promoció de la salut) actua sobre la població en general, des d'entitats diverses, desenrotllant i participant en programes de polítiques alimentàries, de prevenció i salut en general, així com d'educació alimentària, dins del marc de la salut pública i la nutrició comunitària.

c) El dietista-nutricionista en restauració col·lectiva participa en la gestió i en l'organització, vetla per la qualitat i la salubritat dels aliments durant tot el procés de producció. Forma al personal del servici d'alimentació en matèria de seguretat alimentària, planifica menús i valora l'equilibri nutricional de l'oferta alimentària.

d) El dietista-nutricionista en la indústria assessora en la innovació de nous productes i en el màrqueting social relacionat amb l'alimentació.

El dietista-nutricionista docent actua com a formador en centres públics i privats en els quals s'impartixen coneixements sobre alimentació, nutrició i salut.

e) El dietista-nutricionista investigador està capacitat per a integrar-se en un equip multidisciplinari d'investigació i desenvolupament. Potència la investigació en l'àrea de l'alimentació, la nutrició i la salut.

Article 7. Adquisició de la condició col·legial

1. En el CODiNuCoVa s'incorporaran amb caràcter obligatori i igualtat de drets corporatius els qui tinguen el propòsit d'exercir la professió de dietista-nutricionista en qualsevol de les seues àrees d'actuació, en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i complisquen els requisits establits en els presents estatuts. En este sentit, podran integrar-se en el CODiNuCoVa:

a) Els qui tinguen la titulació Oficial de Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica segons Reial Decret 433/1998, de 20 de març (BOE15-04-1998), pel qual s'establix el títol universitari oficial de Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica i les directrius generals pròpies dels plans d'estudis conduents a l'obtenció d'aquell.

b) Els qui ostenten els títols de Grau d'acord amb l'Orde CIN/730/2009, de 18 de març, BOE de 26 de març de 2009, per la qual s'establixen els requisits per a la verificació dels títols universitaris oficials que habiliten per a l'exercici de la professió de dietista-nutricionista.

c) Les persones de nacionalitat estrangera podran incorporar-se al col·legi quan complisquen els requisits per a exercir la professió a Espanya, així com l'homologació del seu títol al de Diplomat en Nutrició Humana i Dietètica o al Grau resultant del Procés de Convergència Europea, sempre que es complisquen les condicions arreplegades en l'apartat 7.b.

d) Queden exceptuats de la incorporació obligatòria al Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana aquells professionals que exercisquen la seua activitat exclusivament al servici de les administracions públiques en l'àmbit de la Comunitat Valenciana.

2. També podran incorporar-se voluntàriament com a no exercents els qui, tinguen algun dels títols assenyalats en l'article 7.1., no estigueren en l'exercici de la professió.

3. El col·legi no podrà exigir als i les professionals que exercisquen ocasionalment en la Comunitat Valenciana comunicació ni cap habilitació ni el pagament de contraprestacions econòmiques diferents d'aquella que exigisquen habitualment als seus col·legiats per la prestació dels servicis de què siguen beneficiaris i que no es troben coberts per la quota col·legial.

En estos supòsits i als efectes d'exercir les competències d'ordenació i potestat disciplinària que corresponga al Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana en benefici dels consumidors i usuaris, el col·legi haurà d'utilitzar els oportuns mecanismes de comunicació i els sistemes de cooperació administrativa entre autoritats competents previstos en la Llei 17/2009, de 23 de novembre, sobre el lliure accés a les activitats de servicis i el seu exercici. Les sancions imposades, si és el cas, pel col·legi del territori en què s'exercisca l'activitat professional produiran efectes en tot el territori espanyol.

Serà suficient la incorporació a un únic dels Col·legis Oficials de Dietistes i Nutricionistes, el qual serà el del domicili professional únic o principal, per a exercir en tot el territori espanyol.

4. En el cas de desplaçament temporal d'un professional d'un altre Estat membre de la Unió Europea, caldrà ajustar-se al que disposa la normativa vigent en aplicació del dret comunitari relativa al reconeixement de qualificacions.

5. La pertinença al col·legi s'entén sense perjuí dels drets de sindicació i associació constitucionalment reconeguts.

Article 8. Col·legiació

1. Són condicions necessàries per a obtindre l'alta col·legial:

a) Ostentar la titulació legalment requerida per a l'exercici a Espanya de la professió de dietista-nutricionista, indicada en l'article 7.1. dels presents estatuts. S'acreditarà per mitjà de l'aportació de testimoni autèntic del corresponent títol professional original. En cas de tractar-se de títol estranger s'aportarà, a més, la documentació acreditativa de la seua validesa a Espanya a efectes professionals i, si es tractara de súbdits d'altres països, compliran els altres requisits legalment exigits per a l'establiment i treball de les persones estrangeres a Espanya.

b) Fotocòpia del Document Nacional d'Identitat, passaport o NIE i presentació de l'original.

c) Rebut acreditatiu d'haver satisfet el pagament de la quota d'ingrés.

d) Declaració jurada en la que s'afirme no estar inhabilitat o inhabilitada, ni suspés ni suspesa, per a l'exercici professional de dietista-nutricionista ni de les seues especialitats, si és el cas.

e) En cas d'haver estat col·legiat o col·legiada amb anterioritat en este o en un altre Col·legi Oficial de Dietistes-Nutricionistes, declaració jurada de trobar-se al corrent de les seues obligacions amb estos. A més del certificat del dit col·legi, acreditatiu del període de col·legiació i del pagament de les quotes que li haguera correspost per tal període. El seu expedient es remetrà d'un col·legi a un altre.

f) Autorització de domiciliació bancària per al pagament de les quotes col·legials.

g) Acreditar el domicili professional en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana, per mitjà d'un document vàlid en dret.

h) La persona sol·licitant farà constar, si es proposa exercir la professió, la localitat o municipi en què va a fer-ho i la modalitat d'exercici col·legials.

i) Qualsevol altre que determine la junta de govern.

2. La junta de govern resoldrà les sol·licituds de col·legiació, que es presentaran per escrit d'acord amb el model aprovat, en el termini d'un mes, podent denegar-les únicament quan no es complisquen les condicions fixades en l'article 7 i article 8.1. La resolució podrà deixar-se en suspens per a esmenar les comprovacions que siguen procedents a fi de verificar la seua legitimitat i suficiència.

3. Transcorreguts dos mesos des de la presentació de la sol·licitud d'admissió sense que s'haja sigut resolta per la junta de govern, s'entendrà no acceptada l'admissió sol·licitada.

4. Si en el termini previst, la junta de govern acordara denegar la col·legiació pretesa, ho comunicarà a la persona interessada assenyalant la data de l'acord denegatori, els fonaments de la denegació, i els recursos que són susceptibles. En el termini d'un mes següent a la recepció de la notificació de l'acord denegatori, la persona interessada podrà formular recurs de reposició davant de la junta de govern del col·legi. Contra l'acord denegatori definitiu d'esta, es podrà acudir a la via contenciós-administrativa.

Article 9. Pèrdua i suspensió de la condició col·legial

1. La condició col·legial es perdrà:

a) Automàticament, per falta de pagament dels imports corresponents a un any de col·legiació.

b) Per sentència condemnatòria ferma que comporte l'accessòria d'inhabilitació per a l'exercici de la professió.

c) Per expulsió del col·legi acordada en expedient disciplinari.

d) Per haver causat baixa voluntària per cessament d'activitat professional temporal o definitiva.

e) Per incapacitat o incompatibilitat legal.

f) Per defunció.

g) Per incomplir qualsevol altre requisit exigible legalment.

2. En tot cas, la pèrdua de la condició col·legial per les causes expressades en els punts 9.1. a), b) i c) haurà de ser comunicada a l'interessat en els termes establits en el règim jurídic d'estos estatuts, moment en què produirà efecte, excepte el que disposen els casos d'interposició de recursos.

3. Podrà sol·licitar novament l'alta, com col·legiat o col·legiada aquella persona que haguera estat incursa en alguna de les causes previstes en els apartats 9.1. b) i c), sempre que haguera complit o prescrit la falta, inhabilitació i/o sanció disciplinària.

4. Aquella persona que, havent perdut esta condició per impagament de quotes al col·legi, vulga reincorporar-s'hi, haurà d'abonar prèviament les quantitats degudes, incloent-hi els interessos, despeses i costos ocasionats al col·legi.

5. El col·legiat o col·legiada podrà ser suspés o suspesa provisionalment en els seus drets com col·legiat o col·legiada si se li incoara expedient disciplinari per possible comissió d'infracció molt greu, i tal mesura s'haguera adoptat expressament per l'òrgan competent i a proposta de la comissió instructora.

6. La suspensió provisional en la condició de col·legiat o col·legiada no podrà durar més d'un any.

Article 10. Tipus de persones col·legiades

Les persones col·legiades podran figurar inscrites com:

a) Exercents: persones físiques que, reunixen totes les condicions exigides, hagen obtingut la incorporació al col·legi i exercisquen la professió de dietista-nutricionista.

b) No exercents: persones físiques que hagen obtingut la incorporació al col·legi i no exercisquen la professió.

c) Col·legiades i col·legiats honoraris: dietistes-nutricionistes jubilats o jubilades, voluntària o forçosament i que acrediten no estar exercint, dietistes-nutricionistes declarats o declarades en incapacitat total per a l'exercici de la professió, invalidesa permanent per a tot tipus de treball o gran invalidesa. Estaran exempts del pagament de les quotes col·legials i hauran de sol·licitar-ho per escrit.

d) Col·legiades i col·legiats d'honor: persones físiques o jurídiques que hagen realitzat una labor rellevant i meritòria en favor de la professió. Esta categoria serà purament honorífica i acordada per l'assemblea general.

Article 11. Drets col·legials

1. Les persones col·legiades tindran els drets que es detallen en els estatuts del CODiNuCoVa i en la normativa estatal i autonòmica sobre la matèria.

2. L'exercici de la nutrició humana, dietètica i alimentació es desenrotllarà de conformitat amb les previsions generals i deontològiques contingudes en les disposicions vigents.

3. Són drets dels i les dietistes-nutricionistes col·legiades:

a) Exercir lliurement la nutrició humana, dietètica i alimentació segons els criteris deontològics i professionals reconeguts.

b) Participar en el govern del col·legi formant part de les assemblees i exercint el dret a instar la seua convocatòria, a formular a la mateixa proposicions, esmenes, mocions de censura i precs i preguntes, i a triar i ser triat o triada per als càrrecs directius, tot això en les formes i condicions previstes en estos Estatuts.

c) Utilitzar les dependències col·legials tal com es regule, i beneficiar-se de l'assessorament dels servicis, programes i altres avantatges que el col·legi pose a la seua disposició.

d) Utilitzar l'anagrama o logotip del col·legi en la seua identificació professional davall l'autorització prèvia dels òrgans de govern del col·legi.

e) Ser assessorat o assessorada i/o defés o defesa pel col·legi en quantes qüestions se susciten relatives als seus drets i interessos legítims conseqüència d'un recte exercici professional. La junta de govern decidirà els assumptes en què les costes i despeses que el procediment ocasione siguen assumits pel col·legi.

f) Dirigir-se als òrgans de govern del col·legi formulant suggeriments, propostes, peticions i queixes.

g) Accedir a la documentació del col·legi, obtindre certificats dels documents i actes col·legials que els afecten personalment i rebre informació sobre qüestions d'interés relacionades amb la nutrició humana, dietètica i alimentació.

h) Pertànyer als programes de previsió i protecció social que puguen establir-se.

i) Exercir el dret de recurs contra acords i resolucions dels òrgans de govern col·legials.

j) Afirmar la seua condició col·legial i disposar del carnet que així ho acredite.

k) Disfrutar de la protecció de dades segons el que establix i determinat en les lleis.

l) Exercir la moció de censura contra la junta de govern, en virtut del que establix l'article 18 que regula esta matèria.

m) Crear agrupacions representatives d'interessos específics en el si del col·legi, sotmeses en tot cas als òrgans de govern.

n) Qualsevol altre dret que estiga reconegut per la llei o siga establit pels òrgans col·legials.

Article 12. Deures col·legials

1. Les persones col·legiades tindran els deures que es detallen en els Estatuts del CODiNuCoVa i en la normativa estatal i autonòmica sobre la matèria.

2. L'exercici de la nutrició humana, dietètica i alimentació es desenrotllarà de conformitat amb les previsions generals i deontològiques contingudes en les disposicions vigents.

3. Són deures dels i les dietistes-nutricionistes col·legiades:

a) Complir les prescripcions contingudes en els presents Estatuts, en els reglaments que els desenrotllen i en els acords que el col·legi adopte.

b) Pagar en els terminis establits les quotes i drets tant ordinaris com extraordinaris que hagen sigut aprovats pel col·legi per al seu sosteniment.

c) Observar la deontologia de la professió.

d) Informar el col·legi dels canvis en les seues dades personals i professionals en un període no superior a seixanta dies des del moment del canvi.

e) Comunicar al col·legi qualsevol acte d'intrusisme o actuació professional irregular.

f) Observar amb el col·legi la disciplina adequada i els deures d'harmonia professional entre el col·lectiu col·legial evitant la competència il·lícita.

g) Informar del col·legi els fets i les circumstàncies que puguen incidir en la vida col·legial o en l'exercici de la nutrició humana, dietètica i alimentació.

h) Indicar de forma clara i visible el número d'identificació col·legial en tots els seus treballs i actuacions.

i) Exercir fidelment els càrrecs col·legials per als que siguen triats o triades.

j) Participar en les assemblees generals del col·legi excepte causa inevitable.

k) Respectar les següents condicions quant a publicitat:

- Atindre's al que disposa la normativa reguladora de la publicitat.

- Atindre's a la dignitat de la professió.

- Ser veraç i respondre a uns coneixements, experiència i reputació demostrats.

- Està prohibida la comparació directa o indirecta amb altres professionals.

l) A més de les prohibicions que puguen arreplegar-se en les normes deontològiques de rigorosa observança, i d'allò que s'ha establit en estos estatuts, tota persona col·legiada s'abstindrà de:

- Tolerar o encobrir, en qualsevol forma, a qui sense títol suficient exercisca la nutrició humana, dietètica i alimentació.

- Prestar-se a què el seu nom figure com a director o directora, assessor o assessora o persona treballadora de centres de curació o empreses relacionades amb la nutrició humana, dietètica i alimentació, que personalment no dirigisca, assessore o preste treball o que no s'ajusten a les lleis vigents i als presents estatuts o es violen en ells les normes deontològiques.

- Desviar als i les pacients de les consultes públiques de qualsevol índole cap a la consulta particular amb fins interessats.

m) Formar part de la mesa electoral en els termes esmentats en l'article 35.5 dels presents Estatuts.

TÍTOL III

Dels òrgans de Govern

Article 13. Organització del col·legi

1. El govern del CODiNuCoVa està presidit pels principis de democràcia i autonomia.

2. El col·legi està regit per la presidència, l'assemblea general i la junta de govern.

CAPÍTOL I

De l'assemblea general

Article 14. L'assemblea general.

1. L'assemblea general està integrada pels col·legiats i les col·legiades reunides en forma, prèvia convocatòria a este efecte. Les assemblees generals poden ser ordinàries o extraordinàries.

2. L'assemblea general ordinària es reunirà una vegada a l'any, preferentment en el primer trimestre.

3. A més, l'assemblea general es podrà reunir de forma extraordinària quantes vegades siga degudament convocada a iniciativa de la presidència, de la junta de govern o del nombre de persones col·legiades que s'establix en els presents Estatuts.

4. Els acords adoptats per l'assemblea general en les matèries de la seua competència seran obligatoris per a tots els seus membres, sense perjuí del règim de recursos existent.

5. L'assemblea general és l'òrgan sobirà del col·legi i com a tal, màxim òrgan d'expressió de la voluntat col·legial. Es regirà pels principis de participació directa, igual i democràtica de tots els seus assistents. Per a prendre part en l'assemblea general és necessari estar col·legiat o col·legiada amb un mes d'anterioritat a la data de la convocatòria de l'assemblea general que se celebre. En l'assemblea general poden participar totes les persones col·legiades que estiguen en plenitud dels seus drets.

Article 15. Convocatòria de l'assemblea general

1. La convocatòria de l'assemblea general ordinària es verificarà per acord de la junta de govern, indicant lloc, data i hora de la reunió, tant en primera com segona convocatòria i l'orde del dia dels assumptes, amb una antelació mínima de trenta dies naturals, per mitjà d'avís públic en el tauler d'anuncis del col·legi i/o pàgina web del col·legi, i per mitjà de convocatòria personal per comunicació postal amb justificant de recepció i/o via electrònica amb confirmació de la seua recepció pel destinatari o per qualsevol altre mitjà que permeta tindre constància de la seua recepció.

2. Fins a quinze dies naturals abans de la celebració de l'assemblea general, els col·legiats i col·legiades podran presentar les propostes que desitgen sotmetre a deliberació i acord, però només serà obligatori per a la junta de govern incloure en l'orde del dia les propostes que vinguen avalades per un cinc per cent del cens col·legial, i caldrà comunicar la seua inclusió el mateix dia de la celebració de l'Assemblea i abans de l'inici d'esta.

3. Es considerarà cens oficial el corresponent a trenta dies naturals abans de la convocatòria de l'assemblea. El dit cens haurà d'estar a disposició dels col·legiats en la seu del col·legi des del mateix dia de la convocatòria.

4. L'orde del dia de les assemblees generals ordinàries comprendrà, almenys els punts següents:

a) Lectura de l'acta de sessió anterior i aprovació si és procedent.

b) b)Informe de gestió per part de la presidència.

c) c)Aprovació dels comptes de l'exercici anterior.

d) d) Aprovació dels pressupostos de l'exercici en curs.

e) e) Precs i preguntes.

5. La convocatòria de l'assemblea general extraordinària es realitzarà a iniciativa de la junta de govern o d'un vint per cent del cens col·legial, o també a iniciativa de la presidència. La seua convocatòria no tindrà lloc més enllà del termini de trenta dies naturals ni menys de cinc dies, a comptar de la data de la seua sol·licitud, sent facultat de la junta de govern l'assenyalament de dia, hora i lloc de celebració de la mateixa.

6. En les assemblees generals extraordinàries només podran tractar-se els assumptes fixats en l'orde del dia de la convocatòria. En elles no es procedirà a la lectura ni aprovació d'actes anteriors.

Article 16. Desplegament de l'assemblea general

1. Es considerarà constituïda l'assemblea, quan estiguen presents en primera convocatòria, la mitat més un del nombre de convocats o, en segona convocatòria, que tindrà lloc trenta minuts després de l'hora en què haguera sigut convocada la primera, siga quin siga el nombre d'assistents.

2. Aprovació d'actes anteriors:

El primer punt de l'orde del dia en tota assemblea general ordinària serà la lectura i l'aprovació de l'acta de la sessió anterior.

Si una part o la totalitat de l'acta fóra impugnada, per estimar que no reflectix exactament allò que s'ha acordat, el president o presidenta obrirà debat perquè es determine el que procedisca en cada cas. Totes les observacions i rectificacions de les actes llegides es consignaran en l'acta de l'assemblea en què s'efectuen.

3. L'assemblea general serà presidida pel president o presidenta del col·legi o qui legalment el substituïsca, i serà assistida com a mínim per dos membres de la junta de govern, quedant constituïda la mesa d'esta manera. Exercirà de secretari o secretària qui exercisca el càrrec de secretari o secretària de la junta de govern o qui legalment el substituïsca.

4. Es prendrà nota per part de la mesa, de cada un dels assistents per mitjà d'anotació de DNI o número col·legial.

5. Les deliberacions seran dirigides pel president o la presidenta, qui tindrà la facultat d'assenyalar els corresponents torns a favor o en contra.

6. Els acords es prendran per majoria simple dels assistents, encara que es requerirà el vot favorable de les dos terceres parts dels assistents en les matèries previstes en estos Estatuts.

7. No es podran prendre acords sobre assumptes que no estiguen inclosos en l'orde del dia, excepte en el cas en què estigueren presents tots els col·legiats i cap manifestara la seua oposició a la mateixa.

8. Les votacions es realitzaran a mà alçada, excepció d'allò que s'ha previst en vot de censura i en aquells casos en què s'acorde pel president o presidenta la votació secreta. En cas d'empat en les votacions de l'assemblea general, el vot del president o presidenta serà diriment.

9. Els acords presos en assemblea general seran obligatoris per a tots els membres del col·legi inclús aquelles persones absents, dissidents o que s'hagen abstingut sense perjuí dels recursos procedents. Els assistents a les juntes tenen el dret a manifestar el seu desacord, a manifestar el que estimen convenient i que açò conste en acta.

10. Els col·legiats i col·legiades podran participar en l'assemblea general per mitjà de representació:

La representació s'haurà de conferir de forma expressa, per a una sessió determinada, per mitjà d'escrit en model oficial elaborat pel col·legi, del que s'entregarà un exemplar a l'interessat que ho sol·licite personalment o a través de mandatari proveït d'autorització individual, escrita i firmada a este efecte, acompanyada de fotocòpia de DNI o del carnet col·legial de la persona delegatòria, en el que s'expressarà clarament el nom i nombre de col·legiat del representat i representant, així com el sentit del vot del delegatori sobre les qüestions a tractar en l'assemblea general.

Només seran vàlides les representacions en model oficial entregades a la secretaria del col·legi abans d'iniciar-se l'assemblea general.

Només es podrà ostentar la representació de dos col·legiats com a màxim.

11. En el termini màxim de quinze dies naturals des de la seua celebració, l'acta de l'assemblea general es firmarà per part de la presidència, la secretaria i les dues persones assistents designades que donaran fe del contingut de l'acta.

Article 17. Competències de l'assemblea general ordinària

L'assemblea general ordinària tindrà com a objecte tractar, com a mínim les qüestions següents:

- Memòria presentada per la junta de govern, resumint la seua actuació de l'any anterior.

- Compte de resultats, balanç i inventari del col·legi referida a l'exercici econòmic anterior i memòria de gestió econòmica i la seua aprovació.

- Pressupost ordinari d'ingressos i despeses per a l'exercici en curs, i si fa el cas, dels pressupostos extraordinaris si els haguera i la seua aprovació.

- Liquidació del pressupost de l'exercici anterior i la seua aprovació.

- Quantia de quotes ordinàries i extraordinàries a abonar pels col·legiats i col·legiats en l'exercici en curs.

- De l'acta de la sessió.

Article 18. Moció de censura

1. La moció de censura contra la junta de govern només podrà plantejar-se en assemblea general extraordinària convocada a este efecte. Perquè la moció de censura siga legítima, haurà d'anar avalada per almenys el vint per cent de les persones col·legiades, els que hauran de fer-ho per mitjà de firmes legitimades notarialment o davant de la secretaria del col·legi, expressant amb claredat les raons en què es fonamenta.

2. Els qui hagueren presentat una moció de censura, hauran de presentar una junta de govern alternativa, que haurà de formar candidatura a les eleccions que es convocaran en cas de prosperar la moció.

Així mateix, no podran formular cap altra contra la mateixa junta de govern en el termini d'un any.

3. L'aprovació de moció de censura contra la junta de govern, comportarà la convocatòria d'eleccions en el termini màxim d'un mes, tal com s'arreplega en l'article 35 dels presents Estatuts.

4. La junta de govern censurada seguirà en funcions fins a la presa de possessió de la nova junta sorgida del procés electoral.

Article 19. Modificació dels Estatuts col·legials

1. La junta de govern, a iniciativa pròpia o a petició d'un vint per cent del cens col·legial, convocarà assemblea general extraordinària per a debatre i, si és el cas, aprovar la reforma dels presents Estatuts, per a la qual cosa haurà d'aconseguir-se el vot favorable de dos terços dels vots emesos en la dita assemblea.

2. La convocatòria de la dita assemblea haurà d'acompanyar-se d'una còpia de la proposta de modificació dels Estatuts, que haurà de sotmetre's a l'aprovació de l'assemblea general convocada a este efecte. Els estatuts modificats, junt amb un certificat del secretari o secretària del col·legi, on conste la data de celebració de l'assemblea, la modificació dels articles o del text íntegre aprovat i la taxa corresponent, així com les formalitats exigides per la legislació aplicable, seran remesos a la conselleria competent en matèria de col·legis professionals de la Comunitat Valenciana.

Article 20. Règim documental i comptable

Integraran en tot cas el règim documental i comptable del col·legi:

a) Els llibres d'actes, els quals consignaran respectivament i separadament, les reunions que celebren l'assemblea general i la junta de govern, amb expressió de la data, assistents, contingut de l'orde del dia i acords adoptats. Les actes de les reunions hauran de ser firmades pel president o presidenta o per qui en les seues funcions haguera presidit la junta i pel secretari o secretària o qui haguera exercit funcions de tal en ella.

b) El llibre de registre dels col·legiats i col·legiades, on hauran de constar els noms i cognoms, DNI, títol o títols professionals, número col·legial, domicili i la condició d'exercent, no exercent, honorari i d'honor. En este llibre, també s'especificaran les dates d'altes i baixes.

c) Los llibres comptables preceptius, entre els quals figuren el d'inventaris i balanços, els quals s'ajustaran al pla general comptable en vigor.

d) El balanç de situació i els comptes dels ingressos i despeses i l'inventari, s'hauran de formalitzar durant el primer trimestre de cada any i s'informaran de l'assemblea general.

El règim documental i comptable del col·legi podrà emportar-se en suport informàtic, d'acord amb la normativa reguladora que siga aplicable.

CAPÍTOL II

De la junta de govern

Article 21. La junta de govern

1. La junta de govern és l'òrgan executiu, presidida pel president o presidenta i constituïda per un ple i una comissió permanent.

2. El ple estarà integrat per: un president o presidenta, un vicepresident o vicepresidenta primera, un tresorer o tresorera, un secretari o secretària, un vicesecretari o vicesecretària i un mínim de tres vocalies.

3. La comissió permanent estarà integrada per: el president o presidenta, el vicepresident o vicepresidenta, el secretari o secretària i el tresorer o tresorera. En cas d'incloure punts en l'orde del dia que afecten vocalies de la junta de govern, podran assistir els membres afectats amb dret a veu però sense vot.

4. La junta de govern estarà facultada per a designar una persona amb funcions de coordinació i/o gestió del col·legi amb càrrec remunerat. Este càrrec recaurà preferentment en la persona que ostente la presidència o en un membre de la junta de govern o, si no n'hi ha, en un col·legiat o col·legiada. Com a última opció, podrà contractar-se una persona aliena al col·legi. Les funcions de coordinació o gestió estaran designades per la junta de govern.

Article 22. Requisits dels membres

1. Podrà ser membre de la Junta de Govern qualsevol persona col·legiada i que reunisca els requisits següents:

No haver sigut condemnat o condemnada per sentència ferma que comporte la inhabilitació per a càrrecs públics.

2. No haver rebut sanció disciplinària per falta greu o molt greu que no haja sigut complida i/o prescrita i/o cancel·lada en el full personal del col·legiat o col·legiada.

Article 23. Funcions de la junta de govern

Les funcions de la junta de govern són les següents:

a) Executar els acords adoptats per l'assemblea general.

b) Dirigir i administrar el col·legi en benefici de la corporació.

c) Gestionar de forma ordinària els interessos del col·legi.

d) Representar el col·legi davant dels tribunals de justícia i davant de les administracions públiques, excepte quan corresponga al president o presidenta, tenint atribucions per a efectuar delegacions i apoderaments amb caràcter general o per a cada assumpte.

e) Establir i organitzar els servicis necessaris per al millor compliment de les funcions col·legials, podent constituir o participar en institucions o societats mercantils o de qualsevol tipus a este efecte.

f) Aprovar o denegar altes col·legials.

g) Traure del cens de professionals i el registre de títols dels seus membres.

h) Mantindre regularment informats els seus membres de les activitats exercides, així com de qualsevol qüestió que poguera ser-los d'interés.

i) Imposar sancions de conformitat amb allò que s'ha establit en estos Estatuts.

j) Recaptar i administrar els fons del col·legi.

k) Redactar els pressupostos anuals i retre comptes de la seua execució a l'assemblea general.

l) Convocar eleccions per a cobrir els llocs de la junta de govern que corresponguen.

m) Realitzar i atorgar aquelles escriptures públiques i contractes privats que calguen, a fi de dur a terme les facultats que atorguen amb els pactes, clàusules i condicions que a bé tinguen establir, així com subscriure pòlisses d'assegurances.

n) Nomenar amb caràcter provisional a noves i nous membres de la junta de govern fins a la seua provisió reglamentària.

o) Proponer al president o presidenta la convocatòria de l'assemblea ordinària o extraordinària; proposar l'orde del dia de la mateixa; admetre les propostes de les persones col·legiades per a la seua inclusió en l'orde del dia, d'acord amb allò que s'ha disposat en estos Estatuts.

p) Resoldre els assumptes governatius, econòmics i administratius del col·legi; contractar amb les entitats bancàries; subscriure operacions de crèdit; celebrar qualsevol classe de contractes, tant respecte a béns immobles com de prestació de servicis, referits al desenrotllament normal del col·legi.

q) Establecer nous servicis en el col·legi, concertar l'adquisició de béns o l'execució d'obres el pressupost del qual no excedisca del vint per cent del pressupost total del col·legi i demanar pressupostos i projectes tècnics per a la seua realització.

r) Adquirir tot tipus de materials i elements relacionats amb les activitats i servicis que es despleguen o es vulguen realitzar en el col·legi.

s) Solicitar i obtindre subvencions de persones o entitats públiques i privades.

t) Reconèixer deutes i obligacions.

u) Redactar les modificacions dels estatuts i del reglament de règim intern del col·legi, per a sotmetre'ls a l'aprovació de l'assemblea general.

v) Aplicar les disposicions d'estos estatuts i reglament de règim intern i resoldre els dubtes que sorgisquen de la seua aplicació.

w) Procedir a la contractació dels empleats i empleades necessàries per a la gestió del col·legi.

x) Concedir les distincions al mèrit col·legial.

y) Establir, organitzar i gestionar servicis d'assistència, atenció, formació i informació relacionats tant amb els i les professionals de la nutrició humana, dietètica i alimentació, com amb altres professionals que ho requerisquen i amb la població en general.

z) Totes aquelles que estigueren en relació amb el col·legi i els seus fins, i la seua adopció siga necessària per a la bona marxa d'este i de la pròpia junta de govern, i que no estiguen reservades a l'assemblea general pels Estatuts.

Article 24. Duració del mandat

Tots els nomenaments de càrrecs directius tindran una duració de quatre anys, podent ser reelegits per a un mandat addicional, no podent superar en cap cas els 8 anys de permanència en la junta de govern.

Article 25. Vacants i substitucions

1. Si algun dels components de la junta de govern excepte la presidència, cessa per qualsevol causa, la mateixa junta de govern nomenarà la persona substituta.

2. La baixa temporal de la presidència ha de ser coberta per la vicepresidència i porta amb si la substitució d'esta, entre els membres de la junta de govern.

3. Si es produïra la vacant de més de la mitat dels membres de la junta de govern o de presidència i vicepresidència al mateix temps, es convocaran immediatament eleccions en el termini de trenta dies naturals per a tota la junta de govern, promoguda per la resta de membres de la junta, els que assumiran la responsabilitat del govern del col·legi fins a l'elecció de la nova junta de govern.

Article 26. Règim de funcionament

1. La junta de govern podrà fer delegació parcial de facultats en la comissió permanent per a una major agilitat en l'exercici de les seues funcions.

2. La junta de govern es reunirà ordinàriament una vegada cada dos mesos, sense perjuí que, quan els assumptes ho requerisquen, el president o presidenta dispose que se celebre amb major freqüència.

3. Les convocatòries per a les reunions del ple de la junta de govern les farà el secretari o secretària previ mandat del president o presidenta, almenys amb 10 dies naturals d'antelació. Les convocatòries es formularan per escrit, aniran acompanyades de l'orde del dia corresponent i es comunicaran per qualsevol mitjà que permeta constatar la seua recepció a tots els membres de la junta de govern. Fora de l'orde del dia, no podran tractar-se altres assumptes diferents dels que figuren en l'orde del dia, llevat que estiguen presents tots els seus membres i acorden la inclusió d'altres temes. El president o presidenta podrà, no obstant això, convocar el ple, amb caràcter d'urgència, en qualsevol moment, quan les circumstàncies ho aconsellen.

4. El president o presidenta dirigirà les discussions d'acord amb l'orde del dia; determinarà els torns d'intervenció i, si ho estimara convenient o necessari, donarà per prou debatut l'assumpte, sotmetent-ho a votació. Queda a discreció del president o presidenta determinar si la votació ha de ser nominal o secreta.

5. La junta de govern quedarà vàlidament constituïda amb l'assistència de la mitat més un dels seus membres. Hi haurà d'estar present el president o presidenta, o qui legalment el substituïsca i el secretari o secretària, o qui legalment el substituïsca.

6. El vot serà personal i indelegable.

7. Els acords es prendran per majoria simple dels i les assistents. En cas d'empat, decidirà el vot de qualitat de la presidència. En cada sessió de la junta de govern es procedirà a resoldre els assumptes que figuren en l'orde del dia, havent d'aparéixer sempre en el mateix com últim punt, el de «precs i preguntes», en el que podrà acordar-se la inclusió de qualsevol punt de debat en l'orde del dia de la següent reunió de la junta de govern. Els acords de la junta de govern es consignaran en les oportunes actes per orde de dates en el llibre que es disposarà a este efecte i seran firmades pel president o presidenta i pel secretari o secretària.

8. A les sessions de la junta de govern no podran assistir més que les persones que la integren o les que expressament siguen citades per esta. Així, també podrien assistir puntualment, persones que treballen en comissions de treball o empleats, si n'hi ha.

9. És obligatòria l'assistència a les reunions de la junta de govern. La falta d'assistència no justificada a tres sessions ordinàries en un any s'estimarà com a renúncia al càrrec, sent substituïts de manera previst en els estatuts, para cada un dels casos.

10. La junta de govern podrà acordar la constitució de comissions delegades o informatives que considere convenient o oportú per al millor funcionament del col·legi.

11. Les deliberacions de la junta de govern seran secretes, per la qual cosa les decisions preses en esta, així com la informació sensible de què disposa, es transmetran quan esta, amb l'acord previ de la majoria més un dels seus membres constituïts, així ho decidisca.

L'anteriorment exposat, no eximix als i les col·legiades dels drets a la informació que s'establix en l'article 11 dels presents estatuts, de manera que en cap cas es reservarà informació que puga ocasionar deslleialtat o greuge de la junta de govern amb els col·legiats i col·legiades.

La figura encarregada de transmetre la informació serà el president o presidenta o qualsevol membre de la junta de govern en què este o esta, delegue eixa funció.

Article 27. Funcions del president o de la presidenta

El president o presidenta ostentarà la representació del col·legi davant de qualsevol classe d'autoritats i organismes. Així mateix, vetlarà pel compliment de les prescripcions reglamentàries i estatutàries i dels acords o disposicions que es dicten per les administracions competents, l'assemblea general i la junta de govern. A més li corresponen les funcions següents:

a) Presidir tots els òrgans col·legials.

b) Obrir, dirigir i alçar les sessions, amb vot de qualitat en cas d'empat.

c) Autoritzar els informes i comunicacions que es dirigisquen a qualsevol entitat o persona.

d) Autoritzar l'obertura de comptes corrents bancàries, les imposicions que es facen i els talons o xecs per a retirar quantitats monetàries, conjuntament amb el tresorer o tresorera.

e) Donar el vistiplau a totes les certificats que s'expedisquen pel secretari o secretària del col·legi.

f) Aprovar els lliuraments i ordes de pagament, conjuntament amb el tresorer o tresorera.

g) Crear o formar, en l'àmbit de la junta de govern, seccions o comissions a les quals se'ls encomanaran missions, treballs o servicis específics, amb vista a l'activitat o millor desenvolupament del col·legi.

h) Atorgar i subscriure actes, contractes i pòlisses; usar la firma del col·legi i tot quant afecte l'orde representatiu. Exercitar les accions que corresponguen en defensa dels drets de les persones col·legiades, del col·legi i de la professió davant dels tribunals de justícia i autoritats de qualsevol classe, atorgant i revocant els poders que siguen necessaris per a això.

i) Adoptar les resolucions que procedisquen per raons d'urgència, donant compte a l'òrgan corresponent del col·legi de les decisions adoptades per a la seua ratificació en la sessió següent.

j) Todas estes facultats s'entendran exercides, sempre amb vista al benefici i la bona marxa del col·legi, les seues activitats, servicis i finalitats.

Article 28. Funcions del vicepresident o de la vicepresidenta

El vicepresident o vicepresidenta durà a terme totes aquelles funcions que li conferisca la presidència, assumint les d'esta en cas de malaltia o absència per qualsevol causa.

Article 29. Funcions del secretari o secretària

Corresponen al secretari o secretària les funcions següents:

a) Redactar i dirigir els oficis de citació per a tots els actes del col·legi, segons les instruccions que reba de la presidència i amb l'antelació deguda.

b) Redactar les actes de les reunions de les assemblees generals i les que celebre la junta de govern i la comissió permanent, i remetre-les als seus membres en un termini màxim de 15 dies naturals.

c) Portar els llibres necessaris per al millor i més ordenat servici, havent d'existir obligatòriament: el llibre d'actes, el d'inventaris i balanços, el de sancions imposades a les persones col·legiades, el de registre col·legial i els d'entrada i eixida de documents. Amb caràcter facultatiu podrà portar també altres llibres per al bon funcionament del col·legi.

d) Rebre i retre compte al president o presidenta de totes les sol·licituds i comunicacions que es remeten al col·legi.

e) Expedir, amb el «vistiplau» del president o presidenta, els certificats sol·licitats.

f) Tindre cura de l'organització administrativa i laboral de les oficines del col·legi, garantir el seu funcionament i el compliment de les obligacions legals respecte d'això.

g) Fer un seguiment dels acords adoptats per la junta de govern.

h) Redactar la memòria anual al tancament de l'exercici.

i) Tindre a càrrec seu l'arxiu i segell del col·legi.

j) Compulsar els documents relacionats amb l'activitat col·legial de les persones col·legiades.

k) Donar fe, durant els períodes electorals, de la recepció i tramitació de la documentació, ser depositària dels vots rebuts per correu i vigilar el compliment dels requisits electorals.

Article 30. Funcions del vicesecretari o vicesecretària

El vicesecretari o vicesecretària durà a terme totes aquelles funcions que li encomane la junta de govern o li delegue el secretari o secretària, assumint les d'este o esta en cas de malaltia, vacant o absència per qualsevol causa.

Article 31. Funcions del tresorer o tresorera

Corresponen al tresorer o tresorera les funcions següents:

a) Recaptar, vigilar i administrar els fons del col·legi.

b) Pagar els lliuraments que expedisca la presidència.

c) Formular periòdicament el compte d'ingressos i gastos i anualment els comptes de l'exercici econòmic vençut.

d) Redactar els pressupostos anuals que la junta de govern haja de presentar a l'aprovació de l'assemblea general.

e) Ingressar i retirar fons dels comptes bancaris, conjuntament amb la presidència.

f) Portar inventari minuciós dels béns del col·legi, dels que serà administrador o administradora.

g) Controlar la comptabilitat i verificar la caixa.

h) Cobrar els interessos i rendes del capital del col·legi.

Article 32. Funcions de les vocalies

1. Les vocalies exerciran les funcions que la junta de govern i els estatuts els encomanen.

2. Substituiran el tresorer o tresorera en cas de malaltia, vacant o absència temporal, fins a la reincorporació del titular o, si no n'hi ha, fins a la provisió reglamentària del càrrec.

Article 33. Remuneració dels càrrecs

L'exercici dels càrrecs del col·legi és gratuït, si bé poden ser reembossats per les despeses que comporta el seu exercici.

CAPÍTOL III

De les delegacions i juntes provincials

Article 34. Composició, delimitació i funcions de les juntes provincials.

1. A les províncies de Castelló, València i Alacant podrà existir una delegació i junta provincial, sempre que així se sol·licite per les dues terceres parts dels i les dietistes-nutricionistes de la província que ho requerisca, i quan el nombre total de col·legiats i col·legiades residents, siga tal que assegure la viabilitat de la delegació.

2. Les juntes provincials actuaran com a assessores de la junta de govern i exerciran les funcions que esta els delegue.

CAPÍTOL IV

Eleccions a la junta de govern

Article 35. Procediment electoral

1. Tindran dret a ser triades i a presentar candidatura totes les persones col·legiades al corrent de les seues obligacions col·legials i que complisquen els requisits indicats en l'article 23 dels presents estatuts.

L'elecció dels membres de la junta de govern es farà per votació de l'assemblea general per mitjà de sufragi lliure i secret.

Cada candidatura es presentarà per mitjà de llista tancada i completa de candidats. Les llistes hauran de contindre tants noms com a càrrecs a triar numerats correlativament de l'un al número que corresponga.

Junt amb el nom dels candidats figurarà el càrrec a qui opten, podent figurar, en el cas de les vocalies, les funcions a desenrotllar acordades per la candidatura.

Ningú podrà ostentar més d'un càrrec.

2. La convocatòria d'eleccions haurà d'efectuar-la la junta de govern amb, almenys, quaranta-cinc dies naturals d'antelació a la data de celebració, i farà pública al mateix temps la llista de persones col·legiades amb dret de vot, que serà fixada en els taulers d'anuncis de la seu del col·legi. La convocatòria d'eleccions es publicarà en un dels periòdics de major tirada en l'àmbit de la Comunitat.

Els col·legiats i les col·legiades que vulguen formular alguna reclamació contra la llista d'electors hauran de formalitzar-la en el termini de cinc dies després d'haver sigut exposades. Estes reclamacions, hauran de ser resoltes per la junta de govern dins dels tres dies següents al de l'expiració del termini per a formular-les, i la resolució haurà de ser notificada a cada reclamant dins dels deu dies següents.

Les llistes que continguen les candidatures, hauran de presentar-se en la secretaria del col·legi, degudament firmades pels seus integrants, vint dies abans de que se celebren les eleccions. La junta de govern haurà de fer pública la relació de les diferents candidatures dins dels cinc dies naturals següents, i a partir d'eixe dia, podrà emetre's el vot per correu.

3. Si l'elector o electora decidix exercitar el seu dret al vot per correu, podrà fer-ho per mitjà del procediment següent:

a) Haurà d'omplir una sol·licitud, interessant-se per la documentació electoral: sobres i paperetes. A dita sol·licitud acompanyarà còpia del DNI, del passaport o NIE.

b) Rebuda la sol·licitud, es comprovarà la inclusió del col·legiat en el cens electoral, i tot seguit, s'enviarà per correu certificat la documentació electoral necessària per a votar per correu.

c) El secretari o secretària del col·legi confeccionarà una relació amb la còpia literal de les llistes presentades, i les remetrà als col·legiats i col·legiades amb les paperetes de vot corresponents i els sobres i instruccions per a l'emissió del vot per correu.

d) L'elector o electora remetrà, a la mesa electoral, per correu certificat, un sobre on s'indique «per a les eleccions de la junta de govern del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes de la Comunitat Valenciana» i votant: nom, cognoms, número de col·legiat o col·legiada i firma, que continga una còpia del document d'identificació i un sobre tancat amb la papereta de vot.

S'admetran els sobres enviats a la seu col·legial (València) en les quaranta-vuit hores anteriors a les votacions.

e) El secretari o la secretària del col·legi, haurà de custodiar dites sobres, sense obrir-los, fins al dia fixat per a les eleccions, moment en què els entregarà al secretari o secretària de la mesa electoral.

f) El vot personal anul·larà el vot per correu, el qual serà destruït per la mesa electoral.

4. En el cas que es presentara una sola llista, els seus integrants quedarien automàticament proclamats electes sense necessitat de procedir a la realització de cap votació.

5. El dia fixat per a les eleccions, es constituirà en els locals i hora de la convocatòria, una mesa electoral la qual dirigirà la votació i les seues circumstàncies. Vint-i-cinc dies naturals abans de les eleccions es triaran per insaculació, sis persones col·legiades per a cobrir la presidència, secretaria, vocalia i els seus corresponents vacants, de la mesa electoral mitjançant sorteig davant de la presidència i secretaria del col·legi.

Les persones col·legiades, hauran de votar en el lloc i local designat a este efecte, que s'indicarà junt amb la convocatòria. En la mesa electoral es trobarà l'urna, la qual oferirà suficients garanties. Constituïda la mesa electoral, la presidència indicarà l'inici de la votació, i a l'hora prevista per a finalitzar, es tancaran les portes de la sala i només podran votar els qui es troben dins de la sala.

Els i les votants utilitzaran exclusivament una papereta. Les paperetes seran de color blanc, en grandària DIN A-5, amb font majúscula Arial 12, de color negre (automàtic) amb interlineat doble i la seua confecció anirà a càrrec del col·legi. Prèvia identificació dels votants, s'entregarà la papereta al president o presidenta de la mesa, qui la depositarà en l'urna, en presència del votant. El secretari o secretària de la taula assenyalarà en el cens electoral els que vagen depositant el seu vot.

A continuació, i prèvia comprovació a la no emissió del vot personal, s'introduiran dins de l'urna els vots que hagen arribat per correu amb els requisits establits en l'article 35.3 dels presents estatuts.

6. Acabada la votació, es procedirà a l'escrutini. Seran declarades nul·les aquelles paperetes que continguen raspadures, ratllades o anotacions. Finalitzat l'escrutini, s'alçarà acta del resultat, que serà firmada per tots els membres de la mesa, i que el president o presidenta de la mateixa farà pública.

Els membres triats per a la junta de govern, prendran possessió dels càrrecs en un termini màxim de quinze dies naturals la data de l'elecció. La junta de govern eixint, romandrà en funcions fins a este moment. El col·legi comunicarà a la conselleria competent en matèria de col·legis professionals de la Comunitat Valenciana, la composició i càrrecs a exercir pels electes després de les primera reunió de la nova junta, seguint les formalitats legals corresponents.

TÍTOL IV

Del règim econòmic

Article 36. Règim econòmic del col·legi

El col·legi té capacitat per a la titularitat, gestió i administració de béns i drets adequats per al compliment de les seues finalitats. L'activitat econòmica es realitzarà d'acord amb el procediment pressupostari.

Article 37. Recursos del col·legi.

Els recursos del col·legi estan constituïts per:

Recursos ordinaris:

a) Les quotes i els drets d'incorporació fixats per l'assemblea general.

b) Les quotes ordinàries periòdiques que fixe l'assemblea general.

c) Els drets i les quotes que, eventualment, fixe la junta de govern pels servicis col·legials.

d) Els rendiments dels béns i drets que constituïsquen el patrimoni col·legial, així com els rendiments dels fons dipositats en els seus comptes o carteres.

e) Qualsevol altre legalment possible de semblants característiques.

Recursos extraordinaris:

a) Les derrames o aportacions extraordinàries aprovades per l'assemblea general.

b) Les subvencions o donacions de qualsevol tipus de procedència pública o privada.

c) En general, els increments patrimonials legítimament adquirits.

d) Qualsevol altre que legalment procedira.

Article 38. Pressupost i administració del col·legi

La junta de govern presentarà anualment per a la seua aprovació a l'assemblea general:

a) La liquidació del pressupost de l'exercici anterior. L'inventari, el balanç i el compte de resultats, junt amb la memòria detallada de l'activitat col·legial i la memòria de gestió econòmica.

b) L'informe d'auditoria externa, quan corresponga.

c) El pressupost per a l'exercici següent. Una vegada aprovades les partides d'este pressupost, només podran ser modificades per circumstàncies excepcionals per acord de l'assemblea general reunida en sessió extraordinària convocada a este efecte.

d) Totes les persones col·legiades podran examinar els comptes del col·legi durant els quinze dies naturals anteriors a la data de celebració de l'assemblea general que haja d'aprovar-les.

e) Els dits documents hauran de presentar-se anualment al Registre de Col·legis Professionals i de Consells Valencians de Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana per al seu depòsit.

Article 39. Dissolució o reestructuració del col·leg

La fusió, absorció o dissolució del col·legi, haurà d'acordar-se per majoria qualificada de dos terços de l'assemblea general, reunida en sessió extraordinària. L'acord de fusió, absorció o dissolució haurà de remetre's a la conselleria competent en matèria de col·legis professionals de la Generalitat, per a la tramitació del corresponent projecte de llei, el qual contindrà les mesures corresponents a la liquidació del patrimoni del col·legi.

TÍTOL V

De la facultat disciplinària i

del règim de distincions i premis

Article 40. Règim disciplinari

1. La potestat disciplinària del col·legi sobre els col·legiats i col·legiades que incórreguen en infraccions en l'exercici de la professió o en la seua activitat corporativa açò és, els presents Estatuts, el reglament de règim intern, el codi deontològic, o els acords dels òrgans d'este col·legi, es desenrotllarà d'acord amb els principis que regixen la potestat sancionadora de les administracions públiques, i que per la seua naturalesa siguen aplicables a la corporació.

Ningú podrà ser sancionat disciplinàriament sense que s'haja tramitat el procediment corresponent.

El règim disciplinari en estos estatuts s'entén sense perjuí de les responsabilitats civils i penals en què els col·legiats i col·legiades puguen incórrer.

2. Les faltes es classificaran com lleus, greus i molt greus.

Són faltes lleus:

a) Les accions d'incompliment dels estatuts i altres normes col·legials, així com també la vulneració dels deures professionals i principis deontològics de la professió, amb absència de dol.

b) La falta de comunicació al col·legi de les modificacions en les dades personals i professionals de la persona col·legiada en el període establit.

c) La realització d'actes desconsiderats cap als companys i companyes, el col·legi i els seus òrgans rectors.

d) La falta de pagament de les quotes corresponent a un període inferior a l'any de col·legiació.

Són faltes greus:

a) La comissió de tres faltes lleus.

b) La realització d'actes professionals manifestament incorrectes pels quals resulte perjudicat el pacient.

c) El cometre actes de desconsideració deliberada contra companys i companyes, el col·legi o els seus òrgans rectors, i amb entitat suficient per a ser considerada així.

d) La falta de pagament de les quotes corresponent a un període superior a l'any de col·legiació.

e) No indicar de forma clara i visible el número d'identificació col·legial en tots els seus treballs i actuacions.

f) Violar, per part dels seus membres, el secret impost en les reunions de la junta de govern.

g) Els actes de competència deslleial.

Són faltes molt greus:

a) La comissió de tres faltes greus.

b) L'encobriment o promoció de l'intrusisme professional en qualsevol de les seues facetes.

c) La comissió de delictes dolosos en qualsevol grau de participació, com a conseqüència de l'exercici de la professió, prèvia resolució judicial ferma.

d) Les accions d'incompliment dels Estatuts i altres normes col·legials, així com també la vulneració dels deures professionals i principis deontològics de la professió, de forma deliberada, intencionada i/o fraudulenta.

Article 41. Expedient disciplinari

1. La imposició de qualsevol sanció disciplinària, exigix la formació i tramitació prèvia de l'expedient disciplinari corresponent. L'expedient s'ha d'ajustar a les normes següents:

a) Inici.

El procediment s'iniciarà per acord de la junta de govern, ja siga per iniciativa pròpia o com a conseqüència d'una denúncia formulada per qualsevol membre, persona o entitat pública o privada. La junta de govern, quan reba una denúncia o tinga coneixement d'una suposada infracció, podrà, prèvia designació de la comissió instructora, acordar la instrucció d'informació reservada abans de decidir la incoació de l'expedient o, si és procedent, que s'arxiven les actuacions sense recurs ulterior. Durant el període d'informació reservada o en qualsevol moment del procediment en què la comissió instructora estime que hi ha identitat de subjecte, fet i fonament entre la presumpta infracció col·legial i una possible falta o delicte, ha de comunicar-ho a la junta de govern del col·legi perquè esta trasllade de les actuacions al ministeri fiscal. Això no impedix la continuació de la tramitació del procediment disciplinari fins que es dicte proposta de resolució, moment en què se suspendrà la tramitació a l'espera de la resolució sobre la possible comissió del delicte o falta.

Totes les actuacions relatives a la tramitació de l'expedient, aniran a càrrec d'una comissió instructora composta per tres persones triades per la junta de govern d'entre els col·legiats i col·legiades. La incoació de l'expedient, així com el nomenament dels membres integrants de la comissió instructora es notificaran al presumpte responsable.

b) Instrucció.

Correspon a la comissió instructora practicar totes les proves i actuacions que considere necessaris per a la determinació precisa dels fets i de les responsabilitats susceptibles de sanció, donant audiència al presumpte responsable, disposant este d'un termini de quinze dies naturals per a formular al·legacions, presentar els documents que considere convenients per a la seua defensa i proposar la prova.

En el mateix termini, la comissió instructora haurà de convocar al col·legiat inculpat per a rebre la seua declaració sobre els fets, a la qual, l'inculpat podrà assistir acompanyat d'un assessor. De dita compareixença haurà d'estendre's acta, en la qual haurà de constar:

- Lloc, data i hora de l'inici i del final de la compareixença.

- Persones presents.

- Qüestionari de preguntes formulades per la comissió instructora, respostes i altres manifestacions del presumpte inculpat.

- Documents o elements de juí aportats perquè s'incorporen a l'acta.

- Qualsevol altra circumstància rellevant.

- L'inculpat té dret a guardar silenci i a ser assistit per la persona que elegisca.

De la incompareixença de l'inculpat o del seu silenci, no es derivarà cap perjuí per a este.

Rebudes les al·legacions o transcorregut el termini fixat en el punt anterior, la comissió instructora pot acordar l'obertura d'un període de prova per un termini no superior a trenta dies naturals ni inferior a deu dies naturals.

Els fets rellevants per a la decisió del procediment, poden acreditar-se per qualsevol mitjà de prova admissible en dret.

La comissió instructora, únicament pot denegar l'admissió i la pràctica de proves que, per la seua relació amb els fets, no puguen alterar la resolució final a favor del presumpte responsable. La denegació serà sempre motivada.

La pràctica de les proves s'ajustarà al que disposa l'article 81 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

Una vegada conclòs el tràmit d'al·legacions i de prova, la comissió instructora formularà la proposta de resolució que haurà de notificar a l'inculpat.

La proposta de resolució, contindrà els elements de fet i de dret determinants de la falta i de la responsabilitat, o bé la declaració que esta no existix.

Si s'observa responsabilitat, la proposta haurà de contindre:

- La indicació, quan corresponga, de si hi ha circumstàncies modificatives de la responsabilitat.

- Les raons, si fa el cas, per les quals no es van admetre les proves sol·licitades pel presumpte culpable.

- La qualificació de la falta com lleu, greu o molt greu.

- La sanció proposada.

- Els pronunciaments relatius a l'existència i a la reparació de danys i perjuís que resulten acreditats.

Una vegada rebuda la proposta de resolució, l'inculpat disposarà de quinze dies naturals per a formular noves al·legacions i presentar els documents o altres elements de juí que estime pertinents. En el mateix termini, es posarà a disposició de l'inculpat, l'expedient complet, perquè puga consultar-ho amb assistència, si fa el cas, dels assessors que necessite.

Formulades les al·legacions o transcorregut el termini per a això, es declararà conclusa la fase d'instrucció i es remetran les actuacions a la junta de govern, qui haurà de resoldre. Conclosa la fase d'instrucció, no s'admetran les al·legacions que formule l'interessat ni es prendran en consideració.

c) Resolució.

La resolució que pose fi al procediment, serà motivada i resoldrà totes les qüestions plantejades en l'expedient. No es podrà dictar per delegació, ni es podrà delegar la seua firma, que correspon al president o presidenta de la junta de govern.

La resolució, a més d'incloure els elements exigits legalment, haurà de contindre els pronunciaments derivats de la proposta de resolució. Especialment haurà de fixar els fets, la persona responsable, la valoració de les proves practicades, la falta o faltes comeses i la sanció o sancions que s'imposen, o bé declararà que no es deriva cap responsabilitat.

La resolució es notificarà a l'inculpat, amb els requisits legalment exigits, i si fa el cas, al firmant de la denúncia.

Contindrà també, quan procedisca, els pronunciaments necessaris sobre l'exigència de reposar la situació alterada per l'infractor al seu estat originari, i sobre l'eventual indemnització per danys i perjuís causats, sempre que la seua quantia quede determinada en el procediment.

Contra la resolució que posa fi al procediment disciplinari, pot interposar-se directament recurs contenciós administratiu.

Les sancions disciplinàries imposades per la resolució, hauran d'executar-se en els termes impostos i en el termini d'un mes, llevat que, per causes justificades, la resolució establisca un altre distint.

Així mateix, les sancions disciplinàries imposades, hauran d'anotar-se en l'expedient personal del col·legiat, indicant les faltes que les han motivat.

La cancel·lació de les anotacions precedents es produirà d'ofici o a sol·licitud de l'interessat, una vegada transcorregut el termini de prescripció corresponent.

A l'efecte de reincidència, no es computaran les sancions cancel·lades o que hagueren pogut ser-ho per haver transcorregut el termini de prescripció.

2. Procediment abreviat. El procediment abreviat s'utilitzarà exclusivament quan els fets que justifiquen el seu inici puguen ser constitutius de faltes lleus. Si en el transcurs del procediment es considera que els fets poden ser constitutius d'infracció greu o molt greu, es remetran les actuacions a la junta de govern, la qual, amb l'acord previ d'acceptació, reiniciarà el procediment o ho continuarà en el tràmit en què s'haguera interromput. La junta de govern, sentirà prèviament a l'inculpat o inculpada i li concedirà un termini de cinc dies naturals per a presentar al·legacions.

El procediment s'iniciarà amb els mateixos requisits regulats en la lletra a) d'este mateix article.

En el termini comú de quinze dies naturals, l'instructor o instructora, que serà triat entre la junta de govern, haurà de portar a terme les actuacions i diligències que considere necessàries per a determinar els fets i la responsabilitat susceptible de sanció. L'inculpat o inculpada podrà formular al·legacions i presentar els documents que estime convenients per a la seua defensa i consultar l'expedient. La proposició i la pràctica de prova hauran de realitzar-se en el mateix termini.

Concloses les actuacions referides en el paràgraf anterior, l'instructor o instructora, podrà convocar al presumpte o presumpta responsable, per a rebre la seua declaració, acte que ha de realitzar-se en el termini de cinc dies. L'acta de compareixença haurà de contindre les indicacions previstes en el punt b) d'este article. L'inculpat o inculpada, té dret a guardar silenci i a ser assistit o assistida per la persona que haja triat.

En els cinc dies naturals següents, l'instructor o instructora haurà de formular la proposta de resolució, d'acord amb el que establix este article per al procediment ordinari, i sense més tràmit, el president o presidenta de la junta de govern, dictarà una resolució.

3. Caducitat del procediment disciplinari. El procediment es resoldrà en el termini d'un any a comptar de la data d'inici d'este, o de seixanta dies naturals si la sanció ha d'imposar-se per falta lleu.

S'entén caducat el procediment i es procedirà d'ofici a l'arxivament de les actuacions, una vegada transcorregut un mes des del venciment del termini en què s'havia de dictar una resolució.

S'exceptua de l'anterior, els casos en què se suspenga el procediment o es paralitze per causa imputable a l'interessat. En estos casos, s'interromprà el còmput del termini per a resoldre.

Article 42. Sancions

Les sancions que es poden imposar són:

a) Per faltes lleus: amonestació verbal, reprensió privada i/o amonestació escrita.

b) Per faltes greus: amonestació per escrit amb advertència de suspensió de la condició col·legial i de l'exercici professional durant un termini no superior a noranta dies naturals i/o suspensió per a l'exercici de càrrecs col·legials en la junta de govern per un termini no superior a cinc anys. Els membres de la junta de govern, que violen el secret imposat en les reunions d'este òrgan de govern seran sancionats amb la pèrdua de la qualitat de membres de la junta de govern.

c) Per faltes molt greus: suspensió de la condició col·legial i de l'exercici professional per un termini superior a noranta dies naturals i no superior a un any, inhabilitació permanent per a l'exercici de càrrecs col·legials directius i/o expulsió del col·legi amb privació de la condició col·legial.

Article 43. Prescripció de faltes i sancions

El període de prescripció de les faltes serà de sis mesos per a les lleus, dos anys per a les greus i quatre anys per a les molt greus, interrompent-se la prescripció per l'inici del procediment disciplinari.

La persona sancionada podrà demanar a la junta de govern la seua rehabilitació amb les consegüents cancel·lacions de la nota en el seu expedient. Esta petició, es podrà realitzar en el termini de tres mesos si la falta fóra lleu, en el termini d'un any si la falta fóra greu, en el termini de dos anys si la falta fóra molt greu i si haguera sigut expulsada, en el termini de set anys, des de la data de l'inici del compliment de la sanció.

El període de prescripció de les sancions serà de sis mesos per a les lleus, dos anys per a les greus i quatre anys per a les molt greus, sempre que des del col·legi no hi haja hagut una acció que l'interrompa.

Article 44. Règim honorífic

La junta de govern podrà acordar la concessió de premis, recompenses i condecoracions a les persones que hagen pogut fer-se creditores.

TÍTOL VI

Del règim jurídic

Article 45. Règim d'impugnació

1. Tots els actes i resolucions del Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes que estiguen subjectes al dret administratiu són susceptibles dels recursos establits legalment en la via administrativa.

Contra les resolucions dels recursos que posen fi a la via administrativa es podrà recórrer davant de l'orde jurisdiccional contenciós-administratiu.

En matèria de recursos s'apliquen els articles 55 i següents del Decret 4/2002, de 8 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de desplegament de la llei 6/1997, de 4 de desembre, de la Generalitat Valenciana, de Consells i Col·legis Professionals de la Comunitat Valenciana.

2. La resta d'actes, acords i resolucions del col·legi que no estiguen subjectes al dret administratiu es regiran per la legislació civil, laboral o altres, segons els siguen aplicables.

4. Els actes, acords i resolucions del col·legi, són immediatament executius, però d'acord amb la Llei 30/1992, de 26 de novembre, reguladora del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, l'òrgan que l'haja acordat podrà, a petició de la persona recurrent o d'ofici, acordar la suspensió de l'execució mentre no siga ferm l'acte impugnat.

5. Es notificaran a les persones col·legiades les resolucions i actes dels òrgans col·legials, que afecten els seus drets i interessos, per qualsevol mitjà que permeta tindre constància de la seua recepció, així com la data, la identitat i el contingut de l'acte notificat.

6. Són nuls de ple dret els actes dels òrgans col·legials que incórreguen en alguns dels supòsits que establix l'article 62 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, reguladora del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.

7. Són anul·lables els actes dels òrgans col·legials que incórreguen en els supòsits establits en l'article 63 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, reguladora del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, així com aquells que suposen una infracció dels presents estatuts.

8. Conforme establix la disposició transitòria primera de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, reguladora del Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, l'actuació del CODiNuCoVa, s'ajustarà a la legislació específica, i fins que esta no es complete, li seran aplicables les prescripcions de la dita llei, en allò que siga procedent.

TÍTOL VII

De l'extinció del Col·legi

Article 46. Dissolució o extinció

El CODiNuCoVa té voluntat de permanència, i està constituït indefinidament per al compliment dels seus fins.

No obstant això, l'assemblea general podrà decidir la seua dissolució, sempre que concórrega alguna de les circumstàncies previstes en la Llei 6/1997, de 4 de desembre, de Col·legis i Consells Professionals de la Comunitat Valenciana publicada en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, de 9 de desembre de 2007, el Decret 4/2002, de 8 de gener, pel qual s'aprova el Reglament de Desplegament de la Llei 6/1997, de 4 de desembre, així com per les lleis o reglaments autonòmics que es troben en vigor, o s'acredite la impossibilitat permanent de complir els seus fins, adoptant-se tal decisió per majoria de dos terços del cens col·legial.

Disposició addicional única

En allò no previst en els presents estatuts, caldrà ajustar-se al que disposa la legislació de la Comunitat Valenciana en matèria de col·legis professionals i, si fa el cas a la legislació bàsica de l'Estat.

Disposició final única.

Els presents estatuts entraran en vigor l'endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Mapa web