Ficha disposicion

Ficha disposicion





ORDRE 8/2015, de 23 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores i es determina el Programa de Formació per a l'Ocupació per a la realització d'accions formatives dirigides prioritàriament a persones ocupades.



Texto
Texto Texto2
Publicat en:  DOGV núm. 7666 de 26.11.2015
Número identificador:  2015/9598
Referència Base de Dades:  009224/2015
 



ORDRE 8/2015, de 23 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'aproven les bases reguladores i es determina el Programa de Formació per a l'Ocupació per a la realització d'accions formatives dirigides prioritàriament a persones ocupades. [2015/9598]

Article 1. Objecte

Article 2. Tipologia i duració dels programes de formació

Article 3. Entitats beneficiàries

Article 4. Obligacions de l'entitat beneficiària

Article 5. Instrucció

Article 6. Criteris de valoració de sol·licituds

Article 7. Determinació de la subvenció

Article 8. Proposta de resolució i tràmit d'audiència

Article 9. Resolució de concessió i circumstàncies modificatives

Article 10. Subcontractació dels programes formatius

Article 11. Normes sobre la impartició dels cursos

Article 12. Control, seguiment i supervisió

Article 13. Avaluació de l'eficàcia i impacte de la formació

Article 14. Avaluació de la qualitat de la formació

Article 15. Persones participants

Article 16. Certificació de la formació

Article 17. Elegibilitat de la despesa, justificació i liquidació econòmica de les subvencions

Article 18. Bestreta de la subvenció

Article 19. Reintegrament de les subvencions

Article 20. Ajudes als participants desocupats

Article 21. Gestió

Article 22. Normativa aplicable

Disposició addicional única. Dispensa de l'obligació de notificació



Disposició final primera. Facultats de la Direcció General del SERVEF

Disposició final segona. Entrada en vigor

Annex únic a les bases reguladores. Accions de teleformació no certificable





PREÀMBUL



La formació per a l'ocupació té, entre les seues finalitats, proporcionar a les persones treballadores, tant a les desocupades com a les ocupades, la formació que puguen necessitar al llarg de la seua vida laboral, a fi que obtinguen els coneixements i les pràctiques adequats als requeriments que, en cada moment, necessiten les empreses, i que contribuïsca al desenvolupament d'una economia basada en el coneixement, que permeta optimitzar la millora de la capacitació, la millora de l'ocupabilitat professional i la promoció individual de treballadors i treballadores.

Constitueixen principis generals de la formació dirigida a persones treballadores ocupades: el protagonisme dels agents socials en el seu desenvolupament; la unitat de mercat de treball i la llibertat de circulació dels treballadors i treballadores en el desenvolupament de les accions formatives, tant dins del territori espanyol com en l'àmbit de la Unió Europea, i la consideració d'aquesta formació com a instrument essencial per a garantir la formació al llarg de la vida.

La Llei Orgànica 5/2002, de 19 de juny, de les Qualificacions i de la Formació Professional, estableix que l'aprenentatge permanent és un element essencial en la societat del coneixement. Aquesta llei inclou dins de l'àmbit de la formació professional, entre altres ensenyaments, els orientats a la formació dels treballadors i treballadores ocupats en les empreses que permeten l'adquisició i l'actualització permanent de les competències professionals.

El Reial Decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació té com a objecte oferir als treballadors, tant ocupats com desocupats, una formació ajustada a les necessitats del mercat de treball i que atenga els requeriments de productivitat i competitivitat de les empreses i les aspiracions de promoció professional i desenvolupament personal dels treballadors, de manera que els capacite per a l'exercici qualificat de les distintes professions i per a l'accés a l'ocupació. Entre les iniciatives que arreplega el reial decret esmentat s'inclouen els programes de formació dirigits prioritàriament a treballadors ocupats, que es regulen en aquesta ordre de convocatòria.

L'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, per la qual es desenvolupa el Reial Decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, desenvolupa la formació d'oferta amb l'objectiu d'integrar i de donar un tractament coherent i unitari a tota la formació d'oferta dirigida al conjunt dels treballadors, ocupats i desocupats, i regula les bases que han de regir la concessió de subvencions públiques destinades a finançar aquesta formació per les diferents administracions públiques en el seu àmbit de gestió.



El Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, regula els certificats de professionalitat, i cada un dels corresponents annexos dels reials decrets que regulen els diversos certificats de professionalitat, publicats d'acord amb la família professional en què s'enquadren, estableixen per a la impartició els requisits que han de reunir els formadors, els espais, les instal·lacions i els equipaments necessaris per a la realització de les accions formatives, així com l'adquisició de la competència professional corresponent, els criteris d'accés dels alumnes, el contingut i les característiques dels mòduls de pràctiques professionals no laborals (formació en centre de treball), i l'avaluació contínua de l'alumnat.



La Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, regula els requisits de concessió i justificació de les subvencions concedides en l'Administració de l'Estat. En aquesta llei s'arrepleguen articles que tenen caràcter bàsic, per la qual cosa són aplicables a la normativa en aquesta comunitat autònoma i, conseqüentment, a aquesta ordre de convocatòria.

De conformitat amb el que estableix la redacció vigent de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, el procediment de concessió de les subvencions públiques destinades a finançar l'execució dels programes de formació d'àmbit estatal dirigits prioritàriament a les persones ocupades s'iniciarà d'ofici per mitjà de convocatòria pública realitzada per l'òrgan competent de la respectiva comunitat autònoma, que serà publicada en el diari oficial corresponent i de les disposicions que siguen aplicables, d'acord amb el que preveuen les disposicions transitòries de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.



En desplegament del que preveu la normativa esmentada, són objecte de subvenció en aquesta convocatòria els programes de formació a desenvolupar per centres de formació acreditats o inscrits en el Registre de Centres i Entitats de Formació Professional per a l'Ocupació de la Comunitat Valenciana, creat mitjançant l'Ordre 22/2014, de 8 de juliol, de la Conselleria d'Economia, Indústria, Turisme i Ocupació. Així mateix, la convocatòria preveu la concessió d'ajudes a les persones desocupades que participen en els programes de formació dirigits prioritàriament a les persones ocupades.

D'una altra part, l'experiència acumulada en el desenvolupament de les successives convocatòries corresponents a la iniciativa de formació d'oferta aconsella, en l'actual conjuntura de crisi econòmica, centrar la gestió en criteris d'eficiència i economia en l'assignació i control dels recursos públics.

Així mateix, s'adequa la relació de sectors susceptibles de formular programes de formació a aquells que es considera que mostren un comportament més positiu per a intentar potenciar-los a través de la formació, amb l'objectiu d'aconseguir que els dits programes tinguen una major incidència en els sectors afectats, i tractar d'anticipar d'aquesta manera la formació al nou model productiu.

Finalment, alineant-se amb els objectius establits en el Pla Anual de Política d'Ocupació, integrats, al seu torn, en els distints àmbits de l'Estratègia Espanyola d'Activació per a l'Ocupació 2014-2016, defineix entre els seus objectius estratègics la millora efectiva de l'ocupabilitat dels valencians, i fixa com un dels seus objectius específics, el de millorar la qualificació professional dels treballadors al llarg de tota la seua vida laboral i que aquesta responga a les necessitats dels sectors econòmics valencians presents i futurs.

Aquestes bases es dicten fent ús de les competències d'autoorganització de la Generalitat i de les especialitats de procediment administratiu que se'n deriven, d'acord amb el que preveu l'article 49.1.1a i 3a de l'Estatut d'Autonomia, així com aquelles el desenvolupament de les quals està reservat a les comunitats autònomes d'acord amb la legislació bàsica estatal en matèria de subvencions continguda en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Per tot l'anterior, fent ús de les facultats que em confereixen la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, i el Decret 157/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s'aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, de conformitat amb el Consell Valencià de Formació Professional i oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana,





ORDENE



Article 1. Objecte

1. L'objecte d'aquesta ordre és l'aprovació de les bases reguladores de les ajudes per a la realització de programes de formació dirigits, almenys en un 60 per cent, per a treballadors ocupats i que compten, també, amb un mínim del 20 per cent de treballadors desocupats.

2. La concessió de les subvencions es farà en règim de concurrència competitiva, respectant els principis d'objectivitat, igualtat, transparència i publicitat, per a centres o entitats de formació acreditats o inscrits.



3. Aquestes ajudes són incompatibles amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals.



Article 2. Tipologia i duració dels programes de formació

1. Es podran convocar programes de formació a desenvolupar per entitats i centres de formació acreditats o inscrits, de la tipologia següent:

a) Programes de formació intersectorials integrats per accions formatives dirigides tant a l'adquisició de competències transversals com de competències específiques en les distintes famílies professionals per al reciclatge i la requalificació dels treballadors i treballadores, inclosa la formació dirigida a la capacitació per a la realització de funcions pròpies de la representació legal de les persones treballadores.



b) Programes de formació sectorials integrats per accions formatives (especialitats) dirigides a la formació de persones treballadores en un dels sectors especificats en cada convocatòria.

c) Programes de formació intersectorials dirigits a les persones treballadores i sòcies de l'economia social.

d) Programes de formació intersectorials dirigits a les persones treballadores autònomes.

2. En cada convocatòria es determinaran les accions formatives que es poden sol·licitar per a aqueixa convocatòria, indicant-hi la durada i la modalitat d'impartició. En el cas que les accions formatives es referisquen a un certificat de professionalitat, podran programar-se els mòduls i/o unitats formatives d'aquestes. En tot cas, tindran caràcter prioritari les accions formatives (especialitats) dirigides a la modernització de processos, béns i serveis; la formació dirigida a les àrees prioritàries d'internacionalització de les empreses, l'emprenedoria, la innovació i el desenrotllament tecnològic dels processos productius. D'acord amb el que preveu la disposició transitòria segona de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, tindran, així mateix, la consideració de prioritàries aquelles relacionades amb les competències d'idiomes, ofimàtica i tecnologies de la informació i la comunicació, coneixements financers, jurídics i del funcionament de les administracions públiques. Almenys el 30 per cent de l'alumnat de cada programa haurà de rebre accions de tipus presencial en exclusiva.



3. Els programes de formació s'organitzaran per a grups (cursos) de com a mínim 10 participants. Aquests grups (cursos) no podran superar, en cap moment, el nombre d'alumnes per als quals el centre estiga acreditat en l'especialitat o especialitats impartides.

4. Els programes de formació s'ajustaran al que estableix l'article 16 de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, i s'hi haurà d'especificar la modalitat d'impartició.

5. Quan es tracte de formació conduent a l'obtenció de certificats de professionalitat, haurà d'adequar-se a la normativa reguladora d'aquests certificats establida en el Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i en l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, que el desenvolupa, i els centres de formació hauran d'estar acreditats per a la impartició de la corresponent modalitat per l'administració laboral competent.

6. La impartició dels cursos de formació únicament es podrà iniciar a partir de la notificació de la resolució de concessió de la subvenció.





Article 3. Entitats beneficiàries

1. Només podran ser entitats beneficiàries d'aquestes ajudes els centres o entitats de formació acreditats o inscrits en el Registre de Centres i Entitats de Formació Professional per a l'Ocupació de la Comunitat Valenciana, que disposen del corresponent nombre de cens en la data de publicació de la convocatòria.

2. Les convocatòries regularan la forma i el termini en què hauran de presentar-se les sol·licituds.

3. Quan l'entitat beneficiària sol·licite una acció formativa de les determinades en la convocatòria no incloses en el fitxer d'especialitats del Servei Públic d'Ocupació Estatal, haurà d'aportar-se, junt amb la sol·licitud d'ajudes, una declaració responsable del representant de l'entitat sobre la disposició d'instal·lacions i recursos humans suficients que en garantisquen la solvència tècnica per a impartir la formació, tant teòrica com pràctica, així com la seua qualitat.

4. Les convocatòries d'ajudes que es dicten a l'empara d'aquestes bases reguladores podran limitar el nombre de sol·licituds d'ajudes a presentar per a cada tipus de programa per les entitats que hi participen.





Article 4. Obligacions de l'entitat beneficiària

A més de les arreplegades en l'article 4 de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, i la resta de normativa aplicable, són obligacions de les persones beneficiàries:

1. Complir en la impartició de les accions formatives les prescripcions que els siguen aplicables en virtut de disposició legal o reglamentària, inclosa l'obligació d'impartir la formació en els espais i amb els mitjans formatius acreditats per al dit fi.

2. Facilitar el seguiment de la participació de les persones participants, de l'aprenentatge i la seua avaluació i corresponsabilitzar-se'n, així com la investigació de metodologies i eines necessàries per a la posada al dia del sistema de formació per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

3. Conservar els documents justificatius de l'aplicació dels fons rebuts, inclosos els documents electrònics, mentre puguen ser objecte d'actuacions de comprovació i control durant un període mínim de sis anys.

4. Acceptar la seua inclusió en la llista d'entitats beneficiàries que es publicarà d'acord amb el que preveu l'article 18.1 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i donar a conéixer de manera inequívoca que es tracta d'una acció subvencionada pel SERVEF i, si és el cas, el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social (Servei Públic d'Ocupació Estatal), de conformitat amb les instruccions i els models que a aquest efecte subministre la direcció general competent en matèria de formació per a l'ocupació, d'acord amb el que preveu el número 4 del mateix article.

5. Mantenir les exigències tecnicopedagògiques, d'instal·lacions, equipament i mitjans humans tingudes en compte per a l'acreditació de l'especialitat.

6. Comprovar que les persones participants disposen dels requisits d'accés, o de les competències clau per a realitzar l'acció formativa en funció dels requeriments d'aquesta.

7. Portar compte separat de la subvenció concedida, obrint els subcomptes necessaris d'ingressos i despeses per cada acció subvencionada, i assignant en els subcomptes de despeses, si és el cas, la part corresponent de despeses comunes imputada a l'acció subvencionada. En el cas d'entitats subjectes a comptabilitat pública, aquesta obligació s'adequarà als sistemes de comptabilització corresponents.

8. Informar les persones interessades a participar de la correspondència de l'acció formativa amb un certificat de professionalitat (CP) o una acreditació parcial acumulable (APA).

9. No percebre cap quantitat de les persones participants.

10. Acreditar que està al corrent de les seues obligacions tributàries i davant de la Seguretat Social tant en la data de concessió com en la de pagament.

11. Acreditar no ser deutora per resolució ferma de procedència de reintegrament davant l'Administració pública, tant en la data de concessió com en la de pagament.

12. Comunicar a l'òrgan concedent l'obtenció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos que financen les activitats subvencionades.



13. Aconseguir dels participants de l'actuació les dades necessàries per al compliment de les obligacions derivades de l'article 125.2 d i e del Reglament 1303/2013, i de l'article 5 i l'annex I i II del Reglament 1304/2013, ambdós del Parlament Europeu i del Consell, de 17 de desembre de 2013.

14. Subscriure pel que fa a l'alumnat desocupat una pòlissa d'assegurança d'accident, amb caràcter previ a l'inici de l'acció formativa, que s'haurà d'ajustar tant al període de duració teoricopràctic de l'acció formativa, com al seu horari diari, i que haurà de cobrir les despeses d'accident in itinere, els riscos derivats de les visites de l'alumnat a empreses o altres establiments que s'organitzen en suport al desenvolupament de les accions formatives.

a) L'assegurança haurà de cobrir, segons siga el cas, tot el període formatiu i el mòdul de formació pràctica vinculat als certificats de professionalitat, si és el cas.

b) La dita pòlissa haurà de cobrir els danys que en ocasió de l'execució de la formació produïsquen els participants, i el SERVEF quedarà exonerat de qualsevol responsabilitat respecte d'això. A aquest efecte, la pòlissa d'assegurament de la responsabilitat civil davant de tercers es considerarà com a despesa relativa a l'execució de l'acció formativa.



c) Es podrà optar per subscriure una pòlissa d'assegurances col·lectives, amb les indicacions ja exposades, que cobrisca tot l'alumnat desocupat del projecte aprovat.

d) En cap cas, un participant podrà iniciar una acció formativa o un mòdul de formació pràctica sense que s'haja subscrit la pòlissa d'assegurança d'accidents, que haurà de contenir com a mínim les cobertures següents:

1r. Mort per accident.

2n. Invalidesa absoluta i permanent per accident.

3r. Invalidesa permanent parcial per accident, que serà la que corresponga segons barem.

4t. Assistència sanitària per accident amb cobertura equivalent a la de l'assegurança escolar.

15. En el cas d'accions formatives (especialitats) vinculades a certificats de professionalitat, complir tot el que estableixen el Reial Decret 34/2008, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i l'Ordre ESS/1897/2013, que el desenvolupa.

16. Complir la normativa sobre integració laboral de persones amb discapacitat o, si és el cas, l'exempció de la dita obligació, d'acord amb el que estableix el Decret 279/2004, de 17 de desembre, del Consell de la Generalitat (DOCV 4907, 21.12.2004).

17. Quan l'entitat beneficiària de la subvenció siga una persona jurídica privada, i la quantia en concepte d'ajudes o subvencions rebudes de l'Administració autonòmica o de qualsevol altra entitat enumerada en l'article 2 de la Llei 2/2015, de 2 d'abril, de la Generalitat, de Transparència, Bon Govern i Participació Ciutadana de la Comunitat Valenciana, durant el període d'un any, siga per un import superior a 10.000 euros, hi haurà de donar l'adequada publicitat, indicant-hi almenys l'entitat pública concedent, l'import rebut i el programa, activitat, inversió o actuació subvencionat. La difusió d'aquesta informació es farà preferentment a través de les corresponents pàgines web. En el cas que no disposen de pàgina web on fer la dita publicitat, hauran de complir aquesta obligació a través del portal que pose a la seua disposició la Generalitat.



Article 5. Instrucció

1. L'òrgan instructor del procediment serà el Servei de Gestió de Programes de Formació per a l'Ocupació.

Les sol·licituds seran sotmeses a una fase d'instrucció en què es verificarà el compliment dels requisits exigits.

S'inadmetran i arxivaran les sol·licituds que no tinguen algun dels requisits següents, sense perjudici del que disposa l'article 71 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, o norma que la substituïsca:

– Documentació acreditativa i identificativa de l'entitat sol·licitant i de la persona que en tinga la representació legal.

– Projecte dels cursos que es vol impartir en la forma indicada en aquesta ordre.

– Quantia de la subvenció sol·licitada.

2. D'acord amb el que estableix l'article 22 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, l'òrgan col·legiat en el procediment de concessió de subvencions sotmeses al règim de concurrència competitiva serà la comissió de valoració, els components de la qual seran designats per la persona que tinga la direcció del servei responsable de la instrucció, que actuarà com a president, o persona que la substituïsca.

Vocals: cinc persones tècniques del Servei de Gestió de Programes de Formació per a l'Ocupació.

Secretari: serà designat entre els anteriors per la comissió de valoració.



Article 6. Criteris de valoració de sol·licituds

La valoració de les sol·licituds es farà d'acord amb la metodologia de valoració pràctica que es determinarà en cada convocatòria, i té per objectiu l'anàlisi i la determinació de la qualitat de les diferents sol·licituds presentades, d'entre les àrees següents:

a) Adequació de l'oferta formativa a les accions/àrees prioritàries.



b) Capacitat acreditada de l'entitat sol·licitant per a desenvolupar el programa de formació que tindrà en consideració els aspectes següents:



b.1) Accions formatives de formació per a l'ocupació dirigides a persones ocupades en els dos últims anys

b.2) Mitjans materials de què disposa l'entitat sol·licitant per a la realització del programa formatiu.

b.3) Mitjans humans de què disposa l'entitat per a la realització del programa sol·licitat.

b.4) Valoració del desplegament i execució de les accions subvencionades.

b.5) Valoració del nombre de treballadors formats en accions precedents integrants de col·lectius prioritaris.

c) Abast del programa sol·licitat, respecte al nombre de treballadors participants.

d) Implantació territorial a la Comunitat Valenciana.

e) Aplicació de normes de qualitat.

f) Aplicació de mesures de responsabilitat social.



Article 7. Determinació de la subvenció

1. Per a fixar la quantia de la subvenció, s'aplicaran els mòduls econòmics màxims següents (cost per participant i hora de formació), segons la modalitat d'impartició de la formació:

a) Presencial: 8 euros.

b) Quan es tracte d'accions formatives de la modalitat de teleformació: 4 euros.

c) Mixta: s'aplicaran els mòduls corresponents a les hores de formació presencial o teleformació que tinga la concreta acció formativa considerada aplicant els mòduls indicats en les lletres a i b anteriors.



2. La subvenció estarà determinada pel pressupost establit i s'adjudicarà a les entitats beneficiàries, seguint l'ordre de puntuació obtinguda d'acord amb els criteris de valoració establits en l'article 6 d'aquestes bases, fins que s'esgote el crèdit pressupostari assignat. A aquests efectes, per als programes establits en l'article 2.1.b, programes sectorials, l'adjudicació de les subvencions es farà independentment per a cada un dels sectors convocats.

3. Quan es produïsca la renúncia d'algun dels beneficiaris, el crèdit pressupostari no aplicat podrà concedir-se, sense necessitat de nova convocatòria, a l'entitat sol·licitant o sol·licitants següents a aquella, per ordre de puntuació.

4. Per a la determinació del finançament addicional per a les ajudes a l'alumnat desocupat i amb discapacitats, es calcularà basant-se en les ajudes concedides pels conceptes esmentats en l'última convocatòria resolta, import que en cap cas es considerarà integrant del seu patrimoni.





Article 8. Proposta de resolució i tràmit d'audiència

1. En vista de la instrucció efectuada, es formularà una proposta de resolució provisional, de la qual es donarà audiència a l'entitat sol·licitant en el cas que l'import de la subvenció proposat siga inferior al sol·licitat. En el termini de 10 dies, aquella entitat podrà acceptar i reformular el programa de formació a la quantitat proposada o, formular-hi les al·legacions que crega oportunes. En tot cas, la reformulació haurà de respectar l'objecte, les condicions i la finalitat de la subvenció, així com les condicions previstes per a cada programa en l'article 2.

2. Tenint en compte allò que ha al·legat l'entitat sol·licitant en el tràmit d'audiència i la reformulació del programa de formació, si és el cas, l'òrgan instructor formularà la proposta de resolució definitiva.



3. Les convocatòries d'ajudes que es dicten a l'empara d'aquestes bases reguladores podran limitar l'import màxim que es pot concedir i/o el nombre màxim de grups (cursos) que s'hi pot aprovar per a cada sol·licitant.



Article 9. Resolució de concessió i circumstàncies modificatives

1. En vista de la proposta de resolució definitiva, la Direcció General del SERVEF o òrgan en qui delegue resoldrà el procediment.



El termini per a resoldre i notificar la resolució del procediment serà de sis mesos, comptats des de la data de publicació de la convocatòria. Si transcorregut el dit termini no s'haguera dictat una resolució, la sol·licitud s'entendrà desestimada per silenci administratiu.

2. A la resolució de concessió s'annexarà el corresponent programa de formació, les seues condicions d'execució, així com les accions formatives (especialitats) a desenvolupar i alumnat a formar. Així mateix, inclourà una quantia addicional amb l'import de les ajudes corresponents al nombre teòric d'alumnat desocupat i amb discapacitats que puguen assistir al programa de formació subvencionat, import que en cap cas es considerarà integrant del seu patrimoni.



3. D'acord amb el que preveu l'article 13.2 de l'Ordre TAS/718/2008, les entitats beneficiàries podran sol·licitar la modificació de la resolució original. L'execució de la modificació proposada només podrà ser iniciada a partir del moment en què es resolga. En aquestes modificacions no es podrà incloure cap acció formativa (especialitat) no prevista en la sol·licitud inicial.

Les entitats beneficiàries podran redistribuir el nombre de l'alumnat aprovat per a cada acció (especialitat) sense necessitat de sol·licitar-ne la modificació, sempre que no se supere, en cap cas, el 20 per cent de l'alumnat aprovat per a cada acció i que no supose disminució de la valoració tècnica obtinguda en la sol·licitud.

L'entitat beneficiària farà una última modificació en el nombre d'alumnes del programa aprovat, una vegada finalitzat, a fi d'ajustar-lo a l'execució real, dins dels límits arreplegats en el paràgraf anterior, en aquestes bases reguladores i en la resta de la normativa aplicable.



En el cas que per causes justificades resultara impossible el compliment d'alguna de les condicions tingudes en compte en la valoració dels projectes, d'acord amb el que preveu l'article 6, només es permetran modificacions quan se substituïsquen per altres que no impliquen disminució de la puntuació obtinguda en la valoració esmentada.





Article 10. Subcontractació dels programes formatius

Fent ús de l'habilitació prevista en l'article 17.2 de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, les entitats beneficiàries no podran subcontractar amb tercers l'execució de l'activitat formativa que els siga adjudicada. A aquests efectes, la contractació del personal docent per a la impartició de la formació no es considerarà subcontractació.



Article 11. Normes sobre la impartició dels cursos

1. La gestió d'aquestes ajudes correspondrà al Servei de Gestió de Programes de Formació per a l'Ocupació i als serveis territorials de formació per a l'ocupació de la província corresponent.

2. Per a l'execució del corresponent programa, es tindrà en compte el que preveu l'article 17 de l'Ordre TAS/718/2008.

3. En tot cas, l'execució dels programes s'iniciarà durant l'exercici pressupostari corresponent a cada convocatòria i haurà de finalitzar abans del 31 de juliol de l'exercici següent a aquesta.

4. No podrà iniciar-se cap curs que tinga com a finalitat donar accés a carnets professionals o altres activitats o professions regulades sense comptar prèviament amb la pertinent autorització administrativa, quan siga preceptiva d'acord amb la normativa corresponent.

5. La gestió de l'execució i justificació del programa formatiu s'efectuarà a través de l'aplicació informàtica establida a aquest efecte.

6. Les entitats beneficiàries hauran de remetre a l'òrgan gestor una «comunicació d'inici» de la formació que desenvoluparan, almenys 4 dies naturals abans de l'inici de cada un dels grups (cursos), especificant-hi lloc, data i horari de la realització, utilitzant la corresponent aplicació informàtica. Així mateix, en aquest mateix termini es comunicarà la relació nominal del professorat o personal tutor, que acreditarà en la forma prevista en l'article 13 del Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i en l'article 29 de l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, que el desenvolupa, el compliment dels requisits establits per a aquest personal quan es tracte de formació certificable. En el cas que es produïsca una incorporació posterior d'un altre docent, es comunicarà en el termini de tres dies naturals.

Es comunicarà la relació de participants que inicien el grup (curs), en els tres primers dies lectius. Abans d'arribar al 25 per cent de la duració de l'acció formativa, l'entitat podrà incorporar alumnat fins a completar el nombre que fixe la resolució de concessió, i substituir les baixes amb noves altes. Quan es tracte d'accions formatives vinculades a certificats de professionalitat, únicament se n'admetrà la substitució, sempre que no s'haja superat el dit percentatge, si es produïx durant els primers cinc dies lectius des de l'inici de l'acció formativa. Si es produïren abandonaments amb posterioritat, s'admetran disminucions per acció formativa de fins un 10 per cent del nombre de participants que les hagueren iniciat. Tot l'alumnat participant haurà d'estar donat d'alta en l'aplicació informàtica de gestió.



La falta de comunicació en els terminis mencionats o l'incompliment de les condicions establides en els apartats anteriors implicarà que el corresponent grup (curs) es considere no realitzat, llevat que la dita omissió es dega a causes imprevistes, degudament justificades i comunicades en el moment en què es produïsquen.



Article 12. Control, seguiment i supervisió

1. Amb el suport tècnic que amb aquesta finalitat puga demanar-se, l'òrgan gestor realitzarà actuacions de seguiment i control «en temps real» i «ex post».

De la mateixa manera, les entitats beneficiàries estaran sotmeses a les actuacions de fiscalització de la resta d'organismes de la Generalitat, estatals i comunitaris aplicables.

2. La direcció general competent en matèria de formació per a l'ocupació podrà demanar i revisar la documentació justificativa de les despeses efectivament realitzades corresponents a les accions formatives (especialitats) de cada programa formatiu.



Article 13. Avaluació de l'eficàcia i impacte de la formació

La direcció general competent en matèria de formació per a l'ocupació podrà fer una avaluació externa respecte de les accions de formació, gestionades a través dels programes de formació d'àmbit de la Comunitat Valenciana, tant pel que fa a la seua planificació (detecció de necessitats, definició d'objectius i organització de les accions) com a la seua execució (eficàcia, eficiència i impacte de la formació), amb la finalitat d'extraure conclusions que puguen servir per a introduir millores en el funcionament de la formació dirigida prioritàriament a persones ocupades, sense perjudici de les accions legals que pogueren resultar procedents en vista de l'avaluació externa indicada.





Article 14. Avaluació de la qualitat de la formació

En tot cas, les entitats beneficiàries realitzaran una avaluació i control de la qualitat de les accions formatives que executen sobre una mostra representativa de com a mínim el 5 per cent dels grups a què s'haja impartit la formació, incloses les pràctiques. Aquesta activitat podrà ser exercida per personal no docent. Els resultats d'aquesta avaluació els aportarà l'entitat beneficiària, junt amb la justificació de despeses.



Sense perjudici de la utilitat que aquestes avaluacions tenen per a les entitats beneficiàries i els centres o institucions impartidores de la formació, el Servef podrà requerir informació complementària, a fi d'analitzar la qualitat de les accions de formació desenvolupades en el marc dels programes de formació regulats en aquesta ordre. En el cas de formació conduent a l'obtenció de certificats de professionalitat, l'avaluació, el seguiment i el control de la qualitat de la formació, es farà en els termes i amb el contingut previst en el Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i en l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, que el desenvolupa.





Article 15. Persones participants

1. En els programes de formació subvencionats a càrrec d'aquesta ordre, el percentatge d'alumnat treballador ocupat haurà de ser almenys del 60 per cent dels participants en els dits programes.

L'alumnat desocupat participant en un programa de formació haurà d'estar inscrit com a desocupat en els centres SERVEF d'ocupació, i hauran de suposar un mínim del 20 per cent de l'alumnat participant en el programa.

Els interessats hauran de sol·licitar la seua participació en les accions formatives (especialitats) oferides en els distints programes de formació i utilitzaran per a això l'imprés de sol·licitud, que podrà obtenir-se a través de la pàgina web del SERVEF.

Les convocatòries regularan la forma i el termini en què hauran de presentar-se les sol·licituds.

Les sol·licituds de participació hauran de ser custodiades per les entitats beneficiàries de les subvencions i estar a disposició dels òrgans de control.

2. La selecció de l'alumnat participant la realitzarà l'entitat beneficiària, respectant en els programes de formació subvencionats els col·lectius prioritaris previstos en l'article 6.1 de l'Ordre TAS/718/2008, així com en els programes formatius de caràcter sectorial, persones treballadores procedents de sectors en crisi per al seu reciclatge i requalificació, d'acord amb el que preveu l'article 24.1 del Reial Decret 395/2007, de 23 de març.

Així mateix, tindran prioritat les persones treballadores contractades a l'empara de l'article 7 del Reial Decret Llei 3/2012, de 10 de febrer, de mesures urgents per a la reforma del mercat laboral, en el qual es regula la transformació dels contractes en pràctiques, de relleu i de substitució en indefinits.

Als efectes de facilitar el compliment del que preveu el segon paràgraf de l'article 6.2 del Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, en relació amb la realització de forma consecutiva de com a mínim una unitat formativa per any, es prioritzarà en la selecció de l'alumnat aquelles persones que en l'exercici anterior hagueren participat en el desenvolupament d'alguna unitat formativa de manera que se'ls facilite l'accés a la certificació del mòdul formatiu i l'acreditació de la unitat de competència corresponent.



L'acreditació dels aspectes esmentats acompanyarà la justificació econòmica, per mitjà de l'aportació d'un certificat de la persona que tinga la representació legal de l'entitat.

3. Quan es tracte de formació certificable, finalitzat el procés de selecció, s'alçarà acta, que firmaran la persona responsable del procés i la persona que tinga la representació legal de l'entitat beneficiària, on constaran les dades següents: persones preseleccionades, presentades a les proves amb el seu resultat, seleccionades i reserves. S'inclourà manifestació expressa que les persones candidates seleccionades compleixen els requisits formatius i professionals per a cursar amb aprofitament l'acció formativa, en els termes que preveu l'article 20 del Reial Decret 34/2008. Així mateix, si la persona candidata no tinguera el nivell formatiu mínim, se li hauran de fer les proves de competències clau que, si és el cas, corresponga. De totes aquestes incidències es deixarà constància en l'acta esmentada. En el termini de dos dies hàbils, es remetrà una còpia de l'acta a la direcció general competent en matèria de formació per a l'ocupació.

4. Les sol·licituds de participació de l'alumnat i la documentació relativa al procés de selecció seran custodiades per les entitats beneficiàries, que la posaran a disposició de l'Administració quan els siga requerida.

5. En tot cas, l'entitat beneficiària serà la responsable de la selecció, així com de comprovar que les persones participants disposen dels requisits d'accés o de les competències clau per a realitzar l'acció formativa en funció dels requeriments d'aquesta.

6. L'alumnat no podrà participar en més de 3 grups (cursos) del mateix programa, exceptuant-ne la formació dirigida a l'obtenció d'un certificat de professionalitat.



Article 16. Certificació de la formació

El SERVEF, després de la petició telemàtica prèvia formulada per les entitats beneficiàries, expedirà el certificat individualitzat d'aprofitament de l'alumnat que haja superat el curs o algun dels seus mòduls, amb detall dels mòduls superats i la seua duració. Així mateix, es consignaran les dades de registre del certificat.

L'entitat beneficiària comunicarà a l'alumnat que té a la seua disposició els diplomes esmentats, en el termini màxim d'un mes, a partir de la data de recepció.

Si el curs es correspon totalment o parcialment amb un certificat de professionalitat, s'emetrà amb la sol·licitud prèvia de l'alumnat davant de la direcció general competent en matèria de formació per a l'ocupació el certificat de professionalitat o l'acreditació parcial acumulable de les unitats de competència que corresponguen. A aquest efecte, el centre que impartisca l'acció formativa presentarà davant de l'òrgan esmentat, en un termini no superior a tres mesos des de la finalització, les actes d'avaluació firmades i els documents on se'n reflectisquen els resultats amb el contingut previst en el Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, i en l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, que el desenvolupa.





Article 17. Elegibilitat de la despesa, justificació i liquidació econòmica de les subvencions

1. Els costos finançables seran els arreplegats en l'Ordre TAS/718/2008, per la qual es desenvolupa el Reial Decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, en matèria de formació d'oferta i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions destinades al seu finançament. En tot cas, la suma dels costos associats no podrà superar el 10 per cent dels costos de l'activitat formativa.

L'entitat beneficiària haurà d'aportar un informe econòmic que fonamente que els costos imputats a l'acció formativa s'ajusten al valor de mercat relacionat directament amb la modalitat i formació prevista a impartir. Aquest informe podrà ser valorat per un equip tècnic de l'òrgan instructor amb la finalitat d'apreciar motivadament si els costos aportats són acords o no als valors de mercat, tal com estableix l'article 33 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions (d'ara en avant LGS).

Pel concepte de costos d'auditoria es podrà imputar fins al 2 per cent de la quantia subvencionada per al programa formatiu, excloses les ajudes a l'alumnat fins al límit de 15.000 euros.

El concepte d'avaluació i control de la qualitat de la docència només serà elegible si s'ha especificat expressament en el projecte que acompanya la sol·licitud i en els mateixos termes. Aquesta activitat no podrà ser exercida per personal que haja impartit docència en la mateixa acció formativa. Per aquest subconcepte s'admetrà com a màxim el 5 per cent de la subvenció concedida.

En cap cas es permetrà la compensació entre els conceptes subvencionats.

El compte justificatiu es presentarà a través de l'aplicació informàtica que, si és el cas, es facilite.

Les ajudes a l'alumnat es justificaran d'acord amb el que preveu l'article 21 d'aquesta ordre.

2. Per a procedir a la justificació i posterior liquidació final de la subvenció, l'entitat beneficiària haurà d'omplir i remetre a l'òrgan gestor un compte justificatiu amb aportació d'un informe d'auditor, de conformitat amb el que estableix l'article 74 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, i d'acord amb l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig.

La revisió de la memòria econòmica per l'auditor comprendrà la totalitat de les despeses incorregudes en la realització de les activitats subvencionades i consistirà a comprovar els aspectes arreplegats en l'article 3.2.b de l'Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, anteriorment esmentada. A més, als efectes del que preveu l'article 73 del RLGS, comprovarà que l'entitat beneficiària hi ha estampillat l'original dels justificants i ha fet constar el número d'expedient i la quantia imputada.



El compte justificatiu, junt amb l'informe de l'auditor, haurà de remetre's en el termini màxim de dos mesos a partir de la finalització del corresponent programa. En el dit compte s'inclouran els documents següents:

a) Certificat d'execució del programa de formació, firmat per la persona que tinga la representació legal de l'entitat beneficiària, que serà generat per l'aplicació informàtica corresponent.

b) Certificat de costos, firmat per la persona que tinga la representació legal de l'entitat beneficiària, que serà generat per l'aplicació informàtica corresponent

c) En el cas que l'entitat beneficiària impute despeses de personal de suport, aportarà, d'acord amb les instruccions que li seran notificades abans de l'inici del programa formatiu, control d'assistència amb comunicats horaris del dit personal, junt amb una memòria justificativa dels treballs realitzats pel personal.

d) Declaració d'altres costos associats, si n'hi ha, que serà generada per l'aplicació informàtica corresponent.

e) Llistat d'imputacions per acció formativa (especialitat) i grup (curs), entitat beneficiària, que serà generat per l'aplicació informàtica que es designe.

f) Certificat positiu o negatiu sobre percepció d'altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos per a la mateixa finalitat, procedents de qualssevol administracions o ens públics o privats, nacionals, de la Unió Europea o d'organismes internacionals, firmat per la persona que tinga la representació legal de l'entitat beneficiària.

g) Memòria relativa a les actuacions d'avaluació i control, firmada per la persona que tinga la representació legal de l'entitat beneficiària.



h) Presentar les tres ofertes de diferents proveïdors d'acord amb el que preveu l'article 31.3 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, modificada per Llei 14/2011, d'1 de juny, de la Ciència, la Tecnologia i la Innovació. Quan l'elecció del proveïdor no recaiga en l'oferta econòmica més avantatjosa, haurà de justificar-se expressament en una memòria que respon a criteris d'eficiència i economia.

i) Justificant de devolució al SERVEF de la quantia de la subvenció no utilitzada si la quantitat justificada fóra inferior a la bestreta rebuda, l'ingrés de la qual s'haurà d'efectuar per mitjà de xec o transferència bancària al compte número 0049-1827-81-2410382871, el titular del qual és el SERVEF, identificant-hi el número d'expedient.

j) Identificació del subcompte d'ingressos on es comptabilitza la subvenció concedida. Relació de subcomptes de despeses utilitzades per a la gestió de la subvenció.

Tots aquests documents hauran de ser segellats pel responsable de l'auditoria que haja revisat el compte justificatiu.

L'informe de l'auditor haurà de cobrir el contingut que figura en l'annex III de la Resolució de 18.03.2011, del Servei Públic d'Ocupació Estatal, publicada en el BOE número 76, de 30.03.2011.

3. Quan la quantia subvencionada siga inferior a 100.000 euros, es presentarà en el termini màxim de dos mesos a partir de la finalització del corresponent programa, el compte justificatiu amb tot el contingut previst en l'article 72 del Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei General de Subvencions.



4. L'òrgan gestor expedirà, si és el cas, els certificats de comprovació i aprovació de la documentació justificativa de la despesa, així com la proposta de pagament de les bestretes i liquidacions.

Article 18. Bestreta de la subvenció

D'acord amb el que preveu el segon paràgraf de l'article 6.8 de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, es podrà avançar a l'entitat beneficiària, amb caràcter previ a l'inici de l'activitat formativa (una vegada notificada la data en què aquesta s'iniciarà), fins un 25 per cent de l'import concedit i fins un 35 per cent addicional una vegada acreditat l'inici de l'activitat formativa.

El beneficiari haurà de depositar la garantia (aval bancari a favor del Servef per import igual a la quantitat a avançar) en el corresponent servei territorial de la conselleria competent en matèria d'hisenda. Una vegada obtinguda la carta de pagament acreditativa del depòsit, l'haurà de presentar el beneficiari en el corresponent servei territorial de formació per a l'ocupació com a requisit previ i indispensable per al pagament anticipat.

Les garanties es cancel·laran per acord de l'òrgan concedent en els casos següents:

1. Una vegada comprovada de conformitat l'adequada justificació de la bestreta.

2. Quan s'hagueren reintegrat les quantitats avançades.

D'acord amb el que preveu l'article 19.5 de la Llei General de Subvencions, els rendiments financers que es generen pels fons lliurats a les entitats beneficiàries no incrementaran l'import de la subvenció concedida, pel que fa a la seua escassa quantia i la dificultat de la seua aplicació a les activitats subvencionades i del seu seguiment i control.



Amb caràcter previ al cobrament, l'entitat beneficiària haurà d'acreditar, per mitjà de declaració responsable, que està al corrent de les seues obligacions per reintegrament de subvencions, en virtut del que preveu l'article 34.5 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions.



Article 19. Reintegrament de les subvencions

1. Les subvencions atorgades a l'empara d'aquesta ordre podran ser objecte de reintegrament total o parcial, comprés l'interés de demora des del moment de l'abonament d'aquelles fins a la data en què s'acorde la procedència del reintegrament, en els supòsits establits en els apartats 1 i 2 de l'article 37 de la Llei General de Subvencions, desenvolupats en els articles 91 i següents del seu reglament, i en els d'incompliment de les obligacions establides en aquesta ordre.

2. D'acord amb el resultat de la revisió de la documentació justificativa de despeses realitzada segons el que estableix l'article 17, es procedirà a la minoració de la subvenció concedida, exceptuant-ne l'ajuda a l'alumnat, en el percentatge de desviació detectat.

3. La falta de comunicació de l'inici dels grups (cursos) o de les incidències que es produïsquen en el seu desenvolupament, en el termini i la forma previstos en aquesta ordre determinarà la minoració de la subvenció concedida per l'import del grup (curs) corresponent.

4. Seran causes específiques de revocació de la subvenció concedida i, si és el cas, de reintegrament d'aquesta:

a) Percebre per qualsevol concepte alguna quantia o remuneració de l'alumnat participant en l'acció subvencionada.

b) La falsedat de les dades contingudes en el compte justificatiu de despeses.

c) No impartir l'acció formativa (especialitat) en una aula prèviament acreditada o inscrita.

d) L'incompliment de les condicions tingudes en compte en la valoració es minorarà de manera proporcional al percentatge d'incompliment.

e) Qualsevol altre motiu que perjudique el fi últim pel qual la subvenció haja sigut concedida.

f) Suposarà la pèrdua del dret al cobrament de la subvenció i de reintegrament d'aquesta, que la subvenció siga destinada a la realització d'una activitat, o al compliment d'una finalitat, que manifestament suposen un greuge o menyspreu cap a les senyes d'identitat del poble valencià.

Tot això sense perjuí del que es preveu en la LGS i en la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral, quant a infraccions i sancions administratives en matèria de subvencions.

Les quantitats a reintegrar tindran la consideració d'ingressos de dret públic de naturalesa no tributària i se'ls aplicarà, a l'efecte del càlcul, l'interés legal dels diners en els termes establits en l'article 38 de la LGS.

5. La Direcció General del SERVEF, o òrgan en qui delegue, dictarà una resolució en el termini de 12 mesos des de la data de l'acord d'inici, i n'exigirà, si és procedent, el reintegrament.



Article 20. Ajudes a l'alumnat participant en desocupació

L'alumnat desocupat que assistisca a algun dels programes de formació subvencionats a càrrec d'aquesta ordre percebrà en concepte d'ajuda de transport, després de la sol·licitud prèvia, 1,5 euros per dia d'assistència.

Les persones desocupades amb discapacitat percebran addicionalment una beca de 9 euros per dia d'assistència. En aquest cas, l'alumnat haurà d'aportar-ne l'acreditació per mitjà del corresponent certificat emés per l'administració competent.



Article 21. Gestió

D'acord amb el que preveu l'article 28 de l'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, les entitats beneficiàries col·laboraran en la gestió de les beques i ajudes a l'alumnat participant.

La direcció general competent en matèria de formació per a l'ocupació entregarà a les entitats indicades l'import de les ajudes corresponents al nombre teòric d'alumnat participant desocupat i amb discapacitats que puguen assistir al programa de formació que li ha sigut subvencionat, import que en cap cas es considerarà integrant del seu patrimoni.



Les entitats hauran de:

1. Comprovar que l'alumnat que accedeix a aquestes ajudes està inscrit, en situació de desocupació, en el SERVEF en el moment de l'inici del grup (curs).

2. Depositar la quantitat transferida en concepte d'ajudes/beques, en un compte separat de titularitat de l'entitat col·laboradora i comunicar al Servei de Gestió de Programes de Formació per a l'Ocupació el número del dit compte.

3. Comprovar que l'alumnat desocupat amb algun tipus de discapacitat, l'acredita per mitjà del corresponent certificat emés per l'administració competent.

4. Comprovar els dies d'assistència al corresponent grup (curs).



5. Entregar a l'alumnat beneficiari els fons que els corresponguen en concepte d'ajuda de transport i/o beca, segons els dies assistits i justificats.

6. Justificar dins del termini de presentació del compte justificatiu, davant del Servei de Gestió de Programes de Formació per a l'Ocupació, la utilització correcta dels fons rebuts per a ajudes de transporte i beques a l'alumnat desocupat, per a la qual cosa hauran de presentar una memòria en què s'arreplegue la relació de l'alumnat beneficiari, la fitxa de control dels dies d'assistència al grup (curs), les ajudes i/o beques abonades i el concepte d'aquestes, i caldrà omplir i firmar els documents generats per l'aplicació informàtica.

7. Dins del mateix termini, l'entitat haurà de procedir a l'ingrés en el compte que s'establisca en cada convocatòria a favor del SERVEF, identificant-hi el número d'expedient dels romanents no aplicats, i acreditar-ho davant del mateix òrgan.



Article 22. Normativa d'aplicació

La present ordre es dicta amb l'objecte de concretar o desenvolupar en l'àmbit competencial de la Comunitat Valenciana el que preveu la normativa estatal d'aplicació general que s'indica a continuació:

El Reial Decret 395/2007, de 23 de març, pel qual es regula el subsistema de formació professional per a l'ocupació, en matèria de formació d'oferta i s'estableixen les bases reguladores per a la concessió de subvencions públiques destinades al seu finançament.

L'Ordre TAS/718/2008, de 7 de març, que el desenvolupa, així com les disposicions que siguen aplicables d'acord amb el que preveu les disposicions transitòries de la Llei 30/2015, de 9 de setembre, per la qual es regula el sistema de formació professional per a l'ocupació en l'àmbit laboral.

La Llei 38/2003, de 17 de novembre, General de Subvencions, i la normativa que la desplega.

Així mateix, quan es tracte de formació conduent a l'obtenció de certificats de professionalitat, s'aplicarà supletòriament el Reial Decret 34/2008, de 18 de gener, pel qual es regulen els certificats de professionalitat, i l'Ordre ESS/1897/2013, de 10 d'octubre, que el desenvolupa.





DISPOSICIÓ ADDICIONAL



Única. Dispensa de l'obligació de notificació

1. Amb caràcter general, aquestes ajudes són compatibles amb el mercat comú d'acord amb l'article 107.1 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea i queden dispensades de l'obligació de notificació establida en l'article 108.3 del Tractat i de comunicar d'acord amb el que preveu l'article 3.4 del Decret 147/2007, de 7 de setembre, del Consell, pel qual es regula el procediment de notificació i comunicació a la Comissió Europea dels projectes de la Generalitat dirigits a establir, concedir o modificar ajudes públiques.

2. En relació amb la subvenció d'accions formatives per a persones ocupades, aquestes accions van dirigides a tots els sectors, empreses o produccions sense discriminació. D'altra banda, la formació és totalment externa, no està expedida per l'empresa a què presta els seus serveis la persona treballadora, ni participa en res de l'organització de la dita formació. El treballador assisteix a les accions a sol·licitud personal, no abona cap import i assisteix als cursos fora de l'horari de treball o compatibilitza la seua assistència amb aquest, sense perjuí que així ho acorde amb l'empresa.

3. Quant a l'eventual avantatge que poguera beneficiar les entitats prestadores de les accions formatives, la compensació per la seua realització no suposa un avantatge econòmic per a l'entitat prestadora del servei, que es fa en condicions normals de mercat i es fa a preus de referència de mercat.

4. Per tot això, no compleixen el requisit de l'avantatge econòmic per a una empresa, ni afavoreixen només determinades empreses o produccions, ni el de falsejament de la competència que afecta els intercanvis comercials entre els estats membres.



DISPOSICIÓ FINAL



Primera. Facultats de la Direcció General del SERVEF

Es faculta la Direcció General del SERVEF, per a dictar totes les instruccions i adoptar les mesures que considere oportunes per a l'execució i aplicació d'aquesta ordre, així com per a modificar els terminis establits en aquesta, amb caràcter excepcional, quan concórreguen circumstàncies degudament motivades; la modificació de terminis esmentada, quan tinga caràcter general, haurà de publicar-se en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (d'ara en avant DOCV).

Així mateix, se'l faculta perquè mitjançant una resolució, que serà publicada en el DOCV, puga, sense necessitat d'obrir un nou termini de presentació de sol·licituds, redistribuir els crèdits inicialment previstos en la convocatòria per a un determinat exercici, i en el cas que en el pressupost del dit exercici hi haguera crèdit disponible, incrementar les dotacions econòmiques per a adjudicar ajudes a altres projectes presentats a l'empara de la convocatòria i que reunint tots els requisits, inicialment no pogueren ser finançats per insuficiència de crèdit per a això. La resolució d'aquests nous projectes exigirà l'informe previ de la respectiva comissió de valoració, i la proposta de l'òrgan instructor.





Segona. Entrada en vigor

Aquesta disposició de caràcter general entrarà en vigor l'endemà de la seua publicació en el DOCV.



València, 23 de novembre de 2015



El conseller d'Economia Sostenible,

Sectors Productius, Comerç i Treball,

RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ







ANNEX ÚNIC A LES BASES REGULADORES

Accions de teleformació no certificable



A. Característiques de les plataformes de teleformació

1. La plataforma de teleformació que utilitzen els beneficiaris per a l'execució de la formació haurà de reunir les condicions següents:

a) Disposar d'un projecte formatiu en què es detalle la metodologia d'aprenentatge, el seguiment i l'avaluació.

b) Comptar amb un manual en línia per a l'alumne sobre el funcionament de la plataforma i de les operacions bàsiques de l'alumne amb aquesta per al seguiment de la formació en línia, que es podrà descarregar i consultar fora de línia.

c) Disposar d'un sistema d'aprenentatge en línia amb capacitat suficient per a gestionar i garantir la formació de l'alumnat, que haurà de posseir els requisits següents:

– Reunir els nivells de fiabilitat, seguretat, accessibilitat i interactivitat assenyalats en la norma tècnica aplicable.

– Permetre un accés simultani a tots els possibles usuaris, garantint un amplada de banda de la plataforma que es mantinga uniforme en totes les etapes del curs.

d) Posseir les llicències adequades per a l'ús de la plataforma.

e) No contenir publicitat de cap tipus. No s'entendrà per publicitat el logotip ni el copyright del fabricant.

f) Permetre editar i modificar continguts.

g) Tenir disponibilitat 24 x 7.

2. De la mateixa manera, haurà de disposar de les eines de comunicació següents:

a) Fòrums: possibilitat d'obertura, tancament i categorització de fòrums múltiples, simultanis i amb la possibilitat de pujar fitxers de 4 Mbs com a mínim.

b) Xats: obertura, almenys, d'un canal de xat per acció formativa.



c) Correus electrònics amb possibilitat d'organitzar i etiquetar per part del tutor tots els rebuts, així com d'adjuntar més d'un arxiu.



d) Calendari d'esdeveniments: presència d'un calendari amb els mesos que dura el curs, personalitzat i interactiu.

e) Àrea d'informació: possibilitat d'editar informació relativa al curs per part de tutors i alumnes, relacionada amb notícies i llocs web.



f) FAQ: informació sobre les preguntes més freqüents.

g) Usuaris en línia: visualització permanent dels alumnes connectats.

h) Grups de treball: possibilitat de crear tants grups de treball com es creguen oportuns.

i) Possibilitat de crear avaluacions objectives amb temps estipulats.



3. Per a l'administració de la plataforma, s'haurà de complir els requisits següents:

a) Interfície de l'acció formativa on es donarà a conéixer el caràcter públic del finançament de l'activitat pel SERVEF i el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social (Servei Públic d'Ocupació Estatal). Així mateix, podrà aparéixer en la interfície de l'acció formativa l'entitat responsable de la seua execució.

b) Còpia de seguretat amb periodicitat suficient per a garantir que en el cas que es produïra una caiguda del sistema, es poguera recuperar la totalitat de les dades.

c) Registres d'alumnes, així com el de totes les activitats que realitzen, i edició d'informes.

d) Autorització, per mitjà de l'entrega de la clau corresponent, perquè el personal tècnic puga dur a terme el control i seguiment de totes les activitats formatives.

e) Disposició d'una guia de gestió de la plataforma.

f) Assistència tècnica per a la resolució de problemes amb capacitat de resposta en 48 hores.

g) Donar suport a formats d'objecte de vídeo, àudio i imatge de mapa de bits, de manera que puguen oferir-se continguts en format multimèdia amb activitats d'aprenentatge i avaluació.

4. L'entitat beneficiària haurà de disposar d'una planificació de l'actuació dels formadors que desenvolupe la programació de cada acció formativa.



B. Requisits i funcions dels tutors formadors que impartisquen formació

Els tutors formadors que impartisquen formació en la modalitat de teleformació hauran de comptar amb formació o experiència en aquesta modalitat.

Per a garantir el seguiment i la qualitat en la modalitat de teleformació, en el cas d'accions formatives amb una duració superior a 10 hores, s'establirà un mínim de dedicació del tutor formador de 10 hores setmanals per cada 30 alumnes en la planificació de l'acció formativa. L'increment del nombre d'alumnes suposarà un increment proporcional en la dedicació del tutor.

En tot cas, i per a accions formatives amb una duració inferior a 10 hores, es garantirà que la dedicació del tutor formador siga, almenys, de 20 minuts per alumne.

Les funcions del tutor formador seran, com a mínim, les següents:



a) Desenvolupar el pla d'acollida dels alumnes del grup de formació segons les característiques específiques de l'acció formativa.

b) Orientar i guiar l'alumnat en la realització de les activitats, l'ús dels materials i la utilització de les eines de la plataforma virtual d'aprenentatge per a l'adquisició de les capacitats previstes en les accions formatives.

c) Fomentar la participació de l'alumnat proposant activitats de reflexió i debat, organitzant tasques individuals i treball en equip, utilitzant les eines de comunicació establides.

d) Realitzar el seguiment i la valoració de les activitats realitzades pels participants, resolent dubtes i solucionant problemes, a través de les eines de la plataforma virtual d'aprenentatge, tot ajustant-se a la planificació prevista.

e) Avaluar els participants, d'acord amb els criteris establits, així com participar en l'organització i el desenvolupament de les proves d'avaluació que corresponga.

f) Participar en totes aquelles activitats que impliquen la coordinació amb la resta de l'equip responsable de l'organització, la gestió i el desenvolupament de les accions formatives.

Mapa web