Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 1/2016, de 15 de gener, del Consell, pel qual es modifica el Reglament del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 138/1996, de 16 de juliol, del Consell. [2016/225]

(DOGV núm. 7699 de 18.01.2016) Ref. Base de dades 000271/2016

DECRET 1/2016, de 15 de gener, del Consell, pel qual es modifica el Reglament del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 138/1996, de 16 de juliol, del Consell. [2016/225]
PREÀMBUL

El Ple del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, en la sessió de 5 de novembre de 2015, i a l’empara del que preveu la disposició final primera de la Llei 10/1994, de 19 de desembre, de la Generalitat, de Creació del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, i l’article 76 del Reglament de l’esmentada institució, aprovat pel Decret 138/1996, de 16 de juliol, del Consell, va adoptar l’acord d’elevar al Consell una moció amb l’objecte de proposar una reforma parcial del Reglament del Consell Jurídic Consultiu.
L’objecte de la modificació és permetre que l’administració consultant tinga coneixement dels motius que justifiquen l’emissió de vots discrepants dels membres del Ple, de manera que puga tindre un millor criteri a l’hora d’adoptar la decisió que hi corresponga.
Així mateix, la moció preveu la introducció de certs canvis de caràcter procedimental en el tràmit d’audiència de les persones interessades davant del Consell Jurídic, i, així mateix, la incorporació de la figura del lletrat o de la lletrada major, que, en consonància amb altres consells consultius, hi va ser incorporada a fi de garantir la seguretat jurídica en certs expedients administratius gestionats per la institució esmentada.

S’incorpora a aquest preàmbul la motivació continguda en la moció aprovada pel Ple del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, que el Consell fa seua, com a fonamentació de l’adopció del present decret, i que manifesta el següent:
«L’article 57 del Reglament del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, aprovat pel Decret 138/1996, de 16 de juliol, del Govern Valencià, prescriu que, excepte cas d’inhibició, el president/a i els consellers/es electius no podran abstindre’s en les votacions dels assumptes que siguen competència del Consell, i podran formular-hi vot particular quan dissentisquen del de la majoria, en els termes que preveu l’article 59 de l’esmentat reglament. Ocorre que no hi ha obligació de presentar vot particular, per la qual cosa, de vegades, queden ocultes les raons del vot dissident, sense que puguen conèixer-les ni l’autoritat consultant ni els ciutadans que desitgen consultar els dictàmens que emet el Consell Jurídic Consultiu. En un estat de dret és obligat que les decisions dels poders públics siguen motivades, i les modernes normes sobre transparència i bon govern pretenen afavorir l’accés d’autoritats i ciutadans a quanta informació resulte útil per a conèixer el procés de presa de decisions i la seua motivació, la qual cosa inclou el raonament contrari dels qui hagen discrepat del parer majoritari que s’expressa en el dictamen.

En els dictàmens d’aquest consell es fa constar si han sigut aprovats per unanimitat o per majoria. I en aquest últim cas, al dictamen s’adjunten els vots particulars que s’hagen pogut formular, en els quals s’expressen els motius de la discrepància. Ara bé, si els qui han votat en contra d’un dictamen no presenten vot particular, el destinatari del dictamen –i, posteriorment, qualsevol que desitge consultar-lo–, desconeixerà les raons del vot contrari. Per això, amb la reforma que es pretén, s’estableix l’obligació dels qui voten en contra d’un dictamen, de raonar el seu criteri contrari, del qual es deixarà constància en acta, i de tal particular s’expedirà certificació que es remetrà a l’autoritat consultant perquè en prenga coneixement, i s’unirà al dictamen als efectes de publicació.
D’altra banda, els interessats/des en els expedients que són sotmesos a la consulta del Consell Jurídic Consultiu tenen dret a ser oïts en el procediment d’emissió de dictamen d’acord amb el que preveu l’article 23.e del reglament i, en certa manera, en l’article 43. Sobre aquesta qüestió, aquest consell va formular la corresponent observació en la memòria d’aquesta institució corresponent a 2014. La reforma que es proposa pretén aclarir la regulació del tràmit d’audiència i, en línia amb el que estableixen les normes reguladores d’altres consells, com el d’Estat o el Consultiu d’Andalusia, preveure la possibilitat que l’audiència siga concedida d’ofici i no tan sols a instància de part interessada. A la vista de l’experiència recent, es considera oportú aclarir la redacció reglamentària per a aconseguir més seguretat jurídica dels que interessen aquesta audiència.
Així mateix, per Acord de 13 de novembre de 2014, el Ple del Consell Jurídic Consultiu va crear i va regular la condició de lletrat major del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana. Amb l’atribució d’aquesta condició a una de les lletrades que formen part del cos de lletrats de la institució, es buscava definir l’atribució específicament a un lletrat, principalment, de la funció d’informe jurídic en aquells supòsits en què siga preceptiu o aconsellable, principalment en l’àmbit de les funcions administratives que també exerceix el Consell Jurídic Consultiu, com ara en matèria de personal, contractació, administració i gestió patrimonial.
En el marc de la reforma del reglament, es considera oportú incorporar aquesta figura al text de la norma esmentada.
Així, es divideix l’actual article 42, que regula les funcions, en dos apartats. El primer d’aquests, que contindrà el text hui vigent, es refereix a les funcions pròpies dels lletrats. Per la seua banda, el nou segon apartat regula el sistema de designació del lletrat major en coherència amb l’esmentat Acord de 13 de novembre de 2014, i també les funcions principals que se li atribueixen.
En coherència amb aquest canvi es considera oportú modificar l’actual redacció dels articles 34 i 35, relatius al sistema de substitució del secretari general, per a atribuir la substitució ordinària al lletrat major».

Per tot el que s’hi ha exposat, de conformitat amb el que preveu la disposició final primera de la Llei 10/1994, de 19 de desembre, de la Generalitat, a proposta del Ple del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, aprovada en la reunió del dia 5 de novembre de 2015, i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 15 de gener de 2016,


DECRETE

Article únic. Modificació del Reglament de Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana
1. Es modifica la redacció dels articles 23, lletra e, 34, 35 i 43 del reglament, que queda com s’estableix en l’annex.
2. S’afegeix un paràgraf c en l’article 32, la redacció del qual queda com s’indica en l’annex.
3. S’afegeix un apartat 2 a l’article 42, i queda la redacció fins ara vigent com a apartat 1 de l’article esmentat.
4. S’afegeix un últim paràgraf a l’article 59, la redacció del qual queda com s’indica en l’annex.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Regla de no-despesa
L’aplicació i el desplegament d’aquest decret no podrà tindre cap incidència en la dotació de tots i cada un dels capítols de despesa assignats, i, en tot cas, haurà de ser atès amb els mitjans personals i materials d’aquest.


DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Aquest decret entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 15 de gener de 2016

El president de la Generalitat,
XIMO PUIG I FERRER



ANNEX
Modificació del Reglament del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana

U
El paràgraf e de l’article 23 del Reglament del Consell Jurídic Consultiu queda redactat de la manera següent:
«e) Concedir o denegar audiència a les persones directament interessades. L’audiència s’acordarà, d’ofici o a instància de part, mitjançant una resolució, que haurà de ser motivada en cas de denegació. Del seu resultat no serà necessari donar compte a l’autoritat consultant».

Dos
El nou paràgraf amb la lletra c de l’article 32 queda amb la redacció següent:
«c) Sentir, en tràmit d’audiència, les observacions o al·legacions que els feren les persones interessades, o autoritzar amb aquest fi el lletrat o la lletrada corresponent».

Tres
L’article 34 queda amb el següent tenor literal:
«La persona titular de la Secretaria General serà nomenada pel Consell, a proposta del president o la presidenta del Consell Jurídic Consultiu.
Tal nomenament es publicarà en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.
A la persona titular de la Secretaria General se li donarà possessió del càrrec en reunió del Ple i prestarà jurament o promesa en la forma prevista en el present reglament. En la corresponent sessió assumirà interinament la secretaria el lletrat o la lletrada major».

Quatre
L’article 35 queda redactat com segueix:
«La persona titular de la Secretaria General serà substituïda, en cas de vacant, absència o malaltia, pel lletrat o la lletrada major, i, a falta d’això, pel lletrat o la lletrada que designe la persona que ocupe la Presidència».

Cinc
L’article 42 queda redactat de la manera següent:
«1. Corresponen als lletrats i les lletrades les funcions següents:

a) Estudiar, preparar i redactar fonamentadament els projectes de dictàmens i informes que se’ls assigne sobre els assumptes sotmesos a consulta del Consell Jurídic Consultiu.
b) Informar puntualment el conseller o consellera o, si és el cas, consellers designats, sobre els assumptes confiats al seu estudi, llegir a la ponència redactada i usar la paraula en les seccions o comissions, amb la vènia del conseller o consellera ponent, quantes vegades ho estimen oportú, o quan se’ls requerisca per a això.
c) Assistir, quan se’ls requerisca per a això, a les sessions del Ple del Consell Jurídic Consultiu i usar-hi la paraula a petició de qualsevol conseller o consellera, amb la vènia de la Presidència i en els termes que preveu aquest reglament.
d) Donar assistència tècnica al Consell Jurídic Consultiu.
e) Despatxar amb els consellers o les conselleres els assumptes que aquests consideren necessaris.
2. El president o la presidenta, a proposta de la persona titular de la Secretaria General, oït el Ple, designarà un lletrat o una lletrada major entre el personal funcionari de carrera del Cos de Lletrats de la institució. Seran funcions del lletrat o de la lletrada major, entre altres, les següents:
a) L’emissió d’informe en els expedients de contractació del Consell Jurídic Consultiu, quan així es dispose en la normativa vigent o així ho sol·licite l’òrgan de contractació.
b) L’emissió d’informe de resolució sobre els recursos administratius la competència dels quals corresponga a la Presidència o al Ple.
c) L’emissió, en l’àmbit del Consell Jurídic Consultiu, d’informe jurídic en aquells casos en què les disposicions vigents establisquen la preceptivitat d’un informe jurídic emès per l’Advocacia de la Generalitat, en l’Administració del Consell, o del servei jurídic, en l’àmbit d’altres administracions públiques».
Sis
L’article 43 queda amb la redacció següent:
«Els lletrats i les lletrades no tenen despatx amb el públic, però, en tràmit d’audiència, podran escoltar, amb l’autorització del conseller o la consellera ponent, les observacions o al·legacions que els feren les persones interessades, sense manifestar res que es relacione amb el fons dels assumptes».

Set
L’article 59 queda redactat de la manera següent:
«El president o la presidenta i els consellers i les conselleres electius podran presentar vot particular quan dissentisquen del de la majoria, o anunciar-lo abans d’alçar-se la sessió, entregant-lo en aquest cas a la persona titular de la Secretaria General per escrit dins d’un termini no superior a 10 dies, llevat que, per raons de termini d’emissió del dictamen, el president o la presidenta el reduïra. Els consellers o les conselleres electius que hagueren votat en contra podran adherir-se al vot particular o redactar el seu propi, sempre que s’hagueren reservat aquest dret abans de concloure la sessió. En assumptes complexos, el president o la presidenta podrà excepcionalment concedir pròrroga de termini per a la presentació del vot o vots particulars.
Els consellers o les conselleres nats podran sol·licitar que quede constància en acta del seu parer en relació amb els dictàmens que s’aproven.
Els que dissentisquen del criteri de la majoria i no formulen vot particular ni s’adherisquen al fet que un altre conseller o consellera electiu puga haver formulat, hauran d’explicar els motius de la seua discrepància, que constaran en l’acta de la sessió. Al dictamen s’acompanyarà el vot o vots particulars, si n’hi ha, i una certificació de l’acta en què consten els motius de la discrepància esmentada».

linea
Mapa web