Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 6/ 2009, de 9 de gener, del Consell, pel qual estableix les condicions i els requisits per a l'acreditació dels bombers voluntaris i bombers d'empresa. [2009/149]

(DOGV núm. 5931 de 13.01.2009) Ref. Base de dades 000287/2009

DECRET 6/ 2009, de 9 de gener, del Consell, pel qual estableix les condicions i els requisits per a l'acreditació dels bombers voluntaris i bombers d'empresa. [2009/149]
La Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d'Emergències de la Generalitat, estableix en l'article 26 que: «Pertanyen als servicis essencials d'intervenció el Servici de Bombers, les Brigades Rurals d'Emergència, els bombers voluntaris (…)».
Complementàriament, l'article 31 estableix que: «Són bombers voluntaris els ciutadans que, lliurement i desinteressada, s'adhereixen a les tasques dels servicis de prevenció, extinció d'incendis i salvament. La Generalitat fomentarà la participació activa d'aquests ciutadans i en garantirà la preparació i formació a través de l'Escola de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana».
Conforme amb el seu caràcter altruista i desinteressat, els bombers voluntaris no tenen la consideració de personal al servici de les administracions públiques. El bomber voluntari no té dret a percebre retribucions. En aquest sentit, s'estableix que reglamentàriament es regularan les compensacions a què siguen creditors per les despeses i perjudicis econòmics que els ocasione l'exercici de la seua funció i les activitats formatives precises.
El bomber voluntari dependrà funcionalment del Servici de Bombers corresponent. Els bombers voluntaris hauran de disposar d'una acreditació expedida per l'Escola de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana, dependent de l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
D'altra banda, la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d'Emergències de la Generalitat, estableix en l'article 35 que: «Pertanyen als servicis complementaris d'intervenció els bombers d'empresa».
Complementàriament, en l'article 36, s'indica que: «Tindran la consideració de bombers d'empresa el personal de prevenció, extinció d'incendis i autoprotecció d'empreses públiques i privades que exercisquen aquestes funcions a l'empresa en què es troben amb una relació de dependència. Els bombers d'empresa hauran de disposar d'una acreditació expedida per l'Escola de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana, dependent de l'Institut Valencià de Seguretat Pública».
L'article 46 de la Llei estableix com a funcions de l'Escola de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana «la formació i el perfeccionament dels components dels servicis essencials i complementaris d'intervenció i del personal de protecció civil i l'acreditació dels bombers voluntaris i d'empresa a què es refereixen els articles 31.5 i 36 d'aquesta llei».
A l'efecte, indicar que en la disposició transitòria tercera s'estableix que: «L'acreditació expedida per l'Escola de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana a què es refereixen els articles 31.5 i 36 d'aquesta llei no serà exigible als bombers voluntaris i als bombers d'empresa que, en el moment de la seua entrada en vigor, estiguen integrats funcionalment en els servicis de bombers o presten els seus servicis en empreses públiques o privades, respectivament».
Per tot això, el present text té com a finalitat establir la regulació i requeriments precisos per a concedir les esmentades acreditacions, tant de respecte dels cursos ja realitzats com aquells que hauran de desenrotllar-se, establint les garanties precises per a l'habilitació de les funcions dels bombers voluntaris i els d'empresa.
Per això, de conformitat amb l'article 29.1 de l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana, a proposta del conseller de Governació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 9 de gener de 2009,
DECRETE
Article 1. Objecte
El present decret té com a objecte l'establiment del marc jurídic per a l'acreditació a què es refereixen els articles 31.5 i 36 de la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de Protecció Civil i Emergències de la Generalitat, a través dels cursos específics organitzats i impartits per l'Institut Valencià de Seguretat, així com aquells que es realitzen en col·laboració amb entitats públiques o privades, a fi de concedir l'acreditació a bombers voluntaris i d'empresa de la Comunitat Valenciana.
Article 2. Bombers voluntaris i d'empresa
Als efectes del present decret tindran la consideració de bombers voluntaris i d'empresa les persones que hagen superat, en cada cas, els respectius cursos de formació i ensinistrament que s'estableixen en la present norma i, en conseqüència, hagen rebut la corresponent acreditació expedida per l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
Article 3. Creació dels cossos de bombers voluntaris
Els servicis contra incendis de la Comunitat Valenciana podran crear cossos de bombers voluntaris, amb l'aprovació per part de la corporació corresponent del Reglament amb els continguts i requisits mínims que s'estableixen en la Llei 9/2002.
Article 4. Activitats a què els serà exigible disposar de bombers d'empresa
Seran aquelles en què així ho exigisca la seua normativa sectorial específica.
Article 5. Procediment d'acreditació
5.1. Acreditació dels bombers voluntaris
Els cursos de formació i ensinistrament per als bombers voluntaris hauran de contenir com a mínim, els temes formatius que s'inclouen en l'annex I. La seua durada mínima serà de 100 hores lectives.
Els cursos seran impartits per l'Institut Valencià de Seguretat Pública o en el marc de convenis de col·laboració entre l'Institut Valencià de Seguretat Pública i entitats o organismes públics o privats dels quals depenga el servici de bombers corresponents.
La superació del curs esmentat comportarà el dret a rebre l'acreditació com a bomber voluntari, efectuada per l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
No tindran la consideració de curs les activitats de distinta naturalesa com, per exemple, seminaris, taules redones, debats, conferències, jornades, congressos, etc.
5.2. Acreditació dels bombers d'empresa
Els cursos de formació i ensinistrament per als bombers d'empresa hauran de contenir, com a mínim, els temes formatius que s'inclouen en l'annex II. La seua durada mínima serà de 100 hores lectives.
Els cursos seran impartits per l'Institut Valencià de Seguretat Pública o en el marc de convenis de col·laboració entre l'Institut Valencià de Seguretat Pública i entitats o organismes públics o privats.
La superació del curs esmentat comportarà el dret a rebre l'acreditació com a bomber d'empresa, efectuada per l'Institut Valencià de Seguretat Pública.
No tindran la consideració de curs les activitats de distinta naturalesa com, per exemple, seminaris, taules redones, debats, conferències, jornades, congressos, etc.
5.3. Publicitat
Els cursos hauran de tenir adequada publicitat en la seua convocatòria, de manera que quede assegurat al màxim possible el seu coneixement pel col·lectiu a què van dirigits. La publicitat quedarà garantida mitjançant la publicació de la convocatòria en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana, o BOP corresponent.
5.4. Convenis de col·laboració per a la impartició de cursos
Els convenis de col·laboració amb entitats o organismes públics o privats per a la impartició de cursos que donaran dret a l'acreditació de bombers voluntaris i d'empresa, es regirà d'acord amb el que disposa el Decret 20/1993, de 8 de febrer, del Consell, pel qual es regula el registre de convenis i s'establix el règim jurídic-pressupostari dels convenis que subscriga la Generalitat, i s'ajustaran als seus justos termes.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Ùnica
Les acreditacions de bombers voluntaris i bombers d'empresa dels cursos realitzats amb anterioritat a l'entrada en vigor del present decret, seran acreditats prèvia presentació a l'Institut Valencià de Seguretat Pública de:
- Sol·licitud d'acreditació de l'interessat, amb dades d'identificació del sol·licitant i domicili a efecte de notificacions.
- NIF del sol·licitant.
- Certificat de l'ens o organisme públic o privat que impartirà el curs amb dades de l'alumne, lloc, hores, data, contingut i tipus de proves i qualificacions d'avaluació d'aprofitament d'aquest, així com una declaració expressa de l'ens organitzador en què es faça constar que l'esmentat curs atorga les capacitats i habilitats necessàries per a l'exercici de les funcions a desenrotllar.
DISPOSICIÓ FINAL
Ùnica
El present decret entrarà en vigor l'endemà de la publicació en el Diari Oficial la Comunitat Valenciana.
València, 9 de gener de 2009.
El president de la Generalitat,
FRANCISCO CAMPS ORTIZ
El conseller de Governació,
SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ
ANNEX I
 
Temari formatiu per a l'acreditació dels bombers voluntaris (contingut mínim)
 
- Legislació de protecció civil.
- Els serveis contra incendis a la Comunitat Valenciana.
- Gènesi i propagació dels incendis.
- Mesures de prevenció contra incendis.
- Autoprotecció i bombers d'empresa.
- Cartografía.
- Geografia de la Comunitat Valenciana.
- El telèfon d'emergències 112 CV i els centres de coordinació d'emergències.
- Plans de protecció civil en la Comunitat Valenciana.
- Mitjans contra incendis.
- El lloc de comandament avançat.
- Els incendis urbans. Intervenció.
- Els incendis industrials. Intervenció.
- Els incendis forestals. Intervenció.
- Mercaderies perilloses. Intervenció.
- Intervencions enfront de riscos naturals: inundacions, nevades, vents, sismes.
- Rescat i salvament.
- Assistències tècniques.
 
 
 
ANNEX II
 
Temari formatiu per a l'acreditació dels bombers d'empresa (contingut mínim)
 
- La protecció civil i els serveis contra incendis en la Comunitat Valenciana.
- Coneixements generals de la gènesi del foc i de la seua evolució.
- Mesures de prevenció a adoptar per a evitar incendis.
- Substàncies extintores i mitjans d'extinció.
- Ensinistrament en el maneig dels mitjans d'extinció.
- Pla d'autoprotecció de l'establiment i participació dels bombers d'empresa en aquest.
- La seguretat industrial en les empreses: coneixements sobre processos, instal·lacions i productes industrials relacionats amb incendis. Manteniment d'instal·lacions.
- Els incendis industrials i forestals. Intervenció.
- El telèfon d'emergències 112 CV i els centres de coordinació d'emergències.

linea
Mapa web