Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 182/2013, de 29 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen les condicions i els requisits per a l'acreditació dels bombers voluntaris i bombers d'empresa. [2013/11497]

(DOGV núm. 7164 de 02.12.2013) Ref. Base de dades 010950/2013

DECRET 182/2013, de 29 de novembre, del Consell, pel qual s'establixen les condicions i els requisits per a l'acreditació dels bombers voluntaris i bombers d'empresa. [2013/11497]
PREÀMBUL

A nivell autonòmic l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, en l’article 49.3.14a, atribuïx a la Generalitat competència exclusiva en matèria de protecció civil i seguretat pública, sense perjuí del que disposa l’article 149 de la Constitució i, si és el cas, de les bases i ordenació de l’activitat econòmica general de l’Estat.
En l’exercici de les seues competències, el Decret 6/2009, de 9 de gener, del Consell, pel qual s’establixen les condicions i els requisits per a l’acreditació dels bombers voluntaris i bombers d’empresa, es va aprovar amb l’objecte de definir el marc jurídic per a l’acreditació d’estos col·lectius, a la qual feien referència els articles 31.5 i 36 de la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències de la Generalitat, a través dels cursos específics organitzats i impartits per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, així com aquells que es realitzen en col·laboració amb entitats públiques o privades.
Després de l’aprovació d’este decret 6/2009, de 9 de gener, les Corts van aprovar la Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, que va derogar la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat.
Posteriorment, en relació amb esta matèria, les Corts van aprovar la Llei 7/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat, dels Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana.
Amb este nou marc legal, es fa necessària la redacció i aprovació pel Consell d’un nou decret que regule les condicions i els requisits per a l’acreditació dels bombers voluntaris i bombers d’empresa, que derogue el Decret 6/2009, de 9 de gener, del Consell.
La Llei 13/2010, de 23 de novembre, de la Generalitat, establix en l’article 32 que els bombers voluntaris pertanyen als servicis essencials d’intervenció. Complementàriament, en l’article 36.1 de l’esmentada llei, s’establix que «els bombers voluntaris estaran integrats pel personal voluntari adscrit als Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana dependents de les Administracions Públiques», i en l’article 36.2 s’establix que «mitjançant una llei es regularà l’estructura, el funcionament i organització d'aquests bombers voluntaris».
Per altra part, la Llei 7/2011, d'1 d'abril, de la Generalitat, en l’article 8, efectua la regulació prevista en l’article 36.2 de l'esmentada Llei 13/2010, i en l'apartat 2 d’este article s’indica que els bombers voluntaris «desplegaran les funcions definides per als Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de les Administracions Públiques per a les quals estiguen formats i equipats, dins del marc de funcionament dels servicis de què depenguen». I en l’article 8.3 s’establix que «per a adquirir la condició de bomber voluntari s’haurà de disposar de l’acreditació corresponent expedida per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE)».

La Llei 13/2010, de 23 de novembre, establix en l’article 41 que els bombers d’empresa pertanyen als servicis complementaris d’intervenció, i en l’article 42.1 s’establix que «els bombers d’empresa estaran integrats pel personal adscrit als servicis de prevenció i extinció d’incendis i autoprotecció de les empreses públiques o privades que exercisquen aquestes funcions a l’empresa on es troben en relació de dependència». Finalment, en l’article 42.2 s’establix que «mitjançant una llei es regularà l’estructura, el funcionament i organització dels bombers d’empresa».
L'esmentada Llei 7/2011, d'1 d'abril, en l’article 9, efectua la regulació prevista en l’article 42.2 de la dita Llei 13/2010, de 23 de novembre, i en l'apartat 1 d’este s’indica que «tindrà la consideració de bomber d’empresa el personal de vigilància, seguretat, prevenció, extinció contra incendis i autoprotecció de les empreses públiques o privades, que exercisquen estes funcions en l'empresa de què depenguen». I en l’article 9.2 s’establix que «per a adquirir la condició de bomber d’empresa, s’haurà de disposar de l’acreditació corresponent expedida per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències (IVASPE)».

Per mitjà del Decret 33/2012, de 17 de febrer, del Consell, es va crear el Registre del Personal Bomber de la Comunitat Valenciana com a instrument de gestió i informació que, sense tindre caràcter públic, es va adscriure a la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències. En l’article 4 s’establix que s’inscriurà en el Registre el personal dels Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de les Administracions Públiques, el personal bomber voluntari i el personal bomber d’empresa a què es referixen els articles 7, 8 i 9, respectivament, de la Llei 7/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat i la inscripció es realitzarà després de l’inici de l’activitat en el servici o en l’empresa.
L’article 69.1 de la Llei 13/2010, de 23 de novembre, establix que l’IVASPE exercix la competència en l’organització i impartició dels cursos de formació bàsica de nou ingrés i d’ascens o promoció del personal dels servicis essencials d’intervenció. Així mateix, l'apartat 2 de l’article 69 establix que l’IVASPE exercix la competència en l’organització i impartició dels cursos de formació bàsica de nou ingrés del personal dels servicis complementaris d’intervenció.

També preveu l’article 69.3 que l’IVASPE promourà convenis i acords per a l’homologació de cursos, amb els òrgans competents de les entitats esmentades en l’article 71 de la llei, és a dir, amb els Ajuntaments, les Diputacions i els Consorcis, per al Servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament.
Per això, de conformitat amb l’article 29.1 de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana i l’article 43 de la Llei 5/1983, de 30 de desembre, del Consell, amb els informes previs de la Comissió de Protecció Civil de la Comunitat Valenciana i de l’Advocacia de la Generalitat, a proposta del conseller de Governació i Justícia, de conformitat amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 29 de novembre de 2013,

DECRETE

Article 1. Objecte
El present decret té com a objecte l’establiment del marc jurídic per a l’acreditació a què es referixen els articles 8.3 i 9.2 de la Llei 7/2011, d’1 d’abril, de la Generalitat, dels Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana, a través dels cursos específics organitzats i impartits per l’IVASPE, així com aquells que es realitzen en col·laboració amb entitats públiques o privades, a fi de concedir l’acreditació a bombers voluntaris i d’empresa de la Comunitat Valenciana.

Article 2. Bombers voluntaris i bombers d’empresa
Als efectes del present decret, tindran la consideració de bombers voluntaris i bombers d’empresa les persones que hagen superat, en cada cas, els respectius cursos de formació que s’establixen en la present norma i, en conseqüència, hagen rebut la corresponent acreditació expedida per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències.


Article 3. Procediment d’acreditació
1. Acreditació dels bombers voluntaris.
Els cursos de formació bàsica de nou ingrés per als bombers voluntaris hauran de contindre, com a mínim, els temes formatius que s’inclouen en l’annex I del present decret. La seua duració mínima serà de 100 hores lectives.
Els cursos seran impartits per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències o en el marc de convenis de col·laboració entre este institut i els Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana.
La superació del curs de formació bàsica de nou ingrés comportarà el dret a rebre l’acreditació com a bomber voluntari, que serà efectuada per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, i s’assignarà un número d’acreditació que permetrà la seua inscripció en el Registre del Personal Bomber de la Comunitat Valenciana, una vegada incorporat al Servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament.
2. Acreditació dels bombers d’empresa.
Els cursos de formació bàsica de nou ingrés per als bombers d’empresa hauran de contindre com a mínim els temes formatius que s’inclouen en l’annex II del present decret. La seua duració mínima serà de 100 hores lectives.
Els cursos seran impartits per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències o en el marc de convenis de col·laboració entre este institut i entitats o organismes públics o privats, que acrediten disposar de les instal·lacions, mitjans i personal que els capacite per a impartir els cursos.
La superació del curs de formació bàsica de nou ingrés comportarà el dret a rebre l’acreditació com a bomber d’empresa, que serà efectuada per l’Institut Valencià de Seguretat Pública i Emergències, i s’assignarà un número d’acreditació que permetrà la seua inscripció en el Registre del Personal Bomber de la Comunitat Valenciana, una vegada incorporat a l’empresa.
3. Convenis de col·laboració per a la impartició de cursos.
Els convenis de col·laboració per a la impartició de cursos, tant els realitzats amb els Servicis de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Comunitat Valenciana, que donaran dret a l’acreditació de bombers voluntaris, com els convenis realitzats amb les entitats o organismes públics o privats, que donaran dret a l’acreditació de bombers d’empresa, es regiran d’acord amb el que disposa el Decret 20/1993, de 8 de febrer, del Consell, pel qual es regula el Registre de Convenis i s’establix el règim juridicopressupostari dels convenis que subscriga la Generalitat, i s’ajustaran als seus justos termes.


DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. No-increment del gasto
L’aplicació del que disposa este decret no implicarà increment del gasto en el pressupost de la conselleria competent en matèria de protecció civil i gestió d’emergències, i qualsevol obligació amb la Hisenda de la Generalitat s’atendrà a càrrec dels mitjans materials i personals previstos en el pressupost de la dita conselleria.

Segona. Llenguatge no sexista
Totes les denominacions que hi conté el present decret que s’efectuen en gènere masculí es consideraran fetes i s’utilitzaran indistintament en gènere masculí o femení, segons el sexe del titular a què es referisquen.

DISPOSICIONS TRANSITÒRIES

Primera. Situacions anteriors a l’entrada en vigor de la Llei 9/2002, de 12 de desembre
1. Les acreditacions dels bombers voluntaris que hagen exercit l’activitat de bomber voluntari amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, podran ser sol·licitades pel Servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament al qual estiguen adscrits, per a això hauran d’aportar la llista del personal que s’ha d’acreditar, fent constar el nom, cognoms i NIF. També podrà sol·licitar-ho el mateix interessat, que haurà d’aportar, a més, el certificat del servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament on va desenrotllar la seua activitat.
2. Les acreditacions dels bombers d’empresa que hagen exercit l’activitat de bomber d’empresa amb anterioritat a l’entrada en vigor de la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, podran ser sol·licitades per l’empresa, per a això hauran d’aportar la llista del personal que s’ha d’acreditar, fent constar el nom, cognoms i NIF. També podrà sol·licitar-ho el mateix interessat, que haurà d’aportar, a més, el certificat de l’empresa on va exercir l’activitat de bomber d’empresa.


Segona. Situacions posteriors a l’entrada en vigor de la Llei 9/2002, de 12 de desembre
1. Les acreditacions dels bombers voluntaris que exercisquen o hagen exercit l’activitat després de l’entrada en vigor de la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, podran ser sol·licitades bé pel Servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament que corresponga, o bé per l’interessat, que haurà d’aportar la documentació següent a l’IVASPE:
a) Dades del Servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament o de la persona sol·licitant, amb indicació del domicili als efectes de notificacions.
b) Dades de la persona per a la qual se sol·licita l’acreditació (nom, cognoms i NIF).
c) Certificat del Servici de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament que justifique que la persona va realitzar la formació que li atorga les capacitats i habilitats necessàries per a exercir les funcions com a bomber voluntari, i que ha exercit les dites funcions per un període mínim de 6 mesos.
2. L’acreditació dels bombers d’empresa que exercisquen o hagen exercit l’activitat després de l’entrada en vigor de la Llei 9/2002, de 12 de desembre, de la Generalitat, podrà ser sol·licitada bé per l’empresa, o bé pel mateix interessat, que haurà d’aportar la documentació següent a l’IVASPE:
a) Dades de l’empresa pública o privada, o de la persona sol·licitant, amb indicació del domicili als efectes de notificacions.
b) Dades de la persona per a la qual se sol·licita l’acreditació (nom, cognoms i NIF).
c) Certificat de l’empresa pública o privada que justifique que la persona va realitzar la formació que li atorga les capacitats i habilitats necessàries per a exercir les funcions com a bomber d’empresa, i que ha exercit les dites funcions per un període mínim d’un any.

Tercera. Acreditacions efectuades amb anterioritat a l’entrada en vigor del present decret
Les acreditacions efectuades per l’IVASPE, segons el que establix el Decret 6/2009, de 9 de gener, del Consell, abans de l’entrada en vigor del present decret, continuaran tenint validesa als efectes que s’hi preveuen. L’IVASPE comunicarà als interessats el seu número d’acreditació, que els permetrà inscriure’s en el Registre del Personal Bomber de la Comunitat Valenciana.

Quarta. Règim transitori
Per a efectuar les sol·licituds d’acreditació previstes en les disposicions transitòries primera i segona, es concedix un termini màxim de sis mesos a partir de l’entrada en vigor del present decret.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queda derogat el Decret 6/2009, de 9 de gener, del Consell, pel qual s’establixen les condicions i els requisits per a l’acreditació de bombers voluntaris i bombers d’empresa.

DISPOSICIÓ FINAL

Única. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà de ser publicat en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

Ibi, 29 de novembre de 2013

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller de Governació i Justícia,
SERAFÍN CASTELLANO GÓMEZ


ANNEX I
Temari formatiu per a l’acreditació dels bombers voluntaris (contingut mínim que haurà d’incloure almenys el 40 % de pràctica)

Legislació de protecció civil.
Els servicis contra incendis a la Comunitat Valenciana.
Reglament bombers voluntaris.
El telèfon d’emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana.
Plans de protecció civil a la Comunitat Valenciana.
Cartografia.
Comunicacions.
Gènesi i propagació del foc.
Edificació. Mesures de prevenció contra incendis.
Instal·lacions de protecció contra incendis.
Autoprotecció.
Mitjans i equips contra incendis.
Els incendis urbans. Intervenció.
Els incendis industrials. Intervenció.
Els incendis rurals i forestals. Intervenció.
Accidents de trànsit. Intervenció.
Mercaderies perilloses. Intervenció.
Intervencions enfront de riscos naturals: inundacions, nevades, vents, sismes.
Busca, rescat i salvament.
Assistències tècniques.
Seguretat en les intervencions.
Primers auxilis.


ANNEX II
Temari formatiu per a l’acreditació dels bombers d’empresa (contingut mínim que haurà d’incloure almenys el 40 % de pràctica)

Legislació de protecció civil.
Els servicis contra incendis a la Comunitat Valenciana.
El telèfon d’emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana
Comunicacions. Equips.
Gènesi i propagació del foc.
Codi Tècnic de l’Edificació.
Mesures de prevenció contra incendis.
Instal·lacions de protecció contra incendis.
Mitjans i equips contra incendis.
Ensinistrament en el maneig dels mitjans d’extinció. Equips.
Pla d’autoprotecció. Participació dels bombers d’empresa en este.

Els incendis en edificis. Intervenció.
Els incendis industrials. Intervenció.
Seguretat en les intervencions.
Primers auxilis.

linea
Mapa web