Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

RESOLUCIÓ de 18 de gener de 2022, del president de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), per la qual es convoca la concessió de subvencions a empreses per a projectes d'R+D per a l'exercici 2022, amb cofinançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. [2022/402]

(DOGV núm. 9262 de 24.01.2022) Ref. Base de dades 000572/2022

RESOLUCIÓ de 18 de gener de 2022, del president de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), per la qual es convoca la concessió de subvencions a empreses per a projectes d'R+D per a l'exercici 2022, amb cofinançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional. [2022/402]
Índex

Preàmbul
Article 1. Objecte de la resolució
Article 2. Termini i forma de presentació de les sol·licituds
Article 3. Resolució de la convocatòria
Article 4. Obligacions de les empreses beneficiàries
Article 5. Modificació de la subvenció i reintegrament de les ajudes concedides
Article 6. Pagament de les ajudes
Article 7. Dotació pressupostària
Article 8. Marc normatiu comunitari
Article 9. Publicitat comunitària. Obligacions
Disposicions finals
Annex I. Ajudes per a projectes d’R+D de pime (PIDI-CV)
A. Objecte
B. Actuacions susceptibles de suport
C. Requisits generals dels projectes
D. Empreses beneficiàries
E. Característiques de l’ajuda
F. Costos subvencionables
G. Instrucció i avaluació de sol·licituds. Criteris d’avaluació
Annex II. Ajudes per a projectes d’R+D en cooperació (PIDCOP-CV)
A. Objecte
B. Actuacions susceptibles de suport
C. Requisits generals dels projectes
D. Empreses beneficiàries
E. Característiques de l’ajuda
F. Costos subvencionables
G. Instrucció i avaluació de sol·licituds. Criteris d’avaluació

Preàmbul

Els programes posats en marxa mitjançant aquesta resolució s’han elaborat amb la finalitat de desenvolupar les mesures relatives a l’R+D+I empresarial de les estratègies regional i estatal de Ciència, Tecnologia i Innovació i de l’Objectiu polític 1 «Una Europa més competitiva i intel·ligent, promovent una transformació econòmica innovadora i intel·ligent i una connectivitat TIC regional» del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) per al període 2021-2027; entre les esmentades estratègies destaca l’Estratègia espanyola de ciència, tecnologia i innovació 2021-2027, l’Estratègia d’especialització intel·ligent de la Comunitat Valenciana, el Pla d’acció per a la transformació del model econòmic valencià, el Pla estratègic de la indústria valenciana i l’Acord institucional Alcem-nos. En conseqüència, la convocatòria serà susceptible de ser cofinançada a través del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2021-2027.
La Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, estableix, en l’article 23, que el procediment per a la concessió de subvencions s’iniciarà sempre d’ofici, mitjançant una convocatòria aprovada per l’òrgan competent.
Per això, i en virtut del que es disposa en l’article 160.4 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública del sector públic instrumental i de subvencions, i l’article 3 de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), en matèria d’R+D i innovació empresarial per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), resolc:

Article 1. Objecte de la resolució
1. L’objecte d’aquesta resolució és convocar la concessió de subvencions a empreses per a projectes d’R+D, amb càrrec al pressupost de l’exercici 2022 de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), enquadrats en els següents programes:
– Ajudes per a projectes d’R+D de Pime (PIDI-CV)
– Ajudes per a projectes d’R+D en Cooperació (PIDCOP-CV)
2. Les bases reguladores d’aquesta convocatòria són les aprovades per l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes en matèria d’R+D i innovació empresarial per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), publicades en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) número 7927, de 29 de novembre de 2016, modificada per l’Ordre 17/2018, de 23 d’octubre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (DOGV 8410, 25.10.2018); en aquestes bases s’estableixen les condicions de les ajudes en allò no previst en aquesta convocatòria.

Article 2. Termini i forma de presentació de les sol·licituds
1. La presentació de les sol·licituds s’ajustarà al que s’estableix en l’article 5 de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre.
2. El termini de presentació de sol·licituds s’iniciarà l’endemà de la publicació de l’extracte d’aquesta convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV), i finalitzarà a les 23.59.59 hores del dia 2 de març de 2022.
3. La tramitació tant de la sol·licitud com, en general, del procediment, serà electrònica i requerirà que l’empresa sol·licitant dispose durant totes les fases del procediment de certificat de representant d’empresa –o de persona física per als empresaris o empresàries individuals– emés per l’Autoritat de Certificació de la Comunitat Valenciana, o per qualsevol entitat reconeguda en la Llista de confiança de prestadors de serveis de certificació establits a Espanya, publicada en la seu electrònica del Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme.
Així mateix, l’empresa sol·licitant podrà autoritzar una altra persona perquè realitze qualsevol tràmit relacionat amb aquesta convocatòria sempre que aquesta autorització conste en el Registre de representants de l’ACCV (https://www.accv.es/servicios/registro-de-representantes/).
La tramitació de la sol·licitud –emplenada segons el model disponible en la pàgina web http://www.ivace.es– suposa la signatura d’aquesta i dels seus annexos, i es presentarà en el registre telemàtic de l’IVACE a través d’aquesta pàgina web.
4. La presentació de la sol·licitud portarà implícita l’acceptació de les bases, inclòs el que es disposa en aquesta convocatòria.
5. Juntament amb el formulari de sol·licitud i la memòria del projecte amb tots els seus annexos, l’empresa sol·licitant haurà d’aportar la següent documentació:
a) De caràcter tècnic:
– Contracte o acord de col·laboració subscrit amb centres o organismes d’investigació, en cas que dispose d’aquests. En el cas que els contractes o acords continguen obligacions anteriors a la data de sol·licitud que comprometen l’inici d’un projecte d’R+D o algun aspecte essencial d’aquest, la sol·licitud serà denegada per contravindre el principi de l’efecte incentivador conforme a l’article 20.3 i al 26.3, respectivament, de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre.
– Quan el projecte incloga despeses de contractació de serveis externs per a activitats d’R+D, l’acreditació del compliment de les obligacions relatives a la presentació de tres ofertes que s’estableixen en l’article 4.4 es trasllada al moment de la sol·licitud de l’ajuda; la no presentació de les ofertes –o de l’informe explicatiu que les substituïsca– conforme als requisits exigits implicarà que la corresponent despesa no es considere subvencionable, sense perjudici que, en el cas que l’ajuda resulte concedida, puga requerir-se que s’acredite en la justificació l’execució i pagament dels treballs.
b) Relativa al compliment d’obligacions fiscals i amb la Seguretat Social: només serà necessari presentar la documentació acreditativa de trobar-se al corrent en cas que s’haja denegat l’autorització a l’IVACE per a la seua obtenció per mitjans telemàtics.
c) Relativa al compliment d’obligacions mediambientals: l’empresa haurà de presentar una declaració responsable que es troba al corrent en el compliment d’aquestes obligacions en les instal·lacions en les quals s’executarà el projecte, i en la seua seu social en el cas que aquesta no coincidisca amb el domicili d’execució del projecte, segons model disponible en la pàgina web de l’IVACE http://www.ivace.es, apartat de Documentació annexa de la sol·licitud del programa. Amb posterioritat, quan així se li requerisca per part de l’IVACE, haurà d’acreditar fefaentment el seu compliment –referit al moment de la concessió de l’ajuda– seguint les instruccions disponibles en el mateix apartat de la pàgina web de l’IVACE a dalt esmentat.

d) Relativa al compliment d’obligacions en matèria d’Igualtat d’oportunitats: l’empresa haurà de presentar una declaració responsable relativa a l’obligació de disposar d’un Pla d’igualtat d’oportunitats registrat, conforme al que es preveu en el Reial Decret llei 6/2019, d’1 de març, de mesures urgents per a garantia de la igualtat de tracte i d’oportunitats entre dones i homes en el treball i l’ocupació, i en el Reial decret 901/2020, de 13 d’octubre, pel qual es regulen els plans d’igualtat i el seu registre i es modifica el Reial decret 713/2010, de 28 de maig, sobre registre i depòsit de convenis i acords col·lectius de treball, incorporada en l’imprés generat mitjançant l’aplicació Solicit@. Amb posterioritat, quan així se li requerisca per part de l’IVACE, haurà d’acreditar fefaentment el que ha declarat, referit al moment de la concessió de l’ajuda.
6. La utilització del certificat electrònic per a la tramitació de la sol·licitud eximeix de l’obligació de presentar la documentació relativa a la personalitat jurídica; l’IVACE podrà obtindre a través dels registres corresponents qualsevol informació addicional sobre la personalitat jurídica de l’empresa sol·licitant, llevat que conste una oposició expressa.

7. No serà necessari aportar cap documentació que ja estiga en poder de l’IVACE sempre que es mantinga vigent i s’aporte una declaració de vigència a aquest efecte.
8. Quan la sol·licitud no complisca els requisits exigits en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o no s’acompanye de la documentació que d’acord amb aquesta convocatòria siga exigible, es requerirà l’empresa sol·licitant perquè –en el termini de 10 dies hàbils des de l’endemà de la recepció del requeriment– esmene la falta o acompanye els documents preceptius, amb l’advertiment que si no ho fa se la tindrà per desistida de la seua sol·licitud, amb resolució prèvia dictada en els termes previstos en la legislació administrativa.
Els requeriments es realitzaran per mitjans electrònics i s’entendran practicats o rebutjats en els termes que s’assenyalen en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques. En aquest sentit, si transcorren deu dies naturals sense que s’accedisca al contingut del requeriment, s’entendrà que la notificació ha sigut rebutjada i es tindrà per realitzat el tràmit de la notificació.

9. Es delega en la persona que ostente la direcció de l’Àrea d’Empreses i Associacions de la Unitat IVACE Innovació, la resolució de les incidències produïdes amb anterioritat a la concessió, especialment les referides a desistiments, canvi d’empresa sol·licitant i canvi de projecte.


Article 3. Resolució de la convocatòria
1. La presidència de l’IVACE serà l’òrgan competent per a dictar les resolucions d’aprovació o denegació de les ajudes corresponents a aquesta convocatòria, a proposta de la comissió d’avaluació definida en l’article 8 de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre.

2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de sis mesos a comptar des de l’endemà de la finalització del termini de presentació de sol·licituds. Transcorregut el termini sense que s’haja notificat la resolució expressa, les empreses sol·licitants entendran desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, tot això sense perjudici de l’obligació de resoldre expressament que incumbeix l’Administració.
3. La resolució motivada del procediment es notificarà a les empreses interessades via electrònica i les ajudes concedides es publicaran en la Base de dades nacional de subvencions (BDNS) en compliment del que s’estableix en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, amb expressió de la convocatòria, del programa i crèdit pressupostari al qual s’imputen, empresa beneficiària, quantitat concedida i objectiu o finalitat de la subvenció. Així mateix, es considerarà que, amb la recepció de la notificació de l’ajuda, l’empresa beneficiària accepta la inclusió en la llista d’operacions regulada en el Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021.
4. La resolució de concessió i/o denegació posarà fi a la via administrativa. Es delega en la persona titular de la Direcció General de l’IVACE la resolució dels recursos de reposició.

Article 4. Obligacions de les empreses beneficiàries
1. Les obligacions de les empreses beneficiàries s’especifiquen en l’article 10 de les bases reguladores d’aquesta convocatòria, sense perjudici de les previstes en l’article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
2. La justificació de l’ajuda es realitzarà mitjançant un compte justificatiu amb aportació de justificants de despesa i pagament i en la forma exigida en les Instruccions per a la justificació aprovades per resolució de la Direcció General de l’IVACE.
a) En tot cas comprendrà la següent documentació:
– Memòria que reculla de forma detallada les activitats realitzades.
– Relació de despeses de l’activitat emplenada mitjançant l’aplicació «Justific@», accessible des d’http://www.ivace.es.
– Justificants de despesa i pagament, amb inclusió, en el cas de despeses corresponents a serveis externs, d’una còpia dels informes o documentació equivalent per a acreditar la realització del servei.
– Informe de persona auditora o empresa inscrita en el Registre Oficial d’Auditors de Comptes (ROAC) d’acord amb l’Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual s’aprova la norma d’actuació dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions en l’àmbit del sector públic estatal (BOE 125, 25.05.2007), així com llista de comprovació del compliment dels requisits de les Instruccions per a la justificació signat per la persona auditora i visat per la representació legal de l’empresa beneficiària.
b) Els pagaments s’hauran de dur a terme a través d’una entitat financera, i la justificació d’aquests es realitzarà mitjançant la presentació de la còpia de l’extracte bancari que acredite l’eixida efectiva dels fons juntament amb la còpia de la transferència o del xec nominatiu. Només s’admetran quan s’acredite el pagament per la totalitat de la despesa corresponent dins del període establit en l’apartat 3 d’aquest article. En qualsevol cas, queden exclosos els pagaments realitzats en efectiu o per caixa.
c) En cas que l’ordre de transferència i/o l’anotació de l’extracte bancari siguen globals i, per tant, es referisquen a diversos justificants de despesa, relacionats o no amb el projecte, serà necessari acompanyar una relació detallada d’aquests en la qual apareguen l’empresa destinatària, la identificació del justificant de la despesa (el número de la factura o el concepte d’aquesta) i l’import pagat.
3. Terminis d’execució, justificació i de validesa de justificants de despesa i pagament.
– El projecte haurà de desenvolupar-se en el període comprés entre la data de sol·licitud i el 30 de juny de 2023, i s’entendrà que s’ha iniciat quan s’haja produït el primer compromís de despesa ferma i irreversible.
– Seran subvencionables les despeses incorregudes en la realització del projecte sempre que la data del justificant de despesa estiga compresa en el període indicat en l’apartat anterior.
– Només s’admetran els pagaments realitzats amb posterioritat a la data de sol·licitud i fins a la data de justificació del projecte.
– La justificació de l’execució del projecte haurà de presentar-se amb data límit de 5 d’octubre de 2023.
4. Prèviament a la contracció d’una despesa igual o superior a 15.000 euros, IVA exclòs, l’empresa beneficiària haurà de sol·licitar com a mínim tres ofertes de diferents empreses proveïdores sense vinculació ni entre elles ni amb l’empresa beneficiària de l’ajuda, i s’entendran com a tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat pel Reial decret 887/2006, de 21 de juliol, i entre les ofertes haurà de triar la més econòmica; la mateixa obligació serà exigible quan amb una mateixa empresa proveïdora la despesa total realitzada en el projecte siga igual o supere, IVA exclòs, la quantia de 15.000 euros, i deurà, per tant, sol·licitar les ofertes abans de la contracció de cadascuna de les despeses. El compliment d’aquestes obligacions haurà d’acreditar-se documentalment en el moment de la justificació, excepte en els casos previstos en l’article 2.5.a, en els quals s’haurà d’acreditar en el moment de la sol·licitud de l’ajuda.
Les ofertes hauran de seleccionar-se entre entitats amb paràmetres equiparables i complir els següents requisits:
a) Requisits materials: les ofertes hauran d’estar prou detallades, especificant els treballs que han de realitzar-se i el seu preu, i hauran de ser comparables en el seu contingut.
b) Requisits formals: les ofertes hauran d’estar datades, i contindre les dades que permeten la correcta identificació de la persona o empresa remitent, juntament amb el logo o el segell de l’entitat.
En cas de no optar per l’oferta més econòmica, haurà de presentar un informe justificant per què no s’ha triat aquesta oferta.
Excepcionalment, en el cas que per les especials característiques del bé o servei no existisca en el mercat suficient nombre d’entitats que el subministren o presten, se substituirà la presentació de les tres ofertes d’empreses proveïdores pels següents documents:
a) Un informe explicatiu, signat per la representació legal, sobre les especials característiques del bé o servei que fan impossible la localització d’un mínim de tres entitats proveïdores d’aquest. No serà admés com a justificant de la no presentació de 3 ofertes si el seu argument es basa en:
– Les característiques de l’entitat proveïdora (per exemple: «proveïdora habitual», o «subministradora única» sense que en aquest cas s’aporten més dades que ho acrediten, etc.).
– Les característiques genèriques del bé o servei (per exemple: «caràcter tecnològic del servei», etc.).
– Les característiques genèriques de l’empresa beneficiària (per exemple: «política de compres implantada i aprovada per la direcció», etc.).
b) Un annex a l’informe explicatiu amb documentació que acredite la cerca d’entitats proveïdores del bé o servei.
La no presentació de les ofertes –o de l’informe explicatiu que les substituïsca– conforme als requisits exigits implicarà que la corresponent despesa no es considere subvencionable.
5. Altres obligacions:
a) L’empresa beneficiària haurà de fer constar, en tota comunicació o publicitat que efectue del projecte o activitat objecte d’ajuda, el cofinançament per l’IVACE i per la Unió Europea a través del FEDER, per a assegurar amb això que totes les parts intervinents en el projecte i el públic en general siguen coneixedors d’aquest cofinançament. En aquest sentit, haurà d’inserir en tots els suports de comunicació – impresos o digitals, llocs web i les seues versions mòbils– els següents elements, disponibles en http://www.ivace.es:
– El logotip de l’IVACE.
– L’emblema de la Unió Europea, segons les característiques tècniques establides en el capítol III i annex IX del Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, així com les normes financeres per a aquests fons i per al Fons d’Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l’Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats.
– La declaració «Cofinançat per la Unió Europea» sense abreujar, que haurà d’acompanyar l’emblema de la Unió Europea.
Els esmentats logotip i emblema hauran de tindre la mateixa grandària, i si van acompanyats d’altres logotips tindran com a mínim la mateixa grandària, en altura o en amplària, que el major dels altres logotips.
Per a acreditar el compliment d’aquesta obligació, haurà d’aportar la següent documentació en la justificació del projecte:
– Evidències de les accions de comunicació i publicitat (materials de comunicació, impresos o digitals; llocs web i les seues versions mòbils; informes; escrits; presentacions; documentació de reunions; etc.) que, si és el cas, haja mantingut.
– Captura de pantalla de la pàgina web –o mitjà electrònic similar– on conste una referència al projecte subvencionat i al nom del programa.

– Fotografia del cartell informatiu sobre el projecte, d’una grandària mínima A3, en un lloc ben visible per al públic.
En cas que aquesta convocatòria siga cofinançada per la Unió Europea a través d’un programa operatiu o fons diferent de l’esmentat, l’IVACE requerirà a l’empresa beneficiària la consignació dels esments específics que siguen procedents perquè així ho faça constar en els documents i suports a dalt indicats en relació a les obligacions d’informació i publicitat.
b) Complir amb les seues obligacions fiscals i amb la Seguretat Social de manera que quede acreditada aquesta circumstància en el moment previ a l’atorgament de l’ajuda i al del reconeixement de l’obligació per l’IVACE, en els termes establits en la normativa vigent en la matèria.
c) Els documents justificatius de les despeses corresponents al projecte subvencionat hauran de conservar-se durant el període mínim establit en el Reglament (UE) 2021/1060 del Parlament Europeu i del Consell de 24 de juny de 2021. En aquest sentit, els documents es conservaran o bé en forma d’originals o de còpies compulsades d’originals, o bé en suports de dades comunament acceptades, especialment versions electròniques de documents originals o documents existents únicament en versió electrònica.
d) Disposar de llibres comptables i registres diligenciats i altres documents degudament auditats en els termes exigits per la legislació mercantil, així com els estats comptables.
En l’execució dels projectes s’haurà de mantindre a més un sistema de comptabilitat separat o un codi comptable adequat en relació amb totes les transaccions relacionades amb el projecte, sense perjudici de les normes de comptabilitat nacional. En aquest sentit hauran de presentar en el compte justificatiu de la subvenció un llistat en el qual en cada anotació que es faça d’una despesa, un pagament o un ingrés i un cobrament en el llibre diari de comptabilitat segons el Pla general comptable (PGC), es reflectisca la quantia d’aquesta anotació que té relació amb la subvenció concedida, i indicar en aquest llistat tant el número d’anotació i assentament del llibre diari, com el subcompte del PGC i l’import del subcompte que correspon a la subvenció concedida, llevat que les empreses beneficiàries ja disposen d’un sistema de comptabilitat separada que permeta apreciar la traçabilitat ací referida.
e) Facilitar a l’IVACE la informació relativa a indicadors financers, de producció i resultats, que permeten mesurar l’avanç enfront de la situació de partida descrita per l’empresa beneficiària en la memòria del projecte a conseqüència de l’execució d’aquest.
f) Emplenar, quan així se li requerisca per part d’IVACE, les enquestes destinades a valorar l’impacte del projecte subvencionat.
g) Acreditar l’efecte incentivador de l’ajuda concedida. S’entendrà que existeix efecte incentivador si abans de començar a treballar en el projecte o activitat l’empresa beneficiària ha presentat a l’IVACE la sol·licitud de l’ajuda. De conformitat amb el que es disposa en l’article 2.23 del Reglament núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, s’entén que s’han iniciat els treballs si existeix un compromís en ferm irreversible anterior a la data de sol·licitud; les despeses en què pogueren incórrer en la realització d’estudis de viabilitat, la compra de terrenys o l’obtenció de permisos no suposaran l’incompliment de l’efecte incentivador, si bé podran ser objecte d’anàlisi individualitzada per l’IVACE a l’efecte de la seua verificació.
h) Acreditar de manera fefaent, quan així se li requerisca per part d’IVACE, que l’empresa es trobava al corrent de les seues obligacions mediambientals en el moment de la concessió de l’ajuda, mitjançant l’aportació de la certificació ISO14001 o EMAS que acredite el compliment de la normativa mediambiental que li siga aplicable o, si no és possible, de la corresponent llicència d’obertura o autorització per a l’inici d’activitat, tramitada de conformitat amb l’instrument d’intervenció administrativa ambiental al qual estiga sotmesa l’activitat en les instal·lacions en les quals haja executat el projecte; aquesta obligació es farà extensiva a la seua seu social en cas que aquesta no coincidisca amb el domicili d’execució del projecte. Per a més informació, podran consultar-se les instruccions disponibles en la pàgina web de l’IVACE http://www.ivace.es, apartat de Documentació annexa de la sol·licitud del programa
En cas que ja estiga en poder de l’IVACE i estiga vigent, tan sols s’haurà de presentar una declaració sobre això.

Article 5. Modificació de la subvenció i reintegrament de les ajudes concedides
1. L’empresa beneficiària haurà de realitzar el projecte objecte de subvenció en la forma descrita en la sol·licitud i en la corresponent memòria, i de manera que es complisca la finalitat de l’ajuda, respectant els costos indicats en la notificació de concessió i pels imports que en aquesta s’especifiquen. No obstant això, si durant l’execució del projecte es produeixen circumstàncies excepcionals que modifiquen el seu desenvolupament previst, en funció de la seua naturalesa, l’empresa beneficiària podrà sol·licitar:
a) Modificacions en el projecte que alteren aspectes essencials d’aquest, inclosa, entre altres, qualsevol modificació que supose una redistribució entre els imports objecte de suport per concepte de despesa superior al 20 %:
Es requereix la presentació d’una sol·licitud d’autorització prèvia presentada com a màxim 2 mesos després de la data de recepció de la notificació de concessió de la subvenció. En cap cas serà autoritzada per l’IVACE quan d’aquestes es derive una valoració menor que la que va obtindre el projecte per a la seua aprovació.
b) Modificacions en el projecte que no alteren ni aspectes essencials d’aquest ni rellevants en la seua avaluació:
No es requereix autorització prèvia de l’IVACE, però sí motivació adequada i suficient en la memòria justificativa d’execució del projecte, que haurà de validar-se per l’IVACE.
c) Ampliació de la data límit d’execució i d’elegibilitat de les despeses:
Es requereix la presentació d’una sol·licitud d’autorització prèvia presentada com a mínim 2 mesos abans del final del termini d’execució del projecte prèviament establit. Podrà acceptar-se sempre que segons el parer de l’IVACE siga compatible amb els terminis i procediments de gestió de la convocatòria.
d) Ampliació de la data límit de justificació i d’elegibilitat dels pagaments:
Es requereix la presentació d’una sol·licitud d’autorització prèvia presentada com a mínim 30 dies naturals abans del final del termini de justificació del projecte prèviament establit. Podrà acceptar-se sempre que segons el parer de l’IVACE siga compatible amb els terminis i procediments de gestió de la convocatòria. La modificació addicional del període d’execució del projecte o d’elegibilitat de les despeses requerirà una autorització conforme al que es preveu en el supòsit c) anterior.
2. En la justificació de la despesa podran acceptar-se, a criteri del personal tècnic de l’IVACE, desviacions entre els diferents costos subvencionables, de manera que la disminució d’uns es compense amb l’excés en uns altres, si bé únicament en les següents circumstàncies:
a) En els costos amb justificació superior al 80 % del que es preveu en la notificació, la disminució de despesa es podrà compensar fins a arribar al 100 % amb els excessos provinents d’altres costos en els quals s’haja justificat per damunt del que es preveu.
b) Únicament podrà emprar-se per a compensar l’excés d’un cost que, com a màxim, supose el 20 % de la quantitat a justificar d’aquest cost.
c) Els excessos en les partides de despesa de recursos humans no podran utilitzar-se per a compensar altres costos.
d) Els costos la despesa justificada dels quals siga inferior al 80 % del que es preveu en la notificació d’ajuda no admetran compensació.
e) En qualsevol cas, després d’aplicades les possibles compensacions, cap cost quedarà amb una subvenció assignada superior a la indicada en la notificació d’ajuda.
f) La compensació entre costos no alterarà en cap cas la naturalesa del projecte.
Qualsevol altre plantejament en la justificació dels costos aprovats del projecte requerirà l’autorització prèvia i expressa de l’IVACE conforme al que es preveu en l’apartat 1 d’aquest article.
En qualsevol cas, les modificacions resultants dels mecanismes de compensació detallats o aprovades per l’IVACE, no estaran en contradicció amb els requisits exigits per a l’aprovació del projecte i els seran aplicables els límits establits per a cada programa en els annexos d’aquesta resolució.
3. Tota alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió i, en general, l’incompliment de les obligacions per part de l’empresa beneficiària podrà donar lloc a la minoració o al desistiment sense efectes, amb exigència, si és el cas, del reintegrament de les quantitats indegudament percebudes i de l’interés de demora des del moment del pagament de la subvenció fins que s’acorde la procedència del reintegrament d’aquesta.
4. La no presentació de les ofertes o els informes a què fa referència l’article 4.4, o la insuficiència d’aquests, donarà lloc a la consegüent minoració o revocació si es produeix en el moment de la justificació.
5. La presentació per part de l’empresa beneficiària d’un percentatge de despeses pagades menor del 60 % de la quantitat total a justificar donarà lloc a la revocació de l’ajuda, llevat que tècnicament puga considerar-se que així i tot el projecte ha sigut efectivament desenvolupat i no es declare la revocació sinó la minoració.
6. Es delega en la persona titular de la direcció de l’Àrea d’Empreses i Associacions de la Unitat IVACE Innovació la resolució de les incidències que es produïsquen amb posterioritat a la concessió, especialment les referides a renúncies, canvi de l’empresa beneficiària, possibles pròrrogues per a l’execució i/o justificació d’aquest i canvi de projecte; la resolució relativa a les possibles minoracions o desistiment sense efectes de les subvencions concedides es delega en la persona titular de la direcció general de l’IVACE.

Article 6. Pagament de les ajudes
1. L’IVACE procedirà al pagament de l’ajuda una vegada s’haja executat el projecte al qual estava destinada, i sempre que haja verificat el compliment de les obligacions exigibles a l’empresa beneficiària.
2. De conformitat amb el que es preveu en la Llei de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022, amb sol·licitud prèvia de l’empresa beneficiària, l’IVACE podrà anticipar el pagament de la subvenció concedida conformement a les següents condicions:
– Microempreses o petites empreses, fins a un 75 % de la subvenció concedida.
– Mitjanes empreses, fins a un 50 % de la subvenció concedida.
Serà necessari en tots els casos la constitució d’una garantia del 25 % de l’import anticipat, que haurà de depositar-se en les delegacions de l’Agència Tributària Valenciana (ATV) a Alacant, Castelló o València.
La grandària d’empresa es determinarà seguint el criteri previst en l’annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014).

Article 7. Dotació pressupostària
1. Els programes d’R+D Pime (PIDI-CV) i d’R+D en Cooperació (PIDCOP-CV) podran comptar amb finançament de la Unió Europea a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional, fins a un 60 %.
2. El pressupost per a la concessió de les subvencions del programa PIDI-CV serà de 3.500.000 euros amb càrrec a la línia S6722000 «Investigació, desenvolupament i innovació empresarial», del pressupost de la Generalitat previst en la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022.
3. El pressupost per a la concessió de les subvencions del programa PIDCOP-CV prevista aquesta resolució serà de 2.000.000 euros amb càrrec a la línia S6722000, «Investigació, desenvolupament i innovació empresarial», del pressupost de la Generalitat previst en la Llei 8/2021, de 30 de desembre, de pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2022.
4. Si després de la resolució de les sol·licituds quedara pressupost no consumit en un dels programes contemplats en aquesta resolució, podrà destinar-se a l’altre.
5. En qualsevol cas es podrà incrementar el finançament quan es produïsca un augment del crèdit disponible procedent d’altres convocatòries en les quals s’hagen resolt sol·licituds per import inferior a la despesa inicialment prevista, o de les quals es deriven obligacions liquidades o reconegudes per import inferior a l’ajuda que va ser concedida en el seu moment, o bé quan aquest augment siga conseqüència d’una generació, ampliació o incorporació de crèdit.
L’efectivitat de les quanties addicionals queda condicionada a la declaració de disponibilitat del crèdit, a l’aprovació de la modificació pressupostària que siga procedent, i a la seua publicació en la Base nacional de dades de subvencions (BNDS) i butlletins que corresponga amb caràcter previ a la resolució de concessió. En aquests supòsits s’aprovaran les corresponents modificacions de la convocatòria que seran publicades en la Base nacional de dades de subvencions (BNDS) i butlletins que corresponga, sense necessitat d’obertura d’un termini addicional per a presentar noves sol·licituds.

Article 8. Marc normatiu comunitari
A més del que es disposa en el preàmbul de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre, de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s’estableixen les bases reguladores per a la concessió d’ajudes en matèria d’R+D i innovació empresarial per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), seran aplicables les següents disposicions:
– Reglament (UE) 2021/1060, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, pel qual s’estableixen les disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu Plus, al Fons de Cohesió, al Fons de Transició Justa i al Fons Europeu Marítim, de Pesca i d’Aqüicultura, així com les normes financeres per a aquests fons i per al Fons d’Asil, Migració i Integració, el Fons de Seguretat Interior i l’Instrument de Suport Financer a la Gestió de Fronteres i la Política de Visats.

– Reglament (UE) 2021/1058, del Parlament Europeu i del Consell, de 24 de juny de 2021, relatiu al Fons Europeu de Desenvolupament Regional i al Fons de Cohesió.
– La concessió de les ajudes previstes en aquesta convocatòria s’acollirà a l’article 25 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, 26.06.2014). Les ajudes han sigut registrades per la Comissió Europea, amb número d’identificació d’ajuda estatal SA. 61917.
– Qualsevol altra normativa que per la matèria li siga aplicable.

Article 9. Transparència i detecció del frau
L’entitat beneficiària haurà de complir les mesures de transparència i prevenció del frau i aportar la documentació que així ho acredite:

a) Mesures de transparència: quan l’import de la subvenció siga superior a 100.000 euros, o quan almenys el 40 % del total dels ingressos anuals de l’entitat beneficiària tinguen caràcter d’ajuda o subvenció pública, haurà d’acreditar haver complit la legislació bàsica sobre transparència, aportant una captura de pantalla de la seua pàgina web –o mitjà electrònic de finalitat similar– en la qual aparega la informació següent:
– Contractes subscrits amb una administració pública, fent esment a les parts, l’objecte, termini de duració, import de licitació i d’adjudicació, el nombre d’empreses licitadores i el procediment utilitzat.

– Convenis amb l’Administració pública subscrits, fent esment a les parts, l’objecte, termini de duració i obligacions econòmiques convingudes, així com les seues possibles modificacions.
– Subvencions i ajudes públiques rebudes, amb indicació de l’import i la finalitat.
b) Mesures de prevenció del frau:
Les entitats beneficiàries han de tindre un comportament antifrau i col·laborar amb qualsevol altra administració per a evitar comportaments fraudulents en la societat. En cas que qualsevol persona conega fets que puguen ser constitutius de frau o irregularitat relacionats amb les ajudes previstes en la present convocatòria podrà comunicar-los a través del canal habilitat a aquest efecte per l’Oficina Nacional de Coordinació Antifrau en l’adreça web: https://www.igae.pap.hacienda.gob.es/sitios/igae/es-es/snca/paginas/inicio.aspx i de la bústia Control Antifrau del portal de l’IVACE: http://www.ivace.es.


DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament i execució
Es delega en la persona titular de la direcció general de l’IVACE per a dictar les resolucions necessàries per al desenvolupament, eficàcia i execució d’aquesta convocatòria.

Segona. Entrada en vigor
Aquesta resolució entrarà en vigor l’endemà de la publicació del seu extracte en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Contra aquesta resolució, que posa fi a la via administrativa, podrà interposar-se, en el termini d’un mes, un recurs potestatiu de reposició davant del president de l’IVACE, de conformitat amb el que s’estableix en els articles 123 i 124 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, o bé, en el termini de dos mesos, un recurs contenciós administratiu davant de la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, de conformitat amb el que es preveu en els articles 10 i concordants de la Llei 29/1998, de 13 de juliol, reguladora de la jurisdicció contenciosa administrativa, sense perjudici que puga interposar-se qualsevol altre recurs que s’estime oportú.

València, 18 de gener de 2021.– El president de l’IVACE: Rafael Climent González.



ANNEX I
Ajudes per a projectes d’R+D de Pime (PIDI-CV)

A més de les condicions generals establides en les bases reguladores i en la resolució de convocatòria, seran aplicables per a aquest programa les condicions indicades a continuació.

A. Objecte
Realització de projectes d’R+D per part de les pimes.

B. Actuacions susceptibles de suport
1. Els projectes hauran de poder-se enquadrar en alguna de les tipologies susceptibles de suport previstes en l’article 20 de les bases reguladores.
2. Els projectes hauran d’estar situats en nivells TRL (Technology Readiness Levels) entre 1 a 7, ambdós inclosos. La descripció de TRL serà la utilitzada per la Comissió Europea, que s’adjunta a manera de resum:
– TRL 1: Principis bàsics observats i reportats.
– TRL 2: Concepte i/o aplicació tecnològica formulada.
– TRL 3: Funció crítica analítica i experimental i/o prova de concepte característica.
– TRL 4: Validació de component i/o disposició d’aquests en entorn de laboratori.
– TRL 5: Validació de component i/o disposició d’aquests en un entorn rellevant.
– TRL 6: Model de sistema o subsistema o demostració de prototip en un entorn rellevant.
– TRL 7: Demostració de sistema o prototip en un entorn real.
– TRL 8: Sistema complet i certificat a través de proves i demostracions.
– TRL 9: Sistema provat amb èxit en entorn real.
La definició exacta dels conceptes d’investigació industrial i desenvolupament experimental es troba recollida en l’article 2, apartats 85 i 86, del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014).

C. Requisits generals dels projectes
1. L’IVACE subvencionarà els projectes d’R+D concretats en la memòria presentada per les empreses sol·licitants sempre que reunisquen els requisits previstos en l’article 20 de les bases reguladores.
2. El projecte haurà de significar un nou desenvolupament per a l’empresa sol·licitant i, per tant, no realitzat amb anterioritat, en tot o en part, per l’empresa sol·licitant ni tampoc per cap empresa vinculada o contractada per a la realització del projecte.
3. El projecte haurà de desenvolupar coneixement amb la finalitat d’incrementar la competitivitat, la diferenciació dels productes o serveis en els mercats i la generació d’ocupació de qualitat.
4. El pressupost subvencionable del projecte, calculat com a suma dels imports susceptibles de subvenció, haurà d’estar comprés entre 30.000 euros i 175.000 euros. No seran presos en consideració els projectes el pressupost subvencionable dels quals no estiga inclòs entre aquests límits.
5. Els projectes hauran d’iniciar-se amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud de l’ajuda, de manera que la convocatòria d’ajudes produïsca un efecte incentivador per a l’execució dels projectes.
6. El projecte haurà d’executar-se en el marc d’un desenvolupament sostenible i de foment de la conservació, protecció i millora del medi ambient i comptar amb un certificat que declare la no afecció del projecte a la denominada ‘Xarxa Natura’, espai físic d’especial protecció mediambiental configurat així per la Unió Europea. La tramitació per a obtindre l’esmentat certificat la realitzarà l’IVACE basant-se en la informació del projecte aportada per l’empresa sol·licitant.

7. El projecte haurà d’estar enquadrat en alguna de les mesures relatives a l’R+D+I empresarial previstes en l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana (RIS3 CV):
– Qualitat de vida.
– Desenvolupament de productes i entorns personalitzats.
– Processos de fabricació avançats i nous sistemes industrials.
– Sostenibilitat.
– Desenvolupament d’accions complementàries de foment de l’R+D+I.

D. Empreses beneficiàries
1. Podran tindre la consideració d’empreses beneficiàries les pimes amb seu social o establiment de producció situat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació, que compten amb almenys tres persones com a personal propi que siguen treballadores per compte d’altri o cooperativistes, consignades en el rebut de liquidació de cotitzacions de la Seguretat Social corresponent al segon mes anterior a la data de sol·licitud de l’ajuda. No hauran d’incórrer, en tot cas, en cap de les prohibicions que s’estableixen en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i complir amb la resta de requisits establits en els articles 4 i 19 de les bases reguladores, entenent-se en aquest sentit que no reuneixen la condició d’empresa en crisi aquelles empreses que van passar a aquesta situació en el període comprés entre l’1 de gener de 2020 i el 31 de desembre de 2021, i per tant sí que poden ser beneficiàries.
2. A l’efecte de la present convocatòria, es considerarà pime l’entitat les característiques de la qual s’ajusten al que es disposa en l’annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, 26.06.2014).

E. Característiques de l’ajuda
1. L’ajuda consistirà en una subvenció calculada en percentatge sobre els costos subvencionables amb intensitat variable en funció de la grandària d’empresa:
– Petita empresa: fins al 45 %
– Mitjana empresa: fins al 35 %
2. Es respectarà la quantia màxima fixada en l’article 22 de les bases reguladores.

F. Costos subvencionables
1. Conforme al que s’estableix en l’article 21 de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre, es consideren subvencionables els següents costos, sempre que estiguen directament relacionats amb les actuacions susceptibles de suport especificades i respectant les limitacions que s’estableixen:
a) Serveis externs: cost de contractes d’investigació i desenvolupament amb organismes d’investigació. Serveis d’assistència tècnica, consultoria i equivalents destinats de manera exclusiva a l’activitat d’investigació i desenvolupament subvencionada.
b) Adquisició de patents i llicències: costos de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l’operació s’haja realitzat en condicions de plena competència.
c) Personal propi: despeses del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar (salari brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa) empleat en centres de treball de la Comunitat Valenciana durant el temps en què estiguen dedicats al projecte d’investigació i desenvolupament.
Es limita el cost horari del personal propi subvencionable a 40 euros/hora com a màxim.
d) Materials: costos de matèries primeres i altres aprovisionaments de naturalesa consumible que es deriven directament de l’activitat d’investigació i desenvolupament.
e) Despeses d’amortització de l’instrumental i equipament de plantes pilot ja existents l’ús dels quals resulte necessari per al desenvolupament del projecte. També, quan el projecte supose el desenvolupament de prototips o plantes pilot experimentals de demostració, el cost d’amortització de l’instrumental i l’equipament que s’integre en el desenvolupament previst.
Podran subvencionar-se sempre que es complisquen les condicions següents:
– Que els càlculs d’amortització s’efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.
– Que la despesa es referisca exclusivament a la seua utilització en el projecte durant el període subvencionable d’aquest.
– Que els béns amortitzats estiguen instal·lats en centres de treball de la Comunitat Valenciana.
– Que el cost d’adquisició del bé estiga degudament justificat per documents de valor probatori equivalent al de factures.
– Que els actius depreciats no s’hagen adquirit amb ajuda de subvencions públiques ni l’adquisició haja sigut objecte de cofinançament per part dels fons estructurals i d’inversió (FEIE).
2. No es consideraran subvencionables els béns i serveis adquirits o prestats per persones, entitats o empreses vinculades amb l’empresa beneficiària, entenent com a tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
3. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos sobre la renda.

G. Instrucció i avaluació de sol·licituds. Criteris d’avaluació
1. Perquè un projecte puga ser aprovat, haurà de tindre una puntuació mínima de 50 punts i sempre que se superen els llindars indicats en cadascun dels apartats del següent barem.
2. Els projectes es prioritzaran atenent els criteris especificats a continuació i la ponderació que s’especifica sobre un total de 100 punts:

a) Qualitat del projecte. Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 17 punts.

– Grau d’avanç: 0-10 punts.
Es valorarà l’avanç en el coneixement científic o aplicació d’aquest que suposa el projecte respecte a l’estat de l’art actual. Si el projecte no mostra salt tecnològic, no serà considerat R+D i, per tant, serà denegat.

– Novetat del projecte: 0-10 punts.
Es valoraran els antecedents o evidències sobre el grau de novetat a escala internacional o nacional / Comunitat Valenciana. Si el projecte no mostra novetat objectiva, no serà considerat R+D i, per tant, serà denegat.
– Metodologia i pla de treball: 0-5 punts.
Es valorarà la qualitat del pla de treball i de la metodologia prevista per al seu desenvolupament.
– Pressupost del projecte: 0-5 punts.
Es valorarà l’adequació del pressupost del projecte als objectius previstos i als mitjans requerits per a la seua correcta execució.
b) Viabilitat tècnica. Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 15 punts.

– Capacitat i experiència de l’equip de treball de l’empresa que participa en el projecte: 0-15 punts.
Es valorarà que les persones que participen en el projecte disposen de titulació adequada amb experiència consolidada en R+D.
– Adequació de recursos implicats en l’execució del projecte i participació d’organismes d’investigació: 0-15 punts.
Es valorarà que el conjunt de recursos interns i externs dedicats al projecte siguen adequats per a dur-lo a terme. Quan en la mateixa empresa no hi haja capacitat suficient per a emprendre les tasques d’R+D, es valorarà la contractació amb centres d’investigació o serveis externs qualificats.
c) Resultats/impacte esperable del projecte. Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 10 punts.
– Impacte econòmic, social i mediambiental del projecte: 0-15 punts.
Es preveu l’impacte del projecte valorant resultats en la triple dimensió de la responsabilitat social empresarial: previsions d’internacionalització, increment en les vendes, millora de la competitivitat i creació d’ocupació; orientació cap a la salut i millora de qualitat de vida, col·lectius desfavorits; alineació amb les prioritats temàtiques Climate KIC.
– Projectes que s’enquadren en les mesures de la RIS3 CV de qualitat de vida, desenvolupament de productes i entorns personalitzats, processos de fabricació avançats i nous sistemes industrials, o sostenibilitat: 0-5 punts.
– Projectes els resultats dels quals siguen prototips pròxims al mercat compresos entre els nivells TRL 5 i TRL 7: 0-5 punts.
– Projectes el desenvolupament dels quals s’efectue a partir de patents existents de l’empresa o tinguen com a resultat una nova patent: 0-5 punts.
d) Característiques de l’empresa sol·licitant. Màxim: 10 punts.
– L’empresa sol·licitant compta amb un pla d’igualtat d’oportunitats registrat, i no està obligada a això per la normativa aplicable: 0-3 punts.

– L’activitat principal de l’empresa desenvolupa alguna de les línies d’actuació establides en el Pacte Verd Europeu que busca la transformació de l’economia de la UE amb la intenció d’un futur sostenible. Es valoren les línies de treball en eficiència energètica dels edificis; mobilitat sostenible; indústria sostenible; tecnologies d’aliments; energia neta, assequible i segura; eliminació de contaminació; protecció i recuperació de la biodiversitat, i acció pel clima: 0-4 punts.

– Percentatge de persones amb diversitat funcional, sobre el total de la plantilla, per damunt del mínim legal exigible: 0-3 punts.



ANNEX II
Ajudes per a projectes d’R+D en Cooperació (PIDCOP-CV)

A més de les condicions generals establides en les bases reguladores i en la resolució de convocatòria, seran aplicables per a aquest programa les condicions indicades a continuació.

A. Objecte
Realització de projectes d’investigació industrial o desenvolupament experimental en cooperació entre diverses empreses, constituïdes com a agrupació per al desenvolupament del projecte comú.

B. Actuacions susceptibles de suport
1. Els projectes hauran de poder-se enquadrar en alguna de les tipologies susceptibles de suport previstes en l’article 26 de les bases reguladores.
2. Els projectes hauran d’estar situats en nivells TRL (Technology Readiness Levels) entre 1 a 7, ambdós inclosos. La descripció de TRL serà la utilitzada per la Comissió Europea que s’indica a manera de resum:
– TRL 1: Principis bàsics observats i reportats.
– TRL 2: Concepte i/o aplicació tecnològica formulada.
– TRL 3: Funció crítica analítica i experimental i/o prova de concepte característica.
– TRL 4: Validació de component i/o disposició d’aquests en entorn de laboratori.
– TRL 5: Validació de component i/o disposició d’aquests en un entorn rellevant.
– TRL 6: Model de sistema o subsistema o demostració de prototip en un entorn rellevant.
– TRL 7: Demostració de sistema o prototip en un entorn real.
– TRL 8: Sistema complet i certificat a través de proves i demostracions.
– TRL 9: Sistema provat amb èxit en entorn real.
La definició exacta dels conceptes d’investigació industrial i desenvolupament experimental es troba recollida en l’article 2, apartats 85 i 86 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014).

C. Requisits generals dels projectes
1. L’IVACE subvencionarà els projectes d’R+D concretats en la memòria presentada per les empreses sol·licitants sempre que complisquen els requisits previstos en l’article 26 de les bases reguladores.
2. El projecte haurà de significar un nou desenvolupament per a l’empresa sol·licitant i, per tant, no realitzat amb anterioritat, en tot o en part, per l’empresa sol·licitant ni tampoc per cap empresa vinculada o contractada per a la realització del projecte.
3. El projecte haurà de desenvolupar coneixement amb la finalitat d’incrementar la competitivitat, la diferenciació dels productes o serveis en els mercats i la generació d’ocupació de qualitat.
4. El pressupost subvencionable del projecte, calculat com a suma dels imports susceptibles de subvenció, haurà d’estar comprés entre 80.000 euros i 500.000 euros, i per al seu còmput haurà de considerar-se la suma d’imports susceptibles de subvenció del consorci. No seran presos en consideració els projectes el pressupost subvencionable dels quals no estiga inclòs entre aquests límits.
5. Els projectes hauran d’iniciar-se amb posterioritat a la data de presentació de la sol·licitud de l’ajuda, de manera que la convocatòria d’ajudes produïsca un efecte incentivador per a l’execució dels projectes.
6. Les empreses integrants del projecte comú o consorci hauran de desenvolupar el projecte conforme al que es preveu en la memòria i en la resolució de concessió. La no execució dels compromisos adquirits per part d’alguna de les empreses del consorci podrà significar la revocació de l’ajuda a la totalitat del projecte, en la mesura en què els resultats d’aquest queden afectats. En aquest sentit, i per la seua condició de part interessada, les empreses participants del projecte rebran informació sobre qualsevol incidència de la resta de participants en tant que puga afectar els seus interessos.
7. El projecte haurà d’executar-se en el marc d’un desenvolupament sostenible i de foment de la conservació, protecció i millora del medi ambient i comptar amb un certificat que declare la no afecció del projecte a la denominada ‘Xarxa Natura’, espai físic d’especial protecció mediambiental configurat així per la Unió Europea. La tramitació per a obtindre l’esmentat certificat la realitzarà l’IVACE basant-se en la informació del projecte aportada per l’empresa sol·licitant.

8. El projecte haurà d’estar enquadrat en alguna de les mesures relatives a l’R+D+I empresarial previstes en l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana (RIS3 CV):
– Qualitat de vida.
– Desenvolupament de productes i entorns personalitzats.
– Processos de fabricació avançats i nous sistemes industrials.
– Sostenibilitat.
– Desenvolupament d’accions complementàries de foment de l’R+D+I.

D. Empreses beneficiàries
1. Podran tindre la consideració d’empreses beneficiàries les pimes i grans empreses, amb seu social o establiment de producció situat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació, que compten amb almenys tres persones com a personal propi que siguen treballadores per compte d’altri o cooperativistes, consignades en el rebut de liquidació de cotitzacions de la Seguretat Social corresponent al segon mes anterior a la data de sol·licitud de l’ajuda. No hauran d’incórrer, en tot cas, en cap de les prohibicions que s’estableixen en l’article 13.2 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, estar integrades en una forma d’agrupació creada amb el propòsit, entre altres, d’executar un projecte comú en el marc d’aquest programa, i complir la resta de requisits establits en els articles 4 i 25 de les bases reguladores, entenent-se en aquest sentit que no reuneixen la condició d’empresa en crisi aquelles empreses que van passar a aquesta situació en el període comprés entre l’1 de gener de 2020 i el 31 de desembre de 2021, i per tant sí que poden ser beneficiàries.

2. Les empreses beneficiàries hauran d’integrar-se en una forma d’agrupació creada amb el propòsit, entre altres, d’executar un projecte comú en el marc d’aquest programa. Les agrupacions hauran d’estar constituïdes per un mínim de dues empreses, i almenys una d’aquestes haurà de ser pime. Totes les empreses integrants de l’agrupació hauran de ser independents entre si. Cap de les empreses podrà fer-se càrrec per si sola de més del 70 % dels costos subvencionables del projecte, ni de menys del 15 % d’aquests.
3. A l’efecte d’aquesta convocatòria, es considerarà pime l’entitat les característiques de la qual s’ajusten al que es disposa en l’annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió, de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187, 26.06.2014).

E. Característiques de l’ajuda
1. L’ajuda consistirà en una subvenció calculada en percentatge sobre els costos subvencionables amb intensitat variable en funció de la grandària d’empresa:
– Petita empresa: fins al 60 %
– Mitjana empresa: fins al 50 %
– Gran empresa: fins al 40 %
2. Es respectarà la quantia màxima fixada en l’article 28 de les bases reguladores.

F. Costos subvencionables
1. Conforme al que s’estableix en l’article 27 de l’Ordre 27/2016, de 25 de novembre, es consideren subvencionables els següents costos, sempre que estiguen directament relacionats amb les actuacions susceptibles de suport especificades i respectant les limitacions que s’estableixen:
a) Serveis externs: cost de contractes d’investigació i desenvolupament amb organismes d’investigació. Serveis d’assistència tècnica, consultoria i equivalents destinats de manera exclusiva a l’activitat d’investigació i desenvolupament subvencionada.
b) Adquisició de patents i llicències: costos de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l’operació s’haja realitzat en condicions de plena competència.
c) Personal propi: despeses del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar (salari brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa) empleat en centres de treball de la Comunitat Valenciana durant el temps en què estiguen dedicats al projecte d’investigació i desenvolupament.
Es limita el cost horari del personal propi subvencionable a 40 euros/hora com a màxim.
d) Materials: costos de matèries primeres i altres aprovisionaments de naturalesa consumible que es deriven directament de l’activitat d’investigació i desenvolupament.
e) Despeses d’amortització de l’instrumental i equipament de plantes pilot ja existents l’ús dels quals resulte necessari per al desenvolupament del projecte. També, quan el projecte supose el desenvolupament de prototips o plantes pilot experimentals de demostració, el cost d’amortització de l’instrumental i l’equipament que s’integre en el desenvolupament previst.
Les amortitzacions podran subvencionar-se sempre que es complisquen les condicions següents:
– Que els càlculs d’amortització s’efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.
– Que la despesa es referisca exclusivament a la seua utilització en el projecte durant el període subvencionable d’aquest.
– Que els béns amortitzats estiguen instal·lats en centres de treball de la Comunitat Valenciana.
– Que el cost d’adquisició del bé estiga degudament justificat per documents de valor probatori equivalent al de factures.
– Que els actius depreciats no s’hagen adquirit amb ajuda de subvencions públiques ni l’adquisició haja sigut objecte de cofinançament per part dels fons estructurals i d’inversió (FEIE).
2. No es consideraran subvencionables els béns i serveis adquirits o prestats per persones, entitats o empreses vinculades amb l’empresa beneficiària, entenent com a tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat per Reial decret 887/2006, de 21 de juliol.
3. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els impostos indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els impostos sobre la renda.
4. En cap cas les empreses beneficiàries podran presentar com a costos subvencionables els derivats de la contractació amb altres empreses integrants del consorci.

G. Instrucció i avaluació de sol·licituds. Criteris d’avaluació
1. La comissió concedirà una puntuació idèntica a cadascun dels projectes presentats per les empreses integrants del consorci. Perquè un projecte puga ser aprovat, haurà de tindre una puntuació mínima de 50 punts i sempre que se superen els llindars indicats en cadascun dels apartats del següent barem.
2. Els projectes es prioritzaran atenent els criteris especificats a continuació i la ponderació que s’especifica sobre un total de 100 punts:

a) Qualitat del projecte. Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 17 punts.

– Grau d’avanç: 0-10 punts.
Es valorarà l’avanç en el coneixement científic o aplicació d’aquest que suposa el projecte respecte a l’estat de l’art actual. Si el projecte no mostra salt tecnològic, no serà considerat R+D i, per tant, serà denegat.

– Novetat del projecte: 0-10 punts.
Es valoraran els antecedents o evidències sobre el grau de novetat a escala internacional o nacional / Comunitat Valenciana. Si el projecte no mostra novetat objectiva, no serà considerat R+D i, per tant, serà denegat.
Metodologia i pla de treball: 0-5 punts.
Es valorarà la qualitat del pla de treball i de la metodologia prevista per al seu desenvolupament.
– Pressupost del projecte: 0-5 punts.
Es valorarà l’adequació del pressupost del projecte als objectius previstos i als mitjans requerits per a la seua correcta execució.
b) Viabilitat tècnica. Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 15 punts.

– Capacitat i experiència de l’equip de treball de les empreses que participa en el projecte: 0-10 punts.
Es valorarà que les persones que participen en el projecte disposen de titulació adequada amb experiència consolidada en R+D.
– Adequació de recursos implicats en l’execució del projecte i participació d’organismes d’investigació: 0-10 punts.
Es valorarà que el conjunt de recursos interns i externs dedicats al projecte siguen adequats per a dur-lo a terme. Quan no hi haja en la mateixa empresa capacitat suficient per a emprendre les tasques d’R+D, es valorarà la contractació amb centres d’investigació o serveis externs qualificats.
– Equilibri i complementarietat del consorci: 0-10 punts.
Es valorarà la capacitat de les diferents empreses per a atendre diferents aspectes del projecte segons les seues capacitats i competències i amb una distribució adequada de tasques segons el pes relatiu de cadascuna d’aquestes.
c) Resultats / impacte esperable del projecte. Màxim: 30 punts. Llindar mínim: 10 punts.
– Impacte econòmic, social i mediambiental del projecte: 0-10 punts.
Es preveu l’impacte del projecte valorant resultats en la triple dimensió de la responsabilitat social empresarial: previsions d’internacionalització, increment en les vendes, millora de la competitivitat i creació d’ocupació; orientació cap a la salut i millora de qualitat de vida, col·lectius desfavorits; alineació amb les prioritats temàtiques Climate KIC.
– Projectes que s’enquadren en les mesures de la RIS3 CV de qualitat de vida, desenvolupament de productes i entorns personalitzats, processos de fabricació avançats i nous sistemes industrials, o sostenibilitat: 0-5 punts.
– Efecte d’arrossegament: 0-5 punts.
Es valorarà l’efecte d’arrossegament del projecte, en el sentit de la possible repercussió dels seus resultats en un ampli col·lectiu d’empreses en les quals puga provocar actuacions tendents a fer seues, emular o basar-se en els assoliments del projecte en futures actuacions.
– Projectes els resultats dels quals siguen prototips pròxims al mercat compresos entre els nivells TRL 5 i TRL 7: 0-5 punts.
– Projectes el desenvolupament dels quals s’efectue a partir de patents existents de les empreses integrants del consorci o tinguen com a resultat una nova patent: 0-5 punts.
d) Característiques de l’empresa sol·licitant. Màxim: 10 punts.
– Alguna de les empreses integrants del consorci disposa d’un PIO registrat i no està obligada a això per la normativa aplicable, o del segell «Fent empresa. Iguals en oportunitats»: 0-3 punts.
– L’activitat principal de les empreses integrants del consorci desenvolupa alguna de les línies d’actuació establides en el Pacte Verd Europeu que busca la transformació de l’economia de la UE amb la intenció d’un futur sostenible. Es valoren les línies de treball en eficiència energètica dels edificis; mobilitat sostenible; indústria sostenible; tecnologies d’aliments; energia neta, assequible i segura; eliminació de contaminació; protecció i recuperació de la biodiversitat, i acció pel clima: 0-4 punts.
– Percentatge de persones amb diversitat funcional, sobre el total de la plantilla dels integrants del consorci, per damunt del mínim legal exigible: 0-3 punts.

linea
Mapa web