Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

ORDRE 27/2016, de 25 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), en matèria d'R+D i innovació empresarial. [2016/9507]

(DOGV núm. 7927 de 29.11.2016) Ref. Base de dades 008979/2016

ORDRE 27/2016, de 25 de novembre, de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, per la qual s'estableixen les bases reguladores per a la concessió d'ajudes de l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), en matèria d'R+D i innovació empresarial. [2016/9507]
ÍNDEX

Preàmbul
Títol I. Disposicions generals
Article 1. Objecte
Article 2. Modalitat d’ajuda
Article 3. Convocatòria i procediment de concessió
Article 4. Requisits generals dels beneficiaris
Article 5. Sol·licituds
Article 6. Ordenació i instrucció
Article 7. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Article 8. Comissió d’avaluació
Article 9. Resolució de la convocatòria
Article 10. Obligacions dels beneficiaris
Article 11. Modificació de la subvenció i reintegrament de les ajudes concedides
Article 12. Acumulació d’ajudes
Article 13. Entitats col·laboradores
Article 14. Subcontractació
Article 15. Justificació de les ajudes
Article 16. Pagament de les ajudes. Bestretes
Article 17. Control i verificació
Títol II. Línies d’ajuda
Capítol I. Ajudes per a projectes d’R+D de Pime (PIDI-CV)
Article 18. Objectiu
Article 19. Requisits dels beneficiaris
Article 20. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
Article 21. Despeses subvencionables
Article 22. Quantia de les ajudes
Article 23. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Capítol II. Ajudes per a projectes empresarials d’R+D en Cooperació (PIDCOP-CV)
Article 24. Objectiu
Article 25. Requisits dels beneficiaris
Article 26. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
Article 27. Despeses subvencionables
Article 28. Quantia de les ajudes
Article 29. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Capítol III. Ajudes per a projectes d’Innovació de Pime (INNOVA-CV)
Article 30. Objectiu
Article 31. Requisits dels beneficiaris
Article 32. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
Article 33. Despeses subvencionables
Article 34. Quantia de les ajudes
Article 35. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Capítol IV. Ajudes per a preparació de propostes per a Convocatòries H2020 (HORITZÓ-CV)
Article 36. Objectiu
Article 37. Requisits dels beneficiaris
Article 38. Tipologia d’actuacions i requisits dels projectes objecte d’ajuda
Article 39. Despeses subvencionables
Article 40. Quantia de les ajudes
Article 41. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Capítol V. Ajudes per a Certificació d’R+D+I (CERTIFICA-CV)
Article 42. Objectiu
Article 43. Requisits dels beneficiaris
Article 44. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
Article 45. Despeses subvencionables
Article 46. Quantia de les ajudes
Article 47. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Capítol VI. Ajudes per a projectes de Creació d’Empreses de Base Tecnològica (CREATEC-CV)
Article 48. Objectiu
Article 49. Requisits dels beneficiaris
Article 50. Tipologia d’actuacions i requisits dels projectes objecte d’ajuda
Article 51. Despeses subvencionables
Article 52. Quantia de les ajudes
Article 53. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Capítol VII. Ajudes per a projectes de Digitalització de Pime (DIGITALITZA-CV).
article 54. Objectiu
Article 55. Requisits dels beneficiaris
Article 56. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
Article 57. Despeses subvencionables
Article 58. Quantia de les ajudes
Article 59. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Disposició Addicional
Única. No incidència econòmica
Disposicions finals
Primera. Desplegament i execució
Segona. Entrada en vigor


PREÀMBUL

La Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, té entre els seus objectius estratègics el foment de les activitats de recerca, desenvolupament i innovació a la Comunitat Valenciana, impulsant la inversió privada en R+D+I en innovació, l’evolució dels sectors productius i la creació d’ocupació estable i de qualitat en les empreses, a través de l’adopció de mesures que permeten incrementar la productivitat d’aquestes mitjançant la millora dels seus nivells d’innovació, afavorint al mateix temps la consecució d’un impacte positiu en termes socials, econòmics, mediambientals i d’ocupació a la Comunitat Valenciana, açò és, contribuint de manera objectiva a millorar l’estat de benestar i sostenibilitat del conjunt de la nostra societat. Aquests mateixos objectius ja s’estableixen en el Pla estratègic de subvencions de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball 2016-2018, aprovat per Resolució de 6 de juny de 2016, del titular d’aquesta conselleria.
La millora en els nivells d’innovació tecnològica del teixit empresarial constitueix un requisit per a la supervivència i creixement de les empreses. Per tant, resulta un factor imprescindible per a generar riquesa i benestar. El desenvolupament de la societat del coneixement suposa canvis en les formes de producció, comercialització i gestió en les empreses, i l’aparició de noves oportunitats empresarials en resposta als canvis que tenen lloc en els àmbits socials i econòmics. El repte de les empreses consisteix a desenvolupar innovacions que no sols s’adapten a aquests canvis, sinó que també els permeta anticipar-se a aquests, permetent que siguen capaços d’aprofitar les noves oportunitats disponibles.
Les mesures proposades per l’IVACE en aquesta ordre tenen per objecte consolidar l’aposta de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per l’R+D+I empresarial, i es mantindran per als pròxims exercicis de manera alineada amb les prioritats establert es en el marc de l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent de la Comunitat Valenciana (RIS3 CV) i del Programa operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana per al període 2014-2020 en els àmbits d’actuació establert os en l’Eix Prioritari 1, «Potenciar la recerca, el desenvolupament tecnològic i la innovació» i en l’Eix Prioritari 3, «Millorar la competitivitat i presència internacional de les pimes». Potenciaran la generació i gestió del coneixement en les empreses, desenvoluparan les línies de col·laboració entre aquestes i d’aquestes amb els organismes de recerca i les empreses de serveis avançats, i en definitiva estaran orientades a augmentar la dimensió de les nostres pimes, a diversificar la seua activitat empresarial i a servir de plataforma per al desenvolupament de nous projectes empresarials innovadors. A més, es completaran amb altres que tenen per objectiu incrementar els retorns que les empreses de la Comunitat Valenciana puguen obtindre tant de la convocatòries del Programa marc de recerca i innovació de la UE Horitzó 2020, com dels beneficis fiscals i altres bonificacions establert es a nivell nacional per a les activitats d’R+D+I Empresarial. De la mateixa manera, aquestes mesures apostaran també per incrementar el nivell tecnològic de les nostres pimes industrials manufactureres a través de la implantació de noves tecnologies electròniques, informàtiques i de les comunicacions, contribuint amb això a una reindustrialització més efectiva del nostre teixit productiu. Però a més de focalitzar sobre el teixit empresarial existent, som conscients de la necessitat de fer-ho també en l’àmbit de la creació de nou teixit empresarial a través del foment de l’emprenedoria innovadora de base tecnològica, i generant amb això noves empreses amb activitats fonamentades en l’explotació del coneixement i la tecnologia.
És precís indicar que les convocatòries que emanen d’aquesta ordre, s’articularan en complementarietat amb altres iniciatives de suport a l’R+D+I empresarial existents a nivell nacional la finalitat de la qual puga ser semblant, amb una especial atenció als objectius i pressuposts màxims dels projectes que es puguen establir tal com quedarà reflectit en les resolucions de convocatòria que es publiquen a aquest efecte i que a més contribuiran a potenciar l’impacte d’altres iniciatives que a nivell europeu es puguen desenvolupar en el marc d’Horitzó 2020, si bé podran anar dirigides a projectes de menor dimensió, sent el nostre objectiu afavorir iniciatives interessants que d’una altra manera es veurien difícilment protegides, i evitant al mateix temps duplicitat en els suports i facilitant que les pimes de La Comunitat Valenciana amb poca o cap experiència en el desenvolupament de projectes d’R+D+I accedisquen a suports públics per a aquest tipus de projectes.
Amb aquesta ordre, s’estableixen les bases per a la concessió d’ajudes per l’IVACE en matèria d’R+D+I innovació empresarial, i es compleix el que disposa l’article 165 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, relatiu a les bases reguladores de la concessió de subvencions.

A aquestes bases de convocatòria, pel seu caràcter de subvenció, els és aplicable la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions, i –en els preceptes que es puga aplicar– la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei general de subvencions. En el cas que les ajudes estiguen finançades per fons de la Unió Europea, caldrà ajustar-se a allò que s’ha disposat per la normativa comunitària sobre els procediments de concessió i control, i també sobre reintegraments i sancions; en aquest supòsit, serà aplicable el Reglament (UE) núm. 1303/2013 del Parlament Europeu i del Consell de 17 de desembre de 2013 pel qual s’estableixen disposicions comunes relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió, al Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i pel qual s’estableixen disposicions generals relatives al Fons Europeu de Desenvolupament Regional, al Fons Social Europeu, al Fons de Cohesió i al Fons Europeu Marítim i de la Pesca, i es deroga al Reglament (CE) núm. 1083/2006 del Consell, o normativa que el puga substituir.
La concessió de les ajudes s’acollirà als articles 25 i 28 del Reglament (UE) núm. 651/2014, de la Comissió de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat comú en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014) per a les actuacions de Projectes d’R+D de Pime (PIDI-CV) i de Projectes d’R+D en Cooperació (PIDCOP-CV), i a l’article 22 del mateix Reglament per a l’actuació de Projectes de Creació d’Empreses de Base Tecnològica (CREATEC-CV). La concessió de les ajudes de l’actuació de Projectes d’Innovació de Pime (INNOVA-CV), Projectes de Preparació de Propostes per a Convocatòries H2020 (HORITZÓ-CV), Projectes de Certificació d’R+D+I (CERTIFICA-CV) i Projectes de Digitalització de Pime (DIGITALIZA-CV) s’acollirà al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013 relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis (DO L 352 de 24.12.2013).

Per tot això, en el marc de les competències que amb caràcter exclusiu es reconeixen a la Generalitat en l’article 49.1.7a de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, i de conformitat amb el que disposa l’esmentat article 165.1 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, en relació amb l’article 8 del Decret 7/2015, de 29 de juny, del president de la Generalitat, pel qual es determina les conselleries en què s’organitza l’Administració de la Generalitat, i les competències atribuïdes pel Decret 157/2015, de 18 de setembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, i per l’article 2 del Reglament d’organització i funcionament de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE), aprovat pel Decret 4/2013, de 4 de gener, del Consell, havent emés un informe l’Advocacia General de la Generalitat i la Intervenció Delegada, després dels tràmits d’audiència pertinents, i conformement amb el Consell Jurídic Consultiu,



ORDENE

TÍTOL I
Disposicions generals

Article 1. Objecte
1. La present ordre estableix les bases reguladores per a la concessió per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (d’ara en avant, IVACE) d’ajudes a projectes de les matèries indicades a continuació desenvolupats en l’àmbit de la Comunitat Valenciana:
R+D de Pime (PIDI-CV).
R+D en Cooperació (PIDCOP-CV).
Innovació de Pime (INNOVA-CV).
Preparació de Propostes per a Convocatòries H2020 (HORITZÓ-CV).
Certificació d’R+D+I (CERTIFICA-CV).
Creació d’Empreses de Base Tecnològica (CREATEC-CV).
Digitalització de Pime (DIGITALITZA-CV).
2. En el títol II d’aquesta ordre es desenvolupen les actuacions d’ajuda i el seu règim específic.

Article 2. Modalitat d’ajuda
Les ajudes es concediran amb la modalitat de subvenció.

Article 3. Convocatòria i procediment de concessió
1. El procediment per a la concessió de les ajudes serà el de concurrència competitiva, d’acord amb el que estableix l’article 164 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer de la Generalitat, i en l’article 22 de la Llei 38/2003, general de subvencions, d’acord amb els principis de publicitat, transparència, igualtat i no discriminació; i s’iniciarà d’ofici mitjançant convocatòria de la Presidència de l’IVACE, entitat a la qual correspondrà la seua gestió.
Les convocatòries podran establir la realització de diversos procediments de selecció successius al llarg d’un exercici pressupostari, i en aquestes haurà de concretar-se necessàriament el nombre de resolucions que hauran de recaure, l’import màxim a atorgar, el termini màxim de resolució de cada un dels procediments –que en cap cas podrà excedir sis mesos– i el termini en què hauran de presentar-se les sol·licituds. La seua regulació s’ajustarà en tot cas al que estableix l’article 59.5 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol; en el cas que durant un període no s’esgote l’import màxim establert, la quantitat no aplicada passarà íntegrament al període següent, i així successivament.

2. Les convocatòries contindran, almenys, el que estableix l’article 166 de la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions.
3. El text íntegre de les convocatòries es remetrà a la Base de Dades Nacional de Subvencions, i un extracte d’aquest es publicarà en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

Article 4. Requisits generals dels beneficiaris
1. Podrà acollir-se a aquestes ajudes qualsevol entitat o persona física o jurídica, de naturalesa pública o privada, depenent del que estableixen les actuacions desenvolupades en el títol II d’aquesta ordre.
2. No podran obtindre la condició de beneficiaris les persones físiques o jurídiques en les quals es done alguna de les circumstàncies que s’estableixen en l’article 13 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions.
3. Per a l’exercici de la seua activitat els beneficiaris hauran de disposar de les autoritzacions i/o llicències administratives preceptives, trobar-se inscrits en els registres públics pertinents, i complir qualssevol altres requisits exigits per les disposicions aplicables.
4. En especial, els beneficiaris hauran de trobar-se al corrent en el compliment de la Llei 6/2014, de 25 de juliol, de prevenció, qualitat i control ambiental d’activitats a la Comunitat Valenciana; del Reial Decret Legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, pel qual s’aprova el text refós de la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i de la seua inclusió social, de la Llei orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes, i de la Llei 9/2003, de 2 d’abril, per a la igualtat entre dones i homes.
5. En el cas que els sol·licitants siguen empreses hauran de complir amb el requisit de grandària que s’especifique en cada convocatòria seguint el criteri establert en l’annex I del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d’ajuda amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014), i també en la normativa que poguera modificar-la.
6. Les circumstàncies expressades en els apartats anteriors es podran acreditar mitjançant declaració responsable, sense perjudici que puguen ser objecte de requeriment d’acreditació fefaent.

Article 5. Sol·licituds
1. Les sol·licituds i la documentació annexa per a la concessió de les ajudes s’ompliran pels interessats d’acord amb els models i terminis establerts en les convocatòries respectives i es dirigiran a la Direcció General de l’IVACE.
2. La tramitació del procediment serà amb caràcter general telemàtica, si bé en atenció a les característiques dels potencials sol·licitants podrà utilitzar-se el procediment presencial en aquells casos així establerts en la convocatòria respectiva.
La presentació telemàtica requerirà la presentació de sol·licituds, escrits i comunicacions davant del Registre Electrònic que estiguen firmats electrònicament mitjançant una firma electrònica avançada basada en un certificat reconegut, segons el que disposa el Decret 220/2014, de 12 de desembre, del Consell, pel qual s’aprova el Reglament d’administració electrònica de la Comunitat Valenciana, i expedit per la Generalitat o per qualsevol altre prestador de serveis de certificació amb què la Generalitat haja firmat l’oportú conveni.

3. La presentació de la sol·licitud portarà implícita l’acceptació de les bases, fins i tot el que disposa la convocatòria respectiva.
4. Les respectives convocatòries podran restringir el nombre de projectes que puga presentar-se per sol·licitant per a cada actuació o programa convocat.
5. Amb caràcter general, es presentarà la documentació que a continuació s’indica, si bé la convocatòria respectiva determinarà la documentació específica addicional que si és el cas haja de presentar-se:
a) Imprés de sol·licitud: els models d’impresos normalitzats (sol·licituds i la resta de documentació) estaran disponibles en l’adreça d’internet de l’IVACE: http://www.ivace.es. Les sol·licituds s’adequaran als models normalitzats i s’ompliran utilitzant els mitjans electrònics o telemàtics proporcionats per l’IVACE a través de l’adreça d’internet indicada anteriorment.
L’imprés de sol·licitud contindrà la possibilitat d’autoritzar a l’IVACE per a consultar les dades d’identitat del sol·licitant i la situació quant al compliment de les seues obligacions tributàries i amb la Seguretat Social, sense perjudici que l’IVACE puga sol·licitar el seu aclariment o esmena en el cas que la informació obtinguda presentara cap incidència. Així mateix, l’imprés de sol·licitud contindrà les declaracions responsables que acrediten que el beneficiari compleix amb els requisits de la convocatòria i de les bases reguladores.
b) Memòria del projecte segons model disponible en l’adreça d’internet de l’IVACE: http://www.ivace.es, o bé incorporat a la mateixa sol·licitud d’ajuda. La memòria servirà de referent per a aplicar els criteris de valoració, és per això que un defectuós o deficient ompliment, o la seua difícil comprensió, generarà una menysvaloració del projecte o fins i tot una denegació de la sol·licitud.
c) Acreditació de trobar-se al corrent de les seus obligacions tributàries i davant la Seguretat Social en el cas que no haguera autoritzat l’IVACE per a la seua obtenció per mitjans electrònics. N’hi haurà prou amb l’acreditació d’aquest punt mitjançant declaració responsable sense necessitat d’acreditació fefaent posterior en cas de les subvencions atorgades a organismes, entitats i fundacions del sector públic.
d) Documentació acreditativa de la identitat del sol·licitant en els termes definits en la convocatòria.
e) Declaració responsable d’altres ajudes, subvencions, ingressos o recursos públics o privats obtinguts o sol·licitats.
f) En els projectes d’Innovació de Pime (INNOVA-CV), de Preparació de propostes per a Convocatòries H2020 (HORITZÓ-CV), Certificació d’R+D+I. (CERTIFICA-CV) i de Digitalització de Pime (DIGITALITZA-CV), el sol·licitant de l’ajuda haurà de presentar una declaració responsable referent a totes les altres ajudes de minimis rebudes d’aquesta o una altra administració (independentment dels costs subvencionables) durant els dos exercicis fiscals anteriors i durant l’exercici fiscal en curs que estiguen subjectes al Reglament (UE) núm. 1407/2013 de la Comissió de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis o a altres reglaments de minimis, i també altres ajudes rebudes per les mateixes despeses subvencionables sotmeses a un reglament d’exempció o a una decisió adoptada per la Comissió.
6. Per a potenciar l’èxit dels objectius d’una convocatòria, l’IVACE podrà traslladar sol·licituds a altres programes o convocatòries d’ajudes, sempre que les característiques dels programes ho permeten i el sol·licitant expresse el seu consentiment.
7. Quan la sol·licitud no complisca els requisits establerts en la legislació vigent en matèria de procediment administratiu comú, o no s’hi adjunte la documentació que d’acord amb aquestes bases o amb la convocatòria siga exigible, es requerirà el sol·licitant perquè –en el termini de 10 dies hàbils des de l’endemà de la recepció del requeriment– esmene la falta o adjunte els documents preceptius, amb advertència que si no ho fa es considerarà que ha desistit de la seua sol·licitud, després de la resolució dictada en els termes que estableix la legislació administrativa.
8. Els requeriments que es realitzen per mitjans electrònics s’entendran practicats o rebutjats en els termes que s’assenyalen en la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del procediment administratiu comú de les administracions públiques, i en la legislació complementària. En aquest sentit, si transcorren deu dies naturals sense que s’accedisca al contingut del requeriment, s’entendrà que la notificació ha sigut rebutjada i es tindrà per realitzat el tràmit de la notificació.
9. Així mateix, es podrà requerir del sol·licitant en qualsevol moment qualssevol altres dades, documents i informes complementaris que resulten necessaris per a la resolució de l’expedient.
10. Es delega en les persones que exerceixen la direcció de l’àrea –o si és el cas, departament o servei– competent per a gestionar la convocatòria, la resolució de les incidències produïdes amb anterioritat a la concessió, en especial les referides a desistiments, canvi de beneficiari i/o canvis en el projecte.

Article 6. Ordenació i instrucció
L’òrgan competent per a la Instrucció del procediment serà la Unitat IVACE Innovació, que rebrà les sol·licituds presentades, verificarà que aquestes compleixen els requisits per a poder ser tramitades i emetrà una preavaluació, i sempre es podrà assistir d’altres àrees o serveis de l’IVACE per a comprovar els punts relatius a la identitat del sol·licitant, i també del personal extern que per raó de la matèria objecte d’ajuda puga ser necessari. L’òrgan instructor serà igualment el competent per al seguiment de les ajudes.

Article 7. Criteris d’avaluació de sol·licituds
Les actuacions detallades en el títol II de la present ordre estableixen els criteris d’atorgament de les ajudes i la seua ponderació.

Article 8. Comissió d’avaluació
1. Una comissió d’avaluació serà la competent per a elevar a la Presidència de l’IVACE proposta de concessió d’ajudes a les sol·licituds presentades a cada programa o actuació convocat, prioritzades segons els criteris de concessió de cada programa o actuació.
2. Aquesta comissió estarà composta per la persona que ocupe la direcció General de l’IVACE, qui assumirà la Presidència de l’òrgan, i per sis vocals integrants de les unitats d’IVACE Innovació i d’aquelles de l’IVACE amb competències en suport; exercirà de secretari/ària una persona de l’àrea amb competències en matèria de suport, sense vot. Tant els/les vocals com el/la secretari/ària seran designats/ades per la persona que ocupe la presidència de l’IVACE.
En l’exercici de les seues competències la comissió podrà comptar amb l’assistència tècnica que estime necessària.
En tot cas es procurarà que en la composició de la comissió es respecte el principi de paritat d’homes i dones, i la capacitació i competència adequades.
3. Així mateix, la comissió d’avaluació elaborarà una relació ordenada de les sol·licituds que es propose desestimar, indicant la causa; quan aquesta obeïsca a falta de crèdit per a poder-les atendre, sense necessitat de nova convocatòria podrà acordar-se la concessió quan es produïsca un increment dels crèdits disponibles, seguint l’ordre de puntuació obtingut, i en els termes que estableix l’’article 63 del Reglament de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, aprovat pel Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol,
4. En cas d’empat en la puntuació, tindran preferència per a l’atorgament les sol·licituds els titulars de les quals acrediten que, amb anterioritat a la publicació de la corresponent convocatòria, disposen d’un major percentatge de persones treballadores amb discapacitat en relació amb les seues respectives plantilles, o bé es comprometen a contractar un percentatge major de persones treballadores amb discapacitat durant l’àmbit del projecte objecte d’ajuda.
Subsidiàriament, en cas d’empat, tindran preferència en l’adjudicació aquells sol·licitants que acrediten que, amb anterioritat a la publicació de la respectiva convocatòria, ocupen major percentatge de persones treballadores que es troben entre els col·lectius de població especialment desfavorida, i també de persones amb dificultats d’accés al mercat laboral, com els que s’especifiquen en el subapartat 2.c.1 de l’apartat huité de l’Acord de 27 de març de 2015, del Consell, pel qual s’estableixen directrius per a l’aplicació de les clàusules de caràcter social en la contractació de l’Administració de la Generalitat i el seu sector públic, i també en matèria de subvencions de l’Administració de la Generalitat, sempre que aquests contractes tinguen caràcter indefinit.

Si persisteix l’empat, es tindrà en compte, als efectes de resoldre’l, la puntuació obtinguda criteri a criteri seguint un ordre decreixent segons ítems de major ponderació.
5. A la comissió d’avaluació li seran aplicables les normes establertes en la legislació administrativa per als òrgans col·legiats.

Article 9. Resolució de la convocatòria
1. La Presidència de l’IVACE serà l’òrgan competent per a dictar les resolucions d’aprovació o denegació de les ajudes convocades.
2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució serà de sis mesos a comptar de la publicació de l’extracte de convocatòria en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. Una vegada haja transcorregut el termini sense que s’haguera notificat resolució expressa, els sol·licitants entendran desestimades les seues sol·licituds per silenci administratiu, tot això sense perjudici de l’obligació de resoldre expressament que incumbeix a l’Administració.
3. La resolució del procediment es notificarà als interessats i les ajudes concedides es publicaran en la Base de Dades Nacional de Subvencions (BDNS) en compliment del que establix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, amb expressió de la convocatòria, del programa i crèdit pressupostari a què s’imputen, beneficiari, quantitat concedida i objectiu o finalitat de l’ajuda.

4. La resolució de concessió i/o denegació posarà fi a la via administrativa. Es delega en la Direcció General de l’IVACE la resolució dels recursos de reposició.

Article 10. Obligacions dels beneficiaris
A més del que disposa l’article 14 de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, seran obligacions dels beneficiaris:
a) Realitzar l’activitat o projecte que fonamente la concessió de l’ajuda en la forma, condicions i termini establert, i acreditar materialment i econòmicament la seua realització abans del venciment del termini indicat en les respectives convocatòries –que en tot cas no serà inferior a tres mesos des de la notificació de la resolució de concessió– i en la forma que en aquestes es determine o en el Manual d’instruccions de justificació d’ajudes que s’aprove per la Direcció General de l’IVACE en el seu desenvolupament, sense perjudici del compliment de les obligacions establertes amb caràcter general en l’article 30 de la Llei 38/2003, de 23 de novembre, general de subvencions.
b) Els beneficiaris que reben subvencions o ajudes, pel període d’un any, per imports superiors a 100.000 euros –o quan almenys el 40 % del total dels seus ingressos anuals tinguen caràcter d’ajuda o subvenció pública i assolisquen com a mínim la quantitat de 5.000 euros– o a 10.000 euros, hauran de complir les exigències establertes respectivament en l’article 3, apartats 1.b) I 2 de la Llei 2/2015, de 2 d’abril, de transparència, bon govern i participació ciutadana de la Comunitat Valenciana per a aquests supòsits.
c) Quan l’ajuda finance l’adquisició, construcció, rehabilitació o millora de béns inventariables, aquests hauran d’estar ubicats a la Comunitat Valenciana, i els beneficiaris hauran de destinar-los al fi concret per al qual es va concedir l’ajuda durant almenys cinc anys si es tracta d’un bé inscriptible en un registre públic, i durant un mínim de dos anys per a la resta de béns llevat que la convocatòria establisca un termini major. No obstant això, en el cas que l’ajuda estiga cofinançada per fons estructurals de la Unió Europea, hauran de respectar-se els terminis que la normativa comunitària exigisca.
d) Conservar els documents justificatius de les despeses corresponents al projecte subvencionat.
e) Actualitzar qualsevol documentació presentada que haguera patit alguna modificació.
e) Respondre de la veracitat dels documents aportats i en general de la informació facilitada.
f) Comunicar a l’IVACE les ajudes, subvencions, ingressos o recursos públics o privats que hagueren obtingut o sol·licitat per als mateixos costs subvencionables. En cas de concurrència amb altres ajudes per als mateixos costs subvencionables, quedarà sense efecte la ja concedida per l’IVACE, excepte renúncia expressa a la ja concedida per l’altra Administració.

Article 11. Modificació de la subvenció i reintegrament de les ajudes concedides
1. El beneficiari haurà de realitzar el projecte objecte d’ajuda en la forma descrita en la sol·licitud i en la corresponent memòria, i de manera que es complisca la finalitat de l’ajuda, respectant els costs indicats en la notificació de concessió i pels imports que en aquesta s’especifiquen. En cap cas es podran admetre modificacions que estiguen en contradicció amb els requisits exigits per a l’aprovació del projecte.

Quan les convocatòries establisquen determinats imports o percentatges màxims o mínims en les despeses del projecte que poden actuar com a requisit per a la seua aprovació, o com limitadors de l’import de l’ajuda concedida, la justificació del projecte haurà de tindre en compte els esmentats límits per a no donar lloc a la minoració o revocació de l’ajuda. Si en el moment de la justificació hi ha diferències o no es compleixen els límits establerts, l’IVACE podrà admetre-les sempre que valore que obeeixen a modificacions sobrevingudes i no imputables al beneficiari, sense que en cap cas suposen un major import de l’ajuda rebuda ni una modificació dels aspectes essencials de la naturalesa o objectius de la subvenció concedida.

2. Qualsevol alteració de les condicions tingudes en compte per a la concessió i, en general, l’incompliment de les obligacions per part del beneficiari, podrà donar lloc a la minoració de les ajudes concedides o al desistiment sense efectes, amb exigència, si és el cas, del reintegrament de les quantitats indegudament percebudes i de l’interés de demora des del moment del pagament de la subvenció fins que s’acorde la procedència del reintegrament d’aquesta.
3. Es delega en els caps d’àrea –o si és el cas, departament o servei– de l’IVACE competents per a la gestió de les ajudes, la resolució de les incidències que es produïsquen després de la concessió, sense que en cap cas puguen suposar una modificació de la baremació efectuada per a l’adjudicació, en concret les referides a renúncies, canvi de beneficiari, possibles pròrrogues per a l’execució i/o justificació d’aquest i modificacions en el projecte aprovat, i també possibles compensacions entre costs en la forma permesa en les respectives convocatòries; la resolució relativa a les possibles minoracions o de desistiment sense efectes de les subvencions concedides es delega en la Direcció General de l’IVACE.

Article 12. Acumulació d’ajudes
1. Els costs associats als projectes subvencionats pels programes inclosos en la present ordre no podran rebre simultàniament ajudes en el marc de la respectiva convocatòria i d’altres procedents d’aquesta o d’una altra Administració o ens públic.
2. Les ajudes subjectes al règim de minimis podran acumular-se amb altres ajudes subjectes al mateix règim, sempre que es tracte d’ajudes per a costs subvencionables diferents dels del projecte presentat davant de l’IVACE i es respecten els següents límits màxims:

– Si l’acumulació té lloc amb ajudes de minimis subjectes al Reglament (UE) núm. 360/2012 de la Comissió de 25 d’abril de 2012 relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis concedides a empreses que presten serveis d’interés econòmic general (DO L 114 de 26.4.2012), es respecta el límit màxim establert en aquest.
– Si l’acumulació té lloc amb ajudes de minimis subjectes a altres reglaments de minimis, es respecta el límit màxim establert en article 3, apartat 2 del Reglament (UE) núm. 1407/2013 i el de l’apartat «Intensitat de l’ajuda» dels programes subjectes a aquest reglament.

3. En cap cas l’ajuda podrà ser de tal quantia que, aïlladament o en concurrència amb altres subvencions, ajudes, ingressos o recursos públics o privats supere el cost de l’activitat subvencionada.

Article 13. Entitats col·laboradores
1. L’IVACE podrà comptar amb entitats col·laboradores que l’auxilien en les tasques d’avaluació, verificació administrativa o in situ, o pagament, en els termes establerts en els articles 12 i següents de la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en el Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol, pel qual s’aprova el Reglament de la Llei 38/2003.
2. Les entitats col·laboradores hauran de complir els requisits exigits en la Llei 38/2003, de 17 de novembre, i hauran d’acreditar prèviament complir la solvència necessària per a poder exercir les tasques d’una manera eficaç, concretament de comptar amb experiència en les matèries objecte de col·laboració i de recursos personals i materials per a poder assumir-les.

Article 14. Subcontractació
L’activitat objecte de subvenció no podrà ser subcontractada amb tercers.

Article 15. Justificació de les ajudes
1. La justificació de les ajudes es realitzarà en el marc del que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i en la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat, d’hisenda pública, del sector públic instrumental i de subvencions i, si és el cas, segons el que estableix la normativa aplicable dels fons comunitaris de la Unió Europea en el cas que els projectes estigueren cofinançats pels esmentats fons.
2. La justificació de l’ajuda es realitzarà mitjançant l’aportació de justificants de despesa i pagament i en la forma definida en el Manual d’instruccions de justificació d’ajudes que s’aprove per resolució de la Direcció General de l’IVACE.
3. El termini per a la presentació de la documentació de justificació finalitzarà en la data que es determine en la convocatòria respectiva o en la resolució de concessió, que en tot cas no serà inferior a tres mesos des de la notificació de la resolució de concessió.
4. Els pagaments només s’admetran si estan realitzats a través d’una entitat financera amb les especificitats establert es en cada convocatòria, i la seua justificació es realitzarà mitjançant la presentació de còpia de l’extracte bancari que acredite l’eixida efectiva dels fons juntament amb còpia de la transferència o del xec nominatiu. Queden exclosos els pagaments realitzats en efectiu o per caixa. En el cas que l’ordre de transferència i/o l’apuntament de l’extracte bancari siguen globals i per tant estiguen referits a diversos justificants de despesa, relacionats o no amb el projecte, serà necessari acompanyar una relació d’aquests detallada com cal en la qual apareguen el destinatari, la identificació del justificant de la despesa (el número de la factura o el concepte d’aquesta) i l’import pagat.
5. El Manual d’instruccions de justificació d’ajudes podrà exigir que s’hi adjunte un informe d’auditor o d’empresa inscrita en el ROAC (Registre Oficial d’Auditors de Comptes) d’acord amb l’Ordre EHA/1434/2007, de 17 de maig, per la qual s’aprova la norma d’actuació dels treballs de revisió de comptes justificatius de subvencions en l’àmbit del sector públic estatal (BOE 125, 25.05.2007), i també una llista de comprovació del compliment dels requisits del Manual d’instruccions de justificació d’ajudes, firmat per l’auditor i visat pel representant legal del beneficiari.


Article 16. Pagament de les ajudes. Bestretes
1. L’IVACE procedirà al pagament de l’ajuda una vegada s’haja executat el projecte a què estava destinada, i sempre que haja verificat el compliment de les obligacions exigibles al beneficiari.
2. Podrà anticipar-se el pagament de l’ajuda pel màxim establert per a les subvencions de capital i amb les condicions que estableix la Llei 1/2015, de 6 de febrer, de la Generalitat o, si és el cas, en les lleis de pressupostos de la Generalitat per a cada exercici a què s’aplica la convocatòria. En cas de bestreta serà necessària la constitució prèvia de garantia –en forma d’aval bancari o en metàl·lic– per un 100 % de la quantitat anticipada, i també el seu depòsit en la Tresoreria de les direccions territorials de la conselleria competent en matèria d’hisenda.

Article 17. Control i verificació
1. Tant els beneficiaris com els tercers relacionats amb l’objecte de l’ajuda, hauran de sotmetre’s a les actuacions de comprovació, verificació i control financer de l’activitat subvencionada, que efectuarà en qualsevol moment tant l’IVACE com qualsevol òrgan de l’Administració central de l’Estat i de la Generalitat, o de la Unió Europea i els seus representants autoritzats, facilitant en tot moment tota la informació que se sol·licite en l’exercici d’aquestes actuacions, i en especial posant a disposició la totalitat de documents necessaris per a una pista d’auditoria adequada.
2. La comprovació administrativa de la justificació documental de la subvenció es realitzarà mitjançant la revisió de la documentació preceptiva per al pagament així establert en aquestes bases i en la convocatòria. La comprovació material de l’efectiva realització del projecte es portarà a cap en els termes establerts en el pla de control que s’elaborarà a aquest efecte per la Direcció General de l’IVACE en els termes establerts en l’article 169.3 de la Llei 1/2015. El control podrà consistir no sols en la verificació del compliment dels requisits i obligacions específiques establertes en les bases reguladores i en la convocatòria, sinó també en visites a la seu dels beneficiaris als efectes de verificar l’execució material dels projectes i inclús a l’examen dels seus registres comptables, comptes o estats financers, i la documentació que hi dóna suport.


TÍTOL II
Línies d’ajuda

CAPÍTOL I
Ajudes per a projectes d’R+D de Pime (PIDI-CV).

Article 18. Objectiu
Les ajudes tenen com a objectiu incrementar la inversió privada en R+D+I, i també complementar els estímuls existents en matèria d’R+D a nivell nacional i europeu recolzant a iniciatives de menor dimensió, per estar desenvolupades per empreses més xicotetes o amb menys experiència en aquest tipus de convocatòries, al mateix temps que persegueixen impulsar la col·laboració entre pimes i organismes de recerca, entre ells les universitats i els instituts tecnològics.

Article 19. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les pimes amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació, que compten amb almenys quatre treballadors consignats en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) corresponent al segon mes anterior a la data de sol·licitud de l’ajuda, i seran computables a aquests efectes els treballadors cooperativistes en el cas de les sol·licituds presentades per cooperatives.

2. No podran obtindre la condició d’empreses beneficiàries:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses en l’article 1, «Àmbit d’aplicació», del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, concretament:
1. Les empreses que complisquen les condicions d’empresa en crisi segons es defineixen en l’article 2, apartat 18, del Reglament núm. 651/2014, definició disponible en la carpeta de Normativa Europea de la zona de descàrregues de la web de l’IVACE http://www.ivace.es.
2. Les empreses subjectes a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat comú.

Article 20. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
1. El programa es dirigeix a recolzar la realització de projectes d’R+D per part de les pimes.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de despesa o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en la seua contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els projectes hauran d’iniciar-se després de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajuda, de manera que la convocatòria d’ajudes produïsca un efecte incentivador per a l’execució dels projectes.

El compliment de l’efecte incentivador es comprovarà a través de la documentació justificativa que es presente per al pagament de la subvenció i en els termes que s’establisquen en les respectives convocatòries.
4. Els resultats dels projectes hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.
5. Els projectes hauran de poder-se enquadrar en alguna de les tipologies següents:
– De recerca industrial: recerca planificada o estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguen ser útils per a desenvolupar nous productes, processos o serveis, o permeten millorar considerablement els ja existents.
– De desenvolupament experimental: adquisició, combinació, configuració i ocupació de coneixements i tècniques ja existents –d’índole científica, tecnològica, empresarial o d’un altre tipus– amb vista a l’elaboració de productes, processos o serveis nous o millorats; pot incloure també activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos o serveis.
La definició exacta dels conceptes de recerca industrial i desenvolupament experimental es troba arreplegada en l’article 2, apartats 85 i 86 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014), d’ara en avant, Reglament núm. 651/2014.

Article 21. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establertes es contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionades amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit.
2. Les tipologies de costs que es podran considerar com a subvencionables són les que figuren a continuació, sense perjudici que les respectives convocatòries puguen excloure o limitar alguna d’aquestes o dels conceptes que engloben:
a) Serveis externs:
– Cost de contractes de recerca i desenvolupament amb organismes de recerca.
– Serveis d’assistència tècnica, consultoria i equivalents destinats de manera exclusiva a l’activitat de recerca i desenvolupament subvencionada.
– Registre de drets de propietat industrial derivats de l’execució del projecte.
b) Adquisició de patents i llicències:
Costs de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l’operació s’haja realitzat en condicions de plena competència. Per a aquest concepte no es consideraran subvencionables les quantitats satisfetes a persones, entitats o empreses vinculades amb l’empresa beneficiària, entenent per tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.
c) Personal propi:
Despeses del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar (salari brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa) empleats en centres de treball de la Comunitat Valenciana durant el temps en què estiguen dedicats al projecte de recerca i desenvolupament.
d) Materials:
Costs de matèries primeres i altres aprovisionaments de naturalesa consumible que es deriven directament de l’activitat de recerca i desenvolupament.
e) Amortització d’instrumental i equipament
Despeses d’amortització d’instrumental i equipament que podran subvencionar-se sempre que es complisquen les condicions següents:
– Que els càlculs d’amortització s’efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.
– Que la despesa es referisca exclusivament a la seua utilització en el projecte durant el període subvencionable d’aquest.
– Que els béns amortitzats estiguen instal·lats en centres de treball de la Comunitat Valenciana.
f) Despeses generals i altres despeses d’explotació
Inclouran consums, subministraments, materials i altres despeses d’explotació, derivades directament del projecte sempre que s’enquadren en tipologies que no es contemplen com a subvencionables per les respectives convocatòries. Es calcularan com un tipus fix, per un import màxim d’un 15 % dels costs de personal subvencionables que hagen sigut adequadament justificats, sense que es requerisca cap tipus de càlcul o justificació.
En cap cas es consideraran despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts sobre la renda.
3. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius manuals de justificació per a cada programa o actuació.

Article 22. Quantia de les ajudes
1. La subvenció consistirà en un percentatge sobre els costs subvencionables, amb una quantia variable en funció de la grandària d’empresa:
Petita empresa: fins al 40 %.
Mitjana empresa: fins al 30 %.
Les respectives convocatòries podran establir una quantia addicional d’un 5 % dels costs subvencionables si els projectes compleixen determinats requisits relacionats amb la contractació de personal altament qualificat, la participació en el projecte d’organismes de recerca o la complementarietat amb altres actuacions nacionals o internacionals en matèria d’R+D+I.
2. La quantia màxima de l’ajuda calculada en funció dels costs subvencionables no podrà superar les intensitats màximes permeses pels articles 25 i 28 del Reglament (UE) núm. 651/2014 per a les ajudes d’R+D, incloses les cosines, i en cap cas podrà superar el 35 % o el 45 % d’intensitat màxima, segons es tracte d’una mitjana o petita empresa, respectivament. En tot cas, l’ajuda no podrà superar en cap cas els llindars establerts en l’article 4.1.i Del Reglament (UE) núm. 651/2014.

Article 23. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Seran factors a considerar el grau d’avanç del projecte, la metodologia i pla de treball, i l’adequació del pressupost.
b) Viabilitat tècnica del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Seran factors a considerar la capacitat i experiència de l’equip de treball i l’adequació dels recursos implicats en l’execució del projecte.

c) Resultats/impacte esperable del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Seran factors a considerar: l’impacte econòmic dels resultats del projecte, l’impacte social positiu de l’aplicació dels resultats del projecte, l’orientació a mercat dels resultats del projecte, l’obtenció o valoració de patents, la complementarietat amb altres iniciatives en matèria d’R+D+I, l’alineació amb polítiques d’innovació i l’alineació amb polítiques mediambientals.

d) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 10 punts. Seran factors a considerar: les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental i les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.


CAPÍTOL II
Ajudes per a projectes empresarials d’R+D en Cooperació (PIDCOP-CV).

Article 24. Objectiu
Les ajudes tenen com a objectiu incrementar la inversió privada en R+D+I, i també complementar els estímuls existents a nivell nacional i europeu, recolzant iniciatives en cooperació entre empreses en matèria de recerca industrial o desenvolupament experimental que es puguen executar conjuntament per pimes o per aquestes en col·laboració amb empreses de major dimensió que exercisquen un paper tractor en els projectes. De la mateixa manera, es persegueix impulsar la col·laboració de les empreses amb els organismes de recerca, entre ells les universitats i els instituts tecnològics.

Article 25. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les empreses amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació, que compten amb almenys quatre treballadors consignats en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) corresponent al segon mes anterior a la data de sol·licitud de l’ajuda, i seran computables a aquests efectes els treballadors cooperativistes en el cas de les sol·licituds presentades per cooperatives.

2. Els beneficiaris hauran d’integrar-se en una forma d’agrupació creada amb el propòsit, entre d’altres, d’executar un projecte comú en el marc d’aquest programa.
Les agrupacions hauran de complir les següents condicions i mantindre’s al llarg de l’execució del projecte:
– Estaran constituïdes per un mínim de dues empreses, independents entre si.
– Una de les empreses haurà de ser pime.
– Totes les empreses integrants de l’agrupació hauran de ser necessàriament sol·licitants d’ajuda per al mateix projecte.
– Cap empresa integrant de l’agrupació podrà fer-se càrrec per si sola amb més del 70 % dels costs subvencionables del projecte, ni amb menys del 15 % d’aquests.
– L’empresa que major participació econòmica tinga en el projecte assumirà la condició de líder del projecte.
La constitució de l’agrupació haurà d’acreditar-se mitjançant un acord entre les parts –segons el model disponible en l’adreça web http://www.ivace.es en el qual s’establisca quines seran les activitats a realitzar per cada una d’aquestes, el pressupost compromés, com serà la distribució dels resultats del projecte i quina és l’empresa que assumeix el lideratge. En aquest acord les empreses integrants prestaran a més el seu consentiment perquè, si és el cas, les seues dades siguen plasmades en les respectives memòries tècniques, i també perquè qualsevol incidència individual que puga afectar la viabilitat del projecte siga comunicada a la resta de partícips.
2. No podran obtindre la condició d’empreses beneficiàries:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses en l’article 1, «Àmbit d’aplicació» del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, concretament:
– Les empreses que complisquen les condicions d’empresa en crisi segons es defineixen en l’article 2 apartat 18 del Reglament núm. 651/2014, definició disponible en la carpeta de Normativa Europea de la zona de descàrregues de la web de l’IVACE http://www.ivace.es.
– Les empreses subjectes a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat comú.

Article 26. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
1. L’objecte és el suport a la realització de projectes d’R+D en cooperació per part d’empreses.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de despesa o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en la seua contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els projectes hauran d’iniciar-se després de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajuda, de manera que la convocatòria d’ajudes produïsca un efecte incentivador per a l’execució dels projectes.

El compliment de l’efecte incentivador es comprovarà a través de la documentació justificativa que es presente per al pagament de la subvenció i en els termes que s’establisquen en les respectives convocatòries.
4. Els resultats dels projectes hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.
5. Els projectes hauran de poder-se enquadrar en alguna de les tipologies següents:
– De recerca industrial: recerca planificada o estudis crítics encaminats a adquirir nous coneixements i aptituds que puguen ser útils per a desenvolupar nous productes, processos o serveis, o permeten millorar considerablement els ja existents.
– De desenvolupament experimental: adquisició, combinació, configuració i ocupació de coneixements i tècniques ja existents –d’índole científica, tecnològica, empresarial o d’un altre tipus– amb vista a l’elaboració de productes, processos o serveis nous o millorats; pot incloure també activitats de definició conceptual, planificació i documentació de nous productes, processos o serveis.
Quan un projecte conste de diferents activitats, cada una d’aquestes haurà d’enquadrar-se en algun dels tipus anteriors.
La definició exacta dels conceptes de recerca industrial i desenvolupament experimental es troba arreplega en l’article 2, apartats 85 i 86 del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014, pel qual es declaren determinades categories d’ajuda compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat (DO L 187 de 26.06.2014), d’ara en avant, Reglament núm. 651/2014.

6. La no-execució dels compromisos adquirits per part d’alguna de les empreses de l’agrupació podrà significar la revocació de l’ajuda a la totalitat del projecte, en la mesura que els resultats d’aquest queden afectats. En aquest sentit, i per la seua condició de part interessada, les empreses participants del projecte rebran informació sobre qualsevol incidència de la resta de participants mentres puga afectar els seus interessos.

Article 27. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establert es contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionades amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit.
2. Les tipologies de costs que es podran considerar com subvencionables són les que figuren a continuació, sense perjudici que les respectives convocatòries puguen excloure o limitar alguna d’elles o dels conceptes que engloben:
a) Serveis externs:
– Cost de contractes de recerca i desenvolupament amb organismes de recerca.
– Serveis d’assistència tècnica, consultoria i equivalents destinats de manera exclusiva a l’activitat de recerca i desenvolupament subvencionada.
– Registre de drets de propietat industrial derivats de l’execució del projecte.
b) Adquisició de patents i llicències:
Costs de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l’operació s’haja realitzat en condicions de plena competència. Per a aquest concepte no es consideraran subvencionables les quantitats satisfetes a persones, entitats o empreses vinculades amb l’empresa beneficiària, entenent per tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.
c) Personal propi:
Despeses del personal investigador, del personal tècnic i del personal auxiliar (salari brut, i cost de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa) empleats en centres de treball de la Comunitat Valenciana durant el temps en què estiguen dedicats al projecte de recerca i desenvolupament.
d) Materials:
Costs de matèries primeres i altres aprovisionaments de naturalesa consumible que es deriven directament de l’activitat de recerca i desenvolupament.
e) Amortització d’instrumental i equipament:
Despeses d’amortització d’instrumental i equipament que podran subvencionar-se sempre que es complisquen les condicions següents:
– Que els càlculs d’amortització s’efectuen de conformitat amb les normes de comptabilitat pertinents.
– Que el gasto es referisca exclusivament a la seua utilització en el projecte durant el període subvencionable d’aquest.
– Que els béns amortitzats estiguen instal·lats en centres de treball de la Comunitat Valenciana.
g) Despeses generals i altres despeses d’explotació.
Inclouran consums, subministraments, materials i altres despeses d’explotació, derivades directament del projecte sempre que s’enquadren en tipologies que no es tipifiquen de subvencionables per les respectives convocatòries. Es calcularan com un tipus fix, per un import màxim d’un 15 % dels costs de personal subvencionables que hagen sigut adequadament justificats, sense que es requerisca cap tipus de càlcul o justificació
En cap cas es consideraran Despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts sobre la renda.
3. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda, es podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius Manuals de Justificació per a cada programa o actuació.

Article 28. Quantia de les ajudes
1. La subvenció consistirà en un percentatge sobre els costs subvencionables, amb una quantia variable en funció de la grandària d’empresa:
– Petita empresa: fins al 45 %
– Mitjana empresa: fins al 35 %
– Gran empresa: fins al 25 %
Les respectives convocatòries podran establir una quantia addicional d’un 10 % dels costs subvencionables si -a més de complir la condició de projecte en cooperació establert a en l’article 25.6. b), i) del Reglament (UE) núm. 651/2014 per a les ajudes d’R+D els projectes compleixen determinats requisits relacionats amb la contractació de personal altament qualificat, la participació en el projecte d’organismes de recerca o la complementarietat amb altres actuacions nacionals o internacionals en matèria d’R+D+I.
2. La quantia màxima de l’ajuda calculada en funció dels costs subvencionables no podrà superar les intensitats màximes permeses pels articles 25 i 28 del Reglament (UE) núm. 651/2014 per a les ajudes d’R+D, incloses les cosines, i en cap cas podrà superar el 55 % (o el 50 % en el cas dels costs establert s en l’art. 28 de l’esmentat reglament), 45 % o 35 % d’intensitat màxima, segons es tracte d’una petita, mitjana o gran empresa, respectivament. En tot cas, l’ajuda no podrà superar en cap cas els llindars establerts en l’article 4.1.i Del Reglament (UE) núm. 651/2014.

Article 29. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Seran factors a considerar: el grau d’avanç del projecte, la metodologia i pla de treball i l’adequació del pressupost.
b) Viabilitat tècnica del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Seran factors a considerar: la capacitat i experiència de l’equip de treball, l’adequació dels recursos implicats en l’execució del projecte, i l’equilibri i complementarietat de l’agrupació.
c) Resultats/impacte esperable del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Seran factors a considerar: l’impacte econòmic dels resultats del projecte, l’efecte tractor del projecte, l’impacte social positiu de l’aplicació dels resultats del projecte, l’orientació a mercat dels resultats del projecte, l’obtenció o valoració de patents, la complementarietat amb altres iniciatives en matèria d’R+D+I, l’alineació amb polítiques d’innovació i l’alineació amb polítiques mediambientals.

d) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 10 punts. Seran factors a considerar: les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental i les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.

CAPÍTOL III
Ajudes per a projectes d’Innovació de Pime (INNOVA-CV).

Article 30. Objectiu
Les ajudes tenen com a objectiu incrementar la inversió privada en innovació –i també complementar els estímuls existents a nivell nacional i europeu– en matèria d’innovació de producte, servei, procés i digitalització (indústries 4.0), fomentant la participació de les empreses manufactureres, i de les de serveis avançats.

Article 31. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les pimes amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació:
– En el cas de les actuacions INNOVAProD-CV, INNOVAProC-CV i INNOVAi4.0-CV hauran d’estar enquadrades en la secció C-Divisiones 10 a 33 de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE 2009), aprovada per Reial Decret 475/2007, de 13 d’abril (BOE 102, 28.04.2007) i comptar amb almenys dos treballadors consignats en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) corresponent al segon mes anterior a la sol·licitud de l’ajuda, i seran computables a aquests efectes els treballadors cooperativistes en el cas de les sol·licituds presentades per cooperatives.
En el cas de l’actuació INNOVATeiC-CV hauran de comptar amb almenys un treballador consignat en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) corresponent al segon mes anterior a la sol·licitud de l’ajuda, sent computables a aquests efectes els treballadors cooperativistes en el cas de les sol·licituds presentades per cooperatives.
2. No podran obtindre la condició d’empreses beneficiàries:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses en l’article 1,«Àmbit d’aplicació» del Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, concretament i sense perjudici del que estableix l’apartat 2 de la dita disposició:

– Operen en els sectors de la pesca i l’aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell (DO L17, de 21.01.2000, p. 22).
– Estiguen dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

Article 32. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
1. L’objecte del programa és el desenvolupament de projectes d’innovació per part de pimes que s’enquadren en les actuacions que es desenvolupen en aquest article.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de gasto o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en la seua contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els resultats dels projectes hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.
4. Els projectes hauran de poder-se enquadrar en alguna de les següents actuacions recolzables:
a) Actuació 1. Innovació de producte, INNOVAProD-CV. Projectes que tinguen com a objectiu el desenvolupament i fabricació de nous productes o una millora significativa dels ja fabricats per l’empresa sol·licitant.
b) Actuació 2. Innovació de procés. INNOVAProC-CV. Implantació de nous, o significativament millorats, mètodes o tècniques de producció o logística dins de l’empresa.
c) Actuació 3. Adaptació a indústria 4.0. INNOVAi4.0-CV Projectes que tinguen com a objectiu la digitalització dels mitjans productius per a disposar en temps real d’informació rellevant d’aquests, que permeta integrar la producció en les cadenes de subministrament, els canals de distribució i en els mateixos sistemes de gestió de l’empresa, per afegir-los capacitat d’adaptació i flexibilitat en el seu funcionament o manteniment.
d) Actuació 4. Innovació en TEIC. INNOVATeiC-CV. Projectes que tinguen com a objectiu el desenvolupament de solucions innovadores en l’àmbit de les tecnologies de la informació, de l’electrònica i de les comunicacions, l’aplicació de les quals puga estendre’s a diversos usuaris i no es tracte, per tant, de solucions a mesura.

Article 33. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establert es contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionades amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit.
2. Les tipologies de costs que es podran considerar com a subvencionables són les que figuren a continuació, sense perjudici que les respectives convocatòries puguen excloure o limitar alguna d’elles o dels conceptes que engloben:
1. Serveis externs
a) Serveis d’assistència tècnica, consultoria i equivalents, per al desenvolupament dels productes, serveis o processos establert s en les actuacions recolzables.
b) Registre de drets de propietat industrial derivats de l’execució del projecte.
2. Adquisició d’actius immaterials
a) Adquisició de patents i llicències:
Costs de coneixements tècnics i patents adquirits o obtinguts per llicència de fonts externes a preu de mercat, sempre que l’operació s’haja realitzat en condicions de plena competència. Per a aquest concepte no es consideraran subvencionables les quantitats satisfetes a persones, entitats o empreses vinculades amb l’empresa beneficiària, entenent per tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.
b) Programari relacionat amb el desenvolupament dels projectes.
3. Personal propi
Despeses del personal tècnic que participe en el projecte.
4. Adquisició d’actius materials
a) Adquisició o adaptació de béns d’equip.
b) Inversions en maquinari, sensors, automatismes i equips de comunicacions.
En cap cas es consideraran despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts sobre la renda.
2. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda es podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius manuals de justificació per a cada programa o actuació.

Article 34. Quantia de les ajudes
1. La subvenció consistirà en un percentatge que podrà aconseguir fins a un 25 % dels costs subvencionables del projecte.
2. L’ajuda està subjecta al règim de minimis, cosa que suposa que l’ajuda total de minimis concedida a una única empresa no serà superior a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Als efectes de la present convocatòria, s’entendrà per única empresa la definició establida en l’apartat 2 de l’article 2 del Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis. Per a les empreses que realitzen per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera, caldrà ajustar-se als límits i condicions de l’article 3, apartats 2 i 3 d’aquesta disposició.

Article 35. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 50 punts. Seran factors a considerar: el grau de novetat i complexitat del projecte, el grau de definició i claredat del projecte, la metodologia i pla de treball, i l’adequació del pressupost.
b) Viabilitat tècnica del projecte. Puntuació màxima del grup: 20 punts. Seran factors a considerar: la capacitat i experiència de l’equip de treball i l’adequació dels recursos implicats en l’execució del projecte.

c) Resultats/impacte esperable del projecte. Puntuació màxima del grup: 20 punts. Seran factors a considerar: l’impacte econòmic dels resultats del projecte, la complementarietat amb altres iniciatives en matèria d’R+D+I, l’alineació amb polítiques d’innovació i l’alineació amb polítiques mediambientals.
d) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 10 punts. Seran factors a considerar: les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental, les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.


CAPÍTOL IV
Ajudes per a preparació de propostes per a Convocatòries H2020 (HORITZO-CV).

Article 36. Objectiu
El programa persegueix incrementar la inversió privada en R+D+I incentivant la presentació de propostes a les convocatòries de H2020 per part de les empreses de la Comunitat Valenciana, i la millora en la qualitat d’aquestes, per aconseguir-hi un major retorn a la Comunitat Valenciana de fons europeus destinats a l’R+D.

Article 37. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les empreses amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació.
2. No podran obtindre la condició d’empreses beneficiàries:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses de l’article 1, «Àmbit d’aplicació», del Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, concretament i sense perjudici del que estableix l’apartat 2 d’aquesta disposició:

– Operen en els sectors de la pesca i l’aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell (DO L17, de 21.01.2000, p. 22).
– Estiguen dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

Article 38. Tipologia d’actuacions i requisits dels projectes objecte d’ajuda
1. L’objecte del programa és el suport a empreses per a la preparació de propostes per a la seua participació en el Programa marc de recerca i innovació 2014-2020 Horitzó 2020.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de despesa o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en el seua contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els resultats dels projectes presentats a H2020 que com a conseqüència d’aquestes ajudes s’impulsen, hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.
4. No s’admetran les sol·licituds d’ajuda si l’empresa sol·licitant ha obtingut amb anterioritat una ajuda de l’IVACE per a preparar una proposta per a H2020 per al mateix projecte, encara que es presentara a una convocatòria diferent de H2020.
5. De la mateixa manera no podran rebre ajudes els projectes que hagen obtingut suport en la convocatòria d’ajudes a la preparació de propostes comunitàries (APC) del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI). En el cas d’obtindre l’esmentat suport del CDTI després de la concessió de l’IVACE, quedarà aquesta sense efecte, excepte renúncia expressa a la ja concedida pel CDTI.

Article 39. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establert es contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionats amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit.
2. Seran subvencionables les despeses de consultoria i serveis equivalents destinats a la formulació d’un projecte empresarial d’acord amb convocatòries del H2020, en concret, assessorament en preparació de propostes i gestions necessàries per a presentar formalment els projectes objecte d’ajuda a les respectives convocatòries, assessorament en matèria d’acords i propietat dels resultats dels projectes i despeses associades a les gestions per a la busca de socis.
3. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació, ni els imposts sobre la renda.
4. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda es podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius manuals de justificació per a cada programa o actuació.

Article 40. Quantia de les ajudes
1. L’ajuda consistirà en una subvenció sobre el cost de la preparació, elaboració i presentació de propostes per a concórrer a qualsevol dels programes de H2020. La quantia màxima de l’ajuda serà de fins a un 75 % dels costs esmentats.
2. L’ajuda està subjecta al règim de minimis, cosa que suposa que l’ajuda total de minimis concedida a una única empresa no serà superior a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Als efectes de la present convocatòria, s’entendrà per única empresa la definició establida en l’apartat 2 de l’article 2 del Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis. Per a les empreses que realitzen per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera, caldrà ajustar-se als límits i condicions de l’article 3, apartats 2 i 3 de la dita disposició.

Article 41. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 30 punts. Serà factor a considerar la participació en àmbits / convocatòries de H2020 considerades com a prioritàries.
b) Resultats/impacte esperable del projecte. Puntuació màxima del grup: 60 punts. Seran factors a considerar: l’impacte econòmic com resultat del retorn esperat de la proposta presentada a H2020, la modalitat de participació del sol·licitant en el projecte europeu, l’alineació amb polítiques d’innovació i l’alineació amb polítiques mediambientals.

c) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 10 punts. Seran factors a considerar: les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental i les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.


CAPÍTOL V
Ajudes per a Certificació d’R+D+I (CERTIFICA-CV).

Article 42. Objectiu
El programa pretén facilitar l’accés de les empreses de la Comunitat Valenciana a les deduccions fiscals i altres bonificacions establert es en la legislació estatal en matèria d’R+D+I amb més seguretat jurídica.


Article 43. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les pimes amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació.
2. No podran obtindre la condició d’empresa beneficiària:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses en l’article 1, «Àmbit d’aplicació», del Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, concretament i sense perjudici del que estableix l’apartat 2 de la dita disposició:

– Operen en els sectors de la pesca i l’aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell (DO L17, de 21.01.2000, p. 22).
– Estiguen dedicades a la producció primària de productes agrícoles.

Article 44. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
1. L’objecte del programa és el suport a empreses per a l’obtenció de certificats en matèria d’R+D+I emesos per empreses o entitats acreditades per ENAC.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de despesa o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en la seua contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els projectes i actuacions d’R+D+I que com a conseqüència del suport d’aquest programa siguen objecte de certificació, hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.

Article 45. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establertes contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionades amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit, en concret, el cost de la certificació realitzada per empreses o entitats acreditades per ENAC.
2. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts sobre la renda.
3. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda es podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius manuals de justificació per a cada programa o actuació.

Article 46. Quantia de les ajudes
1. L’ajuda consistirà en una subvenció del cost de la certificació realitzada per empresa o entitat acreditada per ENAC, i podrà aconseguir fins a un 75 % del cost del certificat.
2. L’ajuda està subjecta al règim de minimis, cosa que suposa que l’ajuda total de minimis concedida a una única empresa no serà superior a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Als efectes de la present convocatòria, s’entendrà per única empresa la definició establida en l’apartat 2 de l’article 2 del Reglament (CE) núm. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis. Per a les empreses que realitzen per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera, caldrà ajustar-se als límits i condicions de l’article 3, apartats 2 i 3 d’aquesta disposició.

Article 47. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 88 punts. Serà factor a considerar el tipus de certificació que s’obtindrà derivada del projecte.
b) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 12 punts. Seran factors a considerar; les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental, i les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.


CAPÍTOL VI
Ajudes per a projectes de Creació d’Empreses de Base Tecnològica (CREATEC-CV).

Article 48. Objectiu
El programa té com a objectiu fomentar l’emprenedoria innovadora de base tecnològica, la diversificació empresarial, el creixement econòmic i la creació d’ocupació de qualitat en el teixit empresarial de la Comunitat Valenciana, recolzant el desenvolupament d’empreses les activitats del qual es basen en l’explotació del coneixement i la tecnologia.

Article 49. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les xicotetes empreses innovadores i de base tecnològica amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació dels projectes aprovats.

2. Les empreses beneficiàries hauran de tindre en el moment de presentació de la sol·licitud una antiguitat inferior a cinc anys. Si les empreses es troben registrades en el Registre Mercantil el termini començarà a comptar de la seua inscripció en aquest registre; si no estan obligades a inscriure’s en aquest registre, aquest període computarà des del moment que s’hagen donat d’alta en l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE).
3. Serà requisit a més que el sol·licitant no haja distribuït beneficis, que no sorgisca d’una operació de concentració econòmica ni cotitze oficialment en una borsa de valors. Als efectes de demostrar el compliment d’aquests requisits, les empreses hauran de presentar, juntament amb la sol·licitud d’ajuda, certificació firmada per auditor extern inscrit en el ROAC (Registre Oficial d’Auditors de Comptes).
4. La participació en el capital social del beneficiari d’altres societats mercantils, no podrà superar individualment el 25 % del capital social total ni conjuntament el 49 %, llevat que es tracte de societats de capital de risc o d’inversió col·lectiva. Es tindrà en compte la participació d’entitats vinculades als efectes del càlcul del seu percentatge de participació.
5. Als efectes del que estableix aquest article, es considerarà:
5.1. Empresa innovadora: qualsevol empresa que complisca almenys un dels requisits següents:
a) Poder demostrar, mitjançant una avaluació realitzada per un expert extern i aportada juntament amb la sol·licitud d’ajuda, que desenvoluparà, en un futur previsible, productes, serveis o processos nous o millorats substancialment en comparació amb l’estat de la tècnica en el seu sector i que porten implícit un risc de fracàs tecnològic o industrial.

L’expert extern haurà de pertànyer a un organisme públic de recerca, dels definits en l’article 47 de la Llei 14/2011, d’1 de juny, de la ciència, la tecnologia i la innovació; a una universitat pública, privada o als seus instituts universitaris; o a un centre tecnològic o centre de suport a la innovació tecnològica d’àmbit estatal, inscrit en el registre de centres creat pel Reial Decret 2093/2008, de 19 de desembre, pel qual es regulen els centres tecnològics i els centres de suport a la innovació tecnològica d’àmbit estatal i es crega el registre de tals centres.

b) Tindre uns costs de recerca i desenvolupament que representen un mínim del 10 % del total dels seus costs d’explotació durant almenys un dels tres anys previs a la concessió de l’ajuda. Si es tracta d’una empresa nova sense historial financer, que es compleixen aquests llindars segons l’auditoria de l’exercici fiscal en curs. Als efectes de demostrar el compliment d’aquest requisit, les empreses hauran de presentar, en tots els casos juntament amb la sol·licitud d’ajuda, certificació firmada per auditor extern inscrit en el ROAC (Registre Oficial d’Auditors de Comptes).
5.2. Empresa de base tecnològica (EBT): aquella la activitat principal de de la qual presente alguna de les següents característiques:
a) Tractar-se d’una activitat centrada en l’explotació de productes o serveis que requerisquen l’ús de tecnologies o coneixements obtinguts a partir de l’activitat investigadora de la mateixa empresa beneficiària, o d’altres empreses o organismes de recerca de què els hagueren obtingut. L’estratègia de negoci de l’empresa beneficiària haurà de contemplar el desenvolupament i evolució de les mencionades tecnologies i coneixements, acreditant disposar de la capacitat tècnica i humana suficient per a fer-ho.
b) Activitat i estratègia de negoci basada en el domini intensiu del coneixement científic i tècnic com a factor competitiu que possibilite el desenvolupament de nous productes, serveis o processos per a la seua introducció en el mercat, excloent l’oferta de serveis d’R+D a mesura per a tercers.
6. No podran obtindre la condició d’empreses beneficiàries:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses en l’article 1, «Àmbit d’aplicació», del Reglament (UE) núm. 651/2014 de la Comissió de 17 de juny de 2014 pel qual es declaren determinades categories d’ajudes compatibles amb el mercat interior en aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat, concretament:
Les empreses que complisquen les condicions d’empresa en crisi segons es defineixen en l’article 2 apartat 18 del Reglament núm. 651/2014.
Les empreses subjectes a una ordre de recuperació pendent després d’una decisió prèvia de la Comissió que haja declarat una ajuda il·legal i incompatible amb el mercat comú.

Article 50. Tipologia d’actuacions i requisits dels projectes objecte d’ajuda
1. Es recolzarà el desenvolupament de projectes d’R+D+I de l’empresa sol·licitant i també les inversions immaterials o en béns d’equip relacionats amb projectes d’aqueixa naturalesa.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de despesa o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en el seu contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els projectes hauran d’iniciar-se després de la data de presentació de la sol·licitud de l’ajuda, de manera que la convocatòria d’ajudes produïsca un efecte incentivador per a l’execució dels projectes.

El compliment de l’efecte incentivador es comprovarà a través de la documentació justificativa que es presente per al pagament de la subvenció i en els termes que s’establisquen en la respectiva convocatòria.

4. Els resultats dels projectes hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.

Article 51. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establertes es contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionades amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit.
2. Les tipologies de costs que es podran considerar com a subvencionables són les que figuren a continuació, sense perjudici que les respectives convocatòries puguen excloure o limitar alguna d’elles o dels conceptes que engloben:
a) Recursos humans:
Despeses (cost salarial brut i cost de la Seguretat Social a càrrec de l’empresa) de personal investigador i personal tècnic o auxiliar sempre que estiguen empleats en centres de treball de la Comunitat Valenciana i durant el temps en què estiguen dedicats a les activitats d’R+D del projecte.
b) Inversions materials:
Béns d’equip (maquinària, equips de laboratori i equips informàtics) instal·lats en centres de treball de la Comunitat Valenciana i relacionats amb els projectes d’R+D+I de l’empresa.
Els costs d’adquisició de béns d’equip de segona mà seran subvencionables sempre que complisquen els requisits següents:
– Que conste una declaració del venedor sobre l’origen dels béns i que aquests no han sigut objecte de cap subvenció nacional o comunitària.
– El preu no podrà ser superior al valor de mercat i haurà de ser inferior al cost dels béns nous semblants, acreditant-se aquests extrems mitjançant certificació de taxador independent.
c) Inversions immaterials:
Adquisició de drets de patents, llicències, saber fer, o coneixements tècnics no patentats. Per a aquest concepte no es consideraran subvencionables les quantitats satisfetes a persones, entitats o empreses vinculades amb l’empresa beneficiària, entenent per tals les que responguen a la definició de l’article 68.2 del Reglament de la Llei general de subvencions, aprovat per Reial Decret 887/2006, de 21 de juliol.

d) Serveis externs:
– Contractació de serveis d’R+D. Contractació amb centres o organismes de recerca: costs de recerca i de consultoria o serveis equivalents destinats a l’activitat de recerca.
– Contractació de serveis d’innovació. Altres serveis de suport a la innovació vinculats al projecte empresarial.
e) Despeses generals i altres despeses d’explotació.
S’inclouen davall aquest concepte consums, subministraments, materials i altres despeses d’explotació, derivades directament del projecte sempre que s’enquadren en tipologies que no es consideren subvencionables per les respectives convocatòries. Es calcularan com un tipus fix, per un import màxim d’un 15 % dels costs de personal subvencionables que hagen sigut adequadament justificats, sense que es requerisca cap tipus de càlcul o justificació.
3. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts sobre la renda.
4. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda es podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius manuals de justificació per a cada programa o actuació.

Article 52. Quantia de les ajudes
1. L’ajuda consistirà en una subvenció de fins al 50 % dels costs considerats com a subvencionables.
2. La quantia de subvenció no podrà superar l’import de 0,4 milions d’euros, de conformitat amb el que estableix l’apartat c de l’article 22 del Reglament (UE) núm. 651/2014 per a les ajudes destinades a nous projectes empresarials.

Article 53. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 38 punts. Seran factors a considerar: el grau d’innovació del projecte, la rellevància del paper de la tecnologia i aportació de coneixement en el projecte i el pla de treball.
b) Viabilitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 32 punts. Seran factors a considerar: la viabilitat financera, la capacitat de l’equip promotor i el pla de comercialització.
c) Resultats/impacte esperable del projecte. Puntuació màxima del grup: 20 punts. Seran factors a considerar: la repercussió econòmica del projecte, la repercussió social del projecte, la complementarietat amb altres iniciatives en matèria d’R+D+I, l’alineació amb polítiques d’innovació i l’alineació amb polítiques mediambientals.
d) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 10 punts. Seran factors a considerar: les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental i les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.


CAPÍTOL VII
Ajudes per a projectes de Digitalització de Pime (DIGITALITZA-CV).

Article 54. Objectiu
Les ajudes tenen com a objectiu incrementar el nivell tecnològic de les pimes industrials i de serveis a la indústria mitjançant la implantació de noves tecnologies electròniques, informàtiques i de les comunicacions, TEIC.

Article 55. Requisits dels beneficiaris
1. Podran tindre la consideració de beneficiaris les pimes amb seu social o establiment de producció ubicat a la Comunitat Valenciana en el moment de la presentació de la justificació, que compten amb almenys un treballador consignat en el rebut de liquidació de cotitzacions (TC1) corresponent al segon mes anterior a la data de sol·licitud de l’ajuda, sent computables a aquests efectes els treballadors cooperativistes en el cas de les sol·licituds presentades per cooperatives.

2. Hauran d’estar enquadrades en algun dels següents epígrafs de la Classificació Nacional d’Activitats Econòmiques (CNAE 2009), aprovada per Reial Decret 475/2007, de 13 d’abril (BOE 102, 28.04.2007):

a) Seccions C, D, E i F-Divisions 10 a 43.
b) Secció H-Divisions 49 a 53.
c) Secció J-Divisions 58 a 63.
d) Secció M-Divisions 69 a 74.
3. No podran obtindre la condició d’empresa beneficiària:
a) Les associacions, fundacions, administracions públiques, i en general, les agrupacions sense ànim de lucre.
b) Les empreses excloses de l’àmbit d’aplicació (article 1) del Reglament (CE) NÚM. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis, concretament i sense perjudici del que estableix l’apartat 2 de la dita disposició:

– Operen en els sectors de la pesca i l’aqüicultura regulats pel Reglament (CE) núm. 104/2000 del Consell (DO L17, de 21.01.2000, p. 22).
– Estiguen dedicades a la producció primària de productes agrícoles.
Article 56. Requisits dels projectes objecte d’ajuda i tipologia d’actuacions
1. L’objecte del programa és el desenvolupament de projectes innovadors, que podran contemplar una fase de diagnòstic tecnològic, una d’estratègia d’implantació i la posada en marxa de les solucions establert es encaminades a la digitalització, relacionats amb una o diverses de les següents actuacions recolzables:
a) Sistemes d’informació basats en models web 2.0. O evolucions posteriors de gestió de relacions de la cadena de valor, de gestió del cicle de vida de productes i serveis o economia circular.
b) Control de processos productius, sistemes de captura de dades, manteniment preventiu, automatització, i sensorització associats a producte, servei i procés.
c) Sistemes de planificació de recursos empresarials, logística interna i externa.
d) Sistemes de comunicació avançats relacionats amb algun àmbit dels detallats en les anteriors actuacions.
2. Per projecte s’entén qualsevol iniciativa de gasto o inversió, sobre una operació o actiu concret, que haja de realitzar-se en un termini determinat i que, de forma individual o combinada, tinga un sentit empresarial, sense perjudici que aqueixa iniciativa puga integrar-se, en la seua contingut o en el temps, en un pla major.
3. Els resultats dels projectes hauran de tindre impacte tangible a la Comunitat Valenciana.

Article 57. Despeses subvencionables
1. Les ajudes establert es contribuiran a finançar les despeses que estiguen directament relacionades amb el desenvolupament de les actuacions per a les quals s’hagen concedit.
2. Les tipologies de costs que es podran considerar com subvencionables són les que figuren a continuació, sense perjudici que les respectives convocatòries puguen excloure o limitar alguna d’elles o dels conceptes que engloben:
a) Personal propi
Despeses del personal tècnic que participe en el projecte.
b). Serveis externs:
Serveis d’assistència tècnica, consultoria i equivalents, per al diagnòstic, desenvolupament i implantació dels serveis de digitalització establert s en les actuacions recolzables.
c) Adquisició d’actius immaterials. Programari relacionat amb el desenvolupament dels projectes.
d) Adquisició d’actius materials
– Adquisició o adaptació de béns d’equip.
– Inversions en maquinari, sensors, automatismes i equips de comunicacions.

Els actius hauran de quedar instal·lats en l’establiment productiu de l’empresa beneficiara a la Comunitat Valenciana.
3. En cap cas es consideraran despeses subvencionables els imposts indirectes quan siguen susceptibles de recuperació o compensació ni els imposts sobre la renda.
4. Les instruccions sobre les despeses i inversions a imputar als diferents conceptes susceptibles d’ajuda es podran establir en les respectives convocatòries, i el seu desenvolupament en els respectius manuals de justificació per a cada programa o actuació.

Article 58. Quantia de les ajudes
1. La subvenció podrà aconseguir fins a un 25 % dels costs subvencionables del projecte.
2. L’ajuda està subjecta al règim de minimis, cosa que suposa que l’ajuda total de minimis concedida a una única empresa no serà superior a 200.000 euros durant qualsevol període de tres exercicis fiscals. Als efectes de la present convocatòria, s’entendrà per única empresa la definició establida en l’apartat 2 de l’article 2 del Reglament (CE) NÚM. 1407/2013 de la Comissió, de 18 de desembre de 2013, relatiu a l’aplicació dels articles 107 i 108 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea a les ajudes de minimis. Per a les empreses que realitzen per compte d’altri operacions de transport de mercaderies per carretera, caldrà ajustar-se als límits i condicions de l’article 3, apartats 2 i 3 de la dita disposició.

Article 59. Criteris d’avaluació de sol·licituds
1. Un projecte només podrà ser recolzat quan la puntuació obtinguda en l’avaluació supere els llindars que puguen establir-se en les respectives convocatòries.
2. Seran criteris d’atorgament de la subvenció, sobre un total de 100 punts:
a) Qualitat del projecte. Puntuació màxima del grup: 50 punts. Seran factors a considerar: el grau de novetat i complexitat del projecte, el grau de definició i claredat del projecte, la metodologia i pla de treball, i l’adequació del pressupost.
b) Viabilitat tècnica del projecte. Puntuació màxima del grup: 20 punts. Seran factors a considerar: la capacitat i experiència de l’equip de treball i l’adequació dels recursos implicats
c) Resultats/impacte esperable del projecte. Puntuació màxima del grup: 20 punts. Seran factors a considerar: l’impacte econòmic dels resultats del projecte, la complementarietat amb altres iniciatives en matèria d’R+D+I, l’alineació amb polítiques d’innovació, l’alineació amb polítiques mediambientals.
d) Característiques del sol·licitant. Puntuació màxima del grup: 10 punts. Seran factors a considerar: les mesures relatives a perspectiva de gènere, les mesures en matèria mediambiental, i les mesures a favor de persones amb discapacitat o de col·lectius desfavorits.


DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. No incidència econòmica
La present ordre no té incidència pressupostària, sense perjudici de les possibles convocatòries que puguen resoldre’s d’acord amb la consignació pressupostària que s’establisca en el corresponent exercici.



DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament i execució
La persona titular de la Direcció General de l’IVACE podrà dictar totes les instruccions de caràcter intern i organitzatiu que siguen necessàries per a l’aplicació d’aquesta ordre i de les corresponents convocatòries.

Segona. Entrada en vigor
La present ordre entrarà en vigor l’endemà de la seua publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana.

València, 25 de novembre de 2016

El conseller d’Economia Sostenible,
Sectors Productius, Comerç i Treball,
RAFAEL CLIMENT GONZÁLEZ

linea
Mapa web