Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

Decret pel qual hom regula les competències del Consell del País Valencià en matèria de Turisme i en relació amb els actes administratius amb respecte a les Empreses i a les Activitats Turístiques Privades, transferides de l'Administració de l'Estat per Reial Decret 299/79, de 26 de gener.

(DOGV núm. 13 de 01.01.1980) Ref. Base de dades 0007/1980

Decret pel qual hom regula les competències del Consell del País Valencià en matèria de Turisme i en relació amb els actes administratius amb respecte a les Empreses i a les Activitats Turístiques Privades, transferides de l'Administració de l'Estat per Reial Decret 299/79, de 26 de gener.
En compliment de l'acord del Ple del Consell adoptat en sessió de 24 de setembre de 1979, acord pel qual hom regula les competències del Consell del País Valencià en matèria de Turisme i en relació amb els actes administratius respecte a les Empreses i a les Activitats Turístiques Privades, transferides de l'Administració de l'Estat per Reial Decret 299/1979, de 26 de gener.
DISPOSE:
CAPITOL I
AMBIT D'APLICACIO
Article primer.- Sens perjudici de les disposicions dictades dintre de la seua competència per altres Departaments o Organismes, queden subjectes a les prescripcions del present Decret les Empreses i les Activitats Turístiques Privades enumerades tot seguit, a les quals seran així mateix d'aplicació les normes contingudes a les reglamentacions d'àmbit estatal en vigor o que es dicten en el futur.
1.2. Són Empreses Turístiques Privades als efectes d'aquest Decret:
a) Els Establiments Hotelers.
b) Els Apartaments, Bungalows, Vil·les o establiments semblants destinats a proporcionar, mitjançant preu, estatge a les persones en èpoques, zones o situacions turístiques.
c) Els Campaments de Turisme.
d) Les Ciutats de Vacances.
e) Els Restaurants.
f) Les Cafeteries.
g) Els bars, cafès, clubs, pubs, sales de festa i semblants.
h) Qualssevol altres que presten serveis directament relacionats amb el turisme i reglamentàriament es determinen com a tals.
Article segon.- Són Activitats Turístiques Privades als efectes d'aquest Decret:
a) Totes aquelles que de manera directa o indirecta es relacionen o puguen influir predominantment sobre el turisme, sempre que porten amb elles la prestació de serveis a un turista, tals com els de transport, venda de productes típics d'artesania nacional, espectacles, festivals, esports, i manifestacions artístiques, culturals i recreatives, i, especialment, les professions turístiques.
CAPITOL II
COMPETENCIES TRANSFERIDES
Article tercer.- Dintre l'àmbit d'aplicació anteriorment expressat en matèria d'Empreses i Activitats Turístiques Privades, i sens perjudici de les atribucions administratives i laborals legalment reconegudes sobre aspectes específics que guarden relació amb el turisme, es competència del Consell del País Valencià, que l'exercirà a través dels seus corresponents òrgans en la forma establerta als capítols següents d'aquest Decret:
3.1. Autoritzar l'obertura i tancament dels establiments de les empreses turístiques enumerades a l'article primer.
3.2. Dur, el Registre Regional d'Empreses í Activitats Turístiques.
3.3. Fixar la classificació i, quan procedesca, la reclassificació dels establiments de les empreses turístiques, d'acord amb la normativa vigent i les instruccions específiques d'àmbit estatal o territorial que es dicten per a les diferents classes, grups, categories o modalitats de les empreses i els seus establiments.
3.4. Inspeccionar les empreses i activitats turístiques, tot vigilant l'estat de les instal·lacions, les condicions de prestació dels serveis i el tracte dispensat a la clientela turística.
3.5. Vigilar el compliment del que es dispose en matèria de preus.
3.6. Substanciar les reclamacions que puguen formular-se en relació amb les empreses i activitats turístiques.
3.7. En les matèries d'empreses i activitats turístiques compreses al present Decret, imposar, d'entre les següents, les sancions que procedesquen.
a) Comminació.
b) Multa, fins a la quantia d'un milió de pessetes.
c) Suspensió de les activitats de l'empresa o clausura de l'establiment fins a sis mesos.
3.8. Proposar a la Secretaria d'Estat de Turisme:
a) La imposició de multes superiors a un milió de pessetes.
b) El cessament definitiu de les activitats de l'empresa o clausura definitiva de l'establiment.
Segons procedesca, el Secretari d'Estat de Turisme imposarà la sanció corresponent o, quan s'escaiga, en tramitarà la proposta al Ministre del Departament, perquè resolga el que hi procedesca o acorda la seua elevació al Govern.
CAPITOL III
OBERTURA, CLASSIFICACIO, I TANCAMENT
DELS ESTABLIMENTS D'EMPRESES
TURISTIQUES
Article quart.- La Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià, en concedir l'autorització d'obertura d'un establiment, classificarà aquest en el grup, categoria i, quan s'escaiga, modalitat que li corresponga, prèvia presentació de la sol·licitud i documentació preceptives segons les respectives reglamentacions vigents, i sens perjudici de la presentació dels documents exigits per d'altres organismes per a obtenir l'autorització d'obertura dels establiments.
4.1. Les citades sol·licitud i documentació, en duplicat, es presentaran als Serveis Territorials de Turisme de la província en que estiga situat l'establiment, la qual iniciarà l'oportú expedient d'obertura i classificació i, una vegada ultimat, l'elevarà amb el seu informe a la Direcció d'E. i A. T. del País Valencià, tot expedint, si procedeix, en el termini màxim d'un mes, comptador des de la data de presentació de la documentació completa, l'autorització provisional, en la qual es determinaran el grup, categoria i, quan s'escaiga, modalitat en els quals, amb caràcter així mateix provisional, es classifique l'establiment. Contra aquest acord podran els interessats interposar recurs d'alçada davant la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià.
4.2. Transcorreguts sis mesos des de la data en què s'hagués expedit l'autorització i classificació provisionals sense que hi haja recaigut resolució expressa de la citada Direcció General, aquelles s'entendran confirmades per aquesta, i es convertirà en definitiva.
4.3. Contra la resolució expressa o tàcita de la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià podran els interessats interposar recurs d'alçada davant el Conseller de Turisme, el qual posarà fi a la via administrativa.
Article cinqué.- 1. Si els establiments estiguessen simplement projectats, les empreses podran sol·licitar de la Conselleria de Turisme que se'ls indique si l'activitat a exercir té o no la consideració de turística i, quan s'escaiga, la classe, categoria i modalitat que pogués correspondre-li en funció de les característiques que haurà de tenir, les quals s'exposaran, amb tota precisió i detalls necessaris, en una Memòria, per duplicat, a la qual s'adjuntaran, així mateix en doble exemplar, els documents a què fa referència el número 1 de l'article anterior.
5.2. En aquest supòsit, la qualificació provisional atribuïda per la Conselleria tindrà caràcter exclusivament indicatiu o orientador, i es convertirà en definitiva si s'acredita que l'establiment respon totalment a les característiques exposades en formular la sol·licitud a què fa referència el punt anterior.
Article sisé.- 1. La titularitat dels establiments pot transmetre's per qualsevol dels mitjans vàlids en dret. Tanmateix, per a la continuació de l'explotació d'una empresa turística serà necessària la prèvia comunicació a la Conselleria, a través del Servei Territorial corresponent.
6.2. Als efectes previnguts al número anterior, el qui transmet haurà d'anunciar immediatament el canvi de titularitat en dos diaris de màxima circulació a la província en la qual l'establiment estigués situat, amb especificació del nom del qui transmet i del qui adquireix, així com de l'establiment i altres circumstàncies que permeten la seua fàcil identificació. A la documentació abans referida acompanyarà un exemplar de cadascun dels diaris en què es continguen els expressats anuncis.
6.3. Qualsevol persona que es considere afectada per la transmissió podrà al·legar, en el termini de quinze dies, a partir dels dits anuncis, davant els Serveis Territorials de Turisme quant al seu dret convinga.
6.4. Si transcorreguts trenta dies, a partir de la data de recepció als Serveis Territorials de Turisme de la comunicació a què fa referència el número u d'aquest article, no hi hagués recaigut resolució, s'entendrà provisionalment autoritzat el canvi de titularitat en l'explotació, sens perjudici de la resolució definitiva, la qual haurà de dictar-se, en tot cas, en termini no superior a tres mesos per la Direcció d'E. i A. T. del País Valencià.
Article seté.- Tota modificació substancial de l'estructura, característiques 0 sistema d'explotació dels establiments que puga afectar la seua classificació, capacitat o prestació de serveis haurà de ser notificada prèviament per a la seua aprovació, si procedeix, a la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià a través dels Serveis Territorials de Turisme corresponents.
Article vuité.- 1. La Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià, tot ponderant en el seu conjunt la concurrència de les condicions exigides com a mínimes de les diferents classes, grups, categories i modalitats d'establiments, podrà discrecionalment dispensar un establiment determinat d'alguna o algunes d'elles quan així ho aconsellen les seues característiques especials o el nombre, qualitat i d'altres circumstàncies de les condicions.
8.2. Especialment, la citada Direcció General podrà fer ús d'aquesta facultat quan es tracte d'establiments hotelers instal·lats en edificis històrico- artístics o típics de la regió.
Article nové.- Els titulars dels establiments podran sol·licitar de la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià a través del Servei Territorial corresponent, l'adscripció d'aquells a una categoria superior o inferior a la que tinguessen assenyalada, tot justificant degudament les raons en les quals recolzen la seua petició.
Article deu.- 1. La Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià, mitjançant expedient en el qual serà oït l'interessat, podrà revisar d'ofici la categoria atorgada a un establiment, tot assignant-li una altra d'inferior quan pel seu estat de conservació, prestació dels serveis o modificació substancial de les instal·lacions no siga mereixedor de la que ostente.
10.2. El Consell del País Valencià donarà compte immediat de les seues resolucions mitjançant informe raonat a la Secretaria d'Estat de Turisme, per a la seua incorporació al Registre General d'Empreses Turístiques la qual podrà requerir, al seu torn, quanta informació necessite al respecte.
Article onze.- Els titulars dels establiments Podran efectuar el tancament temporal o definitiu d'aquests, prèvia comunicació a la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià a través del Servei Territorial corresponent.
Article dotze.- Els bars, cafès, pubs, clubs, sales de festa i establiments semblants que, a més de begudes, servesquen al públic, mitjançant preu, per a la seua consumició al mateix local, aperitius, tapes, racions, entrepans o d'altres aliments, quedaran subjectes únicament al que disposen les normes detallades a l'article 3 de l'Ordre de 17 de març de 1965.
Article tretze.- 1. La inscripció de les Empreses i Activitats Turístiques reglamentades serà obligatòria i es practicarà d'ofici.
13.2. La inscripció de les Empreses i de les Activitats Turístiques no reglamentades serà voluntària i es practicarà mitjançant sol·licitud prèvia dels interessats.
13.3. Als efectes anteriors els Serveis Territorials comunicaran les 'dades necessàries a la Secció del Registre d'Empreses i Activitats Turístiques de la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià, la qual practicarà les assentades corresponents.
13.4. En tot allò relatiu a aquest tràmit s'observarà i aplicarà la normativa vigent regulada per Ordre de 20 de novembre de 1964.
13.5. Les assentades de quantes dades siguen necessàries per a la formació i continuació del Registre General d'E. i A. T. seran comunicades immediatament a la Secretaria d'Estat de Turisme, així com qualsevol altra dada convenient a efectes estadístics.
CAPITOL IV
INSPECCIO I RECLAMACIONS
Article catorze.- 1. Els Serveis Territorials d'Inspecció i Reclamacions promouran i coordinaran la vigilància i inspecció de les empreses i activitats turístiques; rebran, donaran tramitació i resoldran, quan s'escaiga, les reclamacions que puguen elevar-se amb tal motiu per persones, entitats o organismes de qualsevol classe; tramitaran els expedients en elles originats i proposaran a la Superioritat les sancions oportunes per infraccions en matèria turística.
14.2. Sota la directa dependència del Cap de la Secció existirà un arxiu d'expedients.
14.3. El Negociat d'Inspecció serà el responsable de l'exercici de la funció inspectora i tramitació administrativa dels expedients incoats en la seua conseqüència a les empreses i activitats turístiques.
14.4. El Negociat de Reclamacions tindrà al seu càrrec les tasques d'informació i contacte amb el públic en la recepció de reclamacions, així com la seua tramitació i la dels recursos a què hi hagués lloc.
14.5. Per a l'exercici de les funcions exposades en aquest article, en cada Servei Territorial existirà un Negociat d'Inspecció i un altre de Reclamacions.
CAPITOL V
RESPONSABILITATS, SANCIONS
I RECURSOS
Article quinze.- 1. Les infraccions que hom cometa contra el que preceptua el Decret 231/1965, de 14 de gener, pel qual hom aprova l'Estatut Ordenador de les Empreses i les Activitats Turístiques Privades, en el present Decret i en els Reglaments reguladors de les dites Empreses i Activitats, donaran lloc a la corresponent responsabilitat administrativa, la qual es farà efectiva mitjançant la imposició d'alguna o diverses de les següents sancions:
a) Comminació.
b) Multa, fins a la quantia d'un milió de pessetes.
c) Suspensió de les activitats de l'empresa o clausura de l'establiment fins a sis mesos.
15.2. A més de les anteriors se'n podran proposar a la Secretaria d'Estat de Turisme:
a) La imposició de multes superiors a un milió de pessetes.
b) El cessament definitiu de les activitats de l'empresa o clausura definitiva de l'establiment.
15.3. Amb la independència de les sancions enumerades, la percepció de preus superiors als autoritzats produirà, en tot cas, l'obligació immediata de restituir l'indegudament percebut.
15.4. En consideració als perjudicis que poguessen resultar per aplicació de la sanció establerta a l'apartat c) del paràgraf 1 d'aquest article, tant per als interessos generals del Turisme com per als de l'empresa de què es tracte, la dita sanció podrà substituir-se per l'abonament al tresor dels beneficis que l'establiment hagués produït durant el temps de duració d'aquella sanció. Per a calcular aquests beneficis s'efectuarà per Secció d'Inspecció de la Direcció General d'Empreses i Activitats Turístiques del País Valencià una revisió de la comptabilitat de l'empresa o de l'establiment, a fi d'estimar l'import d'aquells pel període que s'haja decretat el cessament o clausura; quan per aquest mitjà no siga possible obtenir el càlcul expressat, s'intervindrà l'administració de l'empresa o de l'establiment per la Direcció General ans citada per tal de fer efectiva la percepció dels dits beneficis.
15.5. Les sancions de caràcter administratiu establertes en aquest article no seran obstacle a la responsabilitat penal o civil en què hom pogués incórrer. Quan existesquen indicis de responsabilitat criminal es passarà el tant de culpa als Tribunals competents.
Article setze.- En la imposició de les sancions hom atendrà la naturalesa i circumstàncies de la infracció, antecedent i capacitat econòmica de l'infractor, els perjudicis ocasionats als clients i al prestigi de la professió o activitat o als interessos turístics.
Article disset.- Correspon als Serveis Territorials amb el vist i plau dels seus respectius Subdirectors Generals les propostes de sancions administratives citades en aquest capítol.
Informades per la Direcció General d'E. i A. T. del País Valencià passaran amb la seua proposta de sanció a la Conselleria, que podrà decretar sancions fins a cinc-centes mil pessetes, i serà potestat sancionadora del Ple del Consell del País Valencià les sancions des d'aquest límit fins a un milió de pessetes, així com proposar a la Secretaria d'Estat de Turisme les aplicacions de les sancions previstes als apartats a) i b) de l'article 15, apartat 2.
Article divuit.- 1. La constitució i funcionament de les empreses que desenvolupen activitats turístiques privades, d'acord al que estableix l'article segon d'aquest Decret, així com l'exercici d'aquestes activitats, quedaran subjects a les regulacions específiques que en cada cas hagen dictat els organismes competents.
18.2. Això no obstant, les empreses que exercesquen les dites activitats turístiques hauran de tenir cura del perfecte estat de les seues instal·lacions, la correcta prestació del servei i el bon tracte a la clientela, així com percebre pels seus serveis els preus autoritzats, o en el seu defecte, els normals en el mercat.
Article dinou.- 1. La tramitació dels expedients per a la imposició de sancions a empreses i activitats turístiques s'ajustarà en tot cas al procediment establert sobre la matèria per l'extingit Ministeri d'Informació i Turisme.
19.2. Als expedients d'imposició de sancions a Activitats Turístiques es donarà audiència a l'Organisme competent per raó de l'activitat de què s'hi tracte.
Article vint.- Els recursos contra les sancions previstes als apartats a), b) i e) del punt 1 de l'article 16, podran ser recorregudes d'acord amb el que disposa l'Orde de 5 d'abril de 1965 i concordants, i s'hi entendrà que la facultat de resoldre-la correspon dintre del Consell del País Valencià al Ple del Consell, al Conseller de Turisme i al Director General d'E. i A. T., autoritats que substitueixen en aquests actes el Ministre de Comerç i Turisme, el Secretari d'Estat i el Director General d'E. i A. T., respectivament.
Donat a València, a vint-i-quatre de setembre de mil nou-cents setanta-nou.
El President del Consell
JOSEP LLUIS ALBIÑANA OLMOS

linea
Mapa web