Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 16/2015, de 6 de febrer, del Consell, de modificació del Decret 145/2000, de 26 de setembre, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d'animals potencialment perillosos. [2015/1033]

(DOGV núm. 7461 de 09.02.2015) Ref. Base de dades 001100/2015

DECRET 16/2015, de 6 de febrer, del Consell, de modificació del Decret 145/2000, de 26 de setembre, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d'animals potencialment perillosos. [2015/1033]
PREÀMBUL

Amb la publicació del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, es van abordar determinades característiques d’animals potencialment perillosos que no es regulaven en la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el règim jurídic de la possessió d’animals potencialment perillosos. Posteriorment es va publicar el Reial Decret 287/2002, de 22 de març, pel qual es va desplegar la Llei 50/1999, de 23 de desembre, i es van produir alguns dubtes interpretatius a l’hora d’aplicar tant la normativa estatal com l’autonòmica.

Així doncs, a fi d’aclarir les discrepàncies sorgides d’esta normativa i definir què s’entén per gos potencialment perillós, concretar l’ús de boç i limitar el termini administratiu que regula la llicència administrativa, es fa necessari promulgar una normativa que permeta diferenciar i interpretar, tant als ciutadans com als ajuntaments, o a les forces i cossos de seguretat de l’Estat, o a les autoritats regionals o locals, estos aspectes que, tal com ha demostrat l’experiència d’estos últims anys, requerien una síntesi única més assequible en la redacció d’esta normativa.

D’altra banda, el Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, regula en l’article 9 les actuacions relacionades amb el control epizotiològic de la ràbia en les espècies animals i la prevenció de la seua transmissió entre estes i a l’espècie humana, i fixa els terminis i períodes en què s’han de realitzar diferents actuacions.
Les últimes recomanacions recollides en el Pla de Contingència per al Control de la Ràbia en Animals Domèstics a Espanya, elaborat pels ministeris d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat i d’Economia i Competitivitat, aconsellen modificar la disposició autonòmica i adequar-la a la situació actual dels coneixements científics sobre esta malaltia.
En conseqüència, complit el tràmit d’informació pública, a proposta del conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 6 de febrer de 2015,

DECRETE

Article únic. Modificació del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell
S’aprova la modificació dels articles 3.5, 7.3 i 9 i de l’annex II del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, i se li afegix una disposició addicional i una nova disposició transitòria, que s’especifica en l’annex d’esta disposició.

DISPOSICIÓ ADDICIONAL

Única. Incidència pressupostària
El compliment i el desplegament d’este decret no podrà tindre cap incidència en la dotació dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent per raó de la matèria, i, en tot cas, hauran de ser atesos amb els mitjans personals i materials d’esta.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades totes les disposicions del mateix rang o d’un rang inferior que s’oposen al que disposa este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Autorització per al desplegament del decret
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria de protecció dels animals de companyia per al desplegament i l’aplicació del present decret.

Segona. Entrada en vigor
El decret esmentat entrarà en vigor l’endemà de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 6 de febrer de 2015

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller de Presidència i Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua,
JOSÉ CÍSCAR BOLUFER



ANNEX
Modificació del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos

1. Es modifica el paràgraf quint de l’article 3 del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, que tindrà la redacció següent:
«La llicència administrativa per a la possessió d’animals perillosos haurà de renovar-se abans de transcorreguts cinc anys des de la data d’expedició».

2. Es modifica el paràgraf tercer de l’article 7 del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana la possessió d’animals potencialment perillosos, que tindrà la redacció següent:
«Els propietaris o posseïdors de gossos de les races definides en el punt 1 de l’annex II i de aquells altres les característiques dels quals coincidisquen totalment amb les descrites en el punt 2 de l’annex II els hauran de mantindre permanentment sota el seu control i evitaran la seua fugida, inclús en l’interior de les seues instal·lacions particulars. Així mateix, per a conduir-los per la via pública serà obligatori l’ús de corretja o cadena de menys de dos metres de longitud i no extensible que permeta el domini sobre l’animal en tot moment, així com un boç homologat i adequat per a la seua raça, que impedisca l’obertura de la mandíbula per a mossegar».

3. Es modifica l’article 9 del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, que tindrà la redacció següent:

«1. Totes les autoritats sanitàries que coneguen l’existència d’un mos o una agressió provocada per un animal ho comunicaran immediatament a l’ajuntament del municipi en què estiga domiciliat el propietari d’aquell, sempre que tinguen constància d’esta última dada. L’ajuntament esmentat informarà el propietari de l’obligació arreplegada en el paràgraf següent.
2. El propietari o posseïdor d’un animal que agredisca persones o altres animals i els cause ferides per mos serà responsable que l’animal siga sotmés a una avaluació inicial o reconeixement previ i a un període d’observació de catorze dies següents a l’agressió per un veterinari en exercici lliure professional. Les actuacions esmentades tindran com a objecte observar l’existència d’indicis clínics i/o epidemiològics compatibles amb ràbia en l’animal.
3. El veterinari actuant emetrà un informe sanitari de l’observació de l’animal, que serà entregat al seu propietari o posseïdor. A més, haurà d’informar l’entitat gestora del Registre Informàtic Valencià d’Identificació Animal dels resultats d’esta observació, amb la qual cosa s’actualitzarà la dada en este registre.
Si el veterinari actuant observa indicis clínics i/o epidemiològics compatibles amb ràbia, haurà de comunicar tal circumstància a les autoritats competents en matèria de sanitat animal i salut pública, així com a l’ajuntament respectiu.
4. El propietari o posseïdor de l’animal entregarà a l’ajuntament una còpia de l’informe veterinari de l’observació dins dels quinze dies posteriors a esta.
5. Estes mesures tenen la consideració d’obligació sanitària, d’acord amb la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat, sobre protecció dels animals de companyia, per la qual cosa l’incompliment tindrà la consideració d’infracció greu.
6. En tot cas, s’actuarà d’acord amb les directrius del Pla de Contingència per al Control de la Ràbia en Animals Domèstics a Espanya que es trobe en vigor en cada moment».

4. S’inclou una disposició addicional única en el Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, amb la redacció següent:
«DISPOSICIÓ ADDICIONAL
Única. Excepcions
El present decret no serà aplicable a les races de gossos potencialment perillosos que siguen integrants d’una gossada per a l’exercici de la caça, sempre que esta es trobe degudament autoritzada com a nucli zoològic per la conselleria competent en matèria de sanitat animal i complisca tots els requisits legalment exigibles. La persona titular de la gossada haurà de comptar amb una assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers amb una cobertura no inferior a cent vint mil euros (120.000 €) per sinistre, i estarà prohibida la seua circulació per les vies públiques».

5. S’inclou una disposició transitòria segona en el Decret 145/200, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, amb la redacció següent:
«DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Segona. Vigència de llicències administratives expedides
Les llicències administratives per a la possessió d’animals perillosos concedides amb anterioritat a l’aprovació de la present modificació continuaran vigents fins als cinc anys comptats des de la data d’expedició respectiva».

6. Es modifica l’annex II del Decret 145/2000, de 26 de setembre, del Consell, pel qual es regula, a la Comunitat Valenciana, la possessió d’animals potencialment perillosos, amb la redacció següent:

«1. Els gossos que pertanyen a les races següents i els encreuaments entre ells o amb altres races que obtinguen una tipologia semblant:
Races potencialment perilloses:
Terrier de Staffordshire americà.
Bull terrier de Staffordshire.
Ca de bou.
Fila brasiler.
Presa canari.
Bullmastiff.
Pit bull terrier americà.
Rottweiler.
Bull terrier.
Dog de Bordeus.
Tosa inu (japonés).
Akita inu.
Dog argentí.
Dòberman.
Mastí napolità.
2. Els gossos que no pertanguen a les races i els seus encreuaments descrits en l’apartat anterior, sense tipologia racial, que posseïsquen la totalitat de les característiques següents:
a) Forta musculatura, aspecte poderós, robust, configuració atlètica, agilitat, vigor i resistència.
b) Caràcter marcat i gran valor.
c) Pèl curt.
d) Perímetre toràcic comprés entre 60 i 80 centímetres, alçada de creu entre 50 i 70 centímetres i pes superior a 20 kg.
e) Cap voluminós, cuboide, robust, amb crani ample i gran i galtes musculoses i bombades. Mandíbules grans i fortes, boca robusta, ampla i profunda.
f) Coll ample, musculós i curt.
g) Pit massís, ample, gran, profund, costelles arquejades i llom musculat i curt.
h) Extremitats anteriors paral·leles, rectes i robustes i extremitats posteriors molt musculoses, amb potes relativament llargues que formen un angle moderat.
3. Els gossos que pertanguen a les races que no s’inclouen en el punt 1 anterior no es consideraran potencialment perillosos encara que manifesten alguna característica arreplegada en el punt 2 d’este article.
4. Se n’exceptuaran els gossos pigall o gossos d’assistència acreditats i ensinistrats en centres oficialment reconeguts, així com aquells gossos que es troben en fase d’instrucció per a adquirir eixa condició.

5. En tot cas, encara que no es troben inclosos en els punts anteriors, seran considerats gossos potencialment perillosos aquells animals de l’espècie canina que manifesten una conducta marcadament agressiva, o bé quan hagen protagonitzat agressions o mossos a persones o a altres animals i l’agressió haja sigut comunicada o puga ser degudament acreditada.
6. En els supòsits previstos en el punt 5 anterior, i sempre que no pertanguen a les races o tipologia dels punts 1 i 2 d’este article, perdran la condició de potencialment perillós després d’un període d’ensinistrament i amb un informe d’un veterinari col·legiat habilitat, que hauran de ser comunicats a l’ajuntament respectiu per a l’exercici de les seues funcions de control i inspecció».

linea
Mapa web