Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 145/2000, de 26 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula, en la Comunitat Valenciana, la tinença d'animals potencialment perillosos. [2000/F7991]

(DOGV núm. 3850 de 04.10.2000) Ref. Base de dades 3221/2000

DECRET 145/2000, de 26 de setembre, del Govern Valencià, pel qual es regula, en la Comunitat Valenciana, la tinença d'animals potencialment perillosos. [2000/F7991]
En la Comunitat Valenciana ja s'havia detectat la necessitat de regular el sector dels animals que conviuen amb les persones, com demostra el fet de la publicació de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia. S'havia fet des de la perspectiva del benestar animal.
Ara és necessari ampliar la regulació existent a l'àmbit de la seguretat pública com a conseqüència de la proliferació d'animals de companyia, que poden ser, i en molt comptades ocasions ho són, perillosos per a les persones, els béns i els altres animals.
La Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, regula les condicions generals aplicables al manteniment i gaudi d'animals que, tot i ser de companyia, puguen generar situacions d'inseguretat per a les persones, els béns o els altres animals.
En aquesta norma bàsica s'aborden les característiques dels animals considerats perillosos, tant els de la fauna salvatge com els domèstics. No obstant això queda per determinar els animals de l'espècie canina que es consideren com a tals, així com la quantia de l'assegurança de responsabilitat civil per danys a tercers amb què han d'estar coberts o qüestions relatives a la identificació.
Són moltes les raons que justifiquen la promulgació d'aquest decret, amb independència de la necessitat de desplegament de la llei. Tot i això n'hi ha una que reclamen tots els agents que participen en l'aplicació de la llei: és la concreció de l'objecte d'aplicació. Tant els ciutadans com els ajuntaments, o les forces i cossos de seguretat de l'estat, o les autoritats regionals o locals, han de poder diferenciar amb elements objectius els animals considerats perillosos en l'àmbit de la Comunitat Valenciana. Per això, en aquesta norma s'identifiquen i es determinen aquests animals. A més a més, s'hi aborden tots aquells aspectes en què la llei recorre a la posterior regulació reglamentària.
Per això, a proposta de la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, conforme amb el Consell Jurídic Consultiu, i amb la deliberació prèvia del Govern Valencià en la reunió del dia 26 de setembre de 2000,
DECRETE
Article 1
Aquest decret té com a objectiu la regulació en la Comunitat Valenciana de la tinença d'animals potencialment perillosos, en desplegament de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia, sense perjudici de la legislació bàsica de l'estat en la matèria, continguda en la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos.
Article 2
Seran animals potencialment perillosos, a l'efecte d'aplicació d'aquest decret, els que s'estableixen en els annexos I i II d'aquesta disposició.
Article 3
La tinença d'animals inclosos en els annexos I i II d'aquesta disposició requerirà l'obtenció prèvia d'una llicència administrativa, que serà atorgada per l'ajuntament del municipi de residència del sol·licitant.
Els amos dels animals potencialment perillosos recollits en els annexos hauran de subscriure una assegurança de responsabilitat civil amb una cobertura no inferior a 20.000.000 de pessetes per la seua responsabilitat derivada de danys causats per l'animal, encara que haja estat cedit a un tercer perquè en tinga cura.
L'aptesa psicològica per a la tinença dels animals recollits en els annexos I i II serà acreditada mitjançant el corresponent certificat estés per un psicòleg titulat dins dels tres mesos anteriors a la data de sol·licitud de la llicència administrativa. Serà similar al necessari per a la possessió d'armes.
En el cas d'animals de la fauna salvatge previstos en l'annex I, l'obtenció de la llicència estarà condicionada a la presentació d'una memòria descriptiva en la qual s'analitzen les característiques tècniques de les instal·lacions i es garantisca que són suficients per a evitar l'eixida i/o fugida dels animals. Aquesta memòria haurà d'estar subscrita per un tècnic competent en exercici lliure professional.
La llicència administrativa per a possessió d'animals perillosos s'haurà de renovar abans que transcórreguen tres anys des de la data d'expedició.
Els ajuntaments podran exigir altres requisits que així es prevegen en les respectives ordenances municipals.
Article 4
En els ajuntaments, amb la informació obtinguda amb la sol·licitud de la llicència, s'elaborarà un registre que es mantindrà permanentment actualitzat, en el qual constaran, almenys, les dades relatives a la identitat i residència del posseïdor, espècie, raça i nombre d'exemplars.
En el Registre Informàtic Valencià d'Identificació Animal (Rivia) es crearà un subregistre específic relatiu als animals potencialment perillosos; és a dir, tots els classificats en els annexos I i II d'aquest decret. S'hi inclouran, a més de les dades previstes en el registre supramunicipal, els incidents, mossegades o agressions de l'animal registrat. Els ajuntaments que així ho desitgen podran utilitzar aquest subregistre per gestionar la seua informació sobre animals perillosos del seu terme municipal. En qualsevol cas, els ajuntaments hauran de subministrar les dades necessàries per a mantenir actualitzada la informació del Rivia com a registre central informatitzat previst en l'article 6 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos. Amb aquesta finalitat, reglamentàriament s'establirà el procediment de subministrament de dades.
Article 5
Es crea el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats, en la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació.
La inscripció en el Registre d'Ensinistradors Canins Capacitats podran fer-la els interessats que complisquen els requisits establits en l'article 7 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, i hauran d'acreditar, a més, una de les condicions següents:
1. Ensenyament específic rebut en centres, organismes o associacions reconeguts oficialment.
2. Experiència com a ensinistrador per un període no inferior a cinc anys. El currículum aportat, estudiat conjuntament pel personal de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació i del gremi professional corresponent, serà el document de base per a justificar l'experiència.
La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, una vegada verificada la inscripció, emetrà a petició de part una acreditació administrativa on es reflectisquen les dades del punt anterior, actualitzades a la data d'emissió de la referida acreditació. Aquesta acreditació podrà ser retirada quan es demostre l'incompliment d'algun dels preceptes de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, per part de l'ensinistrador.
Els ensinistradors inscrits en el registre mencionat en el primer paràgraf podran actualitzar les dades que hi figuren sempre que aporten la documentació que les acredita.
Els ensinistradors inscrits en el registre sols podran exercir la seua activitat en establiments prèviament inscrits en el Registre de Nuclis Zoològics. Hauran de comunicar-ne la ubicació i disposar de la preceptiva llicència d'activitat.
Els ensinistradors que exercisquen aquesta activitat hauran de col·locar, en un lloc visible de l'entrada de l'establiment on es practica, una placa d'unes dimensions mínimes de 30 per 15 centímetres en la qual conste el número d'inscripció de l'ensinistrador en aquest registre.
Es prohibeix l'ensinistrament d'animals per a l'atac o qualsevol altre dirigit a potenciar o augmentar la seua agressivitat, excepte el que desenvolupen les forces i cossos de seguretat de l'estat.
Article 6
Els establiments recollits i definits en l'article 2 del Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Govern Valencià, pel qual es desplega la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia, que comercialitzen o posseïsquen gossos pertanyents a les races definides en l'annex II, en règim d'acollida, residència, ensinistrament o cria, hauran d'anotar en el llibre de registre les dades següents dels criadors, adquirents o propietaris:
– Nom, cognoms o raó social.
– NIF o CIF.
– Domicili.
– Número de registre de nucli zoològic d'origen de l'animal.
– Raça, edat i sexe de l'animal.
– Codi d'identificació (microxip o tatuatge).
Queda especialment prohibida la publicitat, cessió o comercialització d'animals que siga promoguda o realitzada per persones o establiments no inclosos en el paràgraf anterior.
Quan un establiment dels recollits en l'apartat anterior sol·licite la inscripció en el Registre de Nuclis Zoològics haurà de determinar l'activitat o activitats per a les quals sol·licita l'autorització entre les recollides en cada una de les lletres de l'apartat 1 de l'article 2 del Decret 158/1996, de 13 d'agost, del Govern Valencià. En la resolució d'inscripció es farà constar específicament per a quina d'aquestes activitats ha estat autoritzat. Tots els establiments hauran de col·locar, en un lloc visible de l'entrada de l'establiment, una placa d'unes dimensions mínimes de 30 per 15 centímetres en la qual conste el número d'inscripció en aquest registre i l'activitat per a la qual ha estat autoritzat.
Article 7
El transport dels animals inclosos en l'annex I i la circulació i transport dels inclosos en l'annex II, quan s'efectuen per la via pública, els haurà de realitzar una persona major d'edat, amb aptitud idònia per a exercir el control necessari en cada cas.
Els propietaris d'animals recollits en l'annex I no podran exhibir-los ni mantenir-los en la via pública, locals públics distints als autoritzats a l'efecte i zones comunes d'edificis habitats. Hauran de mantenir-los confinats en tot moment, d'acord amb les característiques biològiques de l'espècie de què es tracte.
Els propietaris o posseïdors de gossos de races definides en l'annex II hauran de mantenir-los permanentment sota el seu control i evitar-ne la fugida, fins i tot en l'interior de les seues instal·lacions particulars. Igualment, hauran de conduir-los per la via pública proveïts de boç, de manera que n'impedisca l'obertura de la mandíbules per a mossegar, i subjectats a una corretja curta, amb un màxim de dos metres, i no extensible, que permeta el domini sobre l'animal en tot moment. Els animals inclosos en l'apartat a) de l'annex II se'ls podrà eximir de la conducció amb boç quan acrediten l'ensinistrament i posterior superació d'un test de socialització. No obstant això, aquesta exempció sols serà aplicable quan qui passege el gos siga la persona amb la qual es va superar el test mencionat. Aquestes proves hauran de ser renovades anualment.
Els veterinaris que realitzen les proves de socialització ho reflectiran en la cartilla sanitària del gos i n'hi inclouran el resultat final. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació establirà el model oficial de cartilla sanitària adaptat al compliment d'aquest decret.
Article 8
El registre de pedigrí de races pures efectuat per les respectives societats canines inclourà, almenys i per als gossos de les races incloses en l'annex II, les dades que s'indiquen en l'article 4. Aquests registres estaran a la disposició de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació quan el registre es produïsca en l'àmbit territorial de la Comunitat Valenciana i estaran subjectes a les mateixes condicions que s'estableixen en l'article 2 d'aquesta disposició.
Les proves de socialització a què fa referència l'article 12 de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, les realitzarà un veterinari habilitat per a l'expedició del certificat. El col·legi professional corresponent comunicarà a la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació la relació de veterinaris habilitats per a l'expedició d'aquests certificats.
Article 9
El propietari, criador o tenidor d'un animal que agredisca persones o altres animals i els cause ferides de mossegada serà responsable que l'animal siga sotmés a reconeixement d'un veterinari en exercici lliure de la professió en dos ocasions dins dels 10 dies següents a l'agressió. Aquest reconeixement tindrà com a objectiu la comprovació de la presència o absència de símptomes de ràbia en l'animal.
Aquesta mesura té la consideració d'obligació sanitària, d'acord amb la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia, raó per la qual l'incompliment tindrà la consideració d'infracció greu.
Totes les autoritats sanitàries que coneguen l'existència d'una mossegada o una agressió provocada per un animal potencialment perillós ho comunicaran immediatament a l'ajuntament del municipi en el qual estiga domiciliat el propietari d'aquell. Aquests faran conéixer al propietari l'obligació recollida en el paràgraf anterior.
El veterinari actuant emetrà un informe sanitari de l'observació de l'animal, que serà entregat al propietari o tenidor de l'animal. A més a més, haurà d'informar el Rivia d'aquesta observació conseqüència d'agressió per mossegada, amb la qual cosa s'actualitzarà la dada en aquest registre. Si l'animal mostrara signes de malaltia infectocontagiosa transmesa per l'agressió, informarà immediatament les autoritats de sanitat animal i salut pública de la província. Tot això ho farà dins dels 15 dies posteriors a l'última observació.
Article 10
Els incompliments del que es preveu en aquest decret seran sancionats segons el que es disposa en el títol VIII de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia, i subsidiàriament per la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos.
L'exercici de la potestat sancionadora serà competència de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, en els aspectes recollits en els articles 5 i 8. En la resta correspondrà als ajuntaments dels municipis en què es produïsquen els fets.
Per a imposar les sancions a les infraccions previstes en aquest decret caldrà seguir el procediment sancionador regulat en la Llei de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú, en relació amb el Reial Decret 1.398/1993, de 4 d'agost, pel qual s'aprova el Reglament del Procediment per a l'Exercici de la Potestat Sancionadora.
Article 11
El termini per a la incoació d'un procediment sancionador en matèria de la Llei 4/1994, de 8 de juliol, de la Generalitat Valenciana, sobre Protecció dels Animals de Companyia, i de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos, serà de tres mesos.
En els procediments que siguen competència de la Generalitat Valenciana, l'òrgan encarregat de resoldre la instrucció serà el cap dels serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en l'àmbit dels quals es cometa la infracció. Els òrgans competents per a la imposició de sancions seran els següents:
– La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, quan la sanció siga igual o superior a tres milions de pessetes.
– El director general d'Innovació Agrària i Ramaderia, quan la sanció siga igual o superior a un milió de pessetes i inferior a tres milions de pessetes.
– El cap dels serveis territorials de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació en l'àmbit dels quals es cometa la infracció, quan la sanció siga inferior a un milió de pessetes.
DISPOSICIÓ TRANSITÒRIA
Els propietaris o tenidors d'animals, com també els establiments i les activitats relacionades, als quals els seran d'aplicació les obligacions recollides en aquest decret, disposaran d'un termini de tres mesos per regularitzar la seua situació a partir de l'entrada en vigor.
DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA
Queda derogada l'Ordre de 8 de febrer de 1999, de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, per la qual s'estableixen controls suplementaris referents a la tinença de gossos potencialment perillosos.
DISPOSICIONS FINALS
Primera
Es faculta la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació per al desplegament i l'aplicació d'aquest decret.
Segona
La inclusió o l'exclusió de races o espècies diferents a les incloses en els annexos serà objecte de regulació mitjançant l'ordre corresponent quan l'experiència demostre la necessitat d'ampliar-ne o reduir-ne els grups.
Tercera
Per a tot allò no regulat específicament en aquest decret, caldrà ajustar-se a les disposicions de la Llei 50/1999, de 23 de desembre, sobre el Règim Jurídic de la Tinença d'Animals Potencialment Perillosos.
València, 26 de setembre de 2000
El president de la Generalitat Valenciana,
EDUARDO ZAPLANA HERNÁNDEZ-SORO
La consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació,
MARIA ÀNGELS RAMÓN-LLIN I MARTÍNEZ
Annex I
Animals de la fauna salvatge:
– Classe dels rèptils: tots els cocodrils, caimans i ofidis verinosos, i de la resta tots els que superen els 2 quilograms de pes actual o adult.
– Artròpodes i peixos: aquells la inoculació de verí dels quals requerisca l'hospitalització de l'agredit quan aquest siga una persona no al·lèrgica al tòxic.
– Mamífers: aquells que superen els 10 quilograms en estat adult.
Annex II
Animals de l'espècie canina amb més de tres mesos d'edat:
a) Races:
American Staffordshire Terrier
Starffordshire Bull Terrier
Gos de presa mallorquí
Fila brasiler
Gos de presa canari
Bullmastiff
American Pittbull Terrier
Rottweiler
Bull Terrier
Gran danés de Bordeus
Tosa Inu (japonés)
Gran danés argentí
Dòberman
Mastí napolità
Encreuaments dels anteriors entre ells o amb altres races per obtenir una tipologia semblant a alguna d'aquestes races
b) Animals agressius que hagen mossegat persones o animals i l'agressió haja estat notificada o puga ser demostrada.
c) Gossos ensinistrats per a l'atac.

linea
Mapa web