Ficha disposicion pc

Texto h2

diari

DECRET 17/2015, de 6 de febrer, del Consell, pel qual s'establix el procediment per a la compensació d'ofici de deutes contrets per les entitats locals de la Comunitat Valenciana i el seu sector públic. [2015/1034]

(DOGV núm. 7461 de 09.02.2015) Ref. Base de dades 001102/2015

DECRET 17/2015, de 6 de febrer, del Consell, pel qual s'establix el procediment per a la compensació d'ofici de deutes contrets per les entitats locals de la Comunitat Valenciana i el seu sector públic. [2015/1034]
PREÀMBUL

El Decret 129/1994, de 5 de juliol, del Consell, regula un procediment de compensació d’ofici de deutes contrets per les entitats locals a favor de la Hisenda Pública de la Generalitat. El temps transcorregut des de l’aprovació i, conseqüentment, la necessitat d’incloure o modificar les qüestions o deficiències que l’experiència ha posat de manifest, exigixen procedir a una revisió i adaptació de la mencionada norma. De tal forma, este decret regula un procediment que no sols s’adapta a les modificacions introduïdes en la normativa bàsica en la matèria per mitjà del Reial Decret 939/2005, de 29 de juliol, pel qual es va aprovar el Reglament general de recaptació, sinó que també s’ajusta a les necessitats i estructures de l’administració autonòmica.

En este sentit, cal ressaltar que en el marc econòmic present resulta necessari oferir alternatives a la falta de liquiditat que en l’àmbit públic, i respecte a totes les administracions territorials, suporta durant els últims anys el nostre país, la qual cosa ha determinat, en la pràctica, retards i moratòries en el pagament de les obligacions que afecten de manera negativa l’activitat econòmica en conjunt.

Vist l’anterior, i considerant necessari instrumentar un procediment àgil i ajustat a la realitat, s’ha considerat oportú derogar l’esmentada norma reguladora d’este procediment i aprovar un text més coincident amb les necessitats actuals.
Pel que fa a l’estructura del decret, este s’ordena a partir de cinc articles, sis disposicions addicionals, una disposició derogatòria i dos disposicions finals.
Quant a les característiques principals del procediment que es regula, cal destacar-ne que la instrucció i resolució correspon a la conselleria competent en matèria d’hisenda, i que s’establixen, en el marc de la normativa en matèria de procediment administratiu, les necessàries garanties vinculades a la protecció dels interessos dels subjectes afectats.

Igualment, es regulen els efectes de la resolució, el termini màxim per a resoldre i notificar, i la necessitat que les operacions autoritzades tinguen el reflex corresponent en la comptabilitat de l’Administració del Consell.
De les disposicions addicionals cal destacar el que preveu la tercera, que establix, per a l’efectiva coordinació i eficàcia administrativa, una via de comunicació entre administracions davant de la possible concurrència de procediments de compensació de deutes. En la disposició addicional quarta es preveu la possibilitat que els subjectes que configuren el sector públic autonòmic puguen aplicar el procediment previst en el present decret en els mateixos supòsits de compensació de deutes previstos per a l’Administració del Consell.
D’altra banda, la disposició addicional quinta arreplega una modificació del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell, amb la finalitat d’adaptar l’àmbit subjectiu establit en la disposició addicional única del text refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat. Finalment, la disposició addicional sexta es referix al procediment de reintegrament de quantitats abonades indegudament com a conseqüència d’errors de fet, aritmètics o materials en les nòmines del personal al servici de la Generalitat, procediment que estava expressament arreplegat en el decret que es deroga.
La disposició derogatòria deroga el règim en vigor previst en el Decret 129/1994, de 5 de juliol, del Consell, i la norma que el desplega, l’Orde de 18 de juliol de 1994, de la Conselleria d’Economia i Hisenda.

En atenció de totes estes consideracions, a proposta del conseller d’Hisenda i Administració Pública, oït el Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana i amb la deliberació prèvia del Consell, en la reunió del dia 6 de febrer de 2015,
DECRETE

Article 1. Objecte
Este decret té per objecte regular el procediment de compensació d’ofici dels deutes i els crèdits reconeguts i recíprocs que resulten de les relacions jurídiques entre l’Administració del Consell i les entitats locals de l’article 1 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, i amb les persones jurídiques que conformen el sector públic local de conformitat amb el que disposa la Llei Orgànica 2/2012, de 27 d’abril, d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera, sempre que es tracte de deutes de naturalesa pública i siguen vençuts, líquids i exigibles.


Article 2. Inici del procediment
1. El procediment l’inicia d’ofici la direcció general que tinga atribuïdes les competències financeres en matèria d’hisendes locals, a petició de la subsecretaria corresponent, en els termes assenyalats en l’apartat següent.
2. Quan els òrgans de gestió economicofinancera de les conselleries comproven l’existència de crèdits vençuts, líquids i exigibles amb una entitat local, han d’instar l’inici del procediment a través de la subsecretaria, per mitjà de la remissió a l’òrgan competent de la corresponent sol·licitud per a iniciar l’expedient, acompanyada de la informació següent:
a) Nom de l’entitat local, o, si és el cas, de l’entitat del sector públic local, i el seu número d’identificació fiscal.
b) Identificació del crèdit que l’Administració del Consell té i l’extinció del qual se sol·licita, amb la indicació de l’import, el concepte i la data de venciment del termini d’ingrés.
c) Justificació que es tracta d’un crèdit vençut, líquid i exigible.

d) Còpia del document en què conste el negoci jurídic, acte, resolució o sentència de què naix el dret.
e) Si és el cas, identificació del document que dóna suport en comptabilitat al dret reconegut objecte de compensació.
f) Qualsevol altre extrem que es considere convenient per a facilitar la tramitació correcta de l’expedient de compensació.
3. L’acord d’iniciació, que exigix com a requisit previ que hi haja una o diverses obligacions reconegudes en el pressupost de l’Administració del Consell a favor de l’entitat local o de la persona jurídica integrada en el sector públic local, ha d’identificar els subjectes, el creditor i el deutor, el concepte, l’origen i la quantia dels deutes i crèdits afectats.

Article 3. Actuacions prèvies i mesures cautelars
1. La direcció general que tinga atribuïdes les competències financeres en matèria d’hisendes locals podrà dur a terme les actuacions prèvies que considere oportunes, en el marc del que preveu l’article 69.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
2. D’acord amb el que establixen els articles 72 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, i 81 de la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, l’acord d’iniciació, a què es referix l’apartat 3 de l’article 2 del present decret, pot ordenar la retenció corresponent en les obligacions reconegudes objecte de compensació a fi d’assegurar l’eficàcia de la resolució que puga recaure en el procediment. Esta retenció només pot afectar la quantia necessària per a assegurar la compensació del deute contret per l’entitat local o la persona jurídica integrada en el sector públic local, i ha de quedar ben identificada en l’acord.


Article 4. Instrucció del procediment
Una vegada s’haja instruït el procediment, s’atorga tràmit d’audiència al subjecte deutor i es concedix un termini de 15 dies hàbils per a al·legar i presentar els documents i justificacions que s’estime pertinents.

Article 5. Resolució i efectes
1. Quan haja transcorregut el termini atorgat en el tràmit d’audiència, el titular de la conselleria amb competències en la matèria ha de dictar una resolució en el termini i amb els efectes previstos en els apartats següents.
2. El termini màxim per a resoldre i notificar la resolució és de sis mesos. El venciment del termini màxim sense que s’haja dictat i notificat cap resolució expressa produïx els efectes previstos en l’article 44.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Administratiu Comú.
3. La resolució ha de comunicar-se al subjecte deutor, a la conselleria que va instar l’inici del procediment, a aquella en el pressupost de la qual estiga comptabilitzada l’obligació afectada per la compensació i a la Tresoreria de la Generalitat.
4. La resolució ha de declarar extingits els deutes i crèdits en la quantitat concurrent, i servix com a justificant de l’extinció del deute. Sense perjuí de tot això anterior, els efectes de la resolució s’entenen produïts en el moment de concurrència dels deutes i crèdits.

5. La direcció general amb competències en matèria de tutela financera de les entitats locals instarà les actuacions necessàries perquè la compensació quede adequadament reflectida en la comptabilitat.

DISPOSICIONS ADDICIONALS

Primera. Incidència en dotacions de gasto
La implementació d’este decret no pot tindre cap incidència en la dotació dels capítols de gasto assignats a la conselleria competent en matèria d’hisenda i, en tot cas, ha de ser atesa amb els mitjans personals i materials de la mencionada conselleria.

Segona. Règim d’incidències
Una vegada s’ha iniciat un expedient de compensació, si el subjecte deutor procedira a ingressar totalment o parcialment el deute objecte de l’expedient, o succeïra qualsevol altra circumstància que afectara de manera essencial algun dels aspectes del procediment establits en els articles 1 i 2 del present decret, ha de ser comunicada, ja siga pel subjecte deutor o pels òrgans responsables de la gestió economicofinancera de la Generalitat, a la direcció general que tinga atribuïdes les competències en matèria de tutela financera de les entitats locals.


Tercera. Inici del procediment per les entitats locals
Per a aconseguir l’efectiva coordinació i eficàcia administrativa, i d’acord amb el principi de lleialtat institucional, en el cas que una entitat local iniciara un procediment de compensació que afectara, com a subjecte deutor, l’Administració del Consell, l’acte administratiu que done suport a l’esmentat inici ha de comunicar-se a la conselleria amb competències en la matèria.

Quarta. Aplicació del procediment de compensació al sector públic

La compensació de deutes i els crèdits que resulten de les relacions jurídiques entre qualssevol de les persones jurídiques que integren el sector públic de la Generalitat en els termes definits en els articles 5 del text refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat i 2 del Decret Llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Públic Empresarial i Fundacional, i les entitats locals de l’article 1 de la Llei 8/2010, de 23 de juny, de la Generalitat, de Règim Local de la Comunitat Valenciana, i amb les persones jurídiques que conformen el sector públic local, sempre que es tracte de deutes de naturalesa pública i siguen vençuts, líquids i exigibles, pot dur-se a terme a través del procediment establit en el present decret.
Per a això, els òrgans competents per a tramitar i autoritzar les compensacions corresponents els determinen les persones jurídiques en el marc de les estructures organitzatives respectives i d’acord amb les lleis de creació i normativa de desplegament.

Quinta. Modificació del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es desplega la disposició addicional díhuit de la Llei 11/2012, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2013
1. Es modifica l’article 1 del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es desplega la disposició addicional díhuit de la Llei 11/2012, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2013, que queda redactat en la forma ressenyada en l’annex.
2. Es modifica l’article 2 del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es desplega la disposició addicional díhuit de la Llei 11/2012, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2013, que queda redactat en la forma ressenyada en l’annex.

Sexta. Procediment de reintegrament per errors de fet, aritmètics o materials en les nòmines del personal al servici de la Generalitat
Si com a conseqüència d’errors de fet, aritmètics o materials en la confecció de les nòmines del personal al servici de la Generalitat se’n deriva un deute d’un empleat públic a favor de la Hisenda de la Generalitat, el reintegrament de les quantitats abonades indegudament podrà compensar-se en les nòmines següents.
Per a això, el procediment que s’aplica per a exigir el reintegrament o la compensació d’estos deutes s’ha d’ajustar als requisits establits en l’Orde de 2 de juny de 2000, de la Conselleria d’Economia, Hisenda i Ocupació, per la qual es regula el procediment de reintegraments derivats d’errors materials en la confecció de nòmines, o norma que la substituïsca.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA

Única. Derogació normativa
Queden derogades les disposicions reglamentàries següents:
1. El Decret 129/1994, de 5 de juliol, del Consell, pel qual s’establix el procediment per a la compensació d’ofici de deutes contrets per les entitats locals i el personal al servici de la Generalitat, a favor d’esta.

2. L’Orde de 18 de juliol de 1994, de la Conselleria d’Economia i Hisenda, per la qual es desplega el procediment de compensació d’ofici de deutes contrets per les entitats locals i el personal al servici de la Generalitat, a favor d’esta.
3. La Instrucció de 25 de juliol de 1994, de la Intervenció General, referent a la gestió recaptatòria pel procediment de compensació d’ofici de deutes contrets per les entitats locals i el personal al servici de la Generalitat, a favor d’esta.
Així mateix, queden derogades totes les disposicions del mateix rang o inferior que s’oposen al que disposa este decret.

DISPOSICIONS FINALS

Primera. Desplegament
Es faculta la persona titular de la conselleria competent en matèria d’hisenda per a dictar totes les disposicions que siguen necessàries per al desplegament i execució del que establix el present decret.

Segona. Entrada en vigor
Este decret entrarà en vigor l’endemà del dia de la publicació en el Diari Oficial de la Comunitat Valenciana.

València, 6 de febrer de 2015

El president de la Generalitat,
ALBERTO FABRA PART

El conseller d’Hisenda i Administració Publica,
JUAN CARLOS MORAGUES FERRER



ANNEX I
Modificació del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell, pel qual es desplega la disposició addicional díhuit de la Llei 11/2012, de 27 de desembre, de la Generalitat, de Pressupostos de la Generalitat per a l’exercici 2013

1. Redacció de l’article 1 del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell.
«Article 1. Objecte
El present decret té per objecte regular el procediment pel qual es reconeix l’extinció dels deutes vençuts, líquids i exigibles a favor de qualssevol de les persones jurídiques que conformen el sector públic de la Generalitat en els termes definits en els articles 5 del text refós de la Llei d’Hisenda Pública de la Generalitat i 2 del Decret Llei 1/2011, de 30 de setembre, del Consell, de Mesures Urgents de Règim Economicofinancer del Sector Públic Empresarial i Fundacional, amb càrrec als crèdits reconeguts pendents de pagament que, a favor de les persones físiques o jurídiques, privades o públiques, titulars dels deutes mencionats, tinguen el reflex corresponent en la comptabilitat de l’Administració del Consell o de les seues entitats autònomes administratives».


2. Redacció de l’article 2 del Decret 92/2013, de 5 de juliol, del Consell.
«Article 2. Definicions
Per al que disposa el present capítol, s’entén per:

1. Subjecte creditor: les persones jurídiques que conformen el sector públic de la Generalitat.
2. Subjecte deutor: les persones físiques o jurídiques, privades o públiques, que hagen de suportar la retenció».

linea
Mapa web